Log in
updated 10:55 AM UTC, Jul 17, 2019
Ροή ειδήσεων :
Super User

Τα θετικά και τα αρνητικά των πρώτων δέκα ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα
Πολύ αρνητική εντύπωση προκάλεσε ακόμα και σε σταθερούς ψηφοφόρους της ΝΔ η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη των άνθρωπο που απομακρύνθηκε από τη θέση του Αρχηγού της ΕΛΛΑΣ μετά την τραγωδία στο Μάτι όπως επίσης και η τοποθέτηση του Ποταμίσιου στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αθλητισμού ο οποίος μάλιστα ανήκει σε εκείνους που ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω για ποιούς λόγους πήρε μια τέτοια απόφαση ο κ. Μητσοτάκης αλλά το μυαλό μου πάει σε εξόφληση γραμματίων. Φυσικά και η τοποθέτηση κομματικών στελεχών σε αυτές τις θέσεις αποτελεί λάθος επιλογή και μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Για τις θέσεις αυτές πρέπει να υπάρχει αξιοκρατική επιλογή ώστε να μπαίνουν οι πραγματικά άξιοι, σε όποιον πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν.
Από εκεί και πέρα όμως η συνολική εικόνα της νέας κυβέρνησης μοιάζει παραπάνω κι από εντυπωσιακή αυτές τις πρώτες μέρες. Μια κυβέρνηση απόλυτα προετοιμασμένη και καλά διαβασμένη που έπιασε δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα και ήδη έχουν γίνει σημαντικές και απόλυτα αποδεκτές από τους πολίτες παρεμβάσεις.
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι ίσως η θετικότερη παρέμβαση της νέας κυβέρνησης αφού όλοι μας θέλουμε ένα ασφαλές για τα παιδιά μας πανεπιστήμιο. Η δυνατότητα εισόδου της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών, αντιεξουσιαστών, αναρχικών κλπ σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια.
Θετικά είναι τα πρώτα βήματα και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η απόφαση του νέου Υπουργού να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που μέχρι τώρα ήταν στην ασφάλεια των Υπουργών και των Βουλευτών είναι πιστεύω αποδεκτή απ' όλους αν και κατά την άποψη μου, είναι πολλοί οι 4 αστυνομικοί για τον κάθε Υπουργό, έφταναν και οι 2. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι θετικό το γεγονός πως εκατοντάδες αστυνομικοί επιστρέφουν στους δρόμους και τις περιπολίες.
Πολύ σημαντική επίσης είναι η απόφαση της κυβέρνησης να πάμε σε καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας έτσι ώστε να δίνεται άσυλο μόνο σε όσους μετανάστες το δικαιούνται αν και αυτό πρέπει να το δούμε να γίνεται και στην πράξη.
Για τις ανακοινώσει περί μείωσης φόρων δε χρειάζεται κανένα σχόλιο. Ίσα ίσα που θα περίμενε κανείς πιο γενναιόδωρες μειώσεις αλλά από το τίποτα κάτι είναι κι αυτό. Φτάνει βέβαια αυτές οι ανακοινώσεις να ψηφιστούν άμεσα αν και θα ισχύουν από τις αρχές του επόμενου έτους.
Εκεί που δε βλέπω ακόμα δουλειά παρά μόνο εφόδους εντυπωσιασμού είναι στο Υπουργείο Υγείας. Ο νέος Υπουργός πρέπει να καταλάβει πως οι λύσεις στα προβλήματα των νοσοκομείων δε θα δοθούν με μεταμεσονύχτιες εφόδους αλλά με αποφάσεις που θα λάβει στο γραφείο του κατά τις πρωινές ώρες.
Σε ότι αφορά τη κατάργηση της 4ης νομικής σχολής δεν έχω ξεκάθαρη άποψη διότι δε μπορώ να ξέρω κατά πόσο η χώρα μας χρειάζεται μια τέταρτη νομική σχολή. Ίσως να ακούγεται λίγο τοπικιστικό αλλά ξέρω πως η κατάργηση της 4ης νομικής ενισχύει πολύ την αδικημένη σε πολλούς τομείς Θράκη και νομίζω αυτός ήταν και ο στόχος της Υπουργού Παιδείας, να στηρίξει τη Θράκη.
Όχι δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό σκέλος μιας και οι φοιτητές αποτελούν σίγουρα μια καλή πηγή εσόδων για τις εδώ επιχειρήσεις. Η παρουσία φοιτητών στη Θράκη είναι σημαντική και για άλλους λόγους για την περιοχή μας.
Όσο για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιμένω να δω πόσο σύντομα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αγρότες ώστε να έχω μια καλύτερη άποψη ως προς την ετοιμότητα του. Οι καταγραφές των ζημιών πάντως ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Καταρχήν ξεκαθαρίζω πως είμαι υπέρ του να καταργηθεί αυτή η συμφωνία αλλά δεν έχω τέτοια απαίτηση από τη ΝΔ και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι εξακολουθούν να έχουν τέτοια προσδοκία. Όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και πιο πριν, ποτέ η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υποσχέθηκαν κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό που υποσχέθηκαν είναι η αυστηρή εποπτεία ώστε η προαναφερόμενη συμφωνία να τηρηθεί κατά γράμμα και να μην πάνε οι Σκοπιανοί από το Βόρεια Μακεδονία στο σκέτο Μακεδονία μιας και εξ αρχής φάνηκε πως αυτός είναι ο στόχος τους. Άρα λοιπόν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν περιμένω να κάνει κάτι που ποτέ δε μου το υποσχέθηκε.
Περιμένω όμως να κάνει όλα τα υπόλοιπα που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό.

