Log in
updated 2:03 PM UTC, Sep 19, 2020
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Νοέμβριος 2017

24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου από την ΑΔΕΔΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση – κάλεσμα:

Συνάδελφοι, -σσες,

Στις 14 του Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων, που και η σημερινή Κυβέρνηση εφαρμόζει.

Ο αγώνας για να διεκδικήσουμε μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την προαγωγή της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ΤΩΡΑ περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Κι αυτό γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), φέρνει για ψήφιση στη Βουλή έναν προϋπολογισμό λιτότητας, δυσβάσταχτης φορολόγησης, όπου για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν τα βάρη των δημοσίων εσόδων.

Η Κυβέρνηση, για να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική της, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να τους παραπλανήσει, ανακοινώνοντας μέρισμα 700.000.000 ευρώ, τη στιγμή που έχει αποφασίσει και υλοποιεί με το 3ο και το 4ο μνημόνιο μέτρα 17 δις ευρώ. Ήδη, πέρα από τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2018 (κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων κτλ) έχει ψηφίσει με τον Ν. 4442/2017 (τέταρτο μνημόνιο) τη μείωση του αφορολόγητου από 9.545 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που συνεπάγεται αφαίμαξη ενός μισθού ετησίως και με τον Ν.4387/2016 περικόπτει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι και 40% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Η προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων – περίπου 3.000.000 συνταξιούχοι – περικόπτεται από 01/01/2019 και η μείωση των συντάξεων θα φτάσει μέχρι 350 ευρώ το μήνα.

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την αντιαπεργιακή τροπολογία  που ψήφισε(άρθρο 21 Ν. 4489/2017), προσπαθεί να επιβάλλει με αυταρχικό, αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση καλούμαστε όλοι να δώσουμε το «παρών» στη Γενική Απεργία της 14ης του Δεκέμβρη. Αυτή η απεργία έχει ήδη, αποκτήσει πανυπαλληλικά – πανεργατικά χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή των εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούμε:

1.   Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).

2.   Κατάργηση της  τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.

3.   Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική μας εξέλιξη. Ξεπάγωμα του μισθολογίου.

4.   Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

5.   Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.

6.   Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

7.   Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες.

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην Απεργία

την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2017

και στην Απεργιακή Συγκέντρωση

Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Αμφισβητείται η γνησιότητα των εγγράφων Καμμένου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τους Τομεάρχες Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, με θέμα τις νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία στο οποίο εμπλέκεται ο κ. Πάνος Καμμένος.

Ακολουθούν οι εισηγήσεις των κυρίων Βορίδη και Παναγιωτόπουλου: 

Μ.Βορίδης: 

Ζητήσαμε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου με το συνάδερφό μου τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συνεχίσουμε λίγο να εξετάζουμε τα στοιχεία τα οποία έχουν, ήδη, εν μέρει έρθει στη δημοσιότητα, για τη δυσώδη αυτή υπόθεση με τα εξοπλιστικά Καμμένου. Kαι να δούμε και την αξιοπιστία ορισμένων εγγράφων τα οποία κατετέθησαν προς απόδειξη ισχυρισμών του Καμμένου, κυρίως σε ό,τι αφορά στο θέμα της πληρεξουσιότητας του Παπαδόπουλου. 

Συνοψίζω, για να συνδεθούμε με τα προηγούμενα σε αυτήν την υπόθεση. Ζήτημα πρώτο: Στη διακρατική αυτή συμφωνία, τελικώς, υπογραφή υπάρχει από την εταιρία του Παπαδόπουλου. Θυμίζω ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή Εξοπλισμών απέκρυψε αυτό το γεγονός. Επομένως, η απόκρυψη αυτή ισοδυναμεί - όπως καταλαβαίνετε - με ψεύδος, διότι παραπλάνησε την Επιτροπή Εξοπλισμών, ως προς κρίσιμο θέμα. Όλοι πρέπει να αναρωτηθούν γιατί απέκρυψε ένα τόσο ουσιώδες ζήτημα στην υπογραφή της διακρατικής συμβάσεως, από την Επιτροπή Εξοπλισμών. Όταν ανέκυψε το ζήτημα και προέκυψε πια  δημοσιογραφικά το θέμα της υπάρξεως αυτής της εταιρίας, υπήρξε ο ισχυρισμός ότι αυτή η εταιρία δεν είναι μεσάζων, αλλά είναι πληρεξούσιος. Εκπροσωπεί δηλ. το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Στην πορεία - σας θυμίζω - ανέκυψε ότι η εταιρία αυτή δεν εκπροσωπεί μόνο το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας - αν το εκπροσωπεί - αλλά είχε εμφανιστεί αρχικά ως εκπροσωπούσα την Ιορδανία. Για αυτά τα βλήματα τα 300.000. Ενδεχομένως και για κάποια άλλα οπλικά συστήματα. Και εν συνεχεία - σας θυμίζω - ανέκυψε ότι αυτή η εταιρία ζήτησε να επιθεωρήσει και εξοπλιστικά που αφορούσαν και ενδιέφεραν το Κατάρ. Και μας προέκυψε εν συνεχεία ότι εκπροσωπούσε σε άλλα θέματα και την Κένυα. Γεννιέται εδώ ένα εύλογο ερώτημα: Μια ανώνυμος εταιρία, από την Αξιούπολη Κιλκίς, πως ακριβώς βρέθηκε να είναι εκπροσωπούσα τεσσάρων κρατών και - ώ, του θαύματος - που είχαν όλα ταυτόχρονο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα όπλα, που είχε βγάλει στην αγορά η Ελλάδα. Ε, προφανώς αυτό γεννά σκέψεις. 

Ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος ότι «εγώ τον Παπαδόπουλο δεν τον ήξερα». Έμαθα ότι έδωσε μια συνέντευξη ο κ. Παπαδόπουλος τώρα, όπου λέει ότι έχουν μακρά γνωριμία, πολυετή. Ο Παπαδόπουλος έδωσε τώρα συνέντευξη, που αναφέρεται στην πολυετή γνωριμία τους. Άρα, εψεύσθη και σε αυτό ο κ. Καμμένος. 

Προσεκόμισε, όμως, ο κ. Καμμένος, προκειμένου όλα αυτά τα παράδοξα τα οποία εδώ ανακύπτουν, να πει ότι αυτός δεν είναι μεσάζων, είναι πληρεξούσιος, κάτι έγγραφα. Γιατί ξέρετε κανείς αναρωτιέται - και το λέω πρακτικά - πως έχει γίνει αυτή η ιστορία; Πως ξαφνικά η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στην πώληση συγκεκριμένων αμυντικών υλικών; Και πως εμφανίζεται ένας άνθρωπος, ο οποίος λέει ότι θα κάνει διακρατική: Ομολογεί ο κ. Καμμένος ότι έχει κατ’ επανάληψη αποπειραθεί να συνομιλήσει απευθείας με τη Σαουδική Αραβία. Ομολογία στη Βουλή. Ποτέ δεν του ανταποκρίθηκε στο αίτημά του αυτό η Σαουδική Αραβία. Ποτέ δεν συνομίλησε Κυβέρνηση με Κυβέρνηση δηλαδή. Αλλά ξαφνικά εμφανίζεται μια εταιρία από την Αξιούπολη Κιλκίς και λέει παιδιά η Ιορδανία εγώ, Σαουδική Αραβία, εγώ, Κατάρ, εγώ. Και ό,τι άλλο θέλετε εγώ. Πως γίνεται αυτό; 

Λέει ο κ. Καμμένος, εγώ έκανα τα δέοντα. Εμφανίστηκε ένας άνθρωπος ενώπιόν μου και του ζήτησα μια πληρεξουσιότητα. Ποια είναι η πληρεξουσιότητα που του ζήτησε; Τι εμφάνισε ως πληρεξουσιότητα; Εμφάνισε αυτό το κείμενο, το έχετε δει αυτό ενδεχομένως, Μάιος του 2016. Είναι ένα κείμενο το οποίο το υπογράφει ο Αντέλ αλ Σαίφ, Κέρναλ της αεροπορίας. Επισημαίνω σε αυτό το κείμενο τα εξής: Αριθμό πρωτοκόλλου βλέπετε; Που κατετέθη αυτό; Ποιος το έφερε; Σε ποιον το έδωσε; Αυτό το κείμενο, το οποίο προσεκομίσθη είναι πράγματι και το κείμενο που κατετέθη, όπου τυχόν κατετέθη, στο Υπουργείο; Και δεν είναι κανένα άλλο ή παρεμφερές. Τονίζω ότι αυτό είναι ένα κείμενο το οποίο, όπως βλέπετε, δεν έχει καμία σφραγίδα επικυρώσεως.  Καμία σφραγίδα επικυρώσεως. Είναι μια απλή εξουσιοδότηση. 

Όταν αμφισβητήθηκε αυτό το κείμενο, λέει ο κ. Καμμένος, «μα εμείς κάναμε τα νόμιμα και ζητήσαμε από τη Σαουδική Αραβία, επειδή είδαμε ότι αυτό είναι ένα απλό κείμενο, ζητήσαμε από τη Σαουδική Αραβία να μας βεβαιώσει ότι αυτό το κείμενο είναι πραγματικό». Ποιος το ζήτησε αυτό; Μας το απαντά το έγγραφο με αριθμό Φ184/12073 του ΥΕΘΑ που γράφει: «Επιστολή υπ’ αριθ. τάδε. Θέμα: Διεθνείς σχέσεις με Σαουδική Αραβία. Αίτημα ιδιώτη Βασιλείου Παπαδόπουλου». Όχι το Υπουργείο. Ο κ. Βασίλης λέει ότι ελάτε να πείτε, κάντε ένα αίτημα στη Σαουδική Αραβία, για να σας πει κάτι η Σαουδική Αραβία. 

Στο έγγραφο αυτό, το οποίο κάνει πλέον το Υπουργείο, στη δεύτερη παράγραφο, επισημαίνεται το εξής: Παρακαλούμε - λέει, λοιπόν - τη Σαουδική Αραβία για την εξέταση αυθεντικότητας της επιστολής. Τι είναι αυτό που σας λέμε από την πρώτη στιγμή; Ότι ο κ. Αντέλ αλ Σαίφ δεν έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει τη Σαουδική Αραβία και να ορίζει πληρεξουσίους. Τι ρωτά το Υπουργείο; Έχει εκδοθεί λέει από την αεροπορία, αλλά αφορά το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Αυτό λέει εδώ. Και προχωρώ. Κάνει αυτήν την επισήμανση - κατόπιν αιτήματος του Παπαδόπουλου - κάνει αυτήν την επισήμανση στο διαβιβαστικό του το Υπουργείο. Και πηγαίνει αυτό στην πρεσβεία μας. Η πρεσβεία στέλνει ένα γράμμα. Το στέλνει προς το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και λέει επιβεβαίωση γράμματος. Ο στρατιωτικός ακόλουθος, υπογράφων, επισυνάπτει λέει στο παρών ένα γράμμα. Ποιο γράμμα; Δεν ξέρουμε ποιο είναι το γράμμα. Ένα γράμμα. Δεν ξέρουμε ότι είναι αυτό το γράμμα το συγκεκριμένο ή ένα άλλο. Είναι ένα γράμμα. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι είναι αυτό. Και φτάνουμε στην απάντηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία πως απαντά. Το κρίσιμο. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η παραπάνω αναφερόμενη επιστολή είναι γνήσια και απευθύνεται από τις air forces, την αεροπορία προς την ελληνική πλευρά. Το κρίσιμο, δηλαδή ζήτημα, το οποίο είχε ήδη επισημανθεί, ότι δεν αφορά το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά μόνο την αεροπορία, επιβεβαιώνεται με την επιστολή που μας καταθέτει ο κ. Καμμένος, ως απόδειξη της γνησιότητας. Επιβεβαιώνεται το προβληματικό της εκπροσωπήσεως. Διότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος κ. Αντέλ αλ Σαιφ έχει τη δυνατότητα να ορίζει πληρεξουσίους. 

Έρχομαι στο επόμενο. Επειδή αμφισβητήθηκε και κατεφάνη προφανώς η μεγάλη αποδεικτική αδυναμία του συγκεκριμένου εγγράφου. Έρχεται ο κ. Καμμένος και καταθέτει δύο ακόμη έγγραφα. Αυτά τα οποία λέει ως end user certificates. Αυτά τα καταθέτει στη Βουλή. Τι είναι το end user certificate; Είναι κάτι πολύ κρίσιμο για τις συναλλαγές τις αμυντικές. Προβλέπεται ως βασικό και απαραίτητο έγγραφο από τις συνθήκες που έχουν υπογράψει κυρίως στον ΟΑΣΕ, που είναι συνθήκες για τον ελαφρύ οπλισμό και λέει το εξής: Ότι όταν καταρτίζονται τέτοιου είδους συμβάσεις, αμυντικές, για τέτοιου είδους οπλισμό, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει αυτό το πιστοποιητικό, για να είναι σίγουροι οι συναλλασσόμενοι μεταξύ τους  για το που θα καταλήξουν τα όπλα. Ώστε όταν εγώ πουλάω 300.000, η Ελληνική Δημοκρατία δηλαδή πουλάει 300.000 βλήματα στη Σαουδική Αραβία τα βλήματα αυτά να πηγαίνουν στη Σαουδική Αραβία. Να μη βρεθούν αλλού. Αυτό είναι ένα πιστοποιητικό δεσμεύσεως, πολύ βασικό, προκειμένου να προχωρήσει οποιαδήποτε τέτοιου είδους συναλλαγή. Έρχεται ο κ. Καμμένος και λέει τι πιο επίσημο έγγραφο από αυτό; Το end users certificate. Και τι μας φέρνει; Μας φέρνει, λοιπόν, αυτά τα πιστοποιητικά. Τα καταθέτει στο Κοινοβούλιο σε φωτοαντίγραφα. 

