Log in
updated 10:14 AM UTC, Jul 8, 2020
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2018

Λύσεις για τη μειονοτική εκπαίδευση της Θράκης υπάρχουν. Η πολιτική βούληση λείπει

Γράφει ο Σέμπα Καραχότζα
Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω πως ούτε ειδικός επί του θέματος μειονοτικής εκπαίδευσης είμαι ούτε έχω την πρόθεση να παραστήσω τον ειδικό, τον παντογνώστη. Αν αποφάσισα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γιατί ήθελα ένα καλύτερο σχολείο για τα δικά μου παιδιά, μόνο αυτά με ένοιαζαν εκείνη την ώρα. Αυτό βέβαια για να το πετύχω χρειάστηκε να παλέψω με ένα ολόκληρο σύστημα που δεν το ήξερα αλλά δε με φόβιζε κιόλας.
Όταν λοιπόν τα παιδιά μου ήταν σε ηλικία νηπιαγωγείου, στο χωριό μου, το Προσήλιο Ξάνθης δεν υπήρχε νηπιαγωγείο. Υπήρχαν όμως όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία ενός νηπιαγωγείου. Πίστευα πως μόνο ένα γραπτό αίτημα απ’ όλους τους γονείς του οικισμού που είχαν παιδιά σε ηλικία νηπιαγωγείου ήταν αρκετό ώστε να η ελληνική πολιτεία να κάνει αυτό που πρέπει.
Κούνια που με κούναγε. Χρειάστηκε με τη στήριξη ολόκληρου του χωριού να δώσω μια απίστευτη μάχη απέναντι σε ένα σάπιο κράτος λες και ζητούσαμε να γίνει στο χωριό μας αεροδρόμιο κι όχι ένα απλό νηπιαγωγείο. Ωστόσο η μάχη αυτή κερδήθηκε και με έναν μήνα καθυστέρηση, στα μέσα του Οκτώβρη λειτούργησε το νηπιαγωγείο στο Προσήλιο.


Μετά από 2 χρόνια στο νηπιαγωγείο και με τη δική μου βοήθεια στο σπίτι, τα παιδιά μου πλέον μιλούσαν αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα και ήμουν βέβαιος πως μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις δυσκολίες ενός ελληνόφωνου δημοτικού σχολείου της πόλης μιας και τέτοια σχολεία δεν υπάρχουν στα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης.
Εκεί όμως με περίμενε μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη, μου είπαν πως από τη στιγμή που στο χωριό μου υπάρχει σχολείο (μειονοτικό) δε μπορώ να γράψω τα παιδιά μου σε ελληνόφωνο σχολείο της πόλης. Προσπάθησα να τους εξηγήσω πως το σχολείο που ζητάω για τα παιδιά μου δεν υπάρχει στο χωριό αλλά μάταια. Δεν καταλάβαιναν ή μάλλον δεν ήθελαν να καταλάβουν τι τους λέω.
Μέσα στην ατυχία μου αυτή λοιπόν είχα την τύχη να πέσω πάνω σε έναν άνθρωπο με μεγάλη κατανόηση και πρόθεση να βοηθήσει. Ήταν ή τότε Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Εύη Στυλιανίδου με τη βοήθεια της οποίας τα παιδιά μου ξεκίνησαν να φοιτούν στο 5ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης χωρίς να χρειαστεί να πάνε ούτε μια μέρα σε μειονοτικό δημοτικό σχολείο.

Όλα αυτά τα αναφέρω ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους ασχολήθηκα με τη μειονοτική εκπαίδευση και την όποια εμπειρία πλέον έχω αποκτήσει. Θα μπορούσα βέβαια να πάψω να ασχολούμαι μιας και όπως αναφέρω παραπάνω, είχα πετύχει αυτό που σαν πατέρας θεωρούσα καλύτερο για τα παιδιά μου.
Ωστόσο εξακολουθεί να με απασχολεί έντονα αυτό το ζήτημα διότι βλέποντας την πρόοδο των δικών μου παιδιών μέσα από την ελληνόφωνη εκπαίδευση, θεωρώ πως είναι κρίμα κι άδικο χιλιάδες άλλα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης να μένουν τόσο πίσω, μόνο και μόνο επειδή τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θέλουν μια όσο το δυνατόν λιγότερο μορφωμένη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Βλέπετε έναν αμόρφωτο άνθρωπο τον βάζεις πολύ εύκολα στο δρόμο που θες εσύ ενώ ο μορφωμένος θα επιλέξει μόνος του το δρόμο που θέλει να βαδίσει.
Με αφορμή λοιπόν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε κάποια (όχι σε όλα) μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Ξάνθης, ορισμένοι φίλοι και αναγνώστες ζήτησαν την άποψη μου ως προς τις υπάρχουσες λύσεις για τη μειονοτική εκπαίδευση. Ασφαλώς και υπάρχουν λύσεις και μάλιστα απόλυτα υλοποιήσιμες αλλά αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα είναι η ανύπαρκτη μέχρι τώρα πολιτική βούληση.
ΛΥΣΗ Α
Παράλληλη λειτουργία μειονοτικών και ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων στους αμιγώς μουσουλμανικούς οικισμούς της Θράκης ώστε οι μουσουλμάνοι γονείς να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέξουν το σχολείο που θεωρούν καλύτερο για τα παιδιά τους. Για να γίνει αυτό βέβαια χρειάζονται καινούριες σχολικές μονάδες κι άρα αρκετά εκατομμύρια ευρώ όπως επίσης η παράλληλη λειτουργία 2 σχολειών στον κάθε οικισμό σημαίνει επιπλέον οικονομικό κόστος. Είναι όμως κατά την ταπεινή μου άποψη μια δίκαιη και υλοποιήσιμη λύση.
ΛΥΣΗ Β
Η δεύτερη λύση που μπορεί να δοθεί άμεσα και χωρίς να ξοδέψει η ελληνική πολιτεία ούτε ένα ευρώ παραπάνω είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση στα υπάρχοντα μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Να διδάσκονται όλα τα μαθήματα στην ελληνική γλώσσα και η τουρκική να διδάσκεται μόνο ως γλώσσα και μάλιστα όχι υποχρεωτικά αλλά να είναι ένα μάθημα επιλογής το οποίο θα γίνεται για όσους μαθητές το επιθυμούν, μετά το πέρας του κανονικού ημερήσιου σχολικού προγράμματος.
Έτσι κανένας μουσουλμάνος δε θα μπορεί να ισχυριστεί πως το ελληνικό κράτος στερεί από το παιδί του τη δυνατότητα να μάθε τουρκικά όπως επίσης και κανένας μουσουλμάνος δε θα μπορεί να ισχυριστεί πως η ελληνικά πολιτεία διδάσκει στο παιδί του τουρκικά με το ζόρι. Αυτή η δεύτερη λύση μπορεί να δοθεί άμεσα, μέσα σε λίγες μέρες, αρκεί να το θελήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Υ.Γ. Επειδή κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί γράφω για τουρκική και όχι για μητρική γλώσσα. Ναι μεν η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει τη διδασκαλία της μητρικής ανά περιοχή γλώσσας στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Θράκης, ωστόσο στη συνέχεια Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν κάποια μορφωτικά πρωτόκολλα με βάση τα οποία ως μητρική γλώσσα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Θράκης θα διδάσκεται η τουρκική.

