Log in
updated 7:15 AM UTC, Aug 24, 2019
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάιος 2017

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Η ανακοίνωση της οικογένειας Μητσοτάκη:  

Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν 

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στα Χανιά, στις 18 Οκτωβρίου 1918.

Σε ηλικία 28 ετών εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το Κόμμα των Φιλελευθέρων το 1946 και επανεξελέγη με τη σημαία του ίδιου κόμματος από το 1950 έως το 1958. Το 1951 έγινε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου (1 Φεβρουαρίου – 27 Οκτωβρίου), ενώ εκτελούσε και καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και Δημοσίων Έργων (12 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου). Μετά τη νίκη του Ελληνικού Συναγερμού του Αλεξάνδρου Παπάγου το 1952, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναδείχθηκε από τους σημαντικότερους και μαχητικότερους κοινοβουλευτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Τον επόμενο χρόνο (6 Ιουνίου 1953) νυμφεύθηκε τη Μαρίκα Γιαννούκου (1930 – 2012), κόρη πλούσιας οικογένειας των Αθηνών, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τη Θεοδώρα (Ντόρα) (γ. 1954), την Αλεξάνδρα (γ. 1955), την Αικατερίνη (γ.1959), και τον Κυριάκο (γ. 1968).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961 – 1963, κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη, χαρακτηριζόμενοι επί τούτου «αποστάτες» και «προδότες» της Ένωσης Κέντρου, σχηματίζοντας τις λεγόμενες «κυβερνήσεις των Αποστατών» (του Αθανασιάδη-Νόβα, του Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου). Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εν συνεχεία μετέβη στο εξωτερικό, όπου και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 κατέβηκε ως ανεξάρτητος στο Νομό Χανίων και δεν εξελέγη, παρά τον σημαντικό αριθμό ψήφων που έλαβε, λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της. Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος.

Από τότε εκλεγόταν βουλευτής μέχρι το 2004. Παρά την παύση της κοινοβουλευτικής του δράσης εξακολουθούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να προβαίνει σε πολιτικές παρεμβάσεις διαμέσου των μέσων ενημέρωσης ή της επαφής του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παιδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Εγκαινιάστηκε στην Καβάλα η 3η Έκθεση Προώθησης Τοπικών Προϊόντων SYNERGIA2017 της ΠΑΜΘ

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Μαΐουστο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Νέα Καρβάλη Καβάλαςτα εγκαίνια της 3ης Έκθεση Προώθησης Τοπικών Προϊόντων SYNERGIA2017της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μετά την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, η SYNERGIA διοργανώνεται φέτος στην Καβάλα με τη συμμετοχή 100 και πλέον παραγωγών του αγροδιατροφικούτομέα, εμπόρων και επιχειρηματιών του τουρισμού της περιοχής, με σκοπό την προώθηση της ενδοπεριφερειακής κατανάλωσης τοπικών προϊόντων.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος κατά την τελετή των εγκαινίων:

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να σας καλωσορίζω στην 3η Έκθεση Προώθησης Τοπικών Προϊόντων Synergia 2017 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Στην καθιέρωση της Synergia, μας οδήγησε πριν από τρία χρόνια η συνειδητοποίηση από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη μας Γιώργο Παυλίδη ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι μια διαδικασία σύνθετη και πολυεπίπεδη. 

Ότι απαιτεί την ενεργοποίηση και συνεργασία όλων των επαγγελματιών της παραγωγικής αλυσίδας, από τον παραγωγό της πρώτης ύλης μέχρι τον επιχειρηματία που διαθέτει προς πώληση το τελικό προϊόν.

Στην Περιφέρειά μας ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ανέκαθεν το ισχυρό αναπτυξιακό μας κεφάλαιο. Οι γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, η θάλασσα, ο κάμπος, ο ορεινός όγκος, έχουν προικίσει την Περιφέρειά μας με μια σημαντική παραγωγική δυνατότητα. 

Παράγουμε διαφορετικά μεταξύ τους, μοναδικά στο είδος τους ποιοτικά προϊόντα, πιστά στις τοπικές μας παραδόσεις και σε ποσότητα ικανή να καλύπτει όχι μόνο τις δικές μας ανάγκες αλλά και τη ζήτηση από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κι όμως, τα προϊόντα αυτά συχνά δεν είναι γνωστά ούτε σε μας τους ίδιους.

Αυτή την ανάγκη να γνωρίσουμε και να γίνουμε εμείς οι ίδιοι πρεσβευτές των δικών μας προϊόντων έρχεται να καλύψει η Έκθεση Synergia της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος της είναι η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στους επαγγελματίες της περιοχής μας που δραστηριοποιούνται στα διάφορα στάδια του αγροδιατροφικού τομέα με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του τουρισμού, ώστε τα προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρειά μας να διατίθενται προς κατανάλωση από τις τοπικές επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων, διαμονής, εστίασης και αναψυχής.