Ήδη εδώ εμφανίζεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει και άλλο ρόλο πλην αυτού που του απονέμει ο κ. Καμμένος που δεν είναι ο πραγματικός του πληρεξουσίου. Κάνει και κάτι άλλο. Είναι η εξαγωγική οντότητα. Άρα δεν είναι πληρεξούσιος. Είναι η εξαγωγική οντότητα.  Αλλά λέει εν πάση περιπτώσει τον ξέρουν τον άνθρωπο αυτό. Δεν είναι ένας άγνωστος στη Σαουδική Αραβία. Και επειδή φωνάζατε, ότι το άλλο είναι ανεπικύρωτο, δεν έχει βεβαίωση από την πρεσβεία, δεν είναι τίποτε, η άλλη εξουσιοδότηση που σας είχαμε δώσει, τώρα σας έχουμε φέρει με σφραγίδες. Σας έχουμε φέρει με σφραγίδες και βεβαιώσεις γνησίου. Τι φωνάζετε; Και πράγματι απ’ ό,τι βλέπετε στο πάνω μέρος, υπάρχει μια βεβαίωση γνησίου της υπογραφής από την πρεσβεία μας. Τι βεβαιώνει η πρεσβεία μας; Ότι ο αξιωματικός, που υπογράφει, ο κ. Yary Abdulloh Al Asseri υπογράφει όντως αυτό το έγγραφο. Πήγε στην πρεσβεία μας. Το υπέγραψε ενώπιον του αρμοδίου υπαλλήλου, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του και επικύρωσε το γνήσιο της υπογραφής. Τι φωνάζουμε εμείς; Τι λέμε; Και κοιτάμε και εμείς οι έρμοι τη σφραγίδα και διαβάζουμε τι γράφει η σφραγίδα και η σφραγίδα βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του Abdullah Soud Al Alyani. Δηλαδή, ενός άλλου. 

Αυτό το κατέθεσε ως έγκυρο έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την πληρεξουσιότητα του Παπαδόπουλου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αυτής της χώρας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχε πει ψέματα. Τώρα, κάνει και χρήσεις πλαστών; Διότι αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αυτό που είναι. Συνδυάστε το λίγο με τα προηγούμενα που σας έχω πει για το πρώτο έγγραφο. Διότι εδώ γεννιούνται πια τεράστια ζητήματα. Τι γίνεται σε αυτήν την ιστορία. Εργώδης η προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο ρόλος του κ. Παπαδόπουλου. Και φτάσαμε χθες το απόγευμα για να μας πει ο κ. Καμμένος αυτό που περίπου μυριζόμασταν. Δηλαδή ότι ο πληρεξούσιος έπαιρνε αμοιβές, γιατί - είπε χθες ο Καμμένος στην τηλεόραση - έκανε διάφορες δουλειές για τη  Σαουδική Αραβία ο πληρεξούσιος. Ο πληρεξούσιος είναι πληρεξούσιος. Δεν κάνει δουλειές. Ο πληρεξούσιος εκείνο το οποίο κάνει είναι ότι εκπροσωπεί στην υπογραφή με βάση νόμου με εξουσιοδότηση τη χώρα. Τώρα έκανε και δουλείες. Και επειδή έδωσε και μια συνέντευξη ο κ. Παπαδόπουλος  ερωτηθείς σήμερα για το αν είναι πληρεξούσιος ή μεσάζων λέει μεσάζων. Επιτρέπεται - λέει - να αγοράζουμε και να πουλάμε όπλα. Ο άνθρωπος αναφέρθηκε τώρα σε αγοραπωλησίες στο πρόσωπό του. Δεν ξέρω τι εννοούσε. Πάντως είχε μια απλή απάντηση εδώ να δώσει. Είσαι πληρεξούσιος; Ναι είμαι πληρεξούσιος. Δεν μας το είπε αυτό ο Παπαδόπουλος. Παρεμπιπτόντως επειδή είναι προφανές ότι τα νομικά του κ. Καμμένου είναι ασθενή στη δεύτερη παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου το οποίο έχει παραβιάσει, που απαγορεύει ενδιάμεσους μεσάζοντες, δηλαδή οποιαδήποτε μορφή τέτοιας παρεμβολής, λέει γιατί καταλαβαίνει ότι μπορεί πράγματι να είναι αναγκαίο σε ορισμένες περιπτώσεις να χρειάζεται το Κράτος συμβούλους, το αναγνωρίζει ο νόμος αυτό. Και τι λέει ο νόμος μας; Μπορεί το Κράτος - δε λέει το Κράτος, λέει η οικονομική οντότητα - να χρησιμοποιεί δικηγόρους, λογιστές, οικονομικούς ή τεχνικούς συμβούλους. Δεν είχε τέτοιο ρόλο ο κ. Παπαδόπουλος. Δεν μας είπαν ότι έκανε αυτό, ότι συμβούλευε τη Σαουδική Αραβία. Μας είπαν ότι ήταν πληρεξούσιος και υπογράφει για τη Σαουδική Αραβία. 

Μετά ταύτα, υπάρχει λέει - ρωτήθηκε χθες ο κ. Καμμένος - και δεύτερη σύμβαση εκτός από αυτή διακρατική συμφωνία η οποία αφορά άλλα όπλα; Το αρνήθηκε έτσι; Χθες είπε όχι. Αυτό το κρατάμε για μετά. Θα δούμε αν είναι όχι. Γιατί είναι σωρεία ψεμάτων

Γιατί είναι σωρεία ψεμάτων τα οποία λέγονται και σωρευτικώς θα δούμε. Εκείνο που κρατάμε, όμως, σήμερα είναι ότι έχει αποδειχθεί πως ο κ. Παπαδόπουλος έπαιρνε αμοιβές. Ο κ. Παπαδόπουλος καθόλου πληρεξούσιος δεν ήταν, ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μετά βεβαιότητας ενδιάμεσος μεσάζων. Και ότι ο νόμος, μετά βεβαιότητας, έχει παραβιαστεί. Άρα, λοιπόν, ότι κάποιος, συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος, έχει παραβεί τα καθήκοντά του. 

Πάμε τώρα, για ποιο λόγο; Να, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό. Γιατί η ανάκριση τώρα αυτά πρέπει να δείξει. Τους λόγους. Γιατί παρέβη το καθήκον του; Γιατί ενώ υπάρχει νόμος, τον παραβίασε; Ποιόν ήθελε να ωφελήσει και ποιόν να βλάψει; Γιατί χρησιμοποιεί ψευδοέγγραφα στο Κοινοβούλιο; Γιατί λέει ψέματα στην Επιτροπή Εξοπλισμών; 

Αυτά είναι πράγματα εν όψει του τετελεσμένου πια αδικήματος που μια σοβαρή Κοινοβουλευτική σύνθεση θα ήθελε να ερευνήσει. Αλλά αυτή είναι η Βουλή της συγκάλυψης, είναι η Βουλή της κυβερνητικής πλειοψηφίας  του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να καλύψει τις παρανομίες του κ. Καμμένου. Αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και άλλη σύνθεση του Κοινοβουλίου που θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Γιατί όταν έχουμε απαγορεύσει την ύπαρξη μεσαζόντων και  ενδιαμέσου το κάναμε για έναν συγκεκριμένο λόγο: Γιατί οι μεσάζοντες και οι ενδιάμεσοι έδιναν μίζες. Αυτός είναι ο λόγος που θεσπίστηκε αυτή η διάταξη. 

Ξέρουμε τώρα ότι αυτή η διάταξη, με προσπάθεια εργώδη, παραβιάστηκε και καταβάλλεται και τεράστια προσπάθεια για να συγκαλυφθεί η παραβίαση. Ο λόγος; Θα φανεί. Θα φανεί στην πορεία της ερευνητικής και ανακριτικής διαδικασίας. Γιατί αυτή η υπόθεση τώρα ξεκινάει. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι εδώ γίνεται μια απόπειρα - σκανδαλώδης απόπειρα - παραπλανήσεως και συσκοτίσεως της κοινής γνώμης για το ζήτημα αυτό. Τέτοια που - οποία αθλιότης - έγινε και απόπειρα να εμφανιστεί ότι δήθεν συνδέεται η σύζυγος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον κ. τάδε, τον κ. Σφακιανάκη, ο οποίος κατά τον πρωθυπουργό, ήταν ο κακός μεσάζων που ήθελε να χαμηλώσει το τίμημα σε σχέση με τον καλό μεσάζοντα που είχε βρει ο κ. Καμμένος. 

Είχαμε τον καλό και τον κακό μεσάζοντα. Αυτό το έκανε, το πράγμα το κακό, ο Πρέσβης μας; Ο Πρέσβης ενημέρωνε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη Σαουδική Αραβία, γιατί - έλεγε ο Πρέσβης - η Σαουδική Αραβία θέλει διακρατική, δεν θέλει ενδιάμεσο τον Παπαδόπουλο και θέλει να κάνει αυτή τη συμφωνία όχι βέβαια για τα 300.000 αλλά για τα 100.000 βλήματα, για άλλη ποσότητα. Αλλά θέλει να το συζητήσει απευθείας, έλεγε ο Πρέσβης. Αυτά έλεγε ο Πρέσβης. Αυτά μας είπε ο κ. Τσίπρας τα έκανε γιατί έπαιρνε πληροφορίες από τον Σφακιανάκη, ο οποίος Σφακιανάκης είναι ένας άλλος μεσάζων. Άρα, λοιπόν, ο Πρέσβης είχε καταστεί όργανο του κακού μεσάζοντα, αυτού που ήθελε να βλάψει τη συμφωνία και να χαλάσει την ωραία δουλειά που είχε κλείσει ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο. Ποια η τύχη του Πρέσβεως αυτού; Τι του έκαναν που έκανε όλα αυτά τα κακά πράγματα; Τι του κάνανε; Τι του έχει συμβεί; Γιατί έμαθα χθες επανακρίθηκε και έμεινε στη θέση του. Όλα καλώς; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή έρευνες εναντίον του, τρέχουν διώξεις, ΕΔΕ, πράγματα που πρέπει να γίνουν; Τι έχει γίνει με αυτό τον Πρέσβη που έχει κάνει αυτά τα τερατώδη που κατήγγειλε ο πρωθυπουργός μας; Άρα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι - πέρα από τις επικοινωνιακές στρακαστρούκες τις οποίες αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι προφανώς δεν πέρασαν πουθενά - κάθε μέρα αποκαλύπτονται πράγματα για αυτή τη δυσώδη υπόθεση. 

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ο νόμος έχει παραβιαστεί σε αυτήν τη συμφωνία. Υπήρξε μεσάζων. Έχουν γίνει και γίνονται τρομερές προσπάθειες παραπλανήσεως του Κοινοβουλίου. Είναι υπόθεση στην οποία έχουν τελεστεί αδικήματα. Είναι στην αρχή της, πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Δεν πρόκειται να την αφήσουμε έτσι.   

Ν. Παναγιωτόπουλος:

Ο κ. Βορίδης μας απέδειξε ότι υπάρχει - περίπου η βεβαιότητα σε εμάς - ότι τα έγγραφα που κατέθεσε προ ημερών ο κ. Καμμένος στη Βουλή είναι πλαστά. Σοβαρότατες υπόνοιες ως προς τη γνησιότητα αυτών των εγγράφων. Κρατώ ένα εξαιρετικά παράδοξο και σας το αναλύω. Όταν κάποιος δουλεύει για τη Σαουδική Αραβία εισάγει πολεμικό υλικό. Επομένως, το να εμφανίζεται σε ένα πιστοποιητικό τελικού χρήστη and user certificate ως εξαγωγική οντότητα είναι τουλάχιστον παράδοξο. Εξαγωγέας είναι κάποιος που δουλεύει για τη χώρα που πουλάει το εξαγωγικό υλικό, δηλαδή για την Ελλάδα. Όταν είσαι πληρεξούσιος Σαουδικής Αραβίας εισάγεις. Πως το ένα συμβαδίζει με το άλλο είναι κάτι το οποίο φαντάζομαι ότι μόνο ο κ. Καμμένος μπορεί να μας το εξηγήσει. Αυτό σίγουρα δεν μας το εξήγησε προχθές στη Βουλή. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να στρέψω την προσοχή σας στο νόμο 3978 του 2011 περί συμβάσεων προμηθειών Άμυνας και Ασφάλειας κ.τ.λ. που περιγράφει το νομικό πλαίσιο. Στο άρθρο 9 αυτού του νόμου με τίτλο «Κανόνες Διαφάνειας και καταπολέμησης της Διαφθοράς  που επιβάλλονται στους οικονομικούς φορείς» προβλέπεται ότι: Απαγορεύεται στους οικονομικούς φορείς ή τους νόμιμους εκπροσώπους τους που συμμετέχουν στις διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών ή έργων στον Τομέα της Άμυνας, να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν οποιονδήποτε ενδιάμεσο μεσάζοντα ή πράκτορα κατά διαδικασία σύναψης και εκτέλεσης σύμβασης. Είναι σαφής και κατηγορηματική η διάταξη του νόμου που απαγορεύει τη χρήση μεσάζοντα. 

