Log in
updated 5:22 PM UTC, Jun 6, 2020
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2017

Ενημερωτική εκδήλωση στο Δήμο Ξάνθης: Προστασία του παιδιού από το σχολικό εκφοβισμό

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Προστασία του παιδιού από το σχολικό εκφοβισμό».

Το φαινόμενο του ‘’bullying’’ αποτελεί  ένα  σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη ενός  παιδιού ή εφήβου. Με βάση τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου σε συνεργασία με την Παιδαγωγική σχολή του Α.Π.Θ., το 29% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος με συχνότητα δύο ως τρεις φορές το μήνα ή και περισσότερο.

Δεδομένου ότι ο σχολικός εκφοβισμός λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στις μέρες μας, καλείστε να παραστείτε στην  εκδήλωση αυτή, η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, καθώς και του ευρέως κοινού, σχετικά με τις μορφές, αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του κοινωνικού αυτού φαινομένου.

Εκπρόσωποι του κλάδου της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης και της αστυνομίας θα αναλύσουν τις κυρίαρχες μορφές του ‘’bullying’’ και θα εστιάσουν στο ρόλο του εκπαιδευτικού και της οικογένειας.

Η εκδήλωση αυτή θα λάβει χώρα  την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017,  ώρα 18.30 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε βάρος ημεδαπής στην πόλη της Καβάλας

Συνελήφθη 66χρονη ημεδαπή

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, κλοπή σε βάρος 69χρονης ημεδαπής, που διαπράχθηκε την 27-9-2017, το πρωί, στην Καβάλα.

Συνελήφθη, χθες (28-9-2017) το μεσημέρι, στην Καβάλα, από τους παραπάνω αστυνομικούς, 66χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, η δράστιδα, ευρισκόμενη ως πελάτισσα σε κατάστημα στην πόλη της Καβάλας και εκμεταλλευόμενη την ολιγόλεπτη απουσία της 69χρονης επίσης πελάτισσας του καταστήματος, αφαίρεσε την τσάντα της, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 213 ευρώ, έγγραφα, μικροαντικείμενα και κλειδιά οικίας και οχήματος.

Μετά την καταγγελία του περιστατικού, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σχετικές έρευνες και αναζητήσεις, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν και να συλλάβουν την 66χρονη.

Στο πλαίσιο των ερευνών και την κατοχή της δράστιδας βρέθηκαν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα και όλα τα χρήματα, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στη δικαιούχο τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Ε ισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Εξιχνιάστηκαν 3 κλοπές από οικίες στο Διδυμότειχο Έβρου

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής

Εξιχνιάστηκαν, μετά από ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας και του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, τρεις (3) κλοπές από οικίες, που είχαν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος - Αύγουστος του 2017, στο Διδυμότειχου Έβρου.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 22 και 20 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο των ερευνών, προέκυψε ότι, οι δράστες το παραπάνω χρονικό διάστημα, διέρρηξαν τρεις (3) οικίες στο Διδυμότειχο και αφαίρεσαν από το εσωτερικό τους το χρηματικό ποσό των 16.000 ευρώ περίπου, διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα, 1 ηλεκτρονική συσκευή και διάφορα έγγραφα και αντικείμενα.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν, επιμελώς κρυμμένα, σε δύο οικίες που διαμένει ο 22χρονος, όλα τα αφαιρεθέντα χρυσαφικά – κοσμήματα, τα οποία αποδόθηκαν στους δικαιούχους τους, καθώς και το χρηματικό ποσό των 5.850 ευρώ.

Στην κατοχή του 20χρονου βρέθηκε επίσης και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.

Κλιμάκιο μηχανικών και μηχανήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ στη Σαμοθράκη

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια θα διαθέσει ποσό 150 χιλιάδων ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών αποκατάστασης στις υποδομές της Σαμοθράκης.

Για τον σκοπό αυτό, δόθηκε εντολή να μεταβούν άμεσα στο νησί 24 μηχανήματα έργου για διάστημα δύο εβδομάδων ώστε να πραγματοποιήσουν επείγουσες εργασίες αποκατάστασης υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Επιπλέον, δόθηκε εντολή σε ομάδα επτά μηχανικών της Περιφέρειας, υπό τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της ΠΑΜΘ κ. Αναστάσιο Παράσχου, να μεταβούν στη Σαμοθράκη για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την εκτέλεση έργων σε σημεία του οδικού δικτύου που έχουν καταστραφεί.

Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης κατά τη σχολική χρονιά 2017-18 με νέες δράσεις!

Για 7η συνεχόμενη χρονιά «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης» ανακαλύπτουν παίζοντας το παρελθόν της περιοχής μας!

Οι βιωματικές αυτές δράσεις για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση υλοποιούνται από το 2011 ως εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις. Σχεδιάστηκαν από τη Νατάσα Μιχαηλίδου (αρχαιολόγο-μουσειολόγο-ξεναγό, ΜΑ, με άδεια ξεναγήσεων από το Υπουργείο Τουρισμού) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού και το Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη».

Στους «μικρούς αρχαιολόγους της Θράκης» έχουν ήδη συμμετάσχει πάνω από 3.500 μαθητές. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά τα προγράμματα και οι ξεναγήσεις που προσφέρονται είναι τα εξής:

Α. Εκπαιδευτικά προγράμματα στην τάξη ή στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

1. Η ανασκαφή των μικρών αρχαιολόγων

2. Κυνήγι θησαυρού στην Καπναποθήκη Π    

3. Τα παραμύθια του Καραγκιόζη 

4. Η ζωή της σκιάς - ΝΕΟ

5. Αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών - ΝΕΟ

Β. Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις

6. Παραμυθο-ξενάγηση στα αρχαία Άβδηρα

7. Παραμυθο-ξενάγηση στο Χάνι Αβέρωφ

8. Η παλιά Ξάνθη τότε και τώρα

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν για την ξενάγηση της τάξης τους στα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας (αρχαία Ζώνη, Μαρώνεια, Φίλιπποι κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.guideinthrace.com στην ενότητα «Προτάσεις για σχολεία». Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 6976 478073 και 25410 91973.

Νατάσα Μιχαηλίδου

αρχαιολόγος‐μουσειολόγος-ξεναγός, ΜΑ

6976 478073, 25410 91973

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

facebook: mikroi.arxaiologoi.thrakis 

www.guideinthrace.com

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Κυριάκος Μητσοτάκης:Προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε, σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους και να δει την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους των δικαστηρίων. Αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Επισκέφθηκα, σήμερα το πρωί, το Πρωτοδικείο Αθηνών στην Ευελπίδων, το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας. 

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται πολίτες - δικηγόροι, αλλά και το προσωπικό των δικαστηρίων - μέσα από μια διαδικασία, η οποία οδηγεί νομοτελειακά στην μεγάλη καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης. 

Είναι πολλά τα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Δεν θα σταθώ μόνο στην ανάγκη να στηριχθούν οι δομές με κάποιες επιπρόσθετες προσλήψεις. Θα σταθώ ιδιαίτερα στην υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει, επιτέλους, συνολικά στο έργο της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να περιορίζεται η φυσική πρόσβαση στα δικαστήρια. Να μπορούν οι πολίτες και οι δικηγόροι να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους είτε από το σπίτι, είτε από ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.  Εκεί πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερή μας έμφαση. Και οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης. 

Δεν ήταν, δυστυχώς, ωραία εικόνα η οποία αντίκρυσα, παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες  των δικαστών, αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων εδώ στην  Ευελπίδων. 

Θα ήταν καλό και ο Υπουργός Δικαιοσύνης να έρθει μια βόλτα εδώ να δει την κατάσταση του μεγαλύτερου δικαστηρίου, αντί να αρκείται στο να επιτρέπει στο Ρουβίκωνα να εισβάλλει στο Υπουργείο του».

Η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε μια κατάσταση διαλυτικής στασιμότητας

Με πρωτοβουλία της Tομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης  κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, 26 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την πορεία και τα αποτελέσματα των αναπτυξιακών νόμων, καθώς και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης η κυρία Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε μια κατάσταση διαλυτικής στασιμότητας. Οι προβλέψεις, έστω για αναιμική ανάπτυξη, αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω, προκαλώντας εύλογες αμφιβολίες για την τελική επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. 

Η σημαντική καθυστέρηση - κατά ενάμιση χρόνο - στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνέβαλε στην έξαρση της αβεβαιότητας στην αγορά, αποτρέποντας την εκδήλωση οποιασδήποτε αναπτυξιακής δυναμικής. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνεται και στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2016 - 2017, το γεγονός αυτό οδήγησε σε “σημαντική μείωση των επενδύσεων”, συμπέρασμα στο οποίο εύκολα θα μπορούσε να καταλήξει κανείς παρατηρώντας αρκετούς επιμέρους δείκτες της αγοράς.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Εθνικοί Λογαριασμοί), το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 17,1%.

Αν σ' αυτό το ήδη αποτρεπτικό για επενδύσεις πλαίσιο συνυπολογίσει κανείς την αύξηση των φορολογικών βαρών, αντιλαμβάνεται το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αδυνατεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα διασυνδέει τους διαθέσιμους πόρους και θα μοχλεύει νέους, καθώς και τις διάσπαρτες δράσεις, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις:

- Γιατί καθυστερεί η απορρόφηση του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ανάπτυξης;

- Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής για μία επένδυση από τη στιγμή της κατάθεσης του αιτήματος ελέγχου μέχρι την τελική αποπληρωμή;

- Γιατί καθυστερεί η υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων (κρατικών και κοινοτικών), με αποτέλεσμα να στερείται πόρων η χειμαζόμενη οικονομία;

- Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα βελτιώσει τα καταστροφικά δεδομένα και τους αρνητικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας που αναφέρονται στην έρευνα της  ΓΣΕΒΕΕ;

- Για ποιους λόγους παρατηρούνται τόσες σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων; Πώς θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το πρόβλημα και ποιες ενέργειες έχει πραγματοποιήσει προς την κατεύθυνση αυτή;

- Ποιος είναι ο δημοσιονομικός στόχος για την εισροή κοινοτικών πόρων για το έτος 2017 από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, όπως αυτός δηλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του έτους; Έχει αναθεωρηθεί ή υποβιβασθεί εντός του τρέχοντος έτους;

- Ποια είναι η μέχρι σήμερα εισροή κοινοτικών πόρων για το έτος 2017, συνολικά και ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα;».

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μπορεί να μην πήραμε ποτέ απάντηση από τον κ. Τσίπρα ποιος κρύβεται πίσω από την offshore της “Αυγής”. Άλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο οι δυσμενείς εξελίξεις για την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ευχόμαστε οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης να δώσουν λύση, η εφημερίδα να μείνει ανοιχτή και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τη δουλειά τους. 

Γιατί κ. Τσίπρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι!».

Ερώτηση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις καταστροφικές ζημιές στη Σαμοθράκη - Διερευνούν επείγουσες δράσεις για χρηματοδότηση του νησιού από την Ε.Ε.

Επείγουσες δράσεις για χρηματοδότηση στη Σαμοθράκη διερευνούν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης,  κυρία Μαρία Σπυράκη, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, κ. Γιώργος Κύρτσος και κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεδομένου ότι η Σαμοθράκη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το βράδυ της Δευτέρας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να μάθουν κατά πόσο μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να αιτηθεί για τη Σαμοθράκη ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., λόγω ης συνθήκης νησιωτικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, για να μπορεί η Σαμοθράκη να λάβει ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, θα πρέπει οι καταστροφές στο νησί να ανέρχονται στο 1,5% του Α.Ε.Π. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Παράλληλα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των δικτύων και των βασικών υποδομών του νησιού έχουν καταστραφεί, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν την Κομισιόν ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ενεργοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και για την ενίσχυση των υποδομών πρόληψης.

Ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

 «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Σαμοθράκη λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί από το βράδυ της Δευτέρας. Λόγω ισχυρής βροχόπτωσης σχηματίστηκαν χείμαρροι μεγάλης εντάσεως, οι οποίοι οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή των τηλεπικοινωνιών καθώς και στην καταστροφή υποδομών, όπως για παράδειγμα η κατάρρευση της γέφυρας στο 5ο χλμ. Καμαριώτισσας -Λακκώματος, αλλά και η αποκοπή του νοτίου τμήματος του νησιού από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. 

Η πλήρης καταγραφή της καταστροφής τόσο στις υποδομές όσο και την συνολική οικονομία του ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ διατυπώνονται σαφείς ανάγκες ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής προστασίας του,  αλλά και την θωράκιση του ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Παρότι η Σαμοθράκη ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , θα μπορούσε ως νησί να αιτηθεί ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.  λόγω της συνθήκης νησιωτικότητας;

2.     Ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέτει η Ε.Ε. για έργα αποκατάστασης των ζημιών σε δίκτυα και αγροτικές καλλιέργειες αλλά και την ενίσχυση των υποδομών πρόληψης;».

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Κικίλια

Α. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει, δεν μπορεί!

Β. Ανίκανη Κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας

Γ. Υποχρέωση της Πολιτείας η επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης

Δ. Προσβλητική για τους Έλληνες η ανοχή της Κυβέρνησης στον Ρουβίκωνα

Ε. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Συνέδριο  αρχών και θέσεων.

Α. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει, δεν μπορεί!

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εχθρική απέναντι σε κάθε είδους επένδυση. Ελληνικό, επενδύσεις από το Κατάρ, Unilever, Σκουριές, Αφάντου, Κασσιόπη.  

Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί. Είναι σε αδυναμία να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, εμποδίζοντας τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων, την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων. 

Και καλά, ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να αποπέμψει τον κ. Κουρουμπλή…

Δε μπορεί να αποπέμψει ούτε τον κ. Καμμένο…

Δεν έχει τη δύναμη να αποπέμψει ούτε τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του Κ.Α.Σ.;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την αποπομπή της, αν έστω και στοιχειωδώς ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτά που λέει για το Ελληνικό».

Β. Ανίκανη Κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας

«Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ παρακολουθήσαμε άλλον ένα Υπουργό να αποδεικνύει ότι αυτή η ανίκανη Κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας. 

Ο κ. Τσακαλώτος βλέπει περισσότερες επενδύσεις από όσες αντέχουμε, την ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις, με ιστορία στην Ελλάδα, κλείνουν τα εργοστάσιά τους και αποχωρούν. 

Του θυμίζουμε ότι μια και μόνο μια επένδυση έχει μείνει στη χώρα. Αυτή των περιφερειακών αεροδρομίων, με έσοδα 1,3 δις, που ο ΣΥΡΙΖΑ λυσσαλέα πολέμησε, εμπόδισε, καταψήφισε και για την οποία τώρα υποκριτικά πανηγυρίζει. 

Οι πολίτες γονατίζουν από τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα δάνεια, ενώ ο κ. Τσακαλώτος βλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. 

Ενώ μιλάει για αντίμετρα, οι συνταξιούχοι χάνουν δύο συντάξεις και οι μισθωτοί ένα μηνιάτικο, λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και της μείωσης του αφορολόγητου. 

Προκαλεί δυσφορία και αγανάκτηση η ανικανότητα, η άσκοπη φλυαρία της Κυβέρνησης Τσίπρα και η υποκριτική αναντιστοιχία λόγων και έργων». 

Γ. Υποχρέωση της Πολιτείας η επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης

«Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Πρωτοδικείο Αθηνών στην Ευελπίδων. Διαπίστωσε τη μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται πολίτες, δικηγόροι και το προσωπικό των δικαστηρίων, μέσα από μια διαδικασία που οδηγεί νομοτελειακά στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει, επιτέλους, συνολικά στο έργο της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να επιταχυνθεί η απονομή της.

Θα ήταν καλό ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης να περάσει από την Ευελπίδων και να δει την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια της χώρας, αντί να επιτρέπει στο Ρουβίκωνα να εισβάλλει στο Υπουργείο του».

Δ. Προσβλητική για τους Έλληνες η ανοχή της Κυβέρνησης στον Ρουβίκωνα

«Η χθεσινή επιδρομή του Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα. 

Οι εικόνες μιας «συλλογικότητας» να φτάνει ανενόχλητα μέχρι το γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, μας προσβάλλει όλους, εκθέτει τη χώρα και στέλνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία. 

Εξίσου προσβλητική είναι η αντίδραση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη που ανέχονται αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Ουδείς συλλαμβάνεται. Απλά συνομιλούν με τον κ. Τόσκα και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους πριμοδοτεί με ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΤ OPEN. 

Εκφράζοντας το κοινό αίσθημα των πολιτών, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα βάλει ένα οριστικό τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του». 

Ε. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Συνέδριο  αρχών και θέσεων.

«Απέναντι στον κατήφορο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της πιο ανίκανης  και επικίνδυνης που έχει γνωρίσει ο τόπος στη Μεταπολίτευση, όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι η μοναδική σίγουρη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. 

Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. 

Αυτό είναι το κεντρικό μας μήνυμα που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. 

Αυτό είναι το κεντρικό μας σύνθημα και στο Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, στην πορεία για το οποίο θα γίνουν 7 Προσυνέδρια. 

Στόχος του Συνεδρίου μας είναι να συνεχιστεί το μεγάλο άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία, στην δημιουργική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Οι εφτά θεματικές ενότητες που έχουμε επιλέξει για τις προσυνεδριακές μας διαδικασίες, είναι:

- Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

- Για τους νέους.

- Για την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

- Για την επιχειρηματικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

- Για τους αγρότες και την περιφερειακή ανάπτυξη.

- Για καλύτερες υπηρεσίες, αλλά και για θέματα ποιότητας ζωής για όλους τους Έλληνες πολίτες. Και 

- Για ένα νέο πατριωτισμό, που θα δυναμώνει το ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο.

Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ότι κάνει πράξη το άνοιγμα προς την κοινωνία, ότι ακούει τους πολίτες, αντιλαμβάνεται τα προβλήματά τους και είναι εδώ για να δώσει πραγματικές λύσεις και να βελτιώσει της ζωή τους».

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Εντατικοποίηση των ελέγχων μέσω της ενεργοποίησης του Συστήματος “TRACES” για τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης  Κεφαλογιάννης, με αφορμή τις αθρόες ελληνοποιήσεις προϊόντων που πλήττουν την ελληνική παραγωγή και τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων των εισαγωγών με την ενεργοποίηση του Συστήματος Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης στις Συναλλαγές «TRACES».

Αναλυτικά η ερώτηση:

 «Το Σύστημα Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης στις Συναλλαγές – “TRACES”, βελτιώνει τον έλεγχο και δίνει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές και την κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. ζώντων ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και προϊόντων μη ζωικής προέλευσης που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή για τη διατροφή ζώων. Παράλληλα, δίνει επαρκείς πληροφορίες για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων αυτών σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονται προβλήματα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Οι κτηνοτρόφοι στη χώρα μου εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και κρέατος που εισάγονται στην Ελλάδα. Γίνεται λόγος για αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό και για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αφού τα προϊόντα αυτά πωλούνται στην εγχώρια αγορά σαν ελληνικά.

1. Θεωρεί η Επιτροπή ότι το σύστημα “TRACES” είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αύξηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων στη χώρα μου;

2. Θεωρεί ότι απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των καταναλωτών στην Ε.Ε.;».

Η καρέκλα απαιτεί θυσίες και οι ΑΝΕΛ το ξέρουν καλά αυτό

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Από την εποχή που Πρωθυπουργός της χώρας ήταν ακόμα ο Αντώνης Σαμαράς και όλα έδειχναν πως πάμε σε εκλογές έγραφα πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να τηρήσουν καμία από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως και μνημόνια θα ψηφίσουν, και φόρους θα βάλουν, και ΕΝΦΙΑ δεν θα καταργήσουν και καμία από τις υποσχέσεις τους δε θα κρατήσουν. 

Την εποχή εκείνη βέβαια ήμουν ο κακός ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ που δεν ήθελε να πέσει ο Σαμαράς αλλά δυστυχώς η συνέχεια με δικαίωσε πανηγυρικά. Και νέα μνημόνια ήρθαν, και ακόμα πιο δυσβάστακτα μέτρα ήρθαν και καμία αλλαγή προς το καλύτερο δεν είδαμε, αντίθετα η χώρα μας πήρε ξανά τον κατήφορο. 

Κι όμως υπάρχει κάτι στο οποίο έπεσα έξω. Αν με ρωτούσε κάποιος τότε, θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά πως οι ΑΝΕΛ μπορεί να ψηφίσουν μνημόνια και νέα μέτρα γιατί δε θα έχουν άλλη επιλογή αλλά ποτέ δε θα τους δούμε να ψηφίζουν νόμο για την αλλαγή φύλου, τροπολογία που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, νόμο που ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή των νηπιαγωγείων με μουσουλμανόπαιδα σε δίγλωσσα. 

Και πριν ένα μήνα να με ρωτούσε κανείς το ίδιο θα έλεγα. Δε μπορούσα να φανταστώ πως ο Πάνος Καμμένος θα πέσει τόσο χαμηλά μόνο και μόνο για να μη χάσει την υπουργική του καρέκλα. Ομολογώ πως ακόμα και τώρα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. 

Μπορώ βέβαια ως ένα σημείο να δικαιολογήσω και να καταλάβω τη στάση των ΑΝΕΛ, στην εξουσία δεν έρχεσαι κάθε μέρα. Ειδικά για το «πατριωτικό» κίνημα του Πάνου Καμμένου αυτή είναι η πρώτη και τελευταία φορά που βλέπει καρέκλα εξουσίας κι άρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να την κρατήσουν όσο περισσότερο μπορούν. Ακόμα και για μια παραπάνω μέρα εξουσίας είναι πια ικανοί να κάνουν τα πάντα. 

Όλα αυτά βέβαια τώρα διότι μετά τις επόμενες εκλογές εκτιμώ πως ακόμα και τη Βουλή θα τη βλέπουν μόνο από το κανάλι της Βουλής ή όταν περνάνε έξω από αυτήν. Πως λοιπόν να μη λένε «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ»; Το ξέρουν πως υπουργική καρέκλα και έδρανα Βουλής σε λίγο δε θα βλέπουν.  

Ας δείξουμε λοιπόν λίγη κατανόηση όλοι μας. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ

«Ταφόπλακα» στην Συνθήκη της Λωζάνης με υπογραφή Πάνου Καμμένου

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει και πάλι προς ψήφιση την τροπολογία για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», αφού και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου αποφάσισαν πλέον να την ψηφίσουν μετά την στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον αρχηγό τους.  Έτσι πολλοί σύλλογοι της μουσουλμανικής μειονότητας ετοιμάζουν ήδη αιτήσεις προς τα Πρωτοδικεία σε όλη την Θράκη και προκειμένου να μετονομαστούν σε «Τουρκικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr, από την στιγμή που όλα δείχνουν πως η συγκεκριμένη τροπολογία, θα έρθει στην Βουλή και θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πολλοί σύλλογοι της μουσουλμανικής μειονότητας ετοιμάζουν ήδη αιτήσεις προς τα Πρωτοδικεία σε όλη την Θράκη, προκειμένου να μετονομαστούν σε «Τουρκικά» αφού ο νόμος πλέον θα τους δίνει αυτό το δικαίωμα.

Όλη αυτή την προσπάθεια, την συντονίζουν φυσικά άνθρωποι του Τουρκικού Προξενείου, που είναι γνωστό για την ανθελληνική του δράση.

Μόλις λοιπόν η διάταξη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα αρχίσουν να κατατίθενται ομαδικές αιτήσεις και θα «ξεφυτρώνουν» στους τρεις νομούς, αλλά και στα Δωδεκάνησα, σε Κω και Ρόδο, σύλλογοι με την επωνυμία «Τουρκικός», ενώ μέχρι τώρα αυτό δεν συνέβαινε.

Η συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται βέβαια ξεκάθαρα σε μουσουλμανική μειονότητα, αλλά το επόμενο «βήμα» στον σχεδιασμό των Τούρκων θα είναι να θέσουν θέμα αναγνώρισης πλέον τουρκικής μειονότητας στην Θράκη, τη Ρόδο και την Κω.

Μπαίνει δηλαδή «ταφόπλακα» στην Συνθήκη της Λωζάνης…

Πηγή:pentapostagma.gr

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Σύλληψη 35χρονου ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα

Κατασχέθηκαν 463 πακέτα λαθραίων τσιγάρων

Συνελήφθη χθες (27-9-2017) το πρωί, στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 35χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 35χρονο, διότι σε έρευνα που πραγματοποίησαν στην οικία του, εντόπισαν 463 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης , ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Εξιχνιάστηκαν 3 διαρρήξεις περιπτέρων και 1 κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας από όχημα σε χωριά της Δράμας και των Σερρών

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών, μελών συμμορίας και μιας γυναίκας συνεργού τους, που τους παραχώρησε το όχημά της για την μετακίνηση τους

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας και του Αστυνομικού Τμήματος Δοξάτου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, τρεις (3) διαρρήξεις περιπτέρων και μία (1) κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας από όχημα, που διαπράχθηκαν την 8-3-2017, σε χωριά της Δράμας και των Σερρών.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών (3) ημεδαπών, ηλικίας 31, 26 (άνδρες) και 27 (γυναίκα) ετών, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, κατά περίπτωση.

Αναλυτικότερα, από τις έρευνες προέκυψε ότι οι δύο δράστες (άνδρες), μαζί με άλλους δυο άγνωστους συνεργούς τους, ενώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και την 8-3-2017, μετέβησαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο σε χωριά της Δράμας και των Σερρών, όπου αφαίρεσαν από ένα όχημα τις πινακίδες κυκλοφορίας και διέρρηξαν τρία περίπτερα.

Συγκεκριμένα, οι δράστες αρχικά μετέβησαν στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, όπου αφαίρεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, τις οποίες τοποθέτησαν στο όχημα που επέβαιναν.

Ακολούθως, μετέβησαν στα Κύρια Δράμας και την Πρώτη Σερρών, όπου διέρρηξαν τρία (3) περίπτερα, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους, ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ και διάφορα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι η 27χρονη παραχώρησε στους δράστες το όχημα που χρησιμοποίησαν για την μετακίνηση τους.

Επισημαίνεται ότι και οι τρεις δράστες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

Η Ξάνθη γιορτάζει την απελευθέρωση της

Σύντομο χρονικό της 4ης Οκτωβρίου 1919

Η 4η Οκτωβρίου υπήρξε ένα πραγματικό ορόσημο στη νεότερη ιστορία της Θράκης. Είναι το τέλος της ασέληνης νύχτας της δουλείας και η χαραυγή της ελευθερίας της Ξάνθης, αρχικά και της υπόλοιπης Δ. Θράκης στη συνέχεια. Είναι η ευτυχής κατάληξη μιας σειράς πολεμικών και διπλωματικών αγώνων και προσπαθειών, που μπορούμε να πούμε ότι άρχισαν τουλάχιστον 7 χρόνια νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου 1912, όταν έμπαινε η Ελλάδα στον Α' Βαλκανικό πόλεμο (για να μην αναφερθούν τα όσα έλαβαν χώρα στη γη κατά την περίοδο τουλάχιστον των ετών 1900-1912). Βέβαια σ’ αυτά τα 7 χρόνια (από 1912 μέχρι το 1919) πολλά μεσολάβησαν, τα κυριότερα των οποίων ήταν:

Α) Πρώτη οκτάμηνη βουλγαρική κατοχή (1912-1913). Αρχή διωγμών προς εκβουλγαρισμό της Θράκης. Β) Πρώτη απελευθέρωση της Δ. Θράκης από τον ελληνικό στρατό (13-14 Ιουλίου 1913), η οποία όμως ήταν βραχύβρια (μόλις 15 ημερών), γιατί οι τότε μεγάλες δυνάμεις επεδίκασαν και πάλι τη Δ. Θράκη στην ηττημένη Βουλγαρία (Συνθήκη Βουκουρεστίου 28 Ιουλίου 1913). Φυγή των Ελλήνων της Θράκης και μάλιστα των Ξανθίων. Γ) Δεύτερη βουλγαρική κατοχή της Θράκης (Οκτώβριος 1913- Οκτώβριος 1919). Λεηλασία και αρπαγή των ελληνικών περιουσιών. Ερήμωση της Ξάνθης. Δ) Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος (1914-1918). Πείνα και δυστυχία στη Θράκη. Νέα πολεμική αντιπαράθεση Ελλήνων και Βουλγάρων. Νίκη των Ελλήνων. Συνθηκολόγηση Βουλγαρίας (Οκτώβριος 1918). Ε) Μαραθώνιες συζητήσεις στο Παρίσι (στο συνέδριο Ειρήνης) για την τύχη της Θράκης. Διεκδικήσεις των Ελλήνων, αντιδράσεις των Βουλγάρων αλλά και «φίλων» και συμμάχων της Ελλάδας (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 1919). ΣΤ) Τελική απόφαση για δημιουργία, έστω προσωρινά «Διασυμμαχικού κράτους» στη Δ. Θράκη, υπό Γαλλική Διοίκηση. Ο Βενιζέλος το μόνο που επέτυχε ήταν να ενταχθεί στο διασυμμαχικό στρατό «κατοχής» η ενάτη ελληνική Μεραρχία, υπό το στρατηγό Γ. Λεοναρδόπουλο. Ζ) Στις 4 Οκτωβρίου 1919 αρχίζει η προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Δ. Θράκη. Πρώτος εισέρχεται ο ελληνικός στρατός και καταλαμβάνει «το τρίγωνο της Ξάνθης» (περίπου σημερινό Νομό Ξάνθης, μέχρι το ποτάμι του Ιάσμου) ενώ οι υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις προωθούνται ανατολικότερα μέχρι τον Έβρο. Η 4η Οκτωβρίου έγινε η αρχή και ο αρραβώνας της καταλήψεως - απελευθέρωσης και στη συνέχεια ενσωματώσεως της Δ. Θράκης στην Ελλάδα. Βέβαια πολλά έπρεπε να γίνουν και έγιναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. (Παλιννόστηση των Θρακών και μάλιστα των Ξανθίων, αφοπλισμός Βουλγάρων «χωροφυλάκων», οργάνωση ελληνικής κυβερνητικής μηχανής κ.λπ.) όλα όμως λειτούργησαν άψογα. Η) Στις 14 Μαΐου 1920 οι σύμμαχοι της Ελλάδος παραχώρησαν τη διοίκηση και φύλαξη και της υπόλοιπης Δ. Θράκης στις ελληνικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, για να τη διοικούν και φρουρούν «εν ονόματι των συμμάχων». Θ) Τέλος, στις 28 Ιουλίου 1920 με μια από τις συνθήκες των Σεβρών η Δ. Θράκη παραχωρήθηκε για να ενσωματωθεί στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια η 4η Οκτωβρίου αποδείχθηκε η αρχή του τέλους της δουλείας και η αρχή της ελευθερίας ολόκληρης της Δ. Θράκης. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, ασφαλώς όμως και στο μέλλον, καταβάλλεται συνεχής αγώνας για περιφρούρηση του ύψιστου αγαθού της ελευθερίας που απολαμβάνουμε όλοι εδώ στη Θράκη μέσα σε πνεύμα ισονομίας και ισοπολιτείας, χωρίς διακρίσεις θρησκείας, φυλής, γλώσσας, κουλτούρας.

Ευελπιστούμε ότι το αγαθό της ελευθερίας που με τόσους αγώνες κατακτήθηκε από τους προγόνους μας θα προσπαθήσουμε κι εμείς και οι μελλοντικές γενιές των Θρακιωτών και γενικότερα των Ελλήνων να το διασφαλίσουμε αλώβητο και απρόσβλητο αλλά και αδιαπραγμάτευτο προς κάθε επιβουλέα και κατακτητή. Ίσως το βάρος είναι πιο μεγάλο στις επερχόμενες γενιές, γιατί «το φύλαξαι τα αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι» (το να διατηρήσεις τα αγαθά - και μάλιστα της ελευθερίας - είναι πιο δύσκολο από το να τα αποκτήσεις), όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας.

Ας μη ξεχνούμε ακόμα ότι «εύδαιμον το ελεύθερον, ελεύθερον δε το εύψυχον».

Π.Γ.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού 98ων ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Διήμερος γενικός σημαιοστολισμός από τις 8 το πρωί της 3ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου 4ης Οκτωβρίου. Φωταγώγηση Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 3ης έως και της 4ης Οκτωβρίου. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα φωταγωγηθεί η πόλη της Ξάνθης με τη φροντίδα του Δήμου Ξάνθης.

Ώρα 11:00

Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από σχολεία, προσκόπους, οδηγούς, αντιπροσωπείες όλων των οργανώσεων, συλλόγων, σωματείων και ιδρυμάτων.

Τιμές θα αποδώσει η φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.

Ώρα 18:30

Υποδοχή Ιεράς Εικόνος Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης στην κεντρική πλατεία Ξάνθης.

Ώρα 19:00

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμονος.

Ώρα 20:30

Δημαρχείο Ξάνθης

Εκδήλωση απονομής τιμητικών διακρίσεων. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ώρα 07:00

Ανάκρουση Εωθινού από τις φιλαρμονικές του Δ' Σ.Σ. και του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.

Ώρα 08:00

Έπαρση σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδώσει τμήμα Στρατού και η Φιλαρμονική του Δ' Σ.Σ.

Ώρα 10:30

Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμονος.

Εκφώνηση πανηγυρικού από τον κ. Λεωνίδα Βλασακούδη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό.

Ώρα 11:00

Δημαρχείο Ξάνθης. Δεξίωση.

Ώρα 12:00

Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμονος.

Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, το Δήμαρχο Ξάνθης, τον Περιφερειάρχη, τον Στρατηγό Δ/τη Δ’ Σ.Σ., τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ., τον Αστυνομικό Δ/τη, το Δ/τη Πυροσβεστικής, το Λιμενάρχη, από τον Σύνδεσμο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, το Σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Ξάνθης, τις εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, τον Ε.Ε.Σ. Παράρτημα Ξάνθης, κτλ.

Ώρα 12:15

Παρέλαση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εθελοντριών Αδελφών Ε.Ε. Σταυρού, Εφέδρων Πολεμιστών, Πολεμιστών Εθνικής Αντίστασης, μαθητών, φοιτητών, προσκόπων, στρατού, μπροστά από τους επισήμους στην Πλατεία Ελευθερίας.

(Υπεύθυνος πολιτικής παρέλασης: κ. Γκαγκαλίδης Δημήτριος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής).

Ώρα 18:00

Υποστολή σημαίας. Τιμές θα αποδώσει τμήμα Στρατού και η Φιλαρμονική του Δ' Σ.Σ.

Καλούνται να παραστούν

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, οι Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης - Αντιπεριφερειάρχης, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και Στρατοδικείου, ο Στρατηγός Δ/της Δ’ Σ.Σ., οι Δήμαρχοι, ο Μουφτής Ξάνθης και οι Εκπρόσωποι Ξένων Δογμάτων, οι Πρώην Υπουργοί Κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., ο Προϊστάμενος του Δικαστικού Γραφείου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Ξάνθης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι πρώην Βουλευτές, οι πρώην Δήμαρχοι και Νομάρχες και οι πρώην Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι Δ.Σ. – Ν.Π.Δ.Δ., ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος εν ενεργεία, οι Πρόεδροι Επιστημονικών Οργανώσεων, οι Πρόεδροι Παραρτημάτων Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, οι Πρόεδροι Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων,  οι Εκπρόσωποι Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, οι Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών με στολή, οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων, οι Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων, οι Πρόεδροι Εργατικών Οργανώσεων, οι Πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, οι Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νεοσύστατου κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «ΕΝΩΣΗ ΜΥΚΗΣ» στο Δήμο Μύκης

Δίγλωσση ανακοίνωση και παρουσία στελεχών της ΝΔ στη συνάντηση 

Τον Δήμαρχο Μύκς επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του νεοσύστατου κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «ΕΝΩΣΗ ΜΥΚΗΣ» με σκοπό να συζητηθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της συγκεκριμένης περιοχής. Πέρα από τα όσα συζητήθηκαν και τα οποία αναφέρονται στην παρακάτω ανακοίνωση, ως XANTHINET έχουμε να κάνουμε δυο βασικές κατά την άποψη μας παρατηρήσεις.

Η πρώτη μας παρατήρηση έχει να κάνει με τη δίγλωσση ανακοίνωση την οποία δεν περιμέναμε. Προς τι άραγε η χρήση της τουρκικής γλώσσας; Υπάρχουν Τούρκοι κτηνοτρόφοι στα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης και δεν το ξέραμε; 

Η δεύτερη μας παρατήρηση έχει να κάνει με την παρουσία ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την κτηνοτροφία. Τι να ήθελαν άραγε αυτοί οι άνθρωποι εκεί; Εκτός αν ο εν λόγω κτηνοτροφικός συνεταιρισμός αποτελεί κάποιο παράρτημα της ΝΔ αν και αυτό θα ήταν τουλάχιστον θλιβερό για έναν νεοσύστατο συνεταιρισμό. 

Εκτός πια αν πρόκειται για προσπάθεια ορισμένων γνωστών κύκλων να εκτουρκίσουν τα πάντα στην ορεινή Ξάνθη και φυσικά να εκμεταλλευτούν πολιτικά απλούς πολίτες που απλά παλεύουν για την επίλυση των προβλημάτων τους. Καθόλου απίθανο. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως εμείς από τη μεριά μας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον συνεταιρισμό κτηνοτρόφων Μύκης και άμεση λύση των σοβαρών προβλημάτων τους.