Με τον τρόπο αυτό, πετυχαίνουμε να δημιουργούμε ένα ενδοπεριφερειακό δίκτυο παραγωγής και κατανάλωσης με πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες. Καλλιεργείται η ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση, προβάλλονται και προωθούνται τα τοπικά μας προϊόντα και η τοπική οικονομία αναπτύσσεται.

Κυρίες και κύριοι, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα διανύει μια δύσκολη περίοδο. Η οικονομία και η επιχειρηματικότητα δοκιμάζονται.

Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να αναζητούμε διαρκώς μέσα για την στήριξη της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, για την προώθηση των προϊόντων και την τόνωση της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.

Η Synergia εγγράφεται σε αυτήν την προσπάθεια της Περιφέρειας.

Και οι συνθήκες για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι ευνοϊκές τα τελευταία χρόνια αφενός γιατί και εμείς οι ίδιοι επανεκτιμούμε την αξία και την ποιότητα τον τοπικών μας προϊόντων, αφετέρου γιατί ένα σημαντικό τουριστικό ρεύμα έχει δημιουργηθεί προς την περιοχή μας.

Ειδικά η ανάπτυξη αυτού του τουριστικού ρεύματος έθεσε ενώπιόν μας δύο επιτακτικές ανάγκες:

• πρώτον, την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων ώστε αυτά να γίνουν γνωστά και να προτιμώνται από τους τουρίστες που μας επισκέπτονται και

• δεύτερον, την ένταξή τους στο συνολικό τουριστικό προϊόν της Περιφέρειάς μας ως βασικών στοιχείων της τοπικής μας κουλτούρας και ταυτότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε περήφανοι που στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης της Περιφέρειάς μας περιλαμβάνονται ορισμένα από τα βασικά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής όπως:

• Το ελαιόλαδο και οι ελιές της Θάσου

• Οι πατάτες και τα φασόλια του Νευροκοπίου Δράμας

• Το κασέρι της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης

• Και η φέτα που παράγεται σε όλη την Περιφέρεια.

Την ίδια ή παρόμοια προβολή επιδιώκουμε να πετύχουμε και για άλλα προϊόντα της Περιφέρειάς μας όπως:

• Τα κρασιά της Δράμας και της Καβάλας.

• Το κρασί και το ελαιόλαδο της Μαρώνειας.

• Το μέλι της Θάσου.

• Οι ελιές της Μάκρης και της Σαμοθράκης.

• Ο καφές, το στραγάλι και το σουτζούκλουκούμ της Κομοτηνής.

• Τα λουκάνικα και ο καβουρμάς του Έβρου.

• Τα σιροπιαστά και τα γλυκά του κουταλιού.

• Η καριόκα της Ξάνθης.

• Οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης.

• Ο τραχανάς και τα ιφκάδια.

• Τα αλίπαστα της Καβάλας και της Ροδόπης.

Για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, πέρα από τη Synergia, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει και συμμετέχει κάθε χρόνο σε εκθέσεις και δράσεις που συγκεντρώνουν παραγωγούς, μεταποιητές, πωλητές από το χώρο της εστίασης και του τουρισμού αλλά και καταναλωτές.

Η διαδικασία είναι σύνθετη, απαιτεί στοχευμένες ενέργειες και χρόνο, είμαστε όμως αισιόδοξοι πως μπορούμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα.

Το πρώτο βήμα, αυτό που έχει να κάνει με τη γνωριμία των τοπικών μας προϊόντων, έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια με τη Synergia στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και τώρα στην Καβάλα, αν και στο επίπεδο της συνεργασίας των παραγωγών με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης υπάρχουν ακόμα περιθώρια εξέλιξης.

Σήμερα όμως, είναι απαραίτητο να κάνουμε και το επόμενο βήμα, αυτό της εξωστρέφειας. Και μαζί με τις προσπάθειες που κάνουν ήδη κάποιες επιχειρήσεις της περιοχής μας, να δώσουμε την ευκαιρία και σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις και παραγωγούς να προωθήσουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Σε αυτήν την προσπάθεια, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο με τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγροδιατροφικής σύμπραξης.

Η σύμπραξη αυτή, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, θα αναλάβει να καταγράψει, να ομαδοποιήσει και να προωθήσει τα τοπικά μας προϊόντα σε νέες αγορές του εξωτερικού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω και εύχομαι καλή επιτυχία στηSynergia 2017.

