Log in
updated 3:10 PM UTC, Nov 25, 2021
Ροή ειδήσεων :

Οκτώβριος στη ΦΕΞ

Κύριο Οκτώβριος στη ΦΕΞ

Το όνομά του σημαίνει όγδοος (octo), μάλιστα προέρχεται από το ρωμαϊκό εορτολόγιο, στο οποίο οι Ρωμαίοι έχοντας ως Πρωτοχρονιά την Πρωτομαρτιά, μετρούσαν τον Οκτώβρη ως όγδοο μήνα. Για τις αγροτικές περιοχές, όπως ήταν η Ανατολική Θράκη και η Ανατολική Ρωμυλία, αλλά και η ύπαιθρος της Ξάνθης, στην οποία οι πρόσφυγες από τα εν λόγω μέρη εγκαταστάθηκαν, το φθινόπωρο σήμαινε τη λήξη των καλοκαιριών εργασιών και της σοδειάς και εν συνεχεία την προετοιμασία του σπόρου και της επιτυχούς καρποφορίας. Γεωργικά είναι ο μήνας της σποράς (Σπαρτός), μια διαδικασία που κρατά με αρχή της το χρονικό όριο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) έως τα Χριστούγεννα: «Οκτώβρης και δεν έσπειρες, σιτάρι λίγο θα 'χεις», «Οκτώβρης και δεν έσπειρες, οκτώ σπυριά δεν κάνεις», «Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη έχει οχτώ σειρές στ' αλώνι», «Άσπορος μη μείνεις, άθερος δε μένεις». Η Κυριακή του Σπορέως δεν τοποθετήθηκε τυχαία σε αυτό το χρονικό σημείο, αιτιολογούμενο και από την καινοδιαθηκική ρήση: «εξήλθεν ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον αυτού» .

Πολιτιστικό ημερολόγιο της ΦΕΞ «Λαϊκός πολιτισμός -Ξάνθη 2018»
Καλό μήνα!

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ, ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ

• Παναγία Γοργοϋπηκόου Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ξάνθης |Κυπριανού και Ιουστίνης παρεκκλήσιον (1 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ)

• Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Δεκάρχου | Λουκά του Αποστόλου και Ευαγγελιστού (2 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ)

• Ι. Καθ. Ναός της του Θεού Σοφίας και παρεκκλήσιο Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης (18 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ)

• Άγιος Γεράσιμος (Κεφαλληνίας) Βαφέικων (20 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ)

• Άγιος Δημήτριος Αυξεντίου (26 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ) (κουρμπάνι)

• Άγιος Δημήτριος Άνω Καρυόφυτου (26 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ) (κουρμπάνι)

• Άγιος Δημήτριος Κιμμερίων

(26 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ)
• Άγιος Δημήτριος Μέλισσας (26 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ) (κουρμπάνι)

• Άγιος Δημήτριος Σταυροχωρίου (26 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ) (κουρμπάνι)

• Άγιος Δημήτριος Τυμπάνου (26 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ) (κουρμπάνι)

• Άγιος Δημήτριος Σαμακώβ (26 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ) [παρεκκλήσιο]

• Άγιος Δημήτριος Σταυρουπόλεως (δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό που χτίστηκε από τους εργαζόμενους του σταθμαρχείου)

το φεστιβάλ του μήνα

«η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Οκτώβριος 2020

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη, μια ακριτική καπνοπαραγωγική πόλη της Ελλάδας. Ο πατέρας του, Γεώργιος Χατζιδάκις, καταγόταν από τη Μύρθιο Ρεθύμνου και ήταν δικηγόρος. Η μητέρα του, Αλίκη (Βασιλική), το γένος Αρβανιτίδου καταγόταν από την Αδριανούπολη. «Από την μητέρα μου», όπως έλεγε ο ίδιος, «κληρονόμησα όλους τους γρίφους που από παιδί μ’ απασχολούν και μέχρι σήμερα κάνω προσπάθειες να τους λύσω. Χωρίς τους γρίφους της δεν θα ’μουν ποιητής...». Από την ηλικία των τεσσάρων ετών αρχίζει τα πρώτα μαθήματα πιάνου, με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής… Φ.Ε.Ξ. «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα και στο www.fex.org.gr

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η ΦΕΞ και το Μουσείο οργανώνουν την ψηφιακή πλατφόρμα «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» με υλικό από τα προηγούμενα φεστιβάλ. Συνεντεύξεις, ημερίδες, έκθεση υλικού και αποσπάσματα συναυλιών. Ακόμη ξεναγήσεις στο μουσείο με έμφαση στην «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Ημέρες & ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως και Κυριακή 9.30 - 14.30 με ραντεβού στο τηλ 2541025421

Είσοδος 4€ - 1€ μαθητικό Για κρατήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο 2541025421 ή στο στείλτε mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την στήριξη του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης.


ΞΑΝΘΗ 1919 - 2020 | ΘΡΑΚΗ - ΞΑΝΘΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης σας προτείνει :

Δείτε τις Δράσεις του Μουσείου για τα 100 χρόνια «Θράκη - Ξάνθη Ελεύθερη»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης (1919-2019) και την πορεία προς την ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα ένα χρόνο αργότερα (1920) το μουσείο παρουσιάζει με μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση από ημερολόγια, έγγραφα, φωτογραφίες, βιβλία, καρτ ποστάλ και γραμματόσημα, τα ιστορικά γεγονότα μιας πολυτάραχης εποχής. που έκριναν την τύχη της πόλης μας και διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της ως μέλους της ελληνικής επικράτειας. «Μαρτυρολόγια…Οι πρώτοι Όμηροι. Τα ντουρντουβάκια… Διασυμμαχική κατοχή…»

Ημέρες & ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως και Κυριακή 9.30 - 14.30 με ραντεβού στο τηλ 2541025421

Είσοδος 4€ - 1€ μαθητικό Είσοδος μόνο με προσκλήσεις. Για κρατήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο 2541025421 ή στο στείλτε mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την στήριξη του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης.

Οι δράσεις της εβδομάδας

Περιορισμένος αριθμός θέσεων για τις εκδηλώσεις..

*Για κρατήσεις Θέσεων επικοινωνήστε μαζί μας στο 2541025421 ή στο στείλτε mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 6- 13- 20 & 27 Οκτωβρίου 2020 [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα στον Ατόμ Εγκογιάν (Atom Egoyan, 1960-)

Το πεπρωμένο είναι γλυκό ή πικρό; Ένας Καναδός από την Αρμενία. Ο Ατόμ Εγκογιάν γεννήθηκε το 1960 στο Κάιρο από Αρμένιους γονείς και μεγάλωσε στον Δυτικό Καναδά. Το όνομα Ατόμ προέρχεται από τη Δημοκρίτεια έννοια του ατόμου.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2020 13:24