Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Κύριο Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Πέμπτη 22-8-2019 ΩΡΑ: 19:00-21:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τήν πανηγυρίζουσα Ἱερά Μονή Παναγίας Καλαμοῦς.
Παρασκευή 23-8-2019 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τήν πανηγυρίζουσα Ἱερά Μονή Παναγίας Καλαμοῦς.
ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Κοσμᾶ Μύκης.
Σάββατο 24-8-2019 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ οἰκισμοῦ Μάνδρας.
Κυριακή 25-08-2019 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Πηγαδίων.
Δευτέρα 26-08-2019 ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Φανουρίου παραλίας Ἐρασμίου.
Τετάρτη 28-8-2019 ΩΡΑ: 19:00-21:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.
Πέμπτη 29-8-2019 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ»
Το περιστατικό του σεληνιαζόμενου νέου της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής εκφράζει μία πραγματικότητα και δίνει την αφορμή για να στρέψουμε το λόγο μας στο καθολικό φαινόμενο των προβλημάτων της ζωής, τα οποία είναι πολλά και ποικίλα.
Από τη στιγμή που ο άνθρωπος μπαίνει στο στίβο της ζωής, άρχιζει ν' αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα, ατομικά και προσωπικά, που σχετίζονται με την υγεία, με την επαγγελματική τακτοποίηση, η με την οικογενειακή αποκατάσταση. Άλλα είναι γενικότερα και παρουσιάζονται στην οικογένεια σε κύκλους συγγενών η φίλων, συνεργατών η γειτόνων. Πολλά από αυτά είναι απλά και ξεπερνιούνται εύκολα και γρήγορα. Όσα λύνονται έπειτα από καιρό, δημιουργούν συνήθως κάποια κόπωση. Τα δυσεπίλυτα και άλυτα ταλαιπωρούν και πικραίνουν -ίσως και ισόβια- τον άνθρωπο. Εκείνος αναζητεί και μάλιστα επίμονα τη λύση τους, άλλα δεν τη βρίσκει.
Στην περίπτωση του σεληνιαζόμενου νέου δεν ήταν μόνον εκείνος που βασανιζόταν από το δαιμόνιο, άλλα ήταν και οι οικείοι του. Το εκφράζουν τα παρακλητικά λόγια του πατέρα, που είπε στον Χριστό: «Κύριε, σπλαχνίσου και ελέησε το παιδί μου, γιατί βασανίζεται από το δαιμόνιο και υποφέρει πολύ. Πολλές φορές δεν έχει συναίσθηση του εαυτού του και κινδυνεύει, διότι άλλοτε πέφτει στη φωτιά και άλλοτε στο νερό». Το περιστατικό του νέου του ιερού Ευαγγελίου μας πληροφορεί ότι και για τα δύσκολα και τα δυσεπίλυτα προβλήματα μπορεί να υπάρξει λύση. Όταν οι ανθρώπινες δυνατότητες «δηλώσουν» αδυναμία, τότε μπορεί να ανοίξει μία άλλη δυνατότητα. Είναι εκείνη που παρέχεται από τον Παντοδύναμο Θεό και συνήθως σε μορφή θαύματος.
Ο δυστυχής πατέρας του σεληνιαζόμενου παιδιού, πριν συναντήσει τον Χριστό, βρήκε τους μαθητές Του και ζήτησε τη θεραπευτική τους βοήθεια. Εκείνοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο αίτημά του. Όταν ρώτησαν τον Κύριο γιατί στην περίπτωση αυτή δεν μπόρεσαν να προσφέρουν τη θεραπεία πήραν την απάντηση: «Δία την απιστίαν υμών». Έγινε δηλαδή εμπόδιο η ολιγοπιστία των μαθητών και η απιστία του πατέρα και των οικείων του.
Το θαύμα όμως έγινε. Η λύση του προβλήματος δόθηκε από τον Κύριο, αφού ο πατέρας διόρθωσε το λάθος του και στηρίχθηκε στην πίστη. Αλλά η λύση δεν δίδεται πάντοτε όπως ακριβώς εμείς σκεπτόμαστε. Μπορεί ένα αίτημά μας να μην τακτοποιηθεί, όπως εμείς θέλουμε. Θα δοθεί όμως η καλύτερη απάντηση, εκείνη που μας ταιριάζει περισσότερο και μας συμφέρει πνευματικά και ουσιαστικά.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 21 Αύγουστος 2019 16:14
Copyright @ www.xanthinet.gr 2015