Log in
updated 9:25 PM UTC, Nov 15, 2019
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2017

Εκχιονιστικό μηχάνημα απέκτησε ο Δήμος Νέστου

Ο Δήμος Νέστου απέκτησε για πρώτη φορά ένα νέο σύγχρονο εκχιονιστικό μηχάνημα το οποίο θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κυρίως στην περιοχή του πρώην Δήμου Ορεινού προβλήματα σαν και αυτά που αντιμετώπισε πέρυσι κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το μηχάνημα αυτό ήταν επιτακτική ανάγκη να αποκτηθεί αφού ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου είναι σε Ορεινό όγκο και αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα με το χιόνι ενώ απαιτείται  συνεχώς κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου ο καθαρισμός των κεντρικών δρόμων αλλά και δρόμων εντός των οικισμών. Το όχημα 4χ4 περιλαμβάνει αλατοδιανομέα και  λεπίδα αποχιονισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως αποκτήθηκε με τακτικά έσοδα του Δήμου ύψους 50.000€.

Η άποψη μιας δασκάλας για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη

Δύο δικές μου παρατηρήσεις αναφορικά με την προκήρυξη του ΙΕΠ

Σύμφωνα με το ΙΕΠ «    Δικαίωμα υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν Πτυχιούχοι Τμημάτων Προσχολικής Aγωγής ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισότιμων και αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, οι οποίοι είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.» ΚΑΙ « Σε κάθε Αντισυμβαλλόμενο θα ανατεθεί έργο σε ένα νηπιαγωγείο των νομών Ξάνθης ή Ροδόπης και συγκεκριμένα για το Νομό Ξάνθης στους Δήμους Μύκης ή Τοπείρου και για το Νομό Ροδόπης στους Δήμους Αρριανών ή Ιάσμου. Στους ανωτέρω Δήμους δύνανται να συμπεριλαμβάνονται και δυσπρόσιτα νηπιαγωγεία.»

Κατά την γνώμη μου, σίγουρα τίθεται θέμα συνταγματικότητας της προκήρυξης γιατί ορίζει ότι οι νηπιαγωγοί  που θα προσληφθούν  πρέπει να είναι μέλη της μειονότητας αποκλείοντας έτσι κάθε πτυχιούχο  με επάρκεια στην (τουρκικη)  γλώσσα. 

Ακόμη, παρακάμπτεται ο πίνακας των αναπληρωτών- ωρομισθίων όπως έχει ήδη διαμορφωθεί από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και ανοίγει δρόμο για παράλληλους διορισμούς όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και παραστεί ανάγκη(και σίγουρα για αυτούς (το προγραμμα) θα ΕΠΙΤΥΧΕΙ !!!)  Ακόμη αυτοί που θα εργαστούν στο πρόγραμμα ανεξαρτήτως της συνεχειας του η όχι μελλοντικά, θα απαιτήσουν να τους αναγνωριστεί προϋπηρεσία ( εις βάρος των υπόλοιπων αναπληρωτών)

Στην προκήρυξη δεν τονίζεται ποια θα είναι η γλώσσα στην οποία πρέπει να  γνωρίζουν οι υποψήφιες/οι νηπιαγωγοί και όπως αναφέρει πολύ σωστά ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του όλοι ξέρουμε ότι θα δηλώσουν  τη Τουρκική και πόσο αδύναμοι θα είναι οι κάτοικοι Πομάκοι ή Ρομά να  προβάλλουν την μητρική τους γλώσσα. ( Άλλωστε, την επιλογή της Τουρκικής είχε υποστηρίξει και σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηθεοδώρου Γεώργιος  αναφορικά με την πρώτη ανακοίνωση του ΙΕΠ για το πρόγραμμα.)

Σημειωτέον ότι θα θεωρήσουν ότι οι νηπιαγωγοί του προγράμματος έχουν επάρκεια στη τουρκική γλώσσα χωρίς κάποια επίσημη πιστοποίηση αλλά μόνο με το γεγονός ότι ανήκουν στη μειονότητα.

Σύμφωνα με την προκύρηξη του ΙΕΠ «Οι Αντισυμβαλλόμενοι θα συνεργασθούν με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μαθησιακού περιβάλλοντος μέσα από δραστηριότητες που στηρίζουν τη γνωστική, κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αξιοποιώντας και τη μητρική τους γλώσσα. Οι Αντισυμβαλλόμενοι θα έχουν την υποχρέωση καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασής τους να συνεργάζονται με την/τον υπηρετούντα νηπιαγωγό, να παρακολουθούν τις καθορισμένες δια ζώσης και εξ αποστάσεως επιμορφώσεις και να συνεργάζονται με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Πράξης για την υλοποίηση δράσεων, ενημέρωσης και εμπλοκής των οικογενειών των νηπίων και της τοπικής κοινότητας στην πιλοτική παρέμβαση.

 Οι Αντισυμβαλλόμενοι θα παραδίδουν στην Επιστημονική Ομάδα Έργου μηνιαίες ατομικές εκθέσεις του παραχθέντος έργου τους. Οι Εκθέσεις αυτές θα βασίζονται στην εφαρμογή του Οδηγού εργαλείων καταγραφής, που θα τους έχει παραδοθεί από την ΕΟΕ και θα συνεισφέρουν στην ανατροφοδότηση του επιμορφωτικού υλικού και στην γενικότερη αποτίμηση της πιλοτικής παρέμβασης.

Από τα παραπάνω  προκύπτουν και  δύο επιπλέον σημαντικά προβλήματα. Πρώτον, παραγκωνίζεται εντελώς η νηπιαγωγός της τάξης, αφού τις δράσεις-δραστηριότητες στην τάξη θα τις επιλέγει βασικα η επιστημονική ομάδα. Ενημερωμένη για αυτές τις δράσεις θα είναι μονο η νηπιαγωγός του προγράμματος και θα υλοποιούνται σε ξένη γλώσσα από αυτή που μιλάει η διορισμένη νηπιαγωγός, η οποια περιπου θα παιζει περιπου το ρολο του κομπαρσου..   Δεύτερον, το παραγόμενο έργο θα αξιολογείται απόκλειστικα απο την νηπιαγωγό του προγράμματος ( εννοείται ότι θα θέλει να συνεχίσει  να εργάζεται οπότε σίγουρα θα το αξιολογήσει θετικά). Διερωτάται λοιπόν κανείς υπάρχει κάποιος άλλος κλάδος στην εκπαίδευση που να καταπατούνται τόσο  τα δικαιώματά του;  (οι διορισμένοι/ες με συνέντευξη νηπιαγωγοί του προγράμματος θα μπορούν άτυπα να αξιολογήσουν και την ίδια την νηπιαγωγό η οποία δεν θα ξέρει τι λέει η νηπιαγωγός του προγράμματος που θα μιλάει σε άλλη γλώσσα με τα παιδιά. Έως τώρα στα παιδαγωγικά θεματα δινουμε αναφορα μόνο στην σχολική μας σύμβουλο, η οποία μάλιστα για να επισκφθεί ένα νηπιαγωγείο και να παρακολουθήσει διδασκαλία μας ενημερώνει τηλεφωνικώς. (παρεμπιπτόντως τη συμβουλο την βγάζουν έκτος του ότι της ολης διαδικασιας του προγράμματος ) .

Σύμφωνα με το ΙΕΠ «Οι Αντισυμβαλλόμενοι θα έχουν την υποχρέωση καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασής τους να συνεργάζονται με την/τον υπηρετούντα νηπιαγωγό, να παρακολουθούν τις καθορισμένες δια ζώσης και εξ αποστάσεως επιμορφώσεις και να συνεργάζονται με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Πράξης για την υλοποίηση δράσεων, ενημέρωσης και εμπλοκής των οικογενειών των νηπίων και της τοπικής κοινότητας στην πιλοτική παρέμβαση.

Διερωτάται κανείς ποιες δράσεις θα υλοποιήσουν οι νηπιαγωγοί του προγράμματος με τους γονείς και πως θα εμπλακούν οι γονείς στην πολιτική παρέμβαση;

Αν θέλουν να κάνουν πειραματισμούς με την «μητρική γλώσσα» στο νηπιαγωγείο στα παιδιά της μειονότητας ή να τους μάθουν Τουρκικά , ας βάλουν προγράμματα μετά το τέλος του υποχρεωτικού προγράμματος σαν ενισχυτική διδασκαλία της μητρικής γλώσσας ή Τουρκικής ή όπως θέλουν να το πουν. Αν θέλουν να ενισχύσουν την  σχολική επιτυχία των παιδιών αυτών και να τους αντιμετωπίσουν σαν ισότιμους πολίτες αυτής της χώρας ας αφήσουν ήσυχο  το μόνο σχολείο που υπάρχει σ΄ αυτά τα χωριά και κάνει καλά τη δουλειά του με σεβασμό στην ισότητα και στο δικαίωμα στη μόρφωση.

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Για τα άτομα με αναπηρία δεν περισσεύουν ούτε χρόνος ούτε χρήμα

Η Υπεύθυνη του τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, για την μη μετάδοση από την  Ε.Ρ.Τ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου Ατόμων με Αναπηρία και των Deaflympics,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αθλητές μας διέπρεψαν τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Ατόμων με Αναπηρία στο Λονδίνο όσο και στους 23ους Deaflympics (Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών) κατακτώντας χρυσά μετάλλια και σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. 

Ωστόσο, η Ε.Ρ.Τ. δεν μετέδωσε ούτε ειδική εκπομπή, ούτε αφιέρωσε δεκάλεπτο ή καν σύντομο ενημερωτικό πρόγραμμα ή περίληψη των παραπάνω αγώνων. 

Η κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου εξαντλείται στην προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων για την έκθεση ζωγραφικής της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην χώρας μας, ενώ για τα άτομα με αναπηρία δεν περισσεύουν ούτε χρόνος ούτε χρήμα.  

Περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Παππά στη Βουλή».

Οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ ξηλώνουν την “ΕΡΓΑΝΗ”

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήταν θέμα χρόνου, οι λαϊκιστές του Υπουργείου Εργασίας να αγγίξουν το πιο σύγχρονο και καινοτόμο εργαλείο στην Ευρώπη, την “ΕΡΓΑΝΗ”.

Αντί να  υποστηρίξουν τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη, την υπεράσπιση των εργαζομένων και των υγειών επιχειρήσεων υποκύπτουν σε πελατειακές απαιτήσεις, αρχίζοντας το ξήλωμα της “ΕΡΓΑΝΗ”.

Ενδίδουν σε συντεχνιακές πιέσεις, για εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων στις οποίες η Νέα Δημοκρατία δεν ενέδωσε ποτέ.

Ειδικότερα με τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου, ζήτησε εξαιρέσεις συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων - από τη μηνιαία ηλεκτρονική και απόλυτα διαφανή καταγραφή όλων των εργαζόμενων από το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” - με το πρόσχημα κλαδικών ιδιαιτεροτήτων.

Η “ΕΡΓΑΝΗ”, από την 1η Μαρτίου 2013 που τη θέσαμε σε ισχύ: 

1. Λειτούργησε ως καταφύγιο προστασίας όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων,

2. Υποστήριξε και υποστηρίζει τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό,

3. Καταπολέμησε την “τριτοκοσμική” γραφειοκρατία, που υπήρχε για δεκαετίες στη χώρα μας, με χειρόγραφα βιβλία και καταστάσεις, εξοικονομώντας χιλιάδες χαμένες εργατοώρες στις επιχειρήσεις και το Δημόσιο,

4. Ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας,

5. Διασφάλισε - μέσα από την ενιαία αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων και την αυστηρή τήρηση της λειτουργίας της - έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενίσχυσε την νόμιμη απασχόληση και συνετέλεσε στην αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία καταργείται κάτι που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία - εδώ και πέντε   χρόνια - γυρίζοντας τη χώρα στο ξεπερασμένο καθεστώς των χειρόγραφων βιβλίων και καταστάσεων.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεκινά το “ξήλωμα” της “ΕΡΓΑΝΗ”.

Οι λαϊκιστές της ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω, με θύματα τους εργαζόμενους».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών παράδειγμα προς μίμηση

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρενέβη σήμερα, Δευτέρα 31 Ιουλίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sport FM» και την εκπομπή «Μπαμ και Κάτω», όπου φιλοξενούνταν η Εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών, που κατέκτησε, πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, το χρυσό μετάλλιο στους  Deaflympics. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:  

«Είχα την ευκαιρία να τις δω πριν φύγουν να πάνε να διακριθούν και να μας φέρουν το χρυσό μετάλλιο. Θέλω να ξέρετε πόσο υπερήφανους μας κάνατε όλους και πόσο δύναμη πήρα κι εγώ από τη συνάντησή μας. Είστε πραγματικά ένα παράδειγμα προς μίμηση. Τα συγχαρητήριά μου και στον “Sport FM”, που σας δίνει τη δυνατότητα να προβάλετε περισσότερο αυτόν τον πολύ μεγάλο αγώνα τον οποίο κάνετε, σε αντίξοες, σε δύσκολες συνθήκες. Αποδεικνύετε ότι τίποτα δεν είναι εμπόδιο για εσάς. Μας κάνατε πάρα πάρα πολύ υπερήφανους.   

Τα κορίτσια και όλη μας η ομάδα, βέβαια, χρειάζονται υποστηρικτές. Όπως χρειάζονται και όλα τα άτομα με αναπηρία τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό και φέρνουν διακρίσεις. Σήμερα, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τα παιδιά που έφεραν τα μετάλλια από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Οι ιστορίες τις οποίες ακούμε είναι πάντα ίδιες. Είναι ιστορίες μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας σε αντίξοες συνθήκες, πάντα με την αμέριστη στήριξη - και θέλω να το πω αυτό - των οικογενειών και των προπονητών τους. Πρέπει να πούμε ότι όλοι οι προπονητές παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στα παιδιά αυτά, τα οποία αγωνίζονται και υψώνουν πάντα πολύ ψηλά τη γαλανόλευκη. Αλλά, πάνω απ’ όλα, κάνουν οι ίδιες και οι ίδιοι οι αθλητές μας μια πολύ μεγάλη, μια τεράστια  ψυχική υπέρβαση. Δεν το βάζουν κάτω. Δεν βλέπουν την αναπηρία τους ως ένα αξεπέραστο εμπόδιο. Και αυτό είναι ένα μάθημα ζωής για όλους μας. 

Πίσω από την Ελλάδα της γκρίνιας και της μιζέριας υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, η οποία καινοτομεί, δημιουργεί, η οποία διακρίνεται. Πάντα πιστεύω ότι στη ζωή, όταν μας τυχαίνουν - και  σε όλους τυχαίνουν - αντιξοότητες, σε κάποιους βέβαια πολύ μεγαλύτερες και σε κάποιους μικρότερες, υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας είναι να σκύψει κάποιος το κεφάλι και να αντιμετωπίσει τα πράγματα μόνο μέσα από την πικρία και το παράπονο. Ο δεύτερος είναι να κοιτάξει κανείς να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να μετατρέψει την αντιξοότητα σε ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Τα κορίτσια μας το έκαναν αυτό. Μας έχουν κάνει, για άλλη μια φορά, πολύ υπερήφανους. Και θέλω και μέσα από τη δική σας τη συχνότητα από καρδιάς να τις συγχαρώ».

Η σιωπή του κ. Τσίπρα γίνεται ακόμη πιο ένοχη

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Την  ημέρα που οι πολίτες αναστενάζουν από την πρώτη δόση της βαριάς φορολογίας,  η σιωπή του κ. Τσίπρα γίνεται ακόμη πιο ένοχη.

Οι Έλληνες πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια τις ζαριές που έπαιξε με την τύχη της χώρας ο κ. Τσίπρας και η παρέα του.

Περιμένουμε όλοι τις απαντήσεις του στις αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη, ότι συζητούσε κατ’ εντολήν του, με τον κ. Σόιμπλε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

Επίσης περιμένουμε να καταδικάσει τη βίαιη καταστολή και τις δολοφονίες διαδηλωτών στην Βενεζουέλα.

Εκτός εάν οι σχέσεις του κ. Τσίπρα με το καθεστώς Μαδούρο δεν του το επιτρέπουν».

Με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές στίβου ΑμΕΑ συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Ιουλίου, με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές στίβου ΑμΕΑ. Τους συνεχάρη για τις προσπάθειες που αναπτύσσουν καθημερινά και τις επιτυχίες που είχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ΑμΕΑ, που διεξήχθη από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου, στο Λονδίνο. 

Η ελληνική αποστολή κατέκτησε 2 χρυσά, 3 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια και κατέλαβε την 22η  θέση μεταξύ των 93 χωρών που πήραν μέρος στους αγώνες.

 Ειδικότερα χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν ο Μανώλης Στεφανουδάκης στο ακόντιο με νέο ρεκόρ αγώνων και ο Μιχάλης Σεΐτης στα 400 μέτρα. Ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν η Μαρία Σταματουλά στη σφαιροβολία, ο Χρήστος Κουτούλιας στο τριπλούν και ο Μιχάλης Σεΐτης στα 200 μέτρα. Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν η Ζωή Μαντούδη και η Ανθή Λιάγκου στη σφαιροβολία και ο Δημήτρης Ζησήδης στη σφαίρα. 

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Σεβδικαλής, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος στην κατηγορία Τ43 με επίδοση 6 μέτρα και 21 εκατοστά.

Η απάντηση του Σοφολογιότατου Μουφτή Ξάνθης στο δημοσίευμα της XANTHINET

Άμεση ήταν η αντίδραση – απάντηση του Σοφολογιότατου Μουφτή Ξάνθη στο δημοσίευμα μας αναφορικά με την τουρκόφωνη ανακοίνωση των Μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής για το προσκύνημα στη Μέκκα και την προκλητική ενέργεια του Δημάρχου Μύκης. 

Διαβάστε την αναλυτικά: 

Προς τον αξιότιμο κ. Καραχότζα,

Θα θέλαμε καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε θερμά για το δημοσίευμα σας σχετικά με την απαράδεκτη ενέργεια του Δημάρχου Μύκης κ. Καπζά και για την σωστή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού θα θέλαμε να κάνουμε μια σημαντική διευκρίνηση για την κριτική σας σχετικά με την εγκύκλιο στην τουρκική γλώσσα. Γνωρίζοντας πολύ καλά την καλή σας πρόθεση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να διευκρινίσουμε ότι η εν λόγω εγκύκλιος συντάχθηκε και δημοσιεύτηκε απο τις μουφτείες μας στα ελληνικά, στάλθηκε παντού στα ελληνικά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους και ως κοινή απόφαση και των δύο Μουφτειών μεταφράστηκε επιπλέον και στην τουρκική γλώσσα με σκοπό για την καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση για τους προσκυνητές που ζουν και κατοικούν στο νομό Ροδόπης. Το πρωτότυπο της εγκυκλίου ήταν και είναι στην ελληνική γλώσσα. Το κείμενο της τουρκικής αποτελεί ακριβής μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου που είναι στα ελληνικά. Ισως κάποιοι φρόντισαν πρώτα να εξαφανιστεί το πρωτότυπο κείμενο. Από τι φαίνεται όμως ακόμη και η ακριβής μετάφταση ενόχλησε τπυς γνωστούς κύκλους διότι φέρει την σφραγίδα των νόμιμων Μουφτήδων.

Ευχαριστούμε για όλα και είμαστε πάντοτε στην διάθεση σας.

Ο Μουφτής Ξάνθης

ΜΕΜΕΤ ΕΜΙΝ ΣΙΝΙΚΟΓΛΟΥ

Η δική μας απάντηση:

Κατ’ αρχήν οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σοφολογιότατο Μουφτή μας για τις πολύ χρήσιμες αυτές διευκρινίσεις τις οποίες και δημοσιεύουμε. Από τη στιγμή που στη Θράκη υπάρχουν και τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι και με δεδομένο πως η πομάκικη γλώσσα δεν έχει επίσημη γραφή κατανοούμε ως ένα βαθμό την απόφαση των δυο Μουφτειών να μεταφράσουν την εγκύκλιο στην τουρκική γλώσσα. Ωστόσο επιμένουμε πως οι άνθρωποι αυτοί είναι Έλληνες πολίτες και γνωρίζουν ή τουλάχιστον πρέπει να γνωρίζουν ελληνικά. Άρα θα μπορούσαν δίπλα στην τουρκόφωνη να είχαν τοιχοκολλήσει και την ελληνόφωνη ανακοίνωση – εγκύκλιο. Ας ελπίσουμε πως αυτό θα συμβεί την επόμενη φορά. 

Σ. Καραχότζα   

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Αναλυτικά η απόφαση:

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 8 του κανονισμού λειτουργίας του Π.Σ., λόγω της πραγματοποίησης της εξόδιου ακολουθίας και της ταφής του Μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 στην Καβάλα, με πρόταση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου σας γνωστοποιούμε ότι η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. που ήταν προγραμματισμένη για τις 31-07-2017 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, αναβάλλεται κατά μία ημέρα και θα πραγματοποιηθεί στις 01-08-2017 ημέρα Τρίτη και ώρα 18.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Διοικητήριο) 1ος όροφος, Λεωφ. Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης παραμένουν ως έχουν.

 Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Μποταΐτης  Σωτήριος

Το μήνυμα του Δημάρχου Νέστου για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου

Βαθύτατα συγκλονισμένος εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη μας , Προκόπιου. 

Η εκδημία του προκαλεί οδύνη σε όλους μας γιατί αποχωριζόμαστε έναν άξιο ποιμενάρχη με πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο. 

Αφουγκράστηκε τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Έδειξε το δρόμο να επιλυθούν σοβαρά και κοινωνικά προβλήματα. 

Μαχητής μέχρι το τέλος. 

Η ορθοδοξία είναι φτωχότερη από σήμερα. Φτωχότερος γίνεται και ο τόπος μας. 

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Βαγγέλης Τσομπανόπουλος

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την κοίμηση του Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Προκοπίου και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης προσέφερε τεράστιο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο στο τόπο μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:

1.    Να κηρυχτεί ο Δήμος Νέστου σε τριήμερο πένθος.

2.    Να παραστεί ο Δήμαρχος εκπροσωπώντας το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία του και να καταθέσει στεφάνι στο σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτη.

3.    Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημοτικά καταστήματα.

4.    Την ημέρα της εξόδιου ακολουθίας να κλείσουν οι δημοτικές υπηρεσίες στις 12:00 μ. και μέχρι το πέρας του ωραρίου.

5.    Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στους οικείους του και να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Δραστηριότητες Δημάρχου – Δημοτικής Αρχής Νέστου

ΑΣΤΟΧΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ ΤΗΣ TAP Α.Ε. ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ

Το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Ιουλίου το εργοτάξιο της ΤΑP Α.Ε. εκτελώντας έργα για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου στον Δήμο μας, κατέστρεψε τον κεντρικό αγωγό υδροδότησης στο ύψος του Διαλεκτού,  προκαλώντας τεράστια ζημιά στην περιοχή μας. Συνεργεία της ΔΕΥΑΝ βρέθηκαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή και χάρη στην τεχνογνωσία των εργαζομένων της κατάφεραν να αποκατασταθεί η βλάβη του αγωγού αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Παρά του ότι αποκαταστάθηκε η ροή του νερού στον κεντρικό αγωγό δε μπόρεσε πάραυτα  να φτάσει στις δεξαμενές από όπου γίνεται η διανομή σε όλο τον Δήμο. Από νωρίς του Σαββάτου τόσο ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος όσο και η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ βρισκόταν στα γραφεία της επιχείρησης προκειμένου να συντονίσουν τις εργασίες των συνεργείων της ΔΕΥΑΝ. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, του Διευθυντή της ΔΕΥΑΝ κ. Κάλφα Κωνσταντίνου.

Ο Δήμαρχος από τη πρώτη στιγμή έκανε γνωστό στην διοίκηση της TAP Α.Ε.  το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον Δήμο και μάλιστα εν μέσω ενός τριημέρου με πολλές εκδηλώσεις, μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και υψηλές θερμοκρασίες. Τόνισε ιδιαίτερα τον ερασιτεχνισμό του εργοταξίου τους διότι από το Μάρτιο η ΔΕΥΑΝ τους είχε αποστείλει το τοπογραφικό με την όδευση του αγωγού. Γεγονός που δεν δικαιολογεί την προαναφερθείσα άστοχη ενέργεια.

Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΝ από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος ερευνώντας τον αγωγό από τον Παράδεισο μέχρι το Νέο Ξεριά για να διαπιστώσουν τελικά πως το πρόβλημα καθυστέρησης της υδροδότησης οφειλόταν στην εισροή αέρα στον αγωγό. Όλοι οι εργαζόμενοι για 24 ώρες και πλέον υπερέβαλαν εαυτόν ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη.

Ο Δήμος Νέστου έστειλε άμεσα υπόμνημα στην εταιρεία αναφέροντας τα προβλήματα που προξένησαν οι άστοχοι χειρισμοί τους, τονίζοντας ιδιαίτερα θέματα ασφάλειας για την υγεία των συμπολιτών μας καταλήγοντας πως κρατά επιφυλάξεις για περαιτέρω ενέργειες.

Ενώ όλη η διοίκηση ήταν επί ποδός καθώς και οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΝ, η ελάσσονα αντιπολίτευση χωρίς να  φροντίσει να επισκεφθεί την ΔΕΥΑΝ ως όφειλε προκειμένου να ενημερωθεί, βιάστηκε πάλι να βγάλει δελτίο τύπου κάνοντας «μικροπολιτική της γειτονιάς» σε βάρος του Δήμου και ιδιαίτερα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΝ. Τους συστήνουμε για μια ακόμη φορά να είναι περισσότερο προσεκτικοί  αφήνοντας στην άκρη τις ψευτοαριστερίστικες θέσεις  τους.

Παρ’ όλο που το πρόβλημα αποκαταστάθηκε σχεδόν στο σύνολο του, λόγω όμως των αυξημένων αναγκών των πολιτών υπήρξε μικρή εύλογη καθυστέρηση για την πλήρη ισορροπία από το γέμισμα δεξαμενών όλων των τοπικών ενοτήτων.

Ωστόσο ο Δήμος  το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου χρησιμοποίησε την υδροφόρα του στο κάμπινγκ Κεραμωτής προκειμένου να διασφαλιστούν κανόνες υγιεινής των επισκεπτών.

Την Κυριακή και την Δευτέρα η υδροφόρα βρισκόταν στο Ποντολίβαδο ενισχύοντας την υδροδότηση του χωριού λόγω του ότι είναι το τελευταίο χωριό στο οποίο απεκαταστάθη η ροή.

Ο Δήμαρχος Νέστου ζήτησε από την εταιρεία TAP Α.Ε. να προμηθεύσει εμφιαλωμένο νερό προς πόση των κατοίκων έως ότου επανέλθει πλήρως η ύδρευση.

Επιφυλάσσεται για την όποια αποζημίωση από την εταιρεία διότι είναι και η ΜΟΝΗ υπεύθυνη για το συμβάν.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΜΕ ΑΛΑ ΚΑΡΤ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ

Την ευρύτερη περιοχή του νομού Καβάλας επισκέφθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη 26 Ιουλίου. Κατά την επίσκεψή  του στον Δήμο Νέστου ξεναγήθηκε στην θερμοκηπιακή μονάδα SELECTA από τους υπεύθυνους της επιχείρησης εκφράζοντας με εγκωμιαστικά σχόλια την ξεχωριστή αυτή επένδυση σε πανελλαδικό επίπεδο,  η οποία αξιοποιεί μια από τις σημαντικότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: την γεωθερμία.

Ο Δήμαρχος Νέστου,  μια μέρα νωρίτερα της έλευσης του αρχηγού  της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή, επικοινώνησε με το γραφείο του στην Αθήνα προκειμένου να τον προσκαλέσει στον Δήμο. Ενώ υπήρξε θετική διαβεβαίωση μέχρι την τελευταία στιγμή τόσο από την γραμματέα του όσο κι από τον ιδιαίτερο συνεργάτη που τον συνόδευε,  πως ο Πρόεδρος θα συναντήσει τον Δήμαρχο κάτι τέτοιο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο Δήμαρχος μάλιστα είχε διευκρινίσει η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της περιοδείας του Προέδρου στην περιοχή μας.

Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε  τους τρεις Δημάρχους του νομού πλην του Δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου.

Ποιος ήταν ο λόγος τελικά που την τελευταία στιγμή ο Πρόεδρος της Ν. Δ δεν συμπεριέλαβε τον Δήμο Νέστου στο πρόγραμμα του; Αναπάντητο ερώτημα έως αυτή τη στιγμή. 

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ  ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ

Ο Δήμος Νέστου απέκτησε για πρώτη φορά ένα νέο σύγχρονο εκχιονιστικό μηχάνημα το οποίο θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κυρίως στην περιοχή του πρώην Δήμου Ορεινού προβλήματα σαν και αυτά που αντιμετώπισε πέρυσι κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το μηχάνημα αυτό ήταν επιτακτική ανάγκη να αποκτηθεί αφού ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου είναι σε Ορεινό όγκο και αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα με το χιόνι ενώ απαιτείται  συνεχώς κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου ο καθαρισμός των κεντρικών δρόμων αλλά και δρόμων εντός των οικισμών. Το όχημα 4χ4 περιλαμβάνει αλατοδιανομέα και  λεπίδα αποχιονισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως αποκτήθηκε με τακτικά έσοδα του Δήμου ύψους 50.000€.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ  ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΕΣΤΟΥ

Τον Δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο επισκέφθηκε την Τετάρτη 26 Ιουλίου στο γραφείο του το Δ.Σ. του συλλόγου κτηνοτρόφων του νομού Καβάλας προκειμένου να συζητήσουν για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή της Γραβούνας έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι κτηνοτροφικές τους μονάδες. Ο Δήμαρχος Νέστου δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί από την ΔΕΥΑΝ αντίστοιχη μελέτη ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ UNESCO ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Τον Δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο επισκέφθηκαν στο γραφείο του ο Πρόεδρος της έδρας της Unesco και Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας κ. Μανωλούδης καθώς και η στενή του συνεργάτης  κα Χατζηβαρύτη Ιώ την Τετάρτη 26 Ιουλίου. Σκοπός της επίσκεψης η συζήτηση για την  διοργάνωση και την προετοιμασία της συνάντησης του Οκτωβρίου για την ένταξη του ποταμού Νέστου στο πρόγραμμα « Άνθρωπος & Βιόσφαιρα» MAB/UNESCOCON-E-ECT.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Ιουλίου στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας με θέμα το συντονισμό δράσεων εφαρμογής προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιοχή της ΑΜΘ και ειδικότερα του νομού Καβάλας. Τον Δήμο Νέστου εκπροσώπησε στη σύσκεψη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδης Νίκος.

ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΓΙΑ  ΝΕΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Την Διαχειριστική Αρχή επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος την Τρίτη 25 Ιουλίου στην Κομοτηνή συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΝ κ. Αργυράκη αλλά και τον Διευθυντή της κ. Κάλφα όπου συνάντησαν τον κ. Πιτσινίγκο Βασίλη, Διευθυντή της Διαχειριστικής Αρχής,  προκειμένου να  συζητήσουν για τη νέα πρόταση που θα υποβάλλει ο Δήμος άμεσα για δύο νέες γεωτρήσεις στην περιοχή της γεωθερμίας στο Ερατεινό.

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ  Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΝΗΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ & ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ

Με κάθε επισημότητα αλλά και κατάνυξη εορτάστηκαν και φέτος στους Ιερούς Ναούς η Αγία Άννα  στο ομώνυμο ξωκλήσι της Ποντιάδας όπου πραγματοποιήθηκε εσπερινός την Δευτέρα 24 Ιουλίου με την παρουσία του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων Βαλσαμίδη και Χατουτσίδου και της Προέδρου της ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ κας Αργυρέλη Ελένης. Η  Αγία Παρασκευή στην εκκλησία των Πηγών στα κοιμητήρια του χωριού την Τρίτη 25 Ιουλίου όπου πραγματοποιήθηκε περιφορά με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής  αλλά και την παρουσία του Δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου, των Αντιδημάρχων Μαυροθαλασσίτη και Καϊντατζόπουλο, της Προέδρου του ΔΣ κας Ψυλλίδου και των δημοτικών συμβούλων Χατζηγερακούδη και Κοσμίδου. Η Αγία Παρασκευή στο ξωκλήσι της Γραβούνας παρουσία του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου Βαλσαμίδη καθώς και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γραβούνας κ. Τσαμπάζη. Ο Άγιος Παντελεήμονας στον Ιερό Ναό της περιοχής των εργατικών κατοικιών Χρυσούπολης όπου πραγματοποιήθηκε περιφορά της εικόνας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής και την παρουσία του Δημάρχου Νέστου, του Αντιδημάρχου Βαλσαμίδη, του Προέδρου της Αναπτυξιακής Παπαθεοδώρου, του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΝ Αργυράκη και της δημοτικής συμβούλου κας Κοσμίδου.

Την παραμονή της Αγίας Παρασκευής η αθλητική ομάδα των Πηγών πραγματοποίησε το ετήσιο λαϊκό γλέντι της και με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου (2.000€) στο χώρο του γηπέδου του χωριού σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία με την παρουσία πλήθος κόσμου αλλά και του Δημάρχου Νέστου του Αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Μαυροθαλασσίτη Νικόλαου, του  Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Καϊντατζόπουλου Χαράλαμπου,  της  Προέδρου ΔΣ κας Ψυλλίδου Ελένης και των  δημοτικών  συμβούλων κας Κοσμίδου Λαρίσας και κ. Χατζηγερακούδη Γιάννη ενώ εξίσου μεγάλη επιτυχία είχε και το λαϊκό γλέντι που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Κοσμά την παραμονή της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, προστάτη του χωριού τους, παρουσία

του Δημάρχου,  του Αντιδημάρχου Βαλσαμίδη, του Προέδρου της Αναπτυξιακής Παπαθεοδώρου, του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΝ Αργυράκη, της δημοτικής συμβούλου Κοσμίδου και των Αντιδημάρχων  Καϊντατζόπουλου,  Χατουτσίδου και Τουμπεκτσή.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΠΛΑΪ ΣΤΟ ΚΥΜΑ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΜΩΤΗ-  18ος ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΘΑΣΟΠΟΥΛΑΣ- ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ

Με την παρουσία ξεχωριστών καλλιτεχνών ολοκληρώθηκε και το φετινό 17ο φεστιβάλ «Πλάι στο κύμα» την Κυριακή 30 Ιουλίου.    Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Παρασκευή  28 Ιουλίου όπου την αρχή έκανε η σπουδαία καλλιτέχνης Ελένη Βιτάλη παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και του Δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου όπου κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία του φεστιβάλ και τη συνέχειά του ευχαριστώντας τους πολίτες που στηρίζουν τον θεσμό.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ο 18ος διάπλους Θασοπούλας-Κεραμωτής με τη συμμετοχή 35 κολυμβητών όπου κατά την λήξη του αγώνα τους αποδόθηκαν τιμές και τους απονεμήθηκαν βραβεία. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά ο διάπλους πέρασε στην ευθύνη του Δήμου όπου ανέλαβε την οργάνωση και την οικονομική κάλυψη. Στην απονομή παρέστη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος.

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ- ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου, που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή 30 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι, εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την κοίμηση του Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Προκοπίου και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης προσέφερε τεράστιο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο στο τόπο μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:

1.   Να κηρυχτεί ο Δήμος Νέστου σε τριήμερο πένθος.

2.   Να παραστεί ο Δήμαρχος εκπροσωπώντας το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία του και να καταθέσει στεφάνι στο σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτη.

3.   Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημοτικά καταστήματα.

4.   Την ημέρα της εξόδιου ακολουθίας να κλείσουν οι δημοτικές υπηρεσίες στις 12:00 μ. και μέχρι το πέρας του ωραρίου.

5.   Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, στους οικείους του και να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Από το Γραφείο Τύπου

ΑΠΟΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ενοχλήθηκε από ανακοίνωση των νόμιμων Μουφτήδων γραμμένη στην τουρκική ο Δήμαρχος Μύκης

Ο νόμιμος ΣΟΦΟΛΟΓΙΟΤΑΤΟΣ συναγωνίζεται τον «ΣΟΦΟΛΟΓΙΟΤΑΤΟ» του Μίχογλου

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Η αλήθεια είναι πως για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχουμε κάποια επίσημα στοιχεία, πρόκειται ουσιαστικά για πληροφορία που μας μετέφερε φίλος και αναγνώστης της XANTHINET και για τι λόγο αυτό το δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη θέτοντας παράλληλα προς τους εμπλεκόμενους το ερώτημα αν όλα τα παρακάτω είναι αλήθεια ή όχι. 

Κάθε χρόνο την εποχή αυτή, περίπου 40 μέρες πριν το δεύτερο Μπαϊράμ δηλαδή πολλοί μουσουλμάνοι της Θράκης εκ των οποίων και αρκετοί Πομάκοι επισκέπτονται τη Μέκκα. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα πηγαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο μιας και μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα ενός τόσο μεγάλου ταξιδιού. 

Φέτος σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε ο προαναφερόμενος αναγνώστης μας, η Μουφτεία Ξάνθης σε συνεργασία με τη Μουφτεία Ροδόπης κόλλησε σχετική ανακοίνωση στις πόρτες του Δήμου Μήκης έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για το φετινό ταξίδι στη Μέκκα. 

Ωστόσο η εν λόγω ανακοίνωση ήταν γραμμένη στην τουρκική γλώσσα κάτι που εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο τον νόμιμο Μουφτή Ξάνθης όσο και αυτόν της Κομοτηνής. Γιατί αγαπητέ Σοφολογιότατε Μουφτή της Ξάνθης επιλέξατε την τουρκική γλώσσα; Μήπως δε γνωρίζετε πως απευθύνεστε σε Έλληνες Πομάκους πολίτες Μήπως δε σας ενημέρωσαν πως η επίσημη γλώσσα αυτών των ανθρώπων όπως και όλων των Ελλήνων είναι η ελληνική; Ή μήπως ξαφνικά προσπαθείτε να μας δείξετε πως είστε πιο Τούρκος από τον "ΣΟΦΟΛΟΓΙΟΤΑΤΟ" του Θωμά Μίχογλου;

Αυτό είναι το ένα σκέλος της υπόθεσης αλλά το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Δήμαρχος Μύκης Καπζά Τζεμίλ αμέσως μόλις είδε τις ανακοινώσεις κολλημένες στις πόρτες του Δημαρχείου, τις κατέβασε και τις πέταξε στους κάδους των απορριμμάτων. Ασφαλώς δεν τον πείραξε καθόλου η τουρκική γλώσσα. Γιατί τις κατέβασε λοιπόν; 

Μα είναι πολύ απλό, οι ανακοινώσεις αυτές είχαν από κάτω την επίσημη σφραγίδα των νόμιμων Μουφτήδων και όχι των ψευτομουφτήδων  κι αυτό φαίνεται πως δεν του άρεσε και πολύ. Λογικά αν η σφραγίδα ήταν του Αψμέτ Μετέ δε θα τις κατέβαζε. Επειδή όπως αναφέρω και στην αρχή πρόκειται για πληροφορίες που μας μετέφεραν ρωτάμε τον κ. Καπζά. Είναι αλήθεια Δήμαρχε πως κατέβασες τις δυο ανακοινώσει; Αν ναι γιατί; Τί είναι αυτό που σε ενόχλησε; Μήπως δεν αναγνωρίζει ως Μουφτή εκείνον που όρισε η ίδια η ελληνική πολιτείας Ξέρεις για ποιά πολιτεία μιλάω, αυτή που σε πληρώνει κάθε μήνα. 

Για να πω την αλήθεια βέβαια δε με παραξένεψε καθόλου η αντίδραση του Δημάρχου Μύκης, τον έχω ικανό και για χειρότερα. Ο νόμιμος Μουφτής Ξάνθης πάντως πρέπει να μας εξηγήσει σε ποιούς απευθυνόταν η ανακοίνωση αυτή και γιατί ήταν γραμμένη στην τουρκική. Υπάρχουν Τούρκοι στα Πομακοχώρια; 

Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης: ΟΧΙ στις Πιλοτικές Παρεμβατικές Δράσεις Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με μια 14σέλιδη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (20.07.2017/4726) και μάλιστα εν μέσω θέρους, προφανώς για το μετριασμό των αντιδράσεων  από την εκπαιδευτική κοινότητα, το Υπουργείο Παιδείας δια του Ι.Ε.Π. (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ) προχωρά στην Υλοποίηση Παρεμβατικών Δράσεων και Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, αγνοώντας μάλιστα  τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών συλλόγων της περιοχής καθώς  και τις αποφάσεις της 86ης Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου.

Σύμφωνα με την παραπάνω πρόσκληση 1.ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ-ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:

 «Οι Αντισυμβαλλόμενοι θα συνεργασθούν με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μαθησιακού περιβάλλοντος μέσα από δραστηριότητες που στηρίζουν τη γνωστική, κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αξιοποιώντας και τη μητρική τους γλώσσα. 

Οι Αντισυμβαλλόμενοι θα έχουν την υποχρέωση καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασής τους να συνεργάζονται με την/τον υπηρετούντα νηπιαγωγό, να παρακολουθούν τις καθορισμένες δια ζώσης και εξ αποστάσεως επιμορφώσεις και να συνεργάζονται με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Πράξης για την υλοποίηση δράσεων, ενημέρωσης και εμπλοκής των οικογενειών των νηπίων και της τοπικής κοινότητας στην πιλοτική παρέμβαση. 

Οι Αντισυμβαλλόμενοι θα παραδίδουν στην Επιστημονική Ομάδα Έργου μηνιαίες ατομικές εκθέσεις του παραχθέντος έργου τους. Οι Εκθέσεις αυτές θα βασίζονται στην εφαρμογή του Οδηγού εργαλείων καταγραφής, που θα τους έχει παραδοθεί από την ΕΟΕ και θα συνεισφέρουν στην ανατροφοδότηση του επιμορφωτικού υλικού και στην γενικότερη αποτίμηση της πιλοτικής παρέμβασης».

Συνεπώς, τα όποια ερωτήματα και προβληματισμούς είχαμε εκφράσει  ως Διοικητικό Συμβούλιο με την 14.03.2017/62 ανακοίνωσή  μας  σχετικά με το πρόγραμμα, συνεχίζουν να υφίστανται, αλλά επιπρόσθετα δημιουργούνται περισσότερα που έχουν να κάνουν τόσο με το ποια είναι η μητρική γλώσσα των παιδιών και πώς αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί, όσο και ποιος μπορεί να είναι ο παρεμβατικός ρόλος των οικογενειών και της τοπικής κοινότητας στην πιλοτική αυτή παρέμβαση.

Επίσης, πέραν των διαφορετικών σχέσεων εργασίας των συνεργατών και του διαφορετικού τρόπου πρόσληψής τους,  εισάγεται η παράλληλη διδασκαλία, γεγονός που υποβαθμίζει και ακυρώνει το έργο και το ρόλο του/της νηπιαγωγού και επιρρίπτει άμεσα  τις όποιες  αδυναμίες και ευθύνες  της πολιτείας στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Το κυρίαρχο όμως στοιχείο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι ο διαχωρισμός που επιβάλλει, αφού δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο απόφοιτοι Πτυχιούχοι Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής,  μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης συγκεκριμένων Δήμων, των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Αποκλείονται έτσι όλοι οι άλλοι απόφοιτοι πτυχιούχοι των παραπάνω τμημάτων, μη μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, και οι οποίοι μπορεί να  είναι κάτοχοι πιστοποίησης στη μητρική γλώσσα των παιδιών σε βαθμό επαρκή για την άσκηση του έργου. Επομένως τίθεται και θέμα αντισυνταγματικότητας με την πρόσκληση να αντίκειται στις αρχές του Συντάγματος, της ισότητας, της αξιοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι τα  επιχειρήματα της πιλοτικής αυτής παρέμβασης στα νηπιαγωγεία της Θράκης,  αποτελούν μια επικοινωνιακή προσπάθεια για την αποδοχή αυτής, προκειμένου κατόπιν άσκησης πίεσης να ικανοποιηθεί το αίτημα όλων αυτών που αυτόκλητα έχουν οριστεί ως προστάτες της μουσουλμανικής μειονότητας με ορατό τον κίνδυνο να αποτελέσει την «κερκόπορτα» για τη γενίκευση της τουρκικής γλώσσας και να οδηγήσει με την κατάλληλη μεθόδευση στη μετατροπή των νηπιαγωγείων από μονόγλωσσα σε δίγλωσσα, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι  πάγιο αίτημα όλων αυτών είναι η δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων στο πρότυπο του μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου και όχι μόνο. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας:

Με πλήρη σεβασμό στη «διαφορά» -  θεωρώντας  ότι οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελούν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς - και έχοντας επίγνωση του ιδιαίτερου ρόλου,  έργου και της προσφοράς των συναδέλφων μας νηπιαγωγών, ζητούμε να σταματήσει επιτέλους το νηπιαγωγείο να αποτελεί πεδίο πειραματισμού, αντιπαραθέσεων και εθνικιστικών επιδιώξεων με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της μειονότητας στο πλαίσιο πάντα των εκάστοτε συμφερόντων και των μικροπολιτικών τους επιδιώξεων.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την πιλοτική παρέμβαση στα νηπιαγωγεία της Θράκης, υπερασπιζόμαστε την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών όλων των νηπίων, την υπεράσπιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και των λειτουργών του.

Διεκδικούμε:

• Στα δημόσια νηπιαγωγεία της Θράκης, όπου φοιτούν νήπια της μουσουλμανικής μειονότητας, για τη στήριξη της χρήσης των μητρικών γλωσσών να υπάρξει περαιτέρω μειωμένη αναλογία μαθητών ανά νηπιαγωγό έτσι ώστε η αναλογία να είναι 2 νηπιαγωγοί ανά 25 νήπια – προνήπια. Αυτό σημαίνει αύξηση της οργανικότητας στα νηπιαγωγεία αυτά, η οποία θα στηρίζεται σε προσλήψεις νηπιαγωγών απόφοιτων Τμημάτων Επιστημών της Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας που θα έχουν προσληφθεί κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας και με ενιαίο τρόπο (όπως όλοι/ες οι νηπιαγωγοί), για τη διευκόλυνση της παιδαγωγικής πράξης. Σημειώνουμε πως νηπιαγωγοί, απόφοιτοι ΑΕΙ Τμημάτων Επιστημών της Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας φυσικοί ή μη ομιλητές των μητρικών γλωσσών της μειονότητας,  έχουν έτσι κι αλλιώς κάθε δικαίωμα τοποθέτησης σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία (όπου φοιτούν ή όχι νήπια της μειονότητας) όπως κάθε άλλος/η νηπιαγωγός.    

• Μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών.

• Ολοήμερη λειτουργία του νηπιαγωγείου.

• Δημιουργία κατάλληλου υλικού προσχολικής ηλικίας με στόχο τη γνώση και την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας ώστε να βοηθηθούν σημαντικά τα παιδιά.

• Διαρκή επιμόρφωση και εκπαίδευση για τη διαχείριση γλωσσικής πολυμορφίας και πολυπολιτισμικότητας μέσα στην τάξη-οι εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της επιμόρφωσής τους  να αποκτούν στοιχειώδη γνώση της μητρικής γλώσσας των νηπίων.

• Σύγχρονες υποδομές Προσχολικής Αγωγής, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και όλα τα παιδιά της μειονότητας.

• Δημιουργία των αναγκαίων δομών Ειδικής Αγωγής για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών της μειονότητας που έχουν ειδικές ανάγκες.

Καλούμε:

Την αρμόδια  σχολική σύμβουλο να μην προβεί σε ορισμό νηπιαγωγείων ως πιλοτικά.

Τους/τις νηπιαγωγούς να μη συναινέσουν στον ορισμό των νηπιαγωγείων τους ως πιλοτικά παρέχοντας πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.

Τη ΔΟΕ να εξετάσει το θέμα, τον τρόπο αντίδρασης  των συναδέλφων μας, αλλά και περί  της συνταγματικότητας της πρόσκλησης, δια της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ.

Έχουμε χρέος όλοι μας και οφείλουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης  να συμβάλλουμε στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης και μέσα απ’ αυτό να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία.

    Η βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, εξαρτάται τα μέγιστα από την ποιότητα της συνεργασίας όσων εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα όμως από την πολιτεία και κυρίως από το Υπουργείο Παιδείας που πρέπει να ενσκήψει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα προβλήματα της εκπαίδευσης και να δρομολογήσει εξελίξεις που θα οδηγούν σε ένα σύγχρονο σχολείο.

  Ο διάλογος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κύρια παράμετρο αυτής της προσπάθειας.

Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής 

Πιλοτική παρέμβαση στα νηπιαγωγεία της Θράκης

Το Ι.Ε.Π. αναλαμβάνει την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης. Το πρόγραμμα προβλέπει τη σύγχρονη παρουσία στην τάξη του/της νηπιαγωγού και συνεργάτη/τριας μέλους της μειονότητας (δίγλωσσου ατόμου), πτυχιούχου ελληνικού ΑΕΙ. Η πιλοτική παρέμβαση προβλέπει τη χρήση της μητρικής γλώσσας ως γλώσσας στήριξης με στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, την αποτελεσματικότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ισορροπημένη γλωσσική και κατά προέκταση γνωστική ανάπτυξη, καθώς και την καλύτερη προετοιμασία για επιτυχή επίδοση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για το υπόλοιπο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς σε έξι νηπιαγωγεία, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά θα αναπτυχθεί σε δώδεκα. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πιλοτικής παρέμβασης και υποβολή προτάσεων προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην γνωρίζει ότι ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία εξαπατώντας τους πολίτες.

Όλοι, επίσης, παρακολουθούν την αγωνιώδη προσπάθειά του να κρατηθεί στην καρέκλα του με συκοφαντίες, με ψέματα και απόπειρα διχασμού του λαού μας.

Δεν θα τα καταφέρει. Το παραμύθι του έπαψε να πουλάει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώνει τους Έλληνες. Και αποτελεί την μοναδική αξιόπιστη λύση, για να βγει η χώρα από την κρίση».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να πιστέψει ο ίδιος τα παραμύθια του

«Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να πιστέψει ο ίδιος τα παραμύθια που λέει... Και δεν υπάρχουν πολλοί που ακούν τον κ. Τσίπρα και πιστεύουν είτε στην ειλικρίνεια είτε στην αποτελεσματικότητά του», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ» και το δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν πέτυχε τίποτα στο ζήτημα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης ενώ αντίθετα, δέσμευσε τη χώρα με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. «Η πραγματικότητα», τόνισε, «είναι ότι οι φόροι του 2017, του 2018, του 2019, του 2020, του 2021, του 2022 – αναφέρομαι στα πέντε χρόνια στα οποία ο κ. Τσίπρας μας έχει δεσμεύσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% - είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καταστροφικού πρώτου επταμήνου του 2015. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος ομολόγησε, εξάλλου, ότι οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Ο ίδιος το επέλεξε. ‘Έχει δεσμεύσει την Ελλάδα σε μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική έως το 2022... Εάν το Μνημόνιο τελείωνε το 2018, δεν θα είχαμε πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020… Για να μπορέσει η οικονομία να “τρέξει”, χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά το ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων».

Για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η οικονομία το 2017 δεν έχει φθάσει ακόμα, εκεί που ήταν στο τέλος του 2014. Επιβλήθηκαν 14,2 δις ευρώ πρόσθετα μέτρα από το τρίτο και το τέταρτο Μνημόνιο, τα οποία ήταν παντελώς αχρείαστα. Η οικονομία δεν ανακάμπτει. Ουσιαστικές επενδύσεις δεν γίνονται στη χώρα, που εξακολουθεί σήμερα να μην απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών… Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί βγήκε μετά από 3 χρόνια στις αγορές. Το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας, μιας χώρας με συγκρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη με την Ελλάδα είναι, σήμερα για το πενταετές ομόλογο, αρκετά κάτω του 2%. Εμείς δανειστήκαμε με ένα επιτόκιο κοντά στο 5%. Αυτή η διαφορά στο κόστος δανεισμού, είναι το κόστος του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου, του κ. Βαρουφάκη, του κ. Παππά και όλων όσων μας κυβερνούν σήμερα. Η χώρα έχασε 3 χρόνια. Και για αυτό υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, που είμαι απολύτως βέβαιος, ότι θα αποδοθούν στις επόμενες εκλογές». 

«Έχω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «γυρίσει όλη την Ελλάδα. Περπατώ στο δρόμο, δεν πηγαίνω σε προστατευμένες φιέστες με κομματικά στελέχη και με χιλιάδες αστυνομικούς να εξασφαλίζουν την τάξη. Γιατί όπου πηγαίνει ο πρωθυπουργός σήμερα, τον ακολουθούν και καμία εικοσαριά διμοιρίες των Μ.Α.Τ. Δεν έχω δει τον πρωθυπουργό να περπατά μόνος του στο δρόμο, για να δει εάν πράγματι υπάρχουν χαμογελαστά πρόσωπα, όπως μας είπε. Διότι τα χαμογελαστά πρόσωπα, προφανώς, δεν είναι χαμογελαστά λόγω των εκκαθαριστικών της εφορίας και του ΕΝΦΙΑ».

«Εμείς», συμπλήρωσε, «λέμε στους επενδυτές, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, “ελάτε και επενδύστε στην Ελλάδα”… Εγώ δεν είμαι ο κ. Τσίπρας του 2014, να επιδιώκω την καταστροφή της Ελλάδας για να γίνω πρωθυπουργός επί των ερειπίων της πατρίδας μου. Και αυτή, είναι μια πολύ σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η βία και η ανομία δεν θα γίνουν ανεχτές. «Ο Ρουβίκωνας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ο ίδιος Ρουβίκωνας που έκανε πορεία στα Εξάρχεια, κρατώντας καλάσνικοφ στο χέρι. Δεν είναι δυνατό να σφυρίζουμε αδιάφορα σε αυτές τις πρακτικές. Και να κλείνουμε το μάτι. Θα στείλω επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και θα ζητήσω γραπτές εξηγήσεις για αυτό που έγινε».

«Υπάρχει», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «εξοργιστική ανοχή στις ακροαριστερές ομάδες που έχουν καταλάβει τα Εξάρχεια. Δεν υπάρχει Κράτος όταν δεχόμαστε ένα Κ.Ε.Π. αναρχικών στην πλατεία, καταλήψεις ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων όπου φτιάχνονται μολότοφ, εμπόριο ναρκωτικών… Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει το νόμο και τη τάξη, δίνοντας ξεκάθαρες εντολές στην αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Εντολές που σήμερα η αστυνομία δεν παίρνει. Η μόνη εντολή που πήρε η αστυνομία, τελευταία, ήταν να κάνει τους ταξιτζήδες του “Ρουβίκωνα”». 

Μιλώντας για τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών στη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Είμαι πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών θα επιτελέσει το έργο της... Αυτό που συμβαίνει με τη Δικαιοσύνη, δεν έχει συμβεί ποτέ στα 43 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ουδέποτε πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει “θεσμικό εμπόδιο” μια απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου». 

«Η Δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι το καταφύγιο, πρωτίστως, των αδύναμων πολιτών. Και εάν δεν έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες στη Δικαιοσύνη, κλονίζεται όλο το οικοδόμημα του Κράτους Δικαίου… Εάν ο κ. Τσίπρας φαντάζεται τον εαυτό του ως μονοπρόσωπη εξουσία, καλό είναι να ξυπνήσει από το όνειρο στο οποίο βρίσκεται».

Αναφορικά με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για σκάνδαλο και συμπλήρωσε: «Έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος… Πραγματικά, είναι ντροπή της πλειοψηφίας και ντροπή του Προέδρου της Βουλής, που το ανέχεται. Τελευταία στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι, έρχονται σωρηδόν τροπολογίες. Πάρτε τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όλες αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η δημοσιονομική επίπτωση αυτών των τροπολογιών. Όταν θα έρθει ο λογαριασμός όμως, ξέρετε ποιος θα τον πληρώσει; Πάλι ο φορολογούμενος. Διότι αυτό γίνεται σήμερα. Ο κ. Τσίπρας οικοδομεί το δικό του κομματικό Κράτος. Κλείνει το μάτι σε διάφορες συντεχνίες. Κι όλα αυτά φυσικά έχουν κόστος».

Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Έχουμε πρακτικά έτοιμο το καινούργιο νομοθετικό μας πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του νόμου 4009, που είχε ψηφιστεί από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2011. Περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία στα Πανεπιστήμια, σκληρή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, ανάλογα με το παραγόμενο αποτέλεσμα και αποχώρηση του Υπουργείου Παιδείας από τον ασφυκτικό έλεγχο». 

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική «τη δυνατότητα των Πανεπιστημίων για αξιοποίηση της περιουσίας τους, να φτιάχνουν ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και να εισπράττουν έσοδα από αυτά» και δεσμεύτηκε για την «επαναφορά των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων». 

«Θα πρέπει», συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όλους αυτούς τους εξαιρετικά αξιόλογους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν. Εκείνους που ήρθαν στην Ελλάδα να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Και εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από το ΣΥΡΙΖΑ και από ένα κομμάτι του ελληνικού πανεπιστημιακού κατεστημένου, το οποίο λόγω της μετριότητάς του – λυπάμαι που χρησιμοποιώ τόσο σκληρή γλώσσα – δεν μπόρεσε να ανεχτεί κάποιους, οι οποίοι έκαναν μια καλύτερη καριέρα από αυτούς στο εξωτερικό». 

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα αλλάξει το άρθρο 16, «με δυνατότητα δημιουργίας, όχι απλά μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας... Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στη χώρα, να ιδρύονται και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πάντα υπό κρατικό έλεγχο και υπό κρατική εποπτεία. Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος». 

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει «δημοψήφισμα για το Σύνταγμα» και πρόσθεσε: «Το άρθρο 110 του Συντάγματος προσδιορίζει με απόλυτη ακρίβεια τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Και είμαι βέβαιος, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αρθρογραφήσει για το θέμα αυτό, με πολύ καθαρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, με την ιδιότητά του ως κορυφαίος συνταγματολόγος, αποκλείεται να υπογράψει ένα Προεδρικό Διάταγμα για δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση…. Η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα ξεκινήσει στη Βουλή και θα τελειώσει στη Βουλή».

Τσίπρας και ανάπτυξη είναι δυο έννοιες που δεν είναι συμβατές

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας, αφού ξεμπέρδεψε με "επιτυχία" με τα παλιά του αφηγήματα, ανακάλυψε ένα καινούργιο για την ανάπτυξη που δήθεν έρχεται.

Ξέχασε σήμερα να πει ότι η πραγματική οικονομία στενάζει με υψηλούς φόρους που λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και εκμηδενίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Ξέχασε να πει ότι με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια έχει δεσμεύσει τη χώρα σε διαρκή λιτότητα.

Ξέχασε να πει ότι από το 2019 οι πολίτες θα υποστούν νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Ξέχασε επίσης να πει ότι όλοι οι στόχοι για ανάπτυξη φέτος αναθεωρούνται προς το χειρότερο λόγω της ανικανότητας του να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα και τα λίγα δείγματα ανάπτυξης που υπάρχουν οφείλονται σε έργα και πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑκαι ο κ. Τσίπρας προσωπικά πολέμησε λυσσαλέα.

Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα προς τον κ. Τσίπρα: Μπορεί να μας πει ένα μεγάλο έργο ή επένδυση στη χώρα που δεν είχε ξεκινήσει επί ημερών μας και την οποία το κόμμα του δεν είχε πολεμήσει. Ελληνικό; Cosco; Περιφερειακά αεροδρόμια; Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ;

Τσίπρας και ανάπτυξη είναι δυο έννοιες που δεν είναι συμβατές.

ΥΓ: Ο κ. Τσίπρας μας είπε χθές ότι «αν βγεις βόλτα στην Αθήνα βλέπεις μόνο χαμογελαστά πρόσωπα». Ελπίζουμε να τον ενημέρωσαν ότι στη Λαμία κάθε άλλο παρά χαμογελαστά πρόσωπα διαδήλωναν εναντίον του. Η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό εκτός πραγματικότητας και ο κ. Τσίπρας δε χάνει ευκαιρία να μας το υπενθυμίσει.

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ» και το δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε 

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κ. Μητσοτάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα κ. Πορτοσάλτε σε εσάς και τους ακροατές σας. Επέστρεψα από μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία. Στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας είχα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους ψαράδες και τους εμπόρους. Επιδιώκω, κ. Πορτοσάλτε, όπου πηγαίνω να συναντώ τις παραγωγικές τάξεις, την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς - στην περίπτωση των ψαράδων, πολύ νωρίς - τους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα υποφέρουν, πρωτίστως, από την υπερφορολόγηση. Από αυτό το διπλό τσουνάμι, φόρων και εισφορών, που γονατίζει πια την παραγωγική Ελλάδα. Καθώς προσθέτει πρόσθετα βάρη, στους ώμους των λίγων, οι οποίοι συντηρούν σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό. Και ξέρετε, αυτό το μήνυμα - ένα μήνυμα το οποίο, εισπράττω πια παντού, όπου κι αν πάω - είναι κι ένα μήνυμα το οποίο, με έναν άμεσο τρόπο, κατά την άποψή μου, συνδέεται και με όλη αυτήν τη συζήτηση, για το τι έγινε το πρώτο επτάμηνο του 2015. Γιατί, όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας, να μας πείσει ότι μηδένισε το κοντέρ του χρόνου τον Σεπτέμβριο του 2015, η πραγματικότητα είναι ότι οι φόροι του 2017, του 2018, του 2019 του 2020, του 2021, του 2022 - αναφέρομαι στα πέντε χρόνια στα οποία ο κ. Τσίπρας μας έχει δεσμεύσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% - είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καταστροφικού πρώτου επταμήνου του 2015. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ήταν αυτός, ο οποίος ομολόγησε ότι οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Ο ίδιος το επέλεξε. Θυμίζω ότι όλοι του λέγαμε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ότι «αυτά που λες, δεν μπορείς να τα εφαρμόσεις. Ή κοροϊδεύεις τον ελληνικό λαό ή θα μας οδηγήσεις σε πολύ βαθιά κρίση». Αυτός επέλεξε αυτήν την τυφλή σύγκρουση. Και την πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά: 100 δις, capital controls, απώλεια του εθνικού ελέγχου των ελληνικών τραπεζών. Και αυτές οι συνέπειες εξακολουθούν να μας καταδιώκουν.

Δημοσιογράφος: Η Νέα Δημοκρατία προστατεύει τον Γιάνη Βαρουφάκη; Δηλαδή τον πήρατε αγκαλιά; Δηλαδή, θα πάτε σε εκλογές με τον Γιάνη Βαρουφάκη; Γιατί βγαίνει μια τέτοια αίσθηση από την πλευρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι έγινε προστατευόμενος μάρτυρας. Αυτή δε, η ατάκα είναι του κ. Βενιζέλου, που είπε προχθές, «μάλλον ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας προστατευόμενος μάρτυρας». Αλλά, ποια είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον κ. Βαρουφάκη;  

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα θέλαμε πάρα πολύ η Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα γίνει κάποια στιγμή κ. Πορτοσάλτε - προφανώς όχι με αυτήν την Βουλή, αλλά με την επόμενη - να καλέσει ως πρώτο μάρτυρα τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος, έχει βαρύτατες ευθύνες, για το τι έγινε το πρώτο επτάμηνο, του 2015. Αλλά, ο κ. Βαρουφάκης - θυμίζω - δεν δρούσε μόνος  του. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε το σχέδιό του για παράλληλο νόμισμα - κατά τα λεγόμενά του και δεν έχουν διαψευστεί αυτά - στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στον κ. Δραγασάκη και στον κ. Παππά πριν από τις εκλογές. Και αμέσως μετά, ανταμείφθηκε με το πόστο του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, όπως ο ίδιος λέει. Περιμένουμε, φυσικά, αυτά να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν. Αλλά, δεν έχουν διαψευστεί μέχρι στιγμής. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε το πρόγραμμά του για παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο ισοδυναμεί στην ουσία, με ένα παράλληλο νόμισμα και με την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και είναι απολύτως βέβαιο, ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, υπήρχε «σχέδιο Β», στο μυαλό του πρωθυπουργού. Λοιπόν, όλα αυτά, είναι πάρα πολύ σοβαρά πράγματα, για να τα αφήσουμε να περάσουν έτσι.

Δημοσιογράφος: Δεν παραγράφονται αυτά; Δεν θα παραγραφούν με το κλείσιμο αυτής της Βουλής, κ. Μητσοτάκη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό. Έχει μια σημασία. Οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, όχι για το τι έγινε μετά, παραγράφονται λόγω της αποσβεστικής προθεσμίας του Συντάγματος. Όμως, κ. Πορτοσάλτε, αυτό θα αλλάξει κάποια στιγμή. Γιατί ξέρετε ότι υπάρχει πια, αν μη τι άλλο μια συμφωνία, σε όλο το πολιτικό σύστημα, ότι το περιβόητο άρθρο 86, το οποίο παρέχει μια υπερβολική προστασία στα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρέπει να τροποποιηθεί. Άρα, ναι,  σήμερα, ισχύει η αποσβεστική προθεσμία. 

Δημοσιογράφος: Είναι προϋπόθεση μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ή θα υπάρξει συναίνεση από τα άλλα Κόμματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην αλλαγή του άρθρου 86 συμφωνούν όλα τα Κόμματα. Εκεί, δεν βλέπω κάποια διαφωνία. Αλλά το βασικό, κ. Πορτοσάλτε, είναι να μάθουμε ακριβώς τι έγινε αυτό το καταστροφικό επτάμηνο. Διότι, δεν είμαστε κλειδωμένοι, αυτήν τη στιγμή στο παρελθόν. Επαναλαμβάνω, το τι έγινε αυτό το επτάμηνο εξακολουθεί και μας καταδιώκει σήμερα. Πάρτε για παράδειγμα - γιατί νομίζω ότι θα με ρωτήσετε - το ζήτημα της εξόδου της χώρας στις αγορές… 

Δημοσιογράφος: Αλλά, ο κ. πρωθυπουργός λέει το εξής: Κύριοι και κυρίες και κύριε Μητσοτάκη, Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εγώ, τα έβαλα όλα μπροστά στο λαό το Σεπτέμβριο του 2015. Άπλωσα τη συμφωνία. Και ζήτησα από το λαό, να με ξαναψηφίσει για να την εφαρμόσω ή όχι. Κι εσείς, ο ελληνικός λαός με ξαναψηφίσατε. Άρα, τα σβήνω όλα. Άρα, κολυμβήθρα του Σιλωάμ οι εκλογές του 2015.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές δεν είναι ποτέ η κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Διότι, ο κ. πρωθυπουργός μας είπε 10 φορές ότι η ζωή δίνει απαντήσεις σε αυτά, τα οποία έγιναν. Πράγματι, η ζωή έδωσε τις δικές της απαντήσεις. Η οικονομία το 2017 δεν έχει φθάσει ακόμα εκεί που ήταν στο τέλος του 2014. Επιβλήθηκαν 14,2 δις ευρώ πρόσθετα μέτρα από το τρίτο και το τέταρτο Μνημόνιο, τα οποία ήταν παντελώς αχρείαστα. Η οικονομία δεν ανακάμπτει. Ουσιαστικές επενδύσεις δεν γίνονται στην χώρα. Και η Ελλάδα εξακολουθεί, σήμερα, να μην απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Θα το πω, τώρα, γιατί συνδέεται με την απάντησή μου. Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί βγήκε μετά από 3 χρόνια στις αγορές. Το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας - μια χώρα με συγκρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη με την Ελλάδα - είναι σήμερα για το πενταετές ομόλογο αρκετά κάτω του 2%. Και εμείς δανειστήκαμε με ένα επιτόκιο κοντά στο 5%. Αυτή η διαφορά στο κόστος δανεισμού, είναι το κόστος του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου, του κ. Βαρουφάκη, του κ. Παππά και όλων όσων μας κυβερνούν σήμερα. Η χώρα έχασε 3 χρόνια. Και για αυτό, υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, που είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα αποδοθούν, κ. Πορτοσάλτε, στις επόμενες εκλογές. Ο λαός, προφανώς, επιλέγει και είναι κυρίαρχος. Δεν σημαίνει ότι έχει και πάντα δίκαιο. Εκ των υστέρων - και έχω δει πάρα πολλούς ανθρώπους στις περιοδείες μου - που μου λένε ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ και έκανα ένα τεράστιο λάθος. Δεν σας λέω κάτι, το οποίο σας έχει εκπλήξει. Διότι, αυτό αποτυπώνεται. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται και σε όλες τις μετρήσεις. Δεν χρειάζεται, όμως, να κάνει κανείς μετρήσεις για να το διαπιστώσει αυτό. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα. Περπατάω στο δρόμο, δεν πηγαίνω σε προστατευμένες φιέστες με κομματικά στελέχη και με χιλιάδες αστυνομικούς να εξασφαλίζουν τη τάξη. Διότι, όπου πηγαίνει ο πρωθυπουργός σήμερα, τον ακολουθούν και καμία εικοσαριά διμοιρίες των Μ.Α.Τ. Δεν έχω δει τον πρωθυπουργό να περπατά μόνος του στο δρόμο για να δει εάν, πράγματι, υπάρχουν χαμογελαστά πρόσωπα, όπως μας είπε. Διότι, τα χαμογελαστά πρόσωπα, προφανώς, δεν είναι χαμογελαστά, λόγω των εκκαθαριστικών της εφορίας και του  ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να είναι χαμογελαστά, γιατί απολαμβάνουν τον ωραίο καιρό.

Δημοσιογράφος: H αλήθεια, βέβαια, είναι ότι και εκείνος περπατούσε πολύ ελεύθερος προ του 2015. Ποια είναι η διαφορά, αλήθεια, σε αυτά που λέτε εσείς και έλεγε κι εκείνος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ εύκολο να περπατάει στο δρόμο το 2014 και το 2015 για έναν απλούστατο λόγο, κ. Πορτοσάλτε: Διότι αν λες ναι σε όλα, όταν ικανοποιείς όλα τα κοινωνικά αιτήματα, όταν υπόσχεσαι παροχές 12 δις ευρώ, τότε, προφανώς, είσαι αρεστός και συμπαθής σε όλους. Εγώ δεν το κάνω αυτό. Και στις συζητήσεις που έχω, σε όλες τις πόλεις που πηγαίνω, με παραγωγικούς φορείς, με εκπροσώπους κοινωνικών τάξεων, πολλές φορές διαφωνώ με τα αιτήματα τα οποία τίθενται. Και δεν έχω καμία δυσκολία, να το πω  αυτό.

Δημοσιογράφος: Για παράδειγμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μου είχαν ζητήσει, για παράδειγμα, σε μια συζήτηση, μια πολύ πιο επιθετική αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, από αυτή που προτείνω. Λυπάμαι, αυτό δεν είναι κάτι, το οποίο μπορώ να το κάνω. Διότι δεν βγαίνει με βάση τα νούμερα, όπως εμείς τα έχουμε υπολογίσει. Ή μου τίθεται συχνά το ζήτημα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Τι θα κάνετε με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου; Απαντώ ευθέως: Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι αυτό, το οποίο λέει η λέξη: σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όταν λήγει η σύμβαση, αποδεσμεύεται ο εργαζόμενος από την υποχρέωσή του να παρέχει υπηρεσίες στο ελληνικό Δημόσιο. Και δεν στοιχειοθετείται, σε καμία περίπτωση, δικαίωμα μονιμότητας. Μην νομίζετε ότι όλα αυτά, τα οποία λέω με κάνουν ιδιαίτερα συμπαθή σε αυτούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να βρουν σήμερα μια δουλειά στο Κράτος. Και ξέρετε, είναι πολλοί αυτοί. Και πολλές οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που περνούν και κλείνουν το μάτι σε διάφορες κοινωνικές τάξεις με πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δείτε τι γίνεται σήμερα στη Βουλή. Είναι σκάνδαλο αυτό που γίνεται. Και είναι πραγματικά ντροπή της πλειοψηφίας και ντροπή του Προέδρου της Βουλής, που το ανέχεται. Λοιπόν, τελευταία στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι, έρχονται σωρηδόν τροπολογίες. Πάρτε τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όλες αναφέρουν ότι δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την δημοσιονομική επίπτωση αυτών των τροπολογιών. Όταν θα έρθει ο λογαριασμός, όμως, ξέρετε ποιος θα τον πληρώσει; Ο φορολογούμενος πάλι. Διότι αυτό γίνεται σήμερα. Ο κ. Τσίπρας οικοδομεί το δικό του κομματικό Κράτος. Κλείνει το μάτι σε διάφορες συντεχνίες. Κι όλα αυτά φυσικά έχουν κόστος, κ. Πορτοσάλτε. Και το κόστος το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Δημοσιογράφος: H στάση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτόν τον καταιγισμό των τροπολογιών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε καταγγείλει, με όλους τους τρόπους, αυτό το οποίο συμβαίνει. Και με πάρα πολύ μεγάλη ένταση. Είναι κάτι το οποίο θα  συζητήσουμε σήμερα. Έχουμε σύσκεψη, αμέσως μετά, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Γενικά δεν μου αρέσει να αποχωρώ. Πρέπει να σας το πω αυτό. Θέλω να δίνω τη μάχη, μέχρι την τελευταία στιγμή, στη Βουλή. Αλλά, αν αυτό είναι το ύστατο εργαλείο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για αυτά τα οποία γίνονται στη Βουλή, θα το αξιολογήσουμε και αυτό. Αλλά, θέλω να καταλάβουν σήμερα οι ακροατές που μας ακούν, ότι ουδέποτε το Κοινοβούλιο έχει λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Και βέβαια - μιας και μιλάμε για Κοινοβούλιο - δεν μπορώ να μην αναφερθώ, όχι απλά στην εισβολή του «Ρουβικώνα», που θέτει μείζον ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο φυλάσσεται το Κοινοβούλιο, αλλά, κυρίως στην αποχώρηση του «Ρουβικώνα». Και στην εντολή και τη συνεννόηση, μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι εισβολείς, επειδή ήταν δήθεν μια ακτιβίστικη ενέργεια. Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε: Ο «Ρουβίκωνας» είναι ο ίδιος «Ρουβικώνας», ο οποίος - από ό,τι θυμάμαι - έκανε πορεία μέσα στα Εξάρχεια, κρατώντας καλάσνικοφ στο χέρι. Και δεν είναι δυνατόν, αυτήν τη στιγμή να σφυρίζουμε αδιάφορα απέναντι σε τέτοιες πρακτικές. Και στην ουσία, να κλείνουμε το μάτι και να το κλείνει ο Πρόεδρος της Βουλής με τη συμπεριφορά του, σε αυτές τις πρακτικές. Θα στείλω, σήμερα, μια επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Και θα του ζητήσω γραπτές εξηγήσεις - γραπτές όχι προφορικές - για το τι έγινε.

Δημοσιογράφος: Θυμάμαι τη συζήτηση που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία τον περασμένο Φεβρουάριο για την εγκληματικότητα. Τότε ήταν η περίφημη προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση. Και είπε ο κ. πρωθυπουργός, ότι «εμείς έχουμε άλλη αντίληψη για την καταστολή, άλλη αντίληψη για την δράση της αστυνομίας». Τώρα, αυτό που καταλαβαίνουμε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό είναι ότι «εντάξει τους αφήνουμε να κάνουνε αυτά, αλλά στο Σύνταγμα, ας πούμε, δεν είχε ανοίξει ρουθούνι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή, θέλω να πω, αυτήν την οπτική πως την βλέπετε εσείς, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φαντάζομαι ότι στην Ερμού δεν άνοιξε ρουθούνι. Απλά έσπασαν καμιά πενηνταριά τζαμαρίες. Προφανώς, κάποιος τις πλήρωσε. Και δεν ήταν οι ασφαλιστικές εταιρείες, που περίπου αρνούνται να ασφαλίσουν πια καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι τόσο ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια εξοργιστική ανοχή σε όλες αυτές τις ακροαριστερές, αναρχικές ομάδες, οι οποίες, σήμερα, πρακτικά έχουν καταλάβει τα Εξάρχεια. Στα Εξάρχεια δεν υπάρχει Κράτος. Όταν ανεχόμαστε ένα  Κ.Ε.Π. αντιεξουσιαστών στη μέση της πλατείας Εξαρχείων και θεωρούμε ότι αυτό είναι κάτι γραφικό, ευχάριστο και αυτές είναι συλλογικότητες, οι οποίες εκφράζονται με αυτό τον τρόπο. Όταν ανεχόμαστε καταλήψεις ιδιωτικών και δημοσίων χώρων από όλες αυτές τις συλλογικότητες. Όταν ανεχόμαστε εμπόριο ναρκωτικών. Όταν ανεχόμαστε την κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων και φυσικά, την αλλαγή την νομοθεσίας του ασύλου, για να μπορούν αυτοί οι «κύριοι» εντός εισαγωγικών, να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα Πανεπιστήμια ως ορμητήριο για να φτιάχνουν τις μολότοφ τους. Όλο αυτό μας βολεύει πάρα - πάρα πολύ. Διότι το θεωρούμε πια κανονικό. Αλλά, σας διαβεβαιώνω ότι για τους κατοίκους του κέντρου δεν είναι καθόλου κανονικό. Όπως δεν είναι κανονική η κατάσταση, που επικρατεί σε συνοικίες της Δυτικής Αθήνας. Και δεν αναφέρομαι πια μόνο στο  ζήτημα των Εξαρχείων. Και εκεί, υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Στο Ζεφύρι, στα Άνω Λιόσια, στο Μενίδι, σε όλο αυτό το τρίγωνο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ αυτών των Δήμων, οι πολίτες αισθάνονται έντονη πια την ανασφάλεια. Την ανασφάλεια την αισθάνεται, πρωτίστως, ο αδύναμος πολίτης.

Δημοσιογράφος: Άρα, η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση - ας πούμε ότι εκλέγεται - τι κάνει σε αυτόν τον τομέα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφαρμόζει τον νόμο και την τάξη. Και δίνει ξεκάθαρες εντολές στην αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Εντολές, που σήμερα η αστυνομία δεν παίρνει. Η μόνη εντολή που πήρε η αστυνομία τελευταία ήταν να κάνει τους ταξιτζήδες του «Ρουβίκωνα». Και αυτό από μόνο του είναι απαράδεκτο. Και προκαλεί, φυσικά - όπως καταλαβαίνετε - και πολύ έντονες αντιδράσεις μέσα στην ίδια την αστυνομία.

Δημοσιογράφος: Ρωτάει ο Βασίλης: Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον κ. Μητσοτάκη, αν εκτός από την πολιτική ευθύνη το εξάμηνο της καταστροφής, με capital controls κ.λ.π., θα υπάρξει κάποιο είδους ευθύνη νομική ή μήπως ομερτά τελικώς;  

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απάντησα σε αυτό το ερώτημα πριν. Θα ξεκινήσουμε με μια Εξεταστική Επιτροπή. Θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε. Και εάν, από εκεί και πέρα, προκύψει κάτι διαφορετικό, θα κινηθούμε ανάλογα. Αλλά, πρώτα από όλα, θα πρέπει να διερευνήσουμε ακριβώς τι έγινε το πρώτο επτάμηνο του 2015, ξεκινώντας με τον κύριο πρωταγωνιστή, ο οποίος είναι ο κ. Βαρουφάκης.

Δημοσιογράφος: Παρακολουθούμε τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης. Άλλη μια έγινε, χθες, από τον κ. Κοντονή με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να σταματά ο έλεγχος στα 5 χρόνια, αναφορικώς με τα ζητήματα των οικονομικών ελέγχων. Μήπως με αυτόν τον τρόπο, με αυτή την χειραγώγηση που πιθανώς επιχειρεί η Κυβέρνηση, θέλει να προϊδεάσει την κοινή γνώμη αναφορικά με τη στάση της Δικαιοσύνης στα ζητήματα που θα διερευνηθούν κύριε Μητσοτάκη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Και είμαι πεπεισμένος ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι δικαστές θα επιτελέσουν το καθήκον τους, αγνοώντας τις κυβερνητικές προτροπές ή και ενίοτε τις κυβερνητικές απειλές. Αυτό το οποίο έχει συμβεί τελευταία στη Δικαιοσύνη, δεν έχει ξαναγίνει. Ουδέποτε είχαμε τις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων να χρησιμοποιούν τόσο σκληρή γλώσσα. Και να κατηγορούν ευθέως την Κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Και ουδέποτε, βέβαια, είχαμε πρωθυπουργό, ο οποίος - δεν ξέρω αν το είπε εν τη ρύμη του λόγου του ή συνειδητά, πάντως δεν το έχει διορθώσει - να χαρακτηρίζει θεσμικό εμπόδιο τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου. Ναι, κύριε Τσίπρα, είναι θεσμικό εμπόδιο η Δικαιοσύνη στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας. Διότι αυτό ορίζει το Σύνταγμά μας. Αυτό ορίζει το Κράτος δικαίου. Και αυτό αποτελεί το θεμέλιο της αστικής Δημοκρατίας. Έτσι όπως αυτή έχει οικοδομηθεί, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον Δυτικό κόσμο. Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή. Και να αντιλαμβανόμαστε τι λέμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος - θέλω να είμαι ξεκάθαρος - δημόσια, να εκφράσει την επιφύλαξή του ή τον προβληματισμό του για μια απόφαση της Δικαιοσύνης. Αλλά, εδώ δεν συζητάμε για αυτό. Εδώ συζητάμε για Υπουργούς, οι οποίοι βγαίνουν και υβρίζουν ανοιχτά τους δικαστές. Συζητάμε για τον πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτηρίζει θεσμικό εμπόδιο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο ίδιος πρωθυπουργός, που σας θυμίζω είχε σπεύσει να προαναγγείλει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Και συζητάμε για τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο πρώτος, που δεν μπορεί να μιλάει και να σχολιάζει αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, να προαναγγέλλει άλλη σύνθεση σε μια απόφαση που δεν του άρεσε και άλλη απόφαση από διαφορετική σύνθεση. Και αναφέρομαι στην γνωστή, πια, περίπτωση της Ηριάννας. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, δεν έχουν ξανασυμβεί στην χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Προχθές είπε και κάτι ακόμα κ. Μητσοτάκη. Είπε, «άλλο η διάκριση των εξουσιών», για να έρθουμε λίγο έτσι και στα ζητήματα Συντάγματος, «και άλλο η εξουσία των διακρίσεων».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ξέρω ποιος λογογράφος του γράφει αυτά τα ευφυολογήματα. Δεν μπορώ να το σχολιάσω. Διότι μου φαίνεται μια απίστευτη κοινοτοπία αυτό, το οποίο είπε ο πρωθυπουργός. Τι πάει να πει, εξουσία των διακρίσεων; Η διάκριση των εξουσιών έχει στον πυρήνα της την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο, πρωτίστως, των αδύναμων πολιτών. Και, αν οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη - και, δυστυχώς, δεν έχουν επαρκή εμπιστοσύνη σήμερα στη Δικαιοσύνη - καταλαβαίνετε ότι γκρεμίζεται όλο το οικοδόμημα του Κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Μήπως θέλει να μας πει ότι εξουσία είναι μόνο ο ίδιος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εάν ο κ. Τσίπρας φαντάζεται τον εαυτό του ως μονοπρόσωπη εξουσία, καλό είναι να ξυπνήσει από το όνειρο, στο οποίο βρίσκεται. Αλλά, ξέρετε, ο κ. Τσίπρας - τον έβλεπα και λίγο χθες στη Λαμία - κινδυνεύει να πιστέψει ο ίδιος τα παραμύθια του. Και, αυτό είναι το ανησυχητικό. Ο ίδιος μπορεί να πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει ανάπτυξη στον τόπο. Ότι δεν έχει καμία ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα. Αλλά, το σημαντικό δεν είναι τι πιστεύει ο κ. Τσίπρας. Το σημαντικό είναι τι πιστεύουν αυτοί που τον ακούν. Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πια πολλοί, οι οποίοι ακούν τον κ. Τσίπρα και πιστεύουν είτε στην ειλικρίνεια των προθέσεών του - αυτό το θεωρώ δεδομένο - είτε στην αποτελεσματικότητά του ως πρωθυπουργός.

Δημοσιογράφος: Μήπως κέρδισε πολιτικό χρόνο κ. Μητσοτάκη, ο κ. πρωθυπουργός, με αυτήν την κίνηση; Εννοώ, να προσπαθήσει να πλησιάσει η Ελλάδα τις αγορές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς, από την πρώτη στιγμή, ενθαρρύναμε την Κυβέρνηση να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση. Και εάν την είχε ολοκληρώσει 16 μήνες πριν, το κόστος για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες θα ήταν πολύ μικρότερο. Πάλι επέλεξε ο κ. πρωθυπουργός να φτάσει την τελευταία στιγμή. Πάλι παίχτηκε ένα παιχνίδι, δήθεν, σκληρής διαπραγμάτευσης. Το τελικό αποτέλεσμα ποιο ήταν; Να το θυμίσουμε κ. Πορτοσάλτε. Δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους τους οποίους είχε θέσει. Το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, την ποσοτική χαλάρωση, το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τίποτα από όλα αυτά δεν επιτεύχθηκε. Προφανώς και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βάζει τη χώρα, πάλι, σε μια ρότα κανονικότητας. Αλλά, ποια θα ήταν η εναλλακτική; Να ξαναζήσουμε το πρώτο επτάμηνο του 2015; Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις ανάπτυξης. Για να μπορέσει η οικονομία να «τρέξει» και να φύγει μπροστά χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή. Και μια Κυβέρνηση με τελείως διαφορετική λογική στο πως αντιμετωπίζει την ιδιωτική οικονομία, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά μας λέει ότι θα βγούμε από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Άρα, έχει ένα χρόνο μπροστά του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα βγούμε από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, έχοντας, ήδη, ο πρωθυπουργός αναλάβει σκληρές δεσμεύσεις για το 2019 και το 2020. Και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Αφού μας έχει, ήδη, δεσμεύσει σε μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Το τι θα γίνει τον Αύγουστο του 2018 δεν το γνωρίζουμε. Εκτίμησή μου είναι, ότι με αυτή την πορεία, αυτής της Κυβέρνησης, με τα συνεχή πισωγυρίσματα, με την έλλειψη οποιασδήποτε πραγματικής μεταρρυθμιστικής δυναμικής, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στο βαθμό που η Ελλάδα να μπορεί να δανειστεί με λογικά επιτόκια στο τέλος του προγράμματος. Οπότε, είναι πιθανό να βρεθούμε πάλι, μπροστά σε άλλες περιπέτειες. Ο πρωθυπουργός έχει, ήδη, δεσμεύσει τη χώρα. Άρα, πως μιλάει για το τέλος του Μνημονίου; Εάν πραγματικά το Μνημόνιο θα τελείωνε το 2018, δεν θα είχαμε πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020. Σε αυτό το απλό ερώτημα, ο πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να απαντήσει.

Δημοσιογράφος: Λένε κάποιοι: Δεν ακούμε το θετικό αφήγημα του Κυριάκου. Δεν ακούμε το θετικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς μας λέτε ότι, ναι θα μειώσω τους φόρους, αλλά όχι στο βαθμό που μου το ζητούν οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνώ και συναντώ στους δρόμους. Και ο κ. πρωθυπουργός αρχίζει τώρα και λέει, κοιτάξτε, θα το φτάσω εγώ μέχρι το 2019 και εκεί, στο τέλος, θα σας υποσχεθώ και μείωση φόρων για την επόμενη φάση. Γιατί θέλω να υπάρχω. Δεν έχετε κάποια ανησυχία ότι μπορεί να σας προλάβει στη στροφή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σας το πω αλλιώς. Από τη μια πλευρά, θεωρώ θετικό το γεγονός, ότι μετά από τεράστιες περιπέτειες και εσωτερικές αναζητήσεις, ο λόγος του κ. Τσίπρα, είναι ένας λόγος, ο οποίος - για πρώτη φορά - προτάσσει τη σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μιας ανάπτυξης, η οποία δεν θα είναι κρατικοδίαιτη. Το ερώτημα είναι: Αυτή η ρητορική υποστηρίζεται από αυτά, τα οποία κάνει η Κυβέρνηση; Διότι αν κοιτάξετε λίγο κάτω από την επιφάνεια, θα δείτε ότι όλες οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, κινούνται πρακτικά στην αντίθετη κατεύθυνση. Πάρτε, για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Αυτό το έκτρωμα. Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να μιλήσω στη Βουλή για να εξηγήσω, με απλά λόγια, στους Έλληνες πολίτες, τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν συνδέεται, σήμερα, η Παιδεία μας με την ανάπτυξη; Προφανώς συνδέεται. Όταν εξοντώνουμε τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία κατεξοχήν είναι ο σύνδεσμος, μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, βοηθούμε ή δεν βοηθούμε την ανάπτυξη; Όταν εξοντώνουμε τη δυνατότητα των Πανεπιστημίων να προσελκύσουν ξένους φοιτητές - διότι στην ουσία ευνουχίζουμε όλα τα ξενόγλωσσα προγράμματα - προωθούμε ή δεν προωθούμε την ανάπτυξη; Η Παιδεία μας επιστρέφει στην δεκαετία του ‘80. Και αυτό δεν έχει απλά επιπτώσεις στην ίδια την λειτουργία των Πανεπιστημίων. Υπονομεύει, τελικά, την ίδια την αναπτυξιακή δυναμική. Για δείτε λίγο τι έχει καταφέρει να κάνει η Κύπρος στον τομέα της Παιδείας. Πως έχει δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Πόσοι Έλληνες καθηγητές πηγαίνουν και διδάσκουν στην Κύπρο. Και πόσοι Έλληνες φοιτητές αφήνουν το δικό τους εισόδημα στην Κύπρο, όταν θα μπορούσαν να κάνουν, ακριβώς το ίδιο πράγμα, στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ακουστεί από εσάς τώρα αυτό. Δηλαδή, τι λέει η Νέα Δημοκρατία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε πρακτικά έτοιμο το καινούργιο νομοθετικό μας πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του νόμου 4009, που είχε ψηφιστεί από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2011. Πολύ μεγαλύτερη αυτονομία στα Πανεπιστήμια, σκληρή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, ανάλογα με το παραγόμενο αποτέλεσμα, αποχώρηση του Υπουργείου Παιδείας από τον ασφυκτικό έλεγχο …

Δημοσιογράφος: Αξιολόγηση θα κάνει το ίδιο το Ίδρυμα μόνο του; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ανεξάρτητη Αρχή, η ΑΔΙΠ, η οποία υπάρχει σήμερα και φυσικά …

Δημοσιογράφος: Όχι ο Υπουργός. Δηλαδή, δεν θα είναι ο πολιτικός έλεγχος του Υπουργού. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, δεν είναι πολιτικός. Η δυνατότητα των Πανεπιστημίων για αξιοποίηση της περιουσίας τους, μεγαλύτερη σύνδεση δυνατότητα να φτιάχνουν ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και να εισπράττουν έσοδα από αυτά. Να δώσω ένα παράδειγμα: Το Πολυτεχνείο Κρήτης επιχειρεί, εδώ και πολύ καιρό, να αξιοποιήσει ένα  πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει στο κέντρο των Χανίων, να το βγάλει σε έναν διαγωνισμό, να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Και δεν μπορεί να το κάνει. Ξέρετε γιατί; 

Δημοσιογράφος: Είναι υπό κατάληψη. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι υπό κατάληψη από κάποια συλλογικότητα. Μόνο και μόνο αυτή η κίνηση του Πολυτεχνείου Κρήτης θα μπορούσε να του εξασφαλίσει επαρκή έσοδα για να καλύψει τις τακτικές του ανάγκες και να κάνει και επενδύσεις το ίδιο το Ίδρυμα. Αυτά μπορούν πολύ εύκολα να λυθούν. Επαναφορά - να πω και κάτι ακόμα - των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Θα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όλους αυτούς τους εξαιρετικά αξιόλογους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στα ελληνικά Πανεπιστήμια και εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από το ΣΥΡΙΖΑ και από ένα κομμάτι του ελληνικού πανεπιστημιακού κατεστημένου, το οποίο λόγω της μετριότητάς του – λυπάμαι που χρησιμοποιώ τόσο σκληρή γλώσσα – δεν μπόρεσε να ανεχτεί κάποιους οι οποίοι έκαναν μια καλύτερη καριέρα από αυτούς στο εξωτερικό. 

Δημοσιογράφος: Αυτά για το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το μη δημόσιο; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλαγή του άρθρου 16, με δυνατότητα δημιουργίας, όχι απλά μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Δεν μασάω τα λόγια μου. Ξέρετε, η χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ιδρύει και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πάντα υπό κρατικό έλεγχο και υπό κρατική εποπτεία. Και από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος. Αλλά θέλω να το τονίσω. Η έμφασή μου είναι στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, καταρχάς θα χρειαστεί πολύ καιρός για να γίνει αυτή η διαδικασία για να ιδρυθούν, για να μπορούν να καταξιωθούν. Δεν καταξιώνεται εύκολα ένα Πανεπιστήμιο. Αλλά, ξέρετε, όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού αναζητούν έδρες σε άλλες χώρες για να μεταφέρουν ένα κομμάτι των δραστηριοτήτων τους. Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να αποτελεί ένα σημείο ενδιαφέροντος για κλασικές σπουδές, ας πούμε; Γιατί να μην έρθει ένα μεγάλο, ένα κορυφαίο αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, αντί να έχει απλά μια μικρή παρουσία εδώ, να φτιάξει ένα campus κανονικό και να στέλνει τους φοιτητές του για κάποια εξάμηνα να σπουδάζουν στην Ελλάδα; Αυτά δεν πρόκειται να γίνουν με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Αυτό το οποίο με προβληματίζει πιο πολύ με αυτήν την Κυβέρνηση είναι ότι ο κόσμος αλλάζει με φοβερή ταχύτητα και στη σημερινή Κυβέρνηση δεν καταλαβαίνουν τίποτα από όλα αυτά. Πραγματικά, λυπάμαι που το λέω. Νομίζω ότι είναι κολλημένοι σε ένα σύννεφο αριστερίστικων αγκυλώσεων, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό κόσμο. 

Δημοσιογράφος: Όμως, ο κ. πρωθυπουργός ξεκίνησε περιοδείες. Άρχισε από τη Στερεά Ελλάδα. Φαντάζομαι θα πάει και σε άλλες περιφέρειες, για να πει, «ορίστε φέρνω την ανάπτυξη». 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι ξεκίνησε από τη Δυτική Μακεδονία, όπου βρέθηκε απέναντι στους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η. Πήγε στη Λαμία, όπου βρέθηκε απέναντι στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Έχει ενδιαφέρον η ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας, διότι και εγώ πήγα ένα μήνα πριν και είδα τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η., με τους οποίους διαφώνησα κάθετα για το μέλλον και την πορεία της επιχείρησης. Αλλά ούτε με προπηλάκισε κανείς, ούτε διαμαρτυρήθηκε με πολύ μεγάλη ένταση. Είχαμε μια συζήτηση. Διαφωνήσαμε. Αποχώρησαν. Γιατί τέτοια ένταση απέναντι στον κ. Τσίπρα; Διότι όλοι θυμούνται τα ψέματα τα οποία είπε. Διότι σήμερα οι πολίτες δεν έχουν τόσο κοντή μνήμη όσο κάποιοι πιστεύουν. Και όλες αυτές οι περιοδείες του κ. Τσίπρα μόνο πραγματικά αναπτυξιακά συνέδρια δεν είναι αυτά τα οποία γίνονται. Μεταφερόμενη κουστωδία Υπουργών, οι οποίοι πηγαίνουν, συζητούν δήθεν με τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Και καλά κάνουν - θέλω να είμαι ξεκάθαρος και σε αυτό - οι περιφερειάρχες και πηγαίνουν σε αυτά τα συνέδρια. Και επειδή είδα και διάφορες συζητήσεις γι’ αυτό: Εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι τα κομματικά μας στελέχη δεν συμμετέχουν, οι βουλευτές μας και τα στελέχη των κομματικών οργανώσεων. Από εκεί και πέρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει ό,τι θέλει. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά, πάντως, αυτά τα οποία γίνονται δεν είναι αναπτυξιακά συνέδρια. 

Δημοσιογράφος: Εδώ, μου δίνετε την αφορμή να σας ρωτήσω το εξής: Προτάσσει τώρα ο κ. πρωθυπουργός ότι πάμε να κάνουμε την εθνική προσπάθεια. Δηλαδή, «να, ορίστε, ξεκινήσαμε με την προσέγγιση των αγορών, τώρα θέλουμε την ανάπτυξη». Και ζητάει - φαντάζομαι το παίρνετε το μήνυμα - αν θα βάλει πλάτη η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε αυτήν την εθνική προσπάθεια για να φύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την ιστορία των Μνημονίων και να φέρουμε την ανάπτυξη. Θα του δώσετε πλάτη; Θα τον βοηθήσετε;  

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, ουδέποτε ζήτησε οτιδήποτε από την Αντιπολίτευση. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Δεύτερον, εμείς - και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - λέμε στους επενδυτές, «επενδύστε στην Ελλάδα». Εγώ δεν είμαι Τσίπρας του 2014, να επιδιώκω την καταστροφή της χώρας για να γίνω πρωθυπουργός επί των ερειπίων της πατρίδας μου. Και αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ εμού και του κ. Τσίπρα. Και ένας από τους λόγους που υπάρχει μια προοπτική σήμερα για την ελληνική οικονομία, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι επενδυτές - προεξοφλώντας ενδεχομένως την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές - γνωρίζουν ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Άρα, εμείς, μέσα από τη συμπεριφορά μας και μέσα από το δημόσιο λόγο μας, στηρίζουμε τη χώρα. Εγώ δεν βγήκα, για την έξοδο για τις αγορές, να πω τα ίδια πράγματα τα οποία είπε ο κ. Τσίπρας το 2014. Φαντάζομαι τα θυμάστε πάρα πολύ καλά. Και ο κ.  Τσίπρας έκανε τώρα ακριβώς το ίδιο πράγμα, το οποίο έκανε ο κ. Σαμαράς πριν από τρία χρόνια. Και, μάλιστα, δανείστηκε με επιτόκιο - να το πω και αυτό - το οποίο είναι ακριβότερο από το επιτόκιο του 2014. Διότι τα επιτόκια είναι πάντα συγκριτικά. Το sprend - μια έννοια με την οποία ο μέσος ακροατής είναι εξοικειωμένος - είναι η διαφορά δανεισμού μεταξύ του επιτοκίου της Ελλάδος και του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Αυτήν τη στιγμή, το sprend με το οποίο δανειστήκαμε είναι μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο δανείστηκε η χώρα το 2014. 

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Σκέφτεστε, έχετε κάτι διαφορετικό να προτείνετε στην κοινωνία; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία να είναι πραγματικά ακηδεμόνευτη και η οποία να έχει μεγαλύτερους βαθμούς αυτονομίας. Να μπορεί να χειριστεί τα του οίκου της. Και έχω κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε ομιλία μου στην Κεντρική Ένωση Δήμων. 

Δημοσιογράφος: Δεν θα προτείνει το κόμμα υποψήφιο Δήμαρχο, ας πούμε;  

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η ίδια η κοινωνία φεύγει πια από τη λογική των σκληρών …  

Δημοσιογράφος: Ποιον προτείνει το τάδε κόμμα, φερ’ ειπείν; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Βεβαίως, και ως Κόμμα, μπορεί να έχουμε τις προτιμήσεις μας, αλλά χρίσματα, έτσι όπως τα γνωρίζαμε στο παρελθόν, πιστεύω ότι σήμερα δεν έχουν πια μεγάλο νόημα. Να σας πω και κάτι ακόμα: Η προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας σήμερα είναι οι εθνικές εκλογές. Δεν είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. 

Δημοσιογράφος: Παραμένει το αίτημα των εκλογών - θα ήταν η τελική μου ερώτηση - επιμένετε στο θέμα των εκλογών, κ. Μητσοτάκη; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιμένουμε να λέμε, με κάθε τρόπο, ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. 

Δημοσιογράφος: Γιατί, κάποιοι πήραν την ατάκα σας χθες, στην Καβάλα, να αλλάξει η πολιτική; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ίδιο λέω. Πολιτική αλλαγή σημαίνει εκλογές. 

Δημοσιογράφος: Κάποιοι, επειδή δεν άκουσαν την λέξη εκλογές, λένε, «α, το άλλαξε ο Μητσοτάκης». 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να μην μπλεκόμαστε. Ζητήσαμε εκλογές πριν από 15 μήνες. Δικαιωθήκαμε γι’ αυτό το αίτημά μας. Τις ζητήσαμε, γνωρίζοντας βέβαια από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε εκλογές. Ζητώντας, όμως, εκλογές, στέλναμε - και στέλνουμε - ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον ελληνικό λαό: Ότι όσο πιο γρήγορα γίνει πολιτική αλλαγή, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Και πιστεύω ότι οι εξελίξεις των τελευταίων 15 μηνών μας δικαίωσαν απόλυτα σε αυτήν μας την επιλογή. 

Δημοσιογράφος: Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ποια είναι η γνώμη σας; Γιατί ακούω τώρα, παίζει ένα θέμα δημοψηφίσματος για να καταργηθεί το ΣτΕ και να πάμε σε ένα συνταγματικό δικαστήριο. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που με ρωτάτε γι’ αυτό. Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν υπάρχει δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Το άρθρο 110 του Συντάγματος προσδιορίζει, με απόλυτη ακρίβεια, τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αρθρογραφήσει για το θέμα αυτό, με πολύ καθαρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, σε προγενέστερο χρόνο, με την ιδιότητα του ως κορυφαίος συνταγματολόγος, αποκλείεται ποτέ να υπέγραφε ένα Προεδρικό Διάταγμα για δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Άρα, το ζήτημα αυτό είναι και παντελώς ανούσιο να το συζητάμε κιόλας. Αυτός ο συνταγματικός ακτιβισμός της Κυβέρνησης έχει πέσει στο κενό. Γιατί εγώ θυμάμαι τον κ. Τσίπρα, πριν από ένα χρόνο, τέτοιες μέρες ακριβώς, με ένα κόκκινο φόντο στη Βουλή - δεν ξέρω αν το θυμάστε - να προαναγγέλλει λαϊκές συνελεύσεις για το Σύνταγμα, μια εθνική κινητοποίηση. Βλέπετε τίποτα από όλα αυτά να έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο; Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, εφόσον το επιλέξει η Κυβέρνηση, θα ξεκινήσει στη Βουλή και θα τελειώσει στη Βουλή. 

Δημοσιογράφος: Κλείνω με το εξής, κ. Πρόεδρε. Είναι μια ατάκα που τη γράφει σήμερα ο Μιχάλης Τσιντσίνης - με αυτήν ξεκίνησα ως πρόλογο - στη στήλη του στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή». Και με αυτό θέλω να σας το απευθύνω ως ερώτημα.  Λέει, λοιπόν, ο Μιχάλης Τσιντσίνης ότι αυτό που καταλαβαίνουμε τώρα από τον κ. Τσίπρα είναι ότι προτείνει στην κοινωνία «καλύτερα με τους ψεύτες, παρά με τους κλέφτες». 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ χαμηλά βάζει ο κ. Τσίπρας τον πήχη για το ρόλο του ως πρωθυπουργού. Είναι δυνατόν να λέει ο κ. Τσίπρα ότι «ωραία, είμαι ψεύτης, αλλά δεν είμαι κλέφτης;».  

Δημοσιογράφος: Το έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μας είπε ψέματα, αλλά το έκανε με ένα στιλ, ας πούμε, ότι «θυσιάζομαι για το παιδί μου». Δηλαδή, εντελώς Μάρθα Βούρτση και Νίκος Ξανθόπουλος. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και μιας και είναι τα γενέθλιά του σήμερα, να του ευχηθώ δημόσια και χρόνια πολλά. Και σκέφτομαι να του στείλω και ένα μικρό δώρο, μιας και έχω μια προτίμηση – και το γνωρίζει και αυτός – μια μικρή κορνίζα από την τελευταία γελοιογραφία του ΑΡΚΑ, που είναι η συνηθισμένη φυσιογνωμία και λέει: «Είμαι ψεύτης, αλλά ορκίζομαι ότι δεν είμαι κλέφτης, με πιστεύετε έτσι δεν είναι;». 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ. 

Δημοσιογράφος: Διακοπές θα πάτε, γιατί σας άκουσα να λέτε ότι την άλλη βδομάδα θα είστε στη Βουλή για τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν έχει διακοπές φέτος; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λίγες διακοπές, στον Δεκαπενταύγουστο, στην Κρήτη, μαζεμένα και οικογενειακά, όπως συνήθως κάνουμε. Αλλά πολλή δουλειά μέχρι τότε και σίγουρα πολλή δουλειά μετά τις 20 Αυγούστου. 

Δημοσιογράφος: Σας ομολογώ το εξής, κ. Πρόεδρε και κλείνουμε. Ότι, ξέρετε, λέμε και εμείς εδώ, α, φεύγουμε παιδιά, πάμε διακοπές, θα γυρίσουμε τότε κ.λ.π. Έρχονται μηνύματα από ανθρώπους που λένε, μπορείτε να το κόψετε αυτό; Διότι εμείς δεν θα πάμε διακοπές. Δεν πάω να δημιουργήσω κατάσταση «τσιπρέικη» όλο αυτό το παραμύθι, εννοώ, του 2013, κοινωνικής γενοκτονίας και ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά το παίρνω ως μήνυμα, καθημερινά. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μια πραγματικότητα και γι’ αυτό δεν θα πω δεν πάμε διακοπές, δεν κάνουμε. Και αυτά θεωρώ ότι είναι λαϊκισμός - και έχω πει στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε διακοπές, αλλά δεν χρειάζεται να τις διαφημίζουμε κιόλας. Ειδικά για το πως κάποιοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπάρχει λόγος σε μια κοινωνία, η οποία δοκιμάζεται να γίνεται αυτό. 

Δημοσιογράφος: Χάρηκα πολύ. Καλημέρα σας. Και σας ευχαριστώ πολύ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα και εύχομαι, είναι η τελευταία σας εκπομπή σήμερα, γι’ αυτό τον κύκλο, οπότε ας ευχηθώ και σε εσάς καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση. 

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ.

Ολέθριες οι επιπτώσεις από το ασφαλιστικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, μέσα σε 2,5 χρόνια, αυξήθηκαν κατά 113%, φθάνοντας τα 23,3 δις ευρώ!»

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα στοιχεία της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ έτους 2017, αποτελούν ακόμη μια τραγική επιβεβαίωση των ολέθριων επιπτώσεων που προκάλεσε το ασφαλιστικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ. Αποτυπώνουν τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την κατάρρευση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Ι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ:

• Ο αριθμός των οφειλετών, σήμερα, αγγίζει τους 802.402, οι οποίοι χρωστούν το ιλιγγιώδες ποσό των 23,320 δις ευρώ!!!

• Συγκρίνοντας την εικόνα των ληξιπροθέσμων στο ΚΕΑΟ το 2014, με την αντίστοιχη σημερινή, η συνολική αύξηση των ληξιπροθέσμων μέσα σε 2,5 χρόνια με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτινάχθηκε κατά 113 %!!!

• Η εικόνα, δυστυχώς, είναι ακόμη χειρότερη, καθώς ληξιπρόθεσμα ύψους δις ευρώ σκόπιμα αποκρύπτονται, χωρίς να έχουν μεταφερθεί και καταγραφεί στο ΚΕΑΟ, όπως θα έπρεπε, δημιουργώντας έτσι μια κρυφή “μαύρη τρύπα” ληξιπροθέσμων.

• Η Κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα του αυταρχισμού και της κοινοβουλευτικής απαξίωσης, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα το συνολικό ύψος των κρυφών αυτών ληξιπροθέσμων, παρά τις ερωτήσεις που έχουμε επανειλημμένως καταθέσει στη Βουλή.