Log in
updated 12:06 PM UTC, Jul 7, 2020
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2018

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Τα επτά ψέματα του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, σχετικά ομιλία του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό συμβούλιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Τσίπρας, με την προσφιλή του τακτική αλλοίωσης της αλήθειας, προσπάθησε να εξωραΐσει την τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει -με αποκλειστική δική του ευθύνη- τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους.
Συγκεκριμένα:
1. Για το κοινωνικό κράτος
Του θυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση, που δημιούργησε υγιείς βάσεις και ένα σύγχρονο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγινε το 2013 με την καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ): αυτό, δηλαδή, που τότε καταδίκαζε, κατήγγειλε και καταψήφισε αποκαλώντας το παγίδα φτώχειας. Σήμερα το επικαλείται ως επιτυχία του -αφού πρώτα το μετονόμασε- και αφού βέβαια καθυστέρησε για δύο ολόκληρα χρόνια την εφαρμογή του, στερώντας το από όσους το είχαν ανάγκη.
2. Για την αποκλιμάκωση της ανεργίας
Του θυμίζουμε ότι η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο τον Σεπτέμβριο του 2013 στο 27,8% (και όχι το Δεκέμβριο του 2014 όπως είπε στο Υπουργικό συμβούλιο). Με στοχευμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις θέσαμε την ανεργία σε τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης -ήδη τον Ιανουάριο του 2015 είχε πέσει στο 25,7%. Η αποκλιμάκωση αυτή φρέναρε από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Φέτος, ύστερα από τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 19.9%, δηλαδή ακριβώς 4 μονάδες υψηλότερα από όσο θα ήταν σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 (15,9%), αν βέβαια δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
3. Για την αδήλωτη εργασία
Του θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, η αδήλωτη εργασία τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν στο 40,5% και με τη συνεκτική πολιτική μας (μείωση εισφορών, υψηλά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία, επιχειρησιακό σχέδιο ΑΡΤΕΜΙΣ και την ηλεκτρονική ασπίδα για τους εργαζομένους ΕΡΓΑΝΗ), τη μειώσαμε το Δεκέμβριο του 2014 στο 13,8%.
Το Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στο 11,7%. Δηλαδή σε διάστημα 3 ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώθηκε μόνο 2 μονάδες -στα όρια του στατιστικού λάθους- ενώ από το 2013 έως το 2014 είχε μειωθεί κατά 26,7 μονάδες!
4. Για τις εργασιακές σχέσεις
Του θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ -που τώρα διαφημίζει και επικαλείται- μέχρι το τέλος του 2014 κυριαρχούσε η πλήρης απασχόληση έναντι της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Από το 2015, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε η απόλυτη ανατροπή, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης: οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης έφτασαν το 55% έναντι 45% που αφορά τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.
5. Για τους χαμηλούς μισθούς στη μισθωτή απασχόληση
Μιλάει αυτός που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ; Του θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, 1 στους 3 εργαζόμενους απασχολείται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση με μέσο καθαρό μισθό 317,6€ μηνιαίως. Ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός για 2,1 εκατομμύρια εργαζόμενους διαμορφώνεται στα 780,5€.
6. Για τον κατώτατο μισθό
Του θυμίζουμε ότι η προσδοκώμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που πρέπει να συντελεστεί μέσα στο 2018, δεν είναι δική του απόφαση. Είναι δρομολογημένη ήδη από το 2013 με τον καινοτόμο νόμο 4172, με τον οποίο για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Έναν νόμο που ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και καταψήφισε στη βουλή, εξαγγέλλοντας την κατάργηση του νόμου και διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 751€ από το 2015.
7. Για την αύξηση μισθών μέσα από την επαναφορά των ΣΣΕ=
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας (π.χ. κλαδικές, όμοιο-επαγγελματικές), συνεχίζουν να
συνάπτονται όλα τα χρόνια της κρίσης. Η δε αύξηση των μισθών θα είχε ήδη συντελεστεί από το 2015 αν δεν είχε υπογράψει ο κ. Τσίπρας το 3ο αχρείαστο μνημόνιο. Συνιστά δε πρόκληση να μιλά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση λίγων ευρώ στους μισθούς, τη στιγμή που με τις αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολογήτου που ψήφισε -ήδη από το 2016 στα 8.636€, ενώ από το 2020 στα 5.681€, από 9.545€ το 2014- όλοι οι χαμηλόμισθοι στη χώρα μας θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό».

