Log in
updated 10:00 AM UTC, Oct 23, 2019
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Οκτώβριος 2019

Με την υπογραφή του Σέμπα

Αρχίζει να κάνει πράξη όσα έλεγε ο Μπουρχάν Μπαράν


Ορεξάτος και με πολύ διάθεση φαίνεται πως μπήκε στον πολιτικό βίο ο Βουλευτής Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν. Ήδη με τις παρεμβάσεις – ερωτήσεις του φέρνει στη Βουλή μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της περιοχής. Ασφαλώς όντας μη κυβερνητικός Βουλευτής δεν έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την επίλυση κάποιων προβλημάτων. Μπορεί όμως να συμβάλει στην ανάδειξη τους κι αυτό κάνει ώστε με τη σειρά της η κυβέρνηση να αναζητήσει τις απαιτούμενες λύσεις.
Το ευτύχημα για τους Ξανθιώτες είναι πως ο κ. Μπουρχάν Μπαράν αρχίζει να κάνει πράξη κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ λίγες μέρες μετά την εκλογή του, να είναι δηλαδή Βουλευτής όλων των Ξανθιωτών και όχι μόνο των μουσουλμάνων ή μόνο των χριστιανών.
Με εξαίρεση το πρόβλημα στέγασης του μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου, όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις του έχουν να κάνουν με προβλήματα που αφορούν όλους τους Ξανθιώτες, άσχετα από το θρήσκευμα του καθένα. Ομολογώ πως η στάση αυτή με εκπλήσσει ευχάριστα μιας και δε μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές οι μέχρι τώρα μειονοτικοί Βουλευτές της περιοχής.
Του εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου και των πολιτών του.

Και ακόμα δεν είδατε τίποτα. Τα γραμμάτια μιας δημαρχιακής καρέκλας δεν εξοφλούνται τόσο εύκολα


Εντελώς δικαιολογημένος είναι ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες από την παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης σε εκδήλωση μειονοτικού συλλόγου στην οποία παρόντες ήταν άνθρωπου οι οποίοι ποτέ δεν έκρυψαν πως ονειρεύονται μια τουρκική ή ακόμα και μια ανεξάρτητη Θράκη. Κι όμως, πιστέψτε με αυτό που έκανε ο Δήμαρχος Ξάνθης είναι πολύ ασήμαντο μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα γραμμάτια μιας δημαρχιακής καρέκλας αγαπητοί μου αναγνώστες και φίλοι δεν εξοφλούνται με μια μόνο παρουσία σε ΤΟΥΡΚΟΕΚΔΗΛΩΣΗ. Μακάρι να κάνω λάθος και οι εξελίξεις να με διαψεύσουν. Από την πολυετή εμπειρία μου όμως τόσο στον χώρο της δημοσιογραφίας όσο και στον χώρο των μειονοτικών ζητημάτων της Θράκης, πιστεύω πως τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα. Μακάρι να γράφω ανοησίες και να μην επαληθευτούν όλα όσα λέω στη σημερινή μου στήλη.

Τον Ραχμάν περιμένατε για να καταλάβετε τι σας λέμε τόσα χρόνια για τη Θράκη;


Εντύπωση στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες κάποιος Ραχμάν από τα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης επειδή λέει εμφανίζεται σε φωτογραφία να χαιρετάει στρατιωτικά και να φοράει μια μπλούζα με την τουρκική σημαία. Κάποιοι μάλιστα μας το παρουσιάζουν και σαν τη μεγάλη είδηση.
Που ακριβώς τη βλέπετε την είδηση ρε παιδιά για να τη δω κι εγώ; Εσείς τώρα ανακαλύψατε πως μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα υπάρχουν και τέτοια στοιχεία; Εμείς τι φωνάζουμε τόσα χρόνια δηλαδή; Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε προς κάθε κατεύθυνση πως η Θράκη χάνεται σιγά σιγά. Πως μέρα με τη μέρα και με την ανοχή ίσως και με τη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας εκτουρκίζονται όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι της Θράκης. Τον κ. Ραχμάν περιμένατε για να καταλάβετε πως τόσα χρόνια δε σας λέμε λόγια του αέρα;

Σ. Καραχότζα

Δυναμική απάντηση Δημαρχόπουλου στις αοριστολογίες του Τσέπελη.

