Log in
updated 5:21 PM UTC, Feb 21, 2020
Ροή ειδήσεων :

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Κύριο Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Οι βουλευτές της ΝΔ παραιτούνται από τα αναδρομικά
«Με εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραιτούνται σήμερα από το δικαίωμα να λάβουν οποιοδήποτε ποσό προκύψει ότι δύνανται να εισπράξουν βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια.
Η Νέα Δημοκρατία καλεί επιπλέον την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την απόφαση αυτή ως έμπρακτο και αυτονόητο σεβασμό στις θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μετά τις απίστευτες δηλώσεις της κ. Κατερίνας Παπακώστα που έσπευσε να δικαιολογήσει όχι τους αστυνομικούς, αλλά τους μπαχαλάκηδες που τους έκαναν έλεγχο ταυτότητας, της προτείνουμε να αλλάξει και τον τίτλο της σε υφυπουργό Προστασίας του Ρουβίκωνα».

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ανομία στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Νέο θύμα ξυλοδαρμού και ληστείας μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο, καθηγητής του Αριστοτελείου. Εν έτει 2018, σε ευρωπαϊκή χώρα. Ως πότε η Κυβέρνηση θα παραμένει αδρανής;»

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Την παραβιάζει με τρεις τρόπους:
 Διατηρεί τον αλυτρωτισμό.
 Αναφέρεται ρητά σε “μακεδονικό κράτος” και
 Απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και μετά να ισχύσει η αναθεώρηση.
Πρόκειται για απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αναγνώρισε ακόμη και ο παραιτηθείς κ. Κοτζιάς. Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί αμέσως, πριν ολοκληρωθεί η προσχηματική συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια».

Δήλωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος για την επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ από δεκάδες αναρχικούς στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
On Camera
«Μετά τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και τον έλεγχο ταυτοτήτων σε αστυνομικούς από τον Ρουβίκωνα, φτάσαμε στην επίθεση εναντίον ανδρών της ΔΙΑΣ από δεκάδες αναρχικούς στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απαράδεκτη ανοχή της κυβέρνησης στη βία, όχι μόνον έχει αποθρασύνει τις φιλικές της “συλλογικότητες”, αλλά θέτει πια σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών. Tι άλλο πρέπει να συμβεί για να αναλάβουν οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα τις αυτονόητες ευθύνες τους;»
Off Camera
«Και ο πιο δύσπιστος συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου, ενώ σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη. Τα σημερινά έκτροπα έχουν ηθικό αυτουργό, και αυτός δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που συστηματικά εδώ και μια σχεδόν τετραετία παραδίδει τη χώρα στην ανομία. Για ό,τι συμβαίνει δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Μοναδική υπηρεσία που έχει να προσφέρει, πριν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, είναι να προκηρύξει το ταχύτερο εκλογές».

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
Η Ν.Δ. παρουσιάζει σήμερα το κυβερνητικό της σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής κινητικότητας που έχει ως κεντρικό στόχο τη διεύρυνση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, η οποία εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μπορεί μεσοπρόθεσμα να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Κεντρικός άξονας του σχεδίου της Ν.Δ., το οποίο επεξεργάστηκε επί μήνες ομάδα ειδικών και θα παρουσιάσει σύντομα με λεπτομέρειες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι:
- να δοθούν σημαντικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων
- να υπάρξει άμεση και ευρεία ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξής τους
- να διευρυνθεί η χρήση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.
Αυτό θα γίνει με τη σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών Ι.Χ. και των παλαιών μέσων μεταφοράς από φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, εξέλιξη που θεωρείται άμεσης προτεραιότητας στη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τα μέτρα που ανακοινώνει η Ν.Δ. θεωρούνται κοινή πρακτική σε πολλές χώρες της Ε.Ε., αλλά δυστυχώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει δραματικά να τα υλοποιήσει λόγω της παροιμιώδους αδυναμίας της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2025 στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μέχρι το 2040 θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια.