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το θράσος του κ. Τσίπρα είναι πραγματικά απύθμενο.
Ο Πρωθυπουργός των φόρων, που διέλυσε τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησε όλους τους Έλληνες, ο άνθρωπος που με τις ιδεοληψίες του γέμισε με ανασφάλεια τους πολίτες και βάζει σε κίνδυνο ακόμη και τα εθνικά συμφέροντα, ανέβασε άλλη μια παράσταση με τίτλο “από σήμερα παριστάνω ότι κυβερνώ”.
Τον ενημερώνουμε ότι το μόνο κοινό που έχει απομείνει να τον παρακολουθεί είναι οι υπουργοί του. Όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος του κ. Τσίπρα, απλά, τελείωσε».

 

Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή

«Τιμούμε σήμερα, ημέρα εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου, έναν σπουδαίο άνθρωπο, μια μεγάλη φυσιογνωμία του τόπου μας που στις πιο δύσκολες περιόδους της πατρίδας μας είχε συλλάβει ότι η οικονομία της Ελλάδος έπρεπε να στηριχτεί στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην στήριξη του μόχθου των αγροτών. Ανέπτυξε δράση και με τις πρωτοποριακές για την εποχή του πρωτοβουλίες έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός συνεταιριστικού κινήματος στην υπηρεσία του αγρότη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην λιτή του αναφορά στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονας, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την ετήσια εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών «Αλ. Μπαλτατζής.


Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος Χαρ., οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παπαδόπουλος Κυριάκος, Ηλιάδης Θωμάς, Λομβαρδέας Μιχαήλ, οι δημ σύμβουλοι κ.
Χατζηευφραιμίδης Ιορδάνης και Κυριακίδης Αλέκος, η κ. Νίνα Ζωγράφου, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Ταρενίδης Παναγιώτης , ο Γ Δ/ντης και εορτάζων πρώην Υπουργός κ. Κοντός Αλέξανδρος, ο Διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης, ο εκδότης της εφημερίδος «Μαχητής» κ. Παπαδόπουλος Παναγιώτης, η πρόεδρος του Συλλόγου Σταυρουπολιτών Αθηνών κ. Νίκη Πανούση, μέλη του συλλόγου υποτρόφων της ΣΕΚΕ από Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, το Δ.Σ. του Κέντρου , μέλη και φίλοι του Κέντρου Μελετών, φίλοι και συνεργάτες του αειμνήστου Προέδρου..
Μετά την Θεία Λειτουργιά, στον Ιερό Ναό των Κοιμητηρίων Ξάνθης, εψάλη τρισάγιο στον τάφο του Μπαλτατζή όπου ο καλός του φίλος Χρήστος Ζουρνατζίδης, γνωστός ως «Κίσσινγερ», τραγούδησε συνοδεία ποντιακής λύρας τραγούδι αφιερωμένο σε Εκείνον.
Αιώνια η μνήμη Του.

Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την 11η Τακτική Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ημέρα Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ » της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, αποφάσισε σχετικά με τα Θέματα που συζητήθηκαν τα εξής:
1.Έγκριση δικαιολόγησης απουσίας Περιφερειακών Συμβούλων από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το θέμα που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Ελένη Δημούδη – Τζατζαΐρη, εγκρίθηκε ομόφωνα.
2.Έγκριση αποδοχής των όρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υλοποίηση του έργου & Ορισμός του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ως φορέα υλοποίησης του εγκεκριμένου έργου «Co-evolution of coastal human activities & Med natural systems for sustainable tourism & Blue Growth in the Mediterranean» / «Συν-εξέλιξη των παράκτιων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων & των Μεσογειακών φυσικών συστημάτων για βιώσιμο τουρισμό και μπλε ανάπτυξη στη Μεσόγειο» και ακρωνύμιο «Co-Evolve4BG» του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας «Λεκάνη της Μεσογείου / ENI CBC MED 2014-2020», στην παρούσα φάση της αξιολόγησης. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, εγκρίθηκε ομόφωνα.
3.Έγκριση για συμμετοχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. στο ερευνητικό έργο LIFE MEDPORT-CCMARE: A MEDiterranean coastal PORT cities framework for the Climate Change Management, Adaptation and Resilience / LIFE MEDPORT-CCMARE: Μεσογειακό Πρόγραμμα για τη διαχείριση, προσαρμογή και ανθεκτικότητα των παράκτιων πόλεων με λιμάνια έναντι της κλιματικής αλλαγής του ευρωπαϊκού προγράμματος-LIFE 2018. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, εγκρίθηκε ομόφωνα.
4.Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τις ανάγκες κατασκευής του έργου : «Βελτίωση Διαμόρφωση οδού Μαρώνειας – παραλίας Πετρωτών - ορίων Ν. Έβρου». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, εγκρίθηκε ομόφωνα.
5.Έγκριση προσφυγής στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για την υλοποίηση του Έργου «Υποστύλωση 6ου φατνώματος γέφυρας ποταμού Νέστου στο Παρανέστι Δράμας επί της Ε.Ο. Νο 14», σύμφωνα με το άρθρο 32, παρ. 2γ του Ν.4412/2016. Το θέμα που εισηγήθηκε Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, εγκρίθηκε ομόφωνα.
6.Έγκριση σχεδίου και σύναψης σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Μύκης γα την επίβλεψη των δασοτεχνικών έργων: 1."Κατασκευή Αγροδασικού δρόμου Σμίνθης, συνολικού μήκους 221,81 μέτρων και προϋπολογισμού 8.184,00 ευρώ με ΦΠΑ" και 2. "Κατασκευή οδού πρόσβασης – εσωτερική οδοποιία στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμού Κενταύρου, συνολικού μήκους 2.939,00 μέτρων και προϋπολογισμού 830.000,00 ευρώ με ΦΠΑ ". Το θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριεφερειάρχης της Π.Ε. Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, εγκρίθηκε ομόφωνα.
7.Έγκριση των όρων της Διαπιστωτικής Πράξης για τη μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ (Ε. Μ. Δ.) από και προς τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, για το σχολικό έτος 2018-2019, με μέσα μεταφοράς των εταιρειών:
Α. ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΕ
Β. ΚΤΕΛ Ν. ΕΒΡΟΥ Α.Ε.
Γ. ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ν.Ε
Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε ‘Εβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, εγκρίθηκε ομόφωνα.
8.Έγκριση των όρων της Διαπιστωτικής Πράξης για τη μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο υποχρεωτικό πρόγραμμα κολύμβησης με ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ (Ε. Μ. Δ.) του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΕ από τις σχολικές μονάδες στο Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης και αντίστροφα για το σχολικό έτος 2018-2019. Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε ‘Εβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, εγκρίθηκε ομόφωνα.
9.Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 7/2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα «Έγκριση μετακίνησης υπαλλήλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο εσωτερικό και το εξωτερικό για το 2018».Tο θέμα που εισηγήθηκε η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου, εγκρίθηκε ομόφωνα.
10.Παροχή αιτιολογημένης γνώμης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα ζητήματα των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 46 του Ν. 4512/2018 αναφορικά με την ανεπάρκεια υλικών από τις ήδη καθορισμένες λατομικές περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και την υποβολή εισήγησης από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για τον καθορισμό νέας λατομικής περιοχής στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Tο θέμα που εισηγήθηκε η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ κα. Αναστασία Κασάπη, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
11. Έγκριση τροποποίησης της αριθμ. 109/2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο και η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Δοξάτου για την υλοποίηση της παροχής υπηρεσιών (εργασίες) με τίτλο: «ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΘΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΜΠΑΖΑ, ΚΛΑΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ». Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
12.Έγκριση 1ης παράτασης κατά ένα έτος της Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας με τίτλο «Άσκηση αρμοδιοτήτων συντήρησης επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου με την παραχώρηση χρήσης του μηχανήματος έργου ΜΕ 122158 ΙΧ Ισοπεδωτή Γαιών (Grader) από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης/ ΠΕ Δράμας στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου». Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, εγκρίθηκε ομόφωνα.
13.Συζήτηση σχετικά την αναδιάρθρωση των ανωτάτων εκπαιδευτικών κέντρων και τις συνενώσεις των ΤΕΙ με τις πανεπιστημιακές κοινότητες. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «Γνώση και Συνεργασία» κ. Βασίλειος Τραϊφόρος, συζητήθηκε.

