Log in
updated 6:06 PM UTC, Sep 30, 2020
Ροή ειδήσεων :

Συνέντευξη του Υποψήφιου Βουλευτή της ΛΑ.Ε στο νομό Ξάνθης Αντώνη Κοσμίδη στο xanthinet.gr

Κύριο Συνέντευξη του Υποψήφιου Βουλευτή της ΛΑ.Ε στο νομό Ξάνθης Αντώνη Κοσμίδη στο xanthinet.gr

Συνέντευξη στο xanthinet.gr και στον δημοσιογράφο Σεμπαϊδήν Καραχότζα παραχώρησε ο Υποψήφιος Βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας στο νομό Ξάνθης Αντώνης Κοσμίδης.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Κοσμίδη, αν υπάρχει κάτι που σας αναγνωρίζει ο κόσμος ως παράταξη είναι το γεγονός ότι μείνατε σταθεροί στις θέσεις και τα πιστεύω σας, ενώ θα μπορούσατε πολύ εύκολα να τα ανταλλάξετε με μερικές κυβερνητικές καρέκλες. Ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται και στην κάλπη. Πού κατά την άποψη σας οφείλεται αυτό;

Πραγματικά αποτελεί και για εμάς ένα μεγάλο ερώτημα. Τι ακριβώς συνέβηκε κι ενώ ο κόσμος, τόσο στην Ξάνθη, όσο και πανελλαδικά μας υποδέχτηκε, όπου και να πηγαίναμε -σε πόλεις και σε χωριά, σε καταστήματα και σε καφενεία- με μεγάλη αναγνώριση κι εκτίμηση, μέχρι και με ανοιχτές τις αγκαλιές, δίστασε να ολοκληρώσει αυτά τα συναισθήματα και με την ψήφο του. Ήμουν μάρτυρας αυτής της υποδοχής στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, του παραιτηθέντα από την απογοήτευση -και πάλι για λόγους αρχών και ευθιξίας, όπως όταν παραιτήθηκε από υπερυπουργός- Γραμματέα μας. Όπου μέχρι και το τραπέζι μας κάνανε οι κάτοικοι από βαθειά εκτίμηση για την εντιμότητα και την πίστη στον αγώνα που δίνουμε, για τα δίκια των εργαζομένων και της χώρας μας που θίγονται τόσο βάναυσα από την λιτότητα που συνεπάγεται η εφαρμογή των μνημονίων και από την συνέχιση της μνημονιακής εποπτείας. Ενώ δήθεν «βγήκαμε από τα μνημόνια».
Ενδεχομένως, να μην επικοινωνήσαμε με τον σωστό τρόπο τις θέσεις μας για απαλλαγή, επί παραδείγματι, της Ελλάδας από την μέγγενη της Ευρωζώνης. Εάν παραβλέψουμε, βέβαια, το γεγονός, ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ΜΜΕ δεν μας προβάλανε επαρκώς ή δεν θέλησαν να παρουσιάσουν τις πραγματικές θέσεις μας, διακωμωδώντας πχ τον αγώνα μας για την αντιμετώπιση του Ευρώ και το κλείσιμο των Τραπεζών και ΑΤΜ, με δήθεν κατάληψη του Νομισματοκοπείου από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και πολλά άλλα επίτηδες δυσφημιστικά.
Να μιλήσουμε επίσης και για το γεγονός, ότι δεν καταφέραμε να απαλλάξουμε τον κόσμο από τον φόβο της αποδέσμευσής μας από την Ευρωζώνη, ενώ είναι γνωστό, πως πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν τα δικά τους νομίσματα και ευημερούν. Για να μην μιλήσουμε εδώ και για την Μεγ. Βρετανία που απέφυγε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, ενώ έλαβε απόφαση για έξοδο κι από την ίδια την ΕΕ που αποδείχτηκε, όντως, σφηκοφωλιά του μεγάλου, κατά κύριο λόγο γερμανικού, χρηματιστικού κεφαλαίου της Ευρώπης.

