Log in
updated 7:08 PM UTC, Mar 22, 2018
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2016

Με την υπογραφή του Σέμπα

Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς 

Απόλυτα αποτυχημένη ήταν τελικά η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στις 24 του μήνα οι άνθρωποι του DEB στη Θράκη αφού στο κάλεσμα αυτό δεν ανταποκρίθηκαν ούτε χίλιοι μουσουλμάνοι. Αυτό όμως δε θα πρέπει να μας καθησυχάζει καθόλου αφού μιλάμε για ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους και την κάνουν εδώ και χρόνια με θεαματικά μάλιστα αποτελέσματα. Το γεγονός πως δεν τους βγήκε αυτό που ήθελαν, να μαζέψουν δηλαδή πολύ κόσμο δε σημαίνει πως τα πάντα στη Θράκη είναι πλέον εντάξει. Ίσα ίσα, τώρα είναι που θα πεισμώσουν και θα προσπαθήσουν να πετύχουν τον σκοπό τους με κάθε μέσο και τρόπο. Δεν είναι λοιπόν ώρα για πανηγύρια διότι η κατάσταση στη Θράκη εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή και δύσκολη. 

Μεγάλο λάθος τα επεισόδια

Δυστυχώς από τη συγκέντρωση αυτή δεν έλειψαν και τα επεισόδια από ομάδα εθνικιστών που προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία των μουσουλμάνων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του DEB. Θεωρώ πως η προσπάθεια αυτή ήταν ένα μεγάλο λάθος, δε βοηθάνε σε τίποτα αυτά τα επεισόδια. Αντίθετα κάνουν (μάγκες) τους ανθρώπους του Προξενείου οι οποίοι δε χάνουν ευκαιρία να εμφανιστούν ως θύματα και να κάνουν λόγο για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάντως μιας και αναφέρθηκα σε δικαιώματα, καλό θα ήταν εκεί στο DEB εκτός από τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάννης, να ρίξουν μια ματιά και στις υποχρεώσεις που αναφέρονται εκεί μέσα. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.  

Τα μεγάλα ποσοστά του DEB

Από τη μια βλέπουμε το DEB να μη μπορεί να συγκεντρώσει ούτε χίλια άτομα σε μια πορεία κι από την άλλη θυμόμαστε όλοι τα απίστευτα μεγάλα ποσοστά του στους νομούς της Θράκης κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Από πού προήλθαν λοιπόν αυτά τα μεγάλα ποσοστά; Μήπως από συνεργασίες με ντόπιους χριστιανούς πολιτικούς; Ήδη πριν από αρκετό καιρό υπήρξε η πληροφορία πως λίγες μόνο μέρες πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές, συνεργάτες ανθρώπων που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση μοίραζαν στα Πομακοχώρια ευρωψηφοδέλτια του DEB κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως να υπήρξε μια μυστική συνεργασία ώστε οι εν λόγω εμπλεκόμενοι με την τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν ψήφους μουσουλμάνων και το DEB να πάρει μεγάλα ποσοστά στις ευρωεκλογές. Όλα αυτά όμως παρέμειναν δυστυχώς σε επίπεδο απλών πληροφορίων χωρίς τρανταχτές αποδείξεις και για το λόγο αυτό δεν είμαστε σε θέση να αναφέρουμε ονόματα. Ένα μόνο είναι σίγουρο, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.       