Για αποκλεισμό τους από τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Ξάνθη κάνουν λόγο οι Δημοτικές Παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης

Η ανακοίνωση:
Κύριοι της ΚΕΔΕ σας καλωσορίζουμε στην Ξάνθη.
Όπως ήδη θα έχετε διαπιστώσει όλες οι δημοκρατικά εκλεγμένες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου της Ξάνθης απουσιάζουμε από την κοινή συνεδρίαση που έχετε με τους δημοτικούς συμβούλους και παράγοντες του Δήμου μας επειδή εμείς εδώ βιώνουμε - με ευθύνη του Δημάρχου Ξάνθης - έναν ιδιότυπο αποκλεισμό από τη συμμετοχή μας σε παρόμοιες εκδηλώσεις.
Έτσι δεν θα έχουμε τη χαρά να σας γνωρίσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες για την τοπική αυτοδιοίκηση, αν και ομόφωνα εγκρίναμε τη σχετική δαπάνη φιλοξενίας της εκδήλωσης αυτής.
Η αναχρονιστική ιδιοκτησιακή αντίληψη του Δημάρχου Ξάνθης για το Δήμο μας, σε αντίθεση με τη σύγχρονη αντίληψη, που επιβάλει συναίνεση και συνεργασία, εκθέτει δυστυχώς εν αγνοία σας ακόμη και εσάς που φαίνεται να συμμετέχετε σε τέτοιες διαδικασίες αποκλεισμού.
Οι Δημοτικές Παρατάξεις,
Κοινωνία Δημοτών,
Συμμετέχω,
Ενωτική Πρωτοβουλία Δήμου Ξάνθης – Σταυρούπολης,
Ξάνθη – Σταυρούπολη Νέα Εποχή,
Πολίτες για τη Ξάνθη

Στην Ξάνθη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ο Δήμος Ξάνθης ήταν σήμερα ο επίσημος οικοδεσπότης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., καθώς στο Δημαρχείο της πόλης φιλοξενήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, με κεντρικό θέμα συζήτησης την «Αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού».
Τον λόγο αρχικά έλαβε ο Προέδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Ξάνθης για τη φιλοξενία. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ανοίγοντας την αυλαία των ομιλιών της συνεδρίασης, αφού καλωσόρισε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., αναφέρθηκε στην προσπάθεια της πόλης της Ξάνθης, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, να βρει τον αναπτυξιακό βηματισμό της, επισημαίνοντας ως σκοπέλους που πρέπει να υπερκεραστούν, την αποβιομηχάνιση, τη μείωση του όγκου του κατασκευαστικού κλάδου, τη δυσβάσταχτη φορολογία, την ανεργία και τη μετανάστευση. «Τα προβλήματα είναι πολλά, όμως συνεχίζουμε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι Δήμοι όλα αυτά τα χρόνια για να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Εμείς, ως αυτοδιοικητικοί, οραματιζόμαστε τη δημιουργία σύγχρονων λειτουργικών, φιλικών, συμμετοχικών και ανθρώπινων πόλεων, οι οποίες θα λειτουργούν και θα πρωτοπορούν ως κέντρα ανάπτυξης και πολιτισμού. Έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία, έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά και την ιστορία», είπε ο Δήμαρχος Ξάνθης.
Αναφερόμενος τέλος στον νόμο «Κλεισθένη», τόνισε ότι: «Η Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να κοιτάει μπροστά και να χαράσσει αυτόνομες πολιτικές δίνοντας τη μάχη για αυτές, για το καλό του τόπου μας και της κοινωνίας μας».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων επίκαιρα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν οι Δήμοι. Επιπλέον, με εισήγηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γεώργιου Πατούλη αναπτύχθηκαν διεξοδικά ζητήματα, που αφορούν δύο εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και σχετίζονται αφενός με την καινοτομία και τις έξυπνες πόλεις, και αφετέρου με το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμαρχος Ξάνθης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. και ένα ομοίωμα του εμβληματικού μνημείου του Ρολογιού της Ξάνθης.

