Log in
updated 2:36 PM UTC, Jun 1, 2020
Ροή ειδήσεων :

ΔΕΥΑΞ: Μειωμένη κατά 3 εκ. ευρώ η συνολική της ζημία από τις χρήσεις προ του 2014, χωρίς καμία αύξηση του νερού

Κύριο ΔΕΥΑΞ: Μειωμένη κατά 3 εκ. ευρώ η συνολική της ζημία από τις χρήσεις προ του 2014, χωρίς καμία αύξηση του νερού

Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας ΘΡΑΚΗ με τίτλο «ΔΕΥΑ Ξάνθης: Με… ˝τόγκες˝, δικαστικές εκκρεμότητες, κακοτεχνίες και παράπονα πολιτών η ˝σκυτάλη˝ στη νέα διοίκηση», έχουμε να δηλώσουμε, προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού αναφορικά με την διαφορά που ανέκυψε μεταξύ ΔΕΥΑ Ξάνθης και ΔΕΥΑ Νέστου, ότι ουδέν ψευδέστερο υφίσταται του συγκεκριμένου δημοσιεύματος που υποδηλώνει εμπάθεια, μικροψυχία και προφανή διάθεση παραπληροφόρησης του αναγνωστικού κοινού για το έργο της απερχόμενης διοίκησης της ΔΕΥΑ Ξάνθης, αναφέροντας περαιτέρω τα εξής:
1. Είναι αλήθεια ότι η ΔΕΥΑ Νέστου είναι νόμιμος διαχειριστής των πηγών Παραδείσου από τον οποίο υδροδοτείται ως επί το πλείστον, η πόλη της Ξάνθης.
2. Είναι επίσης αλήθεια ότι η ΔΕΥΑ Νέστου αποφάσισε να τιμολογήσει μονομερώς και κατά την απόλυτη κρίση της, την ποσότητα ύδατος που παρέχει στην ΔΕΥΑ Ξάνθης, τροποποιώντας μονομερώς την συμφωνία που ίσχυε μέχρι σήμερα και είχε υπογραφεί το 1982 και στην οποία υπήρχε ρητή πρόβλεψη-όρος ότι, η αναπροσαρμογή του τέλους χρήσης και του ετησίου παγίου, καθώς επίσης και η εν γένει τιμολογιακή πολιτική θα καθορίζονται από κοινού από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο ΔΕΥΑ και σε περίπτωση διαφωνίας η αναπροσαρμογή θα λαμβάνει χώρα με δικαστική απόφαση.
3. Η ΔΕΥΑ Ξάνθης αρνήθηκε την μονομερή και αυθαίρετη τιμολόγηση από πλευράς της ΔΕΥΑ Νέστου, επιστρέφοντας της τα τιμολόγια που εξέδωσε μονομερώς και ζήτησε επανακαθορισμό της συμφωνίας, πιστεύοντας σε μία εύλογη και λογική τιμολόγηση σύμφωνα και με την προηγούμενη συμφωνία, με το επιχείρημα ότι οι ΔΕΥΑ δεν είναι εμπορικές εταιρίες, ούτε το νερό ως δημόσιο αγαθό μπορεί να μετατραπεί σε προϊόν επίτευξης αλόγιστου κέρδους, ειδικά όταν τα έξοδα ολόκληρου του δικτύου διανομής καλύπτονται από την ΔΕΥΑ Ξάνθης, ενώ η ΔΕΥΑ Νέστου δεν επωμίζεται οιοδήποτε λειτουργικό κόστος.
4. Όπως αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε καλόπιστος, εφόσον τα δύο μέρη δεν κατέληξαν σε συμφωνία, το επόμενο βήμα είναι να δώσουν την λύση τα δικαστήρια, εκτός αν οι νέες διοικήσεις των Δήμων Ξάνθης και Νέστου, αποφασίσουν διαφορετικά.
5. Ουδεμία δέσμευση υφίσταται σε βάρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης, καθώς κάθε μονομερής ενέργεια βεβαίωσης της οφειλής στην Δ.Ο.Υ. εκ μέρους της ΔΕΥΑ Νέστου προσβλήθηκε στα δικαστήρια επιτυχώς για την ΔΕΥΑ Ξάνθης, με τη χορήγηση προσωρινής διαταγής για αναστολή οποιουδήποτε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της Επιχείρησης και αναμένεται η οριστική δικαστική κρίση, σύντομα.