Πολιτική με δημοκρατία, αλήθεια και ανθρωπισμό

Γράφει ο Θ. Μουσόπουλος
Αρκετές φορές στο παρελθόν ασχολήθηκα με θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης της μουσουλμανικής μειονότητας που βρίσκεται στην ελληνική Θράκη. Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται “κινητικότητα” στα δημοτικά σχολεία (κλείσιμο σχολείων από τους γονείς, μη αποδοχή βιβλίων ελληνικής γλώσσας του λεγόμενου προγράμματος Φραγκουδάκη, συνελεύσεις γονέων, δηλώσεις γονέων, εκπαιδευτικών, πολιτικών …).
Γενικά, ως πολίτης, θεωρώ ότι το κλίμα είναι κόσμιο και ο διάλογος διεξάγεται σε ευπρεπές επίπεδο. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν για τα εκπαιδευτικά θέματα γίνεται ειλικρινής συζήτηση – χωρίς υστερόβουλες βλέψεις. Η αρχή πάντοτε είναι να επικρατεί στα εκπαιδευτικά δημοκρατία, αλήθεια και ανθρωπισμός.
Φρονώ ότι τα σχολικά βιβλία – για να είναι χρήσιμα – οφείλουν να εκσυγχρονίζονται και να ανανεώνονται. Και, βέβαια, και τα βιβλία του Προγράμματος Μουσουλμανοπαίδων έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού. Πιστεύω ότι τα παιδιά της μειονότητας του 2018 δεν είναι ίδια με τα παιδιά του 2000.
Πιστεύω επίσης ότι το επίπεδο ελληνομάθειας είναι διαφορετικό ανάμεσα στην πόλη και σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Και αναμφίβολα, γενικά, το επίπεδο ελληνομάθειας σε μικρούς/μικρές και μεγάλους/μεγάλες είναι πολύ καλύτερο σήμερα απ’ ό,τι πριν είκοσι χρόνια.
Νομίζω ότι στην παρούσα χρονική στιγμή το καλύτερο είναι να χρησιμοποιούνται παράλληλα και τα δύο βιβλία (Δημοσίου και Φραγκουδάκη).
Θεωρώ απαραίτητο, για να φωτίσω καλύτερα τις θέσεις μου, να παραθέσω κάποια αποσπάσματα από δύο παλιότερα άρθρα μου [ΑΡΑΓΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ; (2013) και ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ (2014)].
Τα παιδιά της μειονότητας όπως και όλα τα ελληνόπουλα είναι χρέος της ελληνικής πολιτείας να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τις διεθνείς συμβάσεις, για την παιδεία των παιδιών της μειονότητας. Στους τόπους που υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα πρέπει να υπάρχουν δύο ειδών σχολεία : α) ελληνικά σχολεία προσχολικής, υποχρεωτικής (δημοτικό – γυμνάσιο) και λυκειακής εκπαίδευσης (γενικής και επαγγελματικής), β) μειονοτικά σχολεία - σύμφωνα με τις συμβάσεις – στα ελληνικά και στη μειονοτική γλώσσα που επιλέγουν οι κάτοικοι. Επειδή όμως η μειονότητα δεν είναι γλωσσικά ενιαία, όπου χρειάζεται, θα υπάρχει εκπαιδευτική δομή «φροντιστηρίου» για τη μειονοτική γλώσσα που δε διδάσκεται στο σχολείο. Ούτως ή άλλως η μητρική γλώσσα πρέπει να γίνεται αντικείμενο σπουδής. Βασικός στόχος είναι να μάθουν την ελληνική γλώσσα, από τη στιγμή που τα παιδιά ζουν στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια, με το πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στην κατεύθυνση της ελληνογνωσίας – και όχι μόνο.
Πριν από λίγο καιρό, τον Οκτώβρη του 2012, παρακολούθησα στην Κομοτηνή το τριήμερο συνέδριο με τίτλο «Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας στη Θράκη».
Στο τέλος του συνεδρίου τοποθετήθηκαν πολλοί παριστάμενοι. Παίρνοντας το λόγο, θαύμασα τον πλούτο του συνεδρίου, την προχωρημένη γλωσσική αντίληψη των παιδιών στα ελληνικά, την καλλιέργεια αφηρημένης σκέψης – σε σχέση με το τι είχα υπόψη μου από το παρελθόν σε ανάλογες εκδηλώσεις. Το σχολείο είναι ‘νέο’, ενώ αξιοθαύμαστη είναι η ποιότητα διαφόρων δραστηριοτήτων – όπως της χρήσης υπολογιστών, των εκδρομών και των φυσικών επιστημών. Φρονώ ότι εξαιτίας του προγράμματος έχουν παραχθεί για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων εκπαιδευτικά υλικά πολύ περισσότερα και καλύτερα από ό,τι για τα υπόλοιπα ελληνικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, η εκπαίδευση είναι μαθητοκεντρική, πράγμα που απελευθερώνει από ποικίλες αγκυλώσεις.
