Log in
updated 12:28 PM UTC, Jul 5, 2020
Ροή ειδήσεων :

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Κύριο Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση του Ιδρύματος ΚΜ στη μνήμη του Κων. Μητσοτάκη
Αγαπητέ Ryan, κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη χαρά προλογίζω τη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την Έδρα Ελληνικών Σπουδών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πανεπιστημίου Stanford και το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Είναι η δεύτερη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του πατέρα μου και με χαρά διαπιστώνω πως ο θεσμός αυτός αρχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό αυτοτελές γεγονός. Έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο διακεκριμένος καθηγητής Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Tορόντο, κ.Ryan Balot.
Το αντικείμενο της διάλεξής του είναι «Το θάρρος ως δημοκρατική αρετή. Ένα αρχαίο Ελληνικό ιδεώδες και η σύγχρονη προοπτική του». Είναι μια θεματική που αρμόζει στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και φωτίζει εύστοχα τη δημόσια παρακαταθήκη του.
Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι το θάρρος ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής του προσωπικότητας. Θυμάμαι από μικρό παιδί τον πατέρα μου να μου λέει πως ο φόβος ήταν γι’ αυτόν άγνωστη λέξη. Ίσως γιατί βρέθηκε όχι μόνον φυλακισμένος στα εικοσιπέντε του, αλλά και καταδικασμένος σε θάνατο, στα χρόνια της Κατοχής στην Κρήτη. Δεν είμαι σίγουρος τι πραγματικά ένιωθε τότε στο βάθος της ψυχής του. Την αυγή σηκωνόταν και ντυνόταν περιμένοντας να έρθουν να τον πάρουν για το εκτελεστικό απόσπασμα. Κάποιες φορές ήταν η σειρά ενός από τους συγκρατούμενούς του. Ακούγοντας τους πυροβολισμούς από το προαύλιο, ήξερε πως είχε τουλάχιστον μια μέρα ζωής ακόμα. Μετά έβγαζε τα ρούχα του κι έπεφτε πάλι στο κρεβάτι για να κοιμηθεί.
Εμπειρίες σαν αυτές κάποιους ανθρώπους τους συνθλίβουν. Κάποιους άλλους όμως τους ατσαλώνουν. Στην περίπτωση του πατέρα μου συνέβη το δεύτερο, καθώς η δύναμη να μη το βάζει ποτέ κάτω και το θάρρος του να αντιμετωπίζει κατάματα τις δυσκολίες της ζωής, τον συνόδεψαν και σε όλη την πολιτική του διαδρομή.
Απαιτούσε θάρρος να υποστηρίζεις στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου την ενωμένη Αντίσταση εναντίον του κατακτητή και τη συναδέλφωση των Ελλήνων. Ήθελε θάρρος, κατά τα ταραγμένα προδικτατορικά χρόνια, να μένεις σταθερός στον κοινοβουλευτισμό και τις απόψεις σου, ενώ αυτές βάλλονταν από παντού. Όπως και να σηκώνεσαι σε μια Βουλή που έβραζε τον Αύγουστο το 1965 και να εξηγείς με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις επιλογές σου. Ήθελε θάρρος να φεύγεις με ένα σκάφος έξι μέτρων, να διασχίσεις το Αιγαίο Δεκαπενταύγουστο, για να ξεκινήσεις έτσι τον αγώνα σου απέναντι στην Χούντα. Ήθελε επίσης θάρρος να λες πάντα την άποψη σου παραμερίζοντας το εφήμερο πολιτικό κόστος. Να είσαι η φωνή της λογικής στα εθνικά θέματα. Να προειδοποιείς για τα επερχόμενα δεινά στην οικονομία και να το κάνεις τα χρόνια της μεγάλης ψευδαίσθησης, τα χρόνια της παράλογης ευφορίας και της μέθης. Και ήθελε μεγάλη ψυχική γενναιότητα, τη στιγμή ενός ανείπωτου πόνου και μιας μεγάλης οικογενειακής τραγωδίας, να σηκωθείς και να μιλήσεις στη Βουλή για την ανάγκη να σταθούν όλοι όρθιοι και ενωμένοι για να διαφυλάξουν τους θεσμούς και το πολίτευμα. Να ζητάς περισσότερη δημοκρατία την ώρα που θρηνούσες τον Παύλο Μπακογιάννη, χτυπημένο από τις σφαίρες της τρομοκρατίας.
