Log in
updated 5:47 PM UTC, May 23, 2018
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάιος 2018

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή για την οικονομία

Κυρίες και κύριοι, βουλευτές, κ. Τσίπρα αν κρίνω πάντως από τη συμμετοχή των βουλευτών σας στη συζήτηση, μεγάλο ενδιαφέρον για το ολιστικό σχέδιο δεν βλέπω. Συζητάμε, σήμερα, για την οικονομία και η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα και τους Έλληνες. Δυστυχώς, όμως, τη συγκυρία σκεπάζει ένα γκρίζο σύννεφο της βίας, της τυφλής βίας, κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης του κ. Μπουτάρη αλλά και των βανδαλισμών στο ιστορικό κτίριο του ΣτΕ. Προσέξτε, την ανησυχητική σύμπτωση: Επίθεση από τη μια σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο πρόσωπο, τον δήμαρχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης. Και επίθεση  ταυτόχρονα σε ένα από τα δυο ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης που κατεξοχήν εκπροσωπεί τη διάκριση των εξουσιών και επομένως την εύρυθμη λειτουργία του Πολιτεύματος. Με άλλα λόγια, διπλό χτύπημα στο αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά, να προστατεύεται όταν αδικείται, να ζει σε ένα ασφαλές και πολιτισμένο Κράτος. Γι’ αυτό ακριβώς, και επειδή το ποτήρι ήδη ξεχειλίζει, η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή, απόλυτη, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υπεκφυγές. Και αυτό πράξαμε ως υπεύθυνο Κόμμα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Είναι όμως καιρός, κ. Τσίπρα, να αναμετρηθείτε και εσείς με το αμαρτωλό παρελθόν σας και το προβληματικό παρόν σας. Μαζί με τις άλλες «αυταπάτες» σας, να καταδικάσετε και τις κρεμάλες των «Αγανακτισμένων», που τυχοδιωκτικά ενσωματώσατε και με απόλυτο κυνισμό νομιμοποιήσατε. Να ζητήσετε, επιτέλους,  μια συγγνώμη για τον διχαστικό σας λόγο. Για τις ανεκδιήγητες φράσεις σας «ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Και σταματήστε επιτέλους να εξωραΐζετε τον τραμπουκισμό, αποκαλώντας τον ακτιβισμό. Και συνειδητοποιείστε, επιτέλους, ότι είναι αποτέλεσμα της δικής σας αριστερής ιδεοληψίας  να διαχωρίζετε τη βία σε αυτήν των ακροδεξιών και σε εκείνη του «συγκεντρωμένου πλήθους». Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, κ. Τσίπρα, το tweet το οποίο κάνατε μετά την επίθεση στον κ. Μπουτάρη όπου είπατε ότι αυτοί που επιτέθηκαν δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Τι εννοείτε δηλαδή; Ότι αν ήταν αγανακτισμένοι πολίτες και συγκεντρωμένο πλήθος θα είχαν νομιμοποίηση να επιτεθούν; Διότι αυτό εννοείτε.  Η βία, λοιπόν, είναι μία και είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία.

Και σας καλώ από αυτό το βήμα, σήμερα κ. Τσίπρα, να πράξετε επιτέλους κάτι αυτονόητο. Όχι απλά να  καταδικάσετε τη βία από όπου αν αυτή προέρχεται, αλλά να δεσμευτείτε ότι θα το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας, τα κατειλημμένα κτίρια και δώστε τα πίσω στους πολίτες. Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες,  κ. Τσίπρα. Ο δήμαρχος Τήνου με 8 άτομα προσωπικό στο Αστυνομικό τμήμα της Τήνου, τους συνέλαβε, συνέλαβε τα μέλη του Ρουβίκωνα. Εσείς εδώ δεν μπορείτε να το κάνετε; Δεν θέλετε να το κάνετε γιατί οι εκλεκτικές σας συγγένειες με το χώρο είναι τέτοιες που οι παλιοί σύντροφοι σας δεν σας το επιτρέπουν. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την αποστροφή του κ. Τόσκα: «Μωρό που μπουσουλάει» μας είπε ότι είναι ο Ρουβίκωνας. Άρα να υποθέσω ότι η «μαμά» θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του με στοργή και προδέρμ; Δικά σας λόγια είναι, γιατί αγανακτείτε κύριοι, δεν τα είπαμε εμείς εσείς τα λέτε.

Επιτέλους, προστατέψτε τους Έλληνες και τις γειτονιές τους, τη δημόσια περιουσία που ανήκει σε όλους. Αυτή είναι η δουλειά σας κ. Τσίπρα. Αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε. Αλλά δεν σας επιτρέπω ποτέ ξανά να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έκφανση βίας. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Εσείς χαϊδέψατε και αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους όταν μιλούσαν για κρεμάλες. Εσείς εξισώνατε τη φυσική βία με τη βία των Μνημονίων, με τη βία του σπασίματος και των προπηλακισμών. Εσείς κ. Τσίπρα προσθέτατε  πάντα ένα «αλλά» όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δεχόντουσαν  επίθεση, όταν δέρνανε τους δικούς μας βουλευτές και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ποτέ δεν ήταν η καταδίκη χωρίς αστερίσκους. Πάντα υπήρχε ένα «αλλά», ένα υπονοούμενο ότι αυτή η αντίδραση κάπως δικαιολογείται, επειδή εμείς ήμασταν αυτοί που δήθεν ψηφίσαμε τα Μνημόνια.   Εσείς κ. Τσίπρα είστε αυτός, που οκτώ χρόνια μετά, δεν τολμήσατε να πείτε ούτε μια λέξη για να τιμήσετε τη μνήμη των δολοφονημένων της Marfin. Και μην με κοιτάτε έτσι αμήχανα. Γιατί  έχετε τεράστια ευθύνη για την πρωτοφανή ανομία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Και, είτε το θέλετε, είτε όχι, στα ζητήματα αυτά θα παίρνετε τις απαντήσεις που σας αξίζουν.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Τα τελευταία γεγονότα με ανάγκασαν να ξεκινήσω την ομιλία μου από αυτά. Βέβαια νομίζω ότι  όλοι καταλαβαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας κάπου προσπάθησε να εκμεταλλευθεί, με ασύλληπτο θράσος και με βαθιά προσβλητικό τρόπο για την ιστορία αυτής της Παράταξης, την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Μπουτάρης. Το έκανε για να αποκρύψει την καθολική αποτυχία του στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Έρχομαι λοιπόν, στην οικονομία. Και μιας και  ο Α. Τσίπρας έσπευσε να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή από το 2014 μέχρι σήμερα, θα ήθελα να του επισημάνω μια σύμπτωση που μοιάζει με τραγική ειρωνεία. Είναι σήμερα 23 Μαΐου και με οδηγό αυτήν  την ημερομηνία ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα τρία χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να μιλήσουμε λοιπόν  για όλα αυτά που δεν μας λέει το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης του κ. Τσίπρα.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Πριν από τρία χρόνια, στις 23 Μαΐου 2015, εν μέσω «δημιουργικής ασάφειας» του κ. Βαρουφάκη, οι εκροές των καταθέσεων είχαν φτάσει ήδη τα 20 δις. Και τα διεθνή γραφεία ζητούσαν από τους Έλληνες ξενοδόχους τιμές με ρήτρα χρεοκοπίας. Παρόλα αυτά, στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, ο κ. Τσίπρας μοίραζε, ως συνήθως, διαβεβαιώσεις, λέγοντας ότι η «συμφωνία είναι κοντά». Ήταν τότε, που γελούσατε ανέμελα στον κ. Γιουνκέρ και κάνατε αστεία για την γραβάτα του. Μόνο που η αλήθεια πίσω από τα ενσταντανέ ήταν άλλη. Αντί για συμφωνία, η Κυβέρνηση απεργαζόταν ένα σχέδιο για διπλό νόμισμα, και πίστευε ότι μπορεί να απειλήσει την Ευρώπη με ένα δημοψήφισμα. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν τα capital controls και το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο 86 δις ευρώ με υπογραφή Τσίπρα. Μνημόνιο που έφερε άμεσες περικοπές αποδοχών, αύξηση φορολογίας, εκτίναξη των τιμών μέσω του Φ.Π.Α: Από τα καύσιμα και τα τρόφιμα μέχρι τις συγκοινωνίες και την εστίαση.

Πριν από δύο χρόνια, κ. Τσίπρα -για την ακρίβεια μια μέρα πριν- στις 22 Μαΐου 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε εδώ στη Βουλή τα διαβόητα «Προαπαιτούμενα». Δηλαδή, το Ασφαλιστικό-λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου, το Υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, αυτό το οποίο διαφημίζετε τώρα στο ολιστικό σας σχέδιο  -με λίγα λόγια το Μνημόνιο plus των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επειδή ο ψεύτης ντροπή δεν έχει, ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας βεβαίωνε, για άλλη μία φορά, ότι αυτά  είναι τα τελευταία μέτρα. Μόνο μια συνάδελφός σας η κυρία Βασιλική Κατριβάνου είχε, τότε, την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί.  Όλοι οι άλλοι ψηφίσατε για να κάτσετε στις καρέκλες σας. Ξέρουμε, ότι σας ενοχλούν οι υπενθυμίσεις αυτής της ιστορικής αλήθειας. Έτσι δεν είναι; Δεν σας αρέσουν αυτά. Θα τα ξανακούσετε πολλές φορές μέχρι τις εκλογές.  Το τι ακολούθησε μετά είναι γνωστό. Εξοντωτικοί φόροι και εισφορές, διάλυση της μεσαίας τάξης και φυσικά η περιθωριοποίηση των πιο αδύναμων. Όλα αυτά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει στις εκλογές του  2015 με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αν θυμάστε καλά...

Πριν από ένα χρόνο, στις 23 Μαΐου 2017 -σαν σήμερα, ξανά- η Κυβέρνηση δεσμευόταν στο Eurogroup  για πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και φυσικά πρόσθετα μέτρα ύψους 5.1 δις το 2019 και το 2020. Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, αυτά γιατί δεν τα αναφέρατε στην ομιλία σας; Γιατί δεν είπατε κουβέντα για τις μειώσεις των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου; Διότι αυτά τα οποία έχετε υπογράψει είναι, στην ουσία, ένα τέταρτο Μνημόνιο, που έχει ήδη ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας για αρκετά ακόμη χρόνια. Και αυτή τη φορά βέβαια, ο κ. Τσίπρας έπαιξε το χαρτί των «αντιμέτρων». Χωρίς, όμως, να παραδεχθεί ότι και αυτό το εφεύρημα είναι στην αποκλειστική ευθύνη των δανειστών. Τι ακολούθησε; Η εκτόξευση των κόκκινων δανείων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει σήμερα στην εφορία. Οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως έχουν δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κι όλα αυτά φυσικά, περιμένοντας τις νέες μειώσεις των συντάξεων και τη νέα μείωση του αφορολόγητου.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, σήμερα έχουμε πάλι 23 Μαΐου. Μία ημερομηνία που θα κατατρέχει την Κυβέρνηση, καθώς συμπίπτει με ολέθριες επιλογές της, που όλες τους στηρίχθηκαν σε χυδαία ψέματα. Και αυτή η παράξενη σύμπτωση, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αποδεικνύει ότι δεν αλλάζετε και ούτε μπορείτε και να αλλάξετε. Διότι είσαστε τώρα, αυτό που ήσασταν πάντα: Αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και απελπιστικά ανίκανοι στην πράξη.  Γιατί όλοι πια έχουν καταλάβει ότι όσο αλήθεια ήταν το σκίσιμο των Μνημονίων με ένα άρθρο το 2015, όσο ίσχυσε το «κανένα νέο μέτρο» του 2016 και όσο εφαρμόστηκαν τα «αντίμετρα»- το 2017, άλλο τόσο αλήθεια είναι και το παραμύθι της καθαρής εξόδου και της επιστροφής στην ανάπτυξη. Και θα σας απαριθμήσω δεδομένα κ. Τσίπρα τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Ήδη, Δ.Ν.Τ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησαν και πάλι προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το Α.Ε.Π και την ανάπτυξη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αρνητική έκπληξη», χαρακτηρίζουν, όλοι, την τριετία 2015-2017. Ο πίνακας αυτός -ξέρετε εμένα μου αρέσει, κ. Τσίπρα, να μιλάω με στοιχεία, όχι με κορώνες και με πλήρη διαστρέβλωση- δείχνει το ρυθμό μεταβολής του Α.Ε.Π.. Για το  4ο τρίμηνο του 2017, είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Ο πίνακας αυτός δείχνει την ανάπτυξη την οποία είχε η ελληνική οικονομία σε σχέση με την Κύπρο και την Πορτογαλία μεταξύ 2015 και 2017. 9,3% σωρευτική ανάπτυξη η Κύπρος την τριετία, 6,1% σωρευτική ανάπτυξη η Πορτογαλία την τριετία, 0,9% σωρευτική ανάπτυξη η Ελλάδα την τριετία που την κυβερνούσατε. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας. Γι’ αυτά είστε υπερήφανος.

Πανηγυρίζετε και φωτογραφίζεστε δίπλα με τον κ. Γκουρία. Όμως φαίνεται να μην έχετε διαβάσει το περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ που σας παρέδωσε. Στην έκθεση αυτή σημειώνεται μείωση της παραγωγικότητας, η οποία συντηρεί τους χαμηλούς μισθούς και τη φτώχεια εντός εργασίας. Αλλά και στους ανέργους, πώς πάνε αλήθεια τα πράγματα; Μόνο το 4% -προσέξτε- βρίσκει απασχόληση μέσω του ΟΑΕΔ. Μόλις το 12% των ανέργων παίρνει κάποιο βοήθημα. Όσο για τις δημόσιες επενδύσεις, που έχουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο αναπτυξιακό σας σχέδιο, το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2018 επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία σας. Και στο πρώτο εξάμηνο του 2018 -παρά τις εισροές από την Ε.Ε.- εσείς περικόπτετε τις ήδη μειωμένες δαπάνες κατά 556 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα απλό παράδειγμα τα λέει όλα: Το 2014, η Κομισιόν προέβλεπε ότι το Εθνικό Προϊόν των Ελλήνων, στο τέλος του 2018, θα ήταν 217 δις ευρώ, κ. Τσίπρα. Σήμερα, ποια είναι η πρόβλεψη; 183 δις ευρώ. Λίγο περισσότερο, ελάχιστα περισσότερο απ’ ό,τι το βρήκατε στο τέλος του 2014. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; 34 δις ευρώ χαμένα από την καταστροφική σας πολιτική. 8.220 ευρώ για κάθε οικογένεια. Τόσα χρεώσατε τους Έλληνες. Και αυτή είναι μια μόνο πτυχή της καταστροφικής πολιτικής σας. Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάρει μπροστά, τραβάτε χρήματα από την αγορά. O ΟΟΣΑ λέει ότι έχουμε από τους υψηλότερους συντελεστές και τα λιγότερα αναλογικά έσοδα. 

Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας ποιο είναι; Τέσσερις στους δέκα πολίτες θεωρούν, πλέον, τη φοροδιαφυγή ως «θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολόγησης». Αυτά καταφέρατε, κ. Τσίπρα σήμερα. Είναι πραγματικά ασύλληπτη η καταστροφή που επιφέρατε, ειδικά σε αυτούς που είναι συνεπείς φορολογούμενοι. Προσέξτε: Το 42% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το πληρώνουν όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ και αποτελούν το 3% των φορολογούμενων. Αυτοί πληρώνουν το 42% του συνολικού φόρου εισοδήματος. Καταφέρατε το ακατόρθωτο. Να εξωθήσετε, ακόμη και νομοταγείς πολίτες με κάθε τρόπο στη φοροδιαφυγή, για να μην αισθάνονται τα τελευταία κορόιδα της ανερμάτιστης πολιτικής σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με χαρά αποδέχτηκα την πρόταση της κυρίας Γεννηματά για τη σημερινή συζήτηση, όχι μόνο γιατί μου δόθηκε ακόμη μια ευκαιρία να περιγράψω την άθλια οικονομική πολιτική, την οποία ακολουθήσατε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Ούτε για να αναπτύξω, ακόμα μια φορά, τη δική μας απάντηση, που συνιστά ένα μελετημένο σχέδιο δράσης για την ανόρθωση της οικονομίας. Θεωρώ πολύ χρήσιμη την πρωτοβουλία που πήρατε κυρία Γεννηματά, καθώς βαδίζουμε προς ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το οποίο ούτε τα κόμματα ούτε και οι πολίτες έχουν επαρκή ενημέρωση.

Εδώ και αρκετούς μήνες, κ. Τσίπρα, η Κυβέρνησή σας συζητά με τους εταίρους το περιβόητο, ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το κάνατε φυσικά στα κρυφά, χωρίς να το θέσετε σε διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να το φέρετε στη Βουλή, χωρίς καμία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Και αυτό που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα -σας διαβεβαιώνω έκατσα χθες το βράδυ και το διάβασα ολόκληρο, δεν είμαι σίγουρος αν το έχετε διαβάσει και εσείς σε τέτοια λεπτομέρεια- δεν είναι τίποτε παραπάνω -κατά την άποψή μου- από ένα αόριστο ευχολόγιο. Στο οποίο συνυπάρχουν κάποιες αυτονόητες και σωστές μεταρρυθμίσεις, με αρκετές ιδεοληπτικές εμμονές και κυρίως με πολλές ασυγχώρητες γενικότητες. Και φυσικά δεν έχουμε καμία εικόνα αν αυτό είναι πραγματικά δικό σας σχέδιο, αν έχει ξαναγραφτεί από τους θεσμούς, ενσωματώνοντας ενδεχομένως δικές τους  προτεραιότητες. Διότι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το αρχικό κείμενο το οποίο στείλατε εσείς στην τρόικα. Το βέβαιο, όμως, είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, ένα συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Λείπει, όχι μόνο το όραμα -μερικές φορές μου έδωσε την εντύπωση ο συγγραφέας του ότι περίπου έκανε αγγαρεία, ότι έπρεπε να γραφτεί αυτό το κείμενο, μόνο και μόνο για να εκπληρωθεί μια τυπική υποχρέωση- αλλά λείπουν εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα βελτιώσουν το εισόδημα, θα παράγουν πλούτο.

Αλλά πάμε να δούμε, κ. Τσίπρα, όχι μόνο τι λέει το αναπτυξιακό σας σχέδιο, αλλά κυρίως τι δεν μας λέει. Στα τέλη Αυγούστου, πράγματι, τελειώνει ο ευνοϊκός ευρωπαϊκός δανεισμός, αλλά παραμένουν τα σκληρά μέτρα. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία από σήμερα να ανιχνευθεί η επόμενη ημέρα. Να αποτιμηθεί η αληθινή εικόνα και να αποκαλυφθούν οι νέοι κίνδυνοι. Διότι κίνδυνοι υπάρχουν. Τόσο από αυτό που η Κυβέρνηση βαφτίζει «έξοδο στις αγορές», όσο και από τις πολλές «ουρές» της καλοκαιρινής αξιολόγησης. Ουρές που προφανώς ανοίγουν το παράθυρο για πρόσθετες δεσμεύσεις. Και, δυστυχώς, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναβάζουν τη χώρα στο βούρκο της ανασφάλειας, όπως βουλιάζουν και πάλι την πολιτική μέσα στη λάσπη.

Εξηγούμαι: Όταν μία χώρα, κ. Τσίπρα, σταματάει να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από τους εταίρους της και βγαίνει στις αγορές οφείλει να το κάνει υπό συνθήκες ευνοϊκές. Όπως το έκανε η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Εσείς, όμως, ως συνήθως, πάτε ανάποδα στο ρεύμα. Βασίζεστε σε ένα απόθεμα, το περιβόητο cash buffer, ύψους 18 δις, το οποίο πως προήλθε αλήθεια;  Από υπερπλεονάσματα μεγαλύτερα από αυτά που σας ζήτησαν, από νέες συντάξεις τις οποίες δεν δίνετε, από οφειλές που δεν επιστρέφονται, από αποθέματα φορέων που γίνονται repos και από δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα παραμένουν αναξιοποίητοι σημαντικοί πόροι ύψους 28 δις ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και η Κυβέρνηση, με αποκλειστική της ευθύνη, έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση συνολικά του προγράμματος. Άρα, δεν μπορεί να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια. Κι όλα αυτά βαφτίζονται «μαξιλάρι» ασφάλειας. Μόνο που την επόμενη μέρα -το ξέρετε πολύ καλά- οι αγορές θα είναι πολύ αυστηρές αν εντοπίσουν οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό πισωγύρισμα. Και το σωσίβιο, το οποίο λέτε ότι έχετε εξασφαλίσει, κινδυνεύει να αποδειχθεί τρύπιο στις θάλασσες των διεθνών αγορών. Που διαπραγματεύεται, κ. Τσίπρα, σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο; Στο 4,5%. Που είναι το αντίστοιχο της Πορτογαλίας;  Στο 1,9%. Που είναι το επταετές της Κύπρου; Στο 2,5%.

Η έξοδος στις αγορές μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια βόλτα σε ναρκοπέδιο. Με δική σας ευθύνη. Εσείς κυβερνάτε τρεισήμισι χρόνια. Δεν πετύχατε την απαιτούμενη αποκλιμάκωση στα επιτόκια και την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας που θα μας εξασφαλίσουν μετά τον Αύγουστο χαμηλό κόστος δανεισμού. Κουβέντα φυσικά για όλα αυτά στο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης». Ούτε βέβαια βελτιώσατε την εικόνα του δημόσιου χρέους. Θυμίζω, για άλλη μια φορά, κ. Τσίπρα, κάτι το οποίο φυσικά δεν αναφέρεται στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης: Ότι το Δ.Ν.Τ εκτιμούσε το 2014 ότι το χρέος «κινείται σε μονοπάτι βιωσιμότητας». Έτσι δεν είναι κ. Τσακαλώτε; Κάνω λάθος; Δεν κάνω λάθος, γιατί έχω εδώ  τις αναλύσεις του Δ.Ν.Τ., που λέει ξεκάθαρα: «it appeared that no further debt relief would have been needed». Αυτό έλεγε το Δ.Ν.Τ. το 2014 για την πορεία του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα φτάσει κοντά στο 60%, το 2060. Τι λέει το Δ.Ν.Τ. στην έκθεση του 2017; «Greek debt is highly  unsustainable». «Εξαιρετικά μη βιώσιμο», μεταφράζω στα ελληνικά. Εκτοξεύετε το δημόσιο χρέος στο 195% του Α.Ε.Π. και οι ανάγκες χρηματοδότησής του στο 45% του Α.Ε.Π. Κουβέντα φυσικά για όλα αυτά στο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».

Πριν από κάποιες ημέρες ανακοινώσατε μια καταρχήν τεχνική συμφωνία, για την οποία ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών μας είπε ότι «έπρεπε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας». Έτσι δεν το είπατε;  Ενημερώστε μας, λοιπόν, σήμερα, κ. Τσακαλώτε, πόσο «νερό» βάλατε και σε ποιο «κρασί». Γιατί υποψιάζομαι ότι και εδώ κρύβονται νέες δεσμεύσεις. Που καθώς φαίνεται θα βρουν τη θέση τους στο μηχανισμό αυξημένης εποπτείας που θα μας συνοδεύει για αρκετά χρόνια ακόμα. Γιατί η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Το Μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο. Απλώς μεταλλάσσεται. Και η χώρα θα ενταχθεί σε ένα νέο αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης που θα περιορίζει σημαντικά τους βαθμούς ελευθερίας μας. Ένα πλαίσιο παρακολούθησης διαφορετικό από αυτό στο οποίο εντάχθηκε η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και βέβαια, η χώρα θα κληθεί να εφαρμόσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν ήδη ψηφίσει. Και χωρίς μάλιστα να έχουν εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση. Γι’ αυτό και λέμε ότι από τη χρηματοδότηση χωρίς Μνημόνιο, την οποία ζητούσατε το 2015, πήγαμε στο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση.

Έχετε, ήδη, ψηφίσει -θα το ξαναπούμε, να το ακούσουν και να το εμπεδώσουν οι συμπολίτες μας- τη μείωση του αφορολόγητου, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη νέα μείωση των συντάξεων. Οι δημαγωγοί που υπόσχονταν 13η και 14η σύνταξη, λήστεψαν την 12η και τώρα θα πάρουν και την 11η σύνταξη από τους συνταξιούχους. Και ακόμα δεν έχετε απαντήσει σε μια ερώτηση 46 βουλευτών μας με την οποία σας ζητούμε να δώσετε, επιτέλους, λεπτομέρειες για τις περικοπές των συντάξεων που έχετε νομοθετήσει με το νόμο Κατρούγκαλου. 

Αλλά, δυστυχώς, τα άσχημα νέα δεν σταματάνε εδώ. Για πρώτη φορά, από 1/1/2020 ο χαμηλόμισθος των 600 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Την ίδια ώρα που 2.000.000 συμπολίτες μας χρωστούν έως 500 ευρώ στην εφορία, αδυνατούν να πληρώσουν ή έστω να ρυθμίσουν αυτό το ποσό. Ήδη, έχουν καταγραφεί ένα εκατομμύριο κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν. Και, βέβαια, κάνατε μεγάλη κουβέντα για τον κατώτατο μισθό. Δεν είπατε κουβέντα για τη γενιά των 360 ευρώ, την οποία εσείς δημιουργήσατε, τους απασχολούμενους μερικής απασχόλησης, τους οποίους χρησιμοποιείτε για να αποδείξετε ότι η ανεργία μειώνεται. Αλλά βέβαια στα στοιχεία της ανεργίας δεν προσμετρούν τους 400.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ομολογουμένως μια θλιβερή επίδοση για κάποιους οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία, ως προστάτες των πιο αδυνάμων και τελικά έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους.

Κύριες και κύριοι βουλευτές, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα μας χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο εξόδου από την παρατεταμένη κρίση. Μια κρίση που μας έχει καθηλώσει στη μιζέρια και στην παρακμή. Δεν είναι ώρα ούτε για ωραιοποιήσεις, ούτε για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, το οποίο μπορεί να έρθει μόνο από ένα μεγάλο κύμα ιδιωτικών επενδύσεων. Και, ναι, πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές. Κουβέντα γι’ αυτό στο ολιστικό σχέδιο. Αντίθετα, καταλαβαίνω ότι ο ΕΝΦΙΑ θα κρατηθεί εκεί που είναι σήμερα στα 2,65 δις. Ο ίδιος ΕΝΦΙΑ τον οποίον εσείς λέγατε ότι θα καταργήσετε με ένα νόμο και με ένα άρθρο.

Από τη στιγμή που θα μειωθεί το αφορολόγητο ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πρέπει να κατέβει στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Και τα κέρδη στις επιχειρήσεις πρέπει να φορολογούνται με 20% και όχι με 29%. Λέτε ότι θα το πάτε στις 26%, δηλαδή λέτε ότι θα επιστρέψετε τη φορολογία εκεί που τη βρήκατε. Στο 26% τη βρήκατε και την πήγατε εσείς στο 29%. Ποιον κοροϊδεύετε κ. Τσίπρα, επιτέλους;  Υπάρχει στο σχέδιό σας έστω και μια αναφορά για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φορολογία ως αναπτυξιακό κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις, ειδικά σε τομείς έντασης γνώσης; Για το πως θα ξαναπάρει μπρος η οικοδομή; Τι φορολογικά κίνητρα μπορούμε να δώσουμε για επισκευές σπιτιών, για περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις; Τίποτα από όλα αυτά φυσικά δεν υπάρχει στο δικό σας σχέδιο.

Η χώρα χρειάζεται ένα «διπλό σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης», που θα ενεργοποιήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Με κίνητρα επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες, με ριζοσπαστική αξιοποίηση κεφαλαίων, όπως αυτά του ασφαλιστικού συστήματος και με μια εφάπαξ, συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους Αλλά και με δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η μάχη με τον κρατισμό, την πολυνομία, τη γραφειοκρατία, είναι μια μάχη που δεν μπορεί να χαθεί.

H Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα απαράμιλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα γίνει επιτέλους μια χώρα φιλική στην επιχειρηματική κοινότητα. Γιατί το δίλημμα της επόμενης μέρας, πράγματι, κ. Τσίπρα, είναι πολύ καθαρό. Ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές; Ποιος μπορεί να βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης; Ποιος μπορεί να παράγει πλούτο που θα διανέμεται δίκαια σε όλους; Εμείς θέλουμε οι Έλληνες να ξαναπάρουν την τύχη της ζωής τους στα χέρια τους. Και η Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Και κανείς να μην μείνει πίσω. Γι’ αυτό και επιμένουμε σε ένα παράλληλο δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους. Ναι, θέλουμε το Εγγυημένο Εισόδημα να πάει στο ένα δις για 800.000 φτωχούς συμπολίτες μας. Ένα ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο -σας θυμίζω- εμείς νομοθετήσαμε και εσείς πολεμήσατε τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής σας, για να μην ξεχνιόμαστε. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία για κάθε Ελληνόπουλο. Και, βέβαια, δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε προγράμματα που δεν αρκούνται σε επιδόματα για τους άνεργους, ειδικά τους νέους, αλλά τους επιμορφώνουν και τους οδηγούν πάλι πίσω στην παραγωγή.

Το κοστολογημένο οικονομικό μας πρόγραμμα δεν είναι, όμως, η μόνη απάντηση στα ζητούμενα της χώρας. Γιατί δεν είναι μόνο η οικονομία που απαιτεί να μπει ένα φρένο στη διαρκή υποχώρηση. Είναι η χώρα ολόκληρη που επιζητεί ένα νέο περιβάλλον με νέα αρχή. Η μείωση των φόρων, οι επενδύσεις και οι νέες δουλειές που εμείς σχεδιάζουμε, θέλουν μια άλλη ατμόσφαιρα από αυτήν του ψέματος, του διχασμού και των ρουσφετιών. Θέλουν θεσμούς που λειτουργούν και Δικαιοσύνη που εγγυάται την τήρηση των κανόνων. Η ανάπτυξη και η δημιουργικότητα δεν ανθίζουν με εγκληματίες στις γειτονιές, με κουκουλοφόρους στα Πανεπιστήμια και με Ρουβίκωνες στα πεζοδρόμια ή στα γραφεία. Θέλουν πάνω απ’ όλα ασφάλεια. Και το αίτημα της ασφάλειας προέρχεται από όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα με την ιδεολογική ή πολιτική τους ταυτότητα. Γρήγορη και αποτελεσματική διοίκηση. Παιδεία που βλέπει μπροστά και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δικαιοσύνη που απονέμεται γρήγορα. Και, βέβαια, μια χώρα που σηκώνει κεφάλι, χρειάζεται κύρος, διεθνείς συνεργασίες και σοβαρή διπλωματία. Και όχι αυτήν την αμηχανία που κρατάει ακόμη φυλακισμένα δύο παιδιά μας στην Τουρκία ή υπόγειες διαδρομές που ακολουθούνται στο ζήτημα του Σκοπιανού.

Είστε υποχρεωμένος, κ. Τσίπρα, σήμερα μάλιστα, να τοποθετηθείτε επίσημα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και του Ελληνικού λαού για το απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» που, όπως μας είπατε και είπατε και δημόσια, συζητήσατε με το Σκοπιανό ομόλογό σας. Πείτε μας, λοιπόν, ξεκάθαρα αν το έχετε ήδη απορρίψει ή αν το συζητάτε ακόμα μυστικά.

Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι Έλληνες δεν ζητούν απλά να κρίνουν όσα κάνατε ή δεν κάνετε τόσο καιρό, αλλά να επιλέξουν ποιος θα τους οδηγήσει με σχέδιο και με ασφάλεια στην επόμενη μέρα. Δεν θέλουν απλά να τιμωρήσουν αυτούς που απέτυχαν. Θέλουν το δικαίωμα στην ελπίδα. Όχι όμως στην ψεύτικη ελπίδα των ανέξοδων υποσχέσεων. Αλλά στην ελπίδα της αλήθειας. Στην αλήθεια της ελπίδας. Εκλογές λοιπόν. Εκλογές κυρία Γεννηματά. Δεν θα διαφωνήσουμε αν οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα ή σε δύο ή σε τρεις μήνες. Εμείς εξάλλου τις ζητάμε εδώ και δύο χρόνια τις εκλογές. Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθούν τα έργα απέναντι στα λόγια. Το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα απέναντι στις αερολογίες των ολιστικών σχεδίων ανάπτυξης. Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθεί η ασφάλεια απέναντι στο φόβο. Η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία απέναντι στο λαϊκισμό και την παρακμή. Και αυτή τη φορά, βέβαια, δεν βλέπω να καλείτε για ενίσχυση τους Podemos του κ. Ιγκλέσιας. Μάλλον θα απολαμβάνει την πισίνα του και δεν θα έχει πολύ χρόνο να σας διαθέσει για να σας υποστηρίξει στην προεκλογική σας εκστρατεία.

Για μια φορά, λοιπόν, κ. Τσίπρα, κάντε, επιτέλους, το σωστό. Συμφωνείτε μαζί μου, συμφωνούμε όλοι ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και η κάλπη από μόνη της είναι μια κάθαρση. Δώστε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό την ευκαιρία να πάρει θέση. Μην τον δεσμεύσετε για χρόνια για να εξασφαλίσετε μερικούς ακόμη μήνες -γιατί τόσοι είναι- στην εξουσία. Και κυρίως μην υπονομεύετε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσετε τη συντριβή σας. Ο Ελληνικός λαός είναι σοφός. Και είμαι πεπεισμένος ότι η εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών τον έχει κάνει ακόμη σοφότερο. Εμπιστευθείτε την κρίση του. Σεβαστείτε την ετυμηγορία του. Αφήστε τον να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα, γιατί αυτό αξίζει στη χώρα. Αξίζουμε καλύτερα και σύντομα ο ελληνικός λαός θα το αποδείξει στις κάλπες.

 

Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή για την οικονομία

Κύριε Τσίπρα, σας άκουσα στο τέλος της ομιλίας σας να επαναλαμβάνετε αρκετές φορές το σύνθημα «η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω» και σκέφτηκα ότι κάτι μου θυμίζει αυτό το σύνθημα. Και ανέτρεξα λίγο στη μνήμη μου. Είναι το σύνθημα το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις εκλογές του 1993. Σας το λέω απλώς για να το γνωρίζετε, επειδή μπορεί οι επικοινωνιολόγοι σας να θέλουν να το χρησιμοποιήσουν και στην προεκλογική εκστρατεία, μην εκτεθείτε. Γιατί -όπως ξέρετε- για μας δυστυχώς αυτή ήταν μια εκλογή η οποία δεν πήγε πολύ καλά.

Λοιπόν, πάμε κύριε Τσίπρα στο ζήτημα του Ρουβίκωνα. Καλοδεχούμενη η καταδίκη της απειλής, την οποία δέχθηκα  επώνυμα, από το επώνυμο ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα. Μπορώ να σας πω ότι, σε ό,τι με αφορά, μάλλον λάθος στόχο διάλεξαν. Διότι απειλές σε μένα και στη Νέα Δημοκρατία  δεν περνάνε. Αλλά το πρόβλημα -ξέρετε- δεν είναι τόσο το γεγονός ότι μια οργάνωση στοχοποιεί με αυτό τον τρόπο ή με υπονοούμενα έναν πολιτικό αρχηγό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κύριε Τσίπρα, είναι ότι εσείς, σήμερα και τις προηγούμενες μέρες, δεν δώσατε την απαραίτητη σημασία στις υπόλοιπες αναρτήσεις τις οποίες έκανε ο Ρουβίκωνας σχετικά με τις επιθέσεις που έκανε στο ΣτΕ, με το τι έκανε στο Δήμο της Τήνου, με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πρεσβείες στις οποίες επιτίθεται ανενόχλητος. Διαβάζω την ανάρτηση του κ. Καλαϊτζίδη για την επίθεση στο ΣτΕ, όπου λέει ότι «το ισόγειο του ΣτΕ, ισοπεδώθηκε, δώσαμε ένα μήνυμα σε όλα αυτά τα λαμόγια, δικαστές» κτλ. Πώς είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη πολιτεία να γίνονται ανεκτές τέτοιες αναρτήσεις, αλλά και τέτοιες πράξεις από την στιγμή που γνωρίζετε ποιοι τα κάνουν; Δεν κρύβονται. Επώνυμα τα λένε! Τι κάνετε ακριβώς για αυτό; Τι κάνει η Δικαιοσύνη -θα τολμούσα να ρωτήσω- αλλά τι κάνετε και εσείς; Έχετε ποτέ συλλάβει κάποιον από αυτούς τους κυρίους; Θυμάμαι την τελευταία φορά που είχαν εισέλθει στη Βουλή, περίπου τους δώσαμε και τα περιπολικά  για να τους επιστρέψουμε πίσω από εκεί που ήρθαν. Άρα, το ζήτημα με τον Ρουβίκωνα, κύριε Τσίπρα, είναι πολύ ξεκάθαρο. Αυτό για το οποίο σας κατηγορώ είναι πολύ συγκεκριμένο. Δείχνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Και θα πρέπει να καταλάβετε ότι δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί. Και θα πρέπει να διαλέξετε, ποιόν από τους δύο τελικά θα προστατέψετε.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίσαμε ως Νέα Δημοκρατία την επίθεση, την οποία δέχτηκε ο Δήμαρχος  Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης. Και θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό το παράδειγμα για να καταδείξω στην εθνική αντιπροσωπεία την πολύ μεγάλη άνεση να διαστρεβλώνετε γεγονότα και δηλώσεις. Αναφερθήκατε στη δευτερολογία σας στο γεγονός ότι εμείς καταδικάσαμε την επίθεση χωρίς να πούμε ποιοι την προκάλεσαν, ότι πήραμε ίσες αποστάσεις. Σας διαβάζω λοιπόν τη δήλωση, την οποία κάναμε, πρώτοι εμείς, πριν τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα για την επίθεση στον κ. Μπουτάρη. Διαβάζω: «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως». Αυτό είπαμε, κύριε Τσίπρα. Λοιπόν, ή δεν σας ενημερώνουν σωστά οι συνεργάτες σας ή ψεύδεστε συνειδητά. Ελπίζω πραγματικά να είναι το πρώτο.

Ως προς την συστηματική προσπάθειά σας να ισχυριστείτε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάποιου είδους ιδεολογική συγγένεια με τη Χ.Α., κοιτάξτε να δείτε: Εσείς μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη Κυβέρνηση. Για να μην ξεχνιόμαστε. Εσείς επιχειρήσατε μαζί με την Χρυσή Αυγή  να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Θυμάμαι ακόμα τη δήλωση του κ. Βούτση ότι είστε στους 197, διότι προσμετρούσατε την Χρυσή Αυγή στους υπολογισμούς σας. Και εν πάση περιπτώσει, κύριε Τσίπρα, για κοιτάξτε λίγο προς τον συγκυβερνήτη σας. Σας θυμίζω ότι συγκυβερνάτε με τον κ. Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Θέλετε να μου πείτε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα του μετριοπαθούς φιλελεύθερου κέντρου; Αυτό είναι; Επειδή κάθονται στο κέντρο, είναι και μετριοπαθείς; Ας σοβαρευτούμε λίγο. Δεν γνωριζόμαστε εδώ;   Κι αναρωτιέμαι μήπως κάτι δεν πάει καλά τελευταία, κ. Τσίπρα, στη συγκυβέρνηση; Διότι ο κ. Πάνος Καμμένος έχει να εμφανιστεί στην Ολομέλεια ένα δίμηνο. Ο κ. Πάνος Καμμένος δεν φαίνεται τελευταία να είναι εξαιρετικά πρόθυμος να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές. Το μόνο το οποίο σας ενώνει με τον κ. Καμμένο είναι ο εθνολαϊκισμός και η καρέκλα. Τίποτε άλλο. Ιδεολογική συγγένεια δεν έχετε και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τοποθετούνται ξεκάθαρα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, αυτά περί εκλεκτικής συγγένειας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής να τα αφήσετε.

Τώρα, ως προς την αναφορά σας για τον κ. Ψωμιάδη, νομίζω ότι ρωτάτε λάθος άνθρωπο. Μάλλον την κυρία Γεννηματά πρέπει να ρωτήσετε. Διότι, εξ όσων γνωρίζω, ψήφισε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ψωμιάδης. Λοιπόν, νομίζω ότι καταλαβαίνετε όλοι ότι μιλάμε για περιπτώσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ταυτιστούν. Δεν ξέρω ποιον ψήφισε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχει κάνει και δήλωση. Δεν ανήκει ο κ. Ψωμιάδης στη Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου το έχει δηλώσει κι ο ίδιος.

Λοιπόν, για το Σκοπιανό. Τι κατάλαβα κ. Τσίπρα απ’ αυτά τα οποία είπατε. Μας είπατε ότι διαπραγματεύεστε. Μας είπατε ότι είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί, επιτέλους, φαίνεται να υιοθετούν αυτό το οποίο εμείς επιβάλαμε ουσιαστικά ως εθνική γραμμή. Όχι απλά το erga omnes, αλλά και την αλλαγή του Συντάγματος. Μόνο που, φοβάμαι ότι εδώ, είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη φάκα. Διότι το πρόβλημα με το όνομα της Μακεδονίας του Ίλιντεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών διαθέσεων της γειτονικής χώρας. Και επειδή σας ρώτησα ευθέως αν απορρίψατε ή όχι τη συγκεκριμένη ονομασία και δεν απαντήσατε, εικάζω, ότι μπορείτε στην τριτολογία σας να πείτε ξεκάθαρα ότι “δεν συζητάμε το όνομα Δημοκρατία  της Μακεδονίας του Ίλιντεν”. Πείτε το. Τουλάχιστον να αποσαφηνίσετε τι γίνεται με αυτό το θέμα. Εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμα στο τραπέζι. Φαντάζομαι ότι ίσως γι’ αυτό επικοινώνησε μαζί σας και ο κ. Πενς και η κυρία Μέρκελ. Η εντύπωση την οποία δίνετε είναι ότι είναι κάτι το οποίο το είχατε συμφωνήσει ήδη και τώρα το ξανασκέφτεστε. Απαντήστε λοιπόν ρητά και ξεκάθαρα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας εάν το όνομα αυτό εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Και εν πάση περιπτώσει -όπως σας έχω ξαναπεί- προσέξτε λίγο όταν διαπραγματεύεστε. Κι όταν διαπραγματεύεστε μόνος σας, και ειδικά βράδυ, τίποτα καλό δεν προκύπτει για τη χώρα από τέτοιες διαπραγματεύσεις. Αρκετή ζημιά έχετε κάνει στην οικονομία, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλη βλάβη και στα εθνικά ζητήματα.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της οικονομίας. Και να ξεκινήσω με αυτό το πολύ ωραίο διάγραμμα, με τον κ. Παπανδρέου σε μία σκάλα, τον κ. Παπαδήμο σε ένα πύραυλο, κάτι ραδιενεργά σύμβολα εδώ. Μόνο που τα μπλέξατε λίγο, γιατί μάλλον δώσατε το διάγραμμα χωρίς να δείτε τι δείχνει. Το διάγραμμα δείχνει ξεκάθαρα τη ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads από τη στιγμή που ανέλαβε η Κυβέρνηση Σαμαρά. Δηλαδή κανονικά εδώ θα έπρεπε να προσθέσω ένα υποβρύχιο εγώ με τη λογική τη δική σας. Καλό είναι να κοιτάτε τι καταθέτετε στα πρακτικά διότι μπορεί να εκτεθείτε.

Αλλά μιας και μιλάμε για διαγράμματα και μεγάλος λόγος έγινε για το δημόσιο χρέος το οποίο αναμφισβήτητα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, σας απέδειξα με πολύ συγκεκριμένα τεκμήρια ότι το δημόσιο χρέος κατά το Δ.Ν.Τ. εθεωρείτο βιώσιμο το 2014 και έπαψε να θεωρείται βιώσιμο το 2017. Δεν απαντήσατε σε αυτό. Αλλά όσο σημαντικό κι αν είναι το δημόσιο χρέος, άλλο τόσο σημαντικό για τους πολίτες είναι το ιδιωτικό χρέος κύριε Τσίπρα. Θα σας δείξω λοιπόν έναν πίνακα ακόμα, ο οποίος είναι χαρακτηριστικός του αποτελέσματος της δικής σας πολιτικής για τον μέσο Έλληνα. Τι δείχνει αυτός ο πίνακας; Είναι το ιδιωτικό χρέος. Είναι οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. Το 2014, το άθροισμα των οφειλών των ιδιωτών στο Δημόσιο, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ήταν 85 δις. Το 2017 το νούμερο αυτό εκτινάχθηκε στα 132 δις. Και μετά αναλογίζεστε γιατί ζητάμε μείωση φόρων και μείωση εισφορών. Διότι έχετε οδηγήσει την οικονομία σε απόλυτη ασφυξία. Έχετε υπονομεύσει τα δημόσια έσοδα και έχετε υπονομεύσει και την ευρωστία των ασφαλιστικών ταμείων. Διότι το άθροισμα φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι μη διαχειρίσιμο για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Εξ ου και 2.000.000 Έλληνες χρωστούν στην εφορία, πολλοί εκ των οποίων χρωστούν μικρά ποσά, τα οποία κι αυτά τα μικρά ποσά αδυνατούν είτε να αποπληρώσουν είτε να τα ρυθμίσουν.

Λοιπόν, να πω πάλι ποια είναι τα τρία παραμύθια, τα τρία νέα ψέματα, τα οποία επαναλάβατε και στη δευτερολογία σας. Βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Σας ρωτώ, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, ο μηχανισμός αυξημένης εποπτείας τον οποίο έχετε συμφωνήσει είναι ο ίδιος μηχανισμός με αυτόν τον οποίο χρησιμοποίησε η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος; Η απάντηση είναι όχι. Και θα κρατήσω αυτό το οποίο είπε η κυρία Γεννηματά και θα ήθελα να το διευκρινίσετε στην τριτολογία σας. Αναφερθήκατε στην προληπτική γραμμή. Καταρχάς είπατε ότι η Νέα Δημοκρατία ζητάει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε έχω ζητήσει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε. Και να σταματήσετε να ψεύδεστε σε αυτή την αίθουσα. Ουδέποτε εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή στη συγκυρία τη σημερινή. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Αισθάνεστε άνετα, κύριε Τσίπρα, σήμερα με τα επιτόκια δανεισμού στο 4,5% να βγείτε στις αγορές και να καλύψετε τις δανειακές ανάγκες της χώρας; Θα μου πείτε αυξήθηκαν λίγο, λόγω Ιταλίας κι αυξήθηκαν παντού. Ναι, αλλά η διαφορά με τα επιτόκια, τα spreads δηλαδή, της Πορτογαλίας και της Κύπρου παραμένει η ίδια. Γιατί αν η πορεία της οικονομίας ήταν τόσο επιτυχημένη αυτά τα τρία χρόνια δεν συνέκλιναν τα επιτόκια; Και είπατε: τι διαφορετικό επιτέλους είχε η Ιρλανδία, η Κύπρος; Φαίνεται τι ήταν το διαφορετικό. Δεν είχαν Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν το διαφορετικό το οποίο είχαν. Είχαν σοβαρές Κυβερνήσεις, που έκαναν τη δουλειά τους. Μόνο σε μας προέκυψε αυτό το ατύχημα.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος -θα το επαναλάβω γιατί αρνείστε συστηματικά να το σχολιάσετε- είναι ότι έχετε προνομοθετήσει μέτρα για το ’19 και το ’20. Περικοπές φόρων και μείωση αφορολόγητου. Αυτό δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα. Αυτό συνιστά στην ουσία το 4ο Μνημόνιο, το οποίο έχετε συμφωνήσει και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Εάν πραγματικά πιστεύετε σήμερα ότι υπάρχει καθαρή έξοδος, υπάρχει πολύ εύκολη λύση: Ελάτε να νομοθετήσετε λοιπόν στη Βουλή. Καταργήστε τις μειώσεις των συντάξεων, καταργήστε και τη μείωση του αφορολόγητου και πράγματι, τότε, θα είστε πιστευτός όταν θα μιλήσετε για καθαρή έξοδο. Μέχρι που να το κάνετε αυτό, προφανώς και δεν έχετε καμία πειστικότητα όταν ισχυρίζεστε ότι η έξοδος θα είναι καθαρή.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο επιμένετε είναι ότι η οικονομία υπεραποδίδει. Σας το έχω ξαναπεί. Μην μπλέκετε τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, που είναι αποτέλεσμα μιας βάναυσης φορολογικής επιδρομής με την απόδοση της οικονομίας. Η απόδοση της οικονομίας είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι θλιβερός. Σας παρουσίασα τα στοιχεία για το ’15 και για το ’16 και για το ’17. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορούσε να είχε την ίδια πορεία με την πορεία της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Ο μόνος λόγος ήσασταν εσείς και το τι κάνατε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Γι’ αυτό δεν είχαμε αυτή την πορεία. Εάν πιστεύετε εσείς οι ίδιοι στη θεωρία του ελατηρίου, κ. Δραγασάκη, που είστε και οικονομολόγος. Θα πρέπει να δεχθείτε ότι όσο πιο βαθιά η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα εκτίναξης του ελατηρίου. Aυτό το οποίο διαφοροποιεί την Ελλάδα από την Κύπρο και από την Πορτογαλία ήταν το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, για το οποίο θα λογοδοτήσετε στις επόμενες εκλογές. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν εξιλεωθήκατε μαγικά με το γεγονός ότι κάνατε εκλογές το Σεπτέμβριο. Δεν ξεχάστηκαν όλα αυτά. Οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου είναι η ουρά, είναι τα απόνερα αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν ανήκουν πια στο Ελληνικό Δημόσιο, είναι το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Το γεγονός ότι έχουμε ακόμα capital controls. Μιλάτε για επιχειρηματικότητα, μιλάτε για εξαγωγές, τη στιγμή που έχετε ακόμα capital controls. Όλα αυτά είναι τα απόνερα αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

Tο τρίτο μεγάλο ψέμα σας είναι ότι η πολιτική σας έχει κοινωνικό πρόσημο. Ότι εσείς, ως καλοί και συνεπείς αριστεροί, είστε πάνω απ’ όλα υπέρ των πιο αδύναμων. Πετσοκόψατε το ΕΚΑΣ, μειώσατε το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, αυξήσατε το Φ.Π.Α. που χτυπάει πιο πολύ τους πιο αδύναμους, τον Ειδικό Φόρο Ενεργειακών Προϊόντων, κόψατε το επίδομα θέρμανσης. Δεν μου λέτε, όλα αυτά τους πλούσιους χτυπάνε ή τους φτωχούς; Η πραγματικότητα είναι ότι οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι επί των ημερών σας. Μιλάτε -και εγώ είμαι διατεθειμένος να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση σε άλλη ευκαιρία- για το πλαίσιο με το οποίο πρέπει να διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός. Κι εγώ πιστεύω στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και το έχω πει πολλές φορές. Αλλά αυτό δεν κρίνετε σκόπιμο να το επαναλάβετε σε αυτή την αίθουσα.

Αναρωτιέμαι: Τη στιγμή που θα επιβάλετε μείωση του αφορολόγητου και θα φορολογήσετε για πρώτη φορά αυτούς οι οποίοι παίρνουνε 580 ή 600 ή 620 ευρώ, όσα μπορεί να πάει ο κατώτατος μισθός, θα είναι ωφελημένοι τελικά στο διαθέσιμο εισόδημα τους; Μπορεί να κερδίσουν 20 ευρώ από την αύξηση του κατώτατου μισθού και θα τους πάρετε παραπάνω από έναν μισθό πίσω από την αύξηση της φορολογίας. Άρα, η πραγματικότητα κύριε Τσίπρα είναι ότι είστε εδώ, όχι για τους πιο αδύναμους, γιατί οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που επλήγησαν από τη πολιτική σας.

Και όταν επικαλείστε τα στοιχεία για την ανεργία προσέξτε λίγο και κοιτάξτε τα λίγο σε μεγαλύτερο βάθος. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι επιδοτούμενα προγράμματα πολλά εκ των οποίων δεν πληρώνονται καν. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι είναι μερική απασχόληση, δουλειές οι οποίες δεν πληρώνουν καλά και το γνωρίζετε αυτό εσείς πρώτος και καλύτερος.

Κοιτάξτε, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Ναι, εμείς θέλουμε να συμμαζέψουμε το Κράτος και να μειώσουμε τη φορολογία. Εσείς θέλετε ένα πλαδαρό Κράτος και υψηλούς φόρους. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Αν θέλουμε να το προσδιορίσουμε ιδεολογικά, αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Μας εγκαλέσατε γιατί θέλουμε να συγκρατήσουμε τους αριθμούς των προσλήψεων. Μα εγώ δεν τάζω λαγούς με πετραχήλια. Εγώ ξέρω ότι, εάν δεν κάνουμε ένα πρόσθετο συμμάζεμα στο Κράτος δεν μπορούμε τόσο εύκολα να μειώσουμε τους φόρους. Αλλά τι προέχει για εμάς; Για εμάς προέχει η ανάπτυξη και η δημιουργία πλούτου. Άρα ναι είμαστε από δυο διαφορετικούς κόσμους σε αυτό. Μείνετε εσείς, λοιπόν, με αυτή τη φορολογία, μείνετε με το μεγάλο Κράτος, μείνετε με τα πελατειακά σας ρουσφέτια, μείνετε με τους ειδικούς γραμματείς που διορίζετε δήθεν αξιοκρατικά, αλλά στην πραγματικότητα τους υποδεικνύετε με φωτογραφικές προκηρύξεις. Αυτοί είστε. Είστε δηλαδή η μετενσάρκωση όλων των δεινών που στην ουσία έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009 και το 2010.

Τελειώνω με κάτι το οποίο βρήκα ενδιαφέρον. Είπατε άλλο ένα ψέμα κ. Τσίπρα. Είπατε ότι εγώ ζητώ από τους επενδυτές να μην επενδύσουν στη χώρα μας. Είναι ψέμα αυτό κ. Τσίπρα. Είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδος πάντα ζητώ από τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας, για τον απλούστατο λόγο ότι ξέρω τι θα γίνει πολιτικά και μπορώ να τους εξασφαλίσω πολιτική σταθερότητα και ένα επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον καλό για τις επενδύσεις. Και τους λέω, αν θέλετε να έρθετε να επενδύσετε τώρα, προσβλέποντας, ναι, σε μια πολιτική αλλαγή. Αυτό λέω εγώ, αλλά εσείς που λέτε ότι τρομάζω τους επενδυτές, κύριε Τσίπρα, για να θυμηθούμε τι λέγατε ακριβώς εσείς το 2014; Αλέξης Τσίπρας: «Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ». Αφήνω στην άκρη το γεγονός του τι κάνατε στη συνέχεια. Δεν έχει καμία σημασία γιατί ήταν άλλη μια μνημειώδεις κωλοτούμπα. Τι λέγατε όμως τότε; «Και για αυτό, εμείς λέμε ότι αυτή την προοπτική θα την αποτρέψουμε», έλεγε το κ. Τσίπρας το Σεπτέμβριο. «Θα την αποτρέψουμε, και δεν είναι απειλή, αλλά κατάθεση πρότασης. Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι απέναντι στον νόμο». Κύριε Τσίπρα ποιον κοροϊδεύετε; Δώστε το στον κ. Τσίπρα, να θυμάται τι είναι αυτά τα οποία έλεγε. Έτσι να του φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη. Και κατηγορείτε εμάς, ότι τρομάζουμε τους επενδυτές;

Καλοδεχούμενοι, κ. Τσίπρα, είναι όλοι οι επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Και είναι καλοδεχούμενοι για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς πιστεύουμε στις προοπτικές του τόπου. Και επειδή πιστεύουμε και στη δυνατότητα μας, την επόμενη ημέρα, να κάνουμε τη ζωή των επενδυτών πιο εύκολη, με κανόνες, με μια νέα και γενναία συμφωνία αλήθειας μεταξύ του επιχειρηματικού κεφαλαίου και της πολιτικής ηγεσίας. Εμείς θα διασφαλίσουμε χαμηλότερη φορολογία, καλύτερη ρευστότητα, ευκολότερες αδειοδοτήσεις, και οι εργοδότες θα φροντίζουν τους εργαζόμενους τους, θα τους δίνουν κίνητρα, θα προσέχουν το περιβάλλον, και θα επιδεικνύουν κοινωνική εταιρική ευθύνη. Αυτή είναι η συμφωνία αλήθειας που προτείνουμε στην επιχειρηματική κοινότητα την επόμενη μέρα. Ναι θα έρθουν να επενδύσουν την επόμενη ημέρα κ. Τσίπρα, και η Ελλάδα θα μπορέσει επιτέλους να δει τους ρυθμούς ανάπτυξης που εσείς αποδεδειγμένα αδυνατείτε να πετύχετε.

 

Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η Κυβέρνηση κατάφερε για ακόμη μια φορά να κακοποιήσει και τον όρο “ανάπτυξη” και τον όρο “πρόγραμμα”.

Μας παρουσίασε ένα σχέδιο που δεν έχει ίχνος αναπτυξιακής λογικής και προγραμματισμού.

Αν χρειάστηκε τρία χρόνια για να το καταρτίσει, το μόνο που πέτυχε είναι να αποδείξει περίτρανα ότι η περίφημη διαβούλευση ήταν απλά άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει όραμα και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία θα υλοποιήσει αύριο από θέση ευθύνης.

Για να βγάλουμε την Κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, τη διαβεβαιώνουμε για ένα πράγμα: δεν θα προλάβει να εφαρμόσει τίποτε από το δήθεν σχέδιο που παρουσίασε στον ελληνικό λαό».

Παράδοση γραμματοθυρίδων στους δικαιούχους από τον Δήμο Ξάνθης

Ο Δήμος Ξάνθης,σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ Ξάνθης και κατόπιν έγκρισης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ως Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας, υλοποίησε και προχώρησεστην τοποθέτηση  γραμματοθυρίδων στονοικισμότης Δημοτικής ΚοινότηταςΕυμοίρου.

Τα σημεία τοποθέτησης των γραμματοθυρίδων είναι στους οικισμούς, Ευμοίρου, Παλαιάς Μορσίνης, Νέας Μορσίνης, Πετροχωρίου, Λεύκης και Λαμπρινού.

Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι συμπολίτες μας μπορούν να παραλάβουν τα κλειδιά των γραμματοθυρίδων, από την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018,από το Δημοτικό ΚατάστημαΕυμοίρου,όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.Οι δικαιούχοι, προκειμένου να παραλάβουν κλειδί της γραμματοθυρίδας, θα πρέπει να  προσκομίσουνένανπρόσφατο λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ) και την ταυτότητά τους.

Το συγκεκριμένο έργο  συμβάλλει στην ομαλή διεκπεραίωση της αλληλογραφίας των συμπολιτών μας και στην απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών,ενώ ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας.

Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων

2,3 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, το έργο της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020.

Το έργο, το οποίο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού και θα υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, προβλέπει παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργικότητας του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος από το 2016 περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Συγκεκριμένα, θα αφαιρεθεί ο ασφαλτοτάπητας της παλαιάς Εθνικής Οδού ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να ενοποιηθεί, το αρχαίο οδικό δίκτυο ανάμεσα στα μνημεία θα ανασκαφεί και θα ενοποιηθεί ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα, θα απομακρυνθούν τα χώματα και τα μπάζα από παλαιότερες ανασκαφές, θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη, θα δημιουργηθεί νέα είσοδος στα δυτικά του χώρου, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης ενώ τέλος θα γίνει αρχαιολογική τεκμηρίωση των ευρημάτων και παραγωγή του απαραίτητου πληροφοριακού υλικού για τους επισκέπτες.

Ημερίδα «Αθλητισμός και υγεία για όλους» στο Ι.Θ.Τ.Π.

Ο Α.Π.Σ. Σύλλογος Δρομέων Ξάνθης «XanthiRunners» και ο Α.Π.Σ. Διομήδης Ξάνθης διοργανώνουν ημερίδα, την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 στις 20:00, στην αίθουσα διαλέξεων «Πολυχώρος Π» Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Καπνεργατών 9, με θέμα αθλητισμός και υγεία για όλους.

Ομιλητές θα είναι οΝικολαϊδης Κων/νος (Ph.D) ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (Τομέας Προπονητικής)(M.Sc) Μεταπτυχιακό – Λιβερπουλ Μ. Βρετανίας (Τομέας Αθλητικής Φυσιολογίας) και ο Μπεμπέτσος Ευάγγελος Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Αθλητική Ψυχολογία - Εφαρμοσμένη Αθλητική Ψυχολογία.

Η ολοένα αυξανόμενη ενασχόληση με τον αθλητισμό νεαρών αθλητών αλλά και μεγαλύτερων αθλούμενων συνδυάζοντας  «άθληση και υγεία», δημιουργεί ερωτήματα που χρίζουν επιστημονικής διερεύνησης και απάντησης. 

Στα πλαίσια αυτά ο Α.Π.Σ. Σύλλογος Δρομέων Ξάνθης «XanthiRunners» και ο Α.Π.Σ. Διομήδης Ξάνθης  ξεκινούν μια σειρά από ενημερωτικές ημερίδες  ώστε να μπορέσουν να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την ενασχόληση με τον αθλητισμό σε διαφορετικά ηλικιακά επίπεδα. Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε ενεργά στα αθλητικά δρώμενα έχοντας ως κέρδος τα πολλαπλά ωφέλει της άθλησης,αλλά ταυτόχρονα η ενασχόληση αυτή θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα τεκμηριωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις και αναλύσεις ώστε να επιτυγχάνετε το « Αθλητισμός και Υγεία για όλους ».

Τα επιμέρους θέματα που θα συζητηθούν είναι:

  • Ομιλία κ. Κων/νου Νικολαΐδη, M.Sc, Ph.D

«Δρομική Οικονομία, Μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, Ζώνες προπόνησης, ανάλυση μεθόδου προπόνησης για μεγιστοποίηση απόδοσης σε αθλήματα Αντοχής»

  • Ομιλία κ. Ευάγγελου Μπεμπέτσου, Επικ. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

«Γονείς, Αυτοί που δε μας γνωρίζουν»

Καλούνται τα μέλη  και όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό να προσέλθουν στην ημερίδα για μια δημιουργική και γόνιμη ενημέρωση - συζήτηση.

Σελίδα στο Facebook απέκτησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Το συγκεκριμένο λογαριασμό διαχειρίζεται το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, σύμφωνα με την πολιτική της Ελληνικής Αστυνομίας στα social media

Πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία και τους πολίτες

Τη σελίδα της στο Facebook απέκτησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εγκαινιάζοντας μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, χρηστικής ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Η σελίδα είναι δημόσια και μπορεί να αναζητηθεί από τους χρήστες του facebook στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/gadpanmakthrakis/

Στη συγκεκριμένη σελίδα, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να εντοπίσει αναρτήσεις με αστυνομικό και ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, που αφορούν κυρίως την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και την υπόλοιπη χώρα.

Οι αναρτήσεις, οι οποίες συνοδεύονται από φωτογραφίες και βίντεο, περιλαμβάνουν ειδήσεις, χρηστικές συμβουλές, δράσεις της Αστυνομίας και θέματα που σχετίζονται με την καθημερινή προσφορά του αστυνομικού στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Τη διαχείριση του λογαριασμού έχει αναλάβει το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με την πολιτική της Ελληνικής Αστυνομίας στα social media.

Επισημάνεται ότι η σελίδα δεν παρακολουθείται όλο το 24ώρο, γι’ αυτό το λόγω παρακαλούνται οι πολίτες να απευθύνονται στα τηλέφωνα επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 100, όσον αφορά θέματα επιχειρησιακής ανταπόκρισης και συμβάντα, που χρήζουν άμεσης αστυνομικής συνδρομής.

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη απ' όπου και αν προέρχεται και εν τέλει υπονομεύει τη Δημοκρατία μας. Πόσο μάλλον η πρωτοφανής απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης που συνέβη χθες με την έφοδο στο ΣτΕ. Ούτε η χώρα, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε βέβαια οι πολίτες επιτρέπεται να γίνονται έρμαιο του κάθε Ρουβίκωνα ή άλλων ομάδων, τις οποίες η Κυβέρνηση, βέβαια, πολύ καλά γνωρίζει.

Ο κ. Τσίπρας ας υπερβεί, επιτέλους, τον εαυτό του. Και ας συνειδητοποιήσει ότι ο διχαστικός του λόγος μόνο ζημία προκαλεί στον τόπο. Κι ας διασφαλίσει, όπως οφείλει, το νόμο, την τάξη, την ασφάλεια, τη συνοχή της κοινωνίας και την ομαλή λειτουργία των θεσμών. Αυτή είναι, άλλωστε, η απαίτηση όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και πολιτική τους τοποθέτηση».

 

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ΕΛΛ.Ο.Κ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα, Τρίτη 22 Μαΐου, συνάντηση με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), με σκοπό την ενημέρωση για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς στη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι της ΕΛΛ.Ο.Κ. ανέπτυξαν στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας την ανάγκη για μια συνολική προσέγγιση πολιτικής για τον καρκίνο που θα ξεκινά από την πρόληψη και θα φτάνει μέχρι την ανακουφιστική φροντίδα.

 Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δίνει μεγάλη προτεραιότητα στα θέματα πολιτικής υγείας και ειδικά στον καρκίνο, που αποτελεί επισήμως τη δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Δήλωσε επίσης ότι προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία με την ΕΛΛ.Ο.Κ., ώστε να αξιοποιηθεί η γνώση και εμπειρία της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Ο κ. Καμμένος εισηγήθηκε σήμερα δημοσίως οι εθνικές εκλογές και οι δημοτικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές. Αγνοούμε αν ο συνήθως μεταμφιεζόμενος υπουργός Αμύνης ντύθηκε σήμερα λαγός του κ. Τσίπρα. Η ιδέα, ωστόσο, του κ. Καμμένου επιβεβαιώνει ότι η χώρα κυβερνάται από ασόβαρους ανθρώπους».

 

Κοινή δήλωση Κικίλια Δημοσχάκη

Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, με αφορμή την πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Οικονομικών για τη συνυπογραφή της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α., με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής της νυκτερινής αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Αποτελεί προσβολή στην προσφορά των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η κατά ένα έτος καθυστερημένη Κ.Υ.Α., με την οποία το ΥΠΕΘΑ προτείνει προς το Υπουργείο Οικονομικών τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της νυκτερινής αποζημίωσης, καθώς και το ανώτατο όριο ωρών σε σχέση με τις εκτελεσθείσες μηνιαίως υπηρεσίες.

Τα λόγια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ μεγάλα, αλλά το αποτέλεσμα μικρό. Χαρακτηριστικά, προβλέπεται η αποζημίωση μόνο δώδεκα (12) ωρών για εκτέλεση πέντε (5) και άνω μηνιαίων υπηρεσιών, με το καθαρό ποσό της αποζημίωσης να ανέρχεται  στα είκοσι (20) ευρώ περίπου.

Επιπλέον, παραμένει σε αμφισβήτηση η αναδρομική χορήγηση του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 127 του νέου μισθολογίου (ν.4472/17).

Ο εμπαιγμός και η πολιτική κοροϊδία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να λάβει τέλος. Αξίζουν καλύτερη και πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση».

 

Δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών στο hot-spot Σκαραμαγκά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, αποφεύγει συστηματικά να λάβει μέτρα για την τήρηση του νόμου και της τάξης εντός των κέντρων φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αυτά να μετατρέπονται σε χώρους ανεξέλεγκτης δράσης για όποιον παραβατικό μετανάστη το επιθυμεί».

Πλήρης Δήλωση

 «Τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη δομή φιλοξενίας μεταναστών Σκαραμαγκά επιβεβαιώνουν την κατάσταση γενικευμένης ανομίας που επικρατεί στη χώρα και αναδεικνύουν την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, αποφεύγει συστηματικά να λάβει μέτρα για την τήρηση του νόμου και της τάξης εντός των κέντρων φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αυτά να μετατρέπονται σε χώρους ανεξέλεγκτης δράσης για όποιον παραβατικό μετανάστη το επιθυμεί.

Καλούμε την Κυβέρνηση να διασφαλίσει άμεσα την τάξη στα hot-spots σε ολόκληρη τη χώρα, να προχωρήσει στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και να επιστρέψει τους παράνομους μετανάστες στην Τουρκία».

28χρονος υπήκοος Αφγανιστάν προωθούσε στο εσωτερικό της Ελλάδας 7 λαθρομετανάστες

Συνελήφθη σήμερα (22-5-2018) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας Ροδόπης με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 28χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας, επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Αναλυτικότερα, στη είσοδο της πόλης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 28χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Τελικά, εντός της πόλης το όχημα ακινητοποιήθηκε και ο δράστης επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι ο 28χρονος μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του διακινητή περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί όπλων, καθόσον βρέθηκε στην κατοχή του ένα μαχαίρι, το οποίο και κατασχέθηκε.

Κατασχέθηκε επίσης το παραπάνω όχημα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.

Δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης στη Δράμα

Δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης στη Δράμα με πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η δημιουργία ενός Κέντρου Πληροφόρησης για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης στη Δράμα, προϋπολογισμού 401.187 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020.

Το Κέντρο, το οποίο θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, θα δημιουργηθεί στην Αίθουσα Μελίνα στη Δράμα, θα είναι πλήρως λειτουργικό και άρτια εξοπλισμένο. Για την πληροφόρηση των επισκεπτών, το Κέντρο θα κάνει χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων και θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου.

Στόχος είναι οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς της Ροδόπης και να ενισχυθεί η περιβαλλοντική τους συνείδηση ώστε να καταστούν ενεργοί πολίτες, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ολοκλήρωση της επανέκθεσης και επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης

1,6 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ για την ολοκλήρωση της επανέκθεσης και την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, το έργο της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης, προϋπολογισμού 1.642.970 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020.

Το έργο, το οποίο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού, προβλέπει τις απαραίτητες εργασίες και προμήθειες ώστε να ολοκληρωθεί η επανέκθεση του Μουσείου και να καταστεί αυτό πλήρως λειτουργικό.

Ειδικότερα, θα εγκατασταθούν νέες προθήκες και συστήματα φωτισμού, θα γίνουν αρχιτεκτονικές αποκαταστάσεις σε διάφορες αίθουσες του Μουσείου, θα τοποθετηθούν νέοι αποθηκευτικοί χώροι, θα δημιουργηθούν ψηφιακές εφαρμογές στον εκθεσιακό χώρο, θα γίνει η αρχαιολογική τεκμηρίωση των εκθεμάτων και η παραγωγή του πληροφοριακού υλικού που προορίζεται για τους επισκέπτες (οδηγός μουσείου, μεταφράσεις κειμένων, εποπτικό υλικό κτλ.)

Με την ολοκλήρωση του έργου, οι εκθεσιακοί και οι αποθηκευτικοί χώροι του Μουσείου θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένοι και λειτουργικοί.

Ημερίδα με θέμα "Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ" από το ΕΒΕ Ξάνθης

Το Επιμελητήριο Ξάνθης διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου (Βασ. Κωνσταντίνου 1, Ξάνθη).

Σημαντικά σημεία στην εφαρμογή της Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.:

  • Συνάπτεται Σύμβαση Μαθητείας μεταξύ εργοδότη και μαθητευόμενου.
  • Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν αποζημίωση ίση με το 75% του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη.
  • Μετά την αφαίρεση της επιδότησης του ΥΠΠΕΘ, η οικονομική επιβάρυνση για τον εργοδότη ανέρχεται στα 9,35€ ημερησίως.
  • Για ημέρες κανονικής άδειας (12 συνολικά, ημέρες ασθένειας (βάσει των αρθ. 657-658 του Α.Κ.), δώρα κ.λπ., το ποσό καταβάλλεται ολόκληρο από τον εργοδότη.
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται έναν (1) μαθητευόμενο.
  • Οι εργοδότες που απασχολούν 1-10 άτομα, μπορούν να προσφέρουν 1-2 θέσεις μαθητείας.
  • Ένας εργοδότης μπορεί να ζητήσει συγκεκριμένο μαθητευόμενο (δεσμευμένη θέση).
  • Σε περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι προσφερόμενες θέσεις, δύνανται να καλύπτονται από μαθητευόμενους άλλης εκπαιδευτικής δομής αντίστοιχης ειδικότητας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