Log in
updated 10:26 AM UTC, Apr 18, 2019
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2019

Με πολύ κόσμο η παρουσίαση των Υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης στην Ξάνθη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από στελέχη και φίλους της ΝΔ αλλά και άλλους Ξανθιώτες πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η παρουσίαση των Υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης του Χρήστου Μέτιου στην Ξάνθη. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο πρώην Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός καθώς και πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι που ανήκουν στον γαλάζιο χώρο.


Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ έκανε λόγο για 334 έργα και δράσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί και που είναι απόλυτα κοστολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Μεταξύ άλλων τόνισε πως η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση είναι η μόνη παράταξη που έχει σχέδιο, γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και πως μπορεί να γίνει ενώ αναφερόμενος στους υπόλοιπους διεκδικητές της Περιφέρειας έκανε λόγο για αοριστίες και έλλειψη σχεδίου.
Μιλώντας για το θέμα της ανάπτυξης επεσήμανε πως αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσω επενδύσεων ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ενίσχυση νέων αγροτών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα του φυσικού αερίου υπογραμμίζοντας το όφελος και την εξοικονόμηση πόρων που θα επιφέρει σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και στο ίδιο το δημόσιο.
Ως προς το έργο της δικής του Διοίκησης τόνισε πως έγιναν βήματα μπροστά αλλά έγιναν και λάθη για τα οποία αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.


Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Περιφερειακούς Συμβούλους που εγκατέλειψαν την παράταξη λέγοντας χαρακτηριστικά πως έφυγαν όταν ο ίδιος δεν ικανοποίησε τις προσωπικές τους απαιτήσεις.
Αναφέρθηκε επίσης αρκετές φορές και στον αείμνηστο Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργο Παυλίδη και με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα σε κάθε άκουσμα του ονόματος του.
Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του Χρήστου Μέτιου αφιερώθηκε στην ανάλυση με λεπτομέρειες και συγκεκριμένους αριθμούς των πεπραγμένων επί των ημερών του αλλά και στα έργα και δράσεις που θα γίνουν την επόμενη περίοδο.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των 11 Υποψηφίων (3 γυναίκες και 8 άνδρες) την παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με τον Ριτβάν Αχμετσίκ να ξεχωρίζει από τη μεριά των μουσουλμάνων Υποψηφίων.


Πρόκειται για έναν άνθρωπο έντιμο, σοβαρό, μορφωμένο, με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση και με καλή γνώση των προβλημάτων της ορεινής Ξάνθης και όχι μόνο. Κατά το παρελθόν υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Μύκης, ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα της ΝΔ ενώ στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ως υποψήφιος με την παράταξη του Γιώργου Παυλίδη δεν κατάφερε να μπει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ελάχιστες ψήφους.


Ρεπορτάζ Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Ξάνθης Πασχάλη Λύρατζη

Για την απόφαση του να είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης καθώς και για τις προτεραιότητες του σε περίπτωση που είναι ο νικητής της εκλογικής μάχης μίλησε στο XANTHINET.GR και στον δημοσιογράφο Σεμπαϊδήν Καραχότζα ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης Πασχάλης Λύρατζης.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:


Τι είναι αυτό που σας έκανε να πάρετε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για το Δήμο Ξάνθης;

Θεωρούμε ως συνδυασμός ότι ήρθε η ώρα νέοι άνθρωποι να αναμειχθούν με τα κοινά της πόλης μας, μακριά από κομματικές αγκυλώσεις, αποκλεισμούς και προσωπικά συμφέροντα. Έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να υπάρξει αλλαγή της φιλοσοφίας διακυβέρνησης του τόπου μας και μέσα από διευρυμένες συνεργασίες να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε κάποιες προτάσεις-υποσχέσεις σας για μείωση δημοτικών τελών, μείωση τιμολογίων της ΔΕΥΑΞ, καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Κατά πόσο όμως όλα αυτά είναι εφικτά; Μην ξεχνάτε πως σε εθνικό επίπεδο κάποιοι υποσχέθηκαν σκίσιμο μνημονίων και τελικά υπέγραψαν χειρότερα.

