Log in
updated 10:29 AM UTC, Apr 22, 2019
Ροή ειδήσεων :
Super User

Παρουσίαση των βιβλίων της Ελένης Ανδρέου, «Το Ξένο Βλέμμα» και «Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος» στο Ι.Θ.Τ.Π.

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η «ΣΗΜΑ» Εκδοτική σας προσκαλούν την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 στις 7:30 μ.μ. στον πολιτιστικό πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», στην παρουσίαση των βιβλίων της Ελένης Ανδρέου, «Το Ξένο Βλέμμα» και «Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος».
Το ξένο βλέμμα
Βερολίνο, 2007: Η πόλη, αρκετά χρόνια μετά την επανένωσή της, συνεχίζει να ζει σε έντονους ρυθμούς αλλαγών. Το Ξένο Βλέμμα της Ελένης Ανδρέου επιχειρεί μία προσωπική ανάγνωση του «βιβλίου της πόλης». Παρακολουθώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα σε συνάφεια με το ιστορικό παρελθόν, προσπαθεί να κατανοήσει τις συνθήκες, τις καταστάσεις, τα γεγονότα, ατομικά και συλλογικά, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εικόνας του. Μιας εικόνας πρωτεϊκής, που μαγνητίζει, συναρπάζει και γοητεύει «σα να πρόκειται για ένα ζοφερό θρίλερ που αφορά μια πόλη μεφιστοφελική με συνεχείς μεταμορφώσεις, σε μία διαρκώς ανανεούμενη παρτίδα ανάμεσα στο καλό και στο κακό, με αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο του παιχνιδιού το κακό…».
Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος
Επίκληση στις δυνατότητες της μνήμης που λουφάζει, γιατί αρνείται να ταραχτεί και να ταράξει ανασύροντας όλα τα αυθαίρετα, τους καταπατητές και τα καταπατημένα. Τελικά και η ίδια η αυθαιρετούσα εκδικείται…
Μια βουτιά στα ρηχά• στα βαθιά ποιος αντέχει;
Η Ελένη Ανδρέου γεννήθηκε στην Ξάνθη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τα βιβλία θα παρουσιάσουν:
• ΘανάσηςΜουσόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας-ποιητής.
• ΕλένηΔημητριάδου-Εφραιμίδου, συγγραφέας-ποιήτρια.
• ΓιάνναΒογιατζοπούλου, μέλος του Συλλόγου των Φίλων του ΙΘΤΠ, που θα διαβάσει αποσπάσματα από τα δύο βιβλία.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η ΠηνελόπηΚαμπάκη-Βουγιουκλή, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο ΔΠΘ, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ.
Η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 στις 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στη Ξάνθη.
Χορηγός επικοινωνίας: sparmatseto.gr
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
για όλους

Ο Γανίδης Αθανάσιος Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Ξάνθης

Την Δευτέρα 15/4 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δήμου Ξάνθης και στην συνέχεια την Τετάρτη 17/4 ακολούθησε η σύσταση σε σώμα. Εκλέχθηκαν επίσης οι καινούργιοι αντιπρόσωποι για τις δημοτικές επιτροπές αλλά και για την Ομοσπονδία Γονέων. Η σύνθεση της Ένωσης Γονέων πλέον είναι η παρακάτω:
Πρόεδρος Γανίδης Αθανάσιος
Αντιπρόεδρος Σαρόγλου Κυριακή
Γραμματέας Ρόιδου ΠαναγιώταΤαμίας Μπίνας Ανδρέας
Μέλος Ρουσάκης Θεόδωρος
Μέλος Σιμιακός Αθανάσιος
Μέλος Διαμαντίδου Αναστασία
Ενώ οι αντιπρόσωποι είναι:
Μέλος Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής Σαρόγλου Κυριακή
Μέλος Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής Γανίδης Αθανάσιος
Μέλος στο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Σιμιακός Αθανάσιος
Μέλος στην Επιτροπή Παιδείας Σιμιακός Αθανάσιος
Αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία Γανίδης Αθανάσιος και Ρόιδου Παναγιώτα