Η αποθέωση του δημόσιου θάρρους εκδηλώνεται, ωστόσο, εμφατικά σε στιγμές κομματικής υπέρβασης. Και μία τέτοια ιστορική στιγμή υπήρξε ο Ιούνιος του 1989. Τότε, που ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης κάλεσε στο ίδιο μετερίζι της Ελλάδας, τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, στηρίζοντας από κοινού μία κυβέρνηση συνεργασίας. Πέτυχε, έτσι, στο μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση, που ήταν ένα ζητούμενο 45 ετών. Ναι! Στην Ελλάδα, οι διαχωριστικές γραμμές του μίσους γκρεμίστηκαν νωρίτερα από το τείχος που χώριζε τα δύο αντίπαλα συστήματα του πλανήτη. Και αυτό αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα, που απαιτεί όσο ποτέ, θάρρος και αλήθεια. Είναι αυτή την παρακαταθήκη που τιμούμε με τη σημερινή εκδήλωση.
Κυρίες και κύριοι,
«Αν έχεις το θάρρος να λες την αλήθεια, δεν θα κάνεις ποτέ λάθος», δίδασκε -ήδη από τον 5ο αιώνα- ο Σοφοκλής. Έτσι απέδωσε στο θάρρος μια διάσταση ηθική, την ώρα που το συνέδεε με το ρεαλισμό. Ταυτόχρονα, αναγορεύοντάς το θάρρος ως εργαλείο αποφυγής σφαλμάτων, το ανέδειξε ως διακριτή πολιτική αρετή. Γιατί, πράγματι, θαρραλέος δεν είναι μόνον ο σωματικά ανδρείος και ο τολμηρός στις μάχες. Αλλά και αυτός που αταλάντευτα υπηρετεί το σωστό, ακόμη και όταν οι γύρω συνθήκες είναι εντελώς αντίξοες. Ακριβώς όπως το διατύπωσε, 2.500 χρόνια μετά, ο Ουίνστων Τσώρτσιλ: «Ο φόβος είναι αντίδραση ενώ το θάρρος απόφαση!»
Απόψε, με τρόπο γόνιμο, ο Ryan Balot φωτίζει μία παρακαταθήκη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που παραμένει ενεργή τον 21ο αιώνα. Μας καλεί να αντιμετωπίσουμε το θάρρος «ως χώρο του ορθολογικού προβληματισμού, όπου αντισταθμίζονται οι πολλές πιέσεις για γρήγορες και απλές αποφάσεις». Νομίζω ότι εδώ βρισκόμαστε στον πυρήνα της πολιτικής: Στην άμυνα εκείνου που αποφασίζει, μένοντας σταθερός απέναντι στις επιρροές των επιμέρους μειοψηφιών. Στο πρόταγμα της καθαρής λογικής ως πυξίδας του κοινού συμφέροντος. Στην προσήλωση σε μια μακροπρόθεσμη οπτική ενάντια στον κοντόφθαλμο καιροσκοπισμό.
Ο καθηγητής Balot θα μας μιλήσει για το θάρρος του ανωνύμου Αθηναίου πολίτη του 5ου αιώνα προ Χριστού. Το θάρρος να συμμετέχει στα κοινά, να παίρνει το λόγο στην Εκκλησία του Δήμου, να υπερασπίζεται τη γνώμη του με πάθος. Το θάρρος να εμπιστεύεται τους θεσμούς της πόλης του. Όπως έκανε ο Δημοσθένης όταν οδήγησε τον Μειδία στα δικαστήρια γιατί αυτός χρησιμοποιούσε το χρήμα και την ισχύ του για να φιμώσει συμπολίτες του και να τους εμποδίσει να συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο.
