Log in
updated 6:48 PM UTC, Feb 16, 2020
Ροή ειδήσεων :

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Κύριο Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου (14-02-2019)
Το 2019 είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη και θα είναι επίσης ένα κρίσιμο έτος για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι φετινές εξελίξεις στην Ελλάδα θα έχουν σημασία και για την υπόλοιπη Ευρώπη, για πολλούς λόγους.
Γυρνώντας το ρολόι πίσω στο 2009, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους. Έγινε δυστυχώς το παράδειγμα μιας προβληματικής ευρωπαϊκής χώρας, ένας τίτλος που πραγματικά πιστεύω ότι δεν της αξίζει. Βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία προκάλεσε επιπλέον τριγμούς στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Ήταν παράλληλα η πρώτη χώρα που εξέλεξε στην εξουσία μια λαϊκίστικη κυβέρνηση, το 2015, η οποία παρόλο που προερχόταν από την Αριστερά, σχημάτισε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ένα άλλο λαϊκίστικο κόμμα που προερχόταν από τη Δεξιά. Δυστυχώς τα περασμένα τρία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα. Παρόλο που είναι υπαρκτή μια ξεκάθαρη προοπτική ισχυρής ανάκαμψης, δυστυχώς αυτή δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί: Η οικονομία υποαποδίδει, η ανάπτυξη είναι αναιμική, οι επενδύσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, δεν έχει αποκατασταθεί.
Παρόλα αυτά, αισθάνομαι ότι το 2019 θα μπορούσε να είναι καταλύτης για τη χώρα μας και ότι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αλλάξει και να ξεκλειδώσει την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική της. Έχω πολύ σαφές σχέδιο το μέλλον της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικά φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια χώρα που υπέφερε πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχασε το 25% του Α.Ε.Π. της. Πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες έφυγαν από τη χώρα. Πολλοί ήρθαν στη Γερμανία, στη Βαυαρία. Εκπαιδεύουμε εξαιρετικούς γιατρούς τους οποίους χαρίζουμε απλόχερα σε γερμανικά νοσοκομεία γιατί, πολύ απλά, δεν μπορούμε να τους παρέχουμε αρκετά καλές δουλειές.
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη βασισμένη στις επενδύσεις. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν παραμείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της, ενώ ταυτόχρονα καταφέρει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά επίσης για να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για εγχώριες επενδύσεις.
Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στο στόχο να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτόν το δρόμο, και να προχωρήσω ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει τόσο ευνοϊκό όσο ήταν πριν από δύο-τρία χρόνια, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη όσον αφορά την ανάπτυξη.
Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, είναι πολύ σημαντικό για μένα να αλλάξουμε το αφήγημα: Δεν πρέπει να μιλάμε για μια σχέση οφειλετών και δανειστών, για το πόσα χρήματα χρωστάμε στη Γερμανία. Πρέπει η συζήτηση να αφορά το μέλλον, τις επενδυτικές ευκαιρίες, το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, το πώς η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η άμυνα και η μετανάστευση.
Αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές. Αλλά ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Γιατί, ουσιαστικά, αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι ένα συνεχές αφήγημα για την απειλή του λαϊκισμού, είτε αυτός προέρχεται από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά.
Και από αυτή την άποψη η Ελλάδα ήταν υπό μία έννοια «μπροστά» από τις υπόλοιπες χώρες. Εκλέξαμε τους λαϊκιστές στην εξουσία και, πιστέψτε με, δεν κάνουν καλή δουλειά. Γι’ αυτό σε περίπτωση που θελήσετε να πειραματιστείτε αναλόγως, να έχετε το ελληνικό παράδειγμα στο νου. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι τι ακολουθεί τον λαϊκισμό. Θεωρώ ότι αυτό που θα δούμε να συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι αυτό που αποκαλώ «πολιτική του μετα-λαϊκισμού». Το εκκρεμές γέρνει ξανά προς την ανάγκη για μετριοπάθεια, λογική, επάρκεια, αξίες. Όλες αυτές τις αξίες που είναι στο επίκεντρο της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειάς μας, του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, και αποτελούν επίσης τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών που θα δοκιμαστούν στις επικείμενες εκλογές.
Πιστεύω λοιπόν ότι είναι ώρα για συγκρατημένη αισιοδοξία. Είναι ώρα να επαναδιατυπώσουμε το πολιτικό αφήγημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Και ελπίζω ότι μετά τις επόμενες εκλογές, η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος της, όχι μόνο επιτυγχάνοντας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο, αλλά επίσης συμμετέχοντας στην επόμενη φάση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ειδικά στα πεδία της άμυνας και της μετανάστευσης, στα οποία πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο λόγο. Σας ευχαριστώ πολύ.

