Log in
updated 4:47 PM UTC, Nov 24, 2020
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Οκτώβριος 2019

Η Ελλάδα γιόρταζε το ΟΧΙ και ο «ΕΛΛΗΝΑΣ» Δήμαρχος Μύκης βρισκόταν στην Τουρκία

Χωρίς την παρουσία του Δημάρχου Μύκης πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στα Πομάκοχώρια της ορεινής Ξάνθης, Σμίνθη, Εχίνος κλπ. Τον λόγο της απουσίας του τον γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω του FB απ’ όπου μας ενημέρωσε πως βρισκόταν στην Τουρκία. Από την ανάρτηση του πάντως δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για το συγκεκριμένο ταξίδι του στην γειτονική μας χώρα.
Πάντως η μη παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε κι όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν τα αρνητικά σχόλια από κατοίκους της ορεινής περιοχής.
Λογικά ο Δήμαρχος Μύκης θα μπορούσε να κάνει το συγκεκριμένο ταξίδι κάποια άλλη μέρα και όχι τη μέρα που γιόρταζε όλη η Ελλάδα. Εκτός αν ο ίδιος δεν ήθελε να γιορτάσει το ΟΧΙ. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε που θα αποφασίσει να ταξιδέψει στις 25 Μαρτίου ο Δήμαρχος Μύκης. Όχι πως ο προηγούμενος ήταν καλύτερος αλλά τουλάχιστον σε τέτοια θέματα κρατούσε τα προσχήματα και δεν έδινε δικαιώματα για αρνητικά σχόλια.
Σ. Καραχότζα

Μπουρχάν Μπαράν: Ανεπαρκής απάντηση του Υπουργείου Υποδομών για το Μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ξάνθης ως σαν ένας νέος Πόντιος Πιλάτος

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του μουσουλμάνου Βουλευτή Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ:
Κατόπιν σχετικής Ερώτησης μου στις 8-10-2019 προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με το πρόβλημα στέγασης του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης, το εν λόγω Υπουργείο άκρως προκλητικώς και ανερυθρίαστα αρκέστηκε στο να απαντήσει σε λίγες μόλις σειρές ως σαν ένας νέος Πόντιος Πιλάτος νίπτοντας τας χείρας του και παραπέμποντας το ζήτημα στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Η απάντηση αυτή ουδόλως καλύπτει ούτε εμένα, ούτε τους συμπολίτες μου, καθώς δεν αναλαμβάνει το Υπουργείο τις δέουσες ευθύνες για να δοθεί λύση είτε προσωρινά με την τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ στο χώρο του παραρτήματος, είτε μια οριστική λύση για τη στέγασή του.
Καταφανής επομένως ο εμπαιγμός του Υπουργείου δίνοντας μια τόσο ελλιπή και πρόχειρη απάντηση σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό την τοπική κοινωνία, με το να μην απαντά επί της ουσίας στα ερωτήματα που έθεσα με την Ερώτησή μου (επισυνάπτεται).
Αναμένω φυσικά και τις απαντήσεις των δύο συνερωτώμενων Υπουργείων (Εσωτερικών και Παιδείας) ευελπιστώντας σε ουσιαστικότερη και πιο εμπεριστατωμένη απάντηση στο καίριο αυτό θέμα του τόπο μας.