Παρακάτω στο άρθρο 107 που ορίζει το πλαίσιο αξιοποίησης μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού, μας περιγράφεται η διαδικασία. Η διαδικασία συμπεριλαμβάνει: Πρώτον, απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, του ΣΑΓΕ δηλαδή, για πώληση μη αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού. Εδώ τα βλήματα και οι βόμβες ΜΚ 82 και 83. Δεύτερον, γνώμη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλισμών σχετικά με τον τύπο της σύμβασης που θα συναφθεί, σχετικά με τον καθορισμό του ελαχίστου ανταλλάγματος, τους όρους επομένως της σύμβασης. Τρίτον, απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από τη διατύπωση της γνώμης από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Και τέταρτο και τελευταίο έγκριση από το ΚΥΣΕΑ. 

Ως γνωστόν η έγκριση του ΚΥΣΕΑ πιστοποιείται δια των υπογραφών που μπαίνουν στο σχέδιο της σύμβασης, που θα εκτελεστεί από την ελληνική πλευρά και ως γνωστόν μεταξύ των υπογραφών που μπαίνουν από το ΚΥΣΕΑ είναι και αυτή του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτά τα πράγματα νομίζω είναι σαφή και κατηγορηματικά. Άρα, έχει παραβιαστεί ο νόμος 3978 του 2011; Προφανώς έχει παραβιαστεί. Επομένως, έχουμε μια κάποια παράβαση καθήκοντος από αυτούς που έχουν παραβιάσει το νόμο. Τι υπάρχει άλλο; Παραβιάζονται άλλες διατάξεις; Έχουμε πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι παραβιάζονται και άλλες διατάξεις. Αλλά επειδή δεν θα κάνουμε εμείς την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα - είναι και πολλές - και επειδή η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη σε δύο επίπεδα, από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη αφενός και από τη Εισαγγελία Διαφθοράς αφετέρου, εμείς εκφράζουμε την άποψη ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν οι σχετικές ανακριτικές διαδικασίες και να δούμε τι άλλο υπάρχει. Το ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι όλα είναι καλά καμωμένα, νόμιμα κ.τ.λ., είναι τουλάχιστον εξωφρενικό να το ισχυρίζεται οποιοσδήποτε. Κάτι υπάρχει. Εδώ υπάρχουν αποδείξεις. Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις και ονόματα. Ας προχωρήσουν, λοιπόν, οι σχετικές ανακριτικές διαδικασίες από τις αρμόδιες Αρχές. 

Τέλος, θα ήθελα να κάνω ένα τελευταίο σχόλιο, σχετικά με το ζήτημα που δημιουργείται τις τελευταίες μέρες για την ακύρωση της σύμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους. Είναι κακός ο πόλεμος στην Υεμένη, σκοτώνονται παιδιά. Η όποια ακύρωση σύμβασης προφανώς θα οδηγήσει στη μη εκτέλεσή της. Επομένως, σύμφωνα με αυτήν τη λογική που διατυπώνεται πολύ τώρα τελευταία από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τον κ. Φίλη και άλλους, σύμφωνα με αυτή τη λογική, δεν υπάρχει «ούτε γάτα ούτε ζημιά», για οποιονδήποτε έχει αναμειχθεί στη σύναψη αυτής της σύμβασης. Το πρώτο σχόλιο είναι ότι αυτή η φημολογούμενη ακύρωση σύμβασης στηρίζεται σε ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει - αυτή τη στιγμή  γίνεται συζήτηση στις Βρυξέλλες - που θα προτείνει την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Αυτό το ψήφισμα από μόνο του δε φτάνει. Διότι τον τελικό λόγο θα τον έχει το Συμβούλιο  Υπουργών της Ε.Ε.  Επομένως, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο, τίποτα τετελεσμένο. 

Έστω, όμως, ότι βάσει αυτού του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου θα δημιουργηθεί η δικαιολογητική βάση στην ελληνική πλευρά να πάει σε εκ των υστέρων ακύρωση σύμβασης. Καταρχήν οι ανθρωπιστικές ανησυχίες στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πολύ όψιμες. Όλο αυτό τον καιρό, πριν έρθουν στο φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα στοιχεία για τη δυσώδη αυτή υπόθεση, δεν είχαμε καμία έκφραση ανθρωπιστικής ανησυχίας από κανένα κ. Φίλη, κανένα κ. Κυρίτση, κανένα στέλεχος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Τώρα τους προέκυψαν. Επομένως, σκεφτόμαστε, ότι όλα αυτά να είναι τελικά μια προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι και απεμπλοκής των οποιοδήποτε εμπλεκομένων από οποιαδήποτε ευθύνη τους, πολιτική ή ποινική ή οτιδήποτε άλλο. Ερευνητέο, όπως είπαμε, το ζήτημα των ευθυνών. 

Αυτό που έχω να πω εν κατακλείδι, είναι ότι όσοι σκέπτονται και υπολογίζουν με αυτόν τον τρόπο, νομίζω θα πέσουν έξω. Διότι δεν εξαλείφονται ευσχήμως με αυτόν τον τρόπο οι όποιες ποινικές ευθύνες. Στο Ποινικό Δίκαιο υπάρχει και η έννοια της απόπειρας. Και η απόπειρα - ως γνωστόν - περιλαμβάνει αρχή τέλεσης μια άδικης πράξης, αρχή τέλεσης, με προειλημμένη την απόφαση για την τέλεσή της. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα το κρίνουν οι αρμόδιοι κατά το νόμο. Για εμάς το θέμα έχει - θα έλεγα - τεράστια σημασία και η ανάδειξη των μεγάλων ευθυνών στελεχών της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μόλις έχει αρχίσει. Οπωσδήποτε δεν τελειώνει.   

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Σήμερα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας «Κωσταντίνος Μητσοτάκης». Ήταν μια συμβολική, αλλά και εξόχως τιμητική εκδήλωση για την χώρα μας, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την ανεκτίμητη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Manfred Weber μίλησαν για το πολιτικό έργο και την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Ο κ. Tajani πραγματοποίησε και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλακέτας που κοσμεί πλέον την είσοδο της αίθουσας «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και στην οποία αναγράφονται αποσπάσματα από έργα των Κωστή Παλαμά, Βίκτορος Ουγκό και Γιόχαν Βόλφγκαν Γκαίτε τα οποία συνήθιζε να επικαλείται ο πρώην Πρωθυπουργός.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη - Gourdain, η κυρία Κατερίνα Μητσοτάκη - Μαυραγάνη, ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και μέλη του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύντομη τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε: 

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Μάνφρεντ, 

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Είναι μεγάλη τιμή για όλη μου την οικογένεια η διοργάνωση της σημερινής τελετής και την ονοματοδοσία αυτής της αίθουσας “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης”. Επιτρέψτε μου μερικές σύντομες παρατηρήσεις – όχι μόνο ως περήφανος γιος αλλά, επίσης, ως περήφανος Έλληνας – για την κληρονομιά του, αλλά και για ό,τι μας άφησε πίσω. Μια προσωπική κληρονομιά ακεραιότητας, συμπόνοιας, τιμής και τιμιότητας. Και, φυσικά, μια πολιτική κληρονομιά ειλικρίνειας, πραγματισμού και συνεργασίας. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος, με την αληθινή έννοια της λέξης. Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός άνδρας. Ήταν προϊόν του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή.  Είχε καταδικαστεί δύο φορές σε θάνατο κατά τη διάρκειας της γερμανικής Κατοχής.  Ωστόσο, δεν ήταν μνησίκακος. Αντιλαμβανόταν ότι τρομερά πράγματα μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Αντιλαμβανόταν, επίσης, ότι η ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος – όπως ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 – ήταν η διατήρηση της ειρήνης και η εγγύηση της ευημερίας για ολόκληρη την ήπειρό μας.  Και καθώς αυτή η γενιά, που έζησε τον πόλεμο, μας εγκαταλείπει, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πάντα πόσο επίκαιρο είναι αυτό το μήνυμα.

Είναι μεγάλη τιμή να φέρει αυτή η αίθουσα το όνομά του, γιατί είναι μια αίθουσα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν απόλυτα δεσμευμένος με τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Πίστευε βαθιά στις αξίες του δημοσίου διαλόγου, βασισμένου στη λογική και όχι στο πάθος. Και μας προειδοποίησε όλους για τους κινδύνους του λαϊκισμού, πολύ καιρό πριν ο λαϊκισμός εξελιχθεί σε πραγματική απειλή για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. 

Απεβίωσε έχοντας ζήσει σχεδόν έναν αιώνα. Αναγνωρίστηκε παγκοσμίως από εχθρούς και φίλους. Αυτή ήταν η ειλικρινής αναγνώριση του μεγαλείου του. Και καθώς το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προχωρά στην επόμενη και πιο φιλόδοξη φάση του, η κληρονομιά αυτού του μεγάλου πολιτικού άνδρα είναι ακόμη επίκαιρη. Και για αυτό θεωρώ ότι αποτελεί τιμή να τον θυμόμαστε. 

Θα ήθελα να κλείσω κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις τρεις φράσεις που έχουν τοποθετηθεί στις τρεις μαρμάρινες πινακίδες έξω από αυτή την αίθουσα. Από τρεις ποιητές και συγγραφείς που αγαπούσε πολύ. Η πρώτη φράση ανήκει στον Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά: “Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές μας είναι οι αγέννητοι, οι νεκροί”. Η έννοια της ευθύνης για όλους όσοι ήρθαν πριν από εμάς και για όσους θα έρθουν μετά από εμάς. 

Η δεύτερη φράση ανήκει στον Βίκτωρ Ουγκό. “Το χαρακτηριστικό της αλήθειας είναι η έλλειψη αυταρέσκειας”. Δεν υπήρχε καθόλου αυταρέσκεια στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Είχε υπερβολική αυτοπεποίθηση για να επιτρέψει στον εαυτό του να είναι αυτάρεσκος. Πάντοτε γνώριζε ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αυτοπεποίθησης και της αλαζονείας. Και δίδασκε ότι αυτή είναι μια γραμμή που δεν πρέπει ποτέ να περάσεις. 

Η τελευταία φράση ανήκει στον Γκαίτε. “Γιατί θες περί άλλα να τυρβάζεις; Κοίτα, την ευτυχία δίπλα σου θα βρεις. Μάθε πώς την ευτυχία να αρπάζεις, Γιατί είναι πάντα σε απόσταση αφής”. Ήταν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Και ήταν ευτυχισμένος άνθρωπος γιατί πάντοτε ζούσε για τη στιγμή. Και κατάφερε να συνδυάσει μια λαμπρή πολιτική καριέρα με το χτίσιμο μιας αγαπημένης οικογένειας. Αγαπήθηκε από τον κόσμο και αγάπησε τον κόσμο. Και για αυτή την αγάπη νομίζω ότι θα τον θυμούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. 

Ευχαριστώ και πάλι για αυτή τη μεγάλη τιμή για εμάς, για την οικογένεια και για τη μνήμη του».

Για ένα Νέο Πατριωτισμό

Για τη Νέα Δημοκρατία, ο διεθνής προσανατολισμός της Ελλάδας και η συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών είναι αδιαμφισβήτητες αξίες. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη και συνεπή παρουσία σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, για να αποκαταστήσει το κύρος της και να αποκτήσει ξανά η φωνή της βαρύτητα. 

Με στιβαρή εξωτερική πολιτική, που θα χαράσσεται στη βάση ενδελεχούς ανάλυσης και κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος. 

Με μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. 

Με ενίσχυση του ρόλου της διπλωματίας στη διαμόρφωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και στην αποτελεσματική προώθηση των εθνικών συμφερόντων. 

Με πιο ενεργητική και παρεμβατική παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστική συμβολή της χώρας μας στις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται στις δομές και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 

Με τις Ένοπλες Δυνάμεις να λειτουργούν με βάση τα δεδομένα της εποχής και να διασφαλίζουν αποτελεσματικά την ασφάλεια, την άμυνα της χώρας και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της. Αλλά και με αξιοποίηση άλλων, ηπιότερων μορφών διπλωματίας, όπως ο Πολιτισμός, που αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θεμελιώδες στοιχείο της εικόνας της και που μπορεί να ενισχύσει το κύρος της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Το 7ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Για ένα νέο πατριωτισμό», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και θα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες.

Στην  πρώτη ενότητα, με τίτλο «Για μία στιβαρή εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων», θα μιλήσουν οι:

Λουκάς Κατσώνης Δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κώστας Υφαντής Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. Το 2017 συνεπιμελήθηκε το συλλογικό έργο The Syrian Imbroglio: Regional and International Strategies, που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Δημήτρης Καιρίδης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Στη δεύτερη ενότητα που θα εξελιχθεί παράλληλα με την πρώτη, οι ομιλητές θα τοποθετηθούν για την «Προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας - πολιτιστικής διπλωματίας». Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:

Βασίλης Λαμπρινουδάκης Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων των Παρισίων και της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας διεθνώς.

Κατερίνα Μαυρομιχάλη Διδάκτωρ αρχαιολογίας- μουσειολόγος. Εργάζεται στον χώρο του Πολιτισμού από το 1996. Από το 2003 εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα ως Υπεύθυνη του Τμήματος  Έρευνας, Δια βίου μάθησης και  Συνεδρίων.