Σε τοπικό επίπεδο τα προβλήματα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Θα ήθελα να μας αναφέρετε μερικές από τις λύσεις που προτείνει η ΛΑ.Ε και κυρίως οι υποψήφιοι της στην Ξάνθη. Ο Ξανθιώτης ψηφοφόρος για ποιό λόγο να ψηφίσει Λαϊκή Ενότητα;

Το κύριο πρόβλημά μας στη διάρκεια της τεχνητής παράτασης της οικονομικής κρίσης από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, με την εφαρμογή του αντιδραστικού, αμερικάνικης έμπνευσης, δόγματος «σοκ και δέος», είναι το κτύπημα του παραγωγικού τομέα και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχείρησης στον δευτερογενή τομέα. Η διαδικασία της στοχευμένης ελληνικής αποβιομηχάνισης καταστρέφει όλο και περισσότερο την οικονομία μας και έχει εκτινάξει την ανεργία στα ύψη, ενώ παράλληλα έχει οδηγήσει στην αναγκαστική μετανάστευση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ιδιαίτερα τους νέους και μάλιστα εκείνους με τα πολλά εκπαιδευτικά εφόδια.
Το κτύπημα αυτό από μέρους του κεφαλαίου της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, είναι γνωστό ότι έγινε σε συνεργασία με τους ντόπιους συνεργάτες του στα αστικά κόμματα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και στα παρελκόμενά τους.
Στην Ξάνθη η αποβιομηχάνιση άρχισε, βέβαια, πολύ νωρίτερα από την επιτειδευμένη πτώχευση της χώρας μας και την επιβολή των μνημονίων. Τα συνεταιριστικά εργοστάσια, υπό την πίεση της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού στην κεφαλαιοκρατική οικονομία, αφαίθηκαν να καταρρεύσουν ένα μετά το άλλο, χωρίς να γίνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση εκσυγχρονισμού τους, μια σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης και προσαρμογής στην νέα διεθνή οικονομική πραγματικότητα. Ήταν «γραμμή» διάλυσης αυτή που δόθηκε προς τους Έλληνες δωσίλογους και υποτελείς από τους κυρίαρχους οικονομικούς κύκλους για ευνόητους λόγους. Διότι ο συνεργατισμός και ο συνεταιρισμός, έστω και στην μορφή των Α.Ε., φέρει εκ προοιμίου το σπέρμα του σοσιαλισμού και αποτελούσε αγκάθι στα μάτια της αστικής τάξης και των τοπικών διεκπεραιωτών των σχεδιασμών της. Ανάγκη, λοιπόν, για επανασύσταση του αγροτοκτηνοτροφικού συνεταιριστικού κινήματος και σύνδεσή του με τους παραγωγικούς, κλιματολογικούς, γεωθερμικούς όρους και τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις της περιοχής.
Στα πλαίσια αυτά, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η κατασκευή του μεγάλου αρδευτικού έργου μεταφοράς μέρους των υδατικών αποθεμάτων του Νέστου στον κάμπο της Ξάνθης και Ροδόπης προς αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης. Και σε αυτόν τον τομέα, οι τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ολιγώρησαν, κρυβόμενοι πίσω από τις ενέργειες των οικολογικών και περιβαντολογικών οργανώσεων και ΜΚΟ με τα ιδιαίτερα συμφέροντα και διασυνδέσεις.
Μία άλλη περίπτωση αντιμετώπισης της αποβιομηχάνισης σε επίπεδο επαγγελματοβιοτεχνικών δραστηριοτήτων, θα ήταν η δραστική υποβοήθηση της προσπάθειας των 100 περίπου επαγγελματοβιοτεχνών της Ξάνθης, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας,να ολοκληρωθεί το σχέδιο διάθεσης των 160 στρεμμάτων του πρώην ΔΕΡΑΣ, ώστε να μεταφερθούν οι μικρές βιοτεχνικές δραστηριότητες της πόλης μας εκτός αυτής. Με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού και την εξυπηρέτηση των κατοίκων από την συγκέντρωσή τους σε ένα σημείο και την συνεργασία μεταξύ τους. Το θέμα, βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και ενέργειες μιας ομάδας πρωτοπόρων επαγγελματοβιοτεχνών της πόλης μας, με ιθύνοντα νου τον πρώην Πρόεδρο του Τομέα Μεταποίησης του Επιμελητηρίου μας κ. Γιάννη Σιούτα.
Πέραν αυτού είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ήπιες μορφές, λόγω συνθήκης Ραμσάρ, τουριστικής οικολογικής ανάπτυξης της περιοχής. Η καθυστέρηση στον τομέα αυτό είναι εμφανής. Είναι σκόπιμο να επεκταθεί το Δασικό Χωριό Ξάνθης στον Λειβαδίτη, όπως και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Θέρμης και Ποταμιάς, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και η συστηματική καλλιέργεια και εκμετάλλευση φυτών και βοτάνων που ευδοκιμούν μόνο στον ορεινό όγκο της Ροδόπης.
Η πλήρης κατάργηση των επιδοτήσεων απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τις βιοτεχνικές και βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής μας, του 12%, ήταν άλλο ένα μεγάλο κτύπημα στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, λόγω των υφιστάμενων αντικινήτρων. Περισσότερο, ας μην επεκταθούμε εδώ, επί των ζητημάτων αυτών.

Μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν αρκετές παρατάξεις, οι οποίες ωστόσο μέχρι τώρα δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Μήπως το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο, εάν οι παρατάξεις αυτές είχαν μια κοινή κάθοδο στις εκλογές;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Η ενιαία κάθοδος στις εκλογές, όλων των ριζοσπαστικών, αριστερών, αντιμνημονιακών και προοδευτικών πατριωτικών δυνάμεων, θα αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία για την χάραξη μιας πραγματικά ανατρεπτικής πολιτικής στον επιβληθέντα αιώνιο εγκλωβισμό της χώρας μας στα μνημόνια, στην υπερχρέωση και στην υφαρπαγή του δημόσιου, όπως και του ιδιωτικού πλούτου. Η Λαϊκή Ενότητα αποτελεί εκ προϊμίου μια προσπάθεια συσπείρωσης των πολιτικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ που διαβλέποντας την πλήρη μεταστροφή της νέας ηγεσίας του κόμματος σε δεξιές, νεοφιλελεύθερες μορφές διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, προσπάθησε να αντισταθεί και με κύρια δύναμη τους συνεπείς αγωνιστές του Αριστερού Ρεύματος, να αντιστρέψει αυτήν την πορεία.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και επί μακρόν βουλευτής και τελευταία υπερυπουργός του αρχικού ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέλαβε ως Γραμματέας το δύσκολο έργο χάραξης μια ενιαίας πολιτικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την νομιμοποίηση των δύο πρώτων μνημονίων της τότε Κεντροδεξιάς και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου με τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα από την δουλοπρεπή και υποτακτική κυβέρνηση του ανδρείκελου Τσίπρα που σε αγαστή συμμαχία με τα άλλα αστικά κόμματα, νομιμοποίησε όλους τους μνημονιακούς νόμους και αποφάσεις. Δυστυχώς, η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Αποφάσεις κρίσιμες, όπως το θέμα της προστασίας των πολιτών από τους πλειστηριασμούς των κατοικιών τους στα διάφορα Πρωτοδικεία της χώρας, δεν ενισχύθηκαν από όλες τις πολιτικές οργανώσεις, ενώ τις σαμποτάρισε, δυστυχώς και το ΚΚΕ.