Άμεση λήψη μέτρων μετά τα δημοσιεύματα για κρούσμα του Ιού Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη

Η ανακοίνωση:
Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με πρόσφατο κρούσμα του Ιού Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μας, αμέσως μόλις ενημερώθηκαν τηλεφωνικά, στις 11/7/2019 το απόγευμα, από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΑΜΘ για επικείμενο πιθανό ακόμα (και όχι επιβεβαιωμένο από το ΚΕΛΠΝΟ) κρούσμα σε άνθρωπο στην περιοχή, διενήργησαν την προβλεπόμενη επιδημιολογική διερεύνηση εκείνο το απόγευμα (εκτός ωραρίου εργασίας) και ταυτόχρονα ενημέρωσαν τον ανάδοχο του επίγειου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για τις προβλεπόμενες ενέργειες.
Την επόμενη ημέρα το πρωί (12/7/2019) πραγματοποιήθηκε καμπάνια ενημέρωσης στον οικισμό που διέμενε ο εν λόγω πολίτης, καθώς και στους οικισμούς περιμετρικά αυτού, από κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας μας σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης και προστασίας από τα κουνούπια. Επίσης οι υπηρεσίες μας μέσω του αναδόχου είχαν φροντίσει να γίνουν οι απαραίτητες προνυμφοκτονίες και ακμαιοκτονίες στους οικισμούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των βόθρων των σπιτιών. Το ίδιο πρωί (12/7/2019) σε σύσκεψη των αρμοδίων για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών υπό τον Περιφερειάρχη, ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για τις ανωτέρω ενέργειες από τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΑΜΘ και τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι υπηρεσίες μας πραγματοποιούν σε όλη την διάρκεια του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών ενημερώσεις στους οικισμούς της Π.Ε. για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης και προστασίας από τα κουνούπια, ενώ οι δράσεις καταπολέμησης προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών εκτελείται κανονικά σε τακτική βάση στις περιοχές της Π.Ε. Ξάνθης. Τέλος προς ενημέρωση του κοινού και μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις αναφέρουμε ότι θα πραγματοποιηθεί και νέος (ο 5ος στη σειρά) αεροψεκασμός στην Π.Ε. Ξάνθης.
Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα διαφορετικό από τα ανωτέρω αναφερθέντα δεν είναι αληθές.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ

Αποκατάσταση παιδικών χαρών στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και στην πλατεία Ευμοίρου

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση ακόμη δύο παιδικών χαρών στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και στην πλατεία του Ευμοίρου.


Οι δύο νέες παιδικές χαρές θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα στις περιοχές παρέμβασης, ενώ τα παιδιά θα διαθέτουν ασφαλείς χώρους για παιχνίδι και διασκέδαση, χωρίς κινδύνους και προβλήματα.


Στο συγκεκριμένο έργο, εκτός από τα πιστοποιημένα όργανα, εντάσσονται ειδικά δάπεδα προστασίας από πτώση, ηλεκτροφωτισμός, περίφραξη όπου δεν υπάρχει και ό,τι άλλο απαιτείται για μία σύγχρονη πιστοποιημένη και πάνω από όλα ασφαλή παιδική χαρά.


Ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος δήλωσε ότι: «Στρατηγικός μας στόχος και επιλογή αποτελεί η αναβάθμιση και η βελτίωση όλων των δημόσιων χώρων με την τήρηση νόμιμων διαδικασιών, καθώς και συνθηκών ασφαλείας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται παιδιά».

Συνελήφθησαν 4 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (15-7-2019), στους νομούς Καβάλας και Ροδόπης, απ ό αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Καβάλας και Ροδόπης, τέσσερις (4) διακινητές, ένας 19χρονος ημεδαπός και τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 35, 28 (άντρες) και 27 (γυναίκα) ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το μεσημέρι, στην Εγνατία Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας συνέλαβαν τον 19χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.
Σημειώνεται ότι ο 19χρονος κατηγορείται επίσης για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθόσον όπως διαπιστώθηκε στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης .
Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το βράδυ, στον δυτικό κόμβο Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, πραγματοποίησαν σήμα στάσης στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε η 27χρονη και επέβαιναν οι άλλοι δύο δράστες, πλην όμως η οδηγός του δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.


Στον κόμβο Ιάσμου της Εγνατίας Οδού, η 27χρονη ακινητοποίησε το όχημα και συνελήφθη, ενώ οι δύο συνεργοί της επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, καθόσον συνελήφθησαν άμεσα από τους αστυνομικούς.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι οι τρεις διακινητές μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 970 ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμοδίους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.