 

Πρωτίστως, πριν σας απαντήσω, να σας επισημάνω πως είναι άδικο για έναν νέο και δυναμικό συνδυασμό να τον συγκρίνετε με αυτά που συνέβησαν σε εθνικό επίπεδο. Δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο ‘’τσουβάλι’’ τους πάντες!
Η Νέα Ξάνθη έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την ποιότητα ζωής των πολιτών, εφαρμόζοντας καινοτομίες που θα αλλάξουν την καθημερινότητά όλων μας.
Δεσμευτήκαμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη εφαρμόζοντας αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια σε άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, άπορους, ανασφάλιστους.
Δεσμευτήκαμε να μειώσουμε τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ.
Φυσικά, το ερώτημα είναι πώς θα γίνουν όλα αυτά! Πριν λίγους μήνες, στον ετήσιο απολογισμό της σημερινής δημοτικής αρχής, ειπώθηκε και καταγράφηκε ότι ο Δήμος Ξάνθης έχει πλεόνασμα 13.800.000 εκ. ευρώ . Φυσικά κανείς δεν αναρωτήθηκε από πού προήλθε το πλεόνασμα αυτό! Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των ίδιων των δημοτών που προήλθαν είτε από τα δημοτικά τέλη, είτε από την είσπραξη προστίμων (κάτι παρόμοιο γίνεται και με τα τιμολόγια της ΔΕΑΥΞ).
Ξέρετε φυσικά, χρόνια τώρα που ασχολείστε με τη δημοσιογραφία, ότι ο δημότης πληρώνει τα δημοτικά τέλη για τα οποία ο Δήμος θα πρέπει ανταποδοτικά να τα χρησιμοποιεί προς όφελος των πολιτών, είτε με έργα υποδομής είτε υπό μορφή κοινωνικών παροχών .
Όσον αφορά τα έργα υποδομής η νέα δημοτική αρχή, που ευελπιστούμε να είμαστε εμείς, θα πρέπει να ρίξει το βάρος της σε προγράμματα που προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. δημιουργώντας γραφείο δικό της στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που είχε κάνει ο αείμνηστος Δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης, γραφείο όμως που δυστυχώς δεν κράτησαν οι μετέπειτα συνεχιστές του… Με καλό σχεδιασμό και σωστό προγραμματισμό μπορούν να επιτευχθούν πολλά πράγματα στην πόλη μας, ανακουφίζοντας τους δημότες μας από χρόνια προβλήματα.

-Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις των υποψηφίων του συνδυασμού σας, αν δε μας ξέφυγε κάτι φυσικά, βλέπουμε πως δεν υπάρχει κανένας από τους λεγόμενους παλιούς.

Εμείς δεν ‘’αναθεματίζουμε’’ ούτε ‘’στιλιτεύουμε’’ τους ανθρώπους που προσπάθησαν, δούλεψαν και είτε πέτυχαν είτε απέτυχαν να λύσουν τα προβλήματα των δημοτών . Κάποιοι ήταν ιδιαίτερα ικανοί, κάποιοι άλλοι όχι… Δεν είμαστε αυτοί που θα τους κρίνουμε. Ο καλύτερος κριτής είναι ο λαός, που, έστω και αργά μερικές φορές, δίνει στον καθένα μας αυτό που του αναλογεί. Δεν θα το κρύψω ότι ίσως να ήθελα να έχω κάποιους από τους προηγούμενους δημοτικούς συμβούλους στο συνδυασμό μας, αλλά δυστυχώς, όταν εμπλέκονται τα κόμματα και οι προσωπικές σχέσεις στο κοινό καλό, τότε τα πράγματα περιπλέκονται…

Όλοι είναι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύετε ότι οι Ξανθιώτες είναι έτοιμοι να αναθέσουν τη διοίκηση του Δήμου σε νέους ανθρώπους;