Μόνο και μόνο, διότι αποτελούσαν πρωτοβουλία της ΛΑΕ και θα ήταν αδύνατον να τις ελέγξει. Στο εθνικό ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, που επιβλήθηκε σε χρόνο ντετέ και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού, με γνώμονα τις απαιτήσεις του ευρωατλαντικού παράγοντα, η αντίδραση της ΛΑΕ, δεν ήταν η ενδεικνυόμενη κι απ’ όσο έχω αντιληφθεί ο Γραμματέας του κόμματος, βρέθηκε να λογοδοτεί για τις ρηξικέλευθες απόψεις και πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει, πράγμα που δεν επέτρεψε την άνδρωση ενός πραγματικά λαϊκού πατριωτικού κινήματος με πρωτοβουλία της Αριστεράς, όπως στα χρόνια της γερμανικής ναζιστικής κατοχής. Για να μην μακρηγορώ κι επειδή τα ζητήματα αυτά, όπως και η παραίτηση Λαφαζάνη, θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνδιάσκεψης και ενδεχομένως ενός νέου συνεδρίου της Λαϊκής Ενότητας μετά τις εκλογές, εδώ θα σας μεταφέρω την προσωπική άποψη και πρότασή μου για την αναγκαιότητα συνεργασίας των πολιτικών οργανώσεων της αντιμνημονιακής Αριστεράς. Ασφαλώς και ήταν αναγκαία η πιο πλατειά συμμαχία όλων των αριστερών και προοδευτικών πατριωτικών δυνάμεων αντίστασης κατά των επιπτώσεων των μνημονίων και της μεταμνημονιακής εποπτείας τήρησης των εφαρμοστικών νόμων και αποφάσεων οικονομικής υποδούλωσης της χώρας. Επειδή αποδείχτηκε ότι η ενιαία λειτουργία της ΛΑΕ δεν είναι προς το παρόν αποδοτική, θα ήταν σκόπιμο να προκύψει ένα εκλογικό σχήμα, όπου η κάθε πολιτική οργάνωση να διατηρεί την πλήρη αυτονομία στην λήψη αποφάσεων και να πραγματοποιούνται συνεργασίες για δράσεις στα επί μέρους ζητήματα που οι θέσεις και προτάσεις ταυτίζονται.Ταυτόχρονα να επιχειρηθεί η πιο πλατιά συμμαχία για την δημιουργία ενός διαφορετικού πόλου λαϊκής αντίστασης επί των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους και την χώρα μας.
Διότι οι τεχνητά διαμορφωμένοι ενδομνημονιακοί πόλοι, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ, με μπαλαντέρ το ΚΙΝΑΛ, την Ένωση Κεντρώων και το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη, δεν έχουν επί της ουσίας να προτείνουν τίποτε το διαφορετικό, ως προς την δυνατότητα εξόδου από τα μνημονιακά αδιέξοδα. Έχουν ως μοναδικό στόχο τον κατευνασμό της δήθεν οργής των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τους σπάταλους και τεμπέληδες Έλληνες. Όπως επίσης την εξασφάλιση των πλεονασμάτων που θα μπορέσουν να διοχετευθούν στα ευρωπαϊκά κράτη, από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού μέσω της υπερφορολόγησης και όχι κάποιας υπερπαραγωγής, που θα μπορούσε να επιτευχθεί στην βάση των δανειοδοτήσεων και ενισχύσεων της ελληνικής οικονομίας.

