Log in
updated 8:37 AM UTC, Sep 14, 2019
Ροή ειδήσεων :

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Κύριο Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τo κράτος θα γίνει μικρότερο και αποτελεσματικότερο χωρίς απολύσεις
Την ανάγκη να γίνουν το ταχύτερον δυνατόν εκλογές μετά τις 20 Αυγούστου που εκπνέει το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τονίζει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει να προσφέρει πλέον τίποτα» και ότι «η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια νέα κυβέρνηση που θα την οδηγήσει στο μέλλον».
Στέλνοντας επίσης ένα διεθνές μήνυμα για τον τρόπο που θα κυβερνήσει η ΝΔ, προαναγγέλλει ότι «θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες και τους φόρους», ότι «θα δημιουργήσει ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερα κράτος χωρίς απολύσεις, αλλά προσλαμβάνοντας λιγότερους υπαλλήλους από όσους θα συνταξιοδοτούνται» και αναδεικνύει ως μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ αυτήν της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης, για την οποία δεν έχει κάνει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλογίζοντας, τέλος, τεράστιες ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τόσο για τους χειρισμούς τους στο μεταναστευτικό, όσο και στα εθνικά θέματα, επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει την κακή συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη βουλή, αλλά αν τελικώς η συμφωνία αυτή ψηφιστεί τόσο από το σκοπιανό όσο και από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να τη σεβαστεί.
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:
ΣΖ: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά σήμερα με πλειοψηφία μόνο δύο ψήφων στο κοινοβούλιο. Η Ελλάδα είναι μπροστά σε νέες εκλογές;
KM: Εμείς λέμε ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει τίποτε να προσφέρει στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού. Και κανείς δεν μιλά για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια, από 80 δισ. σε 130. Αναφέρομαι στα χρέη των πολιτών στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα.
ΣΖ: Πώς θα αντιληφθούν οι πολίτες ότι τελείωσαν τα μνημόνια;
Οι άνθρωποι δεν θα αισθανθούν καμία πραγματική αλλαγή. Οι φόροι ήταν και παραμένουν πολύ υψηλοί. Οι συντάξεις θα περικοπούν για άλλη μια φορά. Το έχει άλλωστε συμφωνήσει αυτό ο κ. Τσίπρας. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία. Εάν η κατάσταση ήταν τόσο καλή όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει, τότε γιατί οκτώ στους δέκα Έλληνες πολίτες ισχυρίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ; Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος, θα συνεχιστεί η επιτήρηση της Ελλάδος από τους πιστωτές.
ΣΖ: Και αυτό είναι καλό ή κακό για την Ελλάδα;
KM: Όσο μεγαλύτερη ανεξαρτησία έχουμε, τόσο καλύτερο είναι για εμάς. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Εάν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει, τότε δεν θα χρειαζόταν ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός επιτήρησης. Και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, της Ιρλανδία και της Κύπρου δεν υπήρχε αυτή η επιτήρηση.
ΣΖ: Υπόσχεστε μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και μείωση του ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα. Πώς θα μπορέσετε να βρείτε τους απαιτούμενους πόρους εντός ενός τόσο αυστηρού και προκαθορισμένου δημοσιονομικού πλαισίου;
ΚΜ: Θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Αλλά υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας. Θέλουμε να μειώσουμε τις δαπάνες και να μειώσουμε τους φόρους. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Αντίθετα, έχει αυξήσει το μισθολογικό κόστος κατά 500 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία. Ο δικός μου στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα μικρότερο αλλά πιο αποτελεσματικό κράτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερφορολογώντας την οικονομία, συσσώρευσε το υπερπλεόνασμα. Είναι δίκαιο να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Έπληξαν τη μεσαία τάξη με τους υψηλούς φόρους οι οποίοι υποσκάπτουν την ανάπτυξη και ευθύνονται για την φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, εάν ζητήσεις από κάποιον να σου βάψει το σπίτι, θα δεχθεί μόνον αν δεν σου κόψει απόδειξη. Διότι οι φόροι και οι εισφορές είναι τόσο υψηλοί που δεν έχει κίνητρο να δουλέψει αλλιώς. Για αυτό και είναι σύνηθες να σου προτείνουν να δουλέψουν χωρίς απόδειξη, διότι αυτό -θα σου πουν- συμφέρει οικονομικά και τους δύο. Αλλά φυσικά αυτό είναι κακό για το κράτος. Αυτόν τον φαύλο κύκλο θέλουμε να σπάσουμε.
ΣΖ: Τι προτίθεστε να κάνετε γι 'αυτό;
ΚΜ: Θα μειώσω φόρους και θα αναμένω μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Και έχουμε σήμερα περισσότερα μέσα σε σχέση με το παρελθόν να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Έχουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία ήταν μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς δεν ανέτρεψε.
ΣΖ: Μικρότερο κράτος, αυτό σημαίνει και άλλες απολύσεις;
ΚΜ: Όχι. Σήμαινει ότι θα προσλαμβάνουμε λιγότερους ανθρώπους από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Και θα μειώσουμε τον αριθμό των συμβασιούχων.
ΣΖ: Το Βερολίνο και η Αθήνα διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια διμερή συμφωνία για τον επαναπατρισμό προσφύγων που έχουν καταγραφεί από την Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας;
ΚΜ: Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει για αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ανέκαθεν υποστήριζα ότι το πρόβλημα του μετανάστευτικού πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αναγνωρίζω στην Καγκελάριο ότι προσπαθεί ώστε όλα τα μέλη της ΕΕ να μοιραστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Άλλωστε αυτή θα αφορά μικρό αριθμό ανθρώπων. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για την προστασία των συνόρων της ΕΕ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αριστερές του καταβολές ή στο γεγονός ότι είναι όμηρος συγκεκριμένων αριστερών ομάδων. Συνεπώς, δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Χωρίς την προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ. Ούτε μπορώ να δεχτώ ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία, αρνούνται να αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν και να δεχτούν πρόσφυγες στην επικράτεια τους. Έτσι, η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσβάσταχτο βάρος.
ΣΖ: Τι πρέπει να γίνει στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες;
ΚΜ: Πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Και αυτό δεν συνιστά απειλή για την Πολωνία ή για την Ουγγαρία. Αλλά εκ των πραγμάτων όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
ΣΖ: Τι συμβαίνει με τη συμφωνία του Δουβλίνου η οποία ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα όπου καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά;
ΚΜ: Η συμφωνία του Δουβλίνου έχει χρεοκοπήσει. Χρειαζόμαστε μια νέα. Όμως, θα πρέπει και εμείς να εξορθολογίσουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου καθώς αυτή είναι πολύ χρονοβόρα. Έτσι, οι πρόσφυγες παραμένουν στα νησιά αβεβαιοι για το τι μέλλει γενέσθαι. Πρέπει η διαδικασία να επιταχυνθεί σημαντικά. Σε όποιον χορηγείται άσυλο, είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει. Όσοι, όμως, δεν το λαμβάνουν θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα.
ΣΖ: Ο κ. Τσίπρας κατέληξε σε μία συμφωνία για ένα ζήτημα που ήταν αντικείμενο διαμάχης εδώ και 25 χρόνια. Έτσι ο βόρειος γείτονας σας θα ονομάζεται στο εξής Βόρεια Μακεδονία. Όμως, ο δεξιός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη συμφωνία και για αυτό είναι και τόσο επισφαλής. Ακόμα και εσείς, εναντιώνεστε στη συμφωνία την οποία η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε ιστορική καθ’ότι ανοίγει το δρόμο στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πως μπορείτε να εξηγήσετε τη στάση σας στους Ευρωπαίους Εταίρους σας;
ΚΜ: Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρώ καλή αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
ΣΖ: Θα προτιμούσατε να γίνουν οι εκλογές μετά την κύρωση της συμφωνίας;
ΚΜ: Όχι. Αλλά αν είχαμε διαπραγματευθεί εμείς, θα αναζητούσαμε διαφορετική λύση. Η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στον βόρειο γείτονα μας κάτι που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν θα διανοούνταν να κάνει: να αναγνωρίσει «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι η χώρα θα ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό είναι παράδοξο.
ΣΖ: Αλλά ο όρος μακεδονική γλώσσα έχει χρησιμοποιηθεί στα έγγραφα του ΟΗΕ από το 1977.
ΚΜ: Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το σκοπιανό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι είναι οργισμένοι. Επίσης, εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο "μακεδονικό" για τα προϊόντα τους. Δεν θα μας πείραζε αν λέγαμε ότι η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι η Σλαβομακεδονική, αλλά όχι η Μακεδονική. Στη γειτονική μας χώρα θα γίνει δημοψήφισμα και πιστεύω ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Στην Ελλάδα το δημοψήφισμα δεν θα είχε καμία τύχη [να περάσει η συμφωνία]. Να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να γίνει δημοψήφισμα διότι πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίζει για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Ο κ. Τσίπρας δεν μας συμβουλεύτηκε ούτε σε αυτήν την περίπτωση. Θέλει να χρησιμοποιήσει το σκοπιανό για να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του. Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει ενωμένη και σύντομα να συγκροτήσει μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.
ΣΖ: Η Ελλάδα είναι από καιρό υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και για τη δική της ασφάλεια. Αλλά δεν μπορεί να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον. Τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα;
ΚΜ: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να κρατάει ομήρους τους δύο Έλληνες που εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος μία ομιχλώδη μέρα του Μαρτίου. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη σχέσεων καλής γειτονίας. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο έντιμο ξεκίνημα στις σχέσεις μας με τον κ. Ερντογάν. Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζονται δύο.
ΣΖ: Η σύλληψη των αξιωματικών έγινε σε αντίποινα για τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικού που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια;
ΚΜ: Οι δυο αυτές περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες. Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν θα μπούμε σε μία λογική να κάνουμε παζάρια.