Κοιτάξτε… πάντα το διαφορετικό ο κόσμος το βλέπει με δυσπιστία, ειδικά όταν νέοι άνθρωποι, καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους τομέα ασχολούνται για πρώτη φορά με τα κοινά. Μην ξεχνάτε όμως ότι και ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει από τους ίδιους και τους ίδιους ψεύτικες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις . Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα εμπιστευθεί στα χέρια μας τη διαχείριση επίλυσης των προβλημάτων του, γιατί και όρεξη έχουμε και διάθεση, όπως επίσης και τις φυσικές δυνάμεις να τα καταφέρουμε μέσα από σκληρή δουλειά.

Θέλω την άποψή σας για τον νυν Δήμαρχο Ξάνθης και το όποιο έργο του

Όπως όλους τους επικεφαλής των συνδυασμών, έτσι και τον νυν Δήμαρχο τον σέβομαι και τον εκτιμώ. Ο λόγος που διαφοροποιήθηκα, παρόλο που ανήκα στην παράταξή του, ήταν η διαφορά φιλοσοφίας και αντίληψης την επίλυσης των προβλημάτων του Δήμου μας.
Θεωρώ ότι θα πρέπει ο κατάλληλος άνθρωπος να βρίσκεται και στην κατάλληλη θέση, διαθέτοντας ως εφόδια τις γνώσεις και την εμπειρία του, ώστε ορθολογικά να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να βρίσκει λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες μας.

Τέλος, θα ήθελα να μας περιγράψετε επιγραμματικά το όραμά σας για την Ξάνθη.

Όραμα…μια πολύ δύσκολη λέξη! Ας λύσουμε πρωτίστως τα ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν το δημότη και μετά να μιλήσουμε για «οράματα»! Θέλουμε μια πόλη καθαρή, μία πόλη με σεβασμό στο περιβάλλον.

Μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

Το 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης  έλαβε  μέρος στον  11ο Πανελλήνιο Σχολικό Λογοτεχνικό  Διαγωνισμό  υπό την αιγίδα της UNESCO  του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης   και κατέκτησε με τις μαθήτριες Διαμαντόγλου Κατερίνα  (Β΄ Γυμνασίου), και Χριστακάκη Κατερίνα ( Γ΄Γυμνασίου )  το Γ΄βραβείο και Β΄έπαινο αντίστοιχα στην κατηγορία του διηγήματος .  Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  14 Απριλίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες  μαθήτριες βραβεύονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον ίδιο διαγωνισμό. Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν τις μαθήτριες και εύχονται ανάλογη συνέχεια.  

Ερώτηση του Μανώλη Φανουράκη σχετικά με την τοποθέτηση των υπόγειων κάδων

Ολόκληρη η ερώτηση:
Προς : Δήμαρχο Ξάνθης
Κο Δημαρχόπουλο Χαράλαμπο
Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ξάνθης
Κο Ηλιάδη Θωμά
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κο Δρεμσίζη Ιωάννη
Κοιν. : Διευθύντρια Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών
Κα Μανά Αικατερίνη
Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι οι εργασίες σε κοινόχρηστο χώρο απαιτούν μελέτη που εγκρίνεται από την ΕΠΑΕ και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και μετά λαμβάνεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επειδή μέχρι τώρα δεν έχει πέσει τίποτα από όλα αυτά στην αντίληψή μας , σας καλούμε άμεσα να μας προσκομίσετε :
• Τη μελέτη για τις εργασίες τοποθέτησης των υπόγειων κάδων στους κοινόχρηστους χώρους
• Την έγκριση της από την ΕΠΑΕ
• Την έγκριση της από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και
• Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αποφασίζει για την τοποθέτηση των υπόγειων κάδων στα συγκεκριμένα σημεία.
Σε διαφορετική περίπτωση καταγγέλλουμε τις εργασίες τοποθέτησης των υπογείων κάδων ως αυθαίρετες σε κάθε αρμόδια υπηρεσία με συνέπειες που είστε ασφαλώς σε θέση να αντιληφθείτε όλοι.
Ξάνθη , 17/4/2019
Για την «Κοινωνία Δημοτών»
Φανουράκης Ι.Εμμανουήλ
Καρά Αχμέτ
Μυλωνάς Γεώργιος
Ρεκάρης Μιχαήλ
Τζενάν Τσαρεκτσή
Χαριτωνίδου Ειρήνη

Ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με τις αγορές για το πασχαλινό τραπέζι

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:
Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:
1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους και επισημαίνονται κατάλληλα.
2. Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές.
3. Τα αμνοερίφια ελληνικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους, χρώματος τυρκουάζ (Ε133 Λαμπρό Κυανό CFC).
4. Αμνοερίφια κοινοτικών εκτροφών ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής τους φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ ή ερυθρού ή κατάλληλου μείγματος αυτών.
5. Αμνοερίφια τρίτων χωρών ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής τους φέρουν ωοειδή ή άλλου σχήματος σφραγίδα σε χρώμα καστανό.
6. Στο κρεοπωλείο, πέρα από τις σφραγίδες, το κρέας συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες) για τον τόπο γέννησης, τη χώρα ή τις χώρες εκτροφής, τον τόπο σφαγής, την ηλικία του ζώου, τον αριθμό ενωτίου (βοοειδή) ή και τον αριθμό παρτίδας (πρόβατα, χοίροι, πτηνά).
7. Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, κ.λπ.) πρέπει να πωλείται μέσα από ψυχόμενες προθήκες για να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.) και δεν πρέπει να φέρουν οζίδια ή κύστεις. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7οC για το κρέας και τους 3οC για τα νωπά παραπροϊόντα.
8. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη (θ<-18οC) και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής. Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται σε θέσεις λιανικής πώλησης και να διατίθενται ως νωπά.
Β. Όσον αφορά τα αυγά:
1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται ωοειδής σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από τελείται από τρία τμήματα:
o μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)
o κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα, BG = Βουλγαρία)
o κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)
2. Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης, να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.
4. Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις.
5. Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας.

6η Πασχαλινή Κατασκήνωση Αγάπης

Οι Κατασκηνωτές σε συνεργασία με τους Προσκόπους Ξάνθης (1ο και 2ο Σύστημα), τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών (Τοπική Διοίκηση Ξάνθης) και το Βοήθεια στο Σπίτι (Δήμος Ξάνθης) οργανώνουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά την ανοιχτή δράση κοινωνικής αλληλεγγύης «Πασχαλινή Κατασκήνωση Αγάπης*» για οικογένειες που αντιμετωπίζουν έντονες οικονομικές δυσκολίες και δε μπορούν να παρέχουν τα χρειώδη, καθώς και για ανθρώπους που απέμειναν μόνοι τους και επιβεβαιωμένα χρειάζονται μια χείρα βοηθείας και υποστήριξης.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Συγκεντρώνουμε είδη βασικής ανάγκης και τρόφιμα μακράς διάρκειας (λάδι, δημητριακά,ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, μέλι, μαρμελάδες, μπισκότα, χυμούς, κ.α.).
2. Βάφουμε αυγά και ψήνουμε τσουρέκια.
3. Φτιάχνουμε λαμπάδες και δημιουργούμε δέματα αγάπης αντίστοιχα με αυτά ενός πνευματικού γονέα.
Τα δέματα αγάπης θα διανεμηθούν τη Μεγάλη Τετάρτη 24/4 με τη συμμετοχή εθελοντών και τη συμβολή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Τα σημεία και οι ημερομηνίες συγκέντρωσης είναι:
1. Σπιτάκι τέχνης, έκφρασης και πολιτισμού των Κατασκηνωτών, παλιά πόλη,
Παρασκευή 19/4 (18.00 – 21.00)*, Τηλ. 694 8272 754
2. Γραφείο συλλόγου «Οι Κατασκηνωτές», Γήπεδο ΑΟΞ, Βασιλίσσης Σοφίας,
Μ. Δευτέρα 22/4 και Μ. Τρίτη 23/4 (18.00 – 20.00)* Τηλ. 693 6974 386
3. Αστυνομική σχολή, τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων Ξάνθης, πρωινές και απογευματινές ώρες στον σκοπό της πύλης, υπόψη κ. Δ. Δετσαρίδη, *Μ. Δευτέρα 22/4 και Μ. Τρίτη 23/4,*Τηλ. 697 4261 769
4. Κτίριο Προσκόπων Ξάνθης, Χατζησταύρου 8, *Σάββατο 20/4 12.00-15.00 και Κυριακή 21/4 10.00-13.00,Τηλ. 693 6541 943
Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε και αυτή τη φορά στο κάλεσμά μας, σε μια κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, με ανιδιοτέλεια και σεβασμό ώστε να στηρίξουμε όλοι μαζί, τους συνανθρώπους μας που επιβεβαιωμένα έχουν πραγματικά ανάγκη τη βοήθεια αλλά και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση.
Με εκτίμηση για τον
Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Κατασκηνωτές»
Δημήτριος Μπαχαρίδης
Πρόεδρος ΔΣ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τους αρτοποιούς της Περιφέρειας

Τους Προέδρους και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των αρτοποιών και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της ΑΜΘ δέχθηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα του κλάδου και ζητήματα ελέγχων ενώ οι αρτοποιοί ενημέρωσαν τον κ. Μέτιο για το τμήμα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής που λειτουργεί στην Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Καβάλα κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Κοινή δήλωση των Μητροπολιτών Θράκης για την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΣ
ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
Οι Αρχιερείς της Θράκης έχοντες την ποιμαντική ευθύνη έναντι του λαού και της Εκκλησίας να φυλάσσουμε τον τόπο αυτό, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που απαιτούν αντίστοιχους χειρισμούς, αλλά και ως ενεργοί πολίτες παρακολουθούμε με ανησυχία τα τεκταινόμενα και τις αποφάσεις στο νευραλγικό χώρο της Παιδείας.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το κορυφαίο αυτό εκπαιδευτικό και πνευματικό ίδρυμα, ιδρύθηκε σε δύσκολους καιρούς και αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του ακριτικού μας τόπου καθώς και της Πατρίδος μας. Έπειτα δε από σαράντα και πλέον έτη από την ίδρυση του, πέρα από τις επιτυχίες του στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα, έχει αποδείξει ότι ο ρόλος του είναι πολυσχιδής, ενώ η παρουσία των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών στις τέσσερις πόλεις όπου εδρεύουν τα τμήματά του συμβάλει αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή και στη δημογραφική τόνωση της ακριτικής μας περιοχής.
Συμμεριζόμενοι την αγωνία και τον προβληματισμό της Ακαδημαϊκής κοινότητος του Δ.Π.Θ., των Δικηγορικών Συλλόγων, των φοιτητών και των θεσμικών φορέων της περιοχής μας, φρονούμε ότι η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα, μόνο αρνητικές επιπτώσεις επιφέρει, αφού συρρικνώνει το Δ.Π.Θ αντί να το αναβαθμίζει, αν και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουμε συχνά λάβει διαβεβαιώσεις περί της αναδείξεως του Πανεπιστημίου μας ως παραγωγικού αναπτυξιακού πόλου της Θράκης και παράλληλα επιβαρύνει έτι περισσότερο τον κλάδο των δικηγόρων.
Οι Μητροπολίτες της Θράκης εμφατικά δηλώνουμε ότι, συντασσόμεθα πλήρως με τις εκφρασθείσες από τον λαό και τους φορείς της Θράκης αντιρρήσεις, τις αποφάσεις και τις δράσεις των Πρυτανικών Αρχών του Δ.Π.Θ., τις υποστηρίζουμε και για μία εισέτι φορά τις προσυπογράφουμε.
Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου
Δαμασκηνός
Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου
Παντελεήμων
Ο Αλεξανδρουπόλεως
Άνθιμος
Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής
Παντελεήμων

Ω Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Ν Τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Ἐβδομάδος καί τοῦ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ τοῦ Σωτηρίου Ἔτους 2019

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ 19-4-2019
07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στήν Ἐκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης.
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ 20-4-2019
07:00-10:00 Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στό Ἱερό Παρεκκλήσιο Ἁγίου Λαζάρου Παλαιοῦ Ζυγοῦ.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 21-4-2019
07:00-10:30 Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στὸν Ἱερό Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Ξάνθης.
Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΥΜΦΙΟΥ.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Ἐλευθερίου.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22-4-2019
07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.
Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΥΜΦΙΟΥ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου Γενισέας.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 23-4-2019
07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.
Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΥΜΦΙΟΥ. Ὁ Σεβασ-μιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Σταυρουπόλεως.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-4-2019
07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.
Τό Ἑσπέρας 18:00 Εἰς ἅπαντας τούς Ἱερούς Ναούς τελεῖται τό Μυστήριο τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου καί ἐν συνεχείᾳ ψάλλεται ὁ Ὄρθρος τῆς Μεγάλης Πέμπτης.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά τελέσει τό Μυστήριο τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου στίς 09:30 στό Δ’ Σώμα Στρατοῦ, στίς 11:30 στό Γενικό Νοσοκομεῖο Ξάνθης καί στίς 13:00 στό 212 Στρατιωτικό Νοσοκομεῖο.
Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΙΠΤΗΡΟΣ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Ζωοδόχου Πηγῆς Εὐμοίρου.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 25-4-2019
07:00-09:30 Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Ξάνθης.
Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τῶν ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-4-2019
09:00-12:00 Οἱ Μεγάλες Βασιλικές Ὥρες καί ὁ Ἑσπερινός τῆς Ἀποκαθηλώσεως. Ὁ Σεβασμιώτατος θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων Ξάνθης.
Ὥρα 16:00 Περιφορά τοῦ Ἱεροῦ Ἐπιταφίου στό Δημοτικό Κοιμητήριο Ξάνθης προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος.
Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ. Ὁ Σεβασ-μιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης. Ἔξοδος τοῦ Ἱεροῦ Ἐπιταφίου στίς 21:15.
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-4-2019
07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τοῦ Μεγάλου Βασιλείου.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικολάου Ξάνθης.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ 28-4-2019
23:00 Ἡ Παννυχίδα τοῦ Μεγάλου Σαββάτου.
12ην Μεσονύκτιον Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ καί ἐν συνεχείᾳ ἡ Ἀναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
Ἡ Τελετή τῆς ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου θά γίνει ἀπό τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας στόν χῶρο τῆς Κεντρικῆς Πλατείας.
11:00-12:30 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Στό Μητροπολιτικό Μέγαρο κατά τήν Πατριαρχική Τάξη θά γίνει ἡ ἔνδυση τοῦ Σεβασμιωτάτου, μέ τήν συμμετοχή τῶν Πολιτικῶν καί Στρατιωτικῶν Ἀρχῶν, Ἱερέων, Ἱεροψαλτῶν καί τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ, ὥρα 10:30 καί ἐν συνεχείᾳ ὁ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου.
19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἑσπερινὸ τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Νέου Ζυγοῦ.
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 29-4-2019
07:00-10:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Ξάνθης.
19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἑσπερινὸ τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίων Ραφαήλ, Νικολάου καί Εἰρήνης Ξάνθης.
ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 30-4-2019
07:00-10:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Ραφαήλ, Νικολάου καί Εἰρήνης Σταυροχωρίου.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 01-5-2019
19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἑσπερινὸ τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου Συδινῆς.
ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 02-5-2019
07:00-10:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Ἀθανασίου Συδινῆς.
19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἑσπερινὸ τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ζωοδόχου Πηγῆς Παλαιοῦ Ζυγοῦ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 03-5-2019
07:00-10:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Θεοφάνους Ξάνθης.
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 04-5-2019
19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἑσπερινὸ τῆς πανηγυρίζουσας Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Εἰρήνης Ξάνθης.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ 05-5-2019
07:00-10:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Ἀποστόλου Θωμᾶ Σουνίου.
Σημείωση:
Τήν Μεγάλη Πέμπτη στούς Ἱερούς Ναούς:
1. Τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας
2. Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων
3. Ἁγίου Ἐλευθερίου
4. Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος
θά τελεσθοῦν δύο Θεῖες Λειτουργίες 05:00-06:30 καί 07:00-09:30.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ»
Δύο γεγονότα μας αφηγείται το ανάγνωσμα της Κυριακής των Βαΐων: την άλειψη του Χριστού με πολύτιμο μύρο από την Μαρία την αδελφή του Λαζάρου και την θριαμβευτική είσοδο του Μεσσία στα Ιεροσόλυμα, που έγινε έξι μέρες πριν από το εβραϊκό Πάσχα.
Στο επεισόδιο της αλείψεως με μύρο βλέπει ο ίδιος ο Χριστός ένα προανάκρουσμα του πάθους και του ενταφιασμού Του. «Άφες αυτήν», λέγει προς τον Ιούδα που δυσανασχετεί για την σπατάλη και που ενδιαφέρεται δήθεν για τους πτωχούς, «εις την ημέραν του ενταφιασμού μου εποίησεν αυτό». «Τους πτωχούς γαρ πάντοτε έχετε μεθ’ εαυτών, εμέ δε ου πάντοτε έχετε».
Βέβαια τα λόγια αυτά δεν στρέφονται κατά της αγαθοεργίας και της φιλοπτωχίας, αλλ’ υπάρχουν στιγμές σημαντικές που η αγαθοποιός δράση πρέπει να δώσει τη θέση της σε μία προσωπική λατρευτική ενατένιση του Κυρίου, σε μία εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τον σταυρωμένο και αναστημένο Χριστό.
Μέσα στην πλούσια αγαθοεργό δράση κινδυνεύει κανείς να ξεχάσει το δοτήρα των αγαθών, την πηγή παντός αγαθού.
Μετά το επεισόδιο αυτό που έγινε στο σπίτι του αναστημένου Λαζάρου, ο λαός γεμάτος ενθουσιασμό υποδέχεται τον Χριστό που εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα. Η κραυγή «ωσαννά» — που σημαίνει «σώσε μας» — «ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ» δείχνει ότι ο λαός βλέπει τον Χριστό σαν τον ελευθερωτή βασιλιά που θα δώσει τη λύση στα πολλά προβλήματά του.
Και είναι πραγματικά βασιλιάς ο Χριστός, η δόξα Του όμως συνίσταται στον σταυρό, η δύναμή Του στην αγάπη και την συγχωρητικότητα, κι η επικράτειά Του βρίσκεται στις καρδιές των ανθρώπων.
Η βασιλεία που διακηρύσσει «ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου». Ο κόσμος αυτός θέλει την σιγουριά και την δύναμη, θέλει να εξασφαλισθεί με την εξουσία, κάνει ο,τι μπορεί για να σταθεί γερά στα πόδια του. Η βασιλεία του Χριστού δεν έχει σχέση με τα εξωτερικά κοσμικά σχήματα, με την οργάνωση, με την δύναμη, είναι βασιλεία αγάπης, ειρήνης και δικαιοσύνης.
Η ευαγγελική αυτή περικοπή, που αποτελεί ένα προανάκρουσμα της ιστορίας του πάθους αλλά και της αναστάσεως του Χριστού, μας καλεί να λάβουμε θέση με όλη την ύπαρξή μας έναντι του ζωηφόρου Σταυρού. Από το αν τοποθετηθεί κανείς όπως ο Ιούδας η όπως η Μαρία, όπως οι φαρισαίοι η όπως οι μαθητές, θα εξαρτηθεί ο θάνατος η η ζωή του. ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