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Εξιχνιάστηκαν 2 κλοπές και 1 απόπειρα, από οικίες στην πόλη της Καβάλας

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, δύο κλοπές και μία απόπειρα, από οικίες στην Καβάλα, που διαπράχθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2018.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο (2) ημεδαπών, μίας 19χρονης και ενός 13χρονου, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε οι δύο δράστες, μαζί με έναν άγνωστο μέχρι στιγμής συνεργό τους, ενεργώντας είτε κατά μόνας είτε με διαφορετικές συνθέσεις, εισήλθαν σε δύο ανασφάλιστες οικίες, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους χρήματα και διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι επιχείρησαν να εισέλθουν σε ένα ακόμη σπίτι, χωρίς όμως να ολοκληρώσουν την πράξη τους καθόσον έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και τράπηκαν σε φυγή.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

 

Το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ»
Η σημερινή παραβολή του Ευαγγελικού αναγνώσματος, ανάγλυφα δείχνει το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων και τη στάση των ανθρώπων απέναντι στο σχέδιο αυτό.
Παραβολή της βασιλείας των ουρανών. Και πιο συγκεκριμένα παραβολή των βασιλικών γάμων. Ο γάμος και το δείπνο, το πλούσιο τραπέζι, είναι δυό εικόνες, που πολλές φορές χρησιμοποιούνται στην Αγία Γραφή, για να παρουσιαστεί η βασιλεία των ουρανών. Γιατί άραγε; Γιατί ο γάμος, και μάλιστα ο βασιλικός γάμος, και το δείπνο, και μάλιστα το βασιλικό δείπνο, είναι δυό ευχάριστα γεγονότα. Ευφροσύνη επικρατεί στο γάμο με όλες τις χαρές του. Ευφροσύνη επικρατεί και στο δείπνο με τα εκλεκτά φαγητά και τα εύγευστα ποτά. Ευφροσύνη προ παντός, άπειρη και θεία ευφροσύνη, επικρατεί στη βασιλεία του Θεού. Ευφροσύνη, θεία ευφροσύνη και χαρά αισθάνονται οι πιστοί, που γνώρισαν το θέλημα του Θεού και γεύονται τις δωρεές Του.
Ο Θεός στέλνει το μονογενή του Υιό στη γη, για να γίνουν οι γάμοι αυτού και των ανθρώπων, για να ενωθεί ο αποστάτης άνθρωπος με τον υπερβατικό Θεό. Οι πρώτοι δούλοι - αγγελιοφόροι του Βασιλιά στέλνονται για το μεγάλο κάλεσμα. Στο πρώτο κάλεσμα η ανταπόκριση απογοητευτική. Οι καλεσμένοι αρνούνται τελείως την πρόσκληση: «Και ουκ ήθελον ελθείν».
Άλλοι δέχονται το προσκλητήριο, μα σαν φτάνει η ώρα του γάμου απουσιάζουν. Τι έπαθαν; Αμέλησαν. Άλλα ενδιαφέροντα τράβηξαν περισσότερο την προσοχή τους και κάλυψαν το χρόνο τους. «Οι δε αμελήσαντες απήλθον, ο μεν εις τον ίδιον αγρόν, ο δε εις την εμπορίαν αυτού».
Υπάρχει όμως και η Τρίτη κατηγορία των ανθρώπων. Αυτοί όχι μόνο δεν δέχονται το προσκλητήριο, όχι μόνο δεν ευχαρίστησαν για την τιμή που τους έγινε, όχι μόνο δεν έδειξαν στοιχειώδη ευγένεια στους κομιστές του μηνύματος, αλλά, κακοποιοί και αχάριστοι, όρμησαν πάνω στους απεσταλμένους του Βασιλιά, τους κακοποίησαν, τους έδεσαν, τους έβρισαν, τους βασάνισαν και στο τέλος τους σκότωσαν.
Με τρεις λέξεις θα μπορούσαμε να πούμε, πως η πρώτη κατηγορία είναι οι αρνητές, η δεύτερη κατηγορία είναι οι αμελείς και η τρίτη οι ασεβείς και πολέμιοι. Εμείς που ανήκουμε;
Πηγαίνουμε στην Εκκλησία, κοινωνούμε των αχράντων μυστηρίων, ακούμε τον λόγο του Θεού. Όμως στην Ευαγγελική Παραβολή γίνεται και μία άλλη επισήμανση. Κάποιος βρίσκεται στο δείπνο χωρίς να έχει ένδυμα γάμου και επιτημάται από τον οικοδεσπότη. Στον γάμο πάντα φορούμε ότι καλύτερο έχουμε. Και το ένδυμα αυτό είναι η ορθή πίστη και τα καλά έργα, τα οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τη ζωή μας.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΠΡΟΣ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγαπητά μου παιδιά,