ΣΖ: Σε αντίθεση με τους Τούρκους στη Γερμανία, οι Έλληνες δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν στο εξωτερικό. Πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
ΚΜ: Θέλω να το αλλάξω αυτό αλλά για αλλαγές που αφορούν τον εκλογικό νόμο, απαιτούνται 200 ψήφοι στο κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει διότι φοβάται ότι όσοι ζουν στο εξωτερικό είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην Κυβέρνηση. Τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια, πάνω από 400 χιλ. νέοι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης. Και μια αριστερή κυβέρνηση τους λέει: Εάν έχετε χρήματα, αγοράστε ένα εισιτήριο και ψηφίστε. Αλλά αν είστε φτωχοί, αφήστε το. Αυτό είναι παράλογο.

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο Κρήτης
Κ. ΖΟΥΛΑΣ:
Να καλησπερίσω και τους τηλεθεατές από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου κάναμε σήμερα μία περιοδεία με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η δεύτερη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σε αυτήν την άτυπη προεκλογική περίοδο που, θα έλεγα, έχει ξεκινήσει. Θα ήθελα να είναι σύντομες οι ερωτήσεις σας, είναι συνάδελφοι σχεδόν από όλο το νησί. Θα ξεκινήσουμε με ερωτήσεις γενικού περιεχομένου και μετά θα πάμε σε τοπικού περιεχομένου.
ΡΑΝΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ (Κρήτη TV):
Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε, θα ξεκινήσω με την τρέχουσα επικαιρότητα. Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών αλλά και της ανακοίνωσης για ματαίωση της επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών.
Με όσα γνωρίζετε μέχρι τώρα, πιστεύετε ότι έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί; Εσείς πώς θα χειριζόσασταν μία τέτοια υπόθεση; Και το λέω αυτό γιατί πέρα από τα διπλωματικά υπάρχει και άλλη μία παράμετρος, όπως για παράδειγμα τι πρόκειται να συμβεί με το 1-1,5 εκατομμύριο τουρίστες που βρίσκονται, έρχονται στη χώρα ολόκληρη κάθε χρόνο, κάθε τουριστική σεζόν, αρκετοί από αυτούς και στην Κρήτη που βρισκόμαστε σήμερα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κυρία Μωραΐτη, σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Δεν μπορώ να σας την απαντήσω με ακρίβεια διότι δεν γνωρίζω όλα τα δεδομένα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και κατά συνέπεια η πληροφόρηση την οποία έχουμε είναι η πληροφόρηση η οποία είναι δημόσια διαθέσιμη. Από αυτά τα οποία γνωρίζουμε, σε περίπτωση που πράγματι υπήρξε μία παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, είναι προφανές ότι η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να αντιδράσει με αποτελεσματικότητα και με αποφασιστικότητα.
Από εκεί και πέρα, εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει μία περαιτέρω αδικαιολόγητη κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας και εύχομαι επίσης να μην επιδιώξουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Διότι βλέπω ότι υπάρχει μια προσπάθεια σύνδεσης αυτής της υπόθεσης -για την οποία όπως σας είπα δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο από αυτά τα οποία γνωρίζετε και εσείς- με τις κατά την άποψή μας δικαιολογημένες αντιδράσεις που υπάρχουν από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ας μην μπλέκουμε λοιπόν τα δυο ζητήματα. Προφανώς και η ελληνική κοινωνία δεν αντιδρά στη συμφωνία αυτή επειδή είναι υποκινούμενη από κανέναν. Αντιδρά στη συμφωνία αυτή επειδή είναι μια κακή συμφωνία, επειδή ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς εκχώρησαν τη «μακεδονική» εθνότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα στη γειτονική χώρα η οποία πανηγυρίζει για αυτό και κατά συνέπεια μπορώ να καταλάβω απόλυτα γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία.
Εμείς θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους, χρησιμοποιήσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης μομφής, και οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι έδωσαν στήριξη επί της ουσίας στην Κυβέρνηση συνυπέγραψαν ο καθένας προσωπικά τη συμφωνία των Πρεσπών και φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.
ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΕΛΕΔΗΜΟΥ (ΣΚΑΙ Κρήτης):
Καλησπέρα και από εμένα, καλώς ήρθατε. Μιας και αναφερθήκατε ήδη στη συμφωνία των Πρεσπών, θέλω να βάλω στην κουβέντα μας τη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με τους πολίτες να φαίνονται διχασμένοι απέναντι στο δημοψήφισμα στο οποίο ετοιμάζεται να πάει ο κ. Ζάεφ.
Την ίδια ώρα ο κ. Ζάεφ ξεκινά την προεκλογική καμπάνια και θέλω να σας ρωτήσω καταρχάς την εκτίμησή σας, αν υπάρχει μια τέτοια, για την έκβαση του δημοψηφίσματος και πώς ένα όχι στο δημοψήφισμα εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση εδώ στη χώρα μας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για το τι μπορεί να συμβεί ή τι δεν μπορεί να συμβεί στο δημοψήφισμα που προγραμματίζει η γειτονική χώρα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με αυτή τη συμφωνία. Εξηγήσαμε με απόλυτη σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία αυτή εφόσον αυτή φτάσει στην ελληνική Βουλή.
Από εκεί και πέρα, το τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα δεν θέλω να το σχολιάσω, θα πω μόνο ότι ο κ. Ζάεφ συστηματικά χρησιμοποιεί το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας για να προσδιορίσει τη χώρα την οποία εκπροσωπεί, και επενδύει πάρα πολλά στο ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας, της μακεδονικής εθνότητας, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις σοβαρές μας επιφυλάξεις. Για πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση εκχώρησε τη γλώσσα και την εθνότητα στη γειτονική χώρα δίνοντας ταυτόχρονα και το πράσινο φως για να ενταχθεί αυτή στο ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα, κανένα περαιτέρω σχόλιο για το τι γίνεται στη γειτονική χώρα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ (Ανατολή):
Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως υπονοήσατε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει την κινητικότητα στα εθνικά θέματα. Αλλά βλέπουμε μια κινητικότητα και των κυβερνητικών παραγόντων ανά τη χώρα. Μια κινητικότητα που υποδηλώνει προεκλογική περίοδο. Χθες σας άκουσα στην πολιτική επιτροπή να λέτε ότι η Κυβέρνηση έπαιξε τη χώρα στα ζάρια και δεν έχει σε τίποτα το να την παίξει και στην ρουλέτα για τις εκλογές.
Την ίδια ώρα βλέπουμε στο Ποτάμι μια έντονη αντιπαράθεση του κ. Ψαριανού με τον κ. Μαυρωτά, ένα προεκλογικό κλίμα. Βλέπετε κοντινή εξέλιξη εκλογική; Και θέλω και ένα σχόλιο για την κινητικότητα στο Ποτάμι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η επιθυμία μας είναι να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό. Η χώρα έχει μπει σε μια άτυπη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν θα βγει ωφελημένη από αυτήν. Η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει στη χώρα και όσο πιο σύντομα προκηρύξει εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πότε ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Όποτε και να το κάνει, η εκτίμησή μου είναι ότι θα χάσει: είτε επιλέξει να το κάνει το φθινόπωρο είτε επιλέξει τις τετραπλές εκλογές, ένα σενάριο το οποίο διακινείται έντονα, ταυτόχρονες δηλαδή ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές στις 26 Μαΐου 2019. Ίσως πιστεύει ότι με κάποιο τρόπο η οργή του κόσμου θα επιμεριστεί. Θα διαπράξει ένα μεγάλο σφάλμα αν το πιστεύει αυτό, θα υποστεί μία βαριά ήττα σε όλα τα μέτωπα.
Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μία δυναμική επανεκκίνηση, χρειάζεται μια καινούργια πολιτική πρόταση ανάπτυξης, μία πρόταση η οποία θα θέτει τις επενδύσεις, τις δουλειές και το διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει αυτή την πρόταση, είναι μία πρόταση τεκμηριωμένη, την έχω παρουσιάσει αναλυτικά σε πολλές ευκαιρίες που μου έχουν δοθεί, θα έχω τη δυνατότητα να την επαναλάβω και να την κάνω ακόμα πιο συγκεκριμένη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα συγκρουστούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για το μέλλον της χώρας.
Η μία αντίληψη, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση σε ένα μεγάλο, σπάταλο και εν πολλοίς κομματικό κράτος το οποίο συντηρείται από μία υψηλή φορολογία την οποία πληρώνει και καταβάλλει η παραγωγική Ελλάδα. Αυτή είναι η πρόταση την οποία κομίζει ο κύριος Τσίπρας.
Και η άλλη πρόταση, η οποία δεν δίνει τόση έμφαση στα επιδόματα όσο στις ευκαιρίες, μία πρόταση η οποία έχει στον πυρήνα της την προσέλκυση επενδύσεων, θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας και το συμμάζεμα της κρατικής μηχανής. Αυτή είναι η πρόταση την οποία κομίζει η Νέα Δημοκρατία. Είμαι σίγουρος, έχοντας γυρίσει πια όλη την Ελλάδα -και τα βιώματά μου και σήμερα από την πολύ ωραία περιοδεία την οποία έκανα στο Λασίθι είναι τα ίδια βιώματα με αυτά τα οποία παίρνω παντού όπου και αν βρίσκομαι- ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και θα μας δώσουν στις επόμενες εκλογές την ευκαιρία να κάνουμε το σχέδιό μας πραγματικότητα.
Για το Ποτάμι δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν μπορώ να σχολιάσω εξελίξεις σε κανένα άλλο κόμμα, δεν είναι πρέπον, δεν είναι δόκιμο να σχολιάζω το τι γίνεται σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι η Νέα Δημοκρατία, πώς θα διευρύνουμε την απήχησή μας, πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι κινούνται σε αυτό το ο οποίο αποκαλούμε μεσαίο, κεντρώο χώρο, καθώς και πώς θα κάνουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν στις προηγούμενες εκλογές τον κύριο Τσίπρα αλλά απογοητεύτηκαν, να ακούσουν την πρότασή μας και να μας εμπιστευτούν και αυτοί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ (ΕΡΤ):
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ασχοληθούμε λίγο με το θέμα των συντάξεων, ένα ζήτημα το οποίο καίει χιλιάδες συνταξιούχους. Η νέα εγκύκλιος που φέρει ήδη την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών του κυρίου Χουλιαράκη, περιέχει τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης για το πώς θα καταρτίσουν εκείνοι τους προϋπολογισμούς τους και περιέχει ήδη τις ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις με ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2019. Θα ήθελα το σχόλιό σας για αυτό το θέμα το οποίο, επαναλαμβάνω, καίει πάρα πολύ κόσμο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κύριε Τρουπή, εδώ και πολύ καιρό, έχουμε ισχυριστεί ότι ο κύριος Τσίπρας έχει επί της ουσίας υπογράψει ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι έχει ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία εκτείνονται πέραν του ορίζοντα λήξης του τρίτου προγράμματος. Μέτρα για το 2019, για το 2020: τα μέτρα του 2019 αφορούν φυσικά τις επιπλέον περικοπές των συντάξεων, τα μέτρα του 2020 αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου.
Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε αυτά τα μέτρα, είναι μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία πριν από δύο εβδομάδες κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο μία τροπολογία με την οποία καταργούνται επί της ουσίας, εάν ψηφιζόταν, εάν στηριζόταν από την κυβερνητική πλειοψηφία, οι μειώσεις των συντάξεων τις οποίες ο κύριος Τσίπρας νομοθέτησε.
Το κάναμε για να καταδείξουμε το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας. Γιατί το λέω αυτό; Διότι διακινούνται διάφορες φήμες ότι η Κυβέρνηση έχει την δυνατότητα ή την πρόθεση ενδεχομένως να αναστείλει ή να καταργήσει τις περικοπές των συντάξεων. Εάν μπορεί να το κάνει ας το κάνει. Να στηρίξει λοιπόν την τροπολογία που εμείς καταθέσαμε. Κανείς δεν θέλει και κανείς δεν κρίνει σήμερα -σίγουρα δεν το κρίνει η Νέα Δημοκρατία- ότι οι περικοπές αυτές των συντάξεων είναι απαραίτητες, αλλά ας σταματήσουμε επιτέλους να κοροϊδεύουμε τους συνταξιούχους. Να τους πούμε την αλήθεια, εφόσον η Κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες και εφόσον οδηγηθούμε τελικά στο απευκταίο σενάριο οι συντάξεις να κοπούν, να ενημερώσει με εντιμότητα του συνταξιούχους, να γνωρίζουν τουλάχιστον οι άνθρωποι τι τους περιμένει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΙΩΤΑΚΗΣ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Κρήτης):
Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε και από εμένα. Τα εκλογικά σενάρια είναι στην πρώτη γραμμή. Θέσατε ουσιαστικά και το κόμμα το δικό σας, σε ένα προεκλογικό momentum για να είστε έτοιμοι όποτε και αν γίνουν αυτές οι εκλογές.
Είχαμε σήμερα και την υπόθεση της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθήνας, μάλιστα υπήρξε και ένα σχετικό σποτ το οποίο βγήκε από την Κυβέρνηση όπου αναφέρεται ο Πρωθυπουργός για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Θα θέλαμε το δικό σας σχόλιο και σε σχέση με την κατάτμηση και σε σχέση με το αν όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ξορκίζουμε τις εκλογές τις φέρνουν όλο και πιο κοντά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Όπως σας είπα, όσο συντομότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Είπαμε μάλιστα και στην πολιτική μας επιτροπή ότι συνιστώ στον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές πριν τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Θα βρει και ένα βολικό άλλοθι να μην ανέβει στη βόρειο Ελλάδα.
Το κόμμα είναι σε εκλογική ετοιμότητα, είναι σε εκλογική ετοιμότητα εδώ και καιρό. Προσωπικά δεν έχω σταματήσει να γυρνώ όλη την Ελλάδα, να ακούω τους πολίτες, να συνομιλώ μαζί τους, να συνομιλώ με τους παραγωγικούς φορείς και με αυτό τον τρόπο να συνδιαμορφώνουμε μαζί με τους πολίτες το πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα. Κατά συνέπεια η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη. Και αύριο να γίνουν εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις μιας εκλογικής αναμέτρησης. Πραγματικά βρίσκω ειρωνικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε με ένα ακόμα βίντεο -μετά το ατυχές κατά την άποψή μου βίντεο των Πρεσπών- να διαφημίσει την πρωτοβουλία του για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Παραβιάζει ανοιχτές θύρες.
Θέλω να θυμίσω ότι για το ζήτημα αυτό έχω τοποθετηθεί από το 2004 όταν εκλέχθηκα τότε πρώτος βουλευτής στη Β’ Αθηνών με 150.000 σταυρούς. Είχα πει από τότε ότι οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες πρέπει να σπάσουν για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ευνοούν, δεν ενθαρρύνουν την απευθείας επικοινωνία των εκπροσώπων του ελληνικού λαού με τους πολίτες.
Κατά συνέπεια, εμείς είμαστε σε αυτή τη γραμμή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όμως είχαμε συμπληρώσει την πρότασή μας και με ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο ο κος Τσίπρας επιμελώς απέκρυψε από το βίντεό του. Ποιο είναι αυτό: μαζί με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών να δώσουμε επιτέλους τη δυνατότητα στους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ένα αίτημα το οποίο κατά γενική ομολογία είναι απολύτως δικαιολογημένο. Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες που κατοικούν εκτός των συνόρων τους να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ο κος Τσίπρας επέλεξε για αυτό το μείζον ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να μην πει στο βίντεό του ούτε μια κουβέντα. Παρέπεμψε το θέμα σε κάποια επιτροπή, το παρέπεμψε στις καλένδες. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν πρόκειται να φέρει καμιά νομοθετική ρύθμιση η οποία να δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες τους εξωτερικού να ψηφίζουν στις επόμενες εκλογές. Και το κάνει αυτό διότι προφανώς φοβάται την ετυμηγορία τους.
Θέλω όμως να πω εδώ πέρα ότι αυτή η πολιτική εκτός από άδικη είναι και βαθιά ταξική. Μου έκανε πολύ εντύπωση πως ένα κόμμα της Αριστεράς την υπερασπίζεται. Κάποιος έχει λεφτά και περιουσία και οικονομική δυνατότητα, ναι, μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να επιστρέψει στην Αθήνα ή στην Κρήτη να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτός όμως ο οποίος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ξεκαθαρίζω λοιπόν για άλλη μια φορά και εδώ πέρα από την Κρήτη, το δικαίωμα στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους θα αποτελέσει μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.
Όπως γνωρίζετε, για να περάσει αυτή η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές. Και τότε όλοι οι βουλευτές της επόμενης Βουλής θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους. Δεν θα μπορούν να κρύβονται ούτε να παραπέμπουν την επίλυση του ζητήματος αυτού στις καλένδες. Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά κοροϊδεύει αυτούς τους Έλληνες τους οποίους και αυτός -όχι μόνο αυτός αλλά και αυτός με τις πολιτικές του- έδιωξε από την Ελλάδα. Σήμερα, υπάρχουν 400.000 νέοι άνθρωποι που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Είναι ένα αναξιοποίητο δυναμικό για την πατρίδα μας. Πρέπει να τους πείσουμε με κάποιον τρόπο να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση με την Ελλάδα. Και κάποια στιγμή να επιστρέψουν και να φέρουν τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις τους, τα βιώματα τους και να τα θέσουν στην υπηρεσία της Ελληνικής κοινωνίας και της Ελληνικής οικονομίας.
Άρα, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα κοινά. Ας έρθουν, λοιπόν, όλοι αυτοί, ας κάνουν τον κόπο να έρθουν να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και δεσμεύομαι ότι είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να το κάνουν.
ΡΑΝΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ (Κρήτη TV):
Για την απλή αναλογική έχετε τοποθετηθεί επανειλημμένως. Σας άκουσα και νωρίτερα από την Ιεράπετρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, τι θα γίνει όμως αν δεν έχουμε πρόωρες εθνικές εκλογές; Οπότε πάμε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική, οπότε πάμε σε δεύτερους γύρους. Τι θα γίνει στην περίπτωση που χρειαστεί να υποστηρίξετε ή να στηρίξετε κάποιον; Είπατε λίγο νωρίτερα ότι κάνετε ένα άνοιγμα στο κέντρο. Σε περιφέρειες ή σε δήμους που θα έχουμε υποψήφιους περιφερειάρχες ή δημάρχους και έχουν προκύψει, για παράδειγμα, από το ΚΙΝΑΛ και δεν έχετε δικούς σας υποψηφίους, θα τους στηρίξετε; Είστε εγγύτερα στο κέντρο, τουλάχιστον από τα αριστερά.
Όπως, επίσης, αν ισχύει και το αντίστροφο, εάν δεν ισχύει. Εάν, δηλαδή, έχει περάσει κάποιος από τη Νέα Δημοκρατία, τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ; Εν ολίγοις, έχετε κάποια συζήτηση αυτή τη περίοδο; Συζητάτε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Προτεραιότητά μας είναι οι εθνικές εκλογές. Και ένας ακόμα λόγος γιατί οι εκλογές, οι εθνικές, πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι ακριβώς διότι αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε και πάλι τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να μην γίνουν με απλή αναλογική. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σκουρλέτης, επιλέγουν να θέσουν τους εαυτούς τους απέναντι στη μεγάλη, στη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και των περιφερειαρχών, οι οποίοι διαφωνούν με αυτή τη ρύθμιση. Και πιστεύω ότι διαφωνούν για ένα πολύ απλό λόγο. Διότι αυτή η ρύθμιση θα καταστήσει επί της ουσίας τους δήμους μη κυβερνήσιμους, μη κυβερνήσιμες τις περιφέρειες. Θα ευνοεί η απλή αναλογική τη συναλλαγή και τον τελικό τον λογαριασμό, το μάρμαρο, θα τον πληρώσουν οι πολίτες, οι δημότες. Διότι αν ένας Δήμος δε μπορεί να παίρνει στο Δημοτικό του Συμβούλιο αποφάσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τον Δήμαρχο τότε ο Δήμος αυτός εκ των πραγμάτων θα παραλύσει.
Και θα δούμε σύντομα τις επιπτώσεις από την αποκομιδή των σκουπιδιών μέχρι τον φωτισμό και από τις κοινωνικές υπηρεσίες μέχρι την ίδια τη λειτουργία των δήμων. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε απέναντι στην απλή αναλογική. Και εύχομαι πραγματικά να γίνουν οι εθνικές εκλογές πριν από τις αυτοδιοικητικές έτσι ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε και πάλι τον εκλογικό νόμο.
Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία, όπως γνωρίζετε, έχει συστήσει μια επιτροπή προετοιμασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπό την Προεδρία του Νικήτα του Κακλαμάνη, Αντιπρόεδρου της Βουλής και τέως Δημάρχου Αθηνών. Θα περιμένω με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις αυτής της Επιτροπής. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω όμως είναι ότι εκ των πραγμάτων η αναμέτρηση στο δεύτερο βαθμό στις περιφέρειες έχει πάντα πιο έντονο πολιτικό ή και κομματικό χρώμα από την αναμέτρηση στον πρώτο βαθμό. Δε θα πω κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα θα κουβεντιάσουμε στην ώρα τους.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΤΙΝΑΚΗΣ (cretalive.gr):
Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα εδώ στην Κρήτη και για πρώτη φορά να πρωτεύσει σε όλους τους νομούς. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να είστε υποψήφιος στην Κρήτη;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Συναισθηματικά σίγουρα θα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για εμένα. Αλλά δεν έχω πάρει ακόμη τις τελικές μου αποφάσεις και δεν κρίνω κατ’ ανάγκη ότι η υποψηφιότητα μου σε κάποια από τις 4 εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τον κεντρικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να έρθει η Νέα Δημοκρατία πρώτη στη Κρήτη και να είναι στο χάρτη το βράδυ των Εκλογών η Κρήτη γαλάζια. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο έχω αναλάβει ως Κρητικός. Ξέρω ότι έχουμε μεγάλη απόσταση να καλύψουμε. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι ο Κρητικός λαός είναι ένας λαός ο οποίος είναι μετριοπαθής, ένας λαός ο οποίος εμπιστεύθηκε σε μεγάλο βαθμό τον κ. Τσίπρα στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Και ένας λαός, ο κρητικός λαός ο οποίος έχει κάθε λόγο να είναι εξαιρετικά καχύποπτος πια απέναντι σε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος υποσχέθηκε πολλά πράγματα και έκανε τα ακριβώς ανάποδα.
Φαντάζομαι ότι στη συνέχεια στις ερωτήσεις που θα μου κάνετε θα μου δοθεί και η δυνατότητα να μιλήσω και για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης. Αλλά ποιο είναι το αποτύπωμα ακριβώς αυτής της Κυβέρνησης στα μεγάλα έργα υποδομής του νησιού; Ανύπαρκτο είναι. Και πιστεύω ότι όλα αυτά οι Κρητικοί όταν έρθει η ώρα θα τα θυμηθούν.
Εγώ δεν θα επικαλεστώ τη κρητική μου ταυτότητα για να ζητήσω από τους Κρητικούς να εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία. Θα επικαλεστώ όμως την προσωπική μου αξιοπιστία, τη συμφωνία αλήθειας την οποία θέλω να συνάψω με τον ελληνικό λαό, το συγκεκριμένο περιφερειακό σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε για τις μεγάλες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης, αυτά θα θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού και θα ζητήσω και από τους Κρητικούς να εμπιστευθούν εμένα, να μου δώσουν εμένα για πρώτη φορά την ευκαιρία, τη δυνατότητα να κυβερνήσω τη χώρα και να μην δώσουν μια τρίτη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα.
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΚΗΣ (TV CRETA):
Κύριε Πρόεδρε, εάν γίνουν εκλογές και είσαστε Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μια διαγωνιστική διαδικασία για το βόρειο οδικό άξονα. Τι θα κάνετε με αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία, θα τη συνεχίσετε ή όχι; Και επειδή σας άκουσα το μεσημέρι να μιλάτε για βόρειο οδικό άξονα από το Καστέλι μέχρι τη Σητεία, σας άκουσα να λέτε για μαύρη τρύπα των υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα όταν έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι οδικοί άξονες και δεν έχει ολοκληρωθεί ο βόρειος οδικός άξονας, αυτοκριτική ως κόμμα κάνετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κάνουμε και την αυτοκριτική μας.
Χ. ΛΕΟΝΤΑΚΗΣ:
Σας έχω ακούσει να μιλάτε για τους οδηγούς της Κρήτης, δεν σας έχω ακούσει να μιλάτε για την αυτοκριτική σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ε, αυτό κάνουμε τώρα. Θα αναλάβω τις ευθύνες οι οποίες αναλογούν στο κόμμα μου για τα χρόνια που κυβέρνησε. Από την άλλη δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην Κρήτη. Αν δεν πάμε κάποια χρονιά πίσω, επιτρέψτε μου αυτή την αναφορά η οποία μπορεί να είναι και λίγο συναισθηματικά φορτισμένη, γιατί αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου θα πάω σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στο Δήμο Μαλεβιζίου, μια ονοματοδοσία ενός κεντρικού δρόμου του Δήμου προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει συνδέσει το έργο του με τις μεγάλες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης. Και φυσικά δεν εξέφρασε κάποια άλλη παράταξη, υπήρξε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός με τη Νέα Δημοκρατία. Το λέω αυτό γιατί στην αυτοκριτική μας πρέπει να θυμόμαστε και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι προσέφεραν ουσιαστικά στην Κρήτη.
Από εκεί και πέρα, έχω μιλήσει όπως ξέρετε αναλυτικά για το ΒΟΑΚ και έχω μπροστά μου μια σειρά από δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Σπίρτζη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για την δημοπράτηση του έργου. Καμία από τις δεσμεύσεις αυτές μέχρι στιγμής δεν έχει τηρηθεί. Επιτρέψτε μου λοιπόν να έχω μια αμφιβολία και μια βασική έλλειψη γνώσης για το ποιος είναι τελικά ο κεντρικός σχεδιασμός για το ΒΟΑΚ και ποια είναι τα εργαλεία χρηματοδότησης ενός έργου το οποίο όπως γνωρίζουμε έχει πολύ μεγάλο κόστος.
Εγώ έχω μιλήσει -και στην παρουσίαση που έκανα για την οδική ασφάλεια- για την ανάγκη να υπάρχει μια στρατηγική μελέτη συνολική για το ΒΟΑΚ, που θα εξετάσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης. Να μην γίνει αυτό το έργο δηλαδή σπαστά σε κομμάτια με μικρές εργολαβίες δεξιά και αριστερά. Να το δούμε συνολικά ως έργο, να δούμε τι δυνατότητες χρηματοδότησης έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα το έργο να γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή, αν όχι, να δούμε τι άλλες επιλογές χρηματοδότησης έχουμε για το έργο αυτό αλλά να μπορούμε επιτέλους να έχουμε μια κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για το πώς θα γίνει το έργο και πώς θα χρηματοδοτηθεί. Όλα αυτά από την Κυβέρνηση δεν τα έχω ακούσει. Το μόνο το οποίο έχω δει είναι μια σειρά από δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν θέσει ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, κανένα από τα οποία δεν έχει τηρηθεί.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΡΙΓΩΝΗΣ (Νέα Δράσις):
Καλησπέρα σας. Ο αριθμός των τουριστών στην Κρήτη όπως και σε όλη την Ελλάδα έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Όμως το οικονομικό επίπεδο των επισκεπτών μας είναι χαμηλό.
Τι θεωρείτε λοιπόν ότι πρέπει να γίνει για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού μας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Το να μετράμε την επιτυχία μιας τουριστικής σεζόν μόνο με τον αριθμό των αφίξεων είναι λάθος. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι το εισόδημα το οποίο τελικά αφήνουν οι επισκέπτες στη χώρα μας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας επισκέπτης μπορεί να ισοδυναμεί με δέκα, είκοσι, πενήντα επισκέπτες χαμηλής οικονομικής δυνατότητας. Αποτελεί κεντρική βούληση της Νέας Δημοκρατίας η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Αυτό σημαίνει νέες επενδύσεις στο τομέα του τουρισμού και σημαίνει, ταυτόχρονα, και την σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό αλλά και με τον αγρο-διατροφικό τομέα. Αυτό το τρίγωνο το οποίο έχει στις κορυφές του τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αγρο-διατροφικό τομέα σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν μια κεντρική στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν αρκετές επενδύσεις, οι οποίες δρομολογούνται σήμερα, στη Κρήτη και είναι αυτό απολύτως δικαιολογημένο διότι η Κρήτη παραμένει ένας εξαιρετικά ελκυστικά τουριστικός προορισμός. Υπάρχουν όμως δυο σημαντικά έργα υποδομής τα οποία μακροπρόθεσμα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου η Κρήτη να μπορεί να αναπτύξει πλήρως τη δυνατότητα της. Και αυτός φυσικά είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Δυο μεγάλα έργα υποδομής τα οποία τα χρειάζεται η Κρήτη για τα επόμενα 50, για τα επόμενα 100 χρόνια.
Έχω μιλήσει αναλυτικά και έχω παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για το πως αντιλαμβανόμαστε την προσέλκυση επενδύσεων και το τι πρέπει να κάνουμε για να γίνει η χώρα ελκυστική στον τομέα αυτό. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ένα διαφορετικό πλαίσιο φορολογίας αλλά και στη δραστική απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών έτσι ώστε ο κάθε ένας ο οποίος θέλει να επενδύσει σε αυτή τη χώρα, είτε είναι ντόπιος, είτε είναι ξένος, να γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια ποιες είναι οι διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει και ποιος είναι ο χρόνος τον οποίο αυτές οι διαδικασίες θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν.
Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο ονομάζαμε Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει επί της ουσίας να μετατραπεί σε ένα Υπουργείο Επενδύσεων, το οποίο θα έχει ως κεντρικό του σκοπό την διευκόλυνση των επενδυτών και την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πιστεύω πολύ, εκτός από τις νέες επενδύσεις, και στην αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηριακού δυναμικού των ξενοδοχείων, τα οποία πολλά από αυτά έχουν χτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Και έχω παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα μπορούσαμε να προσφέρουμε κίνητρα για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ξενοδοχείων, με αντάλλαγμα πρόσθετο συντελεστή δόμησης. Το τελικό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια τέτοια παρέμβαση θα είναι αναμφίβολα θετικό. Και υπάρχει κίνητρο σήμερα από τους ξενοδόχους να αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά παλιές ξενοδοχειακές μονάδες, να τις κάνουν πιο σύγχρονες, πιο ελκυστικές στους επισκέπτες και θα είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μικρές αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους, εκεί που πονάνε πολλά παλιά ξενοδοχεία.