Όσον αφορά το ποσοστό εισαγωγής σε ανώτατες και ανώτερες σχολές, το περίφημο 0,5 % - μόνο ως μεταβατικό στάδιο μπορεί να σταθεί. Όσο η παρεχόμενη εκπαίδευση στα ελληνικά γίνεται επαρκής, το ποσοστό πρέπει να μειώνεται ώστε να φτάσει στο 0.
Το Νοέμβριο του 1997 δημοσίευσα το άρθρο «Πολιτιστική συγκρότηση = Πολιτιστική συγκράτηση». Αναφέρομαι σε Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Νεοπρόσφυγες.
Παραθέτω την § 4 που αναφέρεται στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.
«Στο υποχρεωτικό για όλους εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να μαθαίνουν όλοι τέλεια την κοινή γλώσσα – την ελληνική, και επίσης τέλεια τη μητρική τους. Να μαθαίνουν την κοινή ιστορία και πολιτισμό της περιοχής, της Θράκης, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό των άλλων ομάδων. Ο κάτοικος στους Θράκης πρέπει να γνωρίζει το ‘δικό’ του και τα ‘άλλα’, που τον περιβάλλουν. Φορείς του πολιτισμού και της ιστορίας είναι οι άνθρωποι. Για να τους γνωρίσω και να τους αγαπήσω, οφείλω να γνωρίσω τι κουβαλά ο καθένας. Αυτό οφείλει να μου το προσφέρει η υποχρεωτική εκπαίδευση. Πάντοτε μιλούσαμε για την ανάγκη να εισαχθεί η τοπική ιστορία και ο πολιτισμός στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Κλείνοντας παραπέμπω σε ένα άρθρο μου που δημοσίευσα το 1994 στο ‘Εμπρός’ – πριν από 24 ολόκληρα χρόνια. Ο τίτλος του άρθρου – είναι εύγλωττος : Θρακοσωτήρες και Θρακέμποροι (Θρακοθήρες). Δε χρειάζεται επεξήγηση. Μόνο ο επίλογος αρκεί :
«Φτάνει πια! Δε θέλουμε πνευματικούς σωτήρες. Δεν μπορούν μερικοί να μας βλέπουν, όπως οι ευρωπαίοι αποικιοκράτες έβλεπαν τους ιθαγενείς. Θρακική αφύπνιση τώρα!».
Πολιτική χωρίς δημοκρατία, αλήθεια και ανθρωπισμό, δεν είναι σωστή πολιτική.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ξάνθη, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Συνελήφθη 23χρονος ημεδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (29-9-2018) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, 23χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας πενήντα έξι (56) μη νόμιμους μετανάστες.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα πενήντα έξι (56) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες του Έπους 1940/41 στη Β. Ήπειρο – Χρέος Όλων των Ελλήνων

Γράφει ο :Ταξίαρχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης
Αντιπρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης


Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Νομού Ξάνθης πραγματοποίησε, για 4η συνεχή χρονιά, Προσκύνημα στη Β. Ήπειρο, από 23 έως 26 Σεπ. 2018, υλοποιώντας την επιθυμία, μελών του και ανά την Ελλάδα Φίλων του.


Σκοπός του ταξιδιού ήταν η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των Ηρώων προγόνων μας, που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους, για την Ελευθερία της Πατρίδος. Μεγάλος ο φόρος του αίματος, 7976 ήρωες πρόγονοί μας παραμένουν εκεί, στην Κλεισούρα, στον Μοράβα, στην Τρεμπεσίνα, στο Υψ. 731 και σε άλλα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου. Συνεχίζουν να παραμένουν δυστυχώς άταφοι ύστερα 77 χρόνια με τα οστά διάσπαρτα στα πεδία των μαχών ή θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους χωρίς σταυρό ή σε οστεοφυλάκια, περιμένοντας άδεια για την ταφή τους !!!


