Log in
updated 3:10 PM UTC, Nov 25, 2021
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2020

Δωρεά στρατιωτικού υλικού στην 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από την Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Δωρεά πολύτιμου στρατιωτικού υλικού για την ενίσχυση του εξοπλισμού της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας έκανε η Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ύστερα από σχετικό αίτημα των Δημάρχων της περιοχής.

Τον Πρόεδρο ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτετζίδη, Α αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμενης κ. Λάζαρο Κυριζογλου, Αντιπρόεδρο της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεων κ. Σίμο Δανιηλίδη υποδέχτηκαν οι Δήμαρχοι Σουφλίου, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου στο Δημαρχείο του Σουφλίου και στη συνέχεια πήγαν στην 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και παραδώσαμε το στρατιωτικό υλικό, το οποίο αγοράστηκε από προμηθευτές του Έβρου.

Φωτογραφική έκθεση γύρω απ' την απελευθέρωση της Ξάνθης το 1919

Ξεκινά την Πέμπτη 1/10 και θα ολοκληρωθεί την μεθεπόμενη Κυριακή 11/10 η ιστορική φωτογραφική έκθεση (σε καμβά/ μουσαμά) "Χαράγματα Μνήμης". Πρόκειται για μια καλαίσθητη προσέγγιση με προβολή ιστορικών φωτογραφιών σε μεγάλες διαστάσεις, γύρω απ' την απελευθέρωση της Ξάνθης το 1919 ...κι όχι μόνο. Μέσα από ασπρόμαυρους αλλά και έγχρωμους επεξεργασμένους τεράστιους φωτο-καμβάδες, παρουσιάζονται ιστορικά σημαντικά αλλά κυρίως εικόνες της Ξάνθης από το παρελθόν της.

Μια ευκαιρία να δουν όσοι επιθυμούν πως ήταν πλατείες, δρόμοι, γειτονιές και σημεία της Ξάνθης....κάποτε. Η έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό (πρωί - βράδυ), κάτω απ' τις οδηγίες τήρησης του ΕΟΔΥ και γίνεται στον 1ο όροφο του "Πολυχώρου Σκέψης και Τέχνης - Οικία Μ. Χατζιδάκη", με συνδιοργανωτές τον Δήμο και την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης......

2,1 εκατομμύρια ευρώ από την ΠΑΜΘ για την ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων του Έβρου μέσω LEADER

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια θα διαθέσει στη Δημοσυνεταιριστική «Έβρος» ΑΕ πόρους ύψους 2.101.780ευρώ από το πρόγραμμα CLLD-LEADER για την πραγματοποίηση έργων ιδιωτικού χαρακτήρασε αγροτικές περιοχές των Δήμων Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Πρόκειται για μια δράση ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο την τοπική ανάπτυξη στις συγκεκριμένες περιοχές, που αφορούν είτε στη μεταποίηση και στην εμπορία γεωργικών προϊόντων (ελαιοτριβεία, τυροκομεία, οινοποιεία, παγωτοποιεία κ.ά.) είτε στον τουρισμό (ξενοδοχεία, επιπλωμένα δωμάτια κ.ά.) είτε στον τομέα της παροχής υπηρεσιών (άθληση, διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων κ.ά.).

Συνολικά θα ενισχυθούν 20 ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες, μαζί με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, φτάνουν τα3.805.850 ευρώ.

Με αφορμή την έγκριση της χρηματοδότησης, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε τα γραφεία της Δημοσυνεταιριστικής «Έβρος» ΑΕ στον Προβατώναμε τον περιφερειακό σύμβουλο Έβρου κ. Βασίλη Δελησταμάτηκαι είχε ενημέρωση για τιςεπενδύσεις που θα ενισχυθούν από τον Πρόεδρο της εταιρείας, Δήμαρχο Σουφλίου κ. Παναγιώτη Καλακίκο και το Γενικό Διευθυντή της εταιρείαςκ. Βαγγέλη Καζάκη.

Δυσάρεστα τα αποτελέσματα για τον τουρισμό στην ΠΑΜΘ

Για Τουριστικό ‘Βατερλώ’ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ το 2019 κάνει λόγο η παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη με αφορμή τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ σύμφωνα με τα οποία η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης φιγουράρει πολλές φορές στις τελευταίες θέσεις των πινάκων κατάταξης.

