Log in
updated 3:53 PM UTC, Mar 30, 2020
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάρτιος 2020

Άμεση η ανταπόκριση της κυβέρνησης για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου Δήμου Μυκης. Δημόσιο ευχαριστήριο από τον Δήμαρχο Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΗΣ:
Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Παναγιώτη και για μια ακόμη φορά τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας , κ. Χαρδαλιά Νικόλαο, για την αμεσότητα των ενεργειών τους, την ευαίσθητη προσέγγιση και την στάση τους απέναντι μας.
Μετά τα αιτήματα που θέσαμε χθες, 29 Μαρτίου 2020, κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού στην περιοχή μας, με τίτλο «Προτεινόμενες Δράσεις και έργα του Δήμου Μύκης λόγω εξάπλωσης του κορωναοϊου covid19» η ανταπόκριση ήταν άμεση.
Σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 , σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Παναγιώτη μας διαβεβαίωσε για την έγκριση χρηματοδότησης των μέτρων αυτών ύψους 200.000,0€.
Τα μέτρα αυτά αφορούν την ημερήσια σίτιση άπορων και ευπαθών ατόμων του Δήμου , την απολύμανση κοινόχρηστων δημόσιων χώρων και κτιρίων, οδών εντός των οικισμών , χώρων συγκέντρωσης των κάδων απορριμμάτων, την συντήρηση και ανακαίνιση των παιδικών χαρών και πάρκων του Δήμου μας και την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στην καθαριότητα και ύδρευση για να μας υποστηρίξει στο δύσκολο έργο που κληθήκαμε να ασκήσουμε .
Ευχαριστούμε και πάλι θερμά .Χαιρόμαστε που είστε αρωγοί στο έργο μας και μας δίνεται δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, να υπηρετούμε και να φροντίζουμε τους δημότες μας , ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αντιμετωπίσουμε την γενικότερη κατάσταση.
Ο Δήμαρχος Μύκης
Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν

Απαλλαγή επιχειρήσεων από διάφορα τέλη προτείνει ο π. Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος

Απαλλαγή επιχειρήσεων από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλη κοινοχρήστων χώρων, μισθώματα δημοτικών ακινήτων και μισθώματα κυλικείων εντός σχολικών μονάδων.
Κύριε Δήμαρχε,
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωναιού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», η Κυβέρνηση, μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ, έδωσε την δυνατότητα στους Δήμους και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Συμβούλια, με αποφάσεις τους να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε :
 Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα θα είναι κλειστές ή για όσο διάστημα με τις κρατικές αποφάσεις μειώνεται το εύρος της δραστηριότητάς τους.
 Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α’ 171) για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.
 Απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει Δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων.
 Στη μη είσπραξη από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 των μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων.
Αντιλαμβάνεστε, όπως όλοι μας , ότι το ζήτημα της συνοχής του κοινωνικού ιστού είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι επιχειρήσεις, δηλαδή η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας, θα πρέπει μετά το τέλος της κρίσης να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Παρακαλώ πολύ, όπως προγραμματιστεί άμεσα Συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου ώστε να πάρουμε αποφάσεις με τα προαναφερθέντα στην επιστολή μου.
Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος
π. Δήμαρχος Ξάνθης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ»
Αντιπρ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΚΕΔΕ
Μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Υ.Γ. Η συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη. Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες στη διάθεση των Δήμων, ή αξιοποιώντας τη λειτουργία του συστήματος Webex Cisco Greece που έθεσε δωρεάν, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στη διάθεση όλων των Δήμων.

Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος: «ΤΡΩΕΙ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ», ο Δήμος Ξάνθης

Σήμερα, που η πανδημία του κορωναϊoύ COVID-19, «έχει κτυπήσει» και την Ξάνθη και όλοι δηλώνουμε ότι μακριά από εμάς, κάθε διάθεση για μικροπολιτική και αντιπολιτευτική διάθεση, που το μόνο που ευχόμαστε είναι να είμαστε καλά και όλοι εδώ και μετά…
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι και είναι, «το τελευταίο αποκούμπι της κοινωνίας».
Αν χαθεί αυτό, αν χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αυτοδιοίκηση, θα καταρρεύσει η κοινωνία ολόκληρη.
Είναι αδιανόητο και τουλάχιστον απαράδεκτο, να παραπλανείτε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με εισηγήσεις του τύπου, «είναι ξεκάθαρο», «ο Νόμος είναι ξεκάθαρος», «είναι νόμιμο», «πήραμε τηλέφωνο κάτω και μας είπαν…», «σας καλώ, να το ψηφίσουμε όλοι», «εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη…» και «αν δεν συμφωνείτε κάντε ένσταση στην Αποκεντρωμένη…».
Παραπλανείτε ακόμα και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και «τρώει χαστούκια» ο Δήμος μας από τα ανώτερα όργανα διότι, λαμβάνονται με ευθύνη σας, μη νόμιμες αποφάσεις με δυστυχώς ολέθριες συνέπειες.
Την από 16/03/2020 με ΑΔΑ: ΨΞ8ΤΟΡ1Υ-ΙΣ5, αναρτηθείσα απόφαση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με την οποία κρίνεται ομοφώνως ως μη νόμιμη η 257/2019 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και ότι είναι βάσιμος ο ισχυρισμός μας ότι είναι παράνομη, δείτε την εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9E8%CE%A4%CE%9F%CE%A11%CE%A5-%CE%99%CE%A35?inline=true
Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος
π. Δήμαρχος Ξάνθης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ»
Αντιπρ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΚΕΔΕ
Μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος εντοπίσθηκε να κατέχει 150 λαθραία πακέτα τσιγάρων και πάνω από 3 κιλά λαθραίου καπνού

Συνελήφθη χθες (29-3-2020)το απόγευμα, σε χωριό της Καβάλας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νέστου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλαςαλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη,διότι τον εντόπισαν να κατέχει150 πακέτα τσιγάρων και 79 συσκευασίες με καπνό, συνολικού βάρους 3.160 γραμμαρίων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.
Σημειώνεται ότι, σε βάρος τουδράστη επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο, διότι παραβίασε το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.
Κατασχέθηκαν τα παραπάνω πακέτα τσιγάρων, οι συσκευασίες καπνού και το χρηματικό ποσό των 155 ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νέστου.

Ψήφισμα Συλλόγων Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών – ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΣΤΙΑ

Αναλυτικά το ψήφισμα:
Ως Σύλλογοι Οικοτρόφων της ΦΕΠΑ και της ΦΕΕΜΠ καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας, απορρίπτοντας την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ότι είναι επικίνδυνο να φύγουμε από τις εστίες! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να φύγουν από την εστία για διάφορουςλόγους:
• Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω αστεγίας ή οικογενειακής κατάστασης
• Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
• Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση
• Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)
Επίσης η απόφαση για μεταφορά και μάλιστα ελάχιστων από μας σε ξενοδοχεία είναι τελείως παράλογη, καθώς δεν καλύπτει τις ανάγκες μας και μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αναγκάζοντας μας σε μαζικές μετακινήσεις. Δεν δεχόμαστε «μέσες λύσεις» επομένως και δεν κάνουμε πίσω από το αίτημα μας για παραμονή στην φοιτητική εστία.
Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Το κράτος και οι φορείς του φέρνουν την πλήρη ευθύνη για τις ανεπαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης λόγω υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και ιδιωτικοποίησης των δομών υγείας.
Οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτή την περίοδο. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά αντιλαμβάνοντας μας ως «κόστος», ενώ θα έπρεπε να παρέχει απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας.
Ταυτόχρονα, όχι μόνο θέλουν να μας πετάξουν έξω από το σπίτι μας. Η κυβέρνηση αποφασίζει απαγόρευση κυκλοφορίας, παίρνοντας το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών της ΕΕ. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα κράτη «παγώνουν» εργασιακά δικαιώματα, βγάζουν τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας στο δρόμο ενάντια στους λαούς, καθώς αποκρύπτουν τις τεράστιες ευθύνες τους, ενώ παράλληλα χρεώνουν στην «ανευθυνότητα» μας τις όποιες οδυνηρές συνέπειες για τις κυβερνητικές επιλογές, επιβάλλοντας ακόμη πιο ολοκληρωτικές εκδοχές της αστικής δημοκρατίας.
Απαιτούμε:
• Παραμονή στα σπίτια μας, τις φοιτητικές εστίες. Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών
• Πλήρης κάλυψη των αναγκών εμάς και των εργαζομένων (σίτιση, συντήρηση, καθαριότητα, μέτρα πρόληψης και προστασίας, απολυμάνσεις κτλ)
Mένουμε εστία, υπεύθυνα και αλληλέγγυα.
Καλούμε όλους τους υπόλοιπους Συλλόγους Οικοτρόφων να συνυπογράψουν το κείμενο (όποια υπογραφή φοιτητικής εστίας δεν έχει αναφορά ως Σύλλογος αποτελεί συλλογική θέση όσων οικοτρόφων έχουν παραμείνει αυτή τη στιγμή σε αυτές και δεν μπορούν να έχουν απαρτία για τη λήψη απόφασης Συλλόγου).
Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ (παλιές εστίες ΕΜΠ)
Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Κομοτηνής Σύλλογος Οικοτρόφων
Φοιτητικής Εστίας Θεσαλλονικης Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου
Οικότροφοι Σπουδαστικής Εστίας ΔΙΠΑΕ Σίνδου Οικότροφοι/ισσες Φοιτητικής
Εστίας Ιωαννίνων (Δόμπολης) Οικότροφοι Κυκλαδικής Φοιτητικής Εστίας Ιεράς
Μητρόπολης Σύρου Εστιακοί Φοιτητές Εστιών Πανεπιστημίου Αιγαίου (Καλλιθέας
Μυτιλήνης)

Οι θέσεις της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ για τα μέτρα προστασίας

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Οι εβδομάδες που βιώνουμε απαιτούν να είμαστε προσηλωμένοι σε ένα στόχο, αυτόν της γρήγορης και χωρίς μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, καταπολέμησης του COVID-19. Η Κυβέρνηση κινήθηκε όπως έπρεπε, οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους φαίνεται ότι ακολουθούν τις οδηγίες του Πρωθυπουργού μας. Οι δομές υγείας παρά τα χρόνια προβλήματα εξοπλισμού και υποστελέχωσης, με το προσωπικό τους (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικής υποστήριξης και μέριμνας, τεχνικό καθώς και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ) με αίσθημα ευθύνης και ηρωισμό πράττουν ότι είναι δυνατό.
Δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο από την Περιφερειακή Διοίκηση και αυτό επειδή δεν αξιοποίησε τις πληροφορίες που είχε αλλά και τις δυνατότητες στο χρόνο που έπρεπε ενώ παράλληλα με πολιτικάντικες λογικές αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία και επιδόθηκε σε σύνταξη δελτίων τύπου με φωτογραφίες του Περιφερειάρχη, που μόνο την ανασφάλεια του ικανοποίησαν. Έπρεπε να τους ξυπνήσει η Αθήνα για να κινηθούν. Αποτέλεσμα να τρέχει πίσω από τα γεγονότα (λαϊκές αγορές, επιστροφή μεταναστών κλπ) αντί να προλαμβάνει.
Στη Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με την μεγαλύτερη καταγραφή κρουσμάτων στην ΑΜΘ, τέσσερις είναι οι πιθανές αιτίες (σύμφωνα με όσα έχουν εκφράσει δημόσια ειδικοί επί του θέματος) υψηλής διασποράς του COVID-19:
Α. Καρναβάλι (υψηλή επισκεψιμότητα, συγκέντρωση από διάφορες περιοχές, διασκέδαση σε χώρους συνάθροισης κοινού).
Β. Επιστροφή Ξανθιωτών από το εξωτερικό (φοιτητές, μετανάστες επέστρεψαν με μέσα μαζικής μεταφοράς από σημεία με ήδη εκτεταμένη διάδοση του ιού)
Γ. Στρατόπεδα (μαζική διαβίωση στρατιωτών σε καθημερινή επαφή με στελέχη που διαμένουν στην πόλη και μετακινούνται καθημερινά)
Δ. Διασυνοριακές μετακινήσεις (αμείωτη αμφίδρομη μετακίνηση Ελλήνων και Βουλγάρων, στην Περιφέρεια Σμόλυαν υπάρχει αντίστοιχα υψηλή καταγραφή κρουσμάτων, 6 μέχρι σήμερα).
Πολλές οι παραλείψεις και τα λάθη, αλλά μέχρι σήμερα πέρα από το κραυγαλέο να μην έχει διατεθεί υλικό προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά που να μην έχουν λήξει) στους υπαλλήλους της ΠΕ Ξάνθης αλλά και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, κάτι για το οποίο έγινε και καταγγελία του συλλόγου υπαλλήλων της έδρας ΑΜΘ στη Ροδόπη προς τον περιφερειάρχη, δεν καυτηριάσαμε τίποτα άλλο.
Επιλέξαμε ως παράταξη να προσπαθήσουμε να μοχλεύσουμε κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας των συμπολιτών μας αλλά και ενίσχυσης των δομών υγείας που τόσο το έχουν ανάγκη, κυρίως σε υλικά και μέσα. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει σε ενημέρωση και διάλογο αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν και την εκτός ημερησίας διάταξης πρότασης μας για ενέργειες που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια και κυρίως να προμηθευτεί μέσα και υλικά προστασίας για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας.
Αντί άλλων και προκειμένου να καλυφθεί η αργοπορία, η ανεπάρκεια και η αδιαφορία βλέπουμε φωτογραφικό υλικό και δελτία τύπου υποδοχών που το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι η ενοχές και η γύμνια τους. Αποτέλεσμα να αναλαμβάνει η Αθήνα να τους διασώσει και πάλι και μαζί με αυτούς και τους πολίτες.
Άλλες περιφέρειες έχουν ήδη προχωρήσει σε διάφορα μέτρα και ενέργειες (Φώτο 1), συνεπώς δεν χρειάζεται να πρωτοτυπήσουν, ας ακολουθήσουν αυτά που οι άλλοι ήδη έχουν εκτελέσει.
Σε ένα Νομό όπως η Ξάνθη, στον οποίο τα κρούσματα είναι σε έξαρση, είναι απορία πολλών γιατί δεν συγκλίθηκε ποτέ το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Ξάνθης, ώστε να συζητήσει, να αποφασίσει, και να συντονίσει τους Δήμους και λοιπούς φορείς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ενημέρωση σε επίπεδο νομού, να υπάρχει αργοπορία σε λήψη αποφάσεων, να ενεργούν κατά το δοκούν οι φορείς και οι Δήμοι χωρίς ουσιαστικό όργανο συντονισμού και λήψης κοινών αποφάσεων και το χειρότερο με μεγάλη αργοπορία και ημίμετρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διασπορά Ξανθιωτών που επέστρεψαν από το εξωτερικό τις προηγούμενες εβδομάδες δεν έγινε μόνο στον Εχίνο αλλά και σε άλλους οικισμούς (πέρα από διάφορα άλλα πομακοχώρια και σε οικισμούς στους πρόποδες της Ροδόπης, ανατολικά της Ξάνθης αλλά και στην ΠΕ Ροδόπης). Παράλληλα η συνεργασία με το Στρατό και η ενίσχυση Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας απαραίτητη.
Έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει η Περιφέρεια να αναλογιστεί σοβαρά το μερίδιο που της αναλογεί, υπηρεσιακά στελέχη της έχουν εκφραστεί άλλωστε και δημόσια για μέτρα και ενέργειες που πρέπει να γίνουν, οι παρατάξεις επίσης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεργασία, διάλογο και ενημέρωση. Οι εγωισμοί δεν έχουν θέση σε αυτό, η Περιφέρεια πρέπει να λειτουργεί άμεσα σε τοπικό επίπεδο και να μην αναμένει από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό κο Χαρδαλιά να κάνει και τη δική της δουλειά. Είναι εμφανές άλλωστε, από τη σημερινή επίσκεψη στο Δήμο Μύκης, ότι πήρε το θέμα πάνω του χωρίς να εμπιστεύεται την περιφερειακή αρχή, η οποία με την οργάνωση της σημερινής πολυπληθούς συνάντησης εκτέθηκε ακόμη περισσότερο και δυστυχώς εξέθεσε και άλλους.
Οι καθυστερήσεις μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, ας μην συνεχιστούν τα σφάλματα, η ουσιαστική απραξία και η αργοπορία γιατί καμία φωτογραφία δεν θα μπορέσει να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα.
• Σύγκλιση των ΣΟΠΠ
• Κέντρα συντονισμού ανά ΠΕ για ενημέρωσης και τοπικά στοχευμένες οδηγίες
• Καθημερινή ενημέρωση πολιτών από Τηλεοράσεις, Ραδιόφωνα, Εφημερίδες, ηλεκτρονικές σελίδες για την αντιμετώπιση του ιού (κονδύλια για ενέργειες αυτού του τύπου υπάρχουν σύμφωνα με τις ΠΝΠ και μάλιστα μπορούν να αξιοποιηθούν με άμεσες διαδικασίες)
• Προμήθεια υλικών και μέσων στις δομές υγείας, σώματα ασφαλείας και στις υπηρεσίες της ΠΑΜΘ
• Δημιουργία διανομή σύγχρονου ενημερωτικού υλικού
• Υπηρεσίες διαδικτυακής υποστήριξης (ιατρική, ψυχολογική, διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών κα )
Έστω και την ύστατη στιγμή, ας στηρίξουν τον αγώνα που κάνει η Κυβέρνηση, ας αναλάβουν δράση στο χρόνο που πρέπει και ας καταλάβουν ότι μέσα από τη συνεργασία και μόνο μπορούμε να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, οι πολίτες το κάνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους, στηρίξτε τους και μην εκθέτετε άλλους με την ανεπάρκεια σας και κυρίως αυτούς που εργάζονται σοβαρά για αυτό.
Η Περιφερειακή Σύνθεση τόσο στα γεγονότα στις Καστανιές του Έβρου, όσο και στην πανδημία του Κορωνοϊού, επέλεξε να μην παρέμβει ως τώρα προχωρώντας σε δηλώσεις για πράξεις και παραλείψεις τις περιφερειακής διοίκησης. Έτσι και σήμερα η παρέμβασή μας αποσκοπεί να αφυπνίσει ώστε να προταχθούν μέτρα και δράσεις, οι οποίες αποκοπούν στην προστασία της υγείας των πολιτών.
Τέλος, η Περιφερειακή Σύνθεση συγχαίρει και ευχαριστεί το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και όλους εκείνους που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Υποσημείωση
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ.Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα βρέθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Φωτο-2).Τα συμπεράσματα για το πως αντιμετωπίζει η κάθε περιφερεια την πανδημία και την τηριση των μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, τα αφήνουμε σε εσας…

=Την αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης πρότεινα για τη σημερινή σύσκεψη της Σμίνθης ο Μανώλης Τσέπελης αλλά….

Την σκέψη – πρόθεση η προγραμματισμένη για σήμερα σύσκεψη του Δήμου Μύκης να γίνει στην σαφώς πολύ μεγαλύτερη αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης εξέφρασε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και μάλιστα για το λόγο αυτό επικοινώνησε σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης ζητώντας αν μπορεί να έχει έτοιμη την αίθουσα ώστε η σύσκεψη να γίνει εκεί. Αυτό τονίζει με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλλιος Μωραΐτης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέλιου Μωραΐτη:
«Στις 11 η ώρα το πρωί μου τηλεφώνησε ο κύριος ΤΣΕΠΕΛΗΣ προβλέποντας τον συνωστισμό και μου ζήτησε να έχω την αίθουσα του ΕΒΕ σε ετοιμότητα για ασφαλή διεξαγωγή της σύσκεψης του είπα αμέσως οκ. Η αίθουσα του ΕΒΕ είναι 160 τετραγωνικά μέτρα είναι απολυμασμένη υπήρχαν γάντια, μάσκες, απολυμαντικά χεριών και χώρου
Κάποιοι μάλλον επειδή βρισκόμαστε σε πόλεμο θεώρησαν το ΕΒΕ πολιτικό "ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ"............Τώρα γελάει όλη η ΕΛΛΑΔΑ. Κρίμα εγκλώβισαν και εξέθεσαν τον Υφυπουργό και την Κυβέρνηση που δίνουν μάχη να πείσουν τους πολίτες για την κρισιμότητα της κατάστασης. ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΌΛΑ ΑΥΤΑ Μ Ε Ν Ο Υ Μ Ε Σ Π Ι Τ Ι»
Τελικά για λόγους που δε γνωρίζουμε η σύσκεψη έγινε μέσα στην πολύ μικρή αίθουσα του Δήμου Μύκης με αποτέλεσμα τις εικόνες ντροπής που είδε όλη η Ελλάδα,