Στο ‘’προσκλητήριο μας’’ αυτό, παρουσιάστηκαν μέλη μας, συνάδελφοι απόστρατοι Αξιωματικοί όλων των βαθμών, μεταξύ αυτών ο ζωντανός θρύλος του νεώτερου Ελληνικού Στρατού ο 97 ετών Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς, Αντιστράτηγος ε.α. Κων/νος Κόρκας, ο αξιωματικός που έλαβε μέρος σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις από το 1941 μέχρι και το 1949, ένας Επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, δύο (2) επίτιμοι Υπαρχηγοί ΓΕΣ ,ένας (1) Επίτιμος Διοικητής Δ’ΣΣ, Επίτιμοι Διοικητές Σχηματισμών και Διευθύνσεων Όπλων και Σωμάτων του ΓΕΣ, όπως και εκλεκτοί Φίλοι του Παραρτήματος από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Είχαμε συνταξιδιώτες, από την Καλαμάτα μέχρι την Ορεστιάδα. Συνολικά 104 προσκυνητές –συνταξιδιώτες με δύο (2) λεωφορεία, που ξεκίνησαν ταυτόχρονα στις 07:00 της 23 Σεπ.’18 από την ΑΘΗΝΑ με αρχηγό του τον Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης και το άλλο την ΞΑΝΘΗ, με αρχηγό του τον Αντιπρόεδρο, που αντάμωσαν στο ‘’Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι Ιωαννίνων.


Επισκεφτήκαμε τους τόπους της θυσίας και τα γνωστά Στρατιωτικά νεκροταφεία στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ, στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, στο υψ.731 στον περίβολο του σπιτιού της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου στην ΧΙΜΑΡΑ, τους Αγ. ΣΑΡΑΝΤΑ και το οστεοφυλάκιο του Ι. Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο ΔΕΛΒΙΝΟ.


Στο πλαίσιο του ταξιδιού μας συνδυάστηκε επίσκεψη και προσφορά σχολικού εξοπλισμού, γραφικής ύλης και αθλητικών ειδών στα σχολεία της Ομογένειας «ΟΜΗΡΟΣ» στη Χιμάρα και «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» στο Αργυρόκαστρο και τον Μεσοπόταμο, ως έμπρακτη στήριξη των νέων της Ελληνικής ομογένειας Τα είδη αγοράστηκαν με τα χρήματα επωνύμων και ανωνύμων δωρητών που προσέτρεξαν στη σχετική έκκλησή μας. Δώρα επίσης προσέφεραν η ΕΑΑΣ, το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Καβάλας, ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης, ο Σύλλογος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Μεσσηνίας καθώς και πολλοί συνταξιδιώτες μας. Το οδοιπορικό μας ,με τις κύριες δραστηριότητες κατά ημέρα, ήταν :


1η Ημέρα: 23 Σεπτεμβρίου 2018 ( Καλπάκι- Αργυρόκαστρο)
Ξεκινώντας από Ξάνθη μέσω ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και από Αθήνα μέσω Ρίου-Αντιρρίου και ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ οι επιβαίνοντες των δύο λεωφορείων συναντηθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο Αγώνα 1940 στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Διοικητής της 8ης ΜΠ ΤΑΞ ΠΖ Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μπολομύτης και άλλοι Αξιωματικοί. Επακολούθησε ενημέρωση για την ΜΑΧΗ ΕΛΑΙΑΣ –ΚΑΛΑΜΑ, προβολή VIDEO και επίδειξη των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου από στρατιώτες ξεναγούς. Μετά την ενημέρωση επιδόθηκε τιμητική πλακέτα με το έμβλημα της Ταξιαρχίας από τον Διοικητή της VIIIης ΜΠ ΤΑΞ ΠΖ το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ξάνθης και ο Αντιστράτηγος ε.α. Κων/νος Κόρκας.


Στη συνέχεια, μέσω του Μεθοριακού Σταθμού Κακαβιάς, όπου συναντήσαμε και τους γηγενείς ξεναγούς μας την κ. Έλενα Καλούδη από τη Δερβιτσάνη και τον Δημήτρη Γκούλιο, εισήλθαμε στη Βόρειο Ήπειρο, με πρώτο σταθμό στο Στρ. Νεκροταφείο στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Σκέπης στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ. Εκεί είχαν ταφεί με τα επώνυμά τους οι 59 Έλληνες στρατιωτικοί που κατέληξαν από τα τραύματά τους στο πεδινό χειρουργείο που είχε αναπτυχθεί στο χωριό. Τους τάφους αυτούς φρόντιζε ο ομογενής Ιωάννης Μπάκος και όταν το καθεστώς Εμβέρ Χότζα επέβαλε την καταστροφή επί ποινή θανάτου όλων των θρησκευτικών μνημείων φρόντισε να κρύψει τους σταυρούς των τάφων και αφού κατέγραψε επακριβώς τις θέσεις τους, τηρούσε με πλήρη μυστικότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών. Μετά το 1991 ιδρύθηκε το σημερινό στρατιωτικό νεκροταφείο και συνεχιστής του έργου του πατέρα του είναι σήμερα ο γιός του, Γεώργιος. Μπάκος, ο οποίος μας υποδέχθηκε και μας ενημέρωσε. Τελέσαμε Μνημόσυνο και επακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Επίτιμο Διοικητή 1ης Στρατιάς Αντγο ε.α. Κων/νο Κόρκα και την Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, κα Ελένη Χατζηγεωργίου. Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ψάλλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.


