Log in
updated 7:43 PM UTC, Sep 21, 2018
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2018

Azíz Nesín - Pótïy so namóy dumí

Μετά τη μετάφραση ελληνικής και αγγλικής ποίησης, στα πομάκικα, μετά τη μετάφραση Οδύσσειας και Ιλιάδας, αποφάσισα να ασχοληθώ και με την τουρκική λογοτεχνία επιλέγοντας έναν κατά την άποψη μου σπουδαίο Τούρκο λογοτέχνη, τον Αζίζ Νεσίν. Το έργο του συγκεκριμένου λογοτέχνη που αποφάσισα να μεταφράσω στην γλώσσα μου και στη γλώσσα των προγόνων μου κάθε άλλο παρά τυχαία το επέλεξα.
Το «σώπα, μη μιλάς» είναι και φοβάμαι πως θα είναι για πολλές δεκαετίες ακόμα επίκαιρο. Ακόμα και σήμερα οι κυβερνήσεις μάς προτιμάνε μουγκούς (βλέπε σκοπιανό και την αντιμετώπιση των συλλαλητηρίων) δε θέλουν να μιλάμε γιατί αυτό χαλάει τα σχέδια τους. Ή μήπως αυτό το «σώπα, μη μιλάς» δεν ισχύει ακόμα και σήμερα στην πατρίδα του συγκεκριμένου λογοτέχνη; Να λοιπόν γιατί αποφάσισα να μεταφράσω το συγκεκριμένο κείμενο του Αζιζ Νεσίν στη μητρική μου γλώσσα. Για να φωνάξω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ΜΙΛΑ DÚMI KONUŞ SPEAK
Διευκρινίζω πως τη μετάφραση την έκανα βασιζόμενος στην υπάρχουσα ελληνική μετάφραση μιας και ο ίδιος γνωρίζω ελάχιστα τουρκικά. Όσον αφορά το τουρκικό και το αντίστοιχο ελληνικό κείμενο, δεν τα ανεβάζω διότι αυτά εύκολα μπορεί ο καθένας να τα βρει στο διαδίκτυο

 

Ο Αζίζ Νεσίν ήταν Τούρκος σατιρικός συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής. Ένας από τους πιο γνωστούς λογοτέχνες της Τουρκίας διεθνώς κι ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά της γειτονικής χώρας.
Ο ποιητής τίμησε το ποίημά του “Σώπα, μη μιλάς” αφιερώνοντας τη ζωή και το έργο του σε μια ανειρήνευτη σύγκρουση με τις εκάστοτε δικτατορικές εναλλαγές της Τουρκίας και στο τέλος της ζωής του το φανατικό ισλαμισμό. Υπερασπίστηκε πάντα την ελευθερία στην κριτική, αλλά και τη σύνδεση της κριτικής με την πράξη του αγώνα και το αριστερό κίνημα. Η δημοσιογραφική του πορεία, η πολιτική του σάτιρα, τα θεατρικά του έργα και το συνολικό συγγραφικό του έργο αντιμετωπίστηκαν με λογοκρισία, φυλακίσεις, επικήρυξη και απόπειρες δολοφονίας.

 

Azíz Nesín - Pótïy so namóy dumí

Pótïy so namóy dumí, sram ye
Ótkatsïy glasáte, pótïy so
i akú ye dúmenye no gümûsh
patávanyeno ye altón.

Birinjíto dúmï, birinjíto
réchkï zhîte chü agîta bésho déte
Pláchesho, smâshoso, igrásho
víkaho mi : «Pótïy so».
Na mechítete mi skrîho palavínono právo
i víkaho mi «Tébe kaknáti ye? Pótïy so!»


Lûbesho mo zhóto birinjí kópele zagáli
i víkasho mi:
«Pógli, namóy kazavá níkana i pótïy so!».
Ótkatsïy glasáte, namóy dumí i patávïy so.
I inazí darzhásho durgî da stánom na 20 godínï.
Golâmune dúmenyeno, míchkomune patávanyeno.
Glôdasho korf na zhókne póte ye za insána
«Tébe kakná ti ye, víkaho mi,
she si náydesh belôto, da na predúmish, pótïy so».

«Namóy ftïchâ nusáte sâkade,
právi géki so na séshtash i pótïy so».

Azhóniso i stóri dechyá i nauchí gi da so patávot.

Chülâkot mi bésho húbof i rabatlíf
I znásho da so patáva.