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στηv Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου. Στο πλαίσιο αυτό είχε διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) κ. Άνεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ.
Κατά τη συνάντησή του με την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τα εξής:
«Η ομιλία σας έδειξε ότι έχετε όραμα το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά. Μερικά από τα ζητήματα που θίξατε, όπως η σύγκλιση και ο έλεγχος των συνόρων, είναι στο επίκεντρο της ατζέντας μας καθώς προχωράμε προς τις εκλογές. Για μας το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η Ασφάλεια, και συγκεκριμένα η προστασία των συνόρων. Στην Ελλάδα, τα σύνορά μας είναι ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ιδιαίτερα να προωθήσουμε μια αποτελεσματική ατζέντα για τη ζώνη του Σένγκεν και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί στην προστασία των κοινών συνόρων μας. Και η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της».
Από την πλευρά της η κ. Κραμπ - Καρενμπάουερ τόνισε:
«Συμφωνώ απόλυτα με την ανάγκη να βρούμε μια κοινή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, όπως επίσης ζήτημα αλληλεγγύης είναι και το να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε να κάνει τα επόμενα βήματα. Το επισημάνατε και ο ίδιος, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο Ε.Λ.Κ. στις επερχόμενες ευρωεκλογές».
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τη Γενική Διευθύντρια του Δ.Ν.Τ., κ. Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, κ. Μάρκους Σόντερ και τον επικεφαλής του E.S.M., κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ερώτηση 30 Βουλευτών της ΝΔ για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το δίκτυο φωτισμού στην ακριτική Ψέριμο
Ερώτηση κατέθεσαν 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το δίκτυο φωτισμού στην ακριτική Ψέριμο, με αποτέλεσμα, εδώ και δύο μήνες, να μην υπάρχει φωτισμός στους δρόμους του νησιού.
«Η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης ενός ακριτικού νησιού, μας προσβάλλει όλους. Οι 24 κάτοικοι της Ψερίμου είναι και αυτοί Έλληνες πολίτες που πληρώνουν φόρους και δικαιούνται το ελάχιστο και το αυτονόητο. Το να μην υπάρχει ρεύμα στους δρόμους ενός ακριτικού νησιού, εν έτει 2019, είναι μια τραγική εικόνα. Καταδεικνύει την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε ένα ακριτικό νησί και τους κατοίκους του», επισημαίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, αλλά και ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, ζητούν από το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το Δήμο Καλύμνου για να βελτιωθούν οι υποδομές ηλεκτροδότησης της Ψερίμου.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: «Στο σκοτάδι οι δρόμοι της ακριτικής Ψέριμου εδώ και δύο μήνες»
Κύριε Υπουργέ,
Η Ψέριμος, εδώ και δύο μήνες, έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.
Η ηλεκτροδότηση περιορίζεται μόνο στα σπίτια ενώ δεν λειτουργεί το δημοτικό δίκτυο φωτισμού αλλά και τα φώτα στους δρόμους του νησιού.
Η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης ενός ακριτικού νησιού, μας προσβάλλει όλους.
Οι εικοσιτέσσερις (24) κάτοικοι της Ψερίμου είναι και αυτοί Έλληνες πολίτες που πληρώνουν φόρους και δικαιούνται το ελάχιστο και το αυτονόητο.
Το να μην υπάρχει ρεύμα στους δρόμους ενός ακριτικού νησιού, εν έτει 2019, είναι μια τραγική εικόνα.
Καταδεικνύει την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε ένα ακριτικό νησί και τους κατοίκους του.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1. Σε ποιους λόγους οφείλεται το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους του νησιού;
2. Τι έχουν πράξει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, η ΔΕΗ αλλά και η αυτοδιοίκηση αφού η Ψέριμος ανήκει στο Δήμο Καλύμνου;
3. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το Δήμο Καλύμνου για να βελτιωθούν οι υποδομές ηλεκτροδότησης της Ψερίμου;
Αθήνα, 14.02.2019/ Αρ.Πρ.: 5658
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:
1. Αυγενάκης Ελευθέριος
2. Κόνσολας Εμμανουήλ
3. Σκρέκας Κωνσταντίνος
4. Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)
5. Αθανασίου Χαράλαμπος
6. Αντωνιάδης Ιωάννης
7. Αραμπατζή Φωτεινή
8. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ
9. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης
10. Βούλτεψη Σοφία
11. Γεωργαντάς Γεώργιος
12. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
13. Δαβάκης Αθανάσιος
14. Δήμας Χρήστος
15. Καραγκούνης Κωνσταντίνος
16. Καραμανλής Αχ. Κωνσταντίνος
17. Καρασμάνης Γεώργιος
18. Κατσανιώτης Ανδρέας
19. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος
20. Κυριαζίδης Δημήτριος
21. Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα)
22. Μπουκώρος Χρήστος
23. Μπούρας Αθανάσιος
24. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
25. Πλακιωτάκης Ιωάννης
26. Στύλιος Γεώργιος
27. Τασούλας Κωνσταντίνος
28. Τζαβάρας Κωνσταντίνος
29. Τσιάρας Κωνσταντίνος
30. Χαρακόπουλος Μάξιμος

Δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα, ότι σήμερα συζητά με την Ελλάδα τα σύνορα και ότι ανάλογες συζητήσεις πρέπει να γίνουν για την ευρύτερη περιοχή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου -διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα- η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή».

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στον αέρα βρίσκονται οι βοσκήσιμες γαίες της χώρας, μετά τη σκανδαλώδη τροπολογία για νέα παράταση, μέχρι το 2021, στα διαχειριστικά σχέδια. Η Κυβέρνηση ναρκοθετεί τα οριστικά δικαιώματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επόμενη Κ.Α.Π. 2021-2027».
Πλήρης δήλωση
«Σκάνδαλο και ομολογία αποτυχίας συνιστά η χθεσινή, αιφνιδιαστική, κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, με την οποία δίνει ακόμη δύο χρόνια παράταση στην εκπόνηση, υποβολή και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών.
Τέσσερα χρόνια πλήρους απραξίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -γιατί κανείς δεν ξεχνά ότι το πρώτο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ Ν. 4351/2015 ήταν η ψήφιση της δίχρονης παράτασης ολοκλήρωσης των κρίσιμων αυτών σχεδίων, που έπρεπε να είναι έτοιμα μέχρι 31/01/17! Από το ‘17 στο ‘19 και από το ‘19, προεκλογικά, στο ‘21!
Η Κυβέρνηση των παρατάσεων και του μηδενικού έργου, που μέχρι πριν λίγο δήλωνε έτοιμη στις σχετικές επανειλημμένες οχλήσεις της Ν.Δ., επιβεβαιώνει δυστυχώς τους φόβους μας. Ναρκοθετεί έτσι, χωρίς ντροπή, τα οριστικά δικαιώματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επόμενη Κ.Α.Π. 2021-2027. Και το κάνει σε μια χρονική συγκυρία, που οι επιλέξιμες εκτάσεις μας, η βάση δηλαδή για την ενεργοποίηση των επιδοτήσεων, απαγορεύεται να τίθενται εν αμφιβόλω.
Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο, όταν μάλιστα οι συζητήσεις βρίσκουν την χώρα μας αντιμέτωπη αφενός με την επικείμενη μείωση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, αφετέρου με τις γνωστές πιέσεις για απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων, την “Εξωτερική Σύγκλιση”- ευθεία απειλή για τη χώρα μας- η Κυβέρνηση εγκληματεί!
Ας μας απαντήσει ο κ. Αραχωβίτης με πόσα εκατομμύρια επιλέξιμους βοσκοτόπους προσέρχεται η χώρα μας στη νέα Κ.Α.Π.; Γιατί ήταν η Κυβέρνηση της Ν.Δ., που της παρέδωσε το 2014 με το Ν. 4264/2014 μια τεράστια εθνική διαπραγματευτική επιτυχία πολλαπλασιασμού των επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας μας, σύννομου προς το δίκαιο της Ε.Ε., εξασφαλίζοντας για πάντα φθηνή και ανέξοδη βοσκή, απρόσκοπτη ροή επιδοτήσεων, χωρίς πρόστιμα. Και από τη διαπραγματευτική αυτή επιτυχία, φτάνουμε σήμερα σε ένα μνημείο ανικανότητας και αβελτηρίας, αλλά και υπονόμευσης του μέλλοντος του Αγροτικού τομέα».

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 15 Φεβρουάριος 2019 21:29
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα σημερινά νέα της ΝΔ Τα σημερινά νέα της ΝΔ »