Ήμουν στη σύσκεψη την οποία έκανα στην Ιεράπετρα. Μιλήσαμε με εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου. Συζητήσαμε, παραδείγματος χάρη, το ζήτημα της λειψυδρίας και το πώς τα ξενοδοχεία, πολλά από αυτά σήμερα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πλαίσιο κινήτρων προχωρούν σε επενδύσεις αφαλάτωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού το οποίο προέρχεται από βιολογικούς καθαρισμούς. Κάτι το οποίο ακόμα, κανονιστικά, είναι γκρίζο και πρέπει και αυτό να επιλυθεί. Σε τέτοιες πρωτοβουλίες αναφέρομαι. Έχουμε την δυνατότητα, λοιπόν, να δώσουμε περισσότερα κίνητρα ώστε όχι μόνο να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις αλλά να μπορούμε και παλιές ξενοδοχειακές μονάδες να τις εκσυγχρονίσουμε και τις κάνουμε πιο ελκυστικές στους επισκέπτες μας.
Και βέβαια, για μένα η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, και σε ένα ενιαίο υπουργείο, είναι κάτι για το οποίο έχω μιλήσει και έχω δεσμευθεί και σε παρέμβαση την οποία έκανα στο ΣΕΤΕ, είναι κεντρική προτεραιότητα. Διότι η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, κάτι για το οποίο μιλάμε εδώ και δεκαετίες στη Κρήτη, δε μπορεί να γίνει παρά μόνο εάν προσφέρουμε ένα εναλλακτικό προϊόν τους μήνες του χειμώνα. Αυτό το εναλλακτικό προϊόν μπορεί να είναι η αξιοποίηση του ορεινού όγκου, κάτι στο οποίο, προσωπικά, πιστεύω πάρα πολύ. Αλλά πρέπει σίγουρα να είναι η ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει η Κρήτη. Κατά συνέπεια, η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προβάλλουμε την χώρα μας θα πρέπει να γίνει με μεγάλη έμφαση στο πολιτισμό.
Άμα δούμε και σήμερα ακόμα τις επισκέψεις των ξένων επισκεπτών μας στη χώρα, στους αρχαιολογικούς μας χώρους, στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με τον αριθμό που επισκέπτονται την πατρίδα μας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μέσα από μια στρατηγική επιλογή να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Και βέβαια ο αγρο-διατροφικός τομέας δε μπορεί να μείνει έξω από αυτή την εξίσωση. Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα η Κρήτη διαθέτει πάρα πολλά. Θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να συνδεθούν και με το ίδιο το τουριστικό μας προϊόν. Υπάρχουν αρκετές προσπάθειες για τροφοδοσία των ξενοδοχείων με τοπικά προϊόντα. Συναντούν, όμως αυτές οι προσπάθειες ακόμα σημαντικές δυσκολίες. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα η οποία δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΩΡΑΚΗΣ (Πατρίδα):
Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Μιλήσαμε για υποδομές, δε μιλήσαμε όμως, νομίζω, πολύ αναλυτικά για αυτές και θα ήθελα εδώ, όχι να σας φέρω προ των ευθυνών σας, αλλά να σας ρωτήσω κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ο Υπουργός ο κ. Σπίρτζης έχει μιλήσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έχοντας παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ήτοι ΒΟΑΚ, ολοκλήρωση μέχρι το 2023, δρόμος Ηράκλειο-Μεσσαρά, ολοκλήρωση αναγκαστικά, μέχρι το Μάρτιο του 2019. Έναρξη εργασιών για το αεροδρόμιο του Καστελίου στις αρχές του 2019. Και μάλιστα σας κατηγόρησε, εμμέσως και αμέσως, ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα. Και ήρθε και μίλησε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ρωτώ, λοιπόν, όλα αυτά τα οποία λέει ο Υπουργός δεν ισχύουν;
Και δεύτερον, αν αυτά δεν ισχύουν ποιο είναι το δικό σας χρονοδιάγραμμα και ποιο είναι το δικό σας σχέδιο, ειδικότερα για το Βόρειο Οδικό Άξονα, επειδή δεχτήκατε σοβαρότατες επικρίσεις ότι ένας σχεδιασμός ή ένας στρατηγικός σχεδιασμός από την Κίσσαμο μέχρι και την Σητεία είναι ουτοπία και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στους πρόσφατους χαρακτηρισμούς που σας επέρριψαν ως κόμμα. Ευχαριστώ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Εντάξει, να μιλάνε αυτοί οι οποίοι 3,5 χρόνια δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα το θεωρώ ολίγον πρόκληση. Διότι άμα δείτε την ιστορία του αεροδρομίου στο Καστέλι και τα χρονοδιαγράμματα τα οποία τέθηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό, η ίδια η πραγματικότητα δίνει απαντήσεις. Τι ακριβώς έγινε στο Καστέλι τα τελευταία 3,5 χρόνια και γιατί υπάρχουν αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις;
Για το ζήτημα του ΒΟΑΚ, ωραίο το χρονοδιάγραμμα το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός αλλά μπορεί να μας πει πώς θα χρηματοδοτηθεί ο δρόμος; Σ’ αυτή την απλή ερώτηση, την οποία έχω κάνει και δημόσια, δεν έχω πάρει απάντηση. Ποιος είναι ο μηχανισμός χρηματοδότησης ενός δρόμου του οποίου το κόστος ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ; Το έχουμε εξασφαλίσει; Υπάρχει αυτή η χρηματοδότηση; Και αν ναι από πού; Επομένως, αν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και πόροι συγκεκριμένοι, τότε όλα αυτά τα χρονοδιαγράμματα είναι στον αέρα.
Και να σας πω κάτι; Ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δε θα είναι στη θέση του. Δεν θα είναι Υπουργός. Ένα κόμμα το οποίο έταξε τα πάντα στον Ελληνικό λαό όταν ήξερε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, και αναφέρομαι στην περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015, δεν θα έχει καμία δυσκολία να τάξει τα πάντα και τώρα, πόσο μάλλον όταν γνωρίζει ότι θα χάσει. Άρα, ο κ. Σπίρτζης ας φροντίσει να απολογηθεί πρώτα για το δικό του μη έργο αυτά τα 3,5 χρόνια και μετά να ζητάει τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία. Και ας μην πανηγυρίζει και τόσο πολύ για την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γιατί ήταν οι παλινωδίες της δικιάς του κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησαν τελικά στο να αυξηθεί το κόστος και ο λογαριασμός για τον Έλληνα φορολογούμενο κατά 500.000.000 ευρώ.
Έχει, λοιπόν, βαριές ευθύνες ο κ. Σπίρτζης. Δεν έχει να πει απολύτως τίποτα στους πολίτες της Κρήτης για την καθυστέρηση στα μεγάλα έργα υποδομής αλλά δε θα χρειαστεί να τον ρωτάμε και για πάρα πολύ καθώς σύντομα δε θα βρίσκεται στην θέση του και θα αναλάβουμε εμείς την ευθύνη να διεκπεραιώσουμε αυτά τα σημαντικά έργα.
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ (Φωνή Μαλεβιζίου):
Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Καλώς ήρθατε. Εγώ θα αναφερθώ σε ένα τοπικό θέμα το οποίο όμως είναι στρατηγικής σημασίας. Αφορά στο ενεργειακό της Κρήτης. Σε συνδυασμό με ένα άλλο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται το μέσο που εκπροσωπώ. Τα Λινοπεράματα και οι εγκαταστάσεις οι υπόλοιπες που βρίσκονται εκεί, η ΔΕΗ, τα τσιμεντάδικα και όλα αυτά, αποτελούν ένα αγκάθι για την περιοχή καθώς βρίσκονται μέσα σε μια τουριστική περιοχή, που είναι και ανεπτυγμένη αλλά είναι και αναπτυσσόμενη αυτή τη περίοδο. Διαχρονικά και επιτακτικά έχει τεθεί το θέμα από τις Δημοτικές Αρχές αλλά και από τους φορείς της περιοχής για μετεγκατάσταση των Λινοπεραμάτων σε άλλο χώρο και αυτό περιλαμβάνεται και στο χωροταξικό της Κρήτης.
Πρόσφατα όμως, επειδή σχετίζεται με το ενεργειακό, δεν έχουμε καλές εξελίξεις στο ενεργειακό. Είχαμε το ναυάγιο της συνεργασίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Euro-Asia και το καλώδιο φαίνεται να βρίσκεται για άλλη μία φορά στον αέρα. Πιστεύετε ότι οι χειρισμοί της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει το θέμα του ενεργειακού, -καθώς κινδυνεύουμε και με μπλακάουτ, είναι γνωστό- και να μετεγκατασταθούν στο τέλος και τα Λινοπεράματα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μεγάλη διασύνδεση, είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για την Κρήτη αλλά και για την ευστάθεια και για το μέλλον του συστήματος διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα για λόγους τους οποίους γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα. Οι τελευταίες εξελίξεις πράγματι ήταν δυσάρεστες. Έχω ζητήσει από τους συμβούλους μου και από τους αρμόδιους τομεάρχες να μου προτείνουν λύσεις και επιλογές για το πώς θα αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Λύσεις είναι δύο κατά πώς φαίνεται, είτε ο ΑΔΜΗΕ να κατασκευάσει ο ίδιος το έργο είτε το έργο να γίνει ως έργο με μορφή ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θα πρέπει να εξετάσουμε και τις δύο επιλογές.
Αυτό πάντως που δεν είναι επιλογή είναι να μην γίνει το έργο αυτό. Διότι με αυτό τον τρόπο η Κρήτη θα παραμείνει ενεργειακά εκτεθειμένη και εξαρτημένη από παλιές μονάδες οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να αποσυρθούν και χωρίς το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν πρόκειται να μειωθεί και το κόστος των ΥΚΩ για όλα τα τιμολόγια τα οποία βαραίνουν σήμερα τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά δεν μπορεί και η Κρήτη να εκμεταλλευτεί το πολύ μεγάλο και σε εν πολλοίς αναξιοποίητο ακόμα δυναμικό το οποίο διαθέτει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν η Κρήτη γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτό δεν θα καλύψει μόνο τις τοπικές ανάγκες αλλά προφανώς θα συμβάλλει και στην εξαγωγή ανανεώσιμης ενέργειας προς την ηπειρωτική Ελλάδα μέσα από το μεγάλο καλώδιο.