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθη 43χρονος υπήκοος FYROM, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 10 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (26-5-2017) το βράδυ, στον Ανατολικό Κόμβο Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 43χρονος αλλοδαπός, υπήκοος FYROM,  ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες. Εννέα (9) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και ένας (1) υπήκοος Σρι Λάνκα.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με πινακίδες κυκλοφορίας FYROM και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Συνελήφθησαν 2 υπήκοοι Πακιστάν, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 10 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν σήμερα (27-5-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εγνατία Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν ηλικίας 31 και 15 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Αναλυτικότερα, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Καβάλας (ύψος Άσπρων Χωμάτων), οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 15χρονο και συνοδηγό τον 31χρονο, πλην όμως ο οδηγός του δεν συμμορφώθηκε, συνέχισε την πορεία του και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Ακολούθως, στο ύψος του Άγιου Σύλλα Καβάλας, το όχημα εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες και ανετράπη.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές, μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίστηκαν δύο (2) από τους διακινούμενους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου και νοσηλεύονται.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό των 60 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 15χρονου, περιλαμβάνει επίσης παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθόσον στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αρδανίου - Ορεστιάδας κατά τη διάρκεια εργασιών

Για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και την αποφυγή της ταλαιπωρίας του κοινού, κατά τη διάρκεια εργασιών στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορεστιάδας, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Τρίτη 30-5-2017, διακόπτεται η κυκλοφορία στο τμήμα από το Νότιο μέχρι το Βόρειο Κόμβο Λυκόφωτος της ανωτέρω οδού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω του οικισμού Λυκόφωτος του Δήμου Σουφλίου.

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Επίμονα αντιπαραγωγική η στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος,σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό,έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη επιβεβαιώνει δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι  η Τουρκοκυπριακή πλευρά, με την επίμονα αντιπαραγωγική στάση της, είναι εκείνη που διαβρώνει διαρκώς το έδαφος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Δεύτερον, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο ίδιος ο Πρόεδρός της είναι ο παράγοντας εκείνος που,με τη σταθερά εποικοδομητική του στάση,επιδιώκει την άρση του σημερινού αδιεξόδου και την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας. 

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η διεθνής κοινότητα και συγκεκριμένα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ.ΈσπενΜπαρθΕίντε,οφείλει να στηρίξει εκείνους που εργάζονται ειλικρινά για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Όχι εκείνους που τη δυναμιτίζουν, με στόχο να διαιωνίσουν την απαράδεκτη παράνομη κατοχή εδάφους ενός κράτους μέλους του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε.».   

Συμπαράσταση στο φίλο αιγυπτιακό λαό

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την τρομοκρατική επίθεση σε λεωφορείο που επέβαιναν Χριστιανοί στην Αίγυπτο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και την απερίφραστη καταδίκη μας για την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο.

Στέρεη είναι η συμπαράστασή μας προς τον φίλο αιγυπτιακό λαό, καθώς και η πεποίθησή μας ότι τα ανίερα σχέδια των φανατικών εξτρεμιστών θα αποτύχουν.

Όποτε η θρησκεία γίνεται άλλοθι για πράξεις μίσους και βίας, η ανθρωπότητα θρηνεί εκατόμβες νεκρών.  

Απέναντι στην τρομοκρατία, το μέτωπο πρέπει να είναι κοινό και αρραγές.  

Ειλικρινή συμπαράσταση και συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων». 

Με “αλχημείες” αλλοιώνουν την πραγματικότητα

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Τα τραγελαφικά γεγονότα συνεχίζονται, επιβεβαιώνοντας το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στον ΕΦΚΑ.

Μέσα από δύο κυβερνητικές ανακοινώσεις – η μια του Υπουργείου Οικονομικών και η άλλη του Υπουργείου Εργασίας – φαίνεται να έχουν χαθεί 150.000.000 ευρώ εισφορών του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα: Με ανακοίνωσή του, ο ΕΦΚΑ ισχυρίζεται ότι, το πρώτο τετράμηνο του 2017, εισέπραξε από το Δημόσιο 84.500.000 ευρώ, ως εργοδοτικές εισφορές για λογαριασμό των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα, όμως, με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών το ποσό αυτό  - για το πρώτο τετράμηνο του 2017 - ανέρχεται σε 233.000.000 ευρώ. Δηλαδή, απόκλιση 150.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για “αλχημεία” που στήθηκε, στην προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας να αποδείξει ότι ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το πρώτο τετράμηνο του 2017 είναι πλεονασματικός.

Την ώρα που μειώνουν μισθούς και συντάξεις και φέρνουν εξοντωτικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, την ίδια ώρα μεθοδεύουν την αλλοίωση της πραγματικότητας με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Με μπακαλίστικες διαδικασίες και “αλχημείες”, επιδιώκουν να κάνουν το μαύρο – άσπρο. Χάνουν, έτσι, κάθε είχνος σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, κατώτερη των περιστάσεων, ανεπαρκής και ανίκανη, έχει την απόλυτη ευθύνη τόσο για την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ όσο και για την απόλυτη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν τα κόμματα ήταν καράβια θα λέγαμε ότι οι μετριοπαθείς πολίτες έχουν σταματήσει στην προκυμαία

Αναφορές στην τρομοκρατία, στα «θέλω» της κοινωνίας και στην υποχώρηση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά, έκανε ο   Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Θοδωρή Πελαγίδη με τίτλο «Μέση Γη – Η επιστροφή του πολιτικού κέντρου». 

