Log in
updated 5:21 PM UTC, Feb 21, 2020
Ροή ειδήσεων :

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Κύριο Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η τρομοκρατική επίθεση κατά του εισαγγελέα κ. Ντογιάκου έχει ως προφανή στόχο τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και ειδικά εκείνων των δικαστών που δεν είναι αρεστοί στους εμπνευστές της.
Οι Έλληνες δικαστές δεν τρομοκρατούνται.
Καλούμε την Κυβέρνηση να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση και να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η απαράδεκτη ανοχή της στη βία και την ανομία έχει οδηγήσει την κατάσταση της χώρας στο απροχώρητο».

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πολύτιμα κοινοτικά κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, κινδυνεύουν να χαθούν από την “ράθυμη” Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Γεν. Γραμματέας του ΕΣΠΑ “μαλώνει” τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ!»
Πλήρης δήλωση
«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας προς την Κυβέρνηση για την προβληματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων τόσο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 όσο κυρίως στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ), η κατάσταση παραμένει απελπιστική.
Στην επιστολή - άδειασμα του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Π. Κορκολή, προς τον ομόλογό του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χ. Κασσίμη, επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις μας, καθώς κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για ορατή απώλεια πολύτιμων κοινοτικών πόρων από το ΕΠΑΛΘ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “...Δεδομένης της χρονικής στιγμής, είναι αντιληπτό πως ο στόχος των 33 εκ. ευρώ ΕΣ έως το τέλος του έτους εξακολουθεί να είναι επισφαλής, με την επικινδυνότητα να αυξάνεται περαιτέρω σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταχώρηση δαπανών έως το τέλος του έτους…”.
Ουσιαστικά ο κ. Κορκολής προειδοποιεί - για μια ακόμη φορά - πως αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν τρέξει, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει, μέσα από τα χέρια της, κοινοτικά κονδύλια (ΕΣ) ύψους 15 εκ. ευρώ από τα 33 συνολικά εκατομμύρια Κοινοτικής Συμμετοχής, που είναι και ο ελάχιστος στόχος απορρόφησης!
Είναι λυπηρό, αλλά το σύνολο των απορροφήσεων του ΕΠΑΛΘ, ενός από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας μας, που εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και απασχολεί σημαντικό αριθμό ατόμων παράκτιων περιοχών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής μεγάλων παράκτιων και νησιωτικών περιοχών, μετά βίας αγγίζει το 5%. Και αυτό συμβαίνει τρία χρόνια, μετά, την καθυστερημένη έγκριση του προγράμματος που και γι’ αυτό την αποκλειστική ευθύνη έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Επίσης, ενδεικτικό της κυβερνητικής ανικανότητας είναι ότι 388.777.914 εκ. ευρώ για το σύνολο της Προγραμματικής Περιόδου, εξακολουθούν να λιμνάζουν. Και αυτό τη στιγμή που κατά την τελευταία δεκαπενταετία οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν μεταβάλει τη δομή της βιοποικιλότητας, ενώ ταυτόχρονα υπολείπεται η ολοκλήρωση της παραλαβής των αλιευτικών δεδομένων που είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση των θαλασσών μας.
Την ώρα, λοιπόν, που η αγορά “διψάει” για ρευστότητα λόγω της ανεπάρκειας, της ανικανότητας και των καθυστερήσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναγκαία κοινοτικά κονδύλια κινδυνεύουν να επιστραφούν στην Ευρώπη».

Στη Σερβία ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας και Προέδρου του Προοδευτικού Κόμματος Σερβίας (SNS) κ. Aleksandar Vučić. Ο κ. Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο, με τον οποίο συζήτησαν τη συνεργασία των δύο κρατών, αλλά και των κομμάτων των οποίων ηγούνται που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κ. Vučić ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και την διαβεβαίωσή του ότι δεν σκοπεύει να μεταβάλει την πάγια θέση της Ελλάδας για το καθεστώς του Κοσόβου.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αγαπητέ Πρόεδρε, θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πολύ θερμή υποδοχή, την πολύ θερμή φιλοξενία σας και για τα καλά σας λόγια. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και θέλω να γνωρίζετε και θέλω να γνωρίζει και ο σερβικός λαός ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας παραδοσιακός και σταθερός φίλος της.