Ξέφραγο αμπέλι η Ξάνθη 

Το θέμα των παράνομων από κάθε άποψη λυόμενων που Βούλγαροι στήνουν στους παραλιακούς δήμους της Ξάνθης με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση έφεραν στο προσκήνιο τόσο το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης όσο και η Χρυσή Αυγή η οποία μάλιστα κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Δηλαδή ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει στην Ξάνθη χωρίς να ελέγχεται από κανέναν; Από πού παίρνουν φως και νερό αυτές οι λυόμενες οικίες κύριοι Δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου; Τι κάνουν οι υπηρεσίες σας; Πήγαν μήπως διακοπές; Κι όλα αυτά στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης αλλά για ποια τουριστική ανάπτυξη ακριβώς μιλάμε; Το να είναι γεμάτες οι παραλίες μας αλλά το κράτος να χάνει χιλιάδες ευρώ από τις συγκεκριμένες δράσεις των Βούλγαρων; Μπορεί άραγε κύριοι Δήμαρχοι να κάνει κάτι ανάλογο και ο ντόπιος Ξανθιώτης; Μπορώ για παράδειγμα να στήσω κι εγώ μια λυόμενη οικία και να την νοικιάζω χωρίς μάλιστα να φορολογούμαι για τα χρήματα που θα εισπράττω; Εντάξει το ξέρω πως κράτος δεν έχουμε εδώ και πολλά χρόνια αλλά θα περίμενε κανείς έστω ελάχιστη σοβαρότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά όσο την είδατε εσείς άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς.   

Μήπως το παρακάνει η Χρυσή Αυγή;

Βροχή πέφτουν οι ερωτήσεις στη Βουλή από τη Χρυσή Αυγή και ειδικότερα από τον Βουλευτή της Γιάννη Λαγό για θέματα που απασχολούν την Ξάνθη. Εδώ και μήνες δε θυμάμαι να υπήρξε ούτε ένα πρόβλημα στην Ξάνθη που να μην έφτασε στη Βουλή μέσω της Χρυσής Αυγής. Σίγουρα δεν είναι κακό να φτάνουν μέχρι το κεντρικό κράτος και μέχρι τα αρμόδια Υπουργεία τα όποια προβλήματα ενός τόπου αλλά όλα έχουν ένα όριο. Καταρχήν δεν ξέρω αν το ενδιαφέρον της Χρυσής Αυγής είναι πραγματικό ή κρύβονται από πίσω πολιτικοί λόγοι αλλά και για αληθινό ενδιαφέρον να πρόκειται, δεν είδα να λύνεται μέχρι σήμερα κανένα από τα προβλήματα για τα οποία η Χρυσή Αυγή κατέθεσε ερωτήσεις στη Βουλή. Επίσης όπως και να το κάνουμε, δεν είναι αρμόδιο για την επίλυση όλων των τοπικών προβλημάτων το κεντρικό κράτος, για πολλά από αυτά έχουν την κύρια ευθύνη οι Δήμοι και η Περιφέρεια αλλά η Χρυσή Αυγή επιμένει να ζητά για όλα λύσεις από το κεντρικό κράτος. Επαναλαμβάνω δεν είναι κακό να φτάνουν ως τη Βουλή τα προβλήματα ενός τόπου αλλά μέχρι ενός σημείου.    

 

Μάθημα Πομακικής γλώσσας 137 ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΑ

addávno παλιά

annagî μερικές φορές

ártïk πλέον, πια

at kray από την αρχή

búgün σήμερα

chôsto συχνά

dagodíno του χρόνου

dáyma, sâkuga πάντοτε

fchéra χθες

gech αργά

her gün κάθε μέρα

isâ τώρα

laní πέρσι

léte καλοκαιριάτικα

níkoga ποτέ

póchüvo συνήθως

póslet, sétne ύστερα

ráno νωρίς

râtko σπάνια

skóra πρόσφατα

snóshti χθες το βράδυ 

útre αύριο

zafchérashnik προχθές

zaútreshnik μεθαύριο

zíme χειμωνιάτικα

 

ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ: Ένας αναξιοποίητος επίγειος παράδεισος