Άρα είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, δεν είμαι έτοιμος και δεν θέλω αυτή τη στιγμή να επιρρίψω ευθύνες στο τι έχει γίνει, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να βάλουμε κάτω τις επιλογές και να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε.
ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΗΣ (Εφημερίδα των Συντακτών):
Ευχαριστώ. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε, και από εμένα. Θέλω να σας ρωτήσω για ένα θέμα που απασχολεί βεβαίως την Κρήτη: για το αεροδρόμιο Καστελίου. Είστε απόλυτα βέβαιος για το έργο αυτό; Υπάρχουν πολύ σοβαρές φωνές που μιλούν για ένα αεροδρόμιο που ενδεχομένως να κάνει κακό τελικά στην Κρήτη. Οι ίδιοι τουριστικοί πράκτορες μιλούν για ένα ακριβό αεροδρόμιο, όχι μόνο λόγω των αυξημένων τελών αλλά λόγω της απόστασης, του παραπάνω κόστους των πτήσεων που θα τα πληρώσουν τελικά οι επιβάτες και οι Κρητικοί.
Υπάρχουν οι φωνές οι περιβαλλοντικές που λένε ότι θα υπάρχει καταστροφή στην περιοχή, εσείς μιλάτε για αγροδιατροφική σύμπραξη ενώ το αεροδρόμιο προβλέπει 200.000 ελιές να αφαιρεθούν από εκεί και να αφαιρεθεί και ένα πολύ σοβαρό αγροτικό εισόδημα. Υπάρχουν πολύ σοβαρά επιχειρήματα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο εδώ στην Κρήτη, υπάρχουν φωνές και στο δικό σας χώρο που τάσσονται κατά του αεροδρομίου. Και ως εναλλακτική προβάλλουν ότι με το 1/4 του κόστος που υπολογίζουμε για το Καστέλι, μπορούμε να φτιάξουμε λοξό διάδρομο στο Νίκος Καζαντζάκης και να αναβαθμίσουμε το υπάρχον αεροδρόμιο ώστε να δεχθεί τους τουρίστες που υπολογίζουμε και για το Καστέλι. Θα ήθελα, λοιπόν, την θέση σας αν είστε απολύτως σίγουρος για αυτό το έργο. Ευχαριστώ. Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η απάντηση είναι είμαι σίγουρος. Είμαι σίγουρος διότι δεν εκτιμώ ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Κρήτης για τον επόμενο αιώνα. Όταν φτιάχνει κανείς ένα τέτοιο έργο υποδομής πρέπει να κοιτάει πολύ μπροστά. Γνωρίζετε ποια είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο σήμερα. Παρά τα μπαλώματα τα οποία έγιναν -καλοδεχούμενα- το Καζαντζάκης δεν είναι ένα αεροδρόμιο το οποίο αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει την Κρήτη και το Ηράκλειο ως κεντρική πύλη εισόδου για το νησί. Τους ίδιους προβληματισμούς κάποτε είχαμε και όταν συζητούσαμε τη δημιουργία του καινούριου αεροδρομίου στην Αθήνα. Υπήρχαν φωνές που έλεγαν γιατί πρέπει να φύγει το αεροδρόμιο από το Ελληνικό, μια χαρά είναι, να αναβαθμίσουμε αυτό. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι παλιές υποδομές, όπως αυτές, τελικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν όταν μιλάμε με ορίζοντα δεκαετίες. Και η Κρήτη είναι απολύτως εξαρτημένη από τα αεροδρόμιά της ως πύλη εισόδου για τη συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών που έρχονται στο νησί μας.
Και κατά συνέπεια ναι, κρίνω ότι ένα καινούριο, ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο όπως αυτό που σχεδιάζεται στο Καστέλι, μακροπρόθεσμα θα είναι απολύτως απαραίτητο για την Κρήτη. Έχω υπόψη μου τους προβληματισμούς αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι η εναλλακτική λύση η οποία προκρίνεται είναι ικανοποιητική. Είναι ένα μπάλωμα, είναι ένα μερεμέτι, δεν θα λύσει τα προβλήματα σε βάθος χρόνου.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ:
Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας, ευχαριστούμε πάρα πολύ και τους τηλεθεατές που μας παρακολούθησαν μέσω της Ε.Ρ.Τ. για την προσοχή τους.
Καλό σας βράδυ.

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση ονοματοδοσίας οδού «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» στο Γάζι Ηρακλείου
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας χθες την περιοδεία του στην Κρήτη παρέστη στην εκδήλωση ονοματοδοσίας οδού «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» στο Γάζι Ηρακλείου, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Μαλεβιζίου, κ. Κώστα Μαμουλάκη. Στην ομιλία του ανέφερε:
«Κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω θερμά -και εκ μέρους της οικογένειάς μου -το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο για την πολύ μεγάλη τιμή που μας κάνουν σήμερα, που κάνουν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δίνοντας το όνομά του σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης σας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από κοντά μας πριν από έναν χρόνο. Τον Οκτώβριο αυτού του έτους συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Και είναι ίσως αυτό μία ευκαιρία άλλοι, πιο κατάλληλοι από εμένα και σίγουρα πιο αντικειμενικοί, να κάνουν τον ιστορικό απολογισμό μιας σημαντικής πολιτικής διαδρομής, η οποία ξεκίνησε μέσα στο καμίνι του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και έληξε πριν από ένα χρόνο. Διότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, την κοινοβουλευτική πολιτική από το 2004, δεν έπαψε ποτέ όμως να είναι δημόσιος άνδρας, με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και της επιβεβλημένης ανάγκης να συμμετέχει -όπως ο ίδιος έκρινε πάντα- στο δημόσιο διάλογο.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μας άφησε μία σειρά από σημαντικές παρακαταθήκες. Σήμερα είναι ίσως περισσότερο επίκαιρες παρά ποτέ. Υπήρξε ένας πολιτικός που έβλεπε μακριά. Ένας πολιτικός που αναμετριόταν με το βάρος της Ιστορίας και -έχοντας μάθει από την παράδοση του του Ελευθερίου Βενιζέλου- ήξερε πολύ καλά ότι η δουλειά του πολιτικού δεν είναι να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος αλλά μακροπρόθεσμα χρήσιμος. Γι’ αυτό και ο ίδιος δεν λογάριαζε το πολιτικό κόστος. Έκανε αυτό το οποίο θεωρούσε ότι ήταν σωστό. Και σήμερα του αναγνωρίζεται, ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ότι πράγματι έβλεπε πέρα από την εποχή του. Αρκεί να σας θυμίσω μια ιστορική του ομιλία στο Κοινοβούλιο το 1994, όταν προέβλεψε -15 χρόνια πριν- ότι η Πατρίδα μας, αν συνεχίσει την αλόγιστη πολιτική της σπατάλης, αν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε, «θα καταλήξουμε ικέτες» -ήταν η φράση την οποία είχε χρησιμοποιήσει- «στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Η πρόβλεψή του, δυστυχώς, για τη χώρα, επιβεβαιώθηκε 15 χρόνια μετά.
Αναμφισβήτητα, υπήρξε πολιτικός με θάρρος. Θάρρος το οποίο ο ίδιος καλλιέργησε σε εποχές σκληρές. Εποχές που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Υπήρξε ο τελευταίος της γενιάς των πολιτικών που βίωσαν το τραύμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και τον εμφύλιο διχασμό για τον οποίον ο ίδιος αγωνίστηκε τόσο σκληρά να αποτρέψει. Και τα κατάφερε στον αγαπημένο του τόπο, στην Κρήτη. Γι αυτό και έδινε πάντα σημασία στην ενότητα του Έθνους.
Αναγνώριζε ότι η πολιτική είναι μια διαδικασία σκληρή, με αντιπαραθέσεις, με διαφωνίες, με συγκρούσεις, η οποία πάντα, όμως, πρέπει να κρατιέται σε ένα επίπεδο. Θα στενοχωριόταν πολύ -πιστεύω- αν έβλεπε σήμερα πως κυλιέται ο δημόσιος λόγος στο βούρκο της λάσπης. Δεν θα το ήθελε ποτέ αυτό για τη χώρα του και ποτέ δεν ακολούθησε αυτή την πολιτική. Και πιστεύω ότι ο ίδιος, με το θάρρος της αυτοκριτικής που τον διέκρινε, θα αναγνώριζε ότι και αυτός διέπραξε σφάλματα όταν ενδεχομένως παρασύρθηκε από τα πάθη μιας άλλης εποχής και ακολούθησε πολιτικές που εκ των υστέρων μπορεί να φάνηκαν υπερβολικές και σκληρές.
Είναι μια ενδιαφέρουσα υποσημείωση της σημερινής τελετής ότι η λεωφόρος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε 50 μέτρα από εδώ, τέμνεται με τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου. Δύο ιστορικοί αντίπαλοι, οι οποίο σημαδεψαν τη γενιά τους με σκληρές αντιπαραθέσεις. Υπήρχε, όμως, κατά βάθος, ένας σεβασμός. Και μπορώ να πω και μια εκτίμηση για τις ικανότητες και τις δυνατότητες μέσα στο πλαίσιο μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία, όμως, δεν έπρεπε να ξεφεύγει από το όριο. Και όταν ξέφυγε, πιστεύω ότι -με την ευθυκρισία που διέκρινε και τους δύο- το μετάνιωσαν εκ των υστέρων.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένας άνδρας βαθιά κοινοβουλευτικός, ο οποίος τίμησε και αγάπησε τη Βουλή. Εμείς οι νεότεροι, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Λευτέρης που μπήκε λίγο αργότερα, εγώ, δεν είχαμε τη χαρά να συναντηθουμε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη Βουλή. Όταν αυτός αποχώρησε, εγώ μπήκα στην πολιτική. Ήξερα, όμως, και το έβλεπα από τις επισκέψεις μου στο Κοινοβούλιο, αλλά και από τις συνομιλίες μου με παλαιότερους βουλευτές, ότι ήταν ο πρώτος ο οποίος πήγαινε στη Βουλή και ο τελευταίος ο οποίος έφευγε. Τιμούσε τη Βουλή, το λίκνο της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και την αντιμετώπιζε ως ένα πεδίο διαλόγου και αντιπαράθεσης με επιχειρήματα και όχι με ακρότητες. Όχι με φωνές και λάσπη. Αυτή τη Βουλή, αυτόν τον κοινοβουλευτισμό υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια.
