Log in
updated 7:23 AM UTC, Jun 5, 2020
Ροή ειδήσεων :

ΘΛΕ 2020: Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου 15 και 16 Φεβρουαρίου

Κύριο ΘΛΕ 2020: Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου 15 και 16 Φεβρουαρίου

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου
Πλατεία Δημοκρατίας ώρα 11:30
«Η Γιορτή της Λαογραφίας»
Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στοχεύουν στην διατήρηση, αναβίωση των ηθών και των εθίμων και την προβολή της λαϊκής παράδοσης.Στην μεγάλη αυτή γιορτή, οι χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα ξεκινούν από διαφορετικά σημεία και μέσω κεντρικών δρόμων, χορεύοντας και τραγουδώντας θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Εκεί άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, θα χορέψουν χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πιασμένοι χέρι χέρι με τους θεατές σε ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι. Όλη η πλατεία θα μετατραπεί σε χώρο γιορτής και παράδοσης. Στους συμμετέχοντες συλλόγους το παντοπωλείο Saryπροσφέρει παραδοσιακά εδέσματα και ποτά.

Από την πλατεία Αντίκα ξεκινούν οι σύλλογοι:
Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες», Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αμφέραος, Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Μοναστηρακίου Δράμας, ο οποίος θα αναβιώσει με τους «Αράπηδες» του την πομπή «Τσέτα».

Από την πλατεία Διοικητηρίου οι σύλλογοι:
Αβάτου Ξάνθης, Διομηδείας, Κυπρίων Ξάνθης, πολιτιστική Στέγη Ν. Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός», Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, «Η Θράκη»,Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, η οποία θα αναβιώσει το έθιμο του «Καλόγερου» από τη Βιζύη της Θράκης.
Από την πλατεία Αλέξανδρου Μπαλτατζή οι σύλλογοι:
Ποντίων Ν. Ξάνθης, Ποντίων φοιτητών Ν. Ξάνθης, Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ''Τραντέλλενες''.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:30
Λαογραφική μουσικοχορευτική παράσταση συλλόγου «Χαμασκαΐν».
Αφιέρωμα στον Αρμενικό πολιτισμό και παράδοση.
Το Αρμενικό παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα "Μασίς" ιδρύθηκε το 2018 ως τμήμα του παραρτήματος Θεσσαλονίκης "ΓαζαρόςΣαριάν" του Αρμενικού Πολιτιστικού και εκπαιδευτικού Σωματείου "Χαμασκαΐν". Στόχος του είναι αφενός η διατήρηση της αρμενικής ταυτότητας των νέων Αρμενίων χορευτών της διασποράς και αφετέρου η προβολή της πλούσιας αρμενικής παράδοσης, τέχνης και κουλτούρας. Mετράει περισσότερα από 20 μέλη υπό την διδασκαλία του Ραφαέλ Βαρνταζαριάν . Παρά τον σύντομο χρόνο από τη δημιουργία του έχει πραγματοποιήσει ήδη εμφανίσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδος και στηρίζει με την παρουσία του εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και φιλανθρωπικών φορέων της χώρας.
Ο πολιτιστικός σύλλογος ''Χαμασκαϊν'' ιδρύθηκε το 1979 και έκτοτε ασχολείται με τη διατήρηση και τη διάδοση του Αρμένικου πολιτισμού. Διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, βραδιές αφιερωμένες σε καταξιωμένους Αρμένιους καλλιτέχνες και το έργο τους, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ντοκιμαντέρ και έργων. Η παράσταση που θα παρουσιάσουν τα μέλη του συγκροτήματος, έχει σκοπό να μεταφέρει στο κοινό μια μικρή γεύση του πλούσιου αρμενικού πολιτισμού με μια παράσταση γεμάτη από αρμενική παραδοσιακή μουσική και χορούς που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν.

