Log in
updated 5:38 PM UTC, Mar 20, 2019
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάρτιος 2019

Δενδροφύτευση από το Δήμο Ξάνθης για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης υλοποιεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 περιβαλλοντική δράση με τη συμμετοχή μαθητών του 2ου ΓΕΛ της πόλης μας και μελών του Κυνηγητικού Συλλόγου Ξάνθης.
Η δράση ξεκινά στις 11:00 π.μ. και αφορά τη δενδροφύτευση καλλωπιστικών δενδρυλλίων και θάμνων σε χώρο πρασίνου κατά μήκος της οδού Ανδρέα Παπανδρέου πλησίον στη σιδηροδρομική γραμμή, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολίτων σε περιβαλλοντικά θέματα.
Η συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις του Δήμου Ξάνθης, αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου και της αξίας των δασών, αλλά και στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στους νέους από τα πρώτα στάδια της ζωής τους.

“Έρχεται και ξεκινάει η ανάπτυξη από την ΘΡΑΚΗ μας!”

Του Ανέστη Αντωνιάδη
Επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλλον μελλοντικός πρωθυπουργός, την περιοχή μου και την πόλη μου. Πραγματικά από θέμα ουσίας, καλύτερα να μην είχε γίνει αυτή η επίσκεψη. Μόνο βλαπτική ήταν και για αυτόν και για την παράταξη που εκπροσωπεί, αλλά κυρίως για τον τόπο μου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην εικόνα «εγκατάλειψης» που όπως είπε συνάντησε κατά την άφιξή του στη Ροδόπη και τη «γενικότερη αίσθηση απαισιοδοξίας και έλλειψης οποιαδήποτε οραματικού σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής», τονίζοντας ότι «ο πληθυσμός μειώνεται, η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται και αυτή». Και πρόσθεσε: «Η Θράκη θα είναι η πρώτη ωφελημένη από τις πολιτικές ανάπτυξης της ΝΔ. Πολιτικές οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους τη μείωση της φορολογίας, την τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία πολλών, καλά πληρωμένων, θέσεων απασχόλησης».
Αγαπητέ κ. Μητσοτάκη ειδικά η Θράκη είναι η μόνη περιφέρεια που δεν έχει μείωση πληθυσμού. Οι λόγοι γνωστοί. Η οικονομική δραστηριότητα είναι όντως μειωμένη αισθητά. Αλλά πιο μοντέλο ανάπτυξης θα ακολουθήσουμε, το μοντέλο 2004-2009 οπού οι Βιομηχανικές Περιοχές Ροδόπης και Ξάνθης ερήμωσαν σταδιακά και μετατράπηκαν σε κουφάρια, ενώ η υποτιθέμενη οικονομική δραστηριότητα είχε αναπτυχθεί από τις πολυάριθμες προσλήψεις stage τότε. Οπού οι ίδιοι άνθρωποι που θα είναι πάλι υποψήφιοι και αυτήν την φορά, είχαν κάνει τα πολιτικά τους γραφεία ΟΑΕΔ, αυτήν την ανάπτυξη εννοείται κ. Μητσοτάκη;
Δεν θα ξεχάσω το ερώτημα μου σε συμμαθητή μου το 2006 ή 2007, τι θα κάνει η γυναικά σου από δουλειά Δημήτρη; Στον υπουργό θα πάω να μου την χώσει σε STAGE, όλοι αυτό κάνουν. TRUE STORY.
Πάμε τώρα στα πιο ουσιώδη, δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης ότι: Θεωρούμε τους Περιφερειάρχες αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Δεν γίνεται σε αυτήν τη χώρα να σχεδιάζουμε Περιφερειακή ανάπτυξη, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις απόψεις, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι Περιφέρειες.