Βέβαια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε αθεράπευτα Κρητικός. Ένας άνθρωπος που αγάπησε βαθιά και με πάθος τον τόπο του. Υπερήφανος για την καταγωγή του, για την πολιτική του καταβολή, αλλά ταυτόχρονα σεμνός και ταπεινός απέναντι σε έναν τόπο που αναγνώριζε ότι η Ιστορία του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτόν. Όπου και αν πηγαίνω -το συνάντησα και σήμερα στην επίσκεψή μου στο Λασίθι- συναντώ αποτυπώματα της δικής του πολιτικής παρέμβασης. Έργα μικρά και μεγάλα τα οποία φέρουν το δικό του αποτύπωμα, που δείχνουν έναν άνθρωπο ο οποίος και στο κομμάτι αυτό έβλεπε μακριά. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το τι έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τον τόπο του, τι έκανε για την Κρήτη. Αυτό το οποίο, όμως, αξίζει να σημειώσουμε σήμερα είναι ότι σε μια εποχή που κανείς δεν συζητούσε για την προστασία του περιβάλλοντος -για τα νερά, για τα δάση- ήταν ο πρώτος ο οποίος εντόπισε ότι αν δεν προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, ο τόπος μας δεν θα έχει μέλλον. Ο πρώτος που μίλησε για το πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο και σήμερα αντιμετωπίζουμε. Ο πρώτος ο οποίος νοιάστηκε πραγματικά για την προστασία των ορεινών δασών. Ο πρώτος που επέμενε ότι πρέπει να φτιάχνουμε παντού βιολογικούς καθαρισμούς και να μην ρίχνουμε τα λύματα στη θάλασσα. Αναγνώρισε ότι πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον και τον τόπο αυτό. Και τα έργα του είναι σήμερα, ακόμα, ζωντανή παρακαταθήκη της συνεισφοράς του στον τόπο.
Ο ίδιος επέλεξε να ταφεί σε ένα μικρό νεκροταφείο -ασήμαντο θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς- μαζί με την αγαπημένη του, τη Μαρίκα, στον Αργουλιδέ Χανίων. Δεν ήθελε μεγαλοπρέπειες, δεν ήθελε μεγάλα μνήματα και μεγάλους τάφους. Ίσως γιατί ήξερε πολύ καλά ότι η υστεροφημία δεν συνδέεται με τα υλικά, αλλά με τις καλές κουβέντες που λένε οι άνθρωποι οι οποίοι τον γνώρισαν ή αυτοί οι οποίοι αποτυπώνουν το ιστορικό του έργο. Αυτό το οποίο ήθελε μόνο είναι να έχει θέα τα Λευκά Όρη, το ηλιοβασίλεμα των Χανίων, της πόλης την οποία τόσο αγάπησε και στην οποία τόσα πολλά έδωσε.
Εύχομαι πραγματικά αγαπητέ Δήμαρχε η ονοματοδοσία αυτή να είναι μια μικρή υπενθύμιση της ιστορικής σημασίας του έργου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και όταν με το καλό και με την απόσταση του χρόνου -γιατί ακόμα ο πόνος της απώλειας είναι νωπός- όταν τα νεότερα παιδιά έρθουν να μελετήσουν την Ιστορία τους, να ξέρουν ότι κατά βάση και πάνω από όλα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένας άνθρωπος της αλήθειας, του έργου, του ρεαλισμού, αλλά υπήρξε ταυτόχρονα και ένας άνθρωπος οραματιστής. «Έκανε» αυτός τη γενιά του πολύ περισσότερο από ό,τι η γενιά του αυτόν. Και ένας άνθρωπος ο οποίος μας δίδαξε ότι μέσα από τη συμμετοχή, την πολιτική δράση -σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν ασκείται αυτή, είτε μιλάμε για τους Πρωθυπουργούς, τους Υπουργούς, τους Δημάρχους- μπορούμε να αλλάξουμε τις τύχες των πολιτών. Ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στη μετριότητα και ότι αν μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις αυτού του μεγάλου Έθνους, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε κρίση και κάθε δυσκολία. Ο ίδιος, εξάλλου, έζησε πολέμους, έζησε κατοχές, έζησε εμφυλίους και είδε την Ελλάδα παραπάνω από μια φορά να ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της. Αυτή η παρακαταθήκη είναι ίσως η πιο επίκαιρη σήμερα.
Αγαπητέ Δήμαρχε, και πάλι σε ευχαριστώ εσένα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεγάλη τιμή στον πατέρα μου, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Και πραγματικά μεταφέρω τις ευχαριστίες της οικογένειάς μου γιατί είναι η πρώτη τελετή ονοματοδοσίας στην οποία συμμετέχω στην Κρήτη. Ευχαριστώ και για την ταχύτητα με την οποία σπεύσατε να πάρετε την απόφαση αυτή. Σημαίνει πολλά για μένα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Σημεία από τις συνεντεύξεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. κ. Μαρίας Σπυράκη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus και στο TV100
Για το αν ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος
Η προεκλογική περίοδος είναι έτσι και αλλιώς σε εξέλιξη διότι έχουν οριστεί οι Ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές, οι εκλογές της αυτοδιοίκησης, στις 26 Μαΐου. Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε, εμείς διεκδικούμε εκλογές: όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Πρώτα και βασικά για όλους τους Έλληνες. Για να αλλάξει αυτή η πολιτική και για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναπάρει τα πάνω της. Φαίνεται πως η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πια όλα της τα όπλα, και τα επικοινωνιακά, και τα άλλα. Έφτασε μέχρι και την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη από το 2004, από τότε που εξελέγη νέος Βουλευτής, να επιχειρήσει να την παρουσιάσει σαν δική της.
Για την κατάτμηση της μεγάλης περιφέρειας στην Αθήνα και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη πρώτος Βουλευτής το 2004 στην Αθήνα, στη Β’ περιφέρεια Αθηνών, και ο ίδιος προχώρησε σε μια πρόταση την οποία τότε ελάχιστοι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου προσυπέγραψαν. Ήταν η πρόταση για την κατάτμηση της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας. Αυτή την πρόταση υποστήριξε και τώρα. Η κατάτμηση της πολύ μεγάλης αυτής περιφέρειας, της δεύτερης περιφέρειας της Αθήνας, είχε για εμάς έναν βασικό στόχο: να υπάρχει άμεση επαφή του υποψήφιου Βουλευτή, του εκπροσώπου που τελικά εκλέγει ο πολίτης, με τον ψηφοφόρο. Και εκεί ακριβώς σταθήκαμε. Και συνδέσαμε άμεσα την κατάτμηση της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας με το δικαίωμα παροχής ψήφου στους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έφυγαν από την Ελλάδα και ζουν στο εξωτερικό. Η Κυβέρνηση δεν τόλμησε, εμείς τολμήσαμε. Εμείς επιμένουμε, εμείς θα το επαναφέρουμε, και θα θέσουμε, όπως είπε χθες και ο Κ. Μητσοτάκης, όλους τους Βουλευτές μπροστά στις ευθύνες τους. Ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές.
Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν δέχεται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την ψήφο δηλαδή των Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα για να δουλέψουν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης -διότι γι’ αυτούς μιλάμε, τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι στους οποίους δεν απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει ό,τι μπορεί για να τους εμποδίσει να ψηφίσουν στις εκλογές που έρχονται. Εμείς τους καλούμε να ‘ρθουν -ξέρουμε ότι είναι πολύ ακριβά τα εισιτήρια για να μετακινείται κανείς από το εξωτερικό- όμως είναι απαραίτητη ανάγκη να έρθουν, και να είναι παρόντες σε αυτή την αναμέτρηση, να ψηφίσουν και να καταγράψουν την επιλογή τους.
Για το τι θα κάνει η Ν.Δ. με τις περικοπές συντάξεων ύψους 3,4 δις
Από την πρώτη μέρα που προέκυψε θέμα περικοπής των συντάξεων η ΝΔ είπε όχι. Να το θυμίσουμε σε όλους όσοι μας ακούνε, ότι η ΝΔ καταψήφισε τη περικοπή των συντάξεων. Την περικοπή των συντάξεων την ψήφισαν -2 φορές μάλιστα- οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Θέλω να θυμίσω ότι η περικοπή των συντάξεων ήρθε μετά το τρίτο μνημόνιο. Είναι η επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας αυτής της Κυβέρνησης, είναι η εγγύηση που έδωσε στους πιστωτές αυτή η Κυβέρνηση, η οποία έχει χάσει κάθε αξιοπιστία ότι μπορεί να συμμορφώσει τα δημόσια οικονομικά. Δέχθηκαν τις πιέσεις των πιστωτών και ψήφισαν δύο φορές την περικοπή των συντάξεων. Τώρα επιχειρούν να εφαρμόσουν τη λογική του Χότζα. Γέμισαν το δωμάτιο με πράγματα και ζώα και επιχειρούν να βγάλουν κάποιον για να πουν ότι έχουμε πολύ ελεύθερο χώρο. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Έχουμε καταθέσει τροπολογία και έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση να την δεχθεί και να την ψηφίσει προκειμένου να μην περικοπούν οι συντάξεις. Τοποθετηθήκαμε εξ’ αρχής με “όχι” στην περικοπή των συντάξεων.
Εμείς όταν θα αναλάβουμε θα δούμε τα στοιχεία για την κατάσταση που θα παραλάβουμε. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι αυτό που θα παραλάβουμε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Θα ήθελα μια μέρα, αν έχουμε τη δυνατότητα, να μιλήσουμε γι’ αυτό το περίφημο διάγραμμα της ανάπτυξης, πώς πήγαινε η ανάπτυξη μέχρι το τέλος του 2014, και πώς κατακρημνίστηκε κυριολεκτικά από το 2015 και το 2016 για να ανέβει σιγά - σιγά και με πολύ μεγάλη δυσκολία το 2017 και το 2018. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξέρουμε τι θα παραλάβουμε.