Απάντηση στην γενικόλογη και χωρίς καμία ουσία ανακοίνωση του Δημάρχου Ξάνθης για την παρουσία του σε εκδήλωση μειονοτικών παραγόντων που είτε φανερά είτε κρυφά υπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα στη Θράκη δίνει ο π. Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος με την παρακάτω δήλωση του.
Ολόκληρη η δήλωση του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου:
Όσο διατυπωμένη και σωστά ορθογραφημένη κι αν είναι η απάντηση του νυν Δημάρχου, δυστυχώς δεν έπεισε κανέναν και κυρίως τον ίδιο του τον εαυτό!
Οι έως τώρα πρακτικές του δείχνουν είτε άγνοια κινδύνου, είτε αντίληψη (στο μέτρο του δυνατού) των πράξεων του. Πράξεων που αποσκοπούσαν στην κατάκτηση μόνο της καρέκλας του Δημάρχου και τίποτε άλλο.
Από την προεκλογική περίοδο είχαν φανεί οι διαθέσεις του. Βιώσαμε ανεπανάληπτα φαινόμενα προεκλογικής αναμέτρησης. Δεν είχαμε φανταστεί όμως ότι θα ξεπερνούσαν τα όρια.
Βρεθήκαμε στο σημείο να προσβάλλεται Πανελληνίως ένας ολόκληρος Δήμος και οι δημότες του, εξαιτίας ανθρώπων των οποίων το εθνικό αίσθημα υπερηφάνειας υπολείπεται υποδειγματικά!
Με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και αξιοπρέπειας κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει!
Αισθανόμαστε ντροπή για την εν γνώση ή όχι άγνοια τους!
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ
π. Δήμαρχος Ξάνθης
επικεφαλής παράταξης
ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ

Παράταση της κτηματογράφησης μέχρι το τέλος του έτους ζητά με ερώτηση του ο Βουλευτής Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν

Αναλυτικά η ερώτηση:
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κ.Χατζηδάκη.
Θέμα: «Μεγάλη ανάγκη οριστικής παράτασης στις διαδικασίες κτηματογράφησης τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους».
Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την κτηματογράφηση, αν και έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, οι ρυθμοί προσκόμισης των εγγράφων στο κτηματολόγιο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περιοχές του Ν. Ξάνθης, το κτηματολόγιο έχει δώσει παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο ιδιοκτήτες και φορείς ζητούν την εκ νέου παράταση, τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους για να μπορέσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις.
Επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την πολύμηνη «παράλυση» ουσιαστικά του δημοσίου, το οποίο από τον Μάη έως και τον Ιούλιο βρισκόταν σε εκλογικούς ρυθμούς,
επειδή οι ιδιοκτήτες που πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης ξεπερνούν το 1εκ. και προφανώς δεν προλαβαίνουν να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα για να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, ζητούν παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους για την οριστικοποίηση των εγγραφών, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν και λάθη,
επειδή τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά και
επειδή έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση και για άλλη παράταση
Ερωτάσθε κε Υπουργέ:
Προτίθεστε να δώσετε οριστική παράταση τουλάχιστον μέχρι 31.12.2019 στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, η οποία κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να φανούν συνεπείς και να αποφευχθούν τυχόν λάθη;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μπουρχάν Μπαράν

Αυξάνει τους πόρους για το Εξοικονομώ κατ’ οίκον η Περιφέρεια ΑΜΘ

Συνάντηση είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με τις διοικήσεις των δύο Τεχνικών Επιμελητηρίων της Περιφέρειας.
Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και τα ΤΕΕ στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ.
Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ αυξάνει κατά 15 εκατομμύρια ευρώ τους πόρους που διαθέτει από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα προκειμένου να συμπεριληφθεί στο Εξοικονομώ κατ΄οίκον το σύνολο των αιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που, ενώ υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν λόγω μη επάρκειας πόρων.
Ταυτόχρονα, και δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από πολίτες για νέες εντάξεις, ο κ. Μέτιος εξέφρασε την πρόθεση η Περιφέρεια ΑΜΘ να χρηματοδοτήσει την ένταξη νέων αιτήσεων με βάση και τις προτάσεις που θα καταθέσουν άμεσα τα δύο ΤΕΕ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από το ΤΕΕ Θράκης, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Λουρίκας, ο αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Ασημίδης και ο γενικός γραμματέας κ. Αδαμάντιος Παπαδόπουλος, από το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Παράσχου και ο γενικός γραμματέας κ. Απόστολος Παυλίδης. Από την Περιφέρεια παρόντες ήταν επίσης η εκτελεστική γραμματέας κ. Ζωή Κοσμίδου και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Τάσος Παράσχου.