Στην ανακοίνωση της η παράταξη «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ» αναφέρει»

«Τουριστικό ‘Βατερλώ’ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ το 2019»

Δυσάρεστα -αλλά δυστυχώς και αναμενόμενα- για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ* για τον Τουρισμό στο έτος 2019 (σ.σ. τότε δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού). Η έρευνα έχει τίτλο «Ποιος πάει που; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά αγορά και ανά Περιφέρεια 2019» και στα αποτελέσματά της, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης φιγουράρει πολλές φορές στις τελευταίες θέσεις των πινάκων κατάταξης.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε από τα στοιχεία της έρευνας:

Το 2019, η δαπάνη ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια αυξήθηκε στην πλειονότητα των Περιφερειών, παρά τη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής, λόγω της αύξησης της δαπάνης ανά διανυκτέρευση. Ειδικότερα:

-Η δαπάνη ανά επίσκεψη στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2019 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 482 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +7,4% σε σχέση με το 2018 (449 ευρώ).

-Η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 751 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +12,7%. Η χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μόλις 115 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 31,1%.

-Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2019 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 76 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +10,3% σε σχέση με το 2018 (69 ευρώ).

-Η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση το 2019 καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 97 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά +12,6%. Αντίθετα, η χαμηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στην

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 43 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά -13,1%.

-Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις Περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 6,3 διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση κατά -2,7%. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής 8,2 διανυκτερεύσεις καταγράφηκε στην Περιφέρεια της Κρήτης παρουσιάζοντας μείωση κατά -2,4%. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη το 2019, ήταν 2,7 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγράφοντας μείωση κατά 20,8%.

Πώς σχολιάζει, άραγε, η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ τα απογοητευτικά αποτελέσματα που καταδεικνύει η έρευνα;

Να υπενθυμίσουμε, ακόμη, ότι από το 2016 η παράταξη του κου Μέτιου είχε στο πρόγραμμά της τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον Τουρισμό, που όμως έμεινε και αυτό «στα χαρτιά», όπως άλλωστε και τα περισσότερα σχέδια της. Τα αποτελέσματα της απραξίας της διοίκησης είναι ορατά σε όλους τους τομείς – ακόμη και στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» που είναι ο Τουρισμός.

Οποιαδήποτε προσπάθεια «να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα» θα είναι απλώς μία ακόμα απόπειρα του κου Μέτιου να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του. Τα στοιχεία όμως «φωνάζουν» και τον εκθέτουν.

Η Περιφερειακή Σύνθεση απαιτεί απάντηση στο ερώτημα: Μπορεί επιτέλους να διοικήσει η παράταξη του Χρήστου Μέτιου ή θα συνεχίσει απλά να υποθηκεύει το μέλλον των πολιτών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ;

Ανακοίνωση Δήμου Ξάνθης για την επίσκεψη Μπακογιάννη

Την Πρόεδρο της διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης κα. Ντόρα Μπακογιάννη, μέλη της Επιτροπής και τους βουλευτές κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη, κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και κ. Μπουράν Μπουρχάν, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης στο Δημαρχείο της Ξάνθης.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέπτυξε τα θέματα που δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στον Δήμο Ξάνθης και θα μπορούσαν να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ έδωσε σημαντική σημασία στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, με παράδειγμα τη συνεργασία που εξελίσσεται με τους Δήμους που βρίσκονται στις παραποτάμιες περιοχές του Νέστου, σημειώνοντας ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωράμε ως μια συγκροτημένη ομάδα που υποστηρίζει τη συνολική ανάπτυξη της Θράκης.

Η κα. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής που την κάνει ξεχωριστή, ενώ σημείωσε ότι η Ξάνθη είναι γνωστή για την ιστορία της, τον πολιτισμό της, την παλιά πόλη και τον φυσικό πλούτο της, στα ορεινά, που της δίνει ξεχωριστή αξία.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ο Δήμαρχος Ξάνθης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της περιοχής και η κα. Μπακογιάννη αποκάλυψε ότι εδώ και έναν περίπου χρόνο διεκδικεί και ελπίζει ότι θα τα καταφέρει, να μετακινηθεί η εκπαίδευση των στελεχών της FRONTEXαπό την Πολωνία στη Θράκη, καθώς εδώ η εκπαίδευση θα έχει το πλεονέκτημα ότι οι δυνάμεις θα βρίσκονται κοντά στο πεδίο.