«Αν τα κόμματα ήταν καράβια, οι μετριοπαθείς πολίτες έχουν σταματήσει στην προκυμαία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Απογοητευμένοι από την πολιτική, δεν αποφασίζουν να ανέβουν σε αυτά. Και το γιατί είναι κρίσιμο. Είναι κρίσιμο και για τη δική μας αυτογνωσία ως ένας Οργανισμός που έχει 43 χρόνια ιστορία. Ξέρουμε, όμως, τι θέλει η κοινωνία; Νομίζω το ξέρουμε. Το βλέπουμε και από τις μετρήσεις, αλλά και από τη δική μας επαφή και ώσμωση με την κοινωνία. Η κοινωνία θέλει μια αλλαγή. Είναι πάντα μια λέξη που έχει μια ελκυστικότητα. Θέλει να κλείσει το κεφάλαιο των ψεμάτων, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Έχουμε αντιληφθεί ότι δεν πάμε μακριά με αυτές τις πρακτικές. Θέλουμε ένα μικρότερο και πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό Κράτος. Ουσιαστικό. Με μικρότερο αποτύπωμα στην οικονομία. Ένα κράτος το οποίο θα κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά αυτά που κάνει, θα τα κάνει καλύτερα απ’ ότι τα κάνει σήμερα. Θέλουμε ελεύθερη οικονομία. Θέλουμε στήριξη του ιδιωτικού τομέα, πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Δεν θέλουμε διαπλοκή. Θέλουμε ίσους κανόνες στο παιχνίδι. Δεν χρειάζεται σε αυτήν τη χώρα κάποιος να θεωρεί ότι πρέπει να ελέγχει ένα τηλεοπτικό κανάλι για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Δεν το θέλουν αυτό οι πολίτες. Το αντιλαμβάνονται ως μια παθογένεια του παρελθόντος. Άρα, θέλουμε ίσους κανόνες και ευκαιρίες. Και δουλειές για τους πολλούς και όχι για τις κρατικοδίαιτες ελίτ. Οι πολίτες θέλουν ασφάλεια και τάξη. Αυτή είναι μια ατζέντα, η οποία δεν είναι παραδοσιακή Δεξιά ατζέντα, στη λογική της υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών. Τι σημαίνει Δεξιά ατζέντα στις υποβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Αθήνας, όπου οι άνθρωποι τρέμουν και κλειδώνουν τα σπίτια τους το βράδυ; Είναι Δεξιά αυτή η ατζέντα; Ούτε Δεξιά, ούτε Κεντρώα, ούτε Αριστερή είναι. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά μια ευνομούμενη Πολιτεία. Και βέβαια η Πολιτεία ζητάει άλλου είδους πολιτική συμμετοχή και άλλα κόμματα, ανοιχτά, δημοκρατικά, με άλλες λογικές και με άλλες φιλοσοφίες». 