Μεταξύ των μέτρων που δεσμεύεται να λάβει η Ν.Δ. αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση είναι τα εξής:
● Καθολική μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, προκειμένου να δοθεί αμέσως ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου.
● Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλεων.
● Οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα έχουν σημαντική έκπτωση στα διόδια όλης της χώρας, ενώ εξυπακούεται ότι δεν θα πληρώνουν ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε φόρο πολυτελείας.
Για τις εταιρείες:
Τα εν λόγω κίνητρα εννοείται ότι θα ισχύσουν και για τις εταιρείες που διαθέτουν στόλους αυτοκινήτων, οι οποίες επιπλέον θα κινητροδοτηθούν με κατάργηση του φόρου χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων από τα στελέχη τους και διευκόλυνση της φορολογικής απόσβεσης, είτε για την αγορά, είτε για τη μηνιαία μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Για τα ταξί:
Ειδικότερα για τα ταξί η Ν.Δ. δεσμεύεται να επιδοτήσει με 3.500 ευρώ την αγορά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στο σχέδιό της προβλέπεται επίσης η άμεση εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών στα οργανωμένα σημεία επιβίβασης πολιτών, ενώ οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων ταξί θα έχουν προτεραιότητα στις σειρές αναμονής στις πιάτσες τους, (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ), όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.
Για το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.:
Δεσμευτικός στόχος της Ν.Δ. είναι μέχρι το 2025, το 30% του στόλου των αυτοκινήτων και των λεωφορείων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν αντικατασταθεί με ηλεκτροκίνητα.
Ισχυρά κίνητρα θα δοθούν και για τη διάδοση των φορτιστών που χρειάζονται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Θα υπάρξει έκπτωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που θα εγκαθιστούν φορτιστές για δημόσια χρήση στις εγκαταστάσεις τους (σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, εμπορικά κέντρα, supermarkets κλπ). Τέλος, θα υπάρξει πρόβλεψη να εγκατασταθούν σταθμοί επαναφόρτισης σε όλα τα εθνικά οδικά δίκτυα, ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και εκτός πόλεων.
Το πλήρες σχέδιο της Ν.Δ. για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης θα παρουσιαστεί σύντομα από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρεί μείζονος σημασίας την πολιτική της σε αυτόν τον τομέα που στοχεύει σε τρεις μεγάλες προκλήσεις:
1. Να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, μειώνοντας τις στάθμες ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου και τις δαπάνες στη δημόσια υγεία λόγω του προβληματικού περιβάλλοντος στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις.
2. Να μειώσουμε τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τη χρησιμοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με προφανή οικονομικά αποτελέσματα.
3. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης νέων μορφών επιχειρηματικών δράσεων στους τομείς της ενέργειας, των τεχνολογικών κατασκευών, της πληροφορικής και των υπηρεσιών με σημαντική προστιθέμενη αξία. Έλληνες μηχανικοί, νέοι σε ηλικία, κατέχουν υψηλές θέσεις ευθύνης σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ άλλοι ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ευθύνη να τους δώσουμε την ευκαιρία να εργαστούν στην Ελλάδα.

Στο Βελιγράδι ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Σερβία.
Αύριο, Τρίτη, στις 9:00 ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας (RTS), ενώ στις 10:00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Aleksandar Vucic.

Σημεία συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Ευρωβουλευτή κ. Μαρίας Σπυράκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Τ. Χατζή και Δ. Οικονόμου
Για τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο και τις 10 χιλιάδες προσλήψεις
Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει 10.000 προσλήψεις και την ίδια ώρα διατηρεί την δαπάνη της αμοιβής των κληρικών με απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες. Το ποσό της μισθοδοσίας των κληρικών παραμένει στον προϋπολογισμό και παράλληλα προστίθεται άλλο ένα ποσό για την πρόσληψη 10.000 ανθρώπων, δηλαδή επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα υπάρχει στην αρχή πληρωμών η μισθοδοσία των κληρικών, ώστε να γίνεται με διαφάνεια η καταβολή των μισθών τους, και αυτός είναι και ο λόγος που οι κληρικοί έχουν οδηγηθεί σε πολύ μεγάλη ανασφάλεια. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι είδαμε ότι η ηγεσία της ιεραρχίας προχώρησε σε αυτήν την συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Σε μια συζήτηση δηλαδή που λαμβάνει προεκλογικά χαρακτηριστικά.
