Log in
updated 4:06 PM UTC, Aug 5, 2020
Ροή ειδήσεων :

Το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Κύριο Το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ»
Η Γέννηση του Χριστού περιγράφεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο κατά τρόπο που δείχνει προκαταβολικά την πορεία του Μεσσία μέσα στον κόσμο: Ο νεογέννητος Χριστός ευθύς ως εισέρχεται στον παρόντα κόσμο γνωρίζει την καταδίωξη και εχθρότητα εκ μέρους των αρχόντων. Η εχθρότητα αυτή βρίσκει τον κύριο εκπρόσωπό της στο βασιλιά Ηρώδη, η θηριωδία του οποίου μας είναι γνωστή από τους ιστορικούς της εποχής.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο θάνατος του Χριστού προανακρούεται ήδη από την στιγμή της γεννήσεώς του. Η όλη πορεία Του μέσα στον κόσμο θα είναι σταυρός αγάπης και θυσίας, ένας σταυρός στον οποίο θα νικηθεί οριστικά η δαιμονική δύναμη για να λάμψει το φως της αναστάσεως.
Όσο κι αν φαίνεται ότι οι κοσμικές σατανικές δυνάμεις κυριαρχούν πάνω στην ανθρωπότητα, η επικράτησή τους είναι φαινομενική και προσωρινή, γιατί βασικά μέσα στην ιστορία πραγματοποιείται το σωτηριολογικό σχέδιο της θείας οικονομίας, το οποίο κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει η να ματαιώσει. Η θηριωδία του Ηρώδη, που εκδηλώθηκε με την απάνθρωπη σφαγή των δεκατεσσάρων χιλιάδων νηπίων στη Βηθλεέμ και στη γύρω περιοχή, δεν ήταν δυνατό να σταματήσει ήδη από την αρχή του το έργο του νεογέννητου Μεσσία, που βρισκόταν κάτω από την προστατευτική πρόνοια του Θεού.
Το ότι η πρόνοια του Θεού προστατεύει το θείο βρέφος από την απειλη-τική μανία του κοσμικού άρχοντα, ότι το καθοδηγεί σε ασφαλές μέρος και το προειδοποιεί τελικά για τη δυνατότητα επιστροφής στην πατρίδα του αποτελεί ένα στοιχείο αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων της ζωής. Καθένας μας διαθέτει από την προσωπική του ζωή κάποιο συγκλονιστικό βίωμα που το χέρι του Θεού ενήργησε προστατευτικά πάνω του και τον έσωσε από βέβαιο θάνατο, είτε οδηγώντας τα βήματα ενός φίλου και προστάτη προς βοήθεια, είτε φωτίζοντας τον ίδιο να ενεργήσει σωστά, είτε με κάποιον άλλο τρόπο.
Το αισιόδοξο μήνυμα που μας απευθύνει η σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι ότι παρά τον φαινομενικό θρίαμβο του κακού, του μίσους και της θηριωδίας μέσα στην ιστορία των ανθρώπων, τελικά επιβάλλεται η δύναμη της αγάπης και της καλωσύνης. Ότι ο Θεός γεννιέται σαν άνθρωπος μέσα στην ιστορία αποτελεί ακριβώς μια απόδειξη για το στοργικό ενδιαφέρον Του να λυτρώσει τον άνθρωπο.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 216η
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2019
Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό
της καθ ἡμᾶς Ιεράς Μητροπόλεως
Αδελφοί μου αγαπητοί,
Ανέτειλε ο καινούριος χρόνος το 2019. Τον υποδεχτήκαμε με ελπίδες και όνειρα. Γι’ αυτό στέλνουμε και παίρνουμε ευχές, επισκεπτόμαστε συγγενείς και φίλους, διοργανώνουμε εορταστικές εκδηλώσεις.
Από το νέο χρόνο ζητούμε κάτι να αλλάξει στη ζωή μας προς το καλύτερο.
Ως Χριστιανοί πιστεύουμε ότι η πραγματική αλλαγή στα πράγματα του κόσμου δεν γίνεται χωρίς Χριστό.
Ήρθε στον κόσμο και άλλαξε το χθες, το σήμερα, το αύριο, ο Χριστός.
Το χθες όσο επαχθές και αν είναι ο Χριστός το αλλάζει, όσο αμαρτωλό και αν έχει γίνει το μεταμορφώνει.