Εάν δεν κάνω λάθος οι τύχες της Περιφέρειας αλλά και όλων των κεντρικών Δήμων, πλην Κομοτηνής, είναι στα χεριά δικών σας στελεχών, εδώ και 5 χρόνια. Μάλιστα η περισσότεροι υφιστάμενοι Δήμαρχοι έχουν εκ νέου την στήριξη σας. Οπότε βάση της εικόνας που έχουμε στην περιοχή μας και στους Δήμους μας, την τελευταία πενταετία έχουμε τα εξής:
Ή τα τελευταία πέντε χρονιά για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και για αυτό δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αρά στην ουσία δεν υπάρχει 1ος και 2ος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλα είναι θέμα Κεντρικής Εξουσίας και Κράτους. Επομένως επί της ουσίας οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι μόνο εργαλεία εκπλήρωσης ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων και τίποτα άλλο. Όλα τα αλλά είναι να χάμε να λέγαμε, απλή νομή εξουσίας και ημετέρων.
Ή μάλλον δεν φταίει για τα πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ και αρκετά στελέχη που είχαν θέσεις ευθύνης στην Περιφέρεια και στους Δήμους, ήταν ανεπαρκείς. Αλλά εάν είναι ανεπαρκείς γιατί τους ξαναστηρίζουμε, με το χάπι ότι τώρα θα είμαστε κυβέρνηση οπότε θα αλλάξουν τα πράγματα; ΕΡΩΤΩ.
Πάμε τώρα στην νέα εθνική στρατηγική περί Θράκης και μειονότητας. Ναι στα δίγλωσσα μας είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ωπ, ωπ,... μια στιγμή τι λέει εδώ η ανακοίνωση ΔΑΚΕ Ξάνθης και Ροδόπης:
«Την πλήρη αντίδρασή τους στο πρόγραμμα «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης μουσουλμανοπαίδων στα νηπιαγωγεία της Θράκης» που «τρέχει» από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης-Ξάνθης»
https://www.xronos.gr/reportaz/antidraseis-gia-ton-kyvernitiko-shediasmo-gia-ta-diglossa-nipiagogeia
Κ. Μητσοτάκη τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, που είναι γνωστό ότι αποτελούν τον διακαή πόθο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και για τα οποία έχουν δώσει αγώνα κατά καιρούς μουσουλμάνοι βουλευτές, με προεξάρχοντα τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν ουσιαστικά τον «δούρειο ίππο» για την επιβολή της τουρκικής γλώσσας ως μητρικής στους Πομάκους και τους Ρομά; Ναι ή ΟΧΙ;
Και εγώ ως πολίτης αυτής της χωράς, αυτής της πόλης και κυρίως αυτής της Περιφέρειας έχω να δηλώσω τα εξής. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και το τι γλώσσα θέλει να ομιλεί στο σπίτι του. Αλλά αυτή την στιγμή το να μαθαίνουμε σε κάποια παιδιά, και 4 γλώσσες το θεωρώ αδιανόητο. Εάν μια οικογένεια έχει Πομακικές ρίζες, θα μιλάει Πομακική, θα μαθαίνει Αραβικά λόγω Κορανιού και με το έτσι θέλω υποχρεωτικά να μαθαίνει και Τουρκικά και Ελληνικά. ΠΑΡΑΝΟΙΑ. ΠΑΡΑΝΟΙΑ. Εμένα με ενδιαφέρει και έχω την απαίτηση να μιλάει καλά ΕΛΛΗΝΙΚΑ ο συμπολίτης μου και από εκεί και πέρα να μάθει οποιαδήποτε γλώσσα επιθυμεί. ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Δεν γίνεται να διδάσκεται ένα παιδί περισσότερες ώρες Τουρκικά, από Ελληνικά. Δεν είναι δυνατόν στο ΔΗΜΟ ΜΥΚΗΣ, που έχει αυτή την στιγμή προεκλογικό αγώνα, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι πέραν της Τουρκικής να μην έχουν τις ανακοινώσεις τους στα ΜΜΕ και στα social media στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Είναι αδιανόητο. Δήμαρχος σε Δήμο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ πας να εκλέγεις, γράψε τις ανακοινώσεις και