Η Ελλάδα θέλει τη Σερβία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος μακρύς, ένας δρόμος δύσκολος, ο οποίος υποχρεώνει και επιβάλλει στην ίδια τη χώρα να υλοποιήσει μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Θεωρούμε, όμως, ότι αυτό θα είναι μακροπρόθεσμα προς όφελος και της Σερβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα στο επίπεδο των διμερών οικονομικών μας σχέσεων. Η Ελλάδα, πράγματι, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας υπήρξε πρωτοπόρος και σημαντικός επενδυτής στη Σερβία. Σε μια εποχή όπου άλλες χώρες δίσταζαν να επενδύσουν. Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν δύσκολα για τη χώρα μας. Πιστεύω, όμως, ότι σιγά-σιγά αφήνουμε πίσω αυτή τη βαθιά οικονομική κρίση. Και πιστεύω ότι εφόσον οι Έλληνες πολίτες εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει σημαντικά και γρήγορα.
Και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων στο επίπεδο των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεγάλων έργων υποδομής που θα συνδέσουν την Ελλάδα με τη Σερβία, τη Σερβία με την Κεντρική Ευρώπη.
Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει ο πρόεδρος Vučić και η κυβέρνησή του. Και θέλω να τον συγχαρώ για τις μεγάλες οικονομικές του επιτυχίες. Πριν από πέντε χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας πίστευαν ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση. Σήμερα, αυτό έχει αλλάξει. Και έχει αλλάξει επειδή οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση -μεταρρυθμίσεις συχνά δύσκολες στην αρχή της υλοποίησής τους- έχουν τελικά θετικό οικονομικό αντίκτυπο για τη μεγάλη πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών: μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστού του Α.Ε.Π., αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτά, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, είναι σημαντικές επιτυχίες.
Και είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι πολιτικές που πρεσβεύει η μεγάλη μας πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πολιτικές που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα, τις ιδιωτικές επενδύσεις, δίνουν έμφαση στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, είναι οι σωστές πολιτικές για τις χώρες μας.
Για τα υπόλοιπα θέματα τα οποία έθιξε ο κ. Πρόεδρος, θα ήθελα να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να αλλάξουμε την ελληνική πολιτική στο ζήτημα του Κοσόβου. Ενθαρρύνουμε το διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, ο οποίος όμως πρέπει να γίνεται σε ένα κλίμα καλής διάθεσης και χωρίς μονομερείς ενέργειες, οι οποίες συχνά δυναμιτίζουν αυτό το καλό κλίμα. Και αυτόν τον εποικοδομητικό διάλογο, εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Από κει και πέρα, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά, ότι Ελλάδα και Σερβία συνδέονται από δεσμούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, συναισθηματικούς. Υπάρχει μια φυσική οικειότητα κάθε φορά που οι Έλληνες επισκέπτονται τη Σερβία και κάθε φορά που οι Σέρβοι επισκέπτονται την Ελλάδα. Και αυτή είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις και για να βοηθήσουμε τη Σερβία να βρει τη θέση της εκεί που πρέπει να είναι: στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και πάλι αγαπητέ Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία σας».
Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Vučić και πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη Σερβία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από τη δημοτική αρχή στα έργα ανάπλασης της παραποτάμιας περιοχής του Βελιγραδίου και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πύργο Nebojsa, όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος, πριν από 220 χρόνια, το 1798.

Τροπολογία της ΝΔ για ακριτικά νησιά
Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού προβλήματος στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό των πέντε νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το κύριο βάρος διαχείρισής του δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο. Για το λόγο αυτό, κατέθεσε σήμερα τροπολογία για την παράταση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα εν λόγω ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τη Ν.Δ. είναι απολύτως επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωσή τους.
Με την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. προτείνεται, συγκεκριμένα, η παράταση ισχύος του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 30% στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, μέχρι και την 31.12.2019.
Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ο Γ Ι Α – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:
Κύρωση: α) της από 29 Ιουνίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο" (Α' 115), β) της από 24 Ιουλίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018" (Α' 135), γ) της από 26 Ιουλίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018" (Α' 138) και δ) της από 10 Αυγούστου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Επείγοντα μέτρα για την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018" (Α' 149)".
ΘΕΜΑ: « Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο έως 31.12.2019»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Άρθρο ….
Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη στα μόνα νησιά που εξακολουθεί να ισχύει είναι στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της διαχείρισης του μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου είναι εμφανείς στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό και δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο. Τα ΚΥΤ στη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ είναι οι αποδείξεις της καταστροφικής και ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό, που έχουν μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών και έχουν εξαντλήσει τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών.
Οι λόγοι που επιβάλλουν την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο.
Επιπρόσθετα, δύο από αυτά τα νησιά, η Κως και η Λέσβος χτυπήθηκαν από ισχυρούς σεισμούς μέσα στο 2017, που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και ζημιές σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά αλλά και στις δημόσιες υποδομές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μεν Βρίσα της Λέσβου όχι μόνο δεν προχώρησε η ανοικοδόμηση αλλά ούτε και η κατεδάφιση των σεισμόπληκτων κτηρίων ολοκληρώθηκε, στο δε λιμάνι της Κω ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα για την αποκατάσταση των λιμενικών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια ενώ και στα άλλα νησιά , λόγω του μεταναστευτικού, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην κρουαζιέρα.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2019 η διάταξη της Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με το Ν 4446/16 (Α’ 240) όπως έχει τροποποιηθεί. Η διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωση των ακριτικών μας νησιών.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
ΑΡΘΡΟ ….
Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) τροποποιείται ως εξής:
«4. Μέχρι 31.12.2019 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο,οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένος στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δημόσια Τηλεόραση της Σερβίας (RTS) και τον δημοσιογράφο κ. Στέβαν Κόστιτς
Δημοσιογράφος: Κύριε Μητσοτάκη, ο πατέρας σας έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Εκείνη η περίοδος δεν ήταν καλή για τη Σερβία, αλλά ο ρόλος του θεωρήθηκε πολύ θετικός. Αν εκλεγείτε Πρωθυπουργός ποια θα είναι η προσέγγισή σας στο θέμα των ελληνοσερβικών σχέσεων;
Κ. Μητσοτάκης: Αρχικά, σας ευχαριστώ που αναφερθήκατε στον πατέρα μου. Ήταν ένας πολύ, πολύ καλός φίλος της Σερβίας και ένας πολιτικός που έπαιξε έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τα Βαλκάνια αλλά επίσης και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα σας. Γνωρίζω ότι η Σερβία τον μνημονεύει και αυτό μου δίνει μεγάλη προσωπική ικανοποίηση. Εάν εκλεγώ πρωθυπουργός, σκοπεύω να ενδυναμώσω περαιτέρω τη σχέση Ελλάδας- Σερβίας την οποία θεωρώ στρατηγικής σημασίας για τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήμουν εδώ ακριβώς πριν από δύο χρόνια. Ήμουν ουσιαστικά ο πρώτος Έλληνας πολιτικός αρχηγός που ήρθα να επισκεφτώ τον Πρόεδρο Vučić. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση μαζί του και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να συσφίξουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Δημοσιογράφος: Ως οικογένεια είστε απόγονοι του Ελευθέριου Βενιζέλου ο οποίος μνημονεύεται, αν δεν κάνω λάθος, ως ο πιο εξέχων φίλος της Σερβίας στην ελληνική πολιτική. Θα μπορούσε να υπάρξει ξανά τέτοιου είδους συμμαχία ή φιλία;