Για την τροπολογία για τα αναδρομικά
Από το πρωί έχουμε ανακοινώσει την οδηγία του κ. Μητσοτάκη ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν θα λάβουν τα αναδρομικά. Θα παραιτηθούν από τα αναδρομικά και αυτό είναι σαφής οδηγία του Προέδρου της Ν.Δ. Καλούμε λοιπόν και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση. Ακριβώς επειδή ξεκίνησε μια συζήτηση ότι η τροπολογία παράγει άμεσο αποτέλεσμα και για τους βουλευτές.
Η στάση μας αυτή είναι μια πολύ μικρή ένδειξη της ευαισθησίας που διακρίνει τη Ν.Δ., τους βουλευτές της και την ηγεσία της, σχετικά με τις μεγάλες μειώσεις εισοδήματος που έχουν υποστεί όλοι οι Έλληνες και ειδικότερα οι Έλληνες συνταξιούχοι. Για μας δεν είναι καν αντικείμενο συζήτησης. Είναι μια απόφαση του κ. Μητσοτάκη που ήδη εκτελείται.
Για τις περικοπές στις συντάξεις
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα μέτρο που η ίδια θεσμοθέτησε, και το οποίο δεν υπήρχε καν στο μνημόνιο και ψήφισαν μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, για να κάνει επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Εμείς εξαρχής είπαμε ότι αυτές οι περικοπές δεν χρειάζονται. Εξαρχής προκαλέσαμε την κυβέρνηση να μην τις ψηφίσει, καθώς εμείς τις καταψηφίσαμε. Και ζητήσαμε να καταργηθούν οι περικοπές αυτές, κάτι που η κυβέρνηση δεν έκανε.

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Politika της Σερβίας
Συνέντευξη στην εφημερίδα Politika της Σερβίας παραχώρησε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι σήμερα και αύριο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται για δεύτερη φορά ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη Σερβία, στο πλαίσιο τόσο της στενής συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, όσο και των ιδιαίτερα στενών πολιτικών σχέσεων του ίδιου του κ. Μητσοτάκη με τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vucic. Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού» κάτι που δεν επιτυγχάνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να υπερψηφίσει «είτε στη σημερινή Βουλή, είτε σε όποια επόμενη».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι η Σερβία είναι «αναμφισβήτητα στην πρώτη θέση της “κούρσας” προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την επιθυμία «η διμερής συνεργασία να είναι ακόμα πιο στενή και να έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ουσία».
Για το θέμα του θανάτου του μέλους της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι παραμένουν πολλά κενά και θολά σημεία τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν από τις αλβανικές αρχές. Προσθέτει δε ότι δηλώσεις που έγιναν από την Αλβανική πλευρά «δεν βοήθησαν» και πρέπει όλοι να είναι «πολύ προσεκτικοί».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην εφημερίδα Politika και τη δημοσιογράφο Jasmina Pavlović Stamenić:
-Επισκέπτεστε εκ νέου το Βελιγράδι μετά από δύο χρόνια, ποιο είναι το μήνυμα που φέρνετε μαζί σας;
-Είναι χαρά μου που επισκέπτομαι ξανά το Βελιγράδι. Μια πόλη που αγαπώ, όπως και τους πολλούς Σέρβους φίλους μου. Η επίσκεψη μου πριν δύο χρόνια είχε σαν στόχο να υπογραμμίσει την αξία που δίνει η Νέα Δημοκρατία στις σχέσεις Αθήνας - Βελιγραδίου. Τώρα γίνεται για να εμπεδωθούν τα αποτελέσματα εκείνης της επίσκεψης και να γίνουν βήματα μεγαλύτερης σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας – Σερβίας. Είναι γνωστή εξάλλου η αμοιβαία και ισχυρή φιλία μεταξύ των λαών μας και οι ιστορικοί δεσμοί που μας συνδέουν. Θέλουμε συνεπώς η διμερής συνεργασία να είναι ακόμα πιο στενή και να έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ουσία, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες. Αυτή η συνεργασία θα συμβάλλει ουσιαστικά στη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής.