Μοιράστηκαν σε όλους κόλλυβα που έφεραν από την Ξάνθη οι συνταξιδιώτισσες μας κυρίες Εριφύλλη Μαυρίδου και Ασπασία Μουτάφη.


Φτάσαμε στο Αργυρόκαστρο και συμμετείχαμε στον Εσπερινό στον επιβλητικό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως, όπου αφού μας καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. κ. Δημήτριος, μεταβήκαμε στο 9χρονο Ελληνο-Αλβανικό Σχολείο, «Πνοή Αγάπης», που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, όπου επιδώσαμε και τα δώρα μας. Η Διευθύντρια του σχολείου, η ομογενής κ. Κουρεμένου Μελπομένη, μας υποδέχθηκε και μας προσέφερε αναψυκτικά και γλυκά. Ενώ ο Διευθυντής του νεοϊδρυθέντος 3ετούς Λυκείου της «Πνοής Αγάπης» μας ενημέρωσε για τα θέματα του σχολείου τους καθώς και για τη γενική εκπαίδευση της ομογένειας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε κατόπιν προσκλήσεώς μας και ο ΑΚΑΜ Τιράνων Σχης (ΠΖ) Μπακιρτζής Χρήστος.


2η Ημέρα :24 Σεπτεμβρίου 2018 (Κλεισούρα - Υψ, 731 – Τάφος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού - Αυλώνα)


Λίγα χιλιόμετρα πριν την ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, εν μέσω των επιβλητικών και αγρίας ομορφιάς υψωμάτων της στενωπού, υψώνεται ένας τεράστιος σταυρός του ολοκαίνουργιου Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στο χώρο του οποίου υπάρχουν 350 κενοί τάφοι έτοιμοι να υποδεχθούν τα οστά των πεσόντων ηρώων που φυλάσσονται σε μεταλλικά οστεοφυλάκια μέσα στον Ιερό Ναό περιμένοντας την άδεια ταφής από το Αλβανικό κράτος !!!Τελέσαμε τρισάγιο, ενώ στεφάνι κατατέθηκε από τον Επίτιμο Α΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντγο ε.α. Ιωάννη Κακουδάκη, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός μας Ύμνος αντήχησε για μια ακόμη φορά, στη στενωπό της Κλεισούρας.


Αμέσως μετά αναχωρήσαμε για τον κύριο σκοπό της επίσκεψής μας, το προσκύνημα στο Ύψωμα 731, που το όνομά του έχει χαραχτεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τις ‘’Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ’’. Μετά από διαδρομή μιας και πλέον ώρας στα δύσβατα δρομολόγια γεμάτα πέτρες και νεροφαγώματα τα 11 μικρά λεωφορεία που μισθώσαμε σκαρφάλωσαν πάνω στις απότομες πλαγιές των υψωμάτων και φτάσαμε στο λιτό μνημείο των Ελλήνων Ηρώων πάνω στο Ύψωμα 731 ακριβώς δίπλα στη μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήσαμε στις 27 Ιουν 2015 «ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!, ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731 ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ».


Ακολούθησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος, Υπτγο ε.α. Γεώργιο Γεωργιάδη και περιγραφή του τιτάνιου αγώνα που δόθηκε από 9 - 26 Μαρ.1941.Στη συνέχεια τελέσαμε Τρισάγιο, ενώ το τιμητικό στεφάνι κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης Ταξχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης. Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ψάλλαμε όλοι μαζί, με δάκρυα στα μάτια και ρίγη συγκίνησης, τον Εθνικό Ύμνο.


Συνεχίσαμε το ταξίδι μας κατευθυνόμενοι προς το Φίερι στην Ιερή Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου. Ακολούθως συνεχίσαμε προς την πόλη της Αυλώνας όπου και διανυκτερεύσαμε.


3η Ημέρα:14 Οκτωβρίου 2017 (Χιμάρα – Άγιοι Σαράντα - Δέλβινο)


Άφιξη στην ιστορική Ελληνική πόλη της ΧΙΜΑΡΑΣ. Επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ» όπου μας υποδέχθηκε η Διευθύντριά του κα Σοφία Παπαγιάννη, δάσκαλοι και μικρά παιδιά του σχολείου. Επιδώσαμε τα δώρα που κάλυψαν όλες τις ανάγκες του σχολείου, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του από την ομογενή δασκάλα κα Παναγιώτα Νεράντζη και ξεναγηθήκαμε στις αίθουσές του. Τα παιδιά του σχολείου μας αντάμειψαν με ένα τραγουδάκι ειδικά για μας και μας συγκίνησαν ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Στη συνέχεια ο προσφάτως εκλεγείς Πρόεδρος του Παρατήματος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Χιμάρας κ. Φρέντης Μπελέρης, ο οποίος υπηρέτησε στις Καταδρομές τίμησε τον Αντγο ε.α Κων/νο Κόρκα για τους αγώνες του υπέρ της πατρίδος.


Ο επόμενος προορισμός ήταν το σπίτι της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου, η οποία στην αυλή του σπιτιού συνεχίζει να φυλάει ακόμη και σήμερα θαμμένους τις σωρούς έξι (6) νεκρών Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν εκεί τον Απρίλιο 1941, λίγες μέρες πριν τη σύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού και ο πατέρας της ενταφίασε στο κτήμα του και με κίνδυνο της ζωής του απέκρυπτε το σημείο ταφής τους από τις Ιταλικές και Αλβανικές αρχές, έργο που μετά το θάνατό του συνέχισε και η κόρη του. Μας υποδέχθηκε με συγκίνηση στην αυλή της. Τελέσαμε τρισάγιο στο μνημείο των έξι πεσόντων στρατιωτών ενώ το τιμητικό στεφάνι κατατέθηκε από τον Επίτιμο Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντγο ε.α Γεώργιο Νακόπουλο. Η κ. Ερμιόνη Μπρίγκου, στη συνέχεια αφηγήθηκε με τη χαρακτηριστική γλυκιά και σεμνή φωνή της τις αναμνήσεις της από τον πόλεμο και την απόκρυψη των σωρών των νεκρών στρατιωτών. Την αποχαιρετήσαμε με την ευχή να την έχει καλά ο Θεός ώστε να την συναντήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας.


Κινηθήκαμε προς το χωρίο Δέλβινο, κοντά στους Αγίους Σαράντα, όπου στο οστεοφυλάκιο που υπάρχει κάτω από το καμπαναριό του Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, φυλάσσονται τα οστά των σωρών 19 νεκρών Ελλήνων στρατιωτικών που ανευρέθηκαν στην περιοχή. Τελέσαμε Τρισάγιο, στεφάνι κατέθεσε ο Αντγος ε.α. Αντώνιος Βασιλείου, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και όλοι εμείς μαζί με τους παρισταμένους ομογενείς κατοίκους ψάλλαμε με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο.
Αναχωρήσαμε κατευθυνόμενοι προς τους Αγίους Σαράντα όπου αφού εγκατασταθήκαμε στο ξενοδοχείο, το βράδυ συνδιασκεδάσαμε σε παρακείμενο εστιατόριο με παραδοσιακή ελληνική μουσική και τραγούδια.


4η Ημέρα 26 Σεπτεμβρίου 2018 (Άγιοι Σαράντα - Μεσοπόταμος –Ηγουμενίτσα - Ξάνθη ή Αθήνα)


Από τους Αγίους Σαράντα μεταβήκαμε στο χωριό ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΣ όπου λειτουργεί το Κολλέγιο «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Μας υποδέχθηκαν ο Διευθυντής του Κολλεγίου κος Θωμάς Ντάλας, οι καθηγητές και οι μαθητές του. Παρακολουθήσαμε μια σύντομη ενημέρωση για τις δραστηριότητές του και αφού επιδώσαμε τα δώρα που προοριζόταν για το Κολλέγιο αναχωρήσαμε για τον μεθοριακό σταθμό της Σαγιάδας αφού προηγουμένως αποχαιρετήσαμε τους ξεναγούς μας Έλενα και Δημήτρη ευχαριστώντας τους για την τόσο λεπτομερή και εμπεριστατωμένη ξενάγηση και ενημέρωση που μας έκαναν.


Πήραμε το δρόμο της επιστροφής και στην Ηγουμενίτσα αποχωριστήκαμε τους φίλους συνταξιδιώτες μας που κατευθύνθηκαν προς Ν. Ελλάδα, υποσχόμενοι να συναντηθούμε σύντομα.


Οι μαχητές έκαναν το καθήκον τους. Οι 7.976 που έπεσαν, στα πεδία των μαχών στη Β. Ήπειρο, δεν απαιτούν ούτε διαμαρτύρονται αλλά περιμένουν από εμάς τους επιγενόμενους να κάνουμε το δικό μας καθήκον.


Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετείχαν στο φετινό μας Προσκύνημα, αφού με την παρουσία τους έδειξαν έμπρακτα, ότι εμείς που ζούμε στην Μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα, δεν ξεχνούμε τους ηρωϊκούς μας νεκρούς και ταυτόχρονα ότι είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, συντελώντας έτσι στη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών μας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό Εθνικό έργο που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.


Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ανακοινώνει, ότι :


• Το επόμενο Προσκύνημα (με 2 λεωφορεία) στους ίδιους προορισμούς στη Βόρειο Ήπειρο, θα είναι το 3ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. 2019. (ταυτόχρονες αναχωρήσεις από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ) Δηλώσεις Πρόθεσης Συμμετοχής (από τώρα) :τηλέφωνα : 6937100910 & 6937409943.


• Θα προσφέρει, σε κάθε ενδιαφερόμενο Σύλλογο/Ένωση, κλπ που επιθυμεί να διοργανώσει αντίστοιχο ταξίδι σε διαφορετική ημερομηνία, κάθε πληροφορία από την αποκτηθείσα εμπειρία.


• Δύναται επίσης να διαθέσει και αρχηγό /διοργανωτή, από τα μέλη του, εφόσον ζητηθεί.

Κατώτεροι των περιστάσεων οι Ξανθιώτες ως προς τα εθνικά μας θέματα

Ούτε ένα αμφιθέατρο δε γέμισαν για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τη Μακεδονία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης με ομιλητές τους Νάτσιο Δημήτρη και Μαλκίδη Θεοφάνη. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν κυρίως σε ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας ενώ ο κ. Μαλκίδης ανέλυσε με λεπτομέρειες τη συμφωνία των Πρεσπών.
Την παράσταση όμως κατάφεραν να κλέψουν για ακόμα μια φορά οι Ξανθιώτες, δια την απουσίας τους φυσικά αφού είναι ζήτημα αν γέμισε το μισό αμφιθέατρο. Ούτε 600 Ξανθιώτες δηλαδή δεν ενδιαφέρθηκαν για τη Μακεδονία ενώ με εξαίρεση τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, έλαμψαν δια της απουσίας του οι υπόλοιποι τοπικοί άρχοντες.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, η βροχή, ο αρκετά δυνατός άνεμος θα μπορούσαν να είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για τη μη ανταπόκριση του κόσμου αλλά σε μια μεγάλη πόλη με μεγάλες αποστάσεις κι όχι στην Ξάνθη όπου το Δημοτικό Αμφιθέατρο είναι στη χειρότερη περίπτωση 10 λεπτά ποδαρόδρομος από τα σπίτια μας.
Το περίεργο είναι πως την εκδήλωση τη διοργάνωσαν 16 σύλλογοι κάτι που σημαίνει πως μόνο τα μέλη αυτών των συλλόγων ήταν αρκετά για να γεμίσουν το αμφιθέατρο αλλά….
Αυτή βέβαια δεν είναι η μοναδική φορά που οι Ξανθιώτες γυρίζουν την πλάτη τους στα εθνικά μας θέματα. Πριν μερικά χρόνια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης και κυρίως για την προσπάθεια εκτουρκισμού των Ελλήνων Πομάκων όπου και πάλι οι συμπολίτες μας Ξανθιώτες δεν ανταποκρίθηκαν ενώ για την ίδια εκδήλωση στην Κομοτηνή δεν έπεφτε καρφίτσα στο εκεί αμφιθέατρο.
Σ. Καραχότζα

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Σύλληψη 49χρονου αλλοδαπού για αποδοχή -διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη χθες (28-9-2018) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης - Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 49χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για αποδοχή – διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 49χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ όπως προέκυψε το όχημα έφερε πινακίδες κυκλοφορίας, για τις οποίες είχε δηλωθεί κλοπή την 13-09-2018 σε αστυνομική υπηρεσία της Αττικής.
Κατασχέθηκαν οι παραπάνω πινακίδες κυκλοφορίας.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου Ροδόπης.

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατόπιν εορτής μας πληροφορεί ότι θα συμμορφωθεί με δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών σε εργαζομένους και συνταξιούχους ορισμένων κλάδων. Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση είχε ήδη καταβάλει το 50% των αναδρομικών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από τον Ιανουάριο δεσμευθεί για την καταβολή και του υπόλοιπου ποσού».
Πλήρης Δήλωση
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατόπιν εορτής και αφού βρισκόμαστε ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο, μας πληροφορεί ότι θα συμμορφωθεί με δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών σε εργαζομένους και συνταξιούχους ορισμένων κλάδων. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και καιρό. Αλλά επί 4 χρόνια, έδινε μόνον υποσχέσεις, αποδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, πόσο αναξιόπιστη είναι.
Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, το 2014, προέβη, στο πλαίσιο τότε των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, στην καταβολή όχι μόνον του 50% των αναδρομικών -αποδοχών και συντάξεων- αλλά και στην αποκατάσταση των τρεχουσών αποδοχών και συντάξεων εκείνης της εποχής κατά 50% σε σχέση με ό,τι ίσχυε προ των περικοπών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Επιπλέον, από τον Ιανουάριο, o Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα απέδιδε και τα υπόλοιπα ποσά που οφείλονται.
Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι προχώρησαν στην επιστροφή των αναδρομικών σεβόμενοι τις δικαστικές αποφάσεις, και ποιοι προσπαθούν λίγο πριν την αποχώρησή τους από την Κυβέρνηση, και αφού άλλαξαν προς το δυσμενέστερο το μισθολογικό καθεστώς αυτών των κλάδων, να δείξουν δήθεν ότι ενδιαφέρονται. Όπως γνωρίζουν ότι για να αλλάξει πορεία η χώρα, χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν υπάρχει στην ιστορία πρωθυπουργός που να έχει ισχυριστεί ότι θα παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία ακόμη και αν ο κυβερνητικός του εταίρος αποσύρει τη στήριξή του.
Το είπε ακόμη και αυτό ο κ. Τσίπρας. Ότι θα συνεχίσει να κυβερνά και χωρίς να έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής.
Τον καλούμε να αντιληφθεί ότι η χώρα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Σε μια Δημοκρατία τον τελικό λόγο τον έχουν οι πολίτες».

Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης συγχαίρει τον Ἀντώνη Παπαδόπουλο

Η ανακοίνωση:
Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ξάνθης ἐκφράζει τά θερμά της συγχαρητήρια στόν νεαρό συμπολίτη μας Ἀντώνη Παπαδόπουλο, υἱό τρίτεκνης οἰκογένειας, γιά τήν ἀνάδειξή του σέ Πρωταθλητή Ἑλλάδος στούς προσφάτους Πανελληνίους Ποδηλατικούς Ἀγώνες.
Ἀποδεικνύεται γιὰ μιὰ ἀκόμα φορὰ ὅτι τίποτε στὴ ζωὴ δὲν χαρίζεται, ἀλλὰ κατακτιέται μὲ κόπο, ἀγῶνες καὶ θυσίες.
Ἡ προσπάθεια καί ἡ διάκριση τοῦ Ἀντώνη μᾶς κάνει ὅλους ὑπερήφανους καί εἴμαστε βέβαιοι ὅτι μέ τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ θά ὑπάρξουν περισσότερες διακρίσεις στὸ μέλλον.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια στο Ι.Θ.Τ.Π.