Η επιτυχής εισαγωγή σας στις σχολές και στα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, πλημμυρίζει όλους μας με αισθήματα χαράς και ελπίδας .
Αισθανόμαστε επίσης και ευγνωμοσύνη προς όλους σας, που με την υπομονή και την επιμονή σας μας διδάξατε ότι με βαθιά πίστη και σκληρή δουλειά μπορούμε να επιτύχουμε λαμπρά αποτελέσματα.
Επιθυμώ να εκφράζω προς όλους και όλες τις θερμότερες ευχές μου και απευθύνω τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου! Η επιτυχία σας δικαιώνει εσάς, τους γονείς και τους καθηγητές σας.
Είστε η ελπίδα του τόπου μας για το αύριο. Οι ευχές και οι προσευχές μας σας συνοδεύουν στο όμορφο αυτό ταξίδι που αρχίζει για όλους σας.
Όμως και όσοι παρά τις προσπάθειες και τον αγώνα σας δεν καταφέρατε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, παρακαλώ να μην απελπίζεστε. Η ζωή προσφέρει διαρκώς ευκαιρίες σε όσους αγωνίζονται. Αξιοποιήστε τις δικές σας, ο καθένας με τα ιδιαίτερα χαρίσματά του, ώστε τα όνειρά σας να γίνουν πραγματικότητα.
Η ζωή παρουσιάζει συνεχώς νέες ευκαιρίες, τις οποίες καλούμαστε να αξιοποιήσουμε με τα ιδιαίτερα χαρίσματά του ο καθένας, κάνοντας πράξη τα όνειρά του.
Εύχομαι ολόψυχα ο Κύριος να ευλογεί τη ζωή σας, να χαριτώνει τις προσπάθειές σας και να σας εμπνέει στις προσπάθειές σας για τη γνώση και την πρόοδο.
Καλή και ευλογημένη σταδιοδρομία σε όλους.
† Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες


Συνελήφθησαν χθες (29-8-2018) το μεσημέρι, στο νομό Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης , δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 39 και 28 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τριάντα έναν (31) μη νόμιμους μετανάστες.
Αναλυτικότερα, στην δημοτική οδό Κιμμερίων – Πηγαδίων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο με οδηγό τον 28χρονο και συνοδηγό τον 39χρονο, πλην όμως ο οδηγός του δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς, με τη συνδρομή και άλλων δυνάμεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης.
Στη συνέχεια, στο ύψος της γέφυρας Πηγαδίων, το όχημα ακινητοποιήθηκε και οι δύο διακινητές συνελήφθησαν, ενώ σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα τριάντα έναν (31) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Συνελήφθησαν 6 αλλοδαποί κατηγορούμενοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί όπλων κατά περίπτωση
Συνελήφθησαν χθες (29-8-2018) το βράδυ, σε χωριό της Δράμας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, έξι αλλοδαποί, ηλικίας 16, 17, 18, 18, 20 και 41 ετών, κατηγορούμενοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί όπλων κατά περίπτωση.
Αναλυτικότερα, οι δράστες ευρισκόμενοι σε κεντρικό σημείο του χωριού, αρχικά επιτέθηκαν απρόκλητα, λεκτικά και με σωματική βία, σε βάρος διερχόμενου από το σημείο 52χρονου ημεδαπού, ενώ στη συνέχεια ο 17χρονος δράστης τον τραυμάτισε με μαχαίρι στην ωμοπλάτη.
Μετά την καταγγελία του περιστατικού, προσέτρεξαν άμεσα στο σημείο οι αστυνομικοί και συνέλαβαν τους δράστες.
Από το χώρο του συμβάντος κατασχέθηκε ένα μαχαίρι, συνολικού μήκους 24 εκατοστών.
Ο 52χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου και νοσηλεύεται.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