Για την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις
Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε χθες. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω: είναι σαφές, ξεκάθαρο, ότι η Ν.Δ. λέει σε κάθε περίπτωση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας. Όμως εδώ δεν έχουμε πληροφόρηση. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι αυτή που έχετε κι εσείς. Κι εσείς είστε βέβαια πολύ καλός δημοσιογράφος. Αλλά η δική μας η δουλειά δεν είναι να ακούμε εσάς. Ούτε να διαβάζουμε τις εφημερίδες και τα sites για να μάθουμε τι έχει συμβεί με τους Ρώσους και με αυτή την υπόθεση.
Η Ν.Δ. δεν είχε και δεν έχει επίσημη ενημέρωση για το τι συνέβη. Και ως πολιτικό κόμμα το έχουμε θέσει εξ’ αρχής αυτό το ζήτημα. Και πρέπει να πω και κάτι άλλο. Σύμφωνα με τα ήθη που είχαν διαμορφωθεί από το ‘74 και μετά, οι Υπουργοί των Εξωτερικών ενημέρωναν την Αξιωματική Αντιπολίτευση πριν διαρρεύσουν στον Τύπο κρίσιμα θέματα. Ενημέρωναν. Ρωτήστε την κυρία Μπακογιάννη. Πόσες ενημερώσεις είχε κάνει στον Γιώργο Παπανδρέου, στα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο που η Ν.Δ. ήταν στην Κυβέρνηση και η κυρία Μπακογιάννη ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Καραμανλή.
Για τους ΑΝΕΛ και τον κ. Ζουράρι
Και χθες, όπως διαβάζουμε, ο κ. Ζουράρις μίλησε για τον ακρωτηριασμό των Βορειοελλαδιτών και ο ίδιος κάθεται στη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τον ... ακρωτηρίασαν. Και ο κ. Ζουράρις έχει πάρει ψήφο από το ΣΥΡΙΖΑ για να είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Ζουράρις, ψηφίστηκε Αντιπρόεδρος μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Είχε πλήρη γνώση ότι η συμφωνία υπεγράφη και είχε και πλήρη γνώση ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα. Εκτός αν δεν θεωρούμε ότι παράγει αποτελέσματα η συμφωνία. Εκτός αν πιστεύει ο κ. Ζουραρις ότι ο κ. Ζάεφ πήγε ακάλεστος στο ΝΑΤΟ και κάθισε στο τραπέζι. Ότι ήταν ακάλεστος στη φωτογραφία, ότι είναι εκτός πραγματικότητος αυτό που λέει και στο BBC, ότι δηλαδή πήρανε το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα erga omnes. Ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη. Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα. Καλέσαμε τους βουλευτές να λάβουν θέση, πριν υπογραφεί η συμφωνία με την πρόταση δυσπιστίας την οποία καταθέσαμε πριν την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κύριοι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπαν “ναι” στη Συμφωνία και έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση. Καταψήφισαν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Ο καθένας πια βγάζει τα συμπεράσματά του.
Για τις δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ. στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών
Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών στην Süddeutsche Zeitung και επειδή συμβαίνει ό,τι λέει στο εσωτερικό να λέει και στο εξωτερικό, είναι απαραίτητο νομίζω να διαβάσω επί λέξει τι είπε ο κ. Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα: “Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρώ καλή αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της χώρας, εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο”. Η Ν.Δ. για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι είχαμε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει ότι αυτή η συμφωνία, με την υπογραφή της και πριν την κύρωση θα παράξει αποτελέσματα. Είδατε τον κ. Ζάεφ να κάθεται στο τραπέζι του ΝΑΤΟ, τον είδατε στην οικογενειακή φωτογραφία. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αρνούνται αυτή την πραγματικότητα, κλείνουν τα μάτια και κρύβονται σαν τη στρουθοκάμηλο, λέγοντας ότι τίποτα δεν συμβαίνει, η συμφωνία αυτή ήδη παράγει αποτελέσματα.
Η Ν.Δ. το έχει καταστήσει σαφές. Ο κ. Μητσοτάκης το επανέλαβε σήμερα στη Süddeutsche Zeitung, η Ν.Δ. θα πει όχι στην κύρωση αυτής της συμφωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διευκρινίσει ότι δεν θα την κυρώσει και μετά τις εθνικές εκλογές. Θέλω να το έχετε υπόψη σας και να είναι καθαρό αυτό στη συζήτηση που κάνουμε. Δεν θα κυρώσει αυτή τη συμφωνία. Τελεία.

Οι ‘‘συλλογικότητες’’ του κ. Τόσκα απέδειξαν ποιος έχει τον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων!
Ο αναπληρωτής Tομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τα νέα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Πολυτεχνείου και που προκάλεσαν την εσπευσμένη φυγή εκατοντάδων θεατών από το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το British Council, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για άλλη μια φορά, οι ‘‘συλλογικότητες’’ του κ. Τόσκα πέτυχαν, με μολότοφ και πετροπόλεμο, να αποδείξουν ποιος έχει τον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Στον ακήρυχτο πόλεμο που παρακολουθούμε επί χρόνια, σειρά είχαν τώρα να κινδυνεύσουν εκατοντάδες ανυποψίαστοι θεατές που προσήλθαν στο φεστιβάλ κινηματογράφου που διεξάγεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι συμπολίτες μας, που έφυγαν τρομοκρατημένοι προσπαθώντας να διασωθούν, εν μέσω εκρήξεων και δακρυγόνων, αντιλήφθηκαν στην πράξη πόση αξία έχουν οι διαβεβαιώσεις του κατ’ ευφημισμόν υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι η ανοχή της κυβέρνησης στη βία και σε κάθε είδους μπαχαλάκηδες έχει δημιουργήσει τεράστιες ζώνες ανομίας, όπου αποκλείεται η ελεύθερη οικονομική ή πολιτιστική δραστηριότητα. Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, απόλυτα η αγωνία που εξέφρασαν στην πρόσφατη επιστολή τους οι κάτοικοι των Εξαρχείων, στην οποία καταγγέλλεται η απουσία των οργάνων της Πολιτείας. Οι μόνοι που συνεχίζουν πεισματικά να αρνούνται να παραδεχθούν το μέγεθος του προβλήματος και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους είναι οι αρμόδιοι της κυβέρνησης. Για τη Νέα Δημοκρατία, ο νόμος και η τάξη έχουν καθολική ισχύ, και ως κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται παντού».

«Τα πρόσθετα επιδόματα έως 5.840 ευρώ στους υπαλλήλους της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. αποτελούν εμπαιγμό όλων των υπολοίπων εργαζομένων
O Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή την πρόβλεψη πρόσθετων επιδομάτων έως 5.840 ευρώ για τους υπαλλήλους της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Όλοι οι εργαζόμενοι, ιδίως αυτοί του ιδιωτικού τομέα, έχουν υποστεί τα χρόνια της κρίσης πολύ μεγάλη μείωση των απολαβών τους. Ειδικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν δει τους μισθούς τους να φτάνουν ακόμη και στα 360 ευρώ το μήνα. Είναι γνωστό σε όλους, πάντως, ότι, αν και μειώθηκαν οι αμοιβές σχεδόν για το σύνολο των εργαζομένων, την ίδια περίοδο ειδικά οι μετακλητοί υπάλληλοι αυξήθηκαν και σε αριθμό, ενώ -με διάφορους μηχανισμούς- αυξήθηκε και η μισθοδοσία τους.
Η διακριτική ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, επεκτείνεται τώρα, μέσω μιας νέας εξαίρεσης που ενέκρινε η κ. Αχτσιόγλου για μια εταιρεία του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, με την υπογραφή της διετούς επιχειρησιακής σύμβασης για τα έτη 2018-2019 προβλέφθηκαν για τους εργαζόμενους της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. πρόσθετα επιδόματα που φτάνουν μέχρι του ποσού των 5.840 ευρώ το χρόνο. Όμως, μια τέτοια εξαίρεση προσβάλλει όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Είναι, με απλά λόγια, αδιανόητη πρόκληση τα προβλεφθέντα αυτά επιδόματα να ξεπερνούν το επίδομα ανεργίας ή, πολλές φορές, ακόμη και το μισθό ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να δικαιολογούνται από κανέναν αντικειμενικό λόγο.
Όταν αναμένεται μείωση συντάξεων και δεν υπάρχει καμία προοπτική για αύξηση των μισθών, οι δυνατότητες του κράτους δεν πρέπει να εξαντλούνται κατά τρόπο προκλητικό, αλλά να κατανέμονται με μέτρο και ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών. Η ελληνική κοινωνία και το σύνολο των εργαζομένων, ύστερα από χρόνια θυσιών, δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία άδικη και αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το τέταρτο άτυπο μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι κ. Τσίπρας και Καμμένος το γνωρίζουν πια καλά οι πολίτες. Αν δεν υπήρχε, άλλωστε, η κυβέρνηση θα είχε αποδεχθεί την τροπολογία της Ν.Δ. να μην περικοπούν ξανά οι συντάξεις. Κατά τα άλλα ας συνειδητοποιήσει ο θίασος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πως ό,τι και να λένε, κανείς πια δεν τους ακούει, διότι κανείς δεν τους πιστεύει».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη σημερινή 44η επέτειο από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Επί 44 έτη, σύσσωμος ο Ελληνισμός “δεν ξεχνά” την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο. Δεν αποδέχεται τη διχοτόμηση του νησιού και δεν συμβιβάζεται με τετελεσμένα. Πρέπει να πέσει επιτέλους, το τελευταίο διαχωριστικό τείχος στην Ευρώπη, και ο κυπριακός λαός να επανενωθεί και να ζήσει ειρηνικά και δημιουργικά. Οι Κύπριοι δικαιούνται ένα κοινό μέλλον, μια πατρίδα ενωμένη, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβάσεις τρίτων και πρωτίστως χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Σαράντα τέσσερα χρόνια είναι πολλά αλλά όχι αρκετά ώστε να μας κάνουν να ξεχάσουμε το στόχο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στον αγώνα αυτό, η Ελλάδα ήταν και παραμένει στο πλευρό της Κύπρου».

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 20 Ιούλιος 2018 21:22
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα σημερινά νέα της ΝΔ Τα σημερινά νέα της ΝΔ »