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Μπορεί τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ως χώρα να έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία, δηλαδή στον τουρισμό από τον οποίο ήδη έχουμε κερδίσει αρκετά, ωστόσο στην Ελλάδα του 2016 υπάρχουν ακόμα περιοχές των οποίων οι τοπικοί παράγοντες εξακολουθούν να κρατάνε αναξιοποίητους επίγειους παράδεισους που άνετα και χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πόλο έλξης τουριστών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Έναν τέτοιο αναξιοποίητο τουριστικά επίγειο παράδεισο έχουμε και στην Ξάνθη και φυσικά αναφέρομαι στα ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΊΑ του νομού όπου πέρα από την απίστευτα ελκυστική φυσική ομορφιά, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει έναν τελείως διαφορετικό πολιτισμό και ανθρώπους με άλλη κουλτούρα, άλλες νοοτροπίες που όμως είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι.

Το ευχάριστο είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ εκείνοι που από κάθε γωνιά της πατρίδας μας επισκέπτονται τα Πομακοχώρια κάτι που ασφαλώς αποτελεί μεγάλη ανάσα για τις ντόπιες επιχειρήσεις οι οποίες περνάνε μια πολύ σκληρή δοκιμασία ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού στον Άγιο Κωνσταντίνο.    

Ωστόσο η τουριστική κίνηση στα Πομακοχώρια θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν οι ντόπιοι πολιτικοί άρχοντες αποφάσιζαν να ασχοληθούν έστω και ελάχιστα με την προβολή της ευρύτερης περιοχής. Προς το παρόν πάντως δε φαίνεται να έχουν τέτοια διάθεση ενώ την ίδια στιγμή οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, σχεδόν απαγορευτικές για κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Έτσι ένας τόπος με παραδεισένια ομορφιά που θα μπορούσε να είναι από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας μένει εντελώς αναξιοποίητος. Γιατί όμως οι τοπικοί άρχοντες δεν κάνουν τα αυτονόητα για την τουριστική προβολή και αξιοποίηση της περιοχής; 

Δυστυχώς οι λόγοι αυτής της εγκληματικής τους αδράνειας είναι καθαρά πολιτικοί. Καταρχήν  για τους ντόπιους πολιτικούς μας η λέξη ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ δεν πρέπει να ακούγεται γιατί παραπέμπει σε Έλληνες Πομάκους και όχι σε Τούρκους. Κατά δεύτερον τα όποια ιστορικά – αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν στην  περιοχή παραπέμπουν επίσης σε μη Τούρκους πολίτες. Να λοιπόν γιατί δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την ανεύρεση τέτοιων ιστορικών – αρχαιολογικών ευρημάτων και δεν έκαναν τίποτα για την ανάδειξη όσων ήδη υπάρχουν. 

Γενικά όμως πάγια πολιτική των ντόπιων πολιτικών είναι να κρατάνε όσο το δυνατόν πιο απομονωμένους και πιο μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο τους ανθρώπους που ζουν στα ορεινά Πομακοχώρια διότι αν έρθουν σε επαφή με ανθρώπους άλλων περιοχών της πατρίδας μας υπάρχουν ο κίνδυνος να ξυπνήσουν και να πάψουν να είναι τα πρόβατα που οι γνωστοί κύκλοι της Θράκης τα καθοδηγούν όπου θέλουν. 

Τέτοια μυαλά διοικούν δυστυχώς τη Θράκη και ειδικότερα τον μουσουλμανικό πληθυσμό με αποτέλεσμα να καταδικάζονται ντόπιοι επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να έχουν μια εντελώς διαφορετική τύχη αν υπήρχε μια καλύτερη τουριστική αξιοποίηση της ορεινής ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ Ξάνθης. Για την ώρα πάντως ούτε οι απαιτούμενες υποδομές υπάρχουν ούτε και η διάθεση για να γίνει κάτι τέτοιο με συνέπεια να έχουμε μείνει σε ορισμένες ελάχιστες ιδιωτικές κατά κύριο λόγο πρωτοβουλίες ανθρώπων με μεράκι και πολύ αγάπη για τον τόπο τους. 