Με 25 θέματα συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Η πρόσκληση και τα θέματα της συνεδρίασης:
ΠΡΟΣ:
1) Τα αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.
2) Τον αξιότιμο Δήμαρχο Ξάνθης.
3) Τους αξιότιμους Προέδρους των Ξάνθης Ευμοίρου, Κιμμερίων, Γέρακα, Δαφνώνα, Καρυόφυτου, Κομνηνών, Νεοχωρίου, Πασχαλιάς & Σταυρούπολης.
4) Τον αξιότιμο Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νέων
5) Τους εισηγητές των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης
Σας παρακαλούμε να προσέλθετε στις 4 Νοεμβρίου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης στο Δημαρχιακό Κατάστημα Ξάνθης και στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 65 και 67 του Ν.3852/2010, για να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης και να παρθούν σχετικές αποφάσεις:
01ο ΘΕΜΑ : Ορισμός δύο (2) δημοτικών συμβούλων με τους αναπληρωτές τους ως μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Ιωάννης Ζερενίδης)
02ο ΘΕΜΑ : Ορισμός ενός δημοτικός συμβούλου με τον αναπληρωτή του, ως μέλη στην Επιτροπή του Ν.2734/99 για την άδεια εγκατάστασης και χρήσης οικήματος σε πρόσωπα εκδιδόμενα με αμοιβή (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Ιωάννης Ζερενίδης)
03ο ΘΕΜΑ : Ορισμός δύο (2) δημοτικών συμβούλων με τους αναπληρωτές τους, ως μέλη στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινητών πραγμάτων και Ακινήτων του Δήμου Ξάνθης (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκης)
04ο ΘΕΜΑ : Ορισμός ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του, ως εκπροσώπους του Δήμου Ξάνθης, στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκης)
05ο ΘΕΜΑ : Ορισμός ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του, στην Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ καθώς και στην Επιτροπή Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος (ΕΔΠ) CCLD – LEADER Νομών Ροδόπης και Ξάνθης (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκης)
06ο ΘΕΜΑ : Ορισμός εκπροσώπου της δημοτικής αρχής και του αναπληρωτή του, για τη σύσταση Επιτροπής για την υποβολή και εξέταση αιτήσεων εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 36 του Ν.4508/2017 (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκης)
07ο ΘΕΜΑ : Ορισμός ενός (1) δημοτικού συμβούλου ως πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Δήμου Ξάνθης (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Σουά Μπεκήρ Ογλού)
08ο ΘΕΜΑ : Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Ξάνθης και του αναπληρωτή του στο Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Ξάνθης «ΕΚΦΡΑΣΗ» (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης Λεβέντ Καρά Οσμάν Χασάν)
09ο ΘΕΜΑ : Ορισμός ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του, για τους ελέγχους από τις διατάξεις των άρθρων 53 και 54 του Ν.1416/84 και του άρθρου 52 του Ν2065/92 (συντάκτρια Στυλιανή Μόσχου)
10ο ΘΕΜΑ : Ορισμός δύο (2) δημοτικών συμβούλων με τους αναπληρωτές τους και ενός (1) φορολογούμενου δημότη με τον αναπληρωτή του, ως μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων (συντάκτρια Στυλιανή Μόσχου)
11ο ΘΕΜΑ : Ορισμός δύο (2) δημοτικών συμβούλων με τους αναπληρωτές τους, ως μέλη στην Επιτροπή Διενέργειας Δημοπρασίας και Αξιολόγησης Προσφορών (συντάκτρια Στυλιανή Μόσχου)
12ο ΘΕΜΑ : Αντικατάσταση τακτικού εκπροσώπου Δήμου Ξάνθης στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και συνεπής τροποποίηση της αριθμ.189/2019 προγενέστερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκης)
13ο ΘΕΜΑ : Εκλογή δύο (2) δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για την Εκτελεστική Επιτροπή στις περιπτώσεις που επιλαμβάνεται θεμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3584/2007 (εισηγητής Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής)
14ο ΘΕΜΑ : Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2020 του κληροδοτήματος – κεφαλαίου αυτοτελούς διαχείρισης Π. Κουγιουμτζόγλου (εισηγητής Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής)
15ο ΘΕΜΑ : Έγκριση έκθεσης και κατάρτισης του απολογισμού, Ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2018 του κληροδοτήματος – κεφαλαίου αυτοτελούς διαχείρισης Π. Κουγιουμτζόγλου (εισηγητής Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής)
16ο ΘΕΜΑ : Κατανομή πιστώσεων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξάνθης (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Σουά Μπεκήρ Ογλού)
17ο ΘΕΜΑ : Δωρεάν εκ νέου παραχώρηση κατά χρήση, του παλιού Κοινοτικού καταστήματος Ευμοίρου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευμοίρου (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκης)
18ο ΘΕΜΑ : Λήψη απόφασης επαναληπτικής δημοπρασίας εκμίσθωσης καλλιεργήσιμης γης εντός των ορίων της Κοινότητας Ευμοίρου (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκης)
19ο ΘΕΜΑ : Καθορισμός ανώτατου επιτρεπτού ορίου κλήσεων από όργανα των ΟΤΑ (συντάκτρια Μαρία Σπανού)
20ο ΘΕΜΑ : Λήψη απόφασης για το άνοιγμα τραπεζικού την τράπεζα Eurobank (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκης)
21ο ΘΕΜΑ : Έκδοση απόφασης διοικητικής αποβολής μισθωτή περιπτέρου (συντάκτρια Στυλιανή Μόσχου)
22ο ΘΕΜΑ : Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Ξάνθης ως συνδιοργανωτή σε οργάνωση εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Ξάνθης (εισηγητής Δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης)
23ο ΘΕΜΑ : Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Ξάνθης ως συνδιοργανωτή σε εκδήλωση του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Xanthi Runners» (εισηγητής Δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης)
24ο ΘΕΜΑ : Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Ξάνθης ως συνδιοργανωτή σε οργάνωση εκδήλωσης με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (εισηγητής Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης)
25ο ΘΕΜΑ : Οικονομική ενίσχυση Συλλόγων (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης Λεβέντ Καρά Οσμάν Χασάν)
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΟΣ

Συνελήφθησαν 5 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν την 30-10-2019, στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, απ ό αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Ροδόπης, πέντε (5) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 38, 37, 27, 25 και 18 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκαεπτά (17) μη νόμιμους μετανάστες.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί στην Εθνική Οδό Ορμενίου –Αρδανίου, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με αξιωματούχους του FRONTEX , συνέλαβαν τον 27χρονο διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.


Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το πρωί, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, συνέλαβαν τον 25χρονο, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφερε, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.


Στην τρίτη περίπτωση , χθες το απόγευμα στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Καστανεών, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, συνέλαβαν τον 38χρονο, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους είχε αποκρύψει σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη του οχήματος.


Στην τέταρτη περίπτωση , χθες το βράδυ στην παλαιά εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής, πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 37χρονο, οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς .
Στη συνέχεια ο οδηγός εισήλθε στην πόλη της Κομοτηνής όπου, αφού προσέκρουσε σε ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο, τελικά ακινητοποίησε το όχημα, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Ακολούθως ο 37χρονος μαζί με τον 18χρονο συνοδηγό – συνεργό του, επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί, πλην όμως οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν και να τους συλλάβουν.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.
Σημειώνεται ότι ο 37χρονος στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.
Κατασχέθηκαν τέσσερα (4) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 540 ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τέσσερις υποθέσεις ενεργούν το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού Αλεξανδρούπολης και τα Τμήματα Συνοριακής Ορεστιάδας και Σαπών Ροδόπης.

Συνελήφθη 42χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν πάνω από 3,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης
Συνελήφθη χθες (30-10-2019) το πρωί, σε χωριό της Καβάλας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Καταστολής και Πρόληψης Εγκλήματος Καβάλας, 42χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν στην οικία του δράστη και σε αύλειο χώρο αυτής:
• νάιλον συσκευασίες, γυάλινα και πλαστικά δοχεία, με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 3.907 γραμμαρίων
• 1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
Κατασχέθηκαν η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών και η ζυγαριά ακριβείας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Επίσκεψη του ΤΣ ΕΑΑΣ Ξάνθης στον Δήμαρχο Ξάνθης

Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, πραγματοποίησαν Εθιμοτυπική Επίσκεψη στο νέο Δήμαρχο Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελη,ο οποίος τους υποδέχθηκε εγκάρδια στο Γραφείο τουστις 31 Οκτ.2019.
Συνεχάρησαν τον κ. Τσέπελη, για την εκλογή του και για την ανάληψη των καθηκόντωντου, ενώτου ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο που επωμίσθηκε.
Αντηλλάγησαν απόψεις και του κατατέθηκαν οι προτάσεις μας, ενώ παράλληλα τον διαβεβαιώσαμε ότι οι Απόστρατοι της Ξάνθης, αναπόσπαστο κομμάτι της Τοπικής κοινωνίας, είναι διαχρονικά εθελοντές και αρωγοί στον Δήμο Ξάνθης, όπως εξάλλου και σε κάθε κρατικό και κοινωνικό φορέα, προς όφελος της Κοινωνίας της Ξάνθης και της Πατρίδας γενικότερα.
Ανάλογες εθιμοτυπικές επισκέψεις, θα συνεχισθούν, προς τους νεοεκλεγέντες για πρώτη φορά δύο (2) Βουλευτές ΝΔ &ΚΙΝΑΛ, όπως και στο Δήμαρχο Μύκης, στους οποίους έχει εκφραστεί εγγράφως η πρόθεσή μας από τις 23 Οκτ.2019.
Για το ΤΣ Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης
Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης
Πρόεδρος ΤΣ / ΕΑΑΣ Ξάνθης

Αφιέρωμα στον Στρατή Μυριβήλη με τίτλο Στρατής Μυριβήλης «Είναι λογής παλληκαριές, είναι και λογής παλληκαριά»

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, πραγματοποιεί αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και πεζογράφους της Γενιάς του '30 τον Στρατή Μυριβήλη με τίτλο,
Στρατής Μυριβήλης
«Είναι λογής παλληκαριές, είναι και λογής παλληκαριά»
Στρατής Μυριβήλης (1890 - 1969)
Ο μεγάλος αυτός μάστορας του λόγου και της μυθοπλασίας από τη Συκαμιά της Λέσβου, με την ισχυρή ιστορική μνήμη και συνείδηση, είναι και ο γενάρχης της λογοτεχνίας της «γενιάς του Τριάντα». Στα έργα του διαρκώς παρούσα η ιστορία, η αντιπολεμική διάθεση και οι τραγικές περιπέτειες του νέου ελληνισμού στον 20ο αιώνα. Και μόνο οι τίτλοι των έργων του αρκούν για να θυμηθούμε την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα: «Η ζωή εν τάφω», «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», «Η Παναγιά η Γοργόνα». Ο βίος και η πολιτεία των ηρώων του Μυριβήλη δίνουν το έναυσμα στον ομιλητή Στέλιο Παπαθανασίου για μια οντολογική προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον. Γιατί «είναι λογής παλληκαριές είναι και λογής παλληκάρια».
Για τον Μυριβήλη και το πολύτιμο έργο του θα μιλήσει ο κ. ΣτέλιοςΠαπαθανασίου, Δάσκαλος-Φιλόλογος, την δε εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. ΓιώργοςΦρατζολάς, Φιλόλογος-Μουσικός.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή:
Ο φιλόλογος και συγγραφέας Στέλιος Παπαθανασίου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι διδακτορικές του διατριβές έχουν ως θέμα το έργο του Στράτη Μυριβήλη και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Άρθρα του δημοσιευμένα σε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με την κοινωνιολογία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, την θεωρία της λογοτεχνίας και τη θεολογία. Δίδαξε σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαιδεύσεως και έχει επιμεληθεί δύο τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ για τον Παπαδιαμάντη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» στην Καπναποθήκη Π, στην Ξάνθη.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Πέμπτη 31-10-2019 ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Βελόνης.
Σάββατο 02-11-2019 ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Κουτσοῦ.
Κυριακή 03-11-2019 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Πασχαλιᾶς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου ενημερώνει το λαό της περιοχής μας ότι από την προσεχή Κυριακή 3 Νοεμβρίου και καθ΄ εκάστη Κυριακή, στον Ιερό Ναό του Αγίου Πολυκάρπου, που βρίσκεται στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως (3ο χλμ. Ξάνθης-Δράμας), θα τελείται η ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»
Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, λες και ειπώθηκε προφητικά για τη δική μας εποχή, έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και ξεκινά από την αναίρεση του πιστεύματος ότι βασική προτεραιότητα και απαραίτητο στοιχείο για την ευτυχία του ανθρώπου είναι ο πλούτος. Μιλά για τον ανώνυμο πλούσιο και τον φτωχό Λάζαρο, όχι για να κατακρίνει τον πλούτο η να υποτιμήσει και καταδικάσει τους πλούσιους, αλλά για να καταδείξει που καταντά τον άνθρωπο η εσφαλμένη θεώρηση της ζωής και η υποταγή σε θελκτικές, πλην αυτοκαταστροφικές επιθυμίες. Έτσι, στόχος της παραβολής καθίστανται όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, όταν ενεργούν έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τους την προσήλωσή τους στα υλικά αγαθά.
Το Ευαγγέλιο υπάρχει για να διατρανώνει την Αλήθεια, να κηρύττει ό,τι το αψευδές στόμα του Χριστού μας, αποκάλυψε στην ανθρωπότητα ως γνώση υπερφυά, που κατατείνει στην ελευθερία και οδηγεί τον άνθρωπο στη σωτηρία. Γι' αυτό και αναφέρεται στον βύσσο του πλουσίου, το πολυτελές δηλαδή μεταξωτό ρούχο που φορούσε κάτω από την πορφύρα, για να το σχίσει και ν' αποκαλύψει την άβυσσο που αυτό καλύπτει. Όλοι θαύμαζαν τον βύσσο, όλοι θαμπωμένοι προσκυνούσαν εκείνον που τον φορούσε, σ' ένα ανελεύθερο, παράλογο και υποκριτικό προσκύνημα. Διότι κανείς δεν εκτιμούσε εκείνον που φορούσε τον βύσσο, παρά μόνο για τον βύσσο.
Στην άβυσσο ο πλούσιος βασανίζεται απελπιστικά. Και τούτο διότι τίποτε από τα όσα είχε αγαπήσει δεν τον συνοδεύει στην αιωνιότητα. Και τότε στρέφεται σε έναν άλλον πλούσιο, τον Αβραάμ, ο οποίος όμως είχε τελείως άλλη θεώρηση για τον πλούτο, άλλες προτεραιότητες κι άλλες επιθυμίες στη ζωή του. Κι ο πλούσιος Αβραάμ διδάσκει υποθήκες ζωής, οι οποίες στον μεν πλούσιο της παραβολής είναι πλέον περιττές, ικανές μόνον να αποστομώνουν την όποια διεκδίκησή του, για εμάς όμως, που ακόμη αγωνιζόμαστε στον στίβο της ζωής αυτής, αποτελούν οδοδείκτες στην πορεία μας για μια ζωή αληθινή, γνήσια και