-Πώς βλέπετε την περαιτέρω εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας; Θεωρείτε ότι έχει γίνει χρήση όλων των δυνατοτήτων για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας;
-Κατ’ αρχάς θα ήθελα να διαπιστώσω ότι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι στην Ε.Ε. έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Μετά από μια μακρά περίοδο όπου το θέμα αντιμετωπίζονταν με επιφύλαξη ή είχε ξεχαστεί, βρίσκεται πλέον πιο ψηλά στην ατζέντα με δυναμική περαιτέρω ενίσχυσης. Και η θέση αρχής της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής πρέπει να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί έμπρακτα, με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, χωρίς όμως να δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες που τελικά θα διαψευσθούν και θα προκαλέσουν απογοήτευση και αρνητικές αντιδράσεις. Χρειάζεται δουλειά και από τις δύο πλευρές καθώς θα πρέπει να εκπληρωθούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Σε αυτή τη διαδικασία η Σερβία έχει κάνει βήματα τα οποία αναγνωρίζονται ως σημαντικά και στη σωστή κατεύθυνση. Είναι αναμφισβήτητα στην πρώτη θέση της «κούρσας» προς την ένταξη. Και η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Σερβίας σε αυτή την προσπάθεια.
-Η θέση της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου είναι σαφής και αμετάβλητη. Σχετικά με αυτό, τι άλλο θα επιθυμούσατε να προσθέσετε ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
-Η θέση της Ελλάδας είναι απολύτως σαφής και σταθερή. Είναι μάλιστα μια θέση διακομματική, καθώς όλα τα κόμματα συμφωνούν σχετικά με τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Παράλληλα όμως πιστεύουμε ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.
-Μπορεί η Ελλάδα να κάνει περισσότερα για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας;
-Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο. Είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Έχει τα πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά αλλά και πολιτισμικά ερείσματα που της επιτρέπουν να αξιοποιεί τη θέση της υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή. Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μπορεί να περιόρισε προσωρινά την εξωστρεφή δυναμική της, αλλά όλα τα γεωπολιτικά δεδομένα είναι παρόντα προκειμένου η Ελλάδα να έχει ολοένα και πιο ενεργό παρουσία. Είναι πεποίθησή μας ότι η ειδική γεωστρατηγική προστιθέμενη αξία της Ελλάδος είναι και ένας από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής που θέλουμε να ασκήσουμε ως Νέα Δημοκρατία.
-Θεωρείτε ότι η Αθήνα και το Βελιγράδι έχουν εκμεταλλευτεί στις διμερείς τους σχέσεις όλες τις δυνατότητες και ότι μπορούν από κοινού, ειδικά σε θέματα που αφορούν τα Βαλκάνια, να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός, να είναι εταίροι στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής και ευρύτερα;
-Στις διμερείς σχέσεις υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Ειδικά μεταξύ δύο χωρών, των οποίων οι λαοί έχουν τόσο φιλικά αισθήματα ο ένας για τον άλλο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθεί τάχιστα το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε ως ένα θεσμικό μηχανισμό συνεργασίας που θα επιτρέπει τη συνεννόησή μας σε θέματα διμερούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στο ίδιο πλαίσιο η ενίσχυση της διασύνδεσης των δύο χωρών, σε επίπεδο μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων, είναι ξεχωριστής σημασίας, μαζί με την ανάπτυξη των εμπορικών μας συναλλαγών. Πρόκειται για απτούς στόχους που όσο νωρίτερα επιτευχθούν τόσο μεγαλύτερο θα είναι το αμοιβαίο όφελος.
-Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως αναφέρατε, είναι επιζήμια για την Ελλάδα;
-Ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα χώρες της περιοχής. Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Και εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Η τύχη της θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει είτε στη σημερινή Βουλή, είτε σε όποια επόμενη. Είναι μια θέση αρχής για εμάς.