Imâsho mayko právo i víkasho mu «pótïy so».

Na zor to godínï komshûyene no zarícheho:
«Namóy so barká, réchi óti si ne vídela níkana i pótïy so».

Mózha sas táh da so na paznávahme húbe allá no namísasho annó «pótïy so»

Pótïy so adínïyen, pótïy so drúgïyen, pótïy so górnine, pótïy so dólnine, pótïy so tselá binána i tsâlo mâstono pri binóno.

Pótïy so zhîne póteve varvôt nagóre I nadól i zhîne póteve varvôt na désne i na lâvo.
Pagólname si azîkase.

Ustá ímame i dúmo némame.
Stórime annó sílogo «pótîy so»,
annó tsâlo kasabó,
annók kuvéte golâma allá nàma.


Mazhîhme mlógo rábatî i fprâhme visótse, dádaho no i predúmiho húbave za námi i síchkono yátse koláy, le sas annó «pótïy so».

Golâma rábata da znosh da so patávash.

Náuchi go dechômne ti, zhanóyne ti i bábi ti i akú usétish óti íshtesh da predúmish, ízmakni si azîkate i stóri go da so patayí.

Ódrezhi go ad korenàne.
Métni go kúchetomne.

Na trâbava ti atkák na znosh da go rábatish práve.
Néma da ímash parátikï sónove, bálno, she znosh kakná právish.

Néma da to ye sram atprésh tvóne dechyá
i she so kurtelísash ad belôno da dúmish
allá da na dúmish
Da víkash «ímate háka, sas vámi som».


Ah kólko ta íshtom da dúmem keratása
i néma da dúmish.
She stánesh insán pres akîla
She so slúnish za dúmenyevo màsto.

Ódrezhíy si azîkate, ódrezhîy go le isegîna.
Néma kakná drúgo da stórish Stáni nám.

Atkák néma da dúmish po húbe da náydesh kuvéte
i da si adrézhash azîkate.

Za da si báre praf za kaknána mîslish
i za zhîne sónove právish
mezhdú plákanye i golâmï glásove
Dórzhom si azîkase óti mi so zglâva ta she dóyde adín sahát
da na mózhom da so dáyendisom
i she so fkîsnom
I she mo ye strah
I she ímom umúta
I faf sâkotro dekakó
she pólnem górloso
sas annó dúmo
sas annók zor glása
Sas annók golâma glása
Zhîyen she mi víka she mi víka
DÚMI

  • Κατηγορία Habereve

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τελικά δεν ειπώθηκε κατά λάθος. Την ευχή που έδωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να αποδημήσουν το γρηγορότερο οι 1.5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνω των 70 ετών, την επανέλαβε ως λύση για το ασφαλιστικό και ο υπουργός Οικονομικών.
Χαμογελώντας και… αγγλιστί, ο κ. Τσακαλώτος είπε επί λέξει ότι “δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος”.
Έτσι, λοιπόν, δίνει η κυβέρνηση τη μάχη για να μην κοπούν οι συντάξεις. Αφού υπέγραψε μόνη της τις περικοπές, τώρα επιδιώκει την ακύρωσή τους προσπαθώντας να πείσει τους θεσμούς ότι αφορούν μελλοθάνατους. Και δεν ντρέπονται».