Η κα. Μπακογιάννη αναφερόμενη στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης που για ένα διάστημα είχαν αυξημένες δυσκολίες με τον κορονοϊό και τον αποτελεσματικό τρόπο που αντιμετώπισαν την «κρίση», είπε χαρακτηριστικά: «Σας θαύμαζε το πανελλήνιο, δεν υπήρχε δεύτερη συζήτηση στην Αθήνα». Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης σημείωσε ότι, οι Δήμοι είχαν τη συνεργασία των Επιστημόνων της Ξάνθης, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας και του βουλευτή κ. Σπύρου Τσιλιγγίρη, αλλά κυρίως είχαν τη βοήθεια των πολιτών γιατί χωρίς την κοινωνία δε γίνεται τίποτα και «έτσι τα καταφέραμε», τόνισε.

Ο Δήμος Ξάνθης θα καταθέσει έως το τέλος του Οκτωβρίου 2020 τις προτάσεις του στην επιτροπή στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό καθώς θα έχει λάβει έως και τις 20 Οκτωβρίου τις προτάσεις όλων των παρατάξεων του Δήμου Ξάνθης.

Καθαρισμός ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα σε οικισμούς της ΠΕ Ροδόπης

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και σε απόλυτο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς ο καθαρισμούς ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα στον νομό Ροδόπης.

Οι οικισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης θωρακίζονται ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη των έργων ενώ παράλληλα ευχαριστεί όλους όσους συνεργάζονται ώστε αυτά να ολοκληρωθούν σο συντομότερο δυνατό και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ξάνθη: Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν 14 δενδρύλλια κάνναβης και ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη χθες (29-9-2020) το απόγευμα, στο νομό Ξάνθης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε χώρους δύο οικημάτων του δράστη, σε χωριά της Ξάνθης, εντόπισαν συνολικά και κατέσχεσαν:

14 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,90 έως 2,10 μέτρων
2 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 13 γραμμαρίων
1 αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Συνελήφθη διακινητής μη νόμιμων μεταναστών στο νομό Ροδόπης

Συνελήφθη χθες (29-9-2020) το βράδυ, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης, ένας ημεδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και συνέχισε την πορεία του πραγματοποιώντας ελιγμούς.

Πιο κάτω το όχημα εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Άμεσα οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον οδηγό – διακινητή, ο οποίος αντιστάθηκε κατά τη σύλληψη και επιχείρησε να διαφύγει, ενώ κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου διαπίστωσαν ότι μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα, δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο δράστης – διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και χρηματικό ποσό.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Συνελήφθησαν 3 ημεδαποί για ναρκωτικά και λαθραία τσιγάρα στην Ορεστιάδα

Κατασχέθηκαν 499 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν χθες (29-9-2020) το πρωί, στην Ορεστιάδα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας τρεις ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και περί ναρκωτικών κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τρεις (3) δράστες, διότι τους εντόπισαν να κατέχουν στο εσωτερικό επιχείρησης συνολικά 499 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω πακέτα τσιγάρων και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, που κατείχαν οι δύο από τους δράστες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

Πρόγραμμα επιμόρφωσης για την ενδοοικογενειακή βία στους αστυνομικούς της ΑΜΘ

Ολοκληρώθηκε διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης του αστυνομικού προσωπικού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με αντικείμενο το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώθηκε, μέσω τηλεκπαίδευσης, το διήμερο 28 & 29 Σεπτεμβρίου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης αστυνομικού προσωπικού με αντικείμενο το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων.

Το εκπαιδευτικό – επιμορφωτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν αστυνομικοί που στελεχώνουν τις νεοϊδρυθείσες Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, καθώς και αστυνομικοί που εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας σε υφιστάμενα Αστυνομικά Τμήματα.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η επιμόρφωση του αστυνομικού προσωπικού, με στόχο τον εξειδικευμένο και αποτελεσματικό χειρισμό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων.

Ομιλητές – εισηγητές στο εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα ήταν:

ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Θράκης κ. Τσόγκας Λάμπρος,
η επίκουρη καθηγήτρια νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος του δικηγορικού συλλόγου Κομοτηνής κα Αποστολίδου Άννα
η αναπληρώτρια καθηγήτρια νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κα Συκιώτου Αθανασία και
η Αστυνόμος Β΄ Πασά Γεωργία, εκπρόσωπος του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον, με σκοπό την ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού.