Log in
updated 6:57 PM UTC, Jul 29, 2021
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάιος 2020

Σε Πομακοχώρια και Δ’ Σώμα Στρατού η ΠτΔ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το σχολικό συγκρότημα της Γλαύκης, όπου την υποδέχτηκε το εκπαιδευτικό προσωπικό. Η Πρόεδρος μπήκε στις τάξεις και συνομίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ παρέδωσε και τρεις φορητούς υπολογιστές, συμβολικά, για το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ.
Η κυρία Σακελλαροπούλου απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Αφού σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή, πρέπει να σας πω ότι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επισκέπτομαι σήμερα τη Γλαύκη. Βρίσκομαι σήμερα κοντά σας για να ενημερωθώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε αλλά και για να τονίσω τη σημασία της εκπαίδευσης και της παιδείας στη διαμόρφωση των πολιτών του μέλλοντος. Ξέρω ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Πολλά νέα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, άντρες της περιοχής μεταναστεύουν για να βρουν δουλειές, οι γυναίκες επωμίζονται πολλά βάρη και δεν συμμετέχουν όσο θα έπρεπε στη δημόσια ζωή.

Κατάγομαι από την Σταυρούπολη και πιστεύω ότι ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας της Θράκης είναι πλούτος για την Ελλάδα. Δύο θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και εποικοδομητικά, με αλληλοσεβασμό και με αγάπη για την πατρίδα. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, άντρες και γυναίκες συνιστούν ένα μωσαϊκό πολιτισμού και παραδόσεων που πρέπει να αξιοποιηθεί για να μπορέσει η περιοχή της Ξάνθης και οι κάτοικοί της να βελτιώσουν τη ζωή τους. Για να μην αισθάνεται κανένας στη χώρα μας, σε όποια περιοχή της και αν ζει, όποια και να είναι η θρησκεία του, όποιο και να είναι το πιστεύω του, ότι υπάρχει διάκριση σε βάρος του.

Το δημόσιο σχολείο είναι το ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζεται προφανώς να αναβαθμιστεί με εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό και να εμπλουτιστούν οι υποδομές του, ώστε να έχουν οι μαθητές, ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών, ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και την προκοπή.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε την αξία του ψηφιακού σχολείου, της εξ΄αποστάσεως διδασκαλίας και της ισότιμης πρόσβασης σε όλες τις μορφές της εκπαίδευσης. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός δεν είναι μια πολυτέλεια για λίγους και η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την ισότιμη συμμετοχή όλων στα αγαθά της τεχνολογίας.

Θέλω να ευχηθώ καλή επάνοδο στους μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο, στον φυσικό τους χώρο, και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους από αυτούς θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Πιστεύω ότι η ασφαλέστερη επένδυση είναι η επένδυση στη γνώση. Πρέπει τα σημερινά αγόρια και κορίτσια να μην σταματήσουν να κυνηγούν τα όνειρα τους και να έχουν την ευκαιρία να προκόψουν στον τόπο τους.

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως χώρα είναι πολλές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω εκ μέρους της Πολιτείας ότι σας ακούμε προσεκτικά, χωρίς να ξεχωρίζουμε κανέναν, και είμαστε δίπλα σας, γνωρίζοντας ότι η Θράκη πρέπει να στηριχτεί πολλαπλώς. Με σχέδιο, μεράκι και πολλή δουλειά, μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Δ’ Σώμα Στρατού.

Μιλώντας στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε:

«Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας μια γυναίκα κατέχει το αξίωμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και επομένως ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέπτεται το Δ’ Σώμα Στρατού. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στο επιτελείο του πιο ισχυρού σχηματισμού του Ελληνικού Στρατού, που έχει ως βασική αποστολή την ασφάλεια της Θράκης και την φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων, που αποτελούν παράλληλα και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Βλέποντας από κοντά την επιχειρησιακή σας ετοιμότητα, την εκπαίδευση και το άκαμπτο φρόνημα που σας διακατέχει, νιώθω την υποχρέωση να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τη βαθιά εμπιστοσύνη στο έργο σας, μεταφέροντας τα ειλικρινή συναισθήματα των ελλήνων πολιτών.

Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούσε και αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που διασφαλίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα, υπερασπίζονται ταυτόχρονα την ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Σε μια περίοδο αστάθειας και ρευστότητας, με τον απρόβλεπτο γείτονά μας να αγνοεί διαρκώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να συντηρεί μονίμως ένα κλίμα έντασης κι επιθετικότητας, οι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η Ελλάδα επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών της περιοχής, σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές.

Είναι όμως εξίσου αναμφισβήτητο ότι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη. Και εσείς, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωρίζω ότι έχετε τόσο την ικανότητα όσο και τη βούληση να φέρετε σε πέρας με κάθε επιτυχία αυτή την ύψιστη για την πατρίδα αποστολή».

Απογευματινός περίπατος της ΠτΔ στην Ξάνθη

Έναν ευχάριστο απογευματινό περίπατο στους δρόμους της Ξάνθης έκανε η ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αμέσως μετά τη λήξη της εκδήλωσης στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης.

Μαζί με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο
Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και πολλούς ακόμα επισήμους, η κα Σακελλαροπούλου ξεκίνησε την απογευματινή της βόλτα από της Βασιλέως Κωνσταντίνου, διέσχισε την Κεντρική Πλατεία της πόλης και τμήμα της οδού Ηρώων και μετά συνέχισε επί της 28ης Οκτωβρίου όπυ είναι και η κεντρική αγορά της Ξάνθης.


Κατά τη διάρκεια του σύντομου αυτού περιπάτου η ΠτΔ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και καταστηματάρχες. Στη συνέχεια μέσω της άλλης πλευρά της Βασιλέως Κωνσταντίνου, κατέληξαν στην παλιά πόλη και συγκεκριμένα σε μια γνωστή ταβέρνα της πόλης.

Χωρίς νερό την Παρασκευή περιοχές της Ξάνθης

Χωρίς νερό λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης του δικτύου θα μείνουν για αρκετές ώρες διάφορες περιοχές στην πόλη της Ξάνθης την Παρασκευή 29 Μαΐου.


Σας ενημερώνουμε, ότι λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης του δικτύου ύδρευσης, θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 Μαϊου 2020 από τις 9:00 έως τις 14:00 σε τμήμα της οδού Μιαούλη από Λ.Στρατού μέχρι Λυγδών και σε όλο το μήκος της οδού Νικομήδειας και σε τμήμα της οδού Λυγδών από την οδό Μιαούλη μέχρι την οδό Δοϊράνης .

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Παρασκευή 29-05-2020 ΩΡΑ: 09:30 Ἱερός Καθεδρικός Ναός τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας, Μνημόσυνον εἰς μνήμην τοῦ Αὐτοκράτορος Κωνσταντινου Παλαιολόγου καί τῶν ἐνδόξων ὑπερασπιστῶν τῆς Βασιλευούσσης.

Κυριακή 31-5-2020 ΩΡΑ: 07:00-10:30Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Τυμπάνου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»
Η περικοπή που διαβάζεται σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου, αποτελεί μέρος της «Αρχιερατικής προσευχής» του Κυρίου, της προσευχής δηλαδή που απηύθυνε ο Χριστός προς τον Θεό Πατέρα λίγο πριν από το πάθος Του. Σ' αυτή την προσευχή ο Μέγας Αρχιερέας Ιησούς Χριστός έχει συγκεντρωμένο το ενδιαφέρον του στο έργο που άρχισε μέσα στον κόσμο και που θα συνεχίσουν οι μαθητές του. Γι' αυτό ακριβώς το έργο που δεν είναι άλλο παρά η Εκκλησία, παρακαλεί τον Θεό Πατέρα.
Οι μαθητές του που είναι οι πρώτοι ηγέτες της Εκκλησίας δεν προέρχονται απ’ αυτόν τον κόσμο αλλ' από τον Θεό «Σοι ήσαν και εμοί αυτούς δέδωκας». Ζουν όμως και δρουν μέσα στον κόσμο, ο οποίος έχει σαν χαρακτηριστικά του την αμαρτία, τη φθορά, την διάσπαση. Γι' αυτό και ο Αρχηγός της Εκκλησίας, τώρα που πλησιάζει η ώρα της «δόξας» του - και η δόξα αυτή είναι ο σταυρός και συνάμα η ανάσταση και η επιστροφή στον Θεό Πατέρα- παρακαλεί ιδιαίτερα: «Πάτερ άγιε, τήρησον αυτούς εν τω ονόματί σου, ίνα ώσιν εν καθώς ημείς»
Η ενότητα της Εκκλησίας βρίσκεται στο επίκεντρο των σκέψεων και της προσευχής του Κυρίου, ενότητα κατά το πρότυπο της ενότητας της Αγίας Τριάδος. Εάν η διάσπαση και το κομμάτιασμα του κόσμου σε αλληλομισούμενες ομάδες είναι το αποτέλεσμα της αμαρτίας, δηλαδή της απομακρύνσεως από τον Θεό, η ενότητα της Εκκλησίας αποτελεί απόδειξη της θείας καταγωγής και προελεύσεώς της. Μόνο ο Θεός μπορεί να συνάξει τα «διηρημένα»• μόνο ο Χριστός μπορεί να κάνει «τα αμφότερα εν», μόνο το Άγιο Πνεύμα είναι η ενοποιός αρχή και η συνεκτική δύναμη των ανθρώπων, είναι αυτό που, κατά τον υμνογράφο, «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της εκκλησίας». Ο Τριαδικός Θεός, με άλλα λόγια, είναι ο εγγυητής και το θεμέλιό της «μίας, άγιας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας».
Εφ ὅσον όμως η Εκκλησία ζει μέσα στον κόσμο, ο κίνδυνος της διαιρέσεως υπάρχει πάντοτε, κίνδυνος που οφείλεται στον πειρασμό του συμβιβασμού των χριστιανών με τις δυνάμεις αυτού του κόσμου. Όταν όμως ο καθένας μας αποβλέπει στη «δόξα» προς την οποία απέβλεπε και ο Χριστός, δηλαδή στην οδό του πάθους και της θυσίας για τον αδελφό, όταν είναι συνδεδεμένος με την κεφαλή του σώματος, τον Χριστό, και με τους πιστούς που είναι τα άλλα μέλη του σώματος, σύμφωνα με την εικόνα που συνηθίζει να χρησιμοποιεί για την Εκκλησία ο Απόστολος Παύλος, τότε η «ζωή η αιώνιος» για την οποία γίνεται λόγος στην Αρχιερατική Προσευχή του Χριστού αρχίζει ήδη από τώρα και η χαρά των πιστών είναι πεπληρωμένη.

Ο Έβρος ποταμός και η οροθέτηση των συνόρων Ελλάδος – Τουρκίας στη Θράκη

Γράφει ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Αντώνης Βασιλείου*.

Το μόνο που γνωρίζουν αρκετοί σύγχρονοι Έλληνες για τον Έβρο, είναι η γνωστή απειλή της εκάστοτε εξουσίας «Θα σε στείλω εξορία στον Έβρο» και τίποτε περισσότερο.

Διάβασα πολλά αυτές τις ημέρες για την κατάληψη ή καταπάτηση Ελληνικού εδάφους από τούρκους στρατοχωροφύλακες, για Συνθήκη της Λωζάνης, για επιτροπή συνόρων, για κατασκευή φράχτη και άλλα διάφορα που δημιουργούν σύγχυση και ανησυχία στον Έλληνα αναγνώστη.
Η Έλληνο – Τουρκική μεθόριος μήκους 203 χλμ. στη Θράκη οροθετήθηκε οριστικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της Σοβιετικής Ένωσης. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 της συνθήκης αναφέρεται:

Σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας στη Θράκη
• Από το σημείοενώσεως των συνόρωνΤουρκίας, Βουλγαρίας και Ελλάδοςμέχρι της συμβολής του Άρδα και του Έβρου: ο ρους του Έβρου.
• Εκείθεν προς τα άνω του Άρδαμέχρισημείοεπί του ποταμούτούτουορισθησομένουεπί του εδάφουςεγγύτατα προς το χωρίονΤσουρέκ‐κιοϊ: ο ρους του Άρδα.
• Εκείθεν Νοτιοανατολικώςμέχρισημείουεπί του Έβρου εις απόστασινενόςχιλιομέτρου προς τα κάτω του Βόσνακιοϊ: γραμμήαισθητώςευθείααφίνουσα εν Τουρκία το χωρίονΒόσνα‐κιοϊ. Το χωρίονΤσουρέκ‐κιοϊ θα παραχωρηθή εις την Ελλάδα ή εις την Τουρκίαν, καθʹ όσον η πλειονότης του πληθυσμούήθελεναναγνωρισθήελληνική ή τουρκικήυπό της εν τω άρθρω 5 προβλεπομένηςεπιτροπής, μη συνυπολογιζομένων των μεταναστευσάντων εις το χωρίοντούτομετά την 11 ην Οκτωβρίου 1922.
• Εκείθενμέχρι του Αιγαίου: ο ρους του Έβρου.

Επίσης στο άρθρο 6 της Συνθήκης προβλέπεται ότι, όπου τα σύνορα θα καθορίζονταν από τον ρου ποταμού, αυτά θα ακολουθούσαν για τους μη πλωτούς ποταμούς, όπως ο Έβρος και ο Άρδας, τη μέση γραμμή αυτών.

Για την υλοποίηση της οριογραμμής ορίστηκε τριμελής επιτροπή οροθεσίας με πρόεδρο τον Ολλανδό Συνταγματάρχη F. J. Backerκαι μέλη τον Τούρκο Συνταγματάρχη Hairoullahbeyμε 6μελή ομάδα και τον Έλληνα Ταγματάρχη Ε. Μινωτάκη με 8μελή ομάδα. Την 7η Ιουλίου 1925 ξεκίνησαν οι εργασίες χάραξης των ελληνοτουρκικών συνόρων, κατά μήκος του ποταμού Έβρου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με τη σύνταξη και υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου την 3η Νοε. 1926, στο οποίο πρωτόκολλο έχουν επισυναφθεί λεπτομερείς χάρτες κλίμακος 1:25000.

Από τις πρώτες αποφάσεις της επιτροπής ήταν ότι η μεθόριος ΔΕΝ θα ακολουθούσε τις εκάστοτε μετατοπίσεις της κοίτης του ποταμού, αλλά θα καθοριζόταν με βάση την κοίτη που υπήρχε το 1926.

Κατόπιν μακρών διαβουλεύσεων, η επιτροπή κατέληξε στην υπογραφή στην Αθήνα την 3η Νοεμβρίου 1926, σχετικού πρωτοκόλλου με το οποίο καθορίστηκε λεπτομερώς η περιγραφή και η χάραξη της Ελληνοτουρκικής μεθορίου, με συντεταγμένες και σταθερά σημεία.

Επειδή με το πέρασμα του χρόνου οι πλημμύρες του Έβρου είχαν ως αποτέλεσμα πολλά από τα ορόσημα της οροθετήσεως του 1926 να καταστραφούν, έγιναν πολλές προσπάθειες να συντηρηθούν, με πιο σοβαρή αυτή που κατέληξε μεν την 7η Δεκεμβρίου 1971στην υπογραφή του «Πρωτοκόλλου περί διαφυλάξεως, ελέγχου, συντηρήσεως και αποκαταστάσεως των οροσήμων επί της ελληνοτουρκικής μεθορίου», πλην όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Τουρκία έχει επικυρώσει αυτό το Πρωτόκολλο.

Σχετικά με το πρόσφατο μεθοριακό επεισόδιο σε περιοχή του Έβρου και σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που ήρθαν στην επιφάνεια, εκτιμώ ότι η Τουρκία βλέποντας ότι η Ελλάδα προτίθεται να κλείσει όλα τα σημεία εισόδου μεταναστών και επειδή αυτή την περίοδο λόγω του κορωνοϊού δεν μπορεί να οργανώσει κάτι ανάλογο με αυτό του περασμένου Φεβρουαρίου στις Καστανιές, προσπάθησε με την ενέργεια αυτή που κινείται στο όριο παραμεθορίου επεισοδίου, να κερδίσει χρόνο παρεμποδίζοντας τις εργασίες της Ελλάδας.

Έτσι εικάζεται ότι, όταν μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού κινήθηκαν στην προαναφερθείσα περιοχή εντός του Ελληνικού εδάφους και αποψίλωσαν τη θέση κατασκευής του φράχτη, έστειλαν άοπλο προσωπικό της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας και προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή των εργασιών. Αν και δεν θέλω να το πιστέψω, αυτό όμως εξάγεται από την ερμηνεία της φωτογραφίας. Διαφορετικά δεν εξηγούνται και οι δύο ρηματικές διακοινώσεις του Ελληνικού ΥΠΕΞ προς την Τουρκία.

Η τουρκική ομάδα φαίνεται να «εισέβαλε» σε περιοχή εντός της Ελληνικής επικράτειας, επειδή η κοίτη του ποταμού όταν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 και όταν οροθετήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή τα σύνορα το 1926, ήταν ανατολικά της συγκεκριμένης περιοχής.
Δυστυχώς η χώρα μας όχι μόνο δεν αντέδρασε με αποφασιστικότητα να συλλάβει τους εισβολείς, όπως έκαναν οι Τούρκοι στις Καστανιές του Έβρου, όπου συνέλαβαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, αλλά ακούστηκαν διαφορετικές εκδοχές - δικαιολογίες του συμβάντος. Κάτι ανάλογο δηλαδή με το συμβάν του τουρκικού ερευνητικού σκάφους OrucReis, που το έφερε ο «κακός καιρός» εντός του FIR (!!!) μας. Η αλήθεια ευτυχώςδεν κρύβεται με ανακρίβειες και εκνευρισμούς και καλόν είναι η χώρα μας να αποκτήσει κάποτε αποφασιστική ηγεσία.

Όπως προαναφέρθηκε, τα σύνορα στον Έβρο ορίστηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, την οποία η Τουρκία προσπαθεί να βρει ευκαιρία να την αναθεωρήσει και για αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση του θέματος, γιατί το ξήλωμα του πουλόβερ από μικρές κλωστές αρχίζει.

Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να διατρήσει τον Έβρο και για αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η τοποθέτηση του φράχτη σε όλα ανεξαιρέτως τα χερσαία τμήματα της μεθορίου και τα περάσματα του ποταμού.Επίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο σουλτανίσκος θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να κερδίσει χρόνο, καθυστερώντας τις εργασίες τοποθέτησης του φράχτη μέχρι να οργανωθεί ξανά και να μας στείλει τις νέες ορδές των μεταναστών πάσης φύσεως, με στόχο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας.

Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό που χρήζει βελτίωσης είναι ο χρόνος λήψεως αποφάσεων από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας.

Φύλακες γρηγορείτε γιατί οι καιροί ου μενετοί !!!

*Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Μειωμένη η κίνηση στην εστίαση. Σε καλύτερη κατάσταση τα καφέ

Μικρότερη από την αναμενόμενη είναι προς το παρόν η κίνηση σε καφέ και εστίαση στην Ξάνθη αφού από τη μια δε βοηθάνε οι καιρικές συνθήκες κι από την άλλη ο κόσμος είναι ακόμα διστακτικός.


Πάντως σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου, «η κίνηση είναι στις καφετέριες είναι μεγαλύτερη από αυτήν της εστίασης» αφού όπως τονίζει «η διάθεση υπάρχει αλλά δε βοηθάει ο καιρός ώστε ο κόσμος να βγει έξω».


Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της κυρίας Τσιακίρογλου, «οι άσχημες καιρικές συνθήκες είναι ο λόγος που αρκετά καταστήματα που υπάγονται στον κλάδο της εστίασης δεν έχουν ανοίξει ακόμα».


Σε ότι αφορά το προσωπικό, «οι περισσότερες επιχειρήσεις το έχουν μειώσει αφού η δουλειά είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και δύσκολα μπορεί μια επιχείρηση να κρατήσεις όλους της τους υπαλλήλους. Έτσι μπορεί εργαζόμενοι στον κλάδο των ΚΥΕ έχουν βγει σε αναστολή λειτουργίας και θα λάβουν το ποσό των 534 ευρώ».


Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Σύλληψη ημεδαπού για όπλα και ναρκωτικά

Κατασχέθηκαν 16 μαχαίρια διαφόρων τύπων, 1 ξιφίδιο, 1 ζώνη με αγκράφα μαχαίρι, 2 αστέρια ρίψης, 19 φυσίγγια και 1 ναρκωτικό δισκίο

Συνελήφθη χθες (26-5-2020) το απόγευμα, σε χωριό του Έβρου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Αναλυτικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

16 μαχαίρια διαφόρων τύπων
1 ξιφίδιο
1 ζώνη με αγκράφα μαχαίρι
2 αστέρια ρίψης
19 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
1 ναρκωτικό δισκίο

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

4,7 εκατομμύρια ευρώ από την ΠΑΜΘ σε Ροδόπη και Ξάνθη μέσω του προγράμματος LEADER

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια θα διαθέσει στην Αναπτυξιακή Ροδόπης ΑΕ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ πόρους ύψους 4.716.529ευρώ από το πρόγραμμα CLLD-LEADER για την πραγματοποίηση έργων δημόσιου χαρακτήρα σε αγροτικές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης.


Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν έχουν προταθεί από Δήμους, τη Μητρόπολη Ξάνθης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, κοινωνικές δομές, περιβαλλοντικούς φορείς, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους κ.ά. και καλύπτουν μια σειρά από ανάγκες των αγροτικών περιοχών σε σχέση με την τοπική ανάπτυξη.
Πρόκειται για έργα ύδρευσης σε οικισμούς, για αναπλάσεις δημόσιων χώρων, κατασκευή και ενίσχυση υποδομών άθλησης και ψυχαγωγίας, στήριξη δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, πραγματοποίηση δράσεων τουριστικής ενημέρωσης, ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων, στήριξη δράσεων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Για τα θέματα αυτά, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ροδόπης, Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Νίκο Τσαλικίδη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Δημήτρη Λουρίκα και τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας κ. Στάθη Κεφαλίδη σε συνάντηση που είχαν στην Κομοτηνή.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής του Ελληνισμού στο ανοικτό θεατράκι του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης

Τριπλή εκδήλωση μνήμης και τιμής του Ελληνισμού με τίτλο «Ο ΜΑΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» διοργανώνει η Παράταξή «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ», σε συνεργασία με το Περιοδικό «Ενδοχώρα», την Παρασκευή 29 Μαΐου, στο ανοικτό θεατράκι του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.


Η εκδήλωση γίνεται για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης, την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και στη μνήμη των υπερασπιστών της Πόλης κατά την άλωση;


Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι:
Ελευθέριος Χατζόπουλος. Πρώην Πρόεδρος ΠΟΘΣ
Παναγιώτης Τσιρκινίδης. Ταξίαρχος ε.α.
Μάγδα Τσολάκη. Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Συμμετέχει ο λυράρης Αντώνης Παπαδόπουλος


Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Κουριαννίδης


Θα τηρηθούν κατά γράμμα όλα τα μέτρα κατά του κορονοίού

Επίσκεψη της ΠτΔ στη Θράκη. Αναλυτικά το πρόγραμμα

10.00    Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο της πόλης

10.30    Συνάντηση με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο της Ξάνθης

11.30    Αναχώρηση για την Γλαύκη και επίσκεψη στο Γυμνάσιο-Λύκειο

12.45    Επίσκεψη στο Δ’ Σώμα Στρατού

18.00    Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίουκ. Παντελεήμονα στην Μητρόπολη

18.35    Συνάντηση με γυναίκες της τοπικής κοινωνίας

19.30    Ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»

 

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Παρασκευή 29 Μαΐου

10.10    Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων             

10.35    Συνάντηση με τοπικούς φορείς στην Τσανάκλειο Σχολή             

11.50    Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνήςκ. Παντελεήμονα στην Μητρόπολη    

12.25    Περίπατος στο ιστορικό κέντρο  

13.15    Συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές και τους Κοσμήτορες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης       

18.00    Επίσκεψη στη Μονάδα Ανακύκλωσης Μπαταριών «SunlightRecycling»      

19.10    Ξενάγηση στους χώρους του Οινοποιείου «Κίκονες» 

            

ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

Σάββατο 30 Μαΐου

09.40    Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια»          

10.50    Επίσκεψη στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Γενισέα»         

12.00    Επίσκεψη στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»         

12.40    Αναχώρηση για την Σταυρούπολη