Log in
updated 1:16 PM UTC, Jun 11, 2021
Ροή ειδήσεων :

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Κύριο Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Σάββατο 25-05-2019 ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Φωτεινῆς Χρύσας.
Κυριακή 26-05-2019 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Φωτεινῆς Χρύσας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Η συμπεριφορά του Χριστού όπως περιγράφεται στο σημερινό Ευαγγέλιο, είναι τουλάχιστον απρόσμενη και πρωτόγνωρη. Γι’ αυτό κι όσοι γίνονται κοινωνοί αυτών των ενεργειών του, κατά την περικοπή «θαυμάζουν», δηλαδή καταλαμβάνονται από εκπλήξη για το πρωτοφανές που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια τους, «κουμπώνονται» και περιμένουν εξηγήσεις εκεί που ενδεχομένως δεν χρειάζονται!
Ποιοί «θαυμάζουν»; Όλοι όσοι αναφέρονται στη σημερινή περικοπή εκτός από τον Χριστό. «Θαυμάζουν» οι μαθητές, «θαυμάζει» η Σαμαρείτιδα, «θαυμάζουν» οι συμπατριώτες της… Γιατί;
Ο Χριστός ξεπερνά στερεότυπα και διαλύει προκαταλήψεις αιώνων! Αναιρεί στην πράξη έναν τρόπο σκέψης που φρόντιζε να καλλιεργεί τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και, υψώνοντας φραγμούς, να μεθοδεύει την κατάργηση της αγάπης. Στο όνομα αυτής της αγάπης προς τον κάθε άνθρωπο, ο Θεός έρχεται και δρα έξω από κάθε καθωσπρεπισμό και κοινωνική συμβατικότητα. Τι κάνει;
Πρωτ’ άπ’ όλα, διαλέγεται! Κάθεται και συζητά Αυτός, ο φημισμένος διδάσκαλος, ο αξιοσέβαστος και αποδεκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αντί να διεκδικεί τον εξουσιαστικό μονόλογο, το μονοφωνικό κήρυγμα, το απόλυτό της αυθεντίας, Αυτός συζητά και καταδέχεται ν’ ακούσει όχι μόνον απορίες, αλλά και αντιθέσεις και αμφισβητήσεις και αντιρρήσεις.
Έπειτα, καταδέχεται να συζητήσει με αλλόθρησκο! Οι Σαμαρείτες είχαν από καιρό διαφοροποιήσει την πίστη τους σε σχέση με τον ιουδαϊσμό, καθώς είχαν αποδεχθεί έντονα ειδωλολατρικά στοιχεία. Παρ’ όλ’ αυτά, ο μόνος κήρυκας της αληθείας δεν τους απορρίπτει, ούτε τους επιτιμά, αλλά τους φωτίζει και τους αποκαλύπτει εξίσου τη μοναδικότητα της πίστης.
Καταδέχεται να συζητήσει με αλλόφυλο! Την εποχή που, παρά τη ρωμαϊκή κατάκτηση, οι διακρίσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ των γειτονικών λαών γνώριζαν έξαρση, ο κατά το ανθρώπινο Ιουδαίος Χριστός συνομιλεί με τους κατεξοχήν εχθρούς.
Αδελφοί μου, η υπέρβαση των όποιων σχημάτων του κόσμου αυτού είναι υποχρεωτική, αν θέλουμε να αποκτήσουμε «νουν Χριστού». Η απελευθέρωσή μας από στερεότυπα, προκαταλήψεις και συμβατικότητες είναι μονόδρομος στην προσπάθειά μας για την κατάκτηση της αγιότητας.
Τελικά, η πνευματική λογική, η οποία «ουκ έστι εκ του κόσμου τούτου», είναι η μόνη σωτηρία για την επίλυση των όποιων προβλημάτων του κόσμου τούτου!

Την Δευτέρα η παρουσίαση του βιβλίου «Ἡ ἐνοχή τῆς χαρᾶς. Χτίζοντας χαμόγελα σέ μιά ζωή ὀδύνης»
Γνωστοποιεῖται ὅτι τήν Δευτέρα 27 Μαΐου 2019 καί ὥρα 19:30 στό Ξενοδοχεῖο Elisso θά πραγματοποιηθεῖ ἡ παρουσίαση τοῦ βιβλίου τοῦ π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου «Ἡ ἐνοχή τῆς χαρᾶς. Χτίζοντας χαμόγελα σέ μιά ζωή ὀδύνης».


Εκδήλωση εἰς μνήμην τοῦ Αὐτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου καί τῶν ὑπερασπιστῶν τῆς Βασιλευούσης στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἐπετείου τῆς Ἁλώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως (29ης Μαΐου 1453), ἡ Ἱερά Μητρόπολις Ξάνθης καί Περιθεωρίου πραγματοποιεῖ ἐκδήλωση, τήν Τρίτη 28η Μαΐου καί ὥρα 19:00, στό Δημοτικό Ἀμφιθέατρο Ξάνθης, εἰς μνήμην τοῦ Αὐτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου καί τῶν ὑπερασπιστῶν τῆς Βασιλευούσης.
Οἱ μαθητές τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης σέ συνεργασία μέ συλλόγους τῆς πόλεώς μας θά παρουσιάσουν τήν ἐκδήλωση μέ τίτλο «Μνήμη Ἀλώσεως», μέ τήν χρήση πολυμέσων, ἐνῶ χορωδίες θά ἀποδώσουν δημοτικά τραγούδια γιά τήν ἅλωση.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 23 Μάιος 2019 15:27