Κωνσταντίνος Λάβδας Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει καθηγητής στην έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Είναι μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.  

Στην τρίτη  ενότητα με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη: Μια ουσιαστική συμβολή στο διάλογο για την Ευρώπη του μέλλοντος», ομιλητές θα είναι οι:

Μαριέττα Γιαννάκου πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώην Yπουργός Παιδείας και Υγείας

Λουκάς Τσούκαλης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές άλλες επιστημονικές διακρίσεις.

Δημήτρης Σκιαδάς Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα, που θα αναπτυχθεί παράλληλα, θέμα είναι «Μια Ελλάδα Ισχυρή και Ασφαλής: Η Άμυνα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής». Προσκεκλημένοι ομιλητές θα  είναι οι:

Θάνος Ντόκος Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ιωάννης Ζούκας Αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού με μεγάλη ΝΑΤΟϊκή εμπειρία.

Σωτήρης Σέρμπος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εταίρος ερευνητής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μακάριος Λαζαρίδης  Δημοσιογράφος, πρώην Διευθυντής Ενημέρωσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

 «Φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να μην είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρωζώνης, αλλά να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για το πώς θα πάμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, σήμερα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel «Responsibility to reform Europe» στις Βρυξέλλες. «Είναι πολύ σημαντικό», τόνισε, «το γεγονός ότι οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε ότι το μέλλον μας βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης» και συμπλήρωσε ότι, «παρά την οικονομική κρίση, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών υποστηρίζουν την έννοια της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «η Δημοκρατία πρέπει να είναι εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών» και συμπλήρωσε ότι «δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι δημοκρατικοί θεσμοί». «Τα δικαιώματα των μειονοτήτων πρέπει να προστατεύονται» είπε και συνέχισε: «Μόνο τότε λειτουργεί σωστά η Δημοκρατία μας. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι ως Κράτη – μέλη της Ε.Ε. δεν δεχόμαστε τον παραμικρό συμβιβασμό σε θεμελιώδεις αρχές της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Ιδέες και απολυταρχικές απόψεις από άλλες πλευρές του κόσμου δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξένες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Αναφερόμενος στους ελέγχους Ελλήνων επιβατών σε γερμανικά αεροδρόμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει προσωπική εμπειρία - καθώς ταξίδεψε για Στρασβούργο μέσω Φρανκφούρτης πριν από δέκα ημέρες - χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη διαδικασία και τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό να συμβαίνει κάτι τέτοιο». Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι «για να λειτουργεί η ελεύθερη μετακίνηση εντός Ευρώπης πρέπει να υπάρχει κοινός έλεγχος των ευρωπαϊκών συνόρων».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής τονίζοντας ότι αναμένει «η Ελλάδα να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας», καθώς, «είμαστε η χώρα που ξοδεύει πάνω από το 2% του Α.Ε.Π. της σε αμυντικές δαπάνες».

Μιλώντας για τη ψηφιακή ατζέντα της Ευρώπης, εκτίμησε ότι θα βοηθήσει σημαντικά «τους Έλληνες επιχειρηματίες και θα επιτρέψει στη χώρα να μετατραπεί σε κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων». Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινής ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. και να γίνει «εργοστάσιο» Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 «Όταν συζητούμε για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ο κόσμος σκέφτεται ότι μιλάμε για αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων. Πρέπει να καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια για να πείσουμε τους πολίτες ότι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη δική μας ατζέντα, είναι μεταρρυθμίσεις καλές για την Ελλάδα και, παράλληλα, ικανές να καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρή σε μια ισχυρή Ευρώπη. Πρέπει να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας».

Για την άνοδο του λαϊκισμού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «στην Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα υποφέρει από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι οι πολιτικές ελίτ έχουν αποτύχει και αυτό έχει δώσει, σε κάποιο βαθμό, ώθηση στις δυνάμεις του λαϊκισμού...  Ο λαϊκισμός μπορεί να έχει υποστεί ήττες σε συγκεκριμένες χώρες, αλλά δεν πρόκειται να εξαλειφθεί όσο υπάρχουν οι κινητήριες δυνάμεις που του δίνουν ώθηση. Απαιτείται, πρώτα από όλα, ειλικρίνεια και εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων. Δεν γίνεται να υπόσχεσαι προεκλογικά πράγματα που δεν μπορείς να εφαρμόσεις μετεκλογικά».

«Όταν ρωτήσαμε», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «στην Ελλάδα τους πολίτες: Προτιμάτε οι πολιτικοί να σας υποσχεθούν ή να σας πουν την αλήθεια, το αποτέλεσμα ήταν υπερβολικά ενθαρρυντικό καθώς επέλεξαν το δεύτερο. Ο λόγος είναι ότι έχουν καεί από τις ψεύτικες υποσχέσεις. Άρα, η εμπιστοσύνη χτίζεται όταν παραδίδεις αυτό που υποσχέθηκες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Στο τέλος της ημέρας, η δουλειά μας – είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε ευρωπαϊκό – είναι να λύνουμε τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να κάνουμε καλύτερες τις ζωές τους. Να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές τους και να μην έχουν εμπόδια στο δρόμο τους».

Επίτροπος Corina Cretu:  1,3 δις ευρώ για την Ελλάδα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από την κλιματική αλλαγή

1,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από την κλιματική αλλαγή έχει στη διάθεση της η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα επεσήμανε η αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, κυρία Corina Cretu, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στη Δυτική  Αττική που προκάλεσαν το θάνατο 23  συμπολιτών μας και τεράστιες υλικές ζημιές,  

Από την πλευρά τους ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη και η ευρωβουλευτής κυρία  Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, αφού είχαν ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του συντονιστή του Ε.Λ.Κ. στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Λ. Βαν Νίστελρόι και της Επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας του Ε.Λ.Κ., κυρίας Ε. Γκαρντίνι, παρενέβησαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισαν την ανάγκη για ευελιξία στη στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατεπείγουσα παρέμβαση για την Ελλάδα.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη:

 «Απόγνωση είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους κατοίκους των πλημμυρόπληκτων 

περιοχών της Δυτικής Αττικής (όπως και του Δήμου Δέλτα στην Θεσσαλονίκη), 14 ημέρες μετά την φονική θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου 2017.  23 νεκροί έχουν ήδη εντοπιστεί (αν και αυτός δεν θα είναι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων). Οι υλικές καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Τεράστιες ζημιές σε υποδομές, οδικούς άξονες, δρόμους, σπίτια και αυτοκίνητα, υδροδότηση και την ποιότητα νερού, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η Ελλάδα, αντιμετωπίζει δυσκολία στο να αντιμετωπίσει μόνη της μιας τέτοιας κλίμακας καταστροφή. Ευχαριστώ τα Κόμματα του Ε.Κ. για την άμεση ανταπόκριση. Ζητούμε κοινοτική αλληλεγγύη και βοήθεια. Να κινητοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), με ευελιξία, για να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Να δρομολογήσει άλλους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς παρέμβασης, δημιουργώντας τα κατάλληλα νομικά και δημοσιονομικά μέσα.

Να εκπονηθεί ένα πενταετές σχέδιο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση του κ. Κεφαλογιάννη στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/GAtAd4PVYkU

  Αναλυτικά η παρέμβαση της κυρίας Μαρίας Σπυράκη:

«Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. 

Κυρία Επίτροπε έρχομαι από τη Δυτική Αττική, πριν από λίγο προσγειώθηκα στις Βρυξέλλες. Πήγε εκεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά.  Αυτά που είδαμε δεν μπορούν να περιγραφούν.  

Σπίτια βυθισμένα στη λάσπη, άνθρωποι που έχασαν τους συγγενείς τους, τους φίλους τους, υποδομές κατεστραμμένες, δρόμοι απροσπέλαστοι, ούτε καν καθαρό νερό δεν υπάρχει. 

Δεν είναι η ώρα να επικεντρώσουμε στις ευθύνες. Είναι κυρίως η ώρα να αποφασίσουμε τί να κάνουμε και σε αυτό το ερώτημα φαίνεται πως εδώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναινούμε ξεκινώντας από την ανάγκη να επιδείξουμε ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε αυτό να μεταφραστεί σε επιπλέον πόρους και ενίσχυση της Ελλάδος μπροστά σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση. 

Εξηγώ.  Προτείνω, όπως άνοιξε τη συζήτηση ο κύριος Βαν Νίστελροι και τη συνέχισε ο κ. Κύρκος, την αναθεώρηση του Κανονισμού που αφορά στο ταμείο αλληλεγγύης.  Ζητάμε από την Κομισιόν περισσότερη ευελιξία, ανάλογα με τις περιστάσεις και να μην εμείνει στον κανονισμό του 1.5% του Α.Ε.Π. ανά Περιφέρεια.  Προτείνω να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδος πέρα από ταμείο αλληλεγγύης, όπως έγινε στην Ιταλία. Και τέλος προτείνω να έχουμε ανεξάρτητες διαδικασίες από την ενεργοποίηση του ταμείου αλληλεγγύης για να μην υπάρχει εθνική συμμετοχή σε έργα αντιπλημμυρικά, σε έργα πρόληψης αλλά και σε έργα αποκατάστασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η Ελλάδα χρειάζεται απτή απόδειξη της αλληλεγγύης μας και είναι απαραίτητο να τη δείξουμε σήμερα».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κυρίας  Σπυράκη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/JXgKXhmsVsQ

Αναλυτικά η παρέμβαση της κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη:

«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε, 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ευχαριστούμε όλους πολύ για την πολύτιμη στήριξή σας. Θέλω και εγώ από αυτό το βήμα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των 23 συμπολιτών μου, που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία στην Αττική. Δύο εβδομάδες μετά την πρωτοφανή αυτή φυσική καταστροφή είναι ώρα να κινήσουμε άμεσα όλους τους απαραίτητους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν, τις οικογένειές τους, τις επιχειρήσεις, τα σπίτια, τις υποδομές ζωτικής σημασίας που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Παράλληλα, είναι ανάγκη να συνδυάσουμε την κατεπείγουσα βοήθεια με μέτρα πρόληψης, για να προσφέρουμε ανακούφιση στις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους και τις κοινότητες της Αττικής, που βιώνουν ακόμη με το χειρότερο τρόπο αυτόν τον εφιάλτη.  

Σε αυτό το πλαίσιο,  καλωσορίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενισχυμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, που θα ενισχύσει τους προληπτικούς μηχανισμούς, την ετοιμότητα της Ένωσης αλλά και των κρατών μελών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Πρόκειται για έκφραση αληθινής αλληλεγγύης. Όλοι είμαστε ευάλωτοι απέναντι στις φυσικές καταστροφές και μόνο με συνεργασία και κατάλληλο συντονισμό μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Η Ευρώπη είναι αλληλεγγύη. Πρόσφατα στήριξε την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία με κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Ο χειμώνας είναι μπροστά και οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες. Οι συνάδελφοί μου έκαναν πολύ σημαντικές προτάσεις. Εγώ σήμερα κάνω έκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση ανακούφιση των Ελλήνων συνανθρώπων μας, που χτυπήθηκαν τόσο σκληρά από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική. 

Σας ευχαριστώ πολύ».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κυρίας Βόζεμπεργκ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://we.tl/x8qLMGTwtv

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αθετεί άλλη μια υπόσχεσή της και αυξάνει τα διόδια της Εγνατίας

Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες.

Ενώ δεσμεύονταν ότι θα μειώσουν το συνολικό κόστος των διοδίων της Εγνατίας τελικά το αύξησαν.

Παρ’ ότι μειώνουν την τιμή  σε τρεις σταθμούς που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, οι τέσσερις νέοι μετωπικοί σταθμοί που προστίθενται, υπερκαλύπτουν αυτή τη μείωση με αποτέλεσμα να αυξάνεται το συνολικό τίμημα που καλούνται να καταβάλλουν οι οδηγοί. 

Και η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι σταθμοί διοδίων για τους οποίους έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

Και κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ αθετεί άλλη μία υπόσχεση του και κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποστήριζε».

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Συνήγορο του Πολίτη

Συνάντηση είχε στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία και τα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης ενώ τονίστηκε η σημασία της ορθής λειτουργίας και της συνεργασίας των διαφόρων επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Παρασκευή 01-12-2017 ΩΡΑ: 17:30 - 19:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό Ἱερόν Μετόχιο Ἁγίου Πορφυρίου Γέρακα.                                               

Σάββατο 02-12-2017 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Πολυκάρπου τῆς Μονάδος Φροντίδος Ἡλικιωμένων (δρόμος πρός  οἰκισμό Σιρόκο). Πενταετές Μνημόσυνο τοῦ Μακαριστοῦ Ἀρχιμανδρίτου Πολυκάρπου Δημητριάδη.

Κυριακή 03-12-2017 ΩΡΑ: 07:00\ - 10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου Πετεινοῦ.

ΩΡΑ: 17:30-19:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Δ΄Σ.Σ. ἐπι τῇ ἑορτῇ τῆς Ἁγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, προστάτιδος τοῦ Πυροβολικοῦ.

Δευτέρα 04-12-2017  ΩΡΑ: 11:00 Δοξολογία ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Πυροβολικοῦ εἰς τον Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Δ΄Σ.Σ.

ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Σάββα Νέας Μορσίνης. 

Τρίτη 05-12-2017 ΩΡΑ: 07:00 - 10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Σάββα Νέας Μορσίνης.

ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικολάου Ξάνθης. Κυριακή 06-12-2017 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν Μετόχιον Ἁγίου Νικολάου Πόρτο-Λάγος.

ΤΟ  ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ  

 «Ο ΠΟΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ»

Μέσα στο πλήθος των ανθρώπων που περιστοιχίζουν τον Χριστό για να ακούσουν τη διδασκαλία του ακούγεται η ικετευτική φωνή ενός τυφλού: «Ιησού υιέ Δαυΐδ, ελέησόν με». Το πλήθος ενοχλημένο απ’ αυτή τη φωνή προσπαθεί να την σταματήσει, γιατί δεν θέλει να χάσει την ωραία διδασκαλία. Αλλ’ ο τυφλός επιμένει να κραυγάζει ακόμη δυνατότερα και να ζητά έλεος. 

Είναι η δυστυχία του που τον ωθεί στο αίτημα και μάλιστα με επιμονή; Η μήπως είδε καλύτερα απ’ αυτούς που έχουν μάτια τον Μεσσία και ανεγνώρισε τη δύναμή του; Το δεύτερο φαίνεται πιθανότερο από τη συνέχεια της διηγήσεως.

Ένα πλήθος από εμπόδια στάθηκαν ανάμεσα στον τυφλό και στον Μεσσία: Η τύφλωσή του, ο πολύς κόσμος, η ιερότητα της ώρας της διδα-σκαλίας, οι επιπλήξεις του κόσμου για να σωπάσει. Κανένα όμως από τα εμπόδια αυτά δεν αποδείχθηκε ανυπέρβλητο. Ο πόθος του να συναντή-σει το Χριστό, να βρει το φως του, ξεπέρασε κάθε φραγμό. 

Στην επιμονή του τυφλού ένας μόνο ανταποκρίνεται, κι αυτός είναι ο    ίδιος ο Χριστός. Ενώ πολλοί προσπαθούν να καταπνίξουν τη φωνή του δυστυχισμένου για να μην ενοχλούνται, ο Χριστός σταματά, καλεί τον τυφλό κοντά του, του δίνει το φως επαινώντας την πίστη του. 

Δύο σημεία προκαλούν ιδιαίτερα την προσοχή μας από το σημερινό ευ-αγγελικό ανάγνωσμα: Από τη μια μεριά η πίστη και επιμονή του τυφλού που ξεπέρασε κάθε εμπόδιο για να φτάσει στην ποθητή συνάντηση, κι α-πο την άλλη μεριά η προτεραιότητα που έδωσε ο Χριστός στο έλεος στα-ματώντας τη διδασκαλία.

Η ιστορία δεν σταματά στο γεγονός ότι ο τυφλός ανέβλεψε. Ολοκληρώνεται στο τι έκανε μετά τη δωρεά που έλαβε, «και ηκολούθει αυτώ δοξάζων τον Θεόν». 

Η νέα όραση ζητά από τον άνθρωπο να σηκωθεί, να εγκαταλείψει τον τόπο του επαίτου και να ακολουθήσει τον Χριστό. Να εγκαταλείψει τον παλιό ρυθμό ζωής, τις παλιές ασχολίες του, τις κακές σχέσεις και δεσμεύσεις του και να προχωρήσει πίσω από τον Χριστό σε μια ζωή εσωτερικής ελευθερίας, χαράς και θυσίας. 

Ευρωπαϊκή ημέρα λιανικού εμπορίου

Ο ρόλος της καινοτομίας στο χάρτη του λιανικού εμπορίου 

(Βρυξέλλες 30 Νοεμβρίου 2017, EuroCommerce)

Η EuroCommerce εκπροσωπεί έξι εκατομμύρια εμπορικές επιχειρήσεις και εταιρείες διεθνούς εμπορίου στην ΕΕ, το 99% των οποίων είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις. Η EΣΕΕ με την ιδιότητα του εθνικού εκπρόσωπου είναι από παλαιότερα και πλήρη μέλη της. Μάλιστα, ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης είναι μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και η θητεία του ανανεώθηκε ομόφωνα κατά την διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, για την επόμενη διετία 2018-2019.

Η EuroCommerce αντιπροσωπεύει εθνικές ομοσπονδίες και εταιρείες στον τομέα λιανικής, χονδρικής και διεθνούς εμπορίου σε 31 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι γνωστό ότι ο τομέας διαδραματίζει έναν μοναδικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνδεσμος μεταξύ των παραγωγών και των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη. Επιδιώκει να ενημερώνει τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και το ευρύτερο κοινό για τη σημασία του κλάδου λιανικής και χονδρικής πώλησης, ο οποίος αλληλοεπιδρά με 100 εκατομμύρια πελάτες κάθε μέρα. Προσφέρει εργασία σε 32 εκατομμύρια ευρωπαίους, 23 εκ. στο λιανικό εμπόριο και 9 εκ. στο χονδρικό, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους σε ένα ευρύ φάσμα θέσεων και δεξιοτήτων. Αναλυτικά: 1 στις 7 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και 1 στους 5 νέους (15-24) απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο ή στο χονδρικό εμπόριο. Η EuroCommerce υποστηρίζει ένα ανταγωνιστικό, βιώσιμο και δίκαιο εμπόριο στην Ευρώπη. Ο κύριος ρόλος της είναι:

-Η σύνδεση όλων των τομέων του εμπορίου (χονδρικό, λιανικό, διεθνές).

- Η επικοινωνία σχετικά με τον ρόλο του εμπορίου στην ευρωπαϊκή οικονομία.

- Η εφαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών της ΕΕ υπέρ του ευρωπαϊκού εμπορίου.

Η«Ευρωπαϊκή Ημέρα Λιανικού Εμπορίου», στις 30 Νοεμβρίου 2017 γιορτάζεται στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μία εκδήλωση υψηλού επιπέδου που διερευνά τις θεμελιώδεις προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό λιανικό εμπόριο. Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής και η επιχειρηματική κοινότητα μπορούν να συνεργαστούν στην πρόταση καινοτόμων ιδεών και σχεδίων για την επίτευξη του οικονομικού περιβάλλοντος που είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της ανάπτυξης, της ποικιλομορφίας και της ανταγωνιστικότητας τόσο των τομέων λιανικής πώλησης τροφίμων όσο και όλων των αγαθών στην Ευρώπη. Όσον αφορά τον τομέα λιανικής πώλησης στο Διαδίκτυο, υπάρχουν νέες τάσεις και γρήγοροι μετασχηματισμοί. Το οικονομικό δυναμικό του  λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη είναι ανταγωνιστικό και ζωντανό και αποτελεί βασικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρέχοντας επιχειρηματικές και καταναλωτικές επιλογές, θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα για τα εθνικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένους τους μετασχηματισμούς στην παγκόσμια οικονομίαπροκύπτουν πέντε ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

1. Σε πολιτικά ταραχώδεις περιόδους και με πολλές ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να αγωνίζονται με την επίθεση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πώς μπορεί να εργαστεί η ΕΕ για να εξασφαλίσει τη δύναμη και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και να παράσχει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον εντάσεως καινοτομίας που να είναι αγώγιμο επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας;

2.Πώς οι λιανοπωλητές ανταποκρίνονται στις αναταραχές της οικονομικής σφαίρας και ποιες καινοτόμες λύσεις αναδύονται;

3.Με αυξανόμενο το ποσοστό των λιανικών πωλήσεων που προέρχονται από διαδικτυακά κανάλια, ποιες είναι οι ευκαιρίες κόστους και οι συνέπειες αυτής της μετατόπισης και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι καινοτόμες ιδέες;

4.Πώς οι εθνικοί κανόνες σχετικά με τους μισθούς φόρου, για παράδειγμα, αλληλεπιδρούν με το αναπτυξιακό δυναμισμό του λιανεμπορίου;

5.Είναι οι ευρωπαίοι λιανοπωλητές έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πρόκληση από τους ξένους παίκτες, καινοτομώντας στα επιχειρηματικά τους μοντέλα;

Επιπλέον, πρέπει να επανεξεταστούν οι ανάγκες, η εμπιστοσύνη και η επιλογή των καταναλωτών. Η εμπιστοσύνη υπάρχει στο λιανικό εμπόριο και τα τελευταία χρόνια, η σημασία μιας αλυσίδας εφοδιασμού που εμπιστεύονται οι καταναλωτές έχει γίνει πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Για λόγους όμως βελτίωσης άλλη μία ομάδα πέντε ερωτήσεων πρέπει να απαντηθεί και πάλι.

1.Πόσο μακριά θα πάνε οι σημαντικοί μετασχηματισμοί στον τομέα της ανιχνευσιμότητας και της ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού;

2.Όσο οι καταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορές των καταναλωτών εξακολουθούν να εξελίσσονται και η φύση του λιανικού εμπορίου μέσω «omnichannel» αυξάνεται, πως μπορεί να προστατευτεί ο τομέας από τις απειλές του κυβερνοχώρου και πώς προστατεύει τους καταναλωτές;

3. Μπορεί ο τομέας του λιανικού εμπορίου να αποκαλείται επιχειρηματικός ή τομέας αυτοαπασχόλησης και μήπως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να καταστεί δυνατή η  ανάπτυξη και η καινοτομία, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιλογή πελατών;

4.Ποιες νέες καταναλωτικές συμπεριφορές βλέπουμε στην Ευρώπη;

5.Πώς αντιδρούν οι λιανοπωλητές στις νέες τάσεις και πώς είναι οι εγκαταστάσεις τους αλλά και οι επικοινωνιακές σχέσεις με τους καταναλωτές;

Προκειμένου να υπάρχει ένας βιώσιμος κλάδος λιανικού εμπορίου στην κορυφή της Ευρώπης, η ατζέντα των λιανοπωλητών πρέπει να καθοδηγείται και από πρωτοβουλίες όπως η κυκλική οικονομία και η αειφορία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα που έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα ή μικρότερο αντίκτυπο στον πόρο από τον οποίο προέρχονται και επειδή υπάρχει σαφής επιχειρηματική πρόθεση για δημιουργία μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος. Η EuroCommerce πρέπει να αναλύσει τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και τις υπάρχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός τομέας λιανικού εμπορίου στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης. Ειδικότερα, πρέπει να αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο ο τομέας του λιανικού εμπορίου μπορεί να καινοτομεί για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και τι πρέπει να γίνει για τη μετάβαση του προς την κυκλική οικονομία.

Απογευματινή λειτουργία Αιμοδοσίας κάθε Δευτέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ενημερώνει του εθελοντές αιμοδότες ότι από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 και κάθε Δευτέρα (εκτός αργιών), θα πραγματοποιούνται αιμοληψίες στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και κατά τις απογευματινές ώρες (17:30 – 19:30).

Ο Διοικητής

Γερόπουλος Αχιλλέας

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ερώτηση Βουλευτών της ΝΔ για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσαν σήμερα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητούν ενημέρωση για το πως η Κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει τον παράνομο τζόγο και την απώλεια εσόδων που προκύπτει από αυτόν.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών στις εξής ερωτήσεις:

1. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα του παράνομου τζόγου και της προστασίας των παικτών με βάση και τον πρόσφατο κανονισμό της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ);

2. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σημαντικής απώλειας εσόδων που επιφέρει η ύπαρξη του παράνομου τζόγου για το Κράτος;

3. Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πόσα έσοδα έχουν εισπραχθεί;

4. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχός τους; Έχουν γίνει καταλογισμοί και έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα;

ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών, κον Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: Πως προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον παράνομο τζόγο και την απώλεια εσόδων από αυτόν;

Η συνολική ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την Ελληνική κοινωνία και την οικονομία και προϋποθέτει αυστηρό και πλήρες κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο.

Με το Ν. 4002/2011, επιχειρήθηκε η ρύθμιση αυτής της αγοράς, ώστε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να μην λειτουργούν χωρίς έλεγχο.

Σύμφωνα με μελέτες και εκθέσεις, τα ποσά που διακινούνται παράνομα, κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1,5-2 δισ. ευρώ το χρόνο. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι η φορολόγηση επιβάλλεται στα μεικτά κέρδη των παιγνίων (Gross Gaming Revenues-GGRs), τα φορολογικά οφέλη που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο, αν αντιμετωπιστεί ο παράνομος τζόγος, θα είναι σημαντικά, της τάξεως – σύμφωνα με εκτιμήσεις – των 400-600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. 

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΕΠ (Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) τον Μάιο του 2016, στην οποία αναδεικνύεται η πληθώρα νέων, παράνομων ιστότοπων τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν στην χώρα μας. 

Εξέλιξη που η ίδια Επιτροπή θα όφειλε να αποτρέπει, αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει λάβει κανένα δραστικό μέτρο πάταξης του φαινομένου. 

Πρόσφατα προαναγγέλθηκαν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων από τον Υπουργό Οικονομικών, τις οποίες και αναμένουμε.