Μήνυμα νίκης και πολιτικής αλλαγής από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούκου στην Ξάνθη

Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκε σήμερα το πρωί η υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Ξάνθης.
Παρά το γεγονός πως η Κυριακή είναι εκ των πραγμάτων μια δύσκολη μέρα για όλους, μια μέρα εκκλησίας, οικογένειας αλλά και μια μέρα η οποία προσφέρεται για κάποια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα, οι Ξανθιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και γέμισαν την αίθουσα σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχουν και αρκετοί όρθιοι.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κωνσταντίνος Μαλάκης καθώς και αρκετοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρώην Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως οι εκλογές της 26ης Μαΐου θα πιστοποιήσουν ουσιαστικά τη ΝΔ ως πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας ενώ αναφερόμενος στην κα. Ασημακοπούλου επεσήμανε πως με την εκλογή της η Ελλάδα θα έχει μια πολύ δυνατή φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Κοντός ανέφερε πως το κύριο μήνυμα αυτών των εκλογών θα είναι πως ο Τσίπρας έχει τελειώσει οριστικά.
Από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την εκλογή της Άννας Ασημακοπούλου ενώ και ο Δήμαρχος Ξάνθης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των εκλογών της 26ης Μαΐου.
Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στην Ξανθιώτισσα υποψήφια Ευρωβουλευτή της ΝΔ Χιουμεϊρά Αμέτ Ογλού η οποία τόνισε πως για την ίδια αποτελεί μεγάλη τιμή η υποψηφιότητα της αυτή ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης η οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε αποτελείται από ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες και έχει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους.
Τέλος τον λόγο έλαβε η κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία αφού ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του, επεσήμανε πως θα βρίσκεται στη Θράκη και μετά τις εκλογές ώστε να ακούσει τα προβλήματα της περιοχής και να συμβάλει στην επίλυση τους.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της ήταν αφιερωμένο στην Ε.Ε. σημειώνοντας με έμφαση πως στην Ευρώπη όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και δεν είναι δυνατόν ένας Έλληνας που βρίσκεται σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος να νιώθει ή να θεωρείται πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Αναφορικά με τη σημερινή Ε.Ε. τόνισε πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει τριγμούς ενώ λόγω της κρίσης για την αντιμετώπιση της οποίας η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη, έχει αρχίσει να δημιουργεί αρνητικές σκέψεις στο μυαλό των ανθρώπων.
Ωστόσο όπως ανέφερε, αυτή η Ευρώπη ήταν που μας βοήθησε και μας κράτησε όρθιους ως χώρα την περίοδο που βρισκόμασταν ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία.
Ξεκαθάρισε επίσης πως δε μπαίνει στη διαδικασία να ασχοληθεί με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας πως πλέον οι πάντες γνωρίζουν ότι κορόιδεψε τον ελληνικό λαό.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να απαλλαγεί η Ε.Ε. από τον λαϊκισμό ο οποίος όπως ανέφερε, δεν έχει συγκεκριμένη απόχρωση, δεν είναι απαραίτητα ακροδεξιός ή ακροαριστερός.
Η κα. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών κάνοντας λόγο για μια επιζήμια εθνικά συμφωνία ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως χαρακτηρίζει φασίστες και ακροδεξιούς όσους θεωρούν επιζήμια αυτή τη συμφωνία.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στο μήνυμα των εκλογών αυτών το οποίο κατά την ίδια δεν είναι άλλο από την πολιτική αλλαγή που πρέπει να επέλθει σημειώνοντας πως τώρα είναι οι ώρα να αποδείξουν οι Νεοδημοκράτες πως μπορούν να είναι ενωμένοι ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος.
Ρεπορτάζ Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Ελένη Χατζηγεωργίου - Ακόμα ένα δυνατό χαρτί του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου

Ελένη Χατζηγεωργίου, πολιτικός μηχανικός και τοπογράφος μηχανικός.
Γεννήθηκε στην Κύπρο, και αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη Σχολή Αγρονόμων- Τοπογράφων Μηχανικών και τη Σχολή πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάστηκε ως υπάλληλος αρχικά σε διάφορες μεγάλες Τεχνικές Εταιρείες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Αθήνα, Ορεστιάδα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά και τελευταία στην Ξάνθη, την οποία επέλεξε για την οριστική εγκατάσταση της και τη δημιουργία της δικής της επιχείρησης και οικογένειας.
Ήταν παντρεμένη με το Ξανθιώτη Βλάση Βαμβακόπουλο μηχανολόγο μηχανικό και έχει ένα γιο το Γιώργο Βαμβακόπουλο πολιτικό μηχανικό.
Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα της συνεχούς παρουσίας της στη πόλη της Ξάνθης, έχει ολοκληρώσει τα έργα υποδομής της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ και ως ελεύθερος επαγγελματίας με δική της επιχείρηση μετά, έχει κατασκευάσει πληθώρα δημοσίων έργων σε όλο το νομό και τη πόλη της Ξάνθης. Έχει διατελέσει και στο Συμβούλιο του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ξάνθης και από το 2004 είναι συνεχώς Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης.
Το όνειρο της, όπως λέει η ίδια η στενότερη επαφή των δυο τόπων που λάτρεψε στη ζωή της της Θράκης και της Κύπρου. Έτσι αρχικά εργάστηκε για την διαμόρφωση και κατασκευή μνημείου στο Άλσος Αγνοουμένων της Κύπρου στα Άβδηρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή, με μελλοντικό στόχο, την δημιουργία κατασκηνώσεων για τα παιδιά της διασποράς. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον τότε δήμο Βιστωνίδας, σύνταξε τη μελέτη κατασκευής του Κέντρου Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης- Κύπρου «Γρηγόρης Αυξεντίου», στο Αυξέντιο Ξάνθης . Με την σχετική προβολή που έκανε στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης και στα τουριστικά γραφεία, αυξήθηκε κατακόρυφα ο κυπριακός τουρισμός στην περιοχή μας. Σ’ αυτό βοήθησε πολύ και η στενή συνεργασία που πέτυχε του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, με τον οποίο λαμβάνουν μέρος στις γιορτές Παλιάς Πόλης, πετυχαίνοντας δύο στόχους ταυτόχρονα, την ανιδιοτελή προσφορά στη πόλη και στα παιδιά της πόλης, αλλά και τη μετάδοση τεχνογνωσίας από υψηλόβαθμα στελέχη του ΚΟΤ στους αρμόδιους της Περιοχής μας. Ταυτόχρονα με τους συνεργάτες της και με συνεργασίες με άλλους λαογραφικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης έχουν δημιουργήσει εξαιρετικές εκδηλώσεις και δράσεις.
Από το Νοέμβριο 2009 η Ελένη Χατζηγεωργίου επιμελείται και παρουσιάζει τη δεκαπενθήμερη εκπομπή του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης «Όμορφη Πόλη», με τίτλο «Κύπρος- Θράκη βίοι Παράλληλοι». Η εκπομπή αυτή ήδη έχει γίνει εβδομαδιαία γιατί δημιούργησε και μια πρόσθετη με τίτλο: «Τσίμπι- τσίμπι το νατό, παραμύθι αρχινώ τζαι στην Κύπρο σε γυρνώ».
Με προσπάθειες χρόνων κατάφερε το όνειρο της να δημιουργηθεί Κυπριακή Γωνιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης. Επόμενος στόχος ο εμπλουτισμός της γωνιάς και η δημιουργία αντίστοιχης γωνιάς και στη παιδική βιβλιοθήκη.
Με τη δική της βοήθεια επιτεύχθηκε η υπογραφή του Πρωτόκολλου Συνεργασίας το Σεπτέμβριο 2018, του δήμου Ξάνθης με το δήμο Ιδαλίου ανοίγοντας ευρύτερες σχέσεις συνεργασίας των δύο περιοχών.
Η υποψηφιότητα εντάσσεται στην επιθυμία της για μεγαλύτερη προσφορά στην Πόλη μας αφού διαθέτει την εμπειρία και γνώση τόσων χρόνων.