Κ. Μητσοτάκης: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο πιο σημαντικός πολιτικός του 20ου αιώνα. Ήταν οραματιστής, ήταν ένας γενναίος άνθρωπος, που ήξερε πότε να αναλάβει δράση αλλά επίσης αντιλαμβανόταν πολύ καλά το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της εποχής εκείνης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι πολιτικοί του 21ου αιώνα είναι διαφορετικής φύσης. Αλλά εάν θα μπορούσα να συνεισφέρω προς μια κατεύθυνση, θα ήθελα να λειτουργήσω ως καταλύτης για την ενδυνάμωση της πολιτικής προοπτικής και της δυνατότητας της Σερβίας να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας στρατηγικός στόχος για εμένα να βοηθήσω προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Είμαι πλήρως ενήμερος σχετικά με τις δυσκολίες και τις πιθανές επιπλοκές, αλλά η Σερβία μπορεί πάντα να βασίζεται στην Ελλάδα και επίσης μπορεί πάντα να βασίζεται σε εμένα προσωπικά για να βοηθήσω τη χώρα στο δύσκολο μονοπάτι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τη στάση της χώρας σας απέναντι στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και την προσπάθειά του να γίνει μέλος Διεθνών Οργανισμών όπως η UNESCO και η INTERPOL;
Κ. Μητσοτάκης: Θα είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεν προτίθεται να το κάνει. Και σίγουρα δεν προτίθεμαι να το κάνω εάν εκλεγώ Πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε πλήρως τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Αυτά είναι πολύ περίπλοκα και συναισθηματικά φορτισμένα ζητήματα. Πρέπει να επιλυθούν και από τις δύο πλευρές με πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας. Και από αυτή την άποψη, οι μονομερείς ενέργειες από την Πρίστινα όπως οι πρόσφατοι δασμοί στα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία δε θα μπορούσα να πω ότι είναι εποικοδομητικές. Αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να πληρούνται τα κατάλληλα κριτήρια.
Δημοσιογράφος: Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ήσασταν πολύ ξεκάθαρος και η Νέα Δημοκρατία ήταν πολύ ξεκάθαρη ότι η συμφωνία ήταν κακή για την Ελλάδα, όπως αναφέρατε. Αν γίνετε πρωθυπουργός, τι θα κάνετε σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών;
Κ. Μητσοτάκης: Αρχικά επιτρέψτε μου να γυρίσω λίγο το χρόνο πίσω αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ήμασταν πάντα υπέρ της λύσης, αλλά όχι υπέρ μιας οποιασδήποτε λύσης σχετικά με το ονοματολογικό. Αλλά δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε αυτό το ζήτημα ήταν ξεκάθαρα μη εποικοδομητικός. Πότε δεν προσπάθησε να δημιουργήσει εσωτερικές συναινέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος και αυτή η τελική συμφωνία που παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό και στην αντιπολίτευση είναι μια συμφωνία που για εμάς είναι εξαιρετικά προβληματική. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο συνδυασμό του ονόματος που επελέγη με την αναγνώριση της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας. Θεωρούμε αυτόν το συνδυασμό εξαιρετικά προβληματικό: μπορεί να επαναφέρει εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι μέρος των προσπαθειών για σταθερότητα στα Βαλκάνια. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος μαζί σας, δε θα υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία όποτε κι αν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή προς ψήφιση.
Δημοσιογράφος: Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ατυχών γεγονότων στην Αλβανία. Ένα μέλος της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία σκοτώθηκε, προκαλώντας πολλές διαμαρτυρίες στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο πυρήνας του προβλήματος; Ποια είναι η γνώμη σας;
Κ. Μητσοτάκης: Ήταν ένα τραγικό συμβάν. Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, από την αρχή, πιέζαμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα ήθελα να σχολιάσω επίσης το εξής: κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική. Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.
Δημοσιογράφος: Πώς θα χαρακτηρίζατε τα δικαιώματά τους στην Αλβανία; Αναγνωρίζονται, αλλά μόνο εντός της αποκαλούμενης ζώνης της μειονότητας.
Κ. Μητσοτάκης: Η Αλβανία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο. Υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικό, είναι η εμπρηστική ρητορική που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο και είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι χρήσιμη όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε περίπλοκα ζητήματα.