Όμως, εγείρονται απορίες και ερωτηματικά από την επί μακρόν αδράνεια της Κυβέρνησης να διαμορφώσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, και ενώ το πρόβλημα του παράνομου τζόγου διογκώνεται, ευνοώντας σύμφωνα με τον Προωθυπουργό ακόμα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Απορίες που έρχονται να προστεθούν στην αδυναμία της Κυβέρνησης να περιορίσει την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, πεδία στα οποία οι επιδόσεις της είναι από ανύπαρκτες έως εξαιρετικά χαμηλές.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί συνειδητή Κυβερνητική επιλογή η υπερφορολόγηση των έντιμων και συνεπών φορολογούμενων, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται o  κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα του παράνομου τζόγου και της προστασίας των παικτών με βάση και τον πρόσφατο κανονισμό της ΕΕΕΠ;

2. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σημαντικής απώλειας εσόδων που επιφέρει η ύπαρξη του παράνομου τζόγου για το κράτος;

3. Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πόσα έσοδα έχουν εισπραχθεί;

4. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχός τους; Έχουν γίνει καταλογισμοί και έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα;

Αθήνα, 29.11.2017

Οι Ερωτώντες Βουλευτές :

1. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

2. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

3. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

4. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

5. ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚOΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ

6. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

7. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 

8. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

9. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)

10. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

11. ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

12. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

13. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

14. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ)

Ανακοίνωση ΝΔ

Με αφορμή τις νέες συκοφαντίες του κ. Δημ. Τζανακόπουλου για το πόθεν έσχες της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι, ενώ γνωρίζει, βέβαια, ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της βουλής, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι προφανής η προσπάθεια του κυβερνητικού συκοφάντη να απροσανατολίσει τη συζήτηση από το σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, δεν θα ξεφύγει από τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες: Ποιος έβαλε μεσάζοντα σε μια διακρατική συμφωνία και γιατί χάθηκαν 66 εκ. ευρώ από τις ένοπλες δυνάμεις και τη χώρα;».

Η Νέα Δημοκρατία ζητά τη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσαν σήμερα προς την Πρόεδρό της αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. 

Επισημαίνουν ότι, μετά την πρόσφατη σχετική συζήτηση στη Βουλή, «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. Υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το κύρος του Ελληνικού Κράτους στις διεθνείς του σχέσεις».  

Καταγράφουν το ιστορικό των γεγονότων και υπογραμμίζουν ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα - εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας τη διακρατική συμφωνία με το ΒΣΑ».

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι «ως εκ τούτου, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, οι αρμόδιοι Υπουργοί - Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος και αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας και Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς- καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της, του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, καθώς και την αποκατάσταση της νομιμότητας των ενεργειών της διάθεσης του στρατιωτικού εξοπλισμού».

ΑΙΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

Την Προέδρο της Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών 

και Διαφάνειας&Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κα Αναστασία Χριστοδουλοπούλου

ΘΕΜΑ: Σύγκλησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Σε συνέχεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών της ΝΔ με θέμα «Πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία» προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τα όσα κατατέθηκαν και εγγράφως ενώπιον του συνόλου της Ολομέλειας της Βουλής την 27.11.2017, εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. Υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το κύρος του Ελληνικού Κράτους στις διεθνείς του σχέσεις.  

Κατόπιν των ανωτέρω, προέκυψαν τα κάτωθι:

• Στις 20 Ιουνίου 2016 και χωρίς να έχει γίνει δημοσίως γνωστή η έναρξη του υποέργου εκποίησης 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών, ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Βασιλείου της Ιορδανίας για λογαριασμό του “πελάτη του” την Ιορδανία.

• Στις 27 Ιουνίου 2016 τροποποιείται το άρθρο 107 του ν.3978/2011 που διευκολύνει την εκποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου αμυντικού υλικού, καθόσον καταργεί εμμέσως το μακροπρόθεσμο ή/και τριετές πρόγραμμα εκποιήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού και καταλείπει την ευχέρεια στον κο Υπουργό να δύναται να λαμβάνονται ad hoc αποφάσεις εκποίησης στρατιωτικού εξοπλισμού.

• Στις 10 Αυγούστου 2016, εκδίδεται δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Άμυνας που αφορά τη συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου ως διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας “Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε.” και την ενημέρωση του για τις αλλαγές στη νομοθεσία εκποίησης. Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει αποχωρήσει σύμφωνα με το ΓΕΜΗ από τη διοίκηση της εταιρίας από το Νοέμβριο του 2016 και η εταιρία του δεν περιλαμβάνεται στα επίσημα μητρώα κατασκευαστών του υπουργείου Άμυνας.

• Στις 14 Αυγούστου 2016 ο κ. Παπαδόπουλος μετά την επίσημη ανωτέρω συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών κ. Κυριακίδη, υποβάλλει ανεπικύρωτη πληρεξουσιότητα η οποία φέρεται να έχει εκδοθεί το Μάιο του 2016, δηλαδή προγενέστερα της αίτησης για το Βασίλειο της Ιορδανίας, η οποία τον ορίζει ως «νόμιμο εκπρόσωπο για την ολοκλήρωση νομικών, λογιστικών και θεμάτων πώλησης αποθεμάτων αμυντικού υλικού της ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με προκαθορισμένες παραγγελίες του Υπ. Άμυνας/ΒΣΑ». Σημειώνεται, ότι από το εν λόγω ανεπικύρωτο πληρεξούσιο το οποίο ουδέποτε θεωρήθηκε από τις αρμόδιες Προξενικές μας αρχές στη Σαουδική Αραβία, δεν προκύπτει η αρμοδιότητα υπογραφής συμφωνίας για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, την οποία στην επιστολή του αναφέρει ως “πελάτη του”.

• Στις 3 Ιανουαρίου 2017 ο κ. Παπαδόπουλος ζητά να επιθεωρήσει τα βλήματα αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας. Όλως περιέργως ως εκπρόσωποι εμφανίζονται  ο ίδιος, ο αδελφός του και ο δήθεν ΑΚΑΜ της ΣΑ στο Παρίσι, που αποκαλύφθηκε ότι δεν κατείχε αυτήν τη θέση. Μάλιστα το ίδιο διάστημα αιτήθηκε να λάβει άδεια εισόδου σε στρατόπεδο ως εκπρόσωπος του Κατάρ για άλλη συμφωνία. Στις 4 και 5 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η Επιθεώρηση χωρίς να συμμετάσχει αρμόδιος αξιωματούχος από το ΒΣΑ.

• Τον Ιανουάριο 2017 συνεδριάζει η αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής και εξουσιοδοτείται ο κ. Καμμένος να υπογράψει διακρατική και μόνο συμφωνία πώλησης των βλημάτων, χωρίς καμία αναφορά στην ύπαρξη μεσάζοντα. Επισημαίνεται ότι ο κ. Καμμένος δεν αναφέρεται σε κανέναν κ. Παπαδόπουλο και μιλάει για διακρατική συμφωνία. 

• Τον Μάρτιο 2017 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ και εγκρίνεται το σχέδιο της δήθεν διακρατικής συμφωνίας με την υπογραφή του κ. Παπαδόπουλου και της εταιρίας του.

• Τέλος Μαρτίου συνεδριάζει και πάλι η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής με αντικείμενο την έγκριση της πώλησης 1.000 βομβών ΜΚ82 και 700 βομβών ΜΚ83. Εισηγητής είναι ο κ. Βίτσας. Αξιοσημείωτο, τον Φεβρουάριο του 2017 ο Υπουργός Άμυνας ενημερώνεται από τις υπηρεσίες του ότι δεν υπάρχει υποπρόγραμμα ΜΚ83, καθώς επίσης και ότι ο κ. Παπαδόπουλος προσκόμισε End Users Certificate (ανεπικύρωτα και με εμφανή ορθογραφικά λάθη και άλλες ατέλειες π.χ διαφορετικές γραμματοσειρές, χωρίς ημερομηνία και άλλα ζητήματα που δεν δικαιολογούνται σε επίσημο έγγραφο).

• Τον Μάρτιο 2017, η Πρεσβεία μας στο Ριάντ με επίσημη ρηματική διακήρυξη ζητά να  οριστεί ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΣΑ που μπορεί να υπογράψει τις συμβάσεις. Δεν παίρνει καμία απάντηση, αλλά κανείς δεν ανησυχεί από το υπουργείο Άμυνας ότι κάτι δεν πάει καλά. 

• Τον Απρίλιο 2017 η ΓΔΑΕΕ κοινοποιεί τα προσχέδια των διακρατικών συμφωνιών προς την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ, ζητώντας τον προσδιορισμό αξιωματούχου εξουσιοδοτημένου για την υπογραφή των συμφωνιών. Τον ίδιο μήνα ο κ. Παπαδόπουλος υπογράφει το προσχέδιο της δήθεν Διακρατικής Συμφωνίας για τις βόμβες ΜΚ82 & ΜΚ83. Αξιοσημείωτο ότι στο  End User Agreement που κατέθεσε ο κ. Καμμένος αναφέρεται αριθμός βομβών κατά πολύ μεγαλύτερος από το ελληνικό απόθεμα. 

• Στις 25 Απριλίου 2017, η ΓΔΑΕΕ αποστέλλει για επίσημη μετάφραση τα κείμενα των διακρατικών συμφωνιών με το ΒΣΑ, τις οποίες διαπραγματεύτηκε ο δήθεν πληρεξούσιος της κ. Παπαδόπουλος και γνωστοποιεί στο Υπουργείου Άμυνας της Σ.Α. την επιθυμία του να επισκεφτεί το Ριάντ και να υπογράψει εκεί τις συμφωνίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν παίρνει και πάλι ποτέ απάντηση, αλλά εξακολουθεί να μην ανησυχεί για τη δράση του κ. Παπαδόπουλου.

• Στις 2 Μαΐου 2017 η ΓΔΑΕΕ απέστειλε εκ νέου έγγραφο προς τον Βασίλειο Παπαδόπουλο με κοινοποίηση στο ΣΓ/ΥΕΘΑ, Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ και Πρεσβεία ΒΣΑ στην Αθήνα, ότι απαιτούνταν στοιχεία ταυτότητας του εκπροσώπου του ΒΣΑ που θα υπέγραφε την συμφωνία. 

• Στις 30 Μαΐου 2017, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ, ενημερώνει τη ΓΔΑΕΕ, αφενός ότι απαιτείται η επίσημη μετάφραση από την ΕΝΥ/ΥΠΕΞ, πριν τη διαβίβαση προς τη σαουδαραβική πλευρά, αφετέρου ότι από 7 Μαρτίου 2017 έχει ζητήσει από αρμόδιους σαουδαραβικούς φορείς να προσδιορίσουν επισήμως τον αξιωματούχο που θα εξουσιοδοτηθεί για την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας. 

• Την 31 Μαΐου 2017 ο κ.Βασίλειος Παπαδόπουλος ενημερώνει τη ΓΔΑΕΕ ότι «δεν έχουμε ακόμη την ρητή εντολή για να υπογράψουμε τις δύο συμβάσεις…» και ειδικά για τις βόμβες ότι δεν έχει δοθεί η άδεια πώλησης των βομβών από τις ΗΠΑ που είναι υποχρεωτική.

• Στις 12 Ιουνίου 2017, ο κ. Κυριακίδης αποστέλλει εκ νέου έγγραφο προς τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο με κοινοποίηση στο ΣΓ/ΥΕΘΑ, Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ και Πρεσβεία ΒΣΑ στην Αθήνα, ότι απαιτούνταν στοιχεία ταυτότητας του εκπροσώπου του ΒΣΑ που θα υπέγραφε την συμφωνία. 

• Στις 12 Ιουνίου 2017 ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Ριάντ σε απάντηση της επιστολής του υπουργείου Άμυνας ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «…Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του κου Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται “Government to Government”… σας μεταφέρω αίτημα στελεχών εδώ ΥΠΑΜ να επισκεφτούν χώρα μας από 16 έως 18 Ιουλίου τ.ε….». Την εν λόγω ηλεκτρονική αλληλογραφία καταθέτει στα πρακτικά της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης.  

• Την 31 Μαΐου του 2017 ο Βασίλειος Παπαδόπουλος ενημερώνει τη ΓΔΑΕΕ ότι «δεν έχουμε ακόμη τη ρητή εντολή για να υπογράψουμε τις δύο συμβάσεις…» και ειδικά για τις βόμβες ότι δεν έχει δοθεί η άδεια πώλησης των βομβών από τις ΗΠΑ που είναι υποχρεωτική.

• Στις 12 Ιουνίου του 2017, ο κ. Κυριακίδης αποστέλει εκ νέου έγγραφο προς τον Βασίλειο Παπαδόπουλο με κοινοποίηση στο ΣΓ/ΥΕΘΑ, Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ και Πρεσβεία ΒΣΑ στην Αθήνα, ότι απαιτούνταν στοιχεία ταυτότητας του εκπροσώπου του ΒΣΑ που θα υπέγραφε τη συμφωνία. Την ίδια ημέρα ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος ζητά τον καθορισμό ημερομηνίας προσέλευσης για υπογραφή της σύμβασης για τα 300.000 βλήματα 105 χιλιοστών μόνο. Το αίτημα του προωθήθηκε και ικανοποιήθηκε άμεσα.

• Το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 2017 ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Ριάντ κ. Ηλίας Κλουβάτος, σε απάντηση της επιστολής του κ. Κυριακίδη ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα (δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ) ότι κατόπιν επίσκεψης του στον Σ/χη MOHAMMED ALENIAZI, Δ/ντή Δ/νσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του ΥΠ.ΑΜ/ΒΣΑ, «…Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κου Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται “Government to Government”… σας μεταφέρω αίτημα στελεχών εδώ ΥΠΑΜ να επισκεφτούν τη χώρα μας από 16 έως 18 Ιουλίου τ.ε….». 