Και είναι ακριβώς αυτό το θάρρος της συμμετοχής στη διαμόρφωση της συλλογικής μοίρας που ορίζει την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Και μόνο μέσα από τη συμμετοχή, μέσα από το διάλογο, μέσα από την ορθολογική ανταλλαγή απόψεων μπορεί να προκύψει μια κοινή συνισταμένη για το μέλλον.
Πόσο επίκαιρα είναι άραγε όλα αυτά σε μια κοινωνία πληγωμένη και θυμωμένη; Μια κοινωνία που συχνά ζει σήμερα την αποχή ως έκφραση ενός πολιτικού αδιεξόδου. Ενώ είναι η συμμετοχή που αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από μια τέτοια παγίδευση.
Αγαπητοί φίλοι,
Η τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα, μάς υποβάλλει σε μία διπλή άσκηση πολιτικού θάρρους: Από τη μια πλευρά, οφείλουμε να κάνουμε μια ειλικρινή αποτίμηση ενός οδυνηρού κύκλου που κλείνει δραματικά. Και από την άλλη καλούμαστε να κάνουμε την τολμηρή επιλογή μιας νέας πορείας που ανοίγεται μπροστά μας. Είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζει κάθε πολίτης ξεχωριστά. Πρωτίστως, όμως, απευθύνεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Όλους εμάς, που οφείλουμε να βγάλουμε το θυμικό από τις πολιτικές συμπεριφορές και στη θέση του να προτάξουμε τη λογική. Από το σύνθημα να επιστρέψουμε στο επιχείρημα. Από την υπόσχεση να περάσουμε στην πράξη.
Η Ελλάδα πρέπει με θάρρος να κοιτάξει πίσω της και να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη κεκτημένα της Μεταπολίτευσης: την εδραίωση της Δημοκρατίας, την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τον, έστω και μερικό, εκσυγχρονισμό των δομών της. Με το ίδιο θάρρος, ωστόσο, είναι ανάγκη να αντιληφθεί η Ελλάδα και τις ευκαιρίες που έχασε στην Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, την αναγκαία ανασυγκρότηση του Κράτους. Και να αναλογιστούμε με ειλικρίνεια τις ευθύνες των πολιτικών, αλλά και των κοινωνικών ομάδων που λειτούργησαν ως μοχλοί ανασταλτικής πίεσης. Όχι για να «τιμωρήσουμε» και, μάλιστα, ετεροχρονισμένα. Αλλά για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον.
Από την πλευρά του, το πολιτικό σύστημα δεν έχει άλλο δρόμο από το θαρραλέο επαναπροσδιορισμό του. Οφείλει να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτοπεριορίστηκε σε παλαιές πρακτικές και δείλιασε μπροστά στην ανανέωση. Να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση, μόνον οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υπέκυψαν τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας. Και πώς ένας λαός δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω και πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες. Και πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά, όχι ασφαλώς για να καταλήξουμε σε μια άκριτη απόρριψη της πολιτικής. Αλλά για να υπηρετήσουμε από κοινού την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής.
Το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται σε σωστό δρόμο για να κερδίσει τη μάχη απέναντι σε μια ποιοτική «πρόκληση θάρρους». Μακριά από συμπλέγματα, έχει αναγνωρίσει το δικό της μερίδιο στα προβλήματα του παρελθόντος. Δεν έκρυψε ούτε τα λάθη και τις παραλείψεις της ούτε και τις κακές της στιγμές. Όλα αυτά, όμως, τα μετουσιώνει σε υπερβάσεις, που αποτυπώνονται στις θέσεις, τη συμπεριφορά, το πρόγραμμά της. Ένα πρόγραμμα που δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά ενεργοποιεί συνειδήσεις. Που δεν στοχεύει μόνο στην καρδιά, αλλά και την σκέψη. Και που δεν ενεργοποιεί, απλώς, την ελπίδα, αλλά τα μυαλά και τα χέρια όλων των πολιτών.
Σε έναν μήνα ακριβώς, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον έχω πολύ συχνά στο μυαλό μου. Διότι σχεδόν καθημερινά συνειδητοποιώ ότι αν κάτι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δηλαδή το θάρρος. Χρειάζεται θάρρος να απαντάς σε υποσχέσεις και ψέματα, όχι με άλλα ψέματα, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και με αλήθειες. Να προτείνεις ανάπτυξη και πρωτοβουλία σε ένα κράτος αγκυλωμένο από τη γραφειοκρατία. Να μιλάς για αξιολόγηση αντί για κομματικά ρουσφέτια και για αριστεία αντί για βόλεμα. Και να καλείς σε μία συμπόρευση προόδου όχι μόνο τους δικούς σου πολιτικούς υποστηρικτές, αλλά κάθε δημοκρατική δύναμη εκσυγχρονισμού. Και τελικά, όλους τους πολίτες.
Όλα αυτά είναι θάρρος. Θάρρος που σύντομα θα φέρει το φωτεινό αποτέλεσμα: Μία νέα ισχυρή κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με επικεφαλής τους πιο άξιους. Για να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Μπορούμε. Το λέμε και θα το κάνουμε.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μετά το σχόλιο δημοσιογράφου της ΕΡΤ που παρομοίασε χθες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον δικτάτορα Μουσολίνι, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε αμέσως ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία της ΕΡΤ (Κωστόπουλο, Ταλαμάγκα και Τσούτσια), όπως και τον επικεφαλής τους Νίκο Παππά, προειδοποιώντας τους για τελευταία φορά ότι έχουν εξευτελίσει τη δημόσια τηλεόραση με τη χυδαία προπαγάνδα τους.
Ο Νίκος Παππάς παρέμεινε σιωπηλός και κρυπτόμενος, ενώ αντί συγγνώμης, η ηγεσία της ΕΡΤ εξέδωσε μια ανυπόγραφη (!) ανακοίνωση αποφεύγοντας ακόμη και να αποδοκιμάσει τις απαράδεκτες αυτές αναφορές. Η κωμική δικαιολογία που επικαλέστηκε ο ανώνυμος συντάκτης είναι ότι η ΕΡΤ δεν ασκεί προληπτική λογοκρισία στους εγκάθετους γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ασυνείδητα εννοούσε ότι μπορούν και μόνοι τους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά άνευ καθοδήγησης και φυσικά άνευ συνεπειών.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι άνθρωποι που ηγούνται εδώ και τριάμισι χρόνια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση του ρόλου και κυρίως της συνταγματικής ευθύνης τους. Ως εκ τούτου, δεν έχει πλέον κανένα νόημα ο διάλογος μαζί τους.
Η Ν.Δ. αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ μέχρις ότου ο Νίκος Παππάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοποιήσουν εμπράκτως ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, δηλώνει απερίφραστα στους κ. Κωστόπουλο, Ταλαμάγκα και Τσούτσια ότι δεν επιθυμεί στο εξής να υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις δραστηριότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στα δελτία ειδήσεων, όσο και στις τάχα ενημερωτικές εκπομπές τους. Καθιστούμε επίσης σαφές ότι για κάθε προπαγανδιστικό σχόλιο που θα κάνουν στο εξής οι Συριζαίοι γκαουλάιτερ, η Ν.Δ. θα προσφεύγει αμέσως στο ΕΣΡ -που παραδόξως έμεινε άφωνο από χθες- για να υπενθυμίζει και σε εκείνο ότι εκ του Συντάγματος έχει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να διασφαλίζει την αντικειμενική μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών από την ΕΡΤ.
Μέχρι νεοτέρας, η μόνη σχέση που θα έχει η Ν.Δ. με την ΕΡΤ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η εκ του νόμου υποχρεωτική μετάδοση των δραστηριοτήτων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, η Ν.Δ. εκφράζει την ελπίδα της και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την αυτονόητη αυτή επιλογή της. Και αυτό διότι τυχόν παραμονή των στελεχών τους στη σημερινή κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης, θα προσδίδει μια επίφαση δημοκρατικότητας και πολυφωνίας στη φασίζουσας αντιλήψεως προπαγάνδα που έχει επιβάλει ο Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ που όμοιά της δεν απαντάται σε καμία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.
Η Ν.Δ. αξιώνει, επίσης, από τη διοίκηση της ΕΡΤ να δημοσιοποιήσει όλους τους μισθούς των κομματικών γκαουλάιτερ τους οποίους πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Κι αυτό γιατί από μια πρώτη έρευνα στην Διαύγεια προέκυψε π.χ. ότι το κόστος του συριζαϊκού καφενέ που ονομάζεται “Δεύτερη Ματιά” είναι ημερησίως 2.118 ευρώ, ενώ μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έχει στοιχίσει στους Έλληνες πολίτες 450.000 ευρώ! Σημειωτέον δε ότι όλες οι προπαγανδιστικές εκπομπές της ΣΥΡΙΖΕΡΤ είναι εξωτερικές παραγωγές, ενώ η Δημόσια τηλεόραση διαθέτει και τα μέσα και κυρίως το προσωπικό -που σκοπίμως παρακάμπτεται- για να τις υλοποιεί άνευ επιπλέον κόστους.
Η Ν.Δ. δεσμεύεται, τέλος, έναντι όλων των πολιτών ότι η ΕΡΤ θα γίνει πολύ σύντομα μια τηλεόραση σύγχρονη, πλουραλιστική και ακομμάτιστη στην οποία προφανώς δεν θα έχουν καμία θέση οι σημερινοί εγκάθετοι του Μαξίμου που ντροπιάζουν καθημερινά κάθε έννοια δημοσιογραφικής αμεροληψίας.
Εν ολίγοις, στους λίγους μήνες που τους απομένουν, ας κάνουν την χυδαία κυβερνητική προπαγάνδα μόνοι τους. Ούτως ή άλλως μόνοι τους την παρακολουθούν».

Ερώτηση Βόζεμπεργκ για την κατάσταση στη Μόρια
Νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής - Ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια Λέσβου, αλλά και την προειδοποίηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ότι πρόκειται να προβεί σε απαγόρευση λειτουργίας του καταυλισμού εντός του επόμενου μηνός σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι με αιτιολογημένες γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών χαρακτηρίζεται επίσημα πλέον η κατάσταση στη Μόρια ως ακατάλληλη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, ενώ παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από την ελληνική Κυβέρνηση, ελάχιστα έχουν γίνει για τη βελτίωση των συνθηκών και την αποσυμφόρηση του καταυλισμού, που φιλοξενεί σήμερα περίπου 9.000 αλλοδαπούς σε υποδομές χωρητικότητας 3000.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά να πληροφορηθεί τις ευθύνες της ελληνικής Κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση στη Μόρια, καθώς και την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου από τις ελληνικές Αρχές σε περίπτωση απαγόρευσης λειτουργίας του κέντρου στη Μόρια.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
«Ακόμη μία φορά ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σχετικά με τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια Λέσβου. Την απελπιστική κατάσταση επιβεβαιώνει και πρόσφατη αιτιολογημένη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου κατόπιν εκθέσεων αυτοψίας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, που καταγράφουν το χώρο ως ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι οριακή, καθώς τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο. Στη Μόρια φιλοξενούνται πάνω από 9.000 άνθρωποι σε υποδομές χωρητικότητας περίπου 3.000 ατόμων, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προειδοποιεί ότι θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του κέντρου μετά την παρέλευση 30ήμερης προθεσμίας σύμφωνα με το νόμο.
Δεδομένου ότι, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, ελάχιστα έχουν γίνει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια, αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα δικαιούχο των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, ερωτάται η Επιτροπή:
- Που εντοπίζει τις σημαντικότερες ελλείψεις, αλλά και τις ευθύνες της ελληνικής Κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μόρια Λέσβου;
- Πώς συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για τη διαχείριση του προβλήματος;
- Έχουν καταθέσει οι ελληνικές Αρχές εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση απαγόρευσης λειτουργίας του κέντρου στη Μόρια;».

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Καβάλας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεργάστηκαν με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αποπειράθηκαν μαζί της να επιβάλουν και την απλή αναλογική.
Ως εκ τούτου, γεννά εύλογες υποψίες η αναιτιολόγητη καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ακόμη δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν σήμερα κιόλας να εξηγήσουν στους πολίτες τα αίτια αυτής της πρωτοφανούς καθυστέρησης σε μια δίκη που θα είχε πια ολοκληρωθεί σε κάθε ευνομούμενο κράτος».

Επείγουσα Ανάγκη Πάταξης της Εγκληματικότητας και της Ανομίας
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στο Γ΄ Θερινό Τμήμα εργασιών της Βουλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί άναυδη τη ραγδαία έξαρση τόσο της σκληρής εγκληματικότητας όσο και της λεγόμενης μικρής παραβατικότητας.
Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι περιοχές, στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια, που επικρατεί η ανομία και η έλλειψη ασφάλειας για τους πολίτες. Πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν μεταβληθεί σε άνδρα δράσης οργανωμένων ομάδων που ασκούν βία και τρομοκρατία. Συμμορίες ενδεδυμένες με έναν ψευδοϊδεολογικό μανδύα κάνουν επιθέσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς και σε ξένες πρεσβείες και προξενεία. Απέναντι σε όλα αυτά τα άκρως ανησυχητικά φαινόμενα που εκτός των άλλων αμαυρώνουν και τη διεθνή εικόνα της χώρας, η κυβέρνηση έχει επιδείξει πρωτοφανή ανοχή.
Τα φαινόμενα αυτά δεν συνάδουν με ένα ευνομούμενο κράτος. Η ακολουθούμενη, ως σήμερα, πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας υπονομεύει σοβαρά τα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να αποκαθιστούν τον νόμο και την τάξη, ο κίνδυνος να διολισθήσουμε σε συνθήκες κοινωνικής ζούγκλας είναι πλέον ορατός».

Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής, με αφορμή χθεσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες άνω των 70 ετών, αξίζουν το σεβασμό μας. Όχι τη μια να τους αντιμετωπίζουν ως βάρος στο ασφαλιστικό, που “θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου”, και την άλλη ως εν δυνάμει απειλή στο οδικό δίκτυο.
Φαίνεται, όμως, πως στην κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Κι επιπλέον, πιστεύουν ότι η επιπολαιότητα διορθώνεται…με περισσότερη επιπολαιότητα.
Αφού πρώτα χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση αποφάσισαν αυθαίρετα ότι όλοι όσοι φτάνουν τα 74 χρόνια πρέπει να δώσουν νέες εξετάσεις για την άδεια οδήγησης, πληρώνοντας οι ίδιοι το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος, τώρα με εξίσου αυθαίρετο και επιπόλαιο τρόπο αποφάσισαν ότι οι άδειες οδήγησης που έληξαν παρατείνονται… με μια απλή εγκύκλιο!
Είναι πια παροιμιώδης η επιπολαιότητα αλλά και η αδυναμία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ανταποκριθούν με στοιχειώδη σοβαρότητα στα καθήκοντά τους».

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης –που συνεχώς διευρύνονται- και με χαμηλούς μισθούς!
Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μηνός Αυγούστου είναι αποκαλυπτικά, όσον αφορά τη δυναμική εξέλιξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, και έρχονται να διαψεύσουν τον κ. Τσίπρα και όσα είπε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθεί να διευρύνεται ανεξέλεγκτα, κυριαρχώντας της πλήρους απασχόλησης που συνεχώς συρρικνώνεται. Μια ανατροπή που συντελέστηκε -για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας μετά το 2014- με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης –που συνεχώς διευρύνονται- και με χαμηλούς μισθούς. Δηλαδή, μέσα από την μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ:
I. Η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί –μετά το 2014- να διευρύνεται ανησυχητικά. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης –στις νέες προσλήψεις- το μήνα Αύγουστο του 2018 εκτοξεύτηκαν στο 55,88%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 44,12%! (Σχήμα 1).
II. Την ίδια στιγμή το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης εμφανίζεται αρνητικό (-7.748), επιβεβαιώνοντας τoν εποχικό χαρακτήρα των θέσεων απασχόλησης που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2018 19:52
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα σημερινά νέα της ΝΔ Τα σημερινά νέα της ΝΔ »