-Ποια είναι η άποψή σας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τις σχέσεις με τους γείτονες, με την Τουρκία, τη Ρωσία...
-Η Τουρκία χαρακτηρίζεται από πολλούς ένας δύσκολος γείτονας και απρόβλεπτος σύμμαχος. Η Ελλάδα επιδιώκει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς προσπάθειες. Οφείλουν να είναι αμοιβαίες. Η Τουρκία καλείται να αποσαφηνίσει εάν επιδιώκει να είναι ένας σύμμαχος και γείτονας που συμβάλει στη σταθερότητα ή δημιουργεί αβεβαιότητες στην περιοχή μας. Η προκλητική και παραβατική τακτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν συμβάλλει στη σταθερότητα. Πάγια θέση της χώρας μου είναι η πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου ως προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η χώρα μας έχει έναν ακλόνητο και σαφή δυτικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι παραδοσιακές. Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε σημεία επαφής και επικοινωνίας που μπορούν να εκτονώσουν εντάσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, που μπορούν να πλήξουν όσα σημαντικά έχουν οικοδομηθεί επί αιώνες.
-Πώς βλέπετε τις σχέσεις με την Αλβανία, ιδίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων;
-Το τελευταίο περιστατικό με τον πυροβολισμό και το θάνατο του Έλληνα ομογενούς, έχει αφήσει ακόμα πολλά κενά και θολά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση από τις αλβανικές αρχές. Κάποιες δηλώσεις που επίσης έγιναν από την Αλβανική πλευρά δεν βοήθησαν την όλη κατάσταση και πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Πέραν αυτού, οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην επηρεαστούν από ατυχείς δηλώσεις ή αναφορές, πολύ περισσότερο από ενέργειες που μπορεί να τις πλήξουν σοβαρά.
-Η Ελλάδα πρόσφατα έχει βγει από τα μνημόνια... Είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μπορέσει μόνη της άμεσα να προχωρήσει μπροστά;
-Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρακτικά ακόμα εκτός αγορών γιατί τα επιτόκια δανεισμού της είναι πολύ ψηλά. Είναι σε απαγορευτικά επίπεδα και πολύ ψηλότερα από αυτά των υπολοίπων χωρών – όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος– που βγήκαν από προγράμματα στήριξης. Παράλληλα, η ανάπτυξη είναι πολύ μικρότερη από αυτή της υπόλοιπης ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσπιστία από τις αγορές. Η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί δυνατά στα πόδια της όταν η οικονομία μας αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και όταν η χώρα κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Και αυτό σκοπεύουμε να πετύχουμε, βάζοντας αμέσως σε εφαρμογή το δικό μας σχέδιο για την οικονομία. Μικρότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία. Ιδιωτικοποιήσεις και νοικοκύρεμα του κράτους. Έτσι θα κερδίσει ξανά η χώρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.
-Στη Θεσσαλονίκη είπατε: «Μπορούμε!» Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα;
-Σημαίνει ότι έχουμε το σχέδιο και την αποφασιστικότητα για να τα καταφέρουμε. Σας είπα τους άξονες του σχεδίου μας. Μικρότεροι φόροι, μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων. Και παράλληλα, αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο διακυβέρνησης. Η κρίση των τελευταίων χρόνων μας έκανε όλους σοφότερους. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να μην επιστρέψει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Και σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Το μήνυμα που στέλνω σε όλους είναι ότι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα πατάει ξανά γερά στα πόδια της. Μια χώρα με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Με ισχυρή ανάπτυξη και επενδυτικές ευκαιρίες. Μια χώρα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους και όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης θα επιστρέφουν πίσω στην πατρίδα μας. Μπορούμε να το πετύχουμε. Δεν είναι σύνθημα, είναι υπόσχεση σε κάθε Έλληνα και κάθε φίλο της Ελλάδας, όπως εσείς.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 12 Νοέμβριος 2018 20:57
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα σημερινά νέα της ΝΔ Τα σημερινά νέα της ΝΔ »