Δημοσιογράφος: Πριν γίνετε πολιτικός, είχατε μια επιτυχημένη καριέρα στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Ποια είναι η γνώμη σας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα. Δεν αποτελεί πια κύριο θέμα στις ειδήσεις. Σημαίνει αυτό ότι τα χειρότερα πέρασαν, και τι θα κάνετε για να ενδυναμώσετε την ελληνική οικονομία εάν γίνετε πρωθυπουργός;
Κ. Μητσοτάκης: Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πια κύριο θέμα στα διεθνή μέσα, δεν σημαίνει και ότι τα πράγματα πάνε καλά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία και αν κοιτάξετε συνολικά τις επιδόσεις της την περίοδο 2015-2018, ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αν όχι αξιοθρήνητες. Σε μια περίοδο κατά την οποία όλες οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες σημείωναν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα κόλλησε σε μια κατάσταση διαρκούς στασιμότητας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι έξι μήνες του 2015 ήταν απολύτως καταστροφικοί για την ελληνική οικονομία. Ακόμα πληρώνουμε το τίμημα των επιλογών του κ. Τσίπρα εκείνη την περίοδο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει τη σημασία που έχει η στήριξη του ιδιωτικού τομέα και η προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης. Αντί να κάνουμε το περιβάλλον στην Ελλάδα πιο ελκυστικό, μειώνοντας τους φόρους και κάνοντας τη δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική, η κυβέρνηση περιορίζεται σε μια πολιτική επιλεκτικών παροχών σε όσους θεωρεί εκλογική της πελατεία. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να αναπτυχθεί η οικονομία, αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Και αν μπορώ να κάνω μια σύγκριση μεταξύ του τι συμβαίνει στην Ελλάδα και του τι συμβαίνει στη Σερβία θα σας πω το εξής: παρακολουθώ με τεράστιο ενδιαφέρον την πρόοδο που έχει κάνει η σερβική οικονομία τα τελευταία χρόνια και θα ήθελα να επαινέσω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρόεδρο Vučić για τις επιτυχίες του στον τομέα αυτό. Η οικονομία αναπτύσσεται, προσελκύει ξένες επενδύσεις και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί. Η γενική αίσθηση που αποκομίζω όταν επισκέπτομαι το Βελιγράδι, αυτήν την πόλη που αγαπώ πολύ, είναι ότι στη Σερβία υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας. Αυτό δεν ίσχυε πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια. Που καταλήγω; Οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς προς όφελος όλων των πολιτών, όχι αποκλειστικά για τους λίγους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί και να εξασφαλιστεί ότι, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, οι νέοι δε θα εγκαταλείπουν τη χώρα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
Δημοσιογράφος: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείστε κατά 10% από τον κύριο αντίπαλό σας, τον κ. Τσίπρα. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε τη Σερβία θα είστε πρωθυπουργός;
Κ. Μητσοτάκης: Αυτή η απόφαση εξαρτάται από τον ελληνικό λαό. Εγώ ελπίζω ότι έτσι θα γίνει. Βλέπω τις δημοσκοπήσεις με ενδιαφέρον, αλλά γνωρίζω ότι αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη μάχη. Θα έχουμε εκλογές το 2019, προσπαθούμε να χτίσουμε ευρύτερες συναινέσεις και να πείσουμε ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ πριν τη Νέα Δημοκρατία, να μας εμπιστευτούν ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς και να βελτιώσουμε τη δημόσια διοίκηση. Αλλά γνωρίζω καλά ότι ο αγώνας αυτός θα είναι δύσκολος, και όσο και αν είναι ευχάριστο για εμάς να παρακολουθούμε τους αριθμούς των ερευνών, η μάχη αυτή θα είναι σκληρή. Αλλά έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και πιστεύω ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ τη Σερβία η επίσκεψή μου θα είναι με διαφορετική ιδιότητα.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 13 Νοέμβριος 2018 20:18
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα σημερινά νέα της ΝΔ Τα σημερινά νέα της ΝΔ »