Log in
updated 12:33 PM UTC, Jan 26, 2020
Ροή ειδήσεων :

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Κύριο Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Κυριακή 27-1-2019 ΩΡΑ: 07:00-10:30Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Χαραλάμπους Σελίνου.
Τετάρτη 30-01-2019 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης. Μνημόσυνο τῶν Διδασκάλων καί Εὐεργετῶν τῆς Παιδείας τοῦ Γένους ἡμῶν.
Πέμπτη 31-01-2019 ΩΡΑ: 18:00-20:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Τρύφωνος Ξάνθης.

Εορτή αφιερωμένη στους «Τρείς Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος»
Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών: Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών των ελληνικών γραμμάτων και της παιδείας. Η Ιερά Μητρόπολή μας, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Θεολόγων Ξάνθης και με την Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης διοργανώνει στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου εορτή αφιερωμένη στους «Τρείς Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος» στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας.
Η εορταστική εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη της Θεολόγου Εκπαιδευτικού κας Δήμητρας Αγιαννίτου, Καθηγήτριας του 3ου Λυκείου Ξάνθης με θέμα: "Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα κατά τους τρεις Ιεράρχες και η εποχή μας", καθώς και Ύμνους από την Ιερή Ακολουθία των Αγίων Τριών Ιεραρχών που θα αποδόσει η η Χορωδία της Εκκλησιαστικής μας Σχολής υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννη Κατσούλη.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΖΩΗΣ»
Τα κριτήρια που χρησιμοποιούν συνήθως οι άνθρωποι για να διακρίνουν τους συνανθρώπους τους σε καλούς και σε κακούς, σε ευσεβείς και σε αμαρτωλούς, είναι συνήθως εξωτερικά κι έχουν σχέση με εκδηλώσεις και πράξεις που φαίνονται. Τα εσώτερα βάθη όμως της καρδιάς του καθενός γνωρίζει μόνο ο Θεός. Μπορεί οι άνθρωποι να καταδικάζουν κάποιον σαν αμαρτωλό, αλλά μέσα στην ψυχή αυτού μπορεί να συντελείται μια αδιόρατη αλλαγή, μια πάλη που τον οδηγεί στην υπερινίκηση του κακού εαυτού του.
Ένας τέτοιος άνθρωπος, αμαρτωλός κατά την κρίση των πολλών, αλλά που μέσα του συντελέσθηκε μια βαθειά τομή, είναι ο Ζακχαίος του σημερινού Ευαγγελίου. Ήταν αρχιτελώνης και πλούσιος∙ πράγμα που σημαίνει ότι είχε νοικιάσει τους φόρους και δασμούς της περιοχής, και κέρδιζε πολλά χρήματα απομυζώντας το λαό, δεδομένου ότι δεν ήταν καθορισμένο με νόμο το ύψος των φόρων.
Ωστόσο στα αυτιά του Ζακχαίου είχε φτάσει το κήρυγμα του Χριστού περί μετανοίας και βασιλείας του Θεού. Έτσι όταν ο Κύριος βρισκόταν στην Ιεριχώ σπεύδει ο Ζακχαίος ανάμεσα στο πλήθος για να τον δει. Η επιθυμία του αυτή είναι ήδη πολύ εύγλωτη. Ο Ζακχαίος «εζήτει ιδείν τον Ιησούν τις εις έστι» και μη μπορώντας να ικανοποιήσει την επιθυμία του γιατί ήταν βραχύσωμος σκαρφαλώνει σ ἕνα δένδρο ώστε να μπορεί να βλέπει καλύτερα υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο που θα του έθετε η κοινωνική του αξιοπρέπεια.
Ο Χριστός σταματά μπροστά στον αρχιτελώνη, που είχε ανέβει στην συκομωρέα, και του απευθύνει το λόγο: «Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα∙ γιατί σήμερα θα μείνω στο σπίτι σου». Η αντίδρασή του υπήρξε άμεση∙ «έσπευσε να κατεβεί και τον υποδέχτηκε με χαρά».
Η αρχική επιθυμία του Ζακχαίου μεταβάλλεται τώρα σε χαρά για τη συνάντηση με τον Χριστό. Και σε λίγο η χαρά αυτή εκδηλώνεται όχι με λόγια αλλά με μια έμπρακτη μετάνοια: «Ιδού, τη μισή περιουσία μου, Κύριε, τη μοιράζω στους πτωχούς και εάν αδίκησα κανέναν, του επιστρέφω το τετραπλάσιο».
Το μέτρο της αληθινής μετάνοιας φαίνεται από το πόσο είναι πρόθυμος ο άνθρωπος να αποχωριστεί απ’ αυτά που τον κρατούν σφικτά στη γη, είτε αυτά είναι χρήματα, είτε είναι δύναμη και εξουσία. Πριν από μερικές Κυριακές η Εκκλησία μας θύμισε το κήρυγμα του Κυρίου μας για τη μετάνοια και σήμερα μας προβάλλει ένα παράδειγμα έμπρακτης μετάνοιας, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η σωστή πίστη μας, η ορθοδοξία μας, τότε μόνο είναι πειστική και αληθινή, όταν συνοδεύεται και από σωστές πράξεις.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 24 Ιανουάριος 2019 17:49