6. Το δημοσίευμα επιλέγει να παρουσιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα ως «τόγκα» (ως χρέος της απερχόμενης διοίκησης προς τη νέα διοίκηση), λες και η νέα διοίκηση του Δήμου δεν συμμετείχε στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Ξάνθης.
7. «Προίκα με χρέη αφήνει η απερχόμενη διοίκηση» ισχυρίζεται η εφημερίδα ΘΡΑΚΗ, ενώ γνωρίζει ότι η υφιστάμενη διαφορά μεταξύ των δύο ΔΕΥΑ δεν μπορεί παρά να κριθεί μόνο δικαστικά και δεν αφορά ζήτημα χρηστής διοίκησης ή διαχείρισης της παλιάς διοίκησης, καθώς η απερχόμενη διοίκηση δεν μπορούσε να δεχτεί τιμολόγηση ύδατος που από το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως θα αυξάνονταν στα 400.000 € ετησίως ή στο 1.000.000 € που ήταν η αρχική παράλογη απαίτηση της αντισυμβαλλόμενης ΔΕΥΑ Νέστου, επειδή έτσι το αποφάσισε μονομερώς η τελευταία. Στο σημείο αυτό αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι, η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΥΑ Ξάνθης, εξόφλησε προς τη ΔΕΥΑ Νέστου απαίτηση 70.000 €, τα οποία αντιστοιχούσαν σε τιμολόγια που είχαν εκδοθεί από το 2008 έως το 2014, και τα οποία δεν είχαν εξοφληθεί από τη διοίκηση εκείνης της χρονικής περιόδου. Είναι εξόχως φαιδρό και τουλάχιστον επικίνδυνα ανήθικο, αυτοί που δεν πλήρωσαν ούτε τα τιμολόγια των 10.000 ευρώ ετησίως, να υποδεικνύουν σε μας να πληρώσουμε 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση και να μας εγκαλούν επειδή δεν υποκύψαμε στις μονομερείς ενέργειες της ΔΕΥΑ Νέστου.
8. Η απερχόμενη διοίκηση παραδίδει την ΔΕΥΑ Ξάνθης με μείωση της συνολικής της ζημίας από τις προηγούμενες (προ του 2014) χρήσεις κατά 3 εκατομμύρια ευρώ χωρίς καμία αύξηση της τιμολόγησης του νερού στα 4 χρόνια της θητείας της.
9. Η όποια κακόπιστη, μονόπλευρη κριτική, που εξυπηρετεί μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, το μείζον πρόβλημα αξιόπιστης ενημέρωσης που έχει η πόλη της Ξάνθης, καθώς η κάθε κρυφή και ψευδής «διαρροή» προς εφημερίδες βαφτίζεται αξιόπιστη πληροφόρηση.
10. Η χωρίς ακρόαση του άμεσα ενδιαφερόμενου, στόχευση και παραπληροφόρηση, βλάπτει την κοινή γνώμη που ο κάθε «δημοσιογράφος» την «ταΐζει» ψευδοειδήσεις και λαϊκίστικες κορώνες με διατυπώσεις ημιμάθειας και άγνοιας.
Ίσως τελικά τα δικαστήρια να είναι ο μόνος τόπος όπου η αλήθεια θα λάμψει.
Ας το έχουν υπόψη λοιπόν οι «παραγωγοί» ψευδών ειδήσεων.
Υ.Γ. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι εμπλέκονται στη δημοσιοποίηση του επισυναπτόμενου στο δημοσίευμα φορολογικού εγγράφου, το οποίο ως στοιχείο που υπόκειται στην νομοθεσία περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε χρηματική αποζημίωση για τη διαρροή αυτή.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑ ΞΑΝΘΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 14 Σεπτέμβριος 2019 11:37