Πλατεία Δημοκρατίας ώρα 10:00
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Εθελοντική δράση, «Μαζεύω καπάκια…μοιράζω χαμόγελα»
Ο σκοπός της δράσης είναι ιερός καθώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας ώστε με την απόκτηση αναπηρικών αμαξιδίων, να αλλάξουν προς το καλύτερο την ποιότητα της ζωής τους. Σας περιμένουμε στην κεντρική πλατεία, έτσι ώστε εμείς και εσείς, με την συνεργασία μας να τους το εξασφαλίσουμε.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 20:00
«Νύχτα στο μουσείο»
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες του, για μια νύχτα στο μουσείο με τους μικρού μας φίλους. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στη δράση (απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού μέχρι και την 1η Γυμνασίου) θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν για ένα βράδυ, εντός του εντυπωσιακού αρχοντικού το σημαντικό γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης μας. Θα αναλάβουν τους ρόλους των ανθρώπων που διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο στο ιστορικό αυτό γεγονός και θα ζήσουν την εορταστική εκείνη βραδιά. Διάρκεια προγράμματος: Από τις 20.00 προσέλευση έως τις 10.00 την επομένη
Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα, έως 22. Κόστος προγράμματος13€ ανά μαθητή με βραδινό και πρωινό.Οργάνωση: ΦΕΞ /Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:00
Παραδοσιακό γλέντι, «Εμείς εδώ χορεύουμε»
Καρναβαλικοί και λαογραφικοί σύλλογοι οργανώνουν ένα ανοιχτό γλέντι για όλον τον κόσμο. Μία ημέρα παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία, την πρώτη Κυριακή των εκδηλώσεων. Η βραδιά αυτή έχει ως στόχο πέρα από την συμβολή των συλλόγων στον θεσμό, να γίνει μια δράση από κοινού και να διασκεδάσουν παρέα με τον κόσμο. Συνυφασμένα με κάποια θρησκευτική γιορτή, τα πανηγύρια είναι τόποι συναθροίσεων όλων των χωριανών και φυσικά και επισκεπτών που μοιράζονται τη χαρά της ημέρας. Έτσι κι εδώ, οικοδεσπότες οι σύλλογοι κάνουν το «ορίστε» σε έναν χώρο συνάντησης όπως θα γινόταν στα παλιά χρόνια, στην πλατεία.Σας προσκαλούν να συμμετάσχετε σ ένα μοναδικό καλωσόρισμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, να χορέψετε μαζί τους.
Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το παραδοσιακό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» που αποτελείται από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων και στην παράδοση της Θράκης. Τα μουσικά όρια ενός γλεντιού με την Εβρίτικη Ζυγιά, καλύπτουν κάθε περιοχή της Θράκης, από την Ανατολική μέχρι και τη Δυτική και Βόρεια, με τραγούδια από τον Έβρο, προσφυγικά από την Μακρά Γέφυρα, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μαύρη Θάλασσα, τραγούδια αρβανίτικα και γκαγκαούζικα, ενώ με την προσθήκη της μακεδονικής λύρας, του κλαρίνου και του σαξόφωνου ο ακροατής ταξιδεύει στις ξεσηκωτικές μελωδίες και τους χορούς της Μακεδονίας. Τα μέλη της: Παρτινούδης Αλέξης, Θρακιώτικη και Μακεδονική λύρα. Πασόπουλος Στρατής, τραγούδι, καβάλι και σαξόφωνο. Στράτος Σπύρος, γκάιντα, καβάλι και τραγούδι. Στράτος Άγγελος, κρουστά. Συμμετέχουν: Γιώργος Δρικούδης, ακορντεόν και Νίκος Ζάρκος, κλαρίνο. Σωκράτης Γουγουλίδης, ηχοληψία.
Το παντοπωλείο Saryπροσφέρει το κρασί της βραδιάς.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:30
Συναυλία«Θράκη- Οι Δρόμοι του Διόνυσου»
Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης παρουσιάζουν τη νέα δισκογραφική δουλειά του μακροβιότερου στην περιοχή της Θράκης μουσικού σχήματος «RODOPI», αποτελούμενο από τους μουσικούς ΆλκηΖοπόγλου στο κανονάκι, τον Κυριάκο Πετρά στο βιολί, τον Δρόσο Κουτσοκώστα, στο τραγούδι και το λαούτο, τον Νίκο Ανγκούση στο κλαρίνο και τον Γιώργο Παγκοζίδη, στα κρουστά. Την έρευνα, την επιστημονική επιμέλεια και την παρουσίαση της δισκογραφικής τους δουλειάς στην παραπάνω εκδήλωση υπογράφει και παρουσιάζει ο καταξιωμένος εθνομουσικολόγος, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας.

Παλιά πόλη Ξάνθης, ώρα 09:00 (και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών).
Ιστορικοί περίπατοι. Γνωριμία με την τοπική ιστορία
Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Συμμετοχή 2€ συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.
Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 11:30
Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης. Αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών παιχνιδιών, «Τσίμπιτσίμπι το νατό στην παράδοση γυρνώ».
Για όλα παιδιά της πόλης μας μικρά και μεγάλα. Στην κεντρική πλατεία, στο χώρο που διοργανώνεται η Ευχούπολη, ελάτε να γνωρίσουμε παίζοντας τα έθιμα της αβκοτήρας ή δακκανούρας για την Κύπρο, της χάψας για τη Θράκη με αυγό ή χαλβά. Ελάτε ακόμη να παίξουμε αγαπημένα παιχνίδια της αλάνας! Ελάτε να γλεντήσουμε, να διασκεδάσουμε και να γίνουμε κοινωνοί της παράδοσης μας.
Οργάνωση: Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης.

Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, Κ. Μπένη και Βλαχοπούλου, άνωθεν Δημ. Πάρκινγκ, ώρα 20:30
Βραδιά λαογραφίας, «Φτου πιπέρι 2!». Γαμοτράγουδα και πιπεράτα παραμύθια όλα τσ’ Αποκριάς.
Ανοίγει το Τριώδιο και οι αθυροστομίες, τα πιπεράτα τραγούδια, τα πικάντικα παραμύθια και οι ευτράπελες διηγήσεις μας παρασέρνουν σ ένα πονηρό σεργιάνι. Γριές, γέροι, όμορφες, άσχημες, μοναχοί, γιατροί πρακτικοί ένα έχουν στο νου τους … πράξεις άνομες, καμώματα ακατανόμαστα! Τώρα όμως είναι καιρός να ειπωθούν γιατί τώρα όλα επιτρέπονται!
Η Ανθή Θάνου θα αφηγηθεί τα πιπεράτα παραμύθια, η Κατερίνα Δούκα και ο Αλέξανδρος Μακρής θα τραγουδήσουν τα τραγούδια της Αποκριάς.
Η παράσταση απευθύνεται αυστηρά σε ενήλικο κοινό.
Η διάρκεια είναι μια ώρα. Είσοδος: 7€. 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2020 18:25