ΤΣΙΠΡΑΣ vs ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Ποιές οι διαφορές και ποιά τα κοινά τους; Θεωρείται κάποιον από τους δυο καλύτερο και πιο ικανό να κυβερνήσει τη χώρα;

Ο Τσίπρας αποδείχτηκε ότι δεν είχε τα εφόδια και τις προϋποθέσεις να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Παρά την αρχική επαναστατική ρητορική και τις θεατρινίστικες ενέργειες απέναντι στο χρηματιστικό κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους του, στην ουσία δεν έκανε τίποτε άλλο, από το να χρησιμοποιήσει τον Βαρουφάκη, ώστε από κοινού να νομιμοποιήσουν όλες τις μέχρι τότε απαιτήσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που βάφτισαν, από τον κακόιχο όρο τρόικα, σε θεσμούς. Να ανακεφαλαιοποιήσουν, αντί να εθνικοποιήσουν, όπως είχαν προεκλογικά εξαγγείλει, με τα ξένα δάνεια τις τράπεζες και να φορτώσουν τα βάρη του δημοσίου στον ελληνικό λαό. Θα έπρεπε για τις προδοτικές αυτές πράξεις τους να λογοδοτήσουν όχι μόνο πολιτικά, αλλά και δικαστικά στον ελληνικό λαό και να τιμωρηθούν γι’ αυτό.
Τι παραπάνω θα έκανε η ΝΔ επ’ αυτού; Αντιθέτως, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι εάν ήθελε να περάσει η ΝΔ, με οποιονδήποτε αρχηγό, όλα τα παραπάνω, θα συναντούσε μεγάλες αντιστάσεις από τους εργαζόμενους και οι όροι υποταγής θα ήταν πιθανότατα λιγότερο καταστρεπτικοί για την χώρα. Τούτοι εδώ, για να στρογγυλοκαθήσουν στις καρέκλες, τα δόσανε όλα, με μια μονοκοντυλιά και χωρίς καμία διαβούλευση ή έγκριση από τον ελληνικό λαό.
Ανάμεσα στο αμετροεπές παιδαρέλι που αναρηχήθηκε στην εξουσία, προδίδοντας τις αρχές της Αριστεράς, αλλά και τους συντρόφους που τον ανέδειξαν (ας σημειωθεί ότι ανήκε στην συνιστώσα της Αριστερής Πλατφόρμας με ηγέτη τον Π. Λαφαζάνη) και τον νέο μπεμπέ της πλουτοκρατίας στην Ελλάδα, Κούλη, γόνο της γνωστής οικογένειας του κεντρώου αποστάτη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δεν θα διάλεγα ούτε τον ομογάλακτό τους Βαρουφάκη που τον ετοιμάζει το σύστημα σαν την λύση έσχατης ανάγκης, σε περίπτωση που χάσει με τους άλλους δύο τον έλεγχο από τα χέρια του. Θα έδινα την ψήφο μου σε ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κατά προτίμηση στην ΛΑΕ, ώστε να μπορέσει, ενδυναμωμένη να παίξει τον ενωτικό ρόλο που προανάφερα, σαν η πιο συνεπής αντιμνημονιακή, αντισυστημική οργάνωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Τέλος θα ήθελα να μου πείτε σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό για τη ΛΑ.Ε, ποιά θα είναι η επόμενη μέρα για την παράταξη;

Συνέχιση του αντιμνημονιακού ενωτικού αγώνα, ανασύνταξη και αναδιοργάνωση των κομματικών δυνάμεων και όπως είπαμε διοργάνωση πανελλήνιας συνδιάσκεψης ή συνεδρίου, ώστε από τις αναλύσεις των πολιτικών ενεργειών μας, να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα για την λειτουργία της ΛΑΕ και να χαραχθεί η καινούργια απελευθερωτική πορεία για τον λαό της καθημαγμένης χώρας μας.Εμείς ευελπιστούμε, βέβαια, ότι η Λαϊκή Ενότητα θα βγει ενδυναμωμένη από τούτη την εκλογική μάχη, σε σχέση με τις ευρωεκλογές.
Και ότι οι κατά τεκμήριο έντιμοι λαϊκοί αγωνιστές που την απαρτίζουν, θα μπούνε μπροστάρηδες στις διεκδικήσεις απαλλαγής από άδικους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, καθώς και στην διεκδίκηση εργασιακών διευκολύνσεων, παροχών και άλλων σχετικών αιτημάτων.
Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας!

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 02 Ιούλιος 2019 22:29