Σε καραντίνα ο Δήμος Μύκης. Οι επίσημοι δίνουν το καλό παράδειγμα

Αίσθηση προκαλεί η εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μύκης στο Πομακοχώρι Σμίνθη όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα τον κορονοϊό που τις τελευταίες μέρες πλήττει την Ξάνθη και κυρίως τα Πομακοχώρια.
Σε μια αίθουσα έτσι κι αλλιώς πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τέτοιες συσκέψεις μπήκαν δεκάδες άνθρωποι οι περισσότεροι εκ των οποίων επίσημοι χωρίς καν να τηρηθεί η προβλεπόμενη για τέτοιες περιπτώσεις απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους.
«Μα φορούσαν μάσκα και γάντια». Ε και; Παρέχουν απόλυτη προστασία η μάσκα και τα γάντια; Αν ναι τότε εμάς γιατί μας έχουν κλεισμένους στα σπίτια μας; Γιατί δε μας αφήνουν να κυκλοφορούμε ελεύθερα υπό τον όρο να φοράμε μάσκα και γάντια;
Αν όχι τότε γιατί έγινε η σύσκεψη αυτή με τον συγκεκριμένο απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει μια τηλεδιάσκεψη. Ή μήπως έχουν την εντύπωση πως ο κορονοϊός δεν χτυπάει τους επίσημους.
Μας κρύβουν κάτι ή απλά ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους για το καλό μας;
Σέμπα Καραχότζα

Απολυμάνθηκε ολόκληρος ο οικισμός Εχίνος με τη βοήθεια του Δήμου Νέστου

Το ευχαριστήριο του Δημάρχου Μύκης:


Ένα ευχαριστώ από καρδιάς στο συνάδελφο Δήμαρχο Νέστου τον κύριο Σάββα Μιχαηλίδη και σε όλο το επιτελείο από το τμήμα καθαριότητας που μας βοήθησαν στην απολύμανση του οικισμού Εχίνου..

Τους πρώτους φοιτητές που επέστρεψαν από την Τουρκία υποδέχθηκε στη Ξάνθη ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος

Στο ξενοδοχείο της Ξάνθης όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα τις επόμενες ημέρες,σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές που επέστρεψαν από την Τουρκία ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.
Πρόκειται για ένα γκρουπ 32 φοιτητών από το σύνολο των 90 που επέστρεψαν στην Ελλάδα την Παρασκευή 27 Μαρτίου μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων.
Για την επιστροφήτων φοιτητών και την ασφαλή μεταφορά τους σε ξενοδοχεία του Έβρου και της Ξάνθης υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας και όλων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Κατά την υποδοχή στην Ξάνθηο κ. Μέτιος καλωσόρισε τους φοιτητές, τους εξήγησε ότι η παραμονή τους στο ξενοδοχείο είναι πολύ σημαντική για την υγεία τόσων των ίδιων όσο και όλωντων κατοίκων της περιοχής καιτους συνέστησε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.
Οι φοιτητές θα εξεταστούν όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις από αντιπροσωπεία του ΕΟΔΥ.
Παρόντες για τον συντονισμό της επιχείρησης ήταν ο Αστυνομικός Διεθυντής Ξάνθης κ. Πασχάλης Γιώρης, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ξάνθης κ. Λάμπρος Τσούργιαννης και οι Αντιδήμαρχοι Ξάνθης κ.κ. Μανώλης Φανουράκης και Γιάννης Ζερενίδης.
Νωρίτερα, την επιχείρηση επιστροφήςτου συνόλου των 90 φοιτητών μέσω του Συνοριακού ΣταθμούΚήπων συντόνισαν ο ΑντιπεριφερειάρχηςΈβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμναςτης Περιφέρειας κ. Λουκάς Γεωργίου και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Κώστας Χουβαρδάς.