Παρούσα και φέτος η Περιφέρεια ΑΜΘ στη διεθνή έκθεση Anuga 2019

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου και με στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε και φέτος στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga 2019, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Κολωνία της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, 11 επιχειρήσεις από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε ένα διεθνές κοινό και να αναπτύξουν το δίκτυο των συνεργασιών τους.
Το περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜΘ επισκέφτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Γιώργος Κωσταντόπουλος.
Η Anuga θεωρείται ως η σημαντικότερη διεθνής έκθεση στον τομέα των τροφίμων και των ποτών παγκοσμίως. Πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και συγκεντρώνει εμπόρους λιανικής και χονδρικής, παραγωγούς, εισαγωγείς και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από όλο τον κόσμο.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 7.200 εκθέτες από 108 χώρες, ενώ οι εμπορικοί επισκέπτες ξεπέρασαν τους 150.000.

Συνελήφθησαν 3 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (21-10-2019), στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, απ ό αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης, τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 35, 32 και 25 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά είκοσι ένα (21) μη νόμιμους μετανάστες.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Επαρχιακή Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πλην όμως ο οδηγός του δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.
Στη συνέχεια το όχημα κατευθύνθηκε στην πόλη της Ξάνθης, όπου ο οδηγός του το ακινητοποίησε και μαζί με τον 35χρονο συνοδηγό, τράπηκαν πεζή σε φυγή. Άμεσα οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 35χρονο, ενώ ο οδηγός - διακινητής διέφυγε και αναζητείται.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες.


Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το απόγευμα, στην Επαρχιακή Οδό Νέα Σάντας – Αρριανών, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης , πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 60χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.
Εντός του οικισμού Μύστακα Ροδόπης, ο δράστης ακινητοποίησε το όχημα και διέφυγε πεζός σε παρακείμενους αγρούς, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος διαπιστώθηκε ότι μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.


Στην τρίτη περίπτωση , χθες το βράδυ, στην Εθνική οδό Ορεστιάδας - Αλεξανδρούπολης (στο ύψος του οικισμού Φερών), αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, συνέλαβαν τον 30χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει, παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες .
Κατασχέθηκαν τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τρεις υποθέσεις ενήργησαν, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ορίζονται οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις:
 Γενικός τετραήμερος σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα της 25ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2019.
 Φωταγώγηση όλων των Καταστημάτων του Δημοσίου των ΟΤΑ, καθώς και των Καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2019.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
• Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα ΝΠΔΔ κτλ.
Ώρα 12:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης και κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους, οδηγούς, Συλλόγους, Οργανώσεις, Σωματεία, Ιδρύματα. Τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.
ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Ώρα 07:00 Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σε όλες τις εκκλησίες και ανάκρουση Εωθινού και εμβατηρίων από τις Φιλαρμονικές του Δ΄Σ.Σ. και του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.
Ώρα 8:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδώσει Στρατιωτικό Άγημα και η Μουσική του Δ΄Σ.Σ.
Ώρα 10.30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων. Εκφώνηση πανηγυρικού από την κα Φυλακτάκη Δέσποινα Φιλόλογο του 4ου ΓΕΛ. Ξάνθης.
Ώρα 11:00 Λιτή δεξίωση από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης κ. Ευφραιμίδη Νικόλαο στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Ώρα 11:45 Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης , το Στρατηγό Διοικητή Δ΄ΣΣ, το Δήμαρχο Ξάνθης, τον Πρύτανη του ΔΠΘ, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Διοικητή του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγους, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Σύνδεσμο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, την Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας , το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, όλες τις Εφεδροπολεμιστικές Οργανώσεις και τους εκπροσώπους αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων.
Ώρα 12:00 Παρέλαση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εθελοντών του Ε.Ε. Σταυρού, Συλλόγων, Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Οδηγών και Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων.
Την ευθύνη της παρέλασης των μαθητών θα έχει η κ. Σοφία Ζήση, Υπεύθυνη Φυσικής Αγωγής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Ξάνθης.
Ώρα 17:00 Υποστολή της σημαίας. Τιμές θα αποδώσει Στρατιωτικό Άγημα και η Μουσική του Δ΄ΣΣ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης
Νικόλαος Ευφραιμίδης

Σεμινάριο με θέμα «Αγωγή ήχου και λέξεων» στο Ι.Θ.Τ.Π.

(Η χρήση και η ύπαρξη τους στην καθημερινότητα και όχι μόνο)
Ημερομηνίες Σεμιναρίου:Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και Σάββατο 2 Νοεμβρίου
Ώρες:Τετάρτη 17:00 - 20:30 Σάββατο 10:30 – 14:30
Περιγραφή σεμιναρίου:
Το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο κύριους άξονες:
Α) Την ορθή ανάγνωση, χρήση και αντιμετώπιση των λέξεων στον καθημερινό λόγο, τη λογοτεχνία, και το Θέατρο.
Β) Την κατανόηση της αναπνοής, παραγωγής ήχου και του ανθρώπινου σώματος ως οργάνου και το πως μιλάω και εκφέρω λόγο σε ακροατήριο
Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν κατακτήσει τα εξής:
• Να είναι πιο υποψιασμένοι με τις λέξεις που μας περιβάλλουν ώστε να κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο.
• Να μπορούν να εμβαθύνουν σε κείμενα.
• Να χρησιμοποιούν σωστά τη φωνή και το σώμα ώστε να μπορούν να έχουν τη μέγιστη απόδοση χωρίς να "κλείνει" κάποιο από τα συστήματα του σώματος
• Να έχουν μία εικόνα του σώματος σε σχέση με αυτό που εκπέμπει σε ένα κοινό/συνομιλητή/ακροατήριο
• Να μάθουν να ακούν καλύτερα την ουσία των λέξεων από τούς ανθρώπους.
Λοιπές πληροφορίες:
Βεβαίωση συμμετοχής όπου θα αναγράφονται αναλυτικά τα αντικείμενα που καλύφθηκαν.
Βιωματική προσέγγιση με άμεση στοχοθεσία την απόλυτη χρηστικότητα του σεμιναρίου.
Εισηγητής:
Φίλιππος Τσαουσέλης, Σκηνοθέτης / Ηθοποιός/Απόφοιτος σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος:
ΒασίλειοςΜακέδος, ΜΑ στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση
Σε ποιους απευθύνεται:
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς, ανθρώπους που τους ενδιαφέρει το θέατρο και η προσέγγιση του, ανθρώπους που η δουλειά τους έχει να κάνει με ομιλία σε οποιασδήποτε μορφής ακροατηρίου.
Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους εκπαίδευσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.
Κόστος συμμετοχής: 40€ το άτομο (Προσφέρεται έκπτωση 15% σε φοιτητές, ανέργους, μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και σε όλους όσους έχουν παρακολουθήσει έστω και ένα παλαιότερο σεμινάριο των αντίστοιχων κύκλων)
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή πριν την υλοποίηση του σεμιναρίου.
Πληροφορίες/εγγραφές: καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00 στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωί) 25410 26635 (απόγευμα).
Η εγγραφή σας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://forms.gle/mqbC5rSVKat7wifd7

Παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Γεωργαντζή με τίτλο: «ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» Ξάνθης και λοιπής Δ. Θράκης (1912-1920) στο Ι.Θ.Τ.Π.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, το Ίδρυμα θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, οι Γραφικές Τέχνες «ΔΑΛΑΚΑΚΗ» και οι Εκδόσεις «ΣΠΑΝΙΔΗ» σας προσκαλούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 στις 18:00, στην Καπναποθήκη «Π» και στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» στην Τιμητική Εκδήλωση - Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Γεωργαντζή με τίτλο: «ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» Ξάνθης και λοιπής Δ. Θράκης (1912-1920)
Το νέο πόνημα του κ. Γεωργαντζή αναφέρεται στην κρίσιμη οκταετία 1912-1920, τότε που οι κάτοικοι της Ξάνθης και της λοιπής Δυτικής Θράκης, είδαν στους Βαλκανικούς Πολέμους τα ελληνικά στρατεύματα να ελευθερώνουν τις πόλεις και τα χωριά, αλλά και σύντομα να σβήνει το όνειρο αιώνων με την άδικη συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, που επεδίκασε την ελληνικότατη αυτή περιοχή στην ηττημένη Βουλγαρία, η οποία δεν άργησε να προσχωρήσει στους Γερμανούς κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο νέο βιβλίο του κ. Γεωργαντζή υπάρχουν πολλά πρωτοδημοσιευμένα στοιχεία, που δίνουν ανάγλυφα την εικόνα των βασάνων που δοκίμασαν οι Θράκες. Επτά κεφάλαια και ένα επίμετρο, αποτελούν την διάρθρωση του βιβλίου, το οποίο κοσμείται με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.
Οι φίλοι της Θράκης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ξάνθη και η λοιπή Δυτική Θράκη γιόρτασαν τρείς φορές την λευτεριά τους και την έχασαν ισάριθμες φορές. Η τρίτη και πιο επώδυνη απώλεια της ελευθερίας συνέβη το 1941, όταν οι Γερμανοί του Χίτλερ παραχώρησαν την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη (πλην του νομού Έβρου) στους Βουλγάρους, οι οποίοι για άλλη μια φορά είχαν ταχθεί με τους Γερμανούς. Η απελευθέρωση της Θράκης το φθινόπωρο του 1944, ήταν για όλους τους λαούς της Ευρώπης, η μεγάλη ανάσα.
Ο συγγραφέας με μεθοδικότητα και επιμέλεια, ερεύνησε μεγάλο αριθμό διπλωματικών εγγράφων, μελέτησε την υπάρχουσα βιβλιογραφία και άλλες διάσπαρτες πηγές και αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε.
Το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό εγχειρίδιο, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά θρακική βιβλιοθήκη. Γιατί ο συγγραφέας κοπίασε, ώστε να παραμείνει κληρονομιά για τους επιγενόμενους, ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πατρίδας τους.
O Πέτρος Γεωργαντζής γεννήθηκε και μεγάλωσε, από πολύ μικρός ορφανός, στην Ξάνθη, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοιτώντας στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης και στη συνέχεια στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής εργάσθηκε επί επταετία στο Δήμο Ξάνθης, ως γραμματέας του Δημοτ. Συμβουλίου. Αργότερα διορίσθηκε ως καθηγητής και υπηρέτησε στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης και του Νομού (Σταυρουπόλεως, Ξάνθης, Αβδήρων, όπως επίσης στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ξάνθης). Υπήρξε ο πρώτος Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Αβδήρων. Τέλος επιλέγηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Μέσης Εκπαίδευσης και υπηρέτησε επί δεκαετία, αρχικά στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτ. Θεσσαλία (έδρα Λαμία) και στη συνέχεια στην Αν. Μακεδονία και Θράκη (έδρα Καβάλα) μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή ιστορικών κατά κύριο λόγο μελετών περί τη Θράκη. Το συγγραφικό του έργο υπερβαίνει τα 30 ογκώδη βιβλία (μονογραφίες), συνολικώς δε τις 15.000 σελίδες. Αποκλήθηκε «Θρακική μέλισσα» και θεωρείται ο ιστορικός της Θράκης. Αναδείχθηκε αριστούχος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών, (1975, 2003, 2010) κάτι πού είναι μοναδικό στα χρονικά των βραβεύσεων της Ακαδημίας. Παράλληλα του απονεμήθηκαν πλήθος άλλων τιμητικών διακρίσεων, βραβείων, επαίνων κ.λπ. από φορείς και ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της Ξάνθης για την πνευματική και εθνική του προσφορά. ΄Ελαβε μέρος σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων με εισηγήσεις και ανακοινώσεις τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό (μέχρι και την Αυστραλία).
Αποκλήθηκε «Θρακική μέλισσα» και θεωρείται ο ιστορικός της Θράκης.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν:
Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
Νικόλαος Ιωσηφίδης, Συνταξιούχος Οδοντίατρος
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης κ. Μιχάλης Σπανίδης.
Είσοδος Ελεύθερη