Ενημερωτικό σημείωμα της Ν.Δ. για τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
“Τους εξήγησα ότι αν στόχος τους είναι να βάλουν στην Ακρόπολη πωλητήριο, εγώ δεν υπογράφω”.
Αυτά δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση που ακολούθησε το διαβόητο δημοψήφισμα.
Κι όμως, οι υπογραφές έπεσαν.
Τρεις ημέρες πριν τη «γιορτή της γραβάτας» στο Ζάππειο (22 Ιουνίου) η κυβέρνηση μεταβίβασε με απόφαση του κ. Τσακαλώτου (19.6.2018 ) στο Υπερταμείο 10.119 ακίνητα. Η απόφαση του Υπουργού παραπέμπει σε απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, 84 σελίδων, με την ίδια ημερομηνία, όπου εμφανίζονται μόνο πίνακες με 10.119 Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ακολούθησαν καταγγελίες, δημοσιεύματα και ερωτήσεις στη Βουλή για τη μεταβίβαση εν κρυπτώ στο Υπερταμείο σειράς δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους μουσεία, δικαστικά μέγαρα, κτίρια όπου στεγάζονται έδρες Περιφερειών, κοινόχρηστοι χώροι και γήπεδα, αλλά και ακίνητα σύμβολα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία κάθε τόπου. Από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κοζάνη, ως τη Λάρισα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη.
H πρώτη επίσημη καταγγελία για αρχαία μνημεία ήρθε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που αναφέρει ότι στους κωδικούς Τσακαλώτου κρύβονται μνημεία που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων όπως η τάφρος του Βυζαντινού τείχους και σημαντικά Μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Περιλαμβάνονται ακόμη: το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Ακολούθησε καταγγελία για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.
Οι προσπάθειες που κάνουν τις τελευταίες μέρες και ώρες, ο μεν κ. Τσακαλώτος να μεταθέσει τις ευθύνες στο Υπερταμείο, η δε κ. Ζορμπά στην προκάτοχό της κ. Κονιόρδου δεν αποτελούν απάντηση.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο. Oι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της πατρίδας μας δεν ανήκουν ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στον κ. Τσακαλώτο. Η κληρονομιά της Ελλάδας δεν πωλείται.

Ερώτηση Βόζεμπεργκ για τα ευρωπαϊκά κονδύλια του προσφυγικού
Νέα κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με αφορμή το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν οι φωνές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, για αδιαφανή τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό από την ελληνική Κυβέρνηση.
Η κυρία Βόζεμπεργκ στην ερώτησή της υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί μείζονα δικαιούχο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, έχοντας λάβει από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης 1,6 δις ευρώ για την υλοποίηση δράσεων με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι εικόνες ντροπής στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, εκτός ότι προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρουν διεθνώς τη χώρα, καταμαρτυρούν ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν δαπανηθεί σωστά από τις ελληνικές Αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτά εάν έχει αποδώσει η ελληνική Κυβέρνηση πλήρη, εμπεριστατωμένο και λεπτομερή λογαριασμό για τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
«H Ελλάδα από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης αποτελεί μείζονα δικαιούχο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεταναστευτικές αφίξεις στη χώρα μας και να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίσιμη κατάσταση. Συγκεκριμένα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν λάβει το πολύ σημαντικό ποσό της τάξης του 1,6 δις ευρώ για υλοποίηση δράσεων στους τομείς της υποδοχής, του ασύλου καθώς και της επιστροφής, της διαχείρισης των συνόρων και της πρόληψης του εγκλήματος.
Ωστόσο, οι πρόσφατες εικόνες ντροπής στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, που προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρουν διεθνώς τη χώρα καταμαρτυρούν ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν δαπανηθεί σωστά από τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της χώρας πληθαίνουν οι φωνές για αδιαφανή τρόπο διαχείρισης και κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
- Είναι ικανοποιημένη με τη διαχείριση και τον ρυθμό απορρόφησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό από την Ελλάδα;
- Έχουν αποδώσει οι ελληνικές Αρχές πλήρη, εμπεριστατωμένο και λεπτομερή λογαριασμό για τον τρόπο αξιοποίησης των διατιθέμενων κονδυλίων που λαμβάνουν από την Ε.Ε.;
- Στο πλαίσιο των δαπανών υπήρξε μέριμνα από τις ελληνικές Αρχές ώστε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στα νησιά να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές σωστής λειτουργίας;».

Κοινή δήλωση Οικονόμου Φωτήλα
Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου και ο Αν. Τομεάρχης, βουλευτής Αχαΐας, κ. Ιάσων Φωτήλας, σχετικά με την πρόσφατη εγκύκλιο που επιτρέπει την εγγραφή ανεμβολίαστων παιδιών στα σχολεία, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Η πρωτοβουλία των Υπουργών Υγείας και Παιδείας να επιτρέπουν την εγγραφή των μικρών μαθητών στα σχολεία ακόμη και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, νομιμοποιεί τις αντιεπιστημονικές αντιεμβολιαστικές δοξασίες και ακυρώνει συστηματικές προσπάθειες δεκαετιών για την καθιέρωση του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού».
Πλήρης Δήλωση
«Η πρωτοβουλία των Υπουργών Υγείας και Παιδείας να επιτρέπουν την εγγραφή των μικρών μαθητών στα σχολεία ακόμη και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, με τη χρήση “γνωματεύσεων” που επικαλούνται -αορίστως- “πιθανές παρενέργειες” και αδιευκρίνιστα “προσωπικά δεδομένα”, προκαλεί -δικαίως- την απόρριψη των επιστημόνων και λειτουργών Υγείας και την ανησυχία σε γονείς και μαθητές.
Η επιπόλαια αυτή ενέργεια των Υπουργών Υγείας και Παιδείας ακυρώνει συστηματικές και επίπονες προσπάθειες δεκαετιών για την καθιέρωση του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού με σκοπό την εκρίζωση νόσων οι οποίες κόστισαν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Συγχρόνως υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, και επιτρέπει την εξάπλωση αντιεπιστημονικών και αντιεμβολιαστικών δοξασιών.
Καλούμε μετ΄ επιτάσεως τον Υπουργό Υγείας, έστω και τώρα, να πάρει σαφή θέση υπέρ της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, όχι με ανούσιους βερμπαλισμούς όπως αυτούς του υπεύθυνου Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, αλλά με την τάχιστη άρση των όποιων νομοθετικών ασαφειών. Επίσης τον καλούμε να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών για την ευεργετική επίδραση των εμβολιασμών στην Υγεία της χώρας μας.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προασπίσει με κάθε τρόπο τη Δημόσια Υγεία και την επέκταση της Πρόληψης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει χωρίς εξαιρέσεις όλους τους πολίτες της χώρας».

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με μεγάλη καθυστέρηση, και ενώ άλλες χώρες έχουν προ πολλού αξιοποιήσει ευρωπαϊκά πακέτα χρηματοδότησης, η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανακάλυψε το πακέτο Γιούνκερ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα».
Πλήρης δήλωση
«Με 3,5 χρόνια καθυστέρηση ανακάλυψε η κυβέρνηση τις ευκαιρίες δανειοδότησης, που παρέχει το πακέτο Γιούνκερ για τον αγροδιατροφικό τομέα. Ευκαιρίες πρόσβασης των αγροτών μας στην αναγκαία ρευστότητα η οποία παρέχεται με εγγύηση τα χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α), που μένουν μέχρι σήμερα δυστυχώς ανεκμετάλλευτα, όπως και η πλειοψηφία των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Και αυτό συμβαίνει σε μια αγροτική οικονομία, που επιβαρύνεται με δυσβάστακτους φόρους και εισφορές.
Αντίθετα με την Ελλάδα, η πλειοψηφία των κρατών-μελών έχει υπογράψει από καιρό συμφωνίες με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι αγρότες τους ήδη λαμβάνουν πιστώσεις με ευνοϊκούς όρους, με αποτέλεσμα να αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των Ελλήνων συναδέλφων τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Εσθονία έχει κινητοποιήσει περισσότερα από 36 εκατ. από το Π.Α.Α. της, η Ιταλία 400 εκατ. σε συνέργειες με 8 περιφέρειες και η Βουλγαρία 100 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, η Ρουμανία υπέγραψε συμφωνία για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών. Συγκεκριμένα 1300 αγρότες θα χρηματοδοτηθούν με 150 εκατ. (87,8 εκ των οποίων προέρχονται από την Ε.Ε.) ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.
Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία εξ αρχής, ζητούσε την αξιοποίηση του «Πακέτου Γιούνκερ» και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το EFSI και το EIF θεωρώντας ότι είναι απολύτως αναγκαία για τις επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Δυστυχώς η Κυβέρνηση κώφευε για καιρό αφού μόλις τον Μάιο του 2017 και ύστερα από δικές μας πιέσεις, υπέγραψε την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ενώ χρειάστηκαν 16 μήνες για να παρουσιάσει τελικά χθες αποτελέσματα.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Κασίμη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
• Σε ποιο ύψος ανέρχεται η χρηματοδότηση
• Πότε και με ποια κριτήρια θα επιλέξει το φορέα ή τους φορείς εφαρμογής
• Και, κυρίως, πότε θα είναι σε θέση οι αγρότες μας να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«”Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο”.
Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;».

Συνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (20-9-2018) το πρωί, στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, απ ό αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 33 και 29 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά σαράντα τέσσερις (44) μη νόμιμους μετανάστες.


Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, συνέλαβαν τον 33χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, τριάντα επτά (37) μη νόμιμους μετανάστες.
Στη δεύτερη περίπτωση, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου , αστυνομικοί του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, συνέλαβαν τον 29χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, επτά (7) νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα και το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης και το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού Αλεξανδρούπολης.

=Η ΕΣΕΕ χαιρετίζει τη διακομματική συναίνεση στη ψήφιση της τροπολογίας για τον κατώτατο μισθό.

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει με ποιο τρόπο θα τρέξει η διαδικασία για την πρώτη φορά προσδιορισμού του κατώτατου μισθού με την διαδικασία του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, μετά και τη διακομματική ψήφιση της τροπολογίας χθες στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα της τροπολογίας προβλέπει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου να γίνει η πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής Συντονισμού θα ολοκληρωθεί έως την 31η Οκτωβρίου και η διαβίβαση του υπομνήματος θα γίνει το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου, ενώ η αποστολή στο Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έως την 30η Νοεμβρίου. Το σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, ώστε να εισηγηθεί η Υπουργός Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τέλος Ιανουαρίου τον νέο κατώτατο μισθό του 2019.
Για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημόνων. Οι κοινωνικοί εταίροι που μετέχουν στη διαβούλευση είναι:
αα) Εκ μέρους των εργαζομένων όλης της χώρας η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές που εκπροσωπούν εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο που προτείνονται από τη Γ.Σ.Ε.Ε. και καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης,
ββ) Εκ μέρους των οργανώσεων των εργοδοτών ευρείας εκπροσώπησης εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου &Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις που προτείνονται από αυτούς και καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.
Η διαβούλευση συντονίζεται από τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., ως Πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τη γραμματειακή υποστήριξη των υπηρεσιών του Ο.ΜΕ.Δ.
β. Έργο της Επιτροπής Συντονισμού της διαβούλευσης είναι:
αα) η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου 2018 προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ- Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (IN.ΕΜ.Υ. - ΕΣΕΕ), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Οκτωβρίου 2018, για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.
ββ) ο σχηματισμός φακέλου με τις ανωτέρω εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και αποστολή αυτού προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για την έκφραση της γνώμης τους, με υποβολή υπομνήματος και της κατά την κρίση τους τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου,
γγ) η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων της παραγράφου 4 του παρόντος, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, το αργότερο μέχρι την 15η Νοεμβρίου 2018 σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου,
δδ) η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων της παραγράφου 4 του παρόντος, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων υπό του α' ανωτέρω εδαφίου, το αργότερο μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2018, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προς σύνταξη από αυτό του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με επιτροπή αποτελούμενη από πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων, που ορίζονται δύο από αυτούς από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δύο από τον Υπουργό Οικονομικών και ένας από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με κοινή απόφαση τους. Ο ορισμός τους έχει διάρκεια τρία έτη.
Το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να περιέχει ιδίως τη συστηματική καταγραφή των προτάσεων των διαβουλευομένων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, μπορεί να αποκλίνει ή/και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους λοιπούς φορείς και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 και διαβιβάζεται αμελλητί στην Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, και το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης υποβάλλεται στον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης καθώς και όλες οι εκθέσεις, τα υπομνήματα και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης που αφορά την ανωτέρω διαδικασία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2019, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε κατά την ανωτέρω διαδικασία. Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα εκδώσει απόφαση καθορισμού του κατωτάτου μισθού για τους υπαλλήλους και του κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΕΕ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ:
«Ο εμπορικός κόσμος χαιρετίζει τη διακομματική ψήφιση της τροπολογίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων, από τον Ιανουάριο του 2019. Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ ήδη επεξεργάζεται μία τεκμηριωμένη και ρεαλιστική πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού τόσο για το 2019 όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση της μείωσης του 14% που υπέστη από το 2012 μέχρι την επαναφορά του στη κανονικότητα των 751 ευρώ. Το ΔΣ της ΕΣΕΕ τη Δευτέρα 24/9/18 θα επικαιροποιήσει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με τη νέα διαδικασία ενόψει της συνάντησης με την Υπουργό Εργασίας στις 28/9/18.»

Η ΕΣΕΕ τιμά την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου

Για ακόμα μία χρονιά η ΕΣΕΕ τιμά την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου. Ως γνωστό, η Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου καθιερώθηκε το 2005, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου για να τιμηθεί η συμβολή του εμπορίου στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία.
Το ελληνικό εμπόριο εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην ελληνική αγορά εργασίας. Το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας, στην μεταμνημονιακή εποχή, είναι ο συλλογικός στόχος που δίνει ελπίδα σε εμπόρους και επιχειρηματίες. Για το ελληνικό εμπόριο η εφετινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου είναι μία σημαντική ευκαιρία για να εκφράσει προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας την αγωνία του και προς την πολιτική ηγεσία τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του. Οι έλληνες έμποροι ασκούν μία οικονομική δραστηριότητα που είναι βαθιά ριζωμένη στην οικονομική δομή της χώρας και έχουν δημιουργήσει μία σημαντικότατη επιχειρηματική παράδοση που βαραίνει στο παρόν και διανοίγει προοπτικές για το μέλλον. Γι’ αυτόν το λόγο διεκδικούν ενεργά τα αιτήματά τους, κατέρχονται στο δημόσιο διάλογο με αξιοπρέπεια και με πλήρως τεκμηριωμένες θέσεις.
Έτσι, με αφορμή την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, η ΕΣΕΕ επαναφέρει εκ νέου τα βασικά αιτήματα της Μμε επιχειρηματικότητας, τα οποία θα δώσουν διέξοδο στο εμπόριο και στην οικονομία της χώρας.
1. Άμεσηεφαρμογή του «Ειδικού επιχειρηματικού Λογαριασμού», ενός μέτρου που ενώ προβλέπεται ρητά στο νόμο 4446/2016, εντούτοις δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «τροφοδότη λογαριασμό» των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, με πρόβλεψη ειδικού προστατευτικού καθεστώτος έναντι των κατασχέσεων.
2. Διαμόρφωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος με την θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και με την μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 26% από τη φετινή φορολογική χρήση.
3. Ελαστικοποίηση του αυστηροποιημένου, από 1/1/2018,πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και κυρίως των 100 δόσεων στην Εφορία, μείωση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ και απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.
4. Θέσπιση ημιαυματοποιημένων κριτηρίων ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα είναι περισσότερο ευέλικτα, αξιολογώντας ταυτόχρονα τα ποιοτικά στοιχεία/μεταβλητές της επιχείρησης, το επιχειρηματικό της σχέδιο (Business Plan) και τις προοπτικές ανάπτυξής της (καλή συναλλακτική συμπεριφορά και ιστορική διαδρομή της επιχείρησης, έμφαση στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και όχι μόνο στην κερδοφορία).
5. Μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε ένα εργαλείο για την χορήγηση πιστώσεων στις ΜΜΕ και ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜμΕ (ΑΤΜΕ).
6. Μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, για την περίοδο 2009-2016, με «πάγωμα», κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ως ασφαλιστικό χρόνο.
Άμεση επιδίωξη της ΕΣΕΕ είναι η ακόμα πιο πεισματική διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων στο επόμενο διάστημα από όλους τους αρμοδίους και η εκκίνηση μίας γενικότερης συζήτησης για το μέλλον της ελληνικής αγοράς και την ορθή πορεία προς την ανάπτυξη.
Το ΔΣ της ΕΣΕΕ εύχεται χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους εμπόρους της Χώρας, τις οικογένειές μας, καθώς και στους εμποροϋπαλλήλους, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Ο εορτασμός της Ημέρας του Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου δεν είναι μόνο συμβολικός, αλλά και ουσιαστικός. Φέτος εστιάζουμε στη μετάβαση της μεταμνημονιακής περιόδου, καλώντας όλους σε μία ευρεία συμμαχία για τη στήριξη της ελληνικής εμπορικής επιχείρησης. Γιορτάζουμε στις 22 Σεπτεμβρίου, αισιοδοξούμε για το μέλλον και ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους τους εμπόρους της χώρας, στις οικογένειές μας, καθώς και στους εμποροϋπαλλήλους, στους πελάτες και στους συνεργάτες μας.»

Έρχεται Καβάλα ο Αντώνης Σαμαράς

Την πόλη της Καβάλας θα επισκεφθεί στις 7 Οκτωβρίου ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα είναι και κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΒΕ Καβάλας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις  11.30 το πρωί στο Ξενοδοχείο Galaxy.

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ντροπή για την χώρα.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, αγνοούν επιδεικτικά την Συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.
Τους ενημερώνουμε: το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής».

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως και ο αν. Τομεάρχης Εσωτερικών Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκεύοπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια. Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις:
• Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.
• Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.
• Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια.
Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”.
Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα.
Και ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Κοινή δήλωση Γεωργιάδη Μπακογιάννη
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής, Α’ Αθηνών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τομεάρχης Τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Η αύξηση των πόρων για τη δράση “Ενίσχυση της λειτουργίας νέων τουριστικών Μ.μ.Ε.” έγινε και πάλι με σημαντική καθυστέρηση. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχεδιασμό ούτε αίσθηση της πραγματικότητας»
Πλήρης Δήλωση
«Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση των διαθέσιμων πόρων της δράσης “Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” από τα 120 εκ ευρώ στα 400 εκ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ζήτημα αναδείξαμε με ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο στην οποία είχαμε επισημάνει ότι οι διαθέσιμοι πόροι του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν μόλις 120 εκ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις που κατατέθηκαν ξεπερνούσαν τα 2,3 δις ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σήμαινε ότι από τα 7.300 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν, είναι ζήτημα αν θα εγκρίνονταν το ένα δέκατο από αυτά, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία θα έμενε εκτός χρηματοδότησης ακόμα και αν κάλυπτε όλες τις προϋποθέσεις.
Επίσης, είχαμε ζητήσει την αύξηση του προϋπολογισμού για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» η οποία και τελικά ανακοινώθηκε.
Έτσι, με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο, να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοιες καθυστερήσεις.
Στη δράση “Ενίσχυση Τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την Ποιοτική Aναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών”, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης χρειάστηκε 2 χρόνια για να αποφασίσει την αύξηση της δημόσιας δαπάνης, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση ή ματαίωση επενδυτικών σχεδίων.
Το ίδιο έγινε και σε άλλες δράσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που δείχνει έλλειψη σχεδιασμού αλλά και αίσθησης της πραγματικότητας.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Χάικο Μάας. Κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο κ. Μητσοτακης επανέλαβε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο όνομα-γλώσσα-εθνότητα, και επιβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών οποτεδήποτε και αν έρθει στη Βουλή.
Ακόμη, συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε στον κ. Μάας το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, όπως το ανέπτυξε στη ΔΕΘ.

Δεύτερη μέρα ενημερωτικής δράσης για το Αlzheimer στην Ξάνθη

Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η επίσκεψη κλιμακίου της Καρελλείου Ολοκληρωμένης Μονάδας Πρόληψης Αlzheimer, Άνοιας και συναφών παθήσεων του Φιλανθρωπικού Οργανισμού Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Ιερά Μητρόπολή μας.


Σήμερα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη πραγματοποιήθηκαν ΔΩΡΕΑΝ τέστ μνήμης στο Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Ξάνθης για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Από τις 9 το πρωί έως και μετά τις 2 το μεσημέρι η προσέλευση των συμπολιτών μας υπήρξε αθρόα και τα στελέχη του "Καρέλλειου" εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εντυπωσιακή προσέλευση καθώς και την επιτυχία της όλης δράσης, αφού και στην ενημερωτική εκδήλωση της Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Μετά τη συμπλήρωση του ωραρίου των τέστ μνήμης τα στελέχη του Καρελλείου με επικεφαλής την Διευθύντρια κ. Αικατερίνη Ευθυμιοπούλου επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο προς τον οποίον εκδήλωσαν τις ευχαριστίες για την όλη φιλοξενία και την άριστη οργάνωση της δράσεων.
Πρίν αναχωρήσουν από την Ξάνθη επισκέφθηκαν, συνοδευόμενοι από τον Πρωτοσύγκελλο, την Μονάδα Ανοικτής Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπου συνάντησαν τους τροφίμους και ξεναγήθηκαν από τη διευθύντρια κ. Ευαγγελία Ριτζαλέου. Διαπίστωσαν την αρτιότητα και την εξαιρετική ποιότητα των παρεχομένων από την Μονάδα υπηρεσιών και ευχήθηκαν η συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με το Καρέλλειο αλλά και την ΜΚΟ Αποστολή να συνεχισθεί απρόσκοπτα και στο μέλλον.

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της ενημερωτικής δράσης για το Alzheimer στην Ξάνθη

Το απόγευμα της Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Βιργινία Τσουδερού” του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το πρώτο μέρος της δράσης του «Καρελλείου», της Ολοκληρωμένης Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στα πλαίσια της Πανελληνίου Εκστρατείας Ενημέρωσης για το Alzheimer και την Άνοια.


Την εκδήλωση, που φιλοξενεί στην πόλη μας η Ιερά Μητρόπολή μας, προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την πρωτοβουλία να έρθει η δράση αυτή στην Ξάνθη, και συνεχάρη τα στελέχη του Καρελλείου και τον Διευθυντή της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ” κ. Κωστή Δήμτσα για την πρόσφατη διάκριση του Καρελλείου με το Χρυσό Βραβείο του HealthcareBusinessAward 2018 στη κατηγορία “Προσφορά στην Υγεία από ΜΚΟ”.


Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο έλαβε η κ. Αικατερίνη Ευθυμιοπούλου, Διευθύντρια του Καρελλείου η οποία είχε ως θέμα «Παρουσίαση Καρέλλειου – Πρότυπης Μονάδας Alzheimer και των δράσεων αυτής» και με τη χρήση πολυμέσων μας κατέστησε κοινωνούς της πολύτιμης προσφοράς του Καρελλείου προς τον συνάνθρωπο. Κατόπιν η κ.Ηλιάνα Χρυσικάκου, Ψυχολόγος, ανέπτυξε το θέμα «Λειτουργία της μνήμης και άνοια» με επιστημονικό τρόπο αλλά και μεταδοτικότητα. Την επιμέλεια των πολυμέσων είχε ο Κοινωνικός Λειτουργός του Καρελλείου κ. Κωνσταντίνος Βακουφάρης.


Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις του πολυπληθούς ακροατηρίου, στις οποίες οι εισηγήτριες απάντησαν με πληρότητα και σαφήνεια. Ττην εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος συνεχάρη τις εισηγήτριες και με παραδείγματα από τη ζωή και τη διδαχή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, έθεσε το πλαίσιο της εν αγάπη προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.


Η δράση του Καρελλείου στην Ξάνθη ολοκληρώνεται την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου με ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ (09:00 – 14:00) στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου Ξάνθης.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ξεκινάει η νέα πολιτιστική περίοδος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης

Η ανακοίνωση:
Ξεκινάμε με αισιόδοξα, ευχάριστα μηνύματα και θερμές ευχές και σας προσκαλούμε στον αγιασμό της νέας δημιουργικής πολιτιστικής περιόδου , 2018-2019, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18:30 στον Σύλλογο μας.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Ρωμανίδης Θεόδωρος Χαραλαμπίδης Γεώργιος


Πολιτιστική χρονιά 2018-2019
ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Junior (Παιδιά 4-5 ετών) Α' Παιδικό (Δημοτικού-1ο έτος) Β' Παιδικό ( Δημοτικού-2ο έτος)
Σάββατο 10:30 -11:30 π.μ. Σάββατο 11:30 .-12:30 μ.μ. Σάββατο 17:30 -18:30 μ.μ.
ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ,(Παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου) Σάββατο 18:30 -19:30 μ.μ.
ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Αρχάριοι, Πρώτη φορά Παλαιότερων ετών παραστάσεων
Τετάρτη 19:00 -20:15 μ.μ. Δευτέρα 19:00 -20:15 μ.μ. Δευτέρα & Παρασκευή20:30 -22:00 μ.μ.
ΧΟΡΩΔΙΑ παραδοσιακών τραγουδιών, Δευτέρα 17:30-18:30 μ.μ.
ΕΚΜΑΘΗΣΗ
Λύρας
Αναστάσιος Πετρόπουλος
Τηλ.:6945130994 Νταουλιού
Γεώργιος Χαραλαμπίδης
Τηλ.: 6987266928
Παράλληλα θα λειτουργήσουν τμήματα :
Εκμάθησης Ποντιακής Διαλέκτου (ανάλογα με το ενδιαφέρον) και Ποντιακής Κουζίνας.
Το Θεατρικό τμήμα προετοιμάζεται με το έργο «Λυσιστράτη» στην ποντιακή διάλεκτο
Συνδρομή χορευτικών τμημάτων, χορωδίας 5 € το μήνα.
Εγγραφές θα γίνονται κατά την διάρκεια της πρόβας κάθε τμήματος.
Πληροφορίες: 25410 78811, Παρ. Θερμοπυλών 8 (στο στενό μετά την Τράπεζα Πειραιώς)
ΕΝΑΡΞΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Καλή και ευλογημένη χρονιά στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.