στην ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Προχωρώντας παρακάτω, γιατί να κάνουμε συμβούλιο; Δεν έχει η μειονότητα εκλεγμένους βουλευτές, χρειάζεται και συμβούλιο πάρα το πρωθυπουργό; Δεν έχει εκλεγμένους Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, περιφερειακούς συμβούλους; Επειδή επικοινωνούμε μαζί τους μόνο προεκλογικά, πάμε να κάνουμε και ένα συμβούλιο για να τους χαϊδέψουμε τα αυτιά; Κατά τα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοβαρό εθνικό θέμα, «ΣΥΜΦΩΝΙΑ των ΠΡΕΣΠΩΝ», λειτούργησε μονομερώς και δεν είχε την συναίνεση. Ας κάνουμε τότε και ένα προξενείο στην Ξάνθη. Γιατί μόνο Μουσουλμανικό Συμβούλιο;
Συνεχίζουμε και για τον αποκλεισμό κάποιων δημοσιογράφων στην συνέντευξη τύπου το προσπερνάμε, δηλώσατε για το φυσικό αέριο ότι θα το επεκτείνετε σε όλη την ΑΜΘ, φυσικά πως θα γίνει αυτό με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία και με ποιο χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει αναφορά. Μια εξαγγελία παραπάνω τι πειράζει; Και φυσικά επειδή χαϊδέψαμε τους Ιθαγενείς στην Θράκη, παρεξηγήθηκε ο έτερος εξαγγελτής που έκανε την κάτωθι δήλωση:
Γιαννακίδης για Μητσοτάκη: Εξήγγειλε το έργο Φυσ. Αερίου που υλοποιεί η κυβέρνηση!
https://xanthi2.gr/2019/03/18/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AE%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5/
Δεν ξέρω εάν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε. ΤΟΣΟ ΙΔΙΟΙ!
Φυσικά είναι περιττό να σας αναλύσω την τεράστια διαφορά μεταξύ εξαγγελίας και υλοποίησης. Είναι άλλωστε γνωστό ότι πάντα βροντοφωνάζουμε τι θα κάνουμε, το πως και κυρίως το γιατί θα το κάνουμε, όμως σχεδόν ποτέ δεν το κάνουμε. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που μετά καταλήγουμε στο «Τα 2 από τα 10 να κάνει καλά θα είναι».
Μέσα σε όλα αυτά τάξαμε και στους αγρότες ότι επιτέλους μάλλον θα έχουν νερό να ποτίζουν τα χωράφια τους. Τώρα τι θα καλλιεργούν, εάν θα καλλιεργούν επιδοτούμενες καλλιέργειες η εάν θα στραφούν σε άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, αυτά είναι αλλά ερωτήματα. Αλλά τώρα κερδήθηκε στο ΣτΕ το έργο για το αρδευτικό να μην τον πλασάρουμε ως δικό μας επίτευγμα; Φυσικά εάν θα πρέπει να επαναφέρουμε το αγροτικό πετρέλαιο ή εάν πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής να κάνουμε την 3η μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας, “Νέα Ολλανδία”, είναι θέματα μάλλον που θα τα κοιτάξουμε μετά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Αυτήν την στιγμή έχουν καταρρεύση δυο γέφυρες στην περιφέρεια μας η μια στην Καβαλά και η άλλη στον Ιασμό, βασικές για τις συγκοινωνιακές μας ανάγκες. Γιατί δεν τάξαμε ότι μαζί με το χρίσμα στον κ. Μέτριο ότι θα τις αναστηλώσουμε κιόλας; Σύντομα! Πότε; Θα δούμε!
Τέλος στην τελευταία μου απορία, επειδή και ο «ανεξάρτητος» κ. Τοψίδης και ο κ. Μέτιος ήταν παρών στην ίδια εκδήλωση με τον πρόεδρο της ΝΔ, έχει καμία διαφορά ποιον να ψηφίσω; Εάν πάνε αυτοί οι δυο στο 2ο γύρο, υπάρχει νόημα να πάω να ψηφίσω ή ακόμα καλύτερα, γιατί να μην ακολουθήσουν όλοι το παράδειγμα του κ. Πέτροβιτς, όπου αποδείχθηκε ξεκάθαρά ότι το αίμα νερό δεν γίνεται, να ενωθούν από τώρα να τελειώνουμε.
Έρχεται και ξεκινάει η ανάπτυξη από την ΘΡΑΚΗ μας!