 

Μάθημα Πομακικής γλώσσας 135 ΤΟΠΙΚΑ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΑ

addól κάτω

advón έξω

adzát πίσω

adgóre πάνω

atprésh μπροστά

blîttse ρηχά

blíze κοντά

duléche μακριά

drúgade αλλού

glibótse βαθιά

itám εκεί

itúy, itúzi εδώ

na désne στα δεξιά

na lâvo στα αριστερά

na právo κατ’ευθείαν

nadól προς τα κάτω

nadzát προς τα πίσω

nagóre προς τα πάνω

naprésh προς τα μπροστά

nasám προς τα εδώ

natsîy προς τα πέρα

navón προς τα έξω

nah túka προς τα εκεί

navótre προς τα μέσα

nístse χαμηλά

ókolu πέριξ, τριγύρω

sâkade παντού

uvótre μέσα

visótse ψηλά

 

Με την υπογραφή του Σέμπα

ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ

Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά έχω την εντύπωση πως ορισμένοι καταβάλουν τεράστια προσπάθεια ώστε να παρουσιάσουν σχεδόν ως ανύπαρκτα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του νεαρού φαντάρου στην Γλαύκη. Ενδεχομένως να θέλουν να προστατέψουν κάποιον ή κάποιους από τους πρωταγωνιστές των εν λόγω γεγονότων αλλά δυστυχώς τους διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα και φυσικά δεν αναφέρομαι στα όποια δημοσιεύματα τα οποία θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηρίσει κανείς ως ψεύτικα. Αναφέρομαι στο βίντεο που παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια τα συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν ξέρω λοιπόν κατά πόσο μπορούν να το διαψεύσουν κι αυτό. 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΦΥΓΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Είναι η πρώτη φόρα που είμαι τόσο πολύ απαισιόδοξος αναφορικά με το μέλλον της Θράκης κι αυτό διότι η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει εντελώς. Δε λέω, πάντα υπήρχε το Τουρκικό Προξενείο και οι άνθρωποι του και πάντα έπαιζαν τα δικά τους παιχνίδια αλλά μέχρι ένα σημείο. Τώρα πλέον μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος στην Τουρκία και τους 8 πραξικοπηματίες που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, έχουν αποθρασυνθεί τελείως και λειτουργούν σα να βρίσκονται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα. Ήδη διοργανώνουν ανοιχτά και χωρίς κανέναν δισταγμό συγκεντρώσεις «ΤΟΥΡΚΩΝ» στη Θράκη υπέρ του Ερδογάν και υπέρ της έκδοσης των 8 πραξικοπηματιών. Το πιο τραγικό απ’ όλα όμως είναι η αδιάφορη στάση της ελληνικής πολιτείας η οποία απλά παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει. Δυστυχώς είναι παραπάνω κι από ξεκάθαρο πως το ελληνικό κράτος δε σκοπεύει να ασχοληθεί με τη Θράκη ή αν προτιμάτε, την έχει αφήσει στα χέρια των ανθρώπων της Άγκυρας οι οποίοι πλέον δρουν όπως και όπου θέλουν χωρίς να λογαριάζουν πως βρίσκονται σε μια χώρα με νόμους και σύνταγμα. Πρώτη φορά το λέω και το εννοώ απόλυτα. Η ΘΡΑΚΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΚΡΑΤΟΣ. 

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ;

Μιας και αναφέρθηκα στην συγκέντρωση  - κινητοποίηση που πρόκειται να γίνει στις 24 του μήνα υπέρ του Ερδογάν καλό θα ήταν να θέσω και ορισμένα ερωτήματα τα οποία για την ώρα μόνο υποθετικό χαρακτήρα μπορούν να έχουν. Θα δώσουν άραγε το παρόν στην προαναφερόμενη κινητοποίηση οι 4 μουσουλμάνοι Βουλευτές της Θράκης; Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως θα είναι εκεί όλοι τους, τόσο οι 3 του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ένας του Ποταμιού. Παράλληλα όμως ελπίζω αυτή τη φορά να πέσω έξω στην πρόβλεψη μου αυτή και να μη βρεθεί ούτε ένας μουσουλμάνος Βουλευτής στο πλευρό των Τουρκόψυχων της Θράκης. Αν όμως, λέω αν δώσουν το παρόν τότε τι θα κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Θεοδωράκης; Θα συνεχίσουν να τους κρατάνε στο κόμμα τους ή θα τους ζητήσουν να παραδώσουν τις έδρες τους; Όλα αυτά βέβαια όπως προανέφερα, για την ώρα έχουν καθαρά υποθετικό χαρακτήρα και μένει να δούμε τι από αυτά θα γίνει και τι όχι. 

ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

Ανάμεσα στα πολλά παράξενα που το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν στη Θράκη και κυρίως στην Ξάνθη το ζήσαμε κι αυτό. Είδαμε να έρχονται εκατοντάδες εισαγόμενοι διαδηλωτές και να ζητούν την απελευθέρωση των προσφύγων που βρίσκονται στη Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης. Περίεργα πράγματα βρε παιδί μου. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που προέρχονταν κυρίως από Γερμανία και Ισπανία θυμήθηκαν στα καλά καθούμενα πως έχουμε και στην Ξάνθη πρόσφυγες και μιας και δεν είχαν να κάνουν κάτι καλύτερο για να περάσουν την ώρα τους αποφάσισαν να έρθουν και να ζητήσουν την απελευθέρωση τους; Τώρα εμένα γιατί το μυαλό μου πάει αλλού; Στο ότι δηλαδή δεν αποκλείεται πίσω απ’ όλα αυτά τα γεγονότα να κρύβονται ντόπιοι παράγοντες οι οποίοι προφανώς δεν έχουν τα κότσια να εμφανιστούν και μας κουβαλάνε διαδηλωτές από άλλες χώρες. Ας είναι, έτσι κι αλλιώς η αλήθεια καμιά φορά αργεί αλλά πάντα έρχεται στο φως. 

ΣΤΗΝ XANTHINET.GR ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΦΩΝΗ

Είναι κάτι που το είχαμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη μέρα κι απορώ γιατί εξακολουθεί να κάνει εντύπωση σε ορισμένους. ίσως επειδή όλα αυτά τα χρόνια έμαθαν να ζουν με ΜΜΕ τα οποία δίνουν βήμα και φωνή μόνο σε όσους συμπαθούν ή σε εκείνους από τους οποίους έχουν να κερδίσουν κάτι. Λυπάμαι που τους απογοητεύουμε αλλά θα συνεχίσουμε ακριβώς έτσι όπως ξεκινήσαμε. Βήμα και φωνή σε όλους, είτε μιλάμε για κόμματα, είτε για άλλους φορείς είτε για απλούς ανθρώπους. Καλά θα κάνουν λοιπόν ορισμένοι περισσότερο να μασάνε παρά να μιλάνε. Ένα μέσο ενημέρωσης που δίνει βήμα στη Χρυσή Αυγή δε σημαίνει πως αποτελείται από χρυσαυγήτες όπως κι ένα μέσο που δίνει βήμα για παράδειγμα στη ΝΔ δε σημαίνει πως αποτελείται από Νεοδημοκράτες. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να φιλοξενούμε θέσεις, απόψεις και δράσεις όλων των κομμάτων αλλά φαίνεται πως σε κάποιους δεν αρέσει και πολύ αυτό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για την περίπτωση τους είναι να τους δώσουμε μια εντελώς φιλική συμβουλή. Αφού για τον οποιονδήποτε λόγο δεν τους αρέσει η XANTHINET τότε το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μην ασχολούνται μαζί της και με τους ανθρώπους της.   

Σ. Καραχότζα