• Στις 13 Ιουνίου 2017, υπογράφεται στο αεροδρόμιο της Μίκρας Διακρατική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, δια του δήθεν πληρεξουσίου εκπροσώπου του ΒΣΑ κ. Παπαδόπουλου. Αξιοπερίεργο: Η υπογραφείσα σύμβαση είναι γραμμένη και υπογεγραμμένη μόνο στα Ελληνικά.

• Στις 14 Ιουνίου 2017 οι χειριστές αξιωματικοί της υπόθεσης υποβάλλουν Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεως (το κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος) από το οποίο είναι σαφές ότι η ιεραρχία ενημερώθηκε για την απάντηση του κ. Κλουβάτου και ο υπουργός Άμυνας έδωσε την εντολή μετάβασης του κ. Κυριακίδη και του κ. Παπαδάκη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία με τον κ. Παπαδόπουλο. 

• Στις 17 Αυγούστου 2017, η ΓΔΑΕΕ ενημερώνεται από την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ριάντ ότι ο Σ/χης MOHAMMED ALENIAZI με στελέχη του ΥΠΑΜ/ΒΣΑ πρόκειται να αφιχθεί στην Ελλάδα για έλεγχο των προς πώληση πυρομαχικών (βλήματα 105mm, βόμβες ΜΚ-82 και ΜΚ-83). Το έγγραφο κοινοποιείται τόσο στο ΥΠΕΞ όσο και στο Διπλωματικό Γραφείο του ΥΕΘΑ.

• Στις 18 Αυγούστου 2017 ενημερώνονται τα ΓΕΣ/ΕΓΑ και ΓΕΑ/ΕΓΑ για την επίσκεψη, προκειμένου να ετοιμάσουν πρόγραμμα επίσκεψης και λεπτομέρειες φιλοξενίας της αντιπροσωπείας του ΒΣΑ. 

• Στις 24 Αυγούστου 2017 η ΓΔΑΕΕ και το ΔΓ/ΥΕΘΑ ενημερώνονται ότι η αντιπροσωπεία του ΒΣΑ θα αφιχθεί την 28η Αυγούστου 2017, ενώ επισημαίνεται ότι από πλευράς Πρεσβείας σημειώνεται πώς εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η εν λόγω επιθεώρηση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής, αν όχι αδύνατη, δεδομένου ότι τα εν λόγω στελέχη είναι επισήμως εξουσιοδοτημένα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τους, εν προκειμένω και αναφέρεται ρητά ότι είναι οι μόνοι εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν οποιαδήποτε διακρατική αμυντική συμφωνία. 

• Στις 24 Αυγούστου 2017, η ΓΔΑΕΕ ενημερώνει το ΓΕΣ, με κοινοποίηση το ΣΓ/ΥΕΘΑ και Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ριάντ ότι δεν απαιτείται η επιθεώρηση των βλημάτων 105mm, καθόσον αυτά είχαν επιθεωρηθεί τον Ιανουάριο του 2017 και είχε ήδη υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Σε απάντηση αυτού η Σαουδαραβική πλευρά απάντησε ότι η μη επιθεώρηση των βλημάτων θα καθιστούσε επισφαλή την οποία συμφωνία. Δηλαδή, δεν αναγνωρίζει επ’ ουδενί την δήθεν επιθεώρηση που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Παπαδόπουλος.

• Στις 29 Αυγούστου 2017 οι δυο επίσημες αντιπροσωπείες συναντιούνται. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει στους Σαουδάραβες ομολόγους του ότι έχει ήδη υπογραφεί διακρατική συμφωνία για 300.000 βλήματα 105mm, τα οποία είχαν ήδη επιθεωρηθεί και δεν έχουν κατατεθεί ακόμη χρήματα για να αρχίσει η παραλαβή τους. Επίσης ότι βρισκόταν σε εξέλιξη κατάρτιση διακρατικής συμφωνίας για βόμβες ΜΚ-82 και ΜΚ-83, που δεν έχει υπογραφεί ακόμη, καθόσον απαιτείται η προσκόμιση εγγράφου από το ΥΠΑΜ/ΒΣΑ για έγκριση «third party transfer» από ΗΠΑ, μπορούσαν να επιθεωρήσουν τις βόμβες στη Λάρισα ή στον Άραξο.

• Η επίσημη αντιπροσωπεία του ΒΣΑ με επικεφαλής τον Σ/χη MOHAMMED AL ENIAZI, αναφέρει ότι αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος από το ΥΠΑΜ/ΒΣΑ για υπογραφή συμβάσεων και συμφωνιών και ότι δεν ήταν γνώστης της διακρατικής που είχε υπογράψει ελληνική εταιρεία επ’ ονόματι του ΒΣΑ. Για τις βόμβες ΜΚ-82/83 γνώριζε την ανάγκη αλλά δεν είχε χρηματοδότηση, επομένως δεν υπήρχε λόγος να τις επιθεωρήσει. Επιπρόσθετα ζήτησε εάν υπήρχε η δυνατότητα για προμήθεια 100.000 βλημάτων 105mm άμεσα, ποσότητα για την οποία είχε εγκριθεί και η άμεση χρηματοδότηση, έστω και ως μέρος της υπάρχουσας διακρατικής συμφωνίας. Ζήτησε μάλιστα στοιχεία πιστοποιημένης ελληνικής εταιρίας μεταφοράς που θα μεταφέρουν τα βλήματα μέχρι τα λιμάνια και εν συνεχεία θα παραλάβουν τη μεταφορά οι ίδιοι με τους δικούς τους μεταφορείς, δύο εκ των οποίων, τους συνόδευαν στην επίσημη αποστολή. Αξιοσημείωτο, από την εν λόγω συνάντηση, απουσιάζει ο κ. Παπαδόπουλος.

• 29 Αυγούστου 2017, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κυριακίδης που ενημερώθηκε από τον κ. Παπαδάκη, παρά το γεγονός ότι υπήρχε πολυήμερο πρόγραμμα επισκέψεων έδωσε εντολή να μην ξανασυναντήσει την επίσημη αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι πραγματικές διακρατικές διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας πώλησης των βλημάτων 105 χιλιοστών. 

• Το μεσημέρι της 29ης Αυγούστου 2017, ο κ. Παπαδόπουλος σε τηλεφωνική συνομιλία με  τον κ. Παπαδάκη, τον ρωτάει σχετικά με την πορεία της σύσκεψης.

• Το βράδυ της 29ης Αυγούστου, ο κ. Παπαδόπουλος τηλεφωνεί στο σπίτι του κ. Παπαδάκη και του επιτίθεται γιατί συνεργάτης του έδωσε στοιχεία πιστοποιημένων μεταφορέων στους Σαουδάραβες.

• Το πρωί της 30ής Αυγούστου 2017 ο κ. Καμμένος καλεί στο γραφείο του τον κ. Παπαδάκη και ζητά τη σύλληψή του παρουσία στρατονόμων και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τη μεσολάβηση ανώτερων αξιωματικών, τελικά δεν συλλαμβάνεται αλλά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Ταξίαρχος Παπαδάκης ξηλώνεται από τη θέση του (διευθυντής εξοπλισμών που είχε αναλάβει τον Απρίλιο του 2017) και μετατίθεται σε θέση “ψυγείο”. 

• Τον Οκτώβριο του 2017 ο κ. Καμμένος, με το άρθρο 8 του ν.4494/2017, προσθέτει στο άρθρο 107 του ν.3978/2011 την παράγραφο 5Α που αναφέρει: «5Α. Πολεμικό υλικό ειδικά σχεδιασμένο ή προσαρμοσμένο για στρατιωτικούς σκοπούς που δεν χρησιμοποιείται ή δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ή πυρομαχικό, και χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1, μπορεί, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να αξιοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.δ. 721/1970 (Α΄ 251).».  

Από την αποκάλυψη των ανωτέρω, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα-εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας τη διακρατική συμφωνία με το ΒΣΑ, για την οποία ουδεμία εξουσιοδότηση είχε ο εν θέματι κ. Παπαδόπουλος. Αφορούσε σε άλλες ποσότητες, διάφορο στρατιωτικό εξοπλισμό, με συνέπεια την αμφισβήτηση του κύρους του Ελληνικού Κράτους, το οποίο εν προκειμένω εκπροσωπεί στον τομέα αυτό ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος. 

Συνέπεια των τελευταίων εξελίξεων, και σε συνδυασμό με τις ανωτέρω πρωτοφανείς ενέργειες, οι αποκαλύψεις αυτές δημιουργούν εξόχως νοσηρό κλίμα στον τρόπο και τη σκοπιμότητα διάθεσης του πολεμικού υλικού, υποσκάπτουν τα θεμέλια της νομιμότητας των ενεργειών της διάθεσης αυτών, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας, πλήττουν το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας, βάλλουν αφενός κατά του δημοσίου συμφέροντος της χώρας και αφετέρου κατά του κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της. 

Ως εκ τούτου, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, οι αρμόδιοι Υπουργοί – Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος και αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας και Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς- καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της, του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, καθώς και την αποκατάσταση της νομιμότητας των ενεργειών της διάθεσης του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τα Μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής:

1. Ιωάννης Τραγάκης

2. Χαράλαμπος Αθανασίου

3. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης

4. Όλγα Κεφαλογιάννη

5. Κωνσταντίνος Τζαβάρας

Την Μάνδρα Αττικής επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, την Μάνδρα Αττικής, που επλήγη πρόσφατα από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και να συνομιλήσει με κατοίκους της πόλης, με γυναίκες και άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και με εθελοντές. Επίσης, συναντήθηκε με την Δήμαρχο της Μάνδρας κυρία Ιωάννα Κριεκούκη και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. 

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με την Δήμαρχο της πόλης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 «Από την πρώτη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία στάθηκε στο πλευρό της Μάνδρας και των ανθρώπων, οι οποίοι επλήγησαν από μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική πλημμύρα, από την οποία, δυστυχώς, θρηνήσαμε αχρείαστα 23 θύματα, η Μάνδρα μετράει ακόμα τις πληγές της και, σε μεγάλο βαθμό είναι μια πόλη με κατεστραμμένες υποδομές και με ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη. 

Αυτό το οποίο επιβάλλεται σήμερα είναι, το συντομότερο δυνατόν, και χωρίς καμία γραφειοκρατία, άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται να πάρουν το έκτακτο οικονομικό επίδομα, ώστε να ξαναρχίζουν να τακτοποιούν τις ζωές τους. Να προχωρήσουν τα έργα υποδομής στο Δήμο Μάνδρας, έτσι ώστε και ο Δήμος να βρει την ισορροπία του. Και, βέβαια, σε απόλυτη προτεραιότητα - και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση - να ολοκληρωθούν, επιτέλους, τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία δεκαετίες τώρα δεν έχουν γίνει. Για τα οποία, δυστυχώς, ενώ υπήρχαν και πόροι, υπήρχαν και μελέτες και υπάρχουν και ευθύνες, τα έργα αυτά δεν έχουν προχωρήσει. 

Και είναι προσωπική δέσμευση δική μου, ως ελάχιστη ανταπόδοση, σε μια περιοχή με μεγάλα ιστορικά προβλήματα, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα υποδομής να προχωρήσουν. Να ολοκληρωθούν, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε ποτέ θύματα στην Μάνδρα και να μην έχουμε ποτέ ξανά να διαχειριστούμε μια τέτοια καταστροφή. 

Δεν είναι η Μάνδρα η μόνη περιοχή η οποία κινδυνεύει από πλημμύρες. Γι’ αυτό και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ολοκληρώσει, το συντομότερο δυνατόν - ως οφείλει να κάνει βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών - ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ώστε και άλλες περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες, να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα φαινόμενα και αντίστοιχες καταστροφές. 

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί, σε καθημερινή βάση, να θέτει στη διάθεση της Δημάρχου τους εθελοντές της, το δικό της μηχανισμό. Κάνουμε και εμείς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την περιοχή αυτή. 

Θέλω, με την ευκαιρία της σημερινής μου παρουσίας εδώ στην Μάνδρα, να συγχαρώ και όλους τους εθελοντές, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά στους κατοίκους της Μάνδρας. Και όλες τις επιχειρήσεις, που αθόρυβα, η κάθε μια στο μέτρο των δικών της δυνατοτήτων, συνεισέφερε για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, αυτήν την πολύ μεγάλη πρωτοφανή φυσική καταστροφή».

Οι δεσμεύσεις του Προέδρου της Ν.Δ. για τη Μάνδρα και οι δηλώσεις της Δημάρχου

Λίγο μετά τις 9 το πρωί βρέθηκε στο Δημαρχείο της Μάνδρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος για δεύτερη φορά από την ημέρα της καταστροφής την πληγωμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής, η οποία θρηνεί 23 νεκρούς. Συνοδευόταν από τον Τομεάρχη Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Σερρών κ. Κ. Καραμανλή και τους βουλευτές της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τη Δήμαρχο Μάνδρας, ζήτησε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και δεσμεύτηκε προσωπικά για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. Από την πλευρά της η Δήμαρχος κυρία Γιάννα Κριεκούκη ευχαρίστησε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη συμπαράστασή του στους δημότες της Μάνδρας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την κυρία Κριεκούκη περίπου 1300 σπίτια και καταστήματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ βασικές υποδομές, όπως δρόμοι, σχολεία, πεζοδρόμια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η Δήμαρχος εξήγησε μάλιστα ότι τα δυο νηπιαγωγεία της περιοχής είναι αδύνατον να ξαναλειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον, ενώ λόγω ακαταλληλότητας του οδικού δικτύου, παραμένουν κλειστά και τα δημοτικά και τα γυμνάσια σχολεία της περιοχής.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη δήμαρχο, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον κατεστραμμένο πρότυπο παιδικό σταθμό στη Μάνδρα και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής. Συνομίλησε με κατοίκους, κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την μέρα της τραγωδίας, ενώ επισκέφθηκε και αρκετά σπίτια που επλήγησαν από τη θεομηνία και εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στις λάσπες.

Επίσης, ενημερώθηκε από τις εθελοντικές οργανώσεις για το έργο τους, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας (στρατού και αστυνομίας) που συνδράμουν στις προσπάθειες αποκατάστασης της ομαλότητας στην περιοχή. 

Ευχαριστώντας τον κ. Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έλαβε από την πρώτη στιγμή η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Δήμαρχος Μάνδρας αμέσως μετά την επίσκεψη δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε την ουσιαστική παρουσία του Προέδρου, εδώ στο δημαρχείο. Στη συνέχεια θα δει και τους κατεστραμμένους χώρους της πόλης μας. Τον ευχαριστούμε θερμά, τον Πρόεδρο, για το ενδιαφέρον του. Πραγματικά μας διαβεβαίωσε ότι ήταν και είναι στο πλευρό μας. Και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα και μας δίνει δύναμη για τις επόμενες μέρες. Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε.

Μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί σε όλα τα επίπεδα. Και εντός της Ελλάδος και σε επίπεδο Ευρώπης. Ευχαριστούμε πολύ, για άλλη μια φορά, γιατί και ως Κόμμα μας στηρίξατε από την πρώτη στιγμή. Ευχαριστούμε και για τη σημερινή σας προσπάθεια».

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών της, έχει φέρει το ζήτημα των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες της Μάνδρας  στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα με επισκέψεις στελεχών της στην περιοχή έχει ήδη διανείμει πάνω από 60 τόνους τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης από αυτά που συνέλλεξαν μέχρι σήμερα τα μέλη και οι φίλοι της στις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις της Αττικής. Σήμερα, 15 ημέρες μετά την καταστροφή, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την αποζημίωση των πληγέντων.

Δήλωση Φωτεινής Αραμπατζή

«Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2016 έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζει από πρώτο χέρι το σύνολο του αγροκτηνοτροφικού κόσμου: Τη μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος που ήρθε ως αποτέλεσμα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ»

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πλήρης δήλωση

«Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2016 έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζει από πρώτο χέρι το σύνολο του αγροκτηνοτροφικού κόσμου: Τη μεγάλη μείωση  της παραγωγής και του εισοδήματος που ήρθε ως αποτέλεσμα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά: κατά 4,8% μειώθηκε η αξία της αγροτικής παραγωγής. Σημαντική πτώση παρατηρείται στη φυτική και ζωϊκή παραγωγή, στις γεωργικές υπηρεσίες και στις δευτερεύουσες δραστηριότητες. 

Η πτώση δε αυτή είναι κατά δύο μονάδες μεγαλύτερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, χώρες  όπως η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Κρατία, οι οποίες εισήλθαν πρόσφατα στην Ε.Ε. παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση συνολικά, είχαν ατυχώς προσπαθήσει να δημιουργήσουν μια πλασματική εικόνα βελτίωσης, οικιοποιούμενοι την αύξηση 12,1% στο αγροτικό εισόδημα κατά το διάστημα 2014 - 2015. Αύξηση που οφείλεται και στις πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι όμως γνωρίζουν - πλέον και με αριθμούς - τα καταστροφικά αποτελέσματα που επέφερε στον πρωτογενή τομέα η φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, καθώς και η διόγκωση του κόστους παραγωγής. Και η πολιτική αυτή έχει τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του ίδιου του κ. Τσίπρα».

Δήλωση του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα

O αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, με αφορμή την πολύωρη ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν εκατοντάδες επιβάτες επί δύο εικοσιτετράωρα εξαιτίας της πυκνής ομίχλης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η  Θεσσαλονίκη έχει αφεθεί εγκαταλελειμμένη στην τύχη της από την Κυβέρνηση. Το διαπιστώσαμε και πρόσφατα, με όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία και την αφάνταστη ταλαιπωρία που υπέστησαν αμέτρητοι επιβάτες, οι οποίοι έβλεπαν τις πτήσεις τους είτε να ακυρώνονται, είτε να καθυστερούν επί ώρες λόγω...ομίχλης.

Περιμέναμε έως σήμερα κάποια αντίδραση από την πλευρά της Κυβέρνησης. Ματαίως, όπως φάνηκε, αφού τόσο ο αρμόδιος Υπουργός όσο και το Γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη δεν θεώρησαν ότι ήταν άξιο λόγου το συμβάν.

Η απίστευτη αυτή ταλαιπωρία οφείλεται στα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στα έργα ανακατασκευής του κεντρικού διαδρόμου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αρχική συμφωνία με την εταιρεία που είναι επιφορτισμένη με τη λειτουργία του αεροδρομίου, προέβλεπε ότι τα έργα  θα είχαν προ πολλού ολοκληρωθεί. 

Μετά την πρώτη αναβολή, προγραμματίσθηκαν να γίνουν το  καλοκαίρι, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω του μεγάλου αριθμού πτήσεων. Και τώρα που τα έργα είναι επιτέλους σε εξέλιξη, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για εγκατάσταση κάποιου συστήματος υποβοήθησης προσγείωσης στον βοηθητικό διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων που λειτουργεί ως βασικός όσο διαρκούν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης.

Δεν θα έπρεπε ο κ. Σπίρτζης να είχε ήδη ενδιαφερθεί για την διασφάλιση  της εύρυθμης λειτουργίας του αεροδρομίου, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό όσο διαρκούν οι εργασίες; Καλούμε τον Υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του πριν την επόμενη… ομίχλη, ώστε να μην επαναληφθούν οι τραγικές σκηνές αναμονής και ταλαιπωρίας».

Να μην καταργηθεί η Σαρία ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης

Ανακοίνωση με την οποία τάσσεται υπέρ της διατήρησης της Σαρίας ως δικαίωμα επιλογής των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων.  Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί μουσουλμανικής θρησκείας κάνουν λόγο για προσβολή των μουσουλμάνων της περιοχής σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση του ισλαμικού νόμου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Πέμπτη 23/11/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ.Κ.Γαβρόγλου και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ.Γ.Καλαντζή με αντικείμενο την ενημέρωσή μας σχετικά με την σχεδιαζόμενη ρύθμιση της Κυβέρνησης που αφορά τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο (Σαρία) και τον τρόπο που αυτός εφαρμόζεται στην Θράκη.

Αφού ακούσαμε προσεκτικά τους αξιότιμους συνομιλητές μας, καταθέσαμε τις απόψεις μας οι οποίες είναι οι εξής:

Α) η κατάργηση της Σαρία, όπως υποστηρίζουν και επιδιώκουν μεθοδικά ορισμένοι, αποτελεί μια βαθύτατη προσβολή για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και στρέφεται εναντίον της θρησκευτικής μας πίστης, της θρησκευτικής μας ταυτότητας και της ιστορίας μας.

Β) από την πρώτη στιγμή που η Δυτική Θράκη απελευθερώθηκε από την βουλγαρική κατοχή και ανέλαβε τη διοίκησή της η Ελλάδα, οι μουσουλμάνοι της Θράκης απολαμβάνουν το προνόμιο για θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου να μπορούν να εφαρμόζουν τη Σαρία. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σβήσει αυτό το ιστορικό προνόμιο με μια απόφαση που θα δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις στην περιοχή μας και θα οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων που ποτέ δεν υπήρχαν ως σήμερα.

Γ) είναι απολύτως σωστό να προχωρήσει η Πολιτεία στην αποδοχή της πραγματικότητας που έχει ήδη διαμορφωθεί και να νομοθετήσει την δυνατότητα των μουσουλμάνων της Θράκης να επιλέγουν εάν θέλουν να εφαρμόσουν τη Σαρία ή το αστικό δίκαιο για τις οικογενειακές και τις κληρονομικές τους σχέσεις.

Δ) οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής των μουσουλμάνων, θα έχει νόημα μόνο εάν αποφασίσει να στηρίξει ουσιαστικά τις Μουφτείες ώστε οι Μουφτείες να αποκτήσουν όλα τα αναγκαία θεσμικά χαρακτηριστικά που θα εγγυώνται την ορθή εφαρμογή των αρμοδιοτήτων τους. Σήμερα, όπως όλοι ξέρουμε, οι Μουφτείες είναι εγκαταλειμμένες, έχουν σημαντικές ελλείψεις και δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά και με την αξιοπρέπεια που ταιριάζει στους Μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης. Η Κυβέρνηση πριν νομοθετήσει τις αλλαγές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Κομοτηνή, θα έπρεπε να πράξει το καθήκον της και να υποστηρίξει σοβαρά και αποτελεσματικά τις Μουφτείες παρέχοντάς τους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και νομική υποστήριξη ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως ιεροδικεία.

Είμαστε περήφανοι ως μουσουλμάνοι γιατί ζούμε σε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια χώρα που πάντοτε προστάτεψε την θρησκευτική μας πίστη και μας έδωσε την δυνατότητα να κρατήσουμε ζωντανή την ταυτότητα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Η Ελλάδα σεβάστηκε και σέβεται το Ισλάμ με έναν τρόπο που καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν το έχει κάνει. Αυτή η μεγάλη επιτυχία δεν πρέπει να χαθεί.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  Μπασιά Ραχμή                                                         

Ο Γραμματέας Καλήν Σαλή Ισχάκ

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθη 19χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έξι μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (28-11-2017) το απόγευμα, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης - Καβάλας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 19χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επίσης έναν 24χρονο υπήκοο Πακιστάν, συνεργό του 19χρονου.

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, στον ανατολικό κόμβο Ξάνθης της Εγνατίας Οδού, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Πριν τον κόμβο Ζαρκαδιάς, ο οδηγός ακινητοποίησε το όχημα και μαζί με τον συνοδηγό, διέφυγαν πεζοί, κατευθυνόμενοι σε παρακείμενη αγροτική περιοχή. Άμεσα οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον 19χρονο συνοδηγό του οχήματος, ενώ ο 24χρονος οδηγός δεν εντοπίσθηκε και αναζητείται.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο όχημα, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές, μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και 2 κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Συνελήφθη 35χρονος υπήκοος Πακιστάν ο οποίος προωθούσε με όχημα στο εσωτερικό της χώρας οκτώ μη νόμιμους μετανάστες

Στην προσπάθεια του να ακινητοποιήσει το όχημα, κατέπεσε σε γκρεμό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 4 εκ των επιβαινόντων, τον τραυματισμό των υπολοίπων και του διακινητή

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών, ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματικές βλάβες από αμέλεια και παράβαση του Κ.ΟΚ.

Χθες (28 Νοεμβρίου 2017) το βράδυ στην Εγνατία οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης (ύψος Άγιου Σίλα), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο όπως πρόεκυψε επέβαιναν οκτώ μη νόμιμοι μετανάστες, με οδηγό 35χρονο υπήκοο Πακιστάν, διακινητή, δεν σταμάτησε σε σήμα αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας και συνέχισε την πορεία του, επιχειρώντας να διαφύγει.

Στη συνέχεια, εισήλθε στην παλιά Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης και στο ύψος του οικισμού της Νέας Περάμου, όταν ο οδηγός επιχείρησε να ακινητοποιήσει το όχημα σε παρακείμενο χωμάτινο έρεισμα, προφανώς για να διαφύγει, αυτό κατέπεσε σε γκρεμό.

Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός τεσσάρων διακινούμενων, ο τραυματισμός των υπολοίπων τεσσάρων και του διακινητή, ο οποίος και συνελήφθη.

Σε βάρος του διακινητή σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών, ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από αμέλεια και παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Οι θανόντες και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας.

Συνελήφθησαν 4 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στις 27-11-2017 το μεσημέρι, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 61 και 48 ετών και δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 29 και 26 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε δύο (2) Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητα (ταξί), τα οποία οδηγούσαν ο 61χρονος και ο 48χρονος και επέβαιναν ως συνοδηγοί ο 26χρονος και ο 29χρονος αντίστοιχα.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι τέσσερις δράστες μετέφεραν παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν στους αστυνομικούς, πλαστά δελτία αιτούντος διεθνή προστασία.

Κατασχέθηκαν συνολικά 2 οχήματα, 5 πλαστά έγγραφα, το χρηματικό ποσό των 705 ευρώ και 5 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Συνάντηση είχε στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) κ. Κωνσταντίνο Κόλλια.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου και περιφερειακός σύμβουλος Έβρου κ. Μενέλαος Μαλτέζος, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ανάπτυξης όπως η αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων των τοπικών επιχειρήσεων, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και οι επενδύσεις στην ενέργεια και αποφασίστηκε η συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Οικονομικό Επιμελητήριο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.