Log in
updated 12:06 PM UTC, Jul 7, 2020
Ροή ειδήσεων :

Με συμφωνία Θεσμών Τσίπρα καταργεί το ΚΕΑ ο Βρούτσης

Κύριο Με συμφωνία Θεσμών Τσίπρα καταργεί το ΚΕΑ ο Βρούτσης

Είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας πως αναλαμβάνοντας την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει ταυτόχρονα και ορισμένες συμφωνίες, αποφάσεις, νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης αν και δε γνωρίζω κατά πόσο είναι υποχρεωμένος να τηρήσει κατά γράμμα όσα παρέλαβε.
Κάτι ανάλογο βέβαια είχε γίνει και το 2015 αφού και ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την εξουσία παρέλαβε και όλα τα συμφωνηθέντα της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι μόλις 5 μέρες Πρωθυπουργός, ήδη λέγονται και γράφονται πολλά, θετικά και αρνητικά. Προσωπικά δεν υιοθετώ τίποτα απ' όλα αυτά, ούτε τα θετικά ούτε τα αρνητικά αν πρώτα δεν τα δω να γίνονται νόμοι του κράτους, Υπουργικές αποφάσεις, ΦΕΚ.
Ένα από αυτά που γράφτηκαν λοιπόν αναφέρει πως ο Βρούτσης καταργεί το ΚΕΑ και παρόλο που το ίδιο το δημοσίευμα αναφέρει πως πρόκειται ουσιαστικά για συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τους θεσμούς, ο τίτλος του δημοσιεύματος δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Σας το παραθέτω αυτούσιο.
"https://thefact.gr/2019/07/11/vroytsis-telos-to-koinoniko-eisodima-allileggyis/?fbclid=IwAR2Gcep8LsoWBhg5NUCPrXnDY9XZpmv_Kg0_HhD77UzURpyMVih2lHS7ud4

Βρούτσης: Τέλος το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Τέλος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ) αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποφάσισε μέχρι τον Δεκέμβριο να προχωρήσει σε αλλαγές στο σημερινό ΚΕΑ, το οποίο θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Ωστόσο, στα συμφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς ήταν η εφαρμογή των τριών πυλώνων του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης οι οποίοι θα εφαρμοστούν από την σημερινή κυβέρνηση.
Έτσι το Ελαχιστο Εγγυημένο Εισοδημα ή ΚΕΑ, όπως λέγεται σήμερα θα συνδυάζει τρεις πυλώνες:
1.Εισοδηματική ενίσχυση: Η παροχή χρηματικής ενίσχυσης στο ωφελούμενο νοικοκυριό.
2.Υπηρεσίες Κοινωνικής Ένταξης: Οι δικαιούχοι, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες τους, θα διασυνδέονται με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης έκαστου προγράμματος.
Ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες περιλαμβάνουν, ενδεικτικά,
-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων.
-Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
-Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
-Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.
-Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
-Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.
-Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.
3.Υπηρεσίες ενεργοποίησης: Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον δύνανται να εργαστούν και δεν εργάζονται, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
-Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
-Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
-Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
-Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
-Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας"
Άρα λοιπόν δεν πρόκειται για απόφαση της νέας κυβέρνησης αν και αυτό ελάχιστα απασχολεί τους δικαιούχους. Το πρώτο ερώτημα είναι αν η νέα κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να μην τηρήσει τη συγκεκριμένη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα.
Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό ερώτημα είναι τι ακριβώς θα γίνει με τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, Θα εισπράττουν κάτι άλλο; Θα μπουν σε κάποια δουλειά; Κι αν μπουν σε κάποια δουλειά, τι διάρκεια θα έχει αυτή; 8 μήνες; 12 μήνες; 24 μήνες; Και μετά τι; Θα έχουν γίνει πλούσιοι αυτοί οι άνθρωποι με μερικούς μήνες εργασίας;
Το μειωμένο τιμολόγιο σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που διαβάζω στο δημοσίευμα σίγουρα δε γεμίζουν το ψυγείο των άπορων συμπολιτών μας. Άρα η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να είναι γεμάτο το ψυγείο αυτών των ανθρώπων. Όχι πως το ΚΕΑ φτάνει για να ζήσει μια οικογένεια, είναι όμως μια βοήθεια.
Και κάτι άλλο κύριοι της κυβέρνησης. Αν θέλετε να λεγόμαστε σοβαρό κράτος, πριν καταργήσετε το οποιοδήποτε επίδομα άσχετα αν πρόκειται για δική σας απόφαση ή για απόφαση των προηγούμενων, κοιτάξτε να εντοπίσετε όλους εκείνους που ενώ βγάζουν ένα πολύ μεγάλο εισόδημα, αυτό δεν το δηλώνουν με αποτέλεσμα να φαίνονται στο σύστημα άποροι και να λαμβάνουν ΚΕΑ κλπ.
Όπως επίσης θα πρέπει να εντοπίσετε όλους εκείνους που με "μαϊμού" αναπηρίες λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Αυτά είναι αυτονόητα για ένα σοβαρό κράτος. Εμείς είμαστε σοβαρό κράτος;
Σ. Καραχότζα

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 12 Ιούλιος 2019 13:06