3,1 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ για τη διευθέτηση του χειμάρρου στα Κιμμέρια Ξάνθης

Τα Κιμμέρια Ξάνθης επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να έχει επί τόπου ενημέρωση από στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας για το έργο της διευθέτησης του χειμάρρου Κυδωνέα, προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020.
Η διευθέτηση του χειμάρρου Κυδωνέα είναι ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορά στην περιοχή που εκτείνεται νότια των Κιμμερίων σε μήκος 2,1 χιλιομέτρων, από τη σιδηροδρομική γέφυρα μέχρι τη συμβολή του χειμάρρου με τον ποταμό Κόσυνθο.
Το έργο έχει στόχο να αποτρέψει καταστροφές που μπορεί να προκληθούν από πλημμύρες στις γύρω κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες και να ενισχύσει την προστασία του επαρχιακού δρόμου και της σιδηροδρομικής γραμμής.
Για τη διευθέτηση του χειμάρρου θα χρησιμοποιηθούν ειδικά συρματοκιβώτια τα οποία θα τοποθετηθούν στις όχθες του, ενώ η κοίτη του θα καθαριστεί από φερτά υλικά, βλάστηση και σκουπίδια.
Με αφορμή την ενημέρωσή του για το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Περιφερειάρχης μετέβη και σε σημείο του χειμάρρου εντός των Κιμμερίων στο οποίο ήδη εκτελούνται εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ο κ. Μέτιος συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη και τους περιφερειακούς συμβούλους Ξάνθης κ. Μπιρόλ Ιντζέ Μεμέτ και κ. Γιάννη Μπούτο.

Δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ ετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης

Η ανακοίνωση:
Η Ε.Γ. του Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη πρωτοβάθμιων Σωματείων του Δημοσίου Τομέα να δώσουν δυναμικό «παρών» το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018, στις 18:00, στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από τους κοινωνικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ).
Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης καλεί τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση – συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 08-09-2018 και ώρα 18:00 στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στην πανεργατική κινητοποίηση, να δώσουμε όλοι μαζί σαφές μήνυμα ότι δεν τελείωσε τίποτα, να διαδηλώσουμε ενάντια στα αντεργατικά – αντιασφαλίστηκα μέτρα, να κινητοποιηθούμε για την αξιοπρέπεια και την ζωή μας.
Το Ν.Τ. Ξάνθης θα διαθέσει λεωφορεία για την μεταφορά των συναδέλφων από Ξάνθη για Θεσσαλονίκη με επιστροφή.
Παρακαλούνται τα Πρωτοβάθμια Σωματεία ή οι ίδιοι οι συνάδελφοι να επικοινωνήσουν με μέλη της Ε.Γ. του Ν.Τ. μέχρι την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας Μελών Ε.Γ. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης :
Προέδρος : Ευστρατίου Χαράλαμπος - Τηλ.: 2541350215 – Κιν.: 6942434142 - 6945575454
Mail. : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αντιπρόεδρος: Νταουτίδης Χαράλαμπος - Τηλ.: 2544023222 –
Κιν.: 6974707840
Mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γενική Γραμματέας : Παπαδοπούλου Εριφύλη - Κιν.: 6973347727
Mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οργανωτικός Γραμματέας : Παπαδάκης Θεοφάνης - Κιν.: 6947020733
Mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ Ν.Τ. ΞΑΝΘΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΡΙΦΥΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