Το σήμερα, όσο δύσκολο και βασανιστικό και αν έχει καταντήσει το μεταβάλλει σε αγώνα ωραίο και ζυγό χρηστό.
Το αύριο, όσο μουντό ορίζοντα και να έχει το κάνει ελπίδα.
Ο Χριστός επέφερε την μεγάλη αλλαγή. Από τη φθορά στην αφθαρσία, από την αμαρτία στην λύτρωση, από την μιζέρια στην χαρά, από την διαίρεση στην ενότητα, από την ταραχή στην γαλήνη, από την αδικία στην δικαιοσύνη, από την απάτη στην αγάπη, από τον θάνατο στην ζωή.
Αλλαγή λοιπόν ο Χριστός αδελφοί.
Αλλαγή για τον εαυτό Του, αφού ο ίδιος άλλαξε μορφή προκειμένου να έρθει κοντά μας.
«Ος εν μορφή Θεού υπάρχων εαυτόν εκένωσε μορφήν δούλου λαβών, εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος» γράφει ο Απόστολος Παύλος στην προς Φιλιππισίους επιστολήν του.
Αλλαγή για μας. Η πρώτη αλλαγή μας έγινε με δική μας πρωτοβουλία. Είναι η πτώση μας, πρόκειται για κατιούσα αλλαγή, από την ζωή στον θάνατο. Η δεύτερη αλλαγή έγινε με δική Του πρωτοβουλία, την Ενανθρώπησή Του. Είναι η ανάπλαση και ανάσταση του πεπτωκότος ανθρώπου.
Η αλλαγή του χρόνου για τους Χριστιανούς δεν είναι συμβολική. Δεν υπάρχει κάποιος γερασμένος χρόνος που παραδίδει την σκυτάλη της ζωής στον νέο. Η αλλαγή του χρόνου είναι πραγματική.
Από την στιγμή που το άχρονο μπαίνει στον χρόνο, με το χρόνο κερδίζεται το άχρονο. Από την στιγμή που ο άχρονος Θεός μπαίνει στον χρόνο με την ενανθρώπηση Του, από εκείνη την στιγμή ο άνθρωπος του χρόνου κατακτά την αιωνιότητα.
Η δική Του χρονικότητα σημαίνει την δική μας αιωνιότητα.
Η Εκκλησία μας καλεί στον νέο χρόνο να διορθώσουμε την πορεία πλεύσεως. «Να ανοίξουμε κουπί και να τραβήξουμε για τα πέλαγα ταξιδευτές. Να γίνουμε οδοιπόροι φλογεροί στο δύσκολο ανέβασμα για τις ψηλές κορυφές», όπως λέει ο ποιητής.
Ο Θεός μας χάρισε μια ακόμη καινούρια χρονιά για να μεταμορφωθούμε «από δόξης εις δόξαν» με τον ανακαινισμό του νου και την απόκτηση αγίων φρονημάτων κατά το θέλημα του Θεού.
Να φυλάξουμε την πίστη μας, την ενότητα, να καλλιεργήσουμε την έμπρακτη αγάπη στον συνάνθρωπο, να υπερασπισθούμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την παράδοσή μας. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εκχωρεί τίποτα, όσα οι προγονοί μας κληροδότησαν με το αίμα τους.
Για εμάς τους Ξανθιώτες το νέο έτος 2019 αποτελεί ένα ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης, αφού σηματοδοτεί την συμπλήρωση εκατό ετών ελεύθερου βίου.
Η σκλαβιά στην βόρειο Ελλάδα κράτησε εξακόσια περίπου χρόνια. Βαρύς ο φόρος του αίματος, εξανδραποδισμοί, λεηλασίες, αιχμαλωσίες, μαρτύρια, βασανισμοί δεν κατάφεραν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού.
Χρειάζεται αδελφοί σήμερα να αποκτήσουμε αντισώματα για να αντισταθούμε στην ισοπέδωση που θέλουν να επιβάλουν οι ισχυροί της γης.
Ας έχουμε όμως υπ’ όψιν τον λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. «Εαυτόν μη αδικούντα ουδείς παραβλάψαι δυνήσεται». Κανένας δεν μπορεί να μας βλάψει εάν εμείς οι ίδιοι δεν αδικούμε τον εαυτό μας.
Εύχομαι, καλή ευλογημένη και ειρηνική χρονιά.
Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 27 Δεκέμβριος 2018 18:11