Ανακοίνωση του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης για τον ξυλοδαρμό εκπαιδευτικού στο Δροσερό

Η ανακοίνωση:
(με αφορμή βιαιοπραγία κατά εκπαιδευτικού)
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κατόπιν ενημέρωσης για τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 σε σχολική μονάδα της πόλης μας και είχαν ως αποτέλεσμα βιαιοπραγία σε βάρος συναδέλφου, μέλος του Συλλόγου μας, επισημαίνει τα εξής:
Εκφράζει την αγανάκτηση όλων των εκπαιδευτικών και τη βαθιά ανησυχία τους για το νέο αυτό περιστατικό βίας κατά εκπαιδευτικού που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων παρόμοιων, λυπηρών συμβάντων ανά την Ελλάδα, όπου εκπαιδευτικοί γίνονται δέκτες βίαιης συμπεριφοράς από γονείς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού αυτού, πέραν του τραυματισμού του εκπαιδευτικού και της εισαγωγής του στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου, υπήρξαν λεκτικές, φραστικές επιθέσεις και εναντίον των παρευρισκομένων συναδέλφων στην προσπάθειά τους να προστατέψουν το συνάδελφό τους.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε απερίφραστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά και επίθεση, ως επίδειξη ισχύος αυτόκλητων προστατών, τη θεωρούμε βαθύτατα αντιδραστική, αντιπαιδαγωγική και ταυτόχρονα αντικοινωνική, που αντίκειται στο ρόλο και τη βασική αρχή της συνεργασίας όλων όσοι εμπλέκονται στο σχολικό περιβάλλον. Η συνεργασία σχολείου-οικογένειας αποτελεί έναν ιδιαίτερο, σημαντικό και καθοριστικό παράγοντα επικοινωνίας που αποδεδειγμένα μπορεί και συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου παιδαγωγικού κλίματος και της σχολικής ευημερίας, προς όφελος πάντα των μαθητών.
Καταγγέλλει κάθε πράξη και ενέργεια που προσβάλλει τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, την προσωπικότητά του, το έργο των εκπαιδευτικών που όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στηρίζοντας φιλότιμα το δημόσιο σχολείο.
Εκφράζει ολόψυχα τη συμπαράστασή του στο συνάδελφο και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εκπαιδευτικοί σε καμία περίπτωση δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες πρακτικές, συνεχίζοντας να επιτελούν το εκπαιδευτικό τους λειτούργημα με φροντίδα και ενδιαφέρον για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις.
Καλεί κάθε εκπαιδευτικό, Συλλογικότητα και Φορέα να καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό βιαιοπραγίας που αμαυρώνει τη δημόσια εκπαίδευση, προσβάλει την προσωπικότητα του εκπαιδευτικού, υποβαθμίζει το ρόλο και το έργο του.
Το Υπουργείο Παιδείας να καταδικάσει το γεγονός και να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου τους.

Τεράστιο "έγκλημα" η μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη και ο Κυριάκος θέλει να το μεγαλώσει

Γράφει ο Σέμπα Καραχότζα
Το ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη είναι πραγματικά ανεξάντλητο, μας έχει απασχολήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν και φοβάμαι πως μετά εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να μας απασχολεί.
Η ύπαρξη μειονοτικών σχολείων στη Θράκη προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης ενώ με τα μορφωτικά πρωτόκολλα που υπέγραψαν αργότερα Ελλάδα και Τουρκία, ορίσθηκε η τουρκική ως δεύτερη γλώσσα στα μειονοτικά σχολεία.
Ωστόσο τόσο από τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και από τα προαναφερόμενα μορφωτικά πρωτόκολλα, μειονοτική εκπαίδευση προβλέπεται μόνο για τα δημοτικά σχολεία σε αμιγώς μουσουλμανικούς οικισμούς.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όμως υποσχέθηκε να εισάγει την τουρκική γλώσσα σε όλο το φάσμα της παρεχόμενης στα μουσουλμανόπαιδα εκπαίδευσης, δηλαδή σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από καμία συμφωνία.
Επίσης δεσμεύτηκε για εισαγωγή της τουρκικής ως ξένη γλώσσα ακόμα και στα δημόσια, δηλαδή στα μη μειονοτικά σχολεία; Θα υποχρεώσει δηλαδή και τα χριστιανόπουλα να διδάσκονται την τουρκική γλώσσα; Είναι σοβαρός ή άρχισε να πίνει κι αυτός από αυτό που πίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ακόμα και ως μάθημα επιλογής να μπει η τουρκική γλώσσα στα μη μειονοτικά σχολεία είναι εντελώς παράλογο. Από που κι ως που θα μπει μια μη ευρωπαϊκή γλώσσα στη δημόσια ελληνική εκπαίδευση; Πλάκα μας κάνουν;
Διαβάζω βέβαια δημοσιεύματα του τοπικού τύπου με βάση τα οποία η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης βλέπει με θετικό μάτι τις δεσμεύσεις αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι σύμπτωση όμως. Έριξα μια ματιά στα ονόματα των συνεντευξιαζόμενων και δεν είδα ούτε έναν από τους εκατοντάδες μουσουλμάνους - Πομάκους γονείς που πήραν τα παιδιά τους από το μειονοτικό σχολείο και τα έστειλαν σε ελληνόφωνο δημόσιο, μόνο και μόνο επειδή δεν επιθυμούν τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας.
Ελπίζω πως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική μέσα στη ΝΔ και ο Πρόεδρος της θα καταλάβει πως δεν πρέπει να μεγαλώσει αυτό το τεράστιο "έγκλημα" που λέγεται μειονοτική εκπαίδευση. Εκτός πια αν ο μοναδικός του στόχος είναι τα ψηφαλάκια του Τουρκικού Προξενείου.

Σχολική Μάθηση και επιτυχία στις εξετάσεις χωρίς άγχος

Ο ρόλος της οικογένειας και του Σχολείου στη μόρφωση των παιδιών και στις κρίσιμες επιλογές της εφηβείας.
Διάρκεια: 8 ώρες/ 2 ημέρες των 4 ωρών
Ημερομηνίες Σεμιναρίου: 1 και 4 Απριλίου 2019
Ώρες: 17:00 - 21:00
Τοποθεσία: Καπναποθήκη Π Καπνεργατών 9
Περιγραφή – Σκοπός: Το άγχος έχει χαρακτηριστεί ως η πηγή των περισσότερων προβλημάτων της ψυχικής και σωματικής υγείας των σύγχρονων ανθρώπων. Ο τρόπος ζωής, οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες και οι γρήγοροι ρυθμοί συμβάλλουν στην ανάπτυξη συναισθημάτων άγχους. Είναι μια κατάσταση που οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε καθημερινά. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι καταβάλλονται από άγχος ωστόσο δηλώνουν αδυναμία να το αντιμετωπίσουν. Οι διαπιστώσεις αυτές γίνονται ακόμη πιο έντονες και απαιτητικές όταν σχετίζονται με το άγχος παιδιών και εφήβων και τους τρόπους αντιμετώπισης του.
Το εν λόγω σεμινάριο θα παράσχει στους γονείς πρακτικές λύσεις για να βοηθήσουν το παιδί τους να αντιμετωπίσει το άγχος των εξετάσεων καθώς και τρόπους παρέμβασης στην επιλογή των σπουδών τους. Παράλληλα, θα προτείνει στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεθόδους για την επίτευξη της χρυσής τομής μεταξύ της αποτελεσματικής μάθησης και της υγιούς συναισθηματικής κατάστασης του παιδιού.
Θεματικές Ενότητες:
Α. Ο ρόλος της οικογενείας και του σχολείου στη μόρφωση των παιδιών και στις κρίσιμες επιλογές της εφηβείας
 Το ήρεμο κλίμα στην οικογένεια και η διαχείριση των «κρίσεων» σχετικά με τη σχολική επίδοση
 Η επίδραση του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος στη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών
Β. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης και οι τρόποι αποτελεσματικής μάθησης
 Μάθηση και συναισθηματική κατάσταση του εφήβου
 Πρακτικές διδακτικές προτάσεις και τρόποι για ενεργητική και αποτελεσματική μάθηση
Γ. Η προετοιμασία για τις εξετάσεις και η διαχείριση του άγχους
 Η ψυχολογική όψη της προετοιμασίας για τις εξετάσεις
 Το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων και αγωγή υγείας
 Το άγχος και μέσα εκτόνωσης
Λοιπές πληροφορίες: Βεβαίωση συμμετοχής όπου θα αναγράφονται αναλυτικά τα αντικείμενα που καλύφθηκαν.
Βιωματική προσέγγιση με άμεσο στόχο την απόλυτη χρηστικότητα του σεμιναρίου.
Εισηγήτρια: Παπαδοπούλου Μαρία Ψυχολόγος, ΜΑ Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, Τριετής Φοίτηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία,
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Βασίλειος Μακέδος, ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση
Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, φοιτητές εκπαιδευτικών τμημάτων αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες αναφορικά με την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους των παιδιών και τους τρόπους αποτελεσματικής μάθησης και επιτυχίας στο σχολικό πλαίσιο.
Το Βιωματικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους εκπαίδευσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.
Πληροφορίες/εγγραφές: καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00 στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωί) 25410 26635 (απόγευμα).
Κόστος συμμετοχής: 40€ το άτομο (ειδικές τιμές για φοιτητές, για όσους έχουν παρακολουθήσει παλαιότερα σεμινάρια του ΙΘΤΠ και για τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης)
Η εγγραφή σας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://goo.gl/forms/6YRWS9VijFMHse8k1

Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Επετείου της Εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας στις 22 και 25 Μαρτίου 2019, οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών του νομού, από της 8ης πρωινής ώρας της 23ης Μαρτίου μέχρι και την Δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2019.
Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ, και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2019.
Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών από την 29η Μ/Π ΤΑΞΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ», την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 στις 08:00π.μ.
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
08:00 Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες Υπηρεσίες, και τα ΝΠΔΔ.
10:30 Επιμνημόσυνη δέηση, στο χώρο του Ηρώου της πόλης χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.
Θα ακολουθήσει παρουσία αρχών, κατάθεση στεφάνων από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.
Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019
08:00 Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών, οι δε φιλαρμονικές του Δήμου Κομοτηνής και της ΧΧΙ ΤΘΤ θα περιέλθουν σε οδούς της πόλης, παιανίζοντας τον Εωθινό και εμβατήρια.
10:30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
Τέλος προσέλευσης επισήμων, 10:20 πμ.
Μετά την δοξολογία, θα εκφωνηθεί μέσα στον Ιερό Ναό ο πανηγυρικός της ημέρας από την καθηγήτρια φιλολογίας του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, κα Ευσταθία Παρασκευά.
10:50 Τρισάγιο μπροστά στον ανδριάντα του Εθνεγέρτη Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιου.
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, στο χώρο του Ηρώου της πόλης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Δ/ντή Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ, τον Περιφερειακό Δ/ντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ.
Στεφάνι επίσης θα καταθέσουν οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων και εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο Ν. Ροδόπης, Συλλόγους, Σωματεία, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, Συνδέσμους κτλ.
Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.
Τιμές θα αποδώσει στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μουσική με μέριμνα του ΑΔΦΚ.
11:45 Παρέλαση των Πολιτιστικών Οργανώσεων, της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας, των σωμάτων Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνίδων Οδηγών, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας κ.λ.π.
Χώρος παρέλασης ορίζεται η Λεωφόρος Δημοκρατίας - οδός Ορφέως – οδός Βενιζέλου.
Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων ορίζεται ο χώρος πίσω από την ΛΑΦΚ.
18:10 Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης με την συμμετοχή της Μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.
Το στρατιωτικό σκέλος της εκδήλωσης παρακαλείται να ρυθμίσει ο ΑΔΦΚ, της Δημόσιας Τάξης η Αστυνομική Δ/νση Ροδόπης, της δε εθιμοτυπίας ανάλογα, με την αρμοδιότητά τους, η Περιφέρεια ΑΜΘ διά των υπηρεσιών της στην ΠΕ Ροδόπης.
Τελετάρχες ορίζονται οι: Ευγενία Εξακοΐδου & Αθανάσιος Χριστοδουλάκης.
Οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμοι παρακαλούνται να καταρτίσουν δικό τους πρόγραμμα, στα πλαίσια του προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜΘ, το οποίο μπορούν να εμπλουτίσουν σε συνεργασία με τους τοπικούς υπηρεσιακούς φορείς.
Ο Περιφερειάρχης
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Χρήστος Μέτιος

Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ του απερχόμενου και του νέου Διοικητή της ΧΧΙ ΤΘΤ

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο πραγματοποίησαν ο απερχόμενος Διοικητής της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, και ο νέος Διοικητής Ταξίαρχος Ιωάννης Μπόγδος.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον απερχόμενο Διοικητή για τη συνεργασία, ενώ ευχήθηκε στο νέο Διοικητή καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα έχουν μια αποδοτική συνεργασία.