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα πραγματοποιήσει την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-19, ένασπονδυλωτό πρόγραμμα αυτόνομων βιωματικών σεμιναρίων με θεματικό άξονα
«Σύγχρονες Προκλήσεις στην Εκπαίδευση και τη Διαπαιδαγώγηση»
Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα αποτελούμενο από 6 βιωματικά αυτοτελή σεμινάριαπου σχετίζονται με πτυχές της σύγχρονης εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης αλλά και θέματα που άπτονται του πρωταγωνιστικού ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί και γονείς στο σύγχρονο περιβάλλον μάθησης αλλά και την καθημερινότητά τους.
Το κάθε σεμινάριο είναι απολύτως αυτόνομο με δική του θεματική χωρίς να αποτελεί προαπαιτούμενο για την παρακολούθησή του η παρακολούθηση προηγούμενων ή επόμενων σεμιναρίων.
Ωστόσο η παρακολούθηση όλου του κύκλου σεμιναρίων εξασφαλίζει στους συμμετέχοντες επιπλέων προνόμια:
1. Βεβαίωση συμμετοχής για το σύνολο του προγράμματος (πέρα από την βεβαίωση του κάθε σεμιναρίου ξεχωριστά) συνολικής διάρκειας 50 ωρών (αποδίδει 4,17 εκπαιδευτικές πιστωτικές μονάδες ECVET).
2. Συμπλήρωμα πιστοποιητικού europass, στο οποίο περιγράφονται και αναλύονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος.
3. Έκπτωση 15% στο κόστος συμμετοχής σε κάθε ένα σεμινάριο πέραν του πρώτου.
Χρονική διάρκεια προγράμματος: Τα σεμινάρια είναι κατανεμημένα σε ένα διάστημα επτά μηνών από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019με συχνότητα περίπου ένα διήμερο βιωματικό σεμινάριο ανά μήνα.
Το κάθε σεμινάριο διαρκεί οκτώ ή δέκα ώρες (ανάλογα με την θεματική) και θα προσφέρονται χωρισμένο σε δύο ημέρες απογευματινές ώρες. Το κάθε σεμινάριο θα ολοκληρώνεται μέσα στην ίδια εβδομάδα.
Πληροφόρηση: Πριν την υλοποίηση του κάθε βιωματικού σεμιναρίου το Ι.Θ.Τ.Π. θα ενημερώνει εγκαίρως σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες.
Σκοπός: Σκοπός του κύκλου βιωματικών σεμιναρίων είναι να προσφέρει χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με ζητήματα και προκλήσεις που συναντούν εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί και γονείς στην καθημερινότητά τους και σχετίζονται με τη διαπαιδαγώγηση και την εκπαίδευση.
Όλα τα παραπάνω προσφέρονται μέσα από φιλικές στους συμμετέχοντες βιωματικές διεργασίες με επικέντρωση στην απόλυτη χρηστικότητα των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν.
Θεματικά πεδία:
• Επικοινωνία και διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας.Εισηγήτρια Κατερίνα Χαζτηδημητρίου, οικονομολόγος MSc ΑΠΘ, εκπαιδεύτρια ενηλίκων. (Το συγκεκριμένο σεμινάριο προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο).Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018.
• Μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες: ερμηνεία και αντιμετώπιση του φαινομένου.Εισηγήτρια Παπαδοπούλου Μαρία, ψυχολόγος, 19 και 22 Νοεμβρίου 2018.
• Γνωριμία με την Παιγνιοθεραπεία, Εισηγήτρια Χριστίνα Τσιμούδη ψυχολόγο.17 και 20 Δεκεμβρίου 2018.
• Παραβατικότητα Ανηλίκων. Τα αίτια και η αντιμετώπιση της Προβληματικής Συμπεριφοράς.Εισηγήτρια Χριστίνα Τσιμούδη ψυχολόγος. 28 και 31 Ιανουαρίου 2019
• Εισαγωγή στην έννοια, τις αρχές και την πρακτική του Coaching.Εισηγήτρια Ζήνα ΣιδερίδουLifeCoach (Πιστοποιητικό εξειδίκευσης Παν. ΑΙΓΑΙΟΥ).25 και 28 Φεβρουαρίου 2019.
• Σχολική Μάθηση και Επιτυχία στις εξετάσεις Χωρίς Άγχος. Εισηγήτρια Παπαδοπούλου Μαρία, ψυχολόγος. 1 και 4 Απριλίου 2019.
Εισηγητές: Οι εισηγητές που αναλαμβάνουν κάθε θεματικό πεδίο είναι αναγνωρισμένοι επιστήμονες στον τομέα τους με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο αντικείμενο που θα προσφέρουν
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Βασίλειος Μακέδος ΜΑ στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση
Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, φοιτητές εκπαιδευτικών τμημάτων αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες αναφορικά με τις σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση και την διαπαιδαγώγηση και ειδικότερα σε σχέση με τις παραπάνω θεματικές.
Προσφέρονται ειδικές μειωμένες τιμές σε φοιτητές, σε όσους έχουν παρακολουθήσει προηγούμενα σεμινάρια του Ιδρύματος και στα μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Το σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.
Πληροφορίες/εγγραφές: καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-21:00 στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωί) 25410 26635 (απόγευμα).