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Το τέρας της τρομοκρατίας, δυστυχώς, δυναμώνει ξανά. Νέα αυγά του φιδιού επωάζονται. Οι διασυνδέσεις με το ποινικό έγκλημα είναι, πλέον, ομολογημένες. Η συντεταγμένη ελληνική Πολιτεία οφείλει να συντρίψει - επαναλαμβάνω να συντρίψει - την τρομοκρατία με κάθε επιχειρησιακό τρόπο. Και, προφανώς, με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα. Και λυπάμαι που θα το πω, αλλά τα συμπαθητικά λόγια δεν αρκούν πια. Χρειάζεται αποτέλεσμα. Και, μέχρι στιγμής, δυστυχώς, τα δείγματα γραφής, που έχω δει από την Κυβέρνηση, είναι τα αντίθετα από αυτά που απαιτούνται. Για εμάς τους βουλευτές, αλλά και για την ελληνική κοινωνία, όσους παρακολουθούν, τουλάχιστον, τα τεκταινόμενα στη Βουλή, είναι ακόμα νωπές οι μνήμες μιας Κυβέρνησης που έσπευσε εντός δύο μηνών από την εκλογή της να νομοθετήσει για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Και που είχε αναθέσει σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο επίσημος σύνδεσμος του Κόμματος με φυλακισμένους τρομοκράτες. Ας σταματήσει, επιτέλους η υποκρισία. Αν μια Κυβέρνηση πραγματικά θέλει, μπορεί να τελειώνει σύντομα με αυτό το νοσηρό φαινόμενο ... Δεν έχω εμπιστοσύνη ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά της εγχώριας τρομοκρατίας. Και αυτός είναι ένας λόγος ακόμα που η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Γιατί δεν υπάρχει ελευθερία και κανονικότητα χωρίς ασφάλεια. Και δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς την εφαρμογή των νόμων».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο βιβλίο του κ. Θοδωρή Πελαγίδη, ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι περιέχει  «αναφορές, κείμενα, ιδέες και προτάσεις που τοποθετούνται στο κέντρο του πολιτικού αφηγήματος της σημερινής Νέας Δημοκρατίας» και πρόσθεσε: «Η παραδοσιακή γραμμή Δεξιά - Αριστερά, πράγματι έχει υποχωρήσει σημαντικά στις μέρες μας. Και είναι ένας διαχωρισμός που έχει μεγαλύτερη αναφορά στο χθες παρά στο σήμερα. Ειδικά θα έλεγα για τη νέα γενιά. Για τα νέα παιδιά. Όταν κουβεντιάζω με τα παιδιά μου - που είναι 19 και 20 ετών - και τους μιλάω για τις μεγάλες ιδεολογικές μάχες του παρελθόντος, δεν αισθάνομαι ότι αυτές οι ιδέες και αυτή η αντιπαλότητα είναι αυτό το οποίο πραγματικά τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα και όχι μόνο στην Ελλάδα, διεξάγεται μια μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της δημιουργίας, της ελευθερίας, της κανονικότητας, της υπευθυνότητας και από την άλλη λαϊκιστικά μορφώματα δημαγωγίας και συντηρητισμού. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή σήμερα στη χώρα. Και η αποστολή της Νέας Δημοκρατίας, ενός παραδοσιακού Κόμματος που εξακολουθεί να κρατά τον ιδεολογικό του πυρήνα, είναι να ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, διαμορφώνοντας ένα κλίμα δημιουργικής αλλαγής. Έχω μιλήσει συχνά για την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς. Την Ελλάδα που εργάζεται. Την Ελλάδα που προσπαθεί κόντρα στις συγκυρίες. Διότι κάτω από την επιφάνεια, κάτω από το ραντάρ, πίσω από τη μιζέρια, την ανέχεια, την γκρίνια, γίνονται εξαιρετικά πράγματα σε αυτήν τη χώρα. Σε πολλά επίπεδα. Στο επίπεδο των επιχειρήσεων, στο επίπεδο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στο επίπεδο του Δημοσίου, όπου εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κόντρα στη συγκυρία, επιλέγουν να πράττουν και όχι να γκρινιάζουν. Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε την Ελλάδα αυτών που θέλουν να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και όχι απλά να παραπονιούνται για την κακοτυχία που μας έτυχε. Και η αποστολή μας είναι να εκφράσουμε αυτήν την πλειοψηφική κοινωνική και πολιτική συμμαχία, διευρύνοντας και τα όρια της δικής μας παράταξης. Και πιστεύω, ότι υπάρχει και μια σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία μπορεί να συνταχθεί πίσω από αυτές τις ιδέες. Και βέβαια πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, από αυτόν, τον οποίο πορευόμαστε σήμερα… Αλλά για να μπορέσουμε να πορευθούμε αυτόν τον άλλο δρόμο, υπάρχει μια απαραίτητη προϋπόθεση. Και αυτό είναι ότι πρέπει να νικήσουμε, πολιτικά να νικήσουμε εκείνες τις δυνάμεις που επιδιώκουν σταθερά την κοινωνική διαίρεση. Και γι’ αυτό και στεκόμαστε με εμφατικότητα, με πολύ μεγάλη αυστηρότητα, αλλά και με τεκμηριωμένο λόγο απέναντι στη συνολική αντίληψη που πρεσβεύει η σημερινή Κυβέρνηση. Πιστεύω ότι είναι μια αντίληψη που στο επίπεδο των αξιών ευτελίζει τελικά κάθε έννοια ατομικής ηθικής και συλλογικής αξιοπρέπειας. Είναι μια αντίληψη που συχνά ευνοεί τον κοινωνικό αυτοματισμό ως μέθοδο κοινωνικής αντιπαράθεσης. Και μια αντίληψη, η οποία τελικά επιδιώκει την καχεκτική συμμετοχή των πολλών. Δεν θέλει αυτή η Κυβέρνηση ενεργούς πολίτες στα κοινά λειτουργώντας σε όφελος του λαϊκισμού των ολίγων που νέμονται την εξουσία. Και η μάχη την οποία εμείς καλούμαστε να δώσουμε ως Νέα Δημοκρατία και στην οποία καλούμε όλους τους δημιουργικούς πολίτες να συνδράμουν, είναι μια μάχη τελικά κόντρα στην ολιγαρχία της μετριότητας και της δημαγωγίας. Και ιδιαίτερα στο νέο πελατειακό παιχνίδι που στήνεται από μια ετερόκλητη και ετερογενή νομενκλατούρα. Γι’ αυτό και τα ζητήματα ποιότητας Δημοκρατίας είναι τόσο σημαντικά. Γι’ αυτό και η κριτική μας στην Κυβέρνηση, όταν επιτίθεται στο Κράτος Δικαίου, είναι τόσο τεκμηριωμένη και τόσο αυστηρή. Διότι, τελικά είναι και ζήτημα Δημοκρατίας, μην έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό. Βεβαίως η Δημοκρατία προϋποθέτει ευημερία, αλλά μπορεί και η Δημοκρατία και οι θεσμοί της, οι οποίοι στην Ελλάδα έχουν το δικό τους βαθμό ασθένειας, να ροκανίζονται από κάτω κι εμείς ασχολούμενοι μόνο με την οικονομία, ξαφνικά να διαπιστώσουμε ότι έχουμε ένα σπίτι το οποίο το έχουνε φάει οι τερμίτες, έχει μείνει μια ωραία πρόσοψη και χρειάζεται μόνο μια σπρωξιά για να πέσει. Και δεν θέλουμε να καταλήξουμε εκεί».  