Υποβολή αιτήσεων για Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα 2019 – 2020

Από τη Δ/νσηΑγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκηςανακοινώνεται ότι την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου [(άρθρο 46 Καν. (ΕΕ) 1308/2013] σε εφαρμογή της με αρ.3714/110476/4-9-2014 ΚΥΑ (2443Β)και της Υπουργικής Απόφασης 1849/57000/19-04-2018 ,ΦΕΚ 1505/Β/2-05-2018.
Στόχος των μέτρων του εν λόγω προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω:
– της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού
– της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον
– της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως 20 Μαΐου 2019.
Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα καταθέτουν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που υπάγονται.
Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων τους .
Ε.Π.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΑΤΣΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Ενημέρωση μαθητών Γυμνασίου & Λυκείου ενημερώσεις για το μοτοποδήλατο, την μοτοσυκλέτα και τον ασφαλή χειρισμό τους

Η ανακοίνωση:
Πιστοί στο ραντεβού μας με τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού μας, ξεκινάμε και φέτος τις ενημερώσεις για το μοτοποδήλατο, την μοτοσυκλέτα και τον ασφαλή χειρισμό τους.


Μετά από υποδειγματική συνεννόηση με την Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και έχοντας αρωγούς στο πλευρό μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Ζαγναφέρη, το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης και τον Σύλλογό μας Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Ξάνθης «ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΙ», με πολύ όρεξη θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους μαθητές όσες περισσότερες γνώσεις αφορούν τον χώρο του δικύκλου.


Με δεδομένα τα αποτελέσματα της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων στον τομέα των δικύκλων μικρού κυβισμού στο Νομό μας, πιστεύουμε πως με κάποιο τρόπο κι εμείς έχουμε συμβάλει ενημερώνοντας τους μαθητές που βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία για την ένταξή τους με σωστό τρόπο στον χώρο αυτό.


Τα σχολεία που θα γίνουν ενημερώσεις για φέτος είναι εικοσιτέσσερα (24), δεκαέξι (16) Γυμνάσια και οκτώ (8) Λύκεια θα συμμετέχουν μαθητές των τελευταίων τάξεων των Γυμνασίων και πρώτων τάξεων των Λυκείων.
ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΝΤΟΥΤΟ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ
ΚΥΡΚΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ

Αναβαθμίζεται το κέντρο της Ξάνθης με την τοποθέτηση υπόγειων κάδων νέας τεχνολογίας

Ξεκίνησε η τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων στο κέντρο της Ξάνθης. Το νέο σύστημα υπόγειων κάδων συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης μας, αφού αποτρέπει ριζικά την έκθεση των απορριμμάτων σε κοινή θέα και ελέγχει με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα των δυσοσμιών, χάρη στη στεγανότητα του συστήματος. Επίσης, επιτρέπει τη συμβατή συνεργασία με τον υφιστάμενο στόλο απορριμματοφόρων του Δήμου μας και οι απαιτήσεις συντήρησής του είναι ελάχιστες. Η κατασκευή τους είναι στιβαρή και ανθεκτική, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η μακρόχρονη χρήση του χωρίς προβλήματα.


Οι 23 νέοι υπόγειοι κάδοι συνιστούν την πιο φιλική μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς τους χρήστες κι έρχονται να αντικαταστήσουν περισσότερους από 70 συμβατικούς κάδους στο κέντρο της Ξάνθης, διαμορφώνοντας πιο καθαρές αστικές ζώνες.


«Το καινοτόμο σύστημα υπόγειων κάδων απορριμμάτων αποτελεί μέρος μιας σειράς παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, η οποία τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης πριν από κάποια χρόνια και ολοκληρώνεται τώρα, αφού ξεπεράστηκαν όλα τα ζητήματα, που αφορούσαν καθυστερήσεις εξαιτίας των ενστάσεων», σημειώνει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την τοποθέτηση των κάδων από τον ανάδοχο.


Τον Δήμαρχο Ξάνθης συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θωμάς Ηλιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι «Με τους κάδους νέας τεχνολογίας αναβαθμίζεται λειτουργικά το εμπορικό κέντρο της πόλης, καθώς εξασφαλίζεται η αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος αστικού χώρου, της εικόνας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Τα υπόγεια αυτά συστήματα διατηρούν τα απορρίμματα προφυλαγμένα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υψηλές θερμοκρασίες και αδέσποτα ζώα. Πετυχαίνετε επίσης, μικρότερη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι ελευθερώνονται για να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών».