Log in
updated 7:37 AM UTC, Jul 20, 2018
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2018

Μην κάνετε αυτό το κακό στα παιδιά σας. Πείτε όχι στο μειονοτικό σχολείο

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα
Μπορεί εκπαιδευτικοί και μαθητές να βρίσκονται στη μέση των καλοκαιρινών τους διακοπών ωστόσο σε έναν μήνα και κάτι θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από την οποία όπως κάθε χρόνο, γονείς και δάσκαλοι περιμένουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά.
Μόνο που αυτό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σίγουρα δε μπορεί να έρθει μέσα από τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία και τους λόγους που αυτό δε μπορεί να συμβεί τους έχω εξηγήσει δεκάδες φορές σε παλαιότερα άρθρα μου για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ως γονιός έχω την εμπειρία της φοίτησης των παιδιών μου σε ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο της πόλης κι άρα ξέρω από πρώτο χέρι την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο μειονοτικό και στο ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο.
Βέβαια το γεγονός ότι ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία δεν υπάρχουν στα πομακοχώρια της Ξάνθης οδηγεί τους περισσότερους γονείς στη σκέψη πως το μειονοτικό σχολείο που λειτουργεί στο χωριό τους αποτελεί μονόδρομο για τα παιδιά τους.
Τεράστιο λάθος. Μπορεί στα πομακοχώρια να μη λειτουργούν ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία αλλά υπάρχουν και τα γνωστά μαθητικά δρομολόγια στα οποία έχουν δικαίωμα όλοι οι γονείς της ορεινής Ξάνθης.
Με λίγα λόγια, δε χρειάζεται να μετακομίσει κάποιος στην πόλη της Ξάνθης για να γράψει το παιδί του σε ένα ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο κι ούτε φυσικά χρειάζεται να το μεταφέρει ο ίδιος με δικό του όχημα σε καθημερινή βάση από το χωριό στο σχολείο της πόλης. Αυτό είναι υποχρεωμένη να το αναλάβει η ελληνική πολιτεία αφού ως τώρα δε φρόντισε να ιδρύσει ελληνόφωνα δημοτικά στα πομακοχώρια.
Κανένας δε μπορεί να σας αρνηθεί τα μαθητικά δρομολόγια κι αν το κάνει κάποιος, θα έχει παρανομήσει και θα έχετε κάθε δικαίωμα να τον καταγγείλετε στις αρμόδιες αρχές.
Θα το εξηγήσω με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια ώστε να γίνει κατανοητό απ’ όλους διότι μάλλον εσκεμμένα δεν υπάρχει η σωστή πληροφόρηση.
Αν κάποιοι γονείς ζητήσουν τη μεταφορά των παιδιών τους με μαθητικά δρομολόγια (λεωφορείο, ταξί) από το χωριό σε μειονοτικό σχολείο της πόλης, το αίτημα τους αυτό ασφαλώς δε μπορεί να γίνει δεκτό διότι το σχολείο που ζητάνε στην πόλη υπάρχει και στο χωριό τους.
Αν όμως κάποιος ζητήσει τη δωρεάν μεταφορά του παιδιού του από το πομακοχώρι σε ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο της πόλης, ένα σχολείο δηλαδή που δεν υπάρχει στο χωριό του αλλά μόνο στην πόλη, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν δεκτό το αίτημα του αυτό.
Κι αν σας πουν πως το παιδί σας δε μπορεί να πάει σε σχολείο της πόλης επειδή σχολείο υπάρχει και στο χωριό σας, να ξέρετε ότι σας λένε ψέματα και η απάντηση που πρέπει να τους δώσετε είναι πως το ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο που ζητάτε στην πόλη δεν υπάρχει στο χωριό σας.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα, μην πέφτετε στην παγίδα τους. Δε μπορούν, δεν έχουν το δικαίωμα να μη δεχτούν παιδιά από τα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης σε ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία της πόλης.
Για τις σχετικές λεπτομέρειες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Νωρίς το πρωί βρέθηκε στη Σητεία όπου και συναντήθηκε με τον τοπικό σύλλογο αλιέων. Στη συνέχεια μετέβη προς το Δημαρχείο Σητείας όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μεταξύ άλλων την εξής επισήμανση για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (BOAK): «Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, από την Σητεία μέχρι την Κίσσαμο, θα ολοκληρωθεί. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα νησί του μεγέθους της Κρήτης και της οικονομικής σημασίας της Κρήτης, στερείται σήμερα μια βασική υποδομή την οποία διαθέτουν όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων, των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, έχει εκσυγχρονιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Υπάρχει μια μεγάλη μαύρη τρύπα στη χώρα και αυτή είναι ο ΒΟΑΚ. Ο ΒΟΑΚ, λοιπόν, είναι το πρώτο -το τονίζω- έργο πανελλήνιας εμβέλειας και είναι έργο προτεραιότητας για την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.»
Σε σχέση με τις αλλαγές που επιχειρεί η Κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι «ο Κλεισθένης θα οδηγήσει σε δημοτική ακυβερνησία. Διότι οι Δήμοι είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας και παρέχουν μια σειρά από βασικές υπηρεσίες, από τις οποίες εξαρτάται η ποιότητα ζωής και τελικά η οικονομική και κοινωνική ευημερία. Η απλή αναλογική, όπως ψηφίστηκε από τον κ. Σκουρλέτη, ισοδυναμεί με ακυβερνησία ή οδηγεί σε ένα πλαίσιο συναλλαγής, το οποίο δεν θα ευνοήσει τελικά την καλή διακυβέρνηση στους Δήμους. Αποτελεί δική μου προσωπική δέσμευση ότι, σε περίπτωση που οι εθνικές εκλογές -όπως θα το θέλαμε- γίνουν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο νόμος θα ξαναλλάξει. Και σε πρώτη φάση, για τις επόμενες εκλογές, θα επιστρέψουμε, για λόγους απλούστευσης και ταχύτητας, στο υφιστάμενο δοκιμασμένο σύστημα»
Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Το δικό μου αναπτυξιακό όραμα είναι ένα τρίγωνο το οποίο συνδέει τον ποιοτικό τουρισμό με τον πολιτισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Αυτό είναι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για το μέλλον. Δεν είναι μόνον ο τουρισμός όπως τον γνωρίζαμε. Είναι ο τουρισμός ο οποίος σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, αναδεικνύει τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, ο οποίος υπάρχει εδώ στην περιοχή και αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, όχι μόνο με τις νέες ανασκαφές, αλλά και με το λαογραφικό και το θρησκευτικό πλούτο τον οποίο διαθέτει η περιοχή»
Επιπλέον σημείωσε πως «είναι αστείο η σημερινή κυβέρνηση, της οποίας το μόνο μέλημα είναι το πως θα μεγαλώσει το κράτος για να σας βάλει περισσότερους φόρους, να πληρώνετε για το μεγάλο κράτος, να κόπτεται ξαφνικά για ιδιωτικές επενδύσεις, όταν τίποτα στον βίο της μέχρι σήμερα δεν μας έχει πείσει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την ιδιωτική πρωτοβουλία και για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε πράξη το δικό μας σχέδιο και όραμα, το οποίο, αν έπρεπε να το συνοψίσω σε 15 λέξεις, θα έλεγα, πως είναι οι εξής: Λιγότεροι φόροι και εισφορές σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικότερο κράτος, περισσότερες επενδύσεις και δουλειές, ασφάλεια και σιγουριά για όλους. Αυτό μπορείτε να περιμένετε από τη Ν.Δ., από την επόμενη κυβέρνησή μας». Τέλος σε σχέση με το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους ανέφερε: «Μιλάμε συχνά για τους ανθρώπους οι οποίοι είναι χρεωμένοι. Και πράγματι πρέπει να δώσουμε μια ρεαλιστική δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς οι οποίοι μπορούν να επιβιώσουν. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν θα έχω κάποιο τρόπο να επιβραβεύσω, έστω και λίγο, τους συνεπείς. Διότι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί συνεπείς επιχειρηματίες, οι οποίοι αγωνιούν και πασχίζουν και κάθε μήνα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και οι οποίοι αισθάνονται πολύ συχνά σαν κορόιδο. Δεν πρέπει να αισθάνεστε κορόιδο. Ο συνεπής πρέπει με κάποιο τρόπο να επιβραβεύεται. Όπως πρέπει να δώσουμε - το τονίζω - μια ρεαλιστική δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν που υπέφερε, δεν τα κατάφερε και βρίσκεται σήμερα χρεωμένος. Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι σήμερα οι οποίοι δεν βλέπουν πουθενά και κανένα μέλλον».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στην Ιεράπετρα όπου αρχικά συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο φράγμα Μπραμιανών. Το φράγμα το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ‘70 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, καθώς από το νερό που συγκεντρώνεται αρδεύονται σημαντικές γεωργικές εκτάσεις. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που επισήμαναν και οι κάτοικοι είναι η απουσία υποστηρικτικών έργων στο φράγμα. Ανέφεραν μάλιστα ότι τα τελευταία έργα έγιναν επί Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση του φράγματος. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στις εργασίες που χρειάζονται για τη διασφάλιση των απαιτούμενων υδάτινων πόρων για την περιοχή.
Κατόπιν, ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε στην Ιεράπετρα και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες της πόλης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Κρήτης
Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Κρήτης στο Δημαρχείο Ιεράπετρας με θέμα: «Λειψυδρία στην Κρήτη-Δίνουμε Λύσεις»
Κατά τη συζήτηση, η οποία διήρκεσε συνολικά δύο ώρες, τέθηκε επί τάπητος τόσο το ζήτημα της λειψυδρίας στην Κρήτη όσο και άλλα τοπικά προβλήματα τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε μεταξύ άλλων τις εξής επισημάνσεις ως προς τη διαχείριση του προβλήματος:
«Πρώτον, ως προς την οργάνωση παραγωγής της πολιτικής, έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης όταν μιλάει για την ανάγκη να διαχειριστούμε ενιαία το πρόβλημα σε επιπεδο Κρήτης. Έχει, επίσης δίκιο όταν λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος να είναι υπεύθυνος: o Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ένας φορέας ο οποίος προήλθε από τη συγχώνευση δύο αναπτυξιακών φορέων και ο οποίος σήμερα δυστυχώς έχει στερηθεί σημαντικών αρμοδιοτήτων επειδή ο αρμόδιος Υπουργός τον έχει καταστήσει στην ουσία ένα αδειανό πουκάμισο»
Επισήμανε κατόπιν τα θετικά παραδείγματα άλλων χωρών από τα οποία θα πρέπει να αντλήσουμε χρήσιμες γνώσεις για να καταπολεμήσουμε τις παθογένειες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι και τόνισε:
«Είχα βρεθεί πριν απο δυο μήνες στο Ισραήλ. Και συζητούσα με τον Πρωθυπουργό του την τεράστια πρόοδο την οποία έχει κάνει το Ισραήλ στη διαχείριση των υδάτων. Στην κυριολεξία δεν αφήνουν σταγόνα να πάει χαμένη. Αναφέρθηκαν τα σχετικά στοιχεία. Εδώ είμαστε σπάταλοι ακόμα με το νερό μας. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Με αλλαγή νοοτροπίας ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε τη χρήση του νερού, συνολικά. Και αυτό αφορά όλους τους χρήστες, αφορά τους αγρότες, αφορά τους επιχειρηματίες αφορά την ίδια τη δημόσια διοίκηση. Το 85% των υδάτων πηγαίνουν στην άρδευση και μόλις το υπόλοιπο πηγαίνει στην ύδρευση - άρα το μεγάλο πρόβλημα είναι εκεί - και ένα μεγάλο κομμάτι του νερού χάνεται. Γιατί χάνεται; Γιατί τα δίκτυα μας είναι ατελή και υπάρχει μεγάλη σπατάλη. Άρα, πριν σκεφτούμε μεγάλα έργα -κάποια από τα οποία είναι απαραίτητα- ας δούμε ποιες είναι εκείνες οι μικρές παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Κράτησα αυτό το οποίο είπε ο Δήμαρχος ως κάτι πολύ σημαντικό: φθηνό νερό για όλους, αλλά ακριβό νερό για τους σπάταλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε τη χρήση του νερού με πιο μεθοδικό τρόπο, να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και ενδεχομένως να δίνουμε αντικίνητρα σε αυτούς οι οποίοι εξακολουθούν σήμερα να είναι σπάταλοι».
Ειδικά για τη δυνατότητα επανάχρησης νερού μετά την επεξεργασία του από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς, έκανε την παρακάτω επισήμανση:
«Πετάμε στη θάλασσα νερό το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε - υπό προϋποθέσεις πάντα - για άλλες χρήσεις. Έχω υπόψη μου το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα στο νομικό πλαίσιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, η κεντρική κατεύθυνση την οποία μπορώ να δώσω στο κράτος είναι να διευκολύνουμε τους Δήμους και τους ιδιωτικούς φορείς στο να μπορούν να επαναχρησιμοποιούν υπό προϋποθέσεις το νερό από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα οποία η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα ενθαρρύνει:
«Στα ζητήματα του ιδιωτικού τομέα και της ύδρευσης, ας δούμε τι έχουν κάνει τα ξενοδοχεία τα οποία είναι μεγάλοι καταναλωτές νερού. Η ιδιωτική πρωτοβουλία συχνά είναι πιο μπροστά επειδή μπορεί να δει το όφελος της εξοικονόμησης και μπορεί να αντιληφθεί και το χρόνο απόσβεσης μιας επένδυσης. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω και σε εσάς: εμείς θα δώσουμε κίνητρα για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων. Είτε αυτό σημαίνει εκσυγχρονισμό ενεργειακής αναβάθμισης, αντικατάσταση κουφωμάτων και βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος, είτε σημαίνει μονάδες αφαλάτωσης. Θα δώσουμε κίνητρα τα οποία μπορεί να είναι οικονομικά, μπορεί να είναι και κίνητρα συντελεστή δόμησης. Διότι το τελικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια τέτοια παρέμβαση θα είναι θετικό. Άρα, σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, θα ενισχύσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία ούτως ή άλλως κινείται σε αυτή τη κατεύθυνση».
Για την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με τις τοπικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, ανέφερε:
«Έχουμε μια πολύ δυνατή ερευνητική βάση εδώ στην Κρήτη. Αλλά ταυτόχρονα η έρευνα την οποία κάνουμε συχνά δεν είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή και την πραγματική οικονομία. Πρέπει να συνδεθεί πολύ περισσότερο. Και στα ζητήματα της διαχείρισης του νερού θα ήθελα οι ερευνητικοί φορείς της Κρήτης -το Πολυτεχνείο, το ΙΤΕ- να είναι στην πρώτη γραμμή. Και στην πρώτη γραμμή, επίσης, της συνεργασίας με άλλες χώρες, οι οποίες είναι πιο προχωρημένες απ’ ό,τι είμαστε εμείς στα ζητήματα αυτά».
Τέλος, αναφερόμενος στις ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης και ειδικά του Λασιθίου, έκανε τις εξής επισημάνσεις:
«Η Κρήτη είναι μια, είναι ενιαία και η αναπτυξιακή της δυναμική είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η αναπτυξιακή δυναμική του Λασιθίου είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι είναι ένας τόπος ο οποίος δεν έχει την ίδια τουριστική ανάπτυξη -ειδικά στο Ανατολικό του τμήμα- με την υπόλοιπη Κρήτη και οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι λεπτομερές, συγκεκριμένο, οριζόντιο, αλλά είναι ταυτόχρονα και περιφερειακό. Και στα ζητήματα των μεγάλων προτεραιοτήτων που αφορούν στη Κρήτη -σε συνδυασμό με την Περιφέρεια, η οποία χειρίζεται μεγάλα αναπτυξιακά κονδύλια- θα δώσουμε λύση. Και κυρίως θα απελευθερώσουμε το δυναμισμό των Κρητικών, αυτή τη μεγάλη αναξιοποίητη πηγή πλούτου την οποία έχουμε. Θα απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα των επιχειρηματιών αυτού του τόπου ώστε να επενδύσουν. Θα διευκολύνουμε τις επενδύσεις, θα απλοποίησουμε τη γραφειοκρατία, θα δώσουμε φορολογικά κίνητρα, για να μπορέσει η Κρήτη να γίνει πραγματική πρωταγωνίστρια. Έτσι όπως μας αξίζει, έτσι όπως της αξίζει».

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Άγνωστη η τύχη των 226 εκ. ευρώ για την προστασία και τη βιωσιμότητα των ελληνικών δασών, που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ από ευρωπαϊκούς πόρους. Αναρμόδιος δηλώνει σε απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης».
Πλήρης Δήλωση
«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται την αρμοδιότητα και την ευθύνη του για μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, όπως το Μέτρο 8 “Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών”, κρυπτόμενος πίσω από την προβλεπόμενη εκχώρηση διαχείρισής τους στη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αντί να απολογείται για την αβελτηρία του στην αξιοποίηση πολύτιμων κοινοτικών πόρων, ύψους 226 εκ. ευρώ, δεσμευμένων από την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, και να σπεύσει άμεσα να ελέγξει την απορρόφησή τους, ή ακόμη και να ανακαλέσει την εκχώρηση σε περίπτωση μη επίτευξης προόδου , ως τελικός συντονιστής και εποπτεύων, αποποιείται τις ευθύνες του και ρίχνει το μπαλάκι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στον μακροβιότερο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της τελευταίας δεκαπενταετίας, που όφειλε τουλάχιστον να γνωρίζει τα βασικά, κοινοποιούμε τη νομοθεσία προς ενημέρωσή του και προς απόδειξη της πλήρους ευθύνης του.
Ο κ. Αποστόλου, με την παράλογη προσέγγισή του περί εκχώρησης, θα καταλήξει, ακόμη και για τα Προγράμματα των Νέων Αγροτών, για τα Σχέδια Βελτίωσης, για τα προγράμματα Leader, να παραπέμπει στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις Περιφέρειες…
Απαιτείται, επιτέλους, λίγη σοβαρότητα».

Varví vadá ad razbíta künke na Kiméria – Ad DEIAX so éshte ne hodili da vídet kakvá zaráre íma

Annók razbíta künke trâbava da íma faf zhókne póte ye atpresh kapíno na Kiméria óti ad ásfaltono izllíza vadá. Kákna no kázavot insán ad Kiméria íma dva déne atkák zafáti da izlíza vadá ad pótene. Éshte ad seftôto so zóli telifóna na DEIAX za da kázhot óti na inazí màsto varví vadá allá so da isâ níkotri ne hódili da vídet kakná stánava i kakvá zaráre íma i vadána si éshte varví. 

  • Κατηγορία Habereve

Σπασμένος σωλήνας απέναντι από το ΚΑΠΗ Κιμμερίων – Άφαντη η ΔΕΥΑΞ

Με το τμήμα ειδήσεων της XANTHINET επικοινώνησε πριν λίγη ώρα κάτοικος των Κιμμερίων προκειμένου να μας ενημερώσεις πως σε δρόμο ο οποίος βρίσκεται απέναντι από το ΚΑΠΗ Κιμμερίων φαίνεται να έχει σπάσει κάποιος σωλήνας αφού εδώ και 2 μέρες αναβλύζει νερό από την άσφαλτο. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η ΔΕΥΑΞ ειδοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή αλλά μέχρι τώρα δεν έχει σπεύσει στο σημείο κάποιο συνεργείο ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη. 

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (18-7-2018), στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, απ ό αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 26 και 22 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκαέξι (16) μη νόμιμους μετανάστες. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει έναν ακόμη άγνωστο μέχρι στιγμής δράστη, συνεργό του 26χρονου διακινητή.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης εντόπισαν σε αγροτική περιοχή του Αρδανίου Έβρου δύο οχήματα (Ι.Χ.Ε. και Ι.Χ.Φ.) και δύο διακινητές να έχουν επιβιβάσει στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο , μη νόμιμους μετανάστες.


Μόλις οι δύο δράστες αντιλήφθηκαν την επικείμενη σύλληψή τους, ο 26χρονος επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως ακινητοποιήθηκε αμέσως και συνελήφθη, ενώ ο συνεργός του διέφυγε, οδηγώντας αρχικά το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και στη συνέχεια κινούμενος πεζός σε παρακείμενη θαμνώδη περιοχή.
Σε έλεγχο που ακολούθησε στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές προωθούσαν, παράνομα, στην ενδοχώρα δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.
Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το βράδυ, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 22χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.


Πλησίον του κόμβου Ιάσμου, ο δράστης ακινητοποίησε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως ακινητοποιήθηκε άμεσα από τους αστυνομικούς και συνελήφθη.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι ο 22χρονος μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.
Σημειώνεται ότι οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος των δύο δραστών περιλαμβάνουν επίσης το αδίκημα της αντίστασης, καθόσον αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψή τους.
Κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και το χρηματικό ποσό των 160 ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών Αλεξανδρούπολης και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Συνελήφθη 60χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει έναν ακόμη 55χρονο ημεδαπό
Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 13 δενδρύλλια κάνναβης, 84 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και σπόροι κάνναβης
Συνελήφθη χθες (18-7-2018) το μεσημέρι, στις Σάπες Ροδόπης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 60χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επίσης έναν 55χρονο ημεδαπό, ο οποίος δεν εντοπίστηκε και αναζητείται.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, εντόπισαν στην οικία των δραστών και σε αύλειο χώρο της:
• 1 δενδρύλλιο κάνναβης, ύψους 1,8 μέτρων
• 84 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
• 1 γυάλινο βάζο με σπόρους κάνναβης
• 13 πλαστικά δοχεία με φυτόχωμα, που χρησιμοποιούνται για το αρχικό στάδιο καλλιέργειας των φυτών κάνναβης
• 1 μαχαίρι, συνολικού μήκους 30 εκατοστών
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν επίσης ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρακείμενο της οικίας, εντός του οποίου οι δύο δράστες καλλιεργούσαν 12 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,1 έως 2 μέτρα.
Από τους παραπάνω χώρους κατασχέθηκαν τα δενδρύλλια κάνναβης, οι ποσότητες ναρκωτικών, οι σπόροι κάνναβης, τα πλαστικά δοχεία με το φυτόχωμα, το μαχαίρι, πλήθος πλαστικών δοχείων και δύο κινητά τηλέφωνα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής

Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ για τη γέφυρα του Παρανεστίου

Σύσκεψη με θέμα την ασφάλεια της γέφυρας του ποταμού Νέστου στην Εθνική Οδό 14 στο Παρανέστι, καθώς και την κατασκευή μιας νέας γέφυρας στο ίδιο σημείο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κομοτηνή υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος σε θέματαυποδομών και περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.
Εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτοψίας που πραγματοποιούν στη γέφυρα οι τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕ Δράμας, μετά την εντολή του κ. Μέτιου τον περασμένο Σεπτέμβριο για εξέταση όλων των γεφυρών του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας προκειμένου να καταρτιστεί μητρώο με βάση το επίπεδο ασφαλείας τους.
Αποφασίστηκε να διατεθούν άμεσα 200.000 ευρώ για εργασίες υποστήλωσης σε τμήμα της γέφυρας και δόθηκε η εντολή στην τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Δράμας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σήμανσης, ρύθμισης της κυκλοφορίας και ενημέρωσης των οδηγών που διέρχονται από το σημείο.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η κατασκευή μιας νέας γέφυρας σε κοντινή απόσταση από την υπάρχουσα. Για τον σκοπό αυτό, η Περιφέρεια θα διαθέσει σε πρώτη φάση τα απαραίτητα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να γίνει η μελέτη του έργου.

Δηλώσεις προέδρου της ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις:

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι καταναλωτές το πρώτο 10ήμερο των φετινών εκπτώσεων
«Όπως είναι γνωστό, οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν πριν δέκα ημέρες, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου Συλλόγων-Μελών της ΕΣΕΕ, σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων οι καταναλωτές είναι αρκετά επιφυλακτικοί και διστακτικοί. Είναι προφανές ότι η αγοραστική αμηχανία που παρατηρείται επηρεάζεται από τη χρονική σύμπτωση με τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Στις περισσότερες αγορές της Αττικής η κίνηση έως τώρα δείχνει αρκετά υποτονική, με εξαίρεση την περίπτωση της Καλλιθέας και της Κηφισιάς, όπου παρατηρείται μια αυξημένη κίνηση με ανοδική τάση για φέτος. Η αγορά της Θεσσαλονίκης κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε αντίθεση με την Πάτρα, όπου ο Εμπορικός Σύλλογος δήλωσε ικανοποίηση από το πρώτο δεκαήμερο. Στην εμπορική αγορά της Αθήνας, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να παρατηρείται τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κίνηση της αγοράς την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν μάλλον απογοητευτική, αφού δεν ξεπέρασε το τζίρο μιας απλής καθημερινής.
Για την εμπορική αγορά της Αθήνας, εκτιμάται ότι συνολικά οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν τελικά χαμηλότερα από πέρυσι με τους Έλληνες καταναλωτές να κρατούν «μικρό καλάθι». Ελπίδες και προσδοκίες εξακολουθούν να διατηρούνται από τον τουρισμό και την «εισαγόμενη κατανάλωση», γι’ αυτό θα περιμένουμε να κάνουμε συνολικό ταμείο τον Σεπτέμβριο. Ο κλάδος που δείχνει μία βελτίωση λόγω της εκπτωτικής περιόδου είναι η γυναικεία ένδυση και υπόδηση, ενώ η κίνηση στα εποχιακά είδη παραμένει σταθερή σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Οι εκπτώσεις έχουν ακόμα πολύ δρόμο και τα επόμενα τέσσερα δεκαήμερα θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε».

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Σάββατο 21-7-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Κουτσοῦ.
Κυριακή 22-7-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Διομηδείας.
Τρίτη 24-7-2018 ΩΡΑ: 19:00-20:30Μέγας Ἑσπερινός εἰς τον πανηγυρίζονταἹερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.
Τετάρτη 25-7-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:00Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.
ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων.
Πέμπτη 26-7-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:30Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων.
ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Παλαιοῦ Ὀλβίου.
Πέμπτη 27-7-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα υπάρχει για να ερμηνεύει στην πράξη, και με ένα γεγονός ιστορικό, το τι εννοεί ο ψαλμωδός όταν προτρέπει τον προσευχόμενο άνθρωπο: «επίρριψον επί Κύριον την μέριμνάν σου, και αυτός σε διαθρέψει». Ο Χριστιανισμός δεν οδηγεί τον άνθρωπο στο να πετάει στα σύννεφα. Ενδιαφέρεται εξίσου για τις ανάγκες σώματος και ψυχής, γιατί ο άνθρωπος αγιάζεται ως ψυχοσωματική ενότητα κι επομένως υφίσταται ο αμέριστος σεβασμός και για τα δύο.
Γιατί όμως ο ψαλμωδός όταν καλεί τον άνθρωπο να αναθέσει το κάθε του πρόβλημα, την κάθε του μέριμνα, την κάθε φροντίδα για την ασφάλεια και τη σωτηρία του στον Κύριο της δόξης, το συνδυάζει με την κάλυψη των βιοτικών αναγκών;
Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Χριστός χειρίζεται με τρόπο πνευματικό ένα πρόβλημα καθαρά υλικό. Από ώρα τον ακολουθούν άνθρωποι πολλοί, «άνδρες ωσεί πεντακισχίλιοι χωρίς γυναικών και παιδίων», δηλαδή περίπου πέντε χιλιάδες άνδρες, χωριστά οι γυναίκες και τα παιδιά. Που τον ακολουθούν; Σε έρημο τόπο, όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα προμήθειας των απαραίτητων τροφίμων. Γιατί τον ακολουθούν; Σαγηνευμένοι από το κήρυγμά του, ενθουσιασμένοι από τις αλήθειες που αποκαλύπτει, γεμάτοι επιθυμία να ζήσουν κοντά Του.
Πολύ λογικά οι μαθητές σπεύδουν να υπενθυμίσουν στον Διδάσκαλο ότι πέρασε η ώρα και τόσος κόσμος μέσα στην ερημιά δεν θα μπορέσει να βρει τρόφιμα. Μάλλον πρέπει να τους αφήσει να φύγουν. Ενδιαφέρονται οι μαθητές και εκφράζουν αγάπη έχοντας την έγνοια τόσων ανθρώπων. Περισσότερο όμως τους νοιάζεται ο Χριστός μας. Στη συνέχεια πραγματοποιεί το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων, με το οποίο χορταίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.
Ο Χριστός μαζεύει τα περισσεύματα, αφού όλοι χόρτασαν, για να διδάξει το μέτρο στα αποκτήματα μας. Όλοι δικαιούμαστε ό,τι μας χρειάζεται, για να διαβιώσουμε με αξιοπρέπεια στη ζωή αυτή. Το επιπλέον όμως δεν μας ανήκει, αντίθετα, είναι το μέσο που έχουμε στα χέρια μας για ν' αποδείξουμε τι έχουμε στην καρδιά μας. Το περίσσευμα ανήκει στον εμπερίστατο αδελφό μου και εναπόκειται σ' εμένα να βρω τρόπο να το διοχετεύσω προς αυτόν.
Δεν αφήνει ο Χριστός να κυριαρχήσει η σπατάλη. Δεν αφήνει να πεταχτεί τίποτε. Μαζεύει για να μπορεί να δώσει. Κι αυτό το παράδειγμα του Χριστού αποτελεί την άσειστη βάση επάνω στην οποία η Εκκλησία μας οικοδομεί αιώνες τώρα το προνοιακό της έργο.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Μανώλη Φανουράκη για τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε από γιο Αντιδημάρχου

Αναλυτικά η δήλωση του:
Από τη μια, βία με ονοματεπώνυμο.
Από την άλλη, εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης γνωστών και άγνωστων, φίλων και συμπολιτών, που απάλυναν την περιπέτειά μου και με γέμισαν δύναμη, κουράγιο και αυτοπεποίθηση από την πρώτη στιγμή!!!!
Έτσι κι αλλιώς, η ζωή είναι γεμάτη από τέτοιες αντιφάσεις....
Το τελικό όμως μήνυμα είναι ένα:
<< Νικάμε το φόβο, "τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες", τα όργανα και τους ηθικούς αυτουργούς αλλά και τα εκτεθειμένα "δημοσιογραφικά" παπαγαλάκια τους. Υπερασπιζόμαστε το δίκιο, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία, αναδεικνύουμε την ενότητα και τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας. Κυρίως όμως, εμπιστευόμαστε το διπλανό μας, στηρίζουμε τον άνθρωπο!!!>>
Γι’ αυτό άλλωστε, θα συνεχίσω με περισσότερη δύναμη τώρα αλλά και μαχητικότητα, να υπερασπίζομαι τις ίδιες ακριβώς αξίες.
Εγώ, η οικογένειά μου, και η δημοτική μας ομάδα, σας ευχαριστούμε όλους για την αμέριστη συμπαράστασή σας!!!!
Το μόνο που εύχομαι είναι να μη συμβεί σε κανέναν από εσάς παρόμοιο περιστατικό στυγνήςαπάνθρωπης βίας, τραμπουκισμού και εκφοβισμού...
Τώρα, το λόγο έχει η δικαιοσύνη την οποία και εμπιστεύομαι απόλυτα.
Εμείς, συνεχίζουμε ανεπηρέαστοι τον αγώνα για την απαλλαγή της πόλης μας από ανθρώπους, σχήματα και ομάδες συμφερόντων που δε σέβονται τους πολίτες και την ιστορία αυτού του τόπου οδηγώντας την πόλη καθημερινά, στην περιθωριοποίηση και στην παρακμή...
Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα νικήσουμε και θα έρθουν για όλους μας, καλύτερες μέρες!!!
Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Φανουράκης Ι. Εμμανουήλ