Η Κυβέρνηση να καταργήσει άμεσα το φόρο στο κρασί

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα χρόνο μετά την επιβολή του άδικου και αναποτελεσματικού φόρου στο κρασί και 8 μήνες μετά την πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την κατάργησή του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Β. Αποστόλου, προσχώρησε σήμερα σε μία ακόμη θέση μας.

 Υποσχέθηκε την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί μέσα στο έτος. Συμπτωματικά δύο εβδομάδες μετά τα νέα μέτρα κατά του αγροτικού κόσμου που επιφυλάσσει το 4ο Μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου.

 Σήμερα κατάλαβε φαίνεται ο κ. Αποστόλου και η φοροεπιδρομική Kυβέρνησή του ότι ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί ήταν ένα τραγικό λάθος, καθώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα, ανέκοψε την πορεία του κλάδου και πρόσθεσε σημαντική γραφειοκρατία, ειδικά για τους μικρούς οινοπαραγωγούς.

 Καλούμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καταργήσει αμέσως αυτόν τον απαράδεκτο φόρο, που η ίδια επέβαλε  πριν επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά, ότι κάθε υπόσχεσή τους πρέπει να συνοδεύεται από τη φράση "καλά κρασιά"».

Αύριο ξεκινάει το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων

Το Ραμαζάνι για τη χρονιά του 2017 αρχίζει αύριο Σάββατο, 27 Μαΐου και θα συνεχιστεί για έναν μήνα μέχρι το Σάββατο, 24 Ιουνίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, οι μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν τίποτα, ούτε καν νερό ή τσιγάρο κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ τη νύχτα μπορούν αν φάνε και να πιούν ότι θέλουν εκτός από εκείνα που γενικά δεν επιτρέπει το Ισλάμ όπως δηλαδή το χοιρινό κρέας και το αλκοόλ. Η νηστεία αρχίζει τα ξημερώματα πριν χαράξει και τελειώνει μόλις αρχίσει να βραδιάζει. Κάθε βράδυ του Ραμαζανιού οι μουσουλμάνοι κάνουν μια ειδική προσευχή είτε στο τζαμί με τον ιμάμη είτε μόνοι τους στο σπίτι. Επίσης κατά τις ώρες της νηστείας δεν επιτρέπονται οι ερωτικές συνευρέσεις. 

Από την xanthinet ευχόμαστε καλό Ραμαζάνι σε όλους τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης.  

Το προσφυγικό πρόβλημα στη Θράκη μας (1922-1930)

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2017, στις 7.30 μ.μ. ο καθηγητής του Α.Π.Θ., κ. Ευστάθιος Πελαγίδης θα ομιλήσει με θέμα «Το προσφυγικό πρόβλημα στη Θράκη μας (1922-1930)»

Είσοδος ελεύθερη

«ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ»

Πασαλίδη 29, Κ. Τούμπα, Θεσσαλονίκη (περιοχή αγ. Φανουρίου)

 

Βραβεύθηκε το Επιμελητήριο Ξάνθης για την προσφορά του

Bραβείο απονεμήθηκε στο EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ για την συνολική προσφορά του στην προώθηση του Πολιτισμού, της συνεργατικής οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το βραβείο «SmartCityAward» απονεμήθηκε στον Επιμελητήριο , στο πλαίσιο του 2ου ετήσιου συνεδρίου «Sm@rtCities-Digit@lCitizens» και με  βασικό θεματικό άξονα: «Ελληνικές Πόλεις: Εφαλτήριο Οικονομικής Ανάπτυξης και Αειφορίας για την Ελλάδα».  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη 23  – Τετάρτη  24 Μαΐου  2017 

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος  του Επιμελητηρίου κ. Στυλιανός Μωραΐτης μαζί με την ειδική συνεργάτιδα του ΕΒΕ κ. Ανθή Παναγιώτου.  

Στην ομιλία του ο κ. Μωραΐτης  ανέλυσε τις 3 Πολιτιστικές Διαδρομές τις οποίες δημιούργησε το Επιμελητήριο Ξάνθης 

• Οι Δρόμοι του Καπνού

• Οι Δρόμοι της Ιερουσαλήμ 

• Οι Άθλοι του Ηρακλή

ως πόλο ανάπτυξης και ενίσχυσης  της οικονομίας και της εξωστρέφειας των περιοχών και  συνάδουν με τις βασικές τάσεις για πολιτιστική ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρώπη σήμερα και που ενθαρρύνουν την ευρεία συμμετοχή της κοινότητας στην πολιτιστική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Στην ομιλία τουο κ. Μωραΐτης επίσης τόνισε ότι η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού είναι προτεραιότητα για την ανάπτυξη των  Πολιτιστικών  Διαδρομών δεδομένου ότι αυτό το είδος του τουρισμού βασίζεται στη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα των απομακρυσμένων προορισμών , την τοπική γνώση, τις δεξιότητες, την κληρονομιά και τις παραδόσεις.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού οι οποίες αφορούσαν την ενίσχυση και διεύρυνση των Πολιτιστικών Διαδρομών, την δημιουργία δικτύου αλλά και την ολοκλήρωση  τους εντός της Ελλάδος. Οι πολιτιστικές διαδρομές  αντιμετωπίσθηκαν με τεράστια αποδοχή και υποστήριξη ως  σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, την προσέγγιση των πολιτισμών, την αειφόρο ανάπτυξη, την προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και του πολιτιστικού τουρισμού  αντιπροσωπεύοντας  ένα αυθεντικό πανευρωπαϊκό τουριστικό  με πολλαπλά οφέλη.

Ο Πρόεδρος 

Στυλιανός  Μωραΐτης

Σημαντικές συναντήσεις είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και συντονιστής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για τα πνευματικά δικαιώματα είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο μέγαρο της Κ.Ε.Ε.Ε. στην Αθήνα. Στις 22/05/2017 και ώρα 13:30 συναντήθηκε με το Προεδρείο του Οργανισμού Συγγενικών Δικαιωμάτων «GEA» κα Χάρης Αλεξίου, κ. Λαμπριανίδη και κα Μάτσα. Στις 22/05/2017 και ώρα 15:30 συναντήθηκε με το Προεδρείο του Σωματείου Μουσικοσυνθετών – Στιχουργών Ελλάδος «ΜΕΤΡΟΝ» κ. Γοδώση και κ. Φάμελλο. 

Στις 23/05/2017 και ώρα 13:00 είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» Μουσικοσυνθέτη κ. Γιάννη Γλέζο. Στις 24/05/2017 και ώρα 12:30 είχε συνάντηση με το μεγαλύτερο Σωματείο Μουσικοσυνθετών – Στιχουργών Ελλάδος 450+ «ΑΣΜΑ» κ. Δεληβοριά και κ. Αβατάγγελο. Στόχος των παραπάνω συναντήσεων ήταν να διερευνηθούν κοινές θέσεις για το νέο Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή «Περί Πνευματικών Δικαιωμάτων». 

Με διάλογο, με διαπραγμάτευση, με συνεννόηση, με συνεργασία, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ελάχιστες επιφυλάξεις εκατέρωθεν για διάφορα θέματα που αφορούν τον «ταραγμένο» χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι γεγονός ότι όλες οι συναντήσεις έγιναν σε κλίμα εποικοδομητικό, φιλικό, άριστο και ελπιδοφόρο, που μας ενισχύουν την αισιοδοξία σύντομα να έχουμε γόνιμες συμφωνίες προς όφελος όλων των πλευρών, των δημιουργών, των χρηστών, κυρίως όμως του πολιτισμού της χώρας μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Το Γυμνάσιο Σμίνθης για μια ακόμα χρονιά έκανε το πολιτιστικό του θαύμα

ΘΕΑΤΡΟ : Κρητική λογοτεχνία – Σαίξπηρ, υπόσχεση αιώνιας αγάπης

ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ: Από τον Σεβάχ ως τη Σεχραζάτ … οι μαθητές ξεδιπλώνουν το παραμύθι τους

Στον κατάμεστο Πολυχώρο Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Σμίνθης παρουσίασαν πλούσιο, ποικίλο και αισθητικά άρτιο πρόγραμμα με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους κυριών Βαγιανού Ελισάβετ, Χατζηκωνσταντίνου Σωτηρίας και Δαμιανού Γεωργίας (το πρώτο μέρος) και των κυριών Ματσούδη Ζηνοβίας και Κούντη Βασιλικής (το δεύτερο μέρος).

Συνδυάζοντας τα μαθήματα λογοτεχνίας με τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα των μαθητών και μαθητριών του γυμνασίου Σμίνθης, με τη διεύθυνση, το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου και τους γονείς και κηδεμόνες αρωγούς, οι μικροί / μικρές καλλιτέχνες παρουσίασαν λιτά και καίρια το λόγο, τη μουσική, την εικόνα, την κίνηση και το χορό. Πλήθος μαθητών πήραν μέρος στην πανδαισία αυτή, που αποδείχνει τη δύναμη της εκπαίδευσης που μετατρέπεται σε δύναμη παιδείας, όταν συνδυάζει δυναμισμό, όραμα και αισθητικό γούστο.

Την εκδήλωση προλόγισε η διευθύντρια του Γυμνασίου κυρία Ματσούδη, που ευχαρίστησε όλους και όλες όσους συνέδραμαν ποικιλοτρόπως στο όλο εγχείρημα. Το παρόν έδωσαν γονείς και συγγενείς των μαθητών, φίλοι της τέχνης, εκπαιδευτικοί και η σύμβουλος φιλολόγων κυρία Άννα Αγγελοπούλου.

Εξάλλου το Σχολείο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το Ίδρυμα που φιλοξένησε την εκδήλωση: «Το σχολείο Σμίνθης και η Διευθύντρια προσωπικά, ευχαριστούν από καρδιάς το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, και ιδιαίτερα τον κύριο Πασχάλη Μαστράφη, που πρόθυμα στήριξε το εγχείρημα αυτό του Γυμνασίου και συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίησή του. Χάρη στη δική του θερμή ανταπόκριση, δόθηκε η ευκαιρία στο σχολείο να σπάσει τη σιωπή του και να μοιραστεί με τους γονείς και τους φίλους τη χαρά και τη συγκίνηση αυτής της όμορφης εμπειρίας. Ευχαριστούμε επίσης όλους όσοι με την παρουσία τους μας τίμησαν και πλαισίωσαν αυτή την απόπειρά μας».

Προσωπικά αμέσως μετά την εκδήλωση δηλώσαμε: «Παρακολουθήσαμε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σήμερα το βράδυ μια εξαιρετική παράσταση του Γυμνασίου Σμίνθης. Συγκινηθήκαμε και απολαύσαμε το πλούσιο αισθητικό δρώμενο των παιδιών του γυμνασίου Σμίνθης». Το ίδιο επαναλαμβάνουμε συγχαίροντας όλους και όλες τους τελεστές και συντελεστές του θαύματος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδική διάκριση Smart Cities - Digital Citizens για το Δήμο Ξάνθης

Ειδική διάκριση απέσπασε ο Δήμος Ξάνθης για την διεύρυνση της συμμετοχής των δημοτών στην λειτουργία της πόλης μέσω του διαδικτυακού του τόπου www.cityofxanthi.gr στο 2ο Συνέδριο Smart Cities –  Digital  Citizens, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017.

Η διάκριση αφορά τις υπηρεσίες, Βελτιώνω το Δήμο μου, τον ειδικό χώρο Δημόσιας Διαβούλευσης, τη δυνατότητα λήψης εγγράφων, αιτήσεων και οδηγιών για τις συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες του Δήμου. Για τους χρήσιμους χάρτες των προγραμματισμένων έργων, καθώς και όσων έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη, τους χάρτες κτηρίων υπηρεσιών με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, των θέσεων κάδων ανακύκλωσης και των θέσεων επιτρεπόμενης στάθμευσης. Για το ελεύθερο Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο WiFi, τις online φόρμες επικοινωνίας και καταγγελιών (Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης κ.α), την ενσωμάτωση μέσω RSS των αναρτήσεων από τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» στον ιστότοπο του Δήμου, για το ημερολόγιο προγραμματισμένων εκδηλώσεων, το Newsletter και τον τρόπο ειδοποίησης μέσω PUSH, καθώς και για την εφαρμογή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και για άλλες υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Επιπλέον ο Δήμος μας διακρίθηκε για τον οδηγό επισκεπτών, ο οποίος αναφέρεται στην ιστορία, στον πολιτισμό και στη σύγχρονη Ξάνθη με κείμενα, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, με εικονικές περιηγήσεις σφαιρικών φωτογραφιών (photospheres) και βίντεο 360 μοιρών, που παρέχουν τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης με τη χρήση Virtual Reality Headsets.

Tέλος, για την έμφαση που δόθηκε στη δημιουργία και διαχείριση λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, Google+ κ.α.) τα οποία συμβάλουν στην άμεση διάχυση της πληροφορίας και την επικοινωνία με τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης παραλαμβάνοντας την ειδική διάκριση για τον Δήμο μας ευχαρίστησε τους διοργανωτές και υποστήριξε ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες συμβάλλουν στην ενημέρωση και επίλυση θεμάτων καθημερινότητας με τρόπο εύκολο και άμεσο.

Η έξυπνη πόλη πρέπει να είναι έξυπνη και στην πράξη για όλους.