Log in
updated 3:33 PM UTC, Jul 18, 2019
Ροή ειδήσεων :

Συρίγος Χατζηβασιλείου: Κακή αλλά δεσμευτική η Συμφωνία των Πρεσπών - Τεράστιο λάθος η αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας

Κύριο Συρίγος Χατζηβασιλείου: Κακή αλλά δεσμευτική η Συμφωνία των Πρεσπών - Τεράστιο λάθος η αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας

Ρεπορτάζ Σέμπα Καραχότζα


Στην κατάμεστη αίθουσα Βιργινία Τσουδερού του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου η παρουσίαση του βιβλίου "Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ" των καθηγητών Άγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου.


Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο οι δυο συγγραφείς επιχειρούν με τις επιστημονικές τους γνώσουν να αναλύσουν τόσο την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και τις συνέπειες αυτής για την Ελλάδα.


Αυτό ακριβώς επιχείρησαν και μέσα από την ομιλία τους, να αναδείξουν δηλαδή λεπτομέρειες της απόφασης που οι περισσότεροι με έχοντες σχέση με το αντικείμενο δεν τις γνωρίζουν.
Σύμφωνα με τους δυο συγγραφείς - καθηγητές "η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή αλλά δεσμευτική για τη χώρα μας συμφωνία και πρέπει να εφαρμοστεί". Σημείωσαν ωστόσο πως 'η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε η να υπάρξει μια σωστή εφαρμογή της συμφωνίας".


Εκεί που στάθηκαν περισσότερο οι δυο καθηγητές είναι στην αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας κάνοντας λόγο για "ένα τεράστιο λάθος της Ελλάδας μιας και αυτό δεν αποκλείεται να ανοίξει τις ορέξεις και άλλων διότι είμαστε μια ανοιχτή περιοχή και πρέπει να έχουμε ανοιχτά και κοφτερά μυαλά".


Η συμφωνία με βάση τα λεγόμενα των συγγραφέων είναι δεσμευτική διότι υπάρχει σ' αυτήν άρθρο που ορίζει πως τα άρθρα της συμφωνίας δε μπορούν να αλλάξουν.
Επίσης οι κύριοι Συρίγος και Χατζηβασιλείου έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην σωστή εφαρμογή της συμφωνίας τονίζοντας πως "δεν αποκλείεται η επόμενη διαμάχη μας με τα Σκόπια να είναι για μια ονομασία με σκέτο τον όρο Μακεδονία χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό Βόρεια".


Ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε πως "η συμφωνία αυτή δεν είναι το τέλος κι εκείνο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να παίξει το χαρτί της πολιτισμικής της επιρροής στο λαό των Σκοπίων μιας και πολιτισμικά υπερέχει των Σκοπίων". Αυτό κατά τον κ. Χατζηβασιλείου "μπορεί να γίνει μέσα από ελληνικά πανεπιστήμια αλλά ο στόχος αυτός θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος αφού οι μάχες αυτές δεν κερδίζονται σε 5 και 10 χρόνια".


"Πρόκειται για μια κακογραμμένη πρόχειρη συμφωνία" τόνισαν μεταξύ άλλων οι δυο συγγραφείς" ενώ σε ερώτηση του κοινού αν οι ξένες χώρες επέβαλαν τη συγκεκριμένη ονομασία των Σκοπίων απάντησαν πως "οι ξένοι ζήτησαν απλά να υπάρξει μια συμφωνία χωρίς να υποδείξουν ή να επιβάλουν κάποιο συγκεκριμένο όνομα".


Πάντως ως προς τις όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια επισημάνθηκε πως "η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο υποχώρησης διότι είναι μια χώρα πολύ πιο ισχυρή από τα Σκόπια".


Δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου στην ηλεκτρονική εφημερίδα XANTHINET.GR και στον τηλεοπτικό σταθμό XANTHI CHANNEL:
"Η συμφωνία ισχύει και πρέπει να εφαρμοστεί. Αν επιδιώξουμε τη λύση - κατάργηση της θα δώσουμε στα Σκόπια τη δυνατότητα να βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα όνομα χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, να ονομάζονται δηλαδή σκέτο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ κι αυτό θα αποτελεί διπλή ήττα για την πατρίδα μας".


Για την υποψηφιότητα του με τη ΝΔ:
"Δεν ήταν εύκολη απόφαση αλλά από μικρός είμαι μια ζωή στην αγωνία αυτού του τόπου και το ίδιο κάνω και τώρα".


Δηλώσεις του Ευάνθη Χατζηβασιλείου στην ηλεκτρονική εφημερίδα XANTHINET.GR και στον τηλεοπτικό σταθμό XANTHI CHANNEL:
Είναι μια κακογραμμένη συμφωνία και το μεγάλο μας λάθος ήταν η αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας, δεν υπήρχε κανένας λόγος να αναγνωρίσουμε τέτοια γλώσσα. Η ιθαγένεια είναι δεδομένη, αφού η χώρα θα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία οι πολίτες της θα είναι Βορειομακεδόνες.


Ωστόσο εμείς από τη μεριά μας θα πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στη σωστή εφαρμογή της συμφωνίας διότι τα Σκόπια θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να τονίζουν το Μακεδονικό στοιχείο αφήνοντας στην άκρη το Βόρεια. Εάν εμείς ως κράτος είμαστε σοβαροί δε θα επιτρέψουμε να το πετύχουν αυτό".


Να σημειώσουμε πως τους δυο καθηγητές προλόγισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης ενώ η αίθουσα παρέμεινε κατάμεστη μέχρι και το τελευταίο λεπτό της εκδήλωσης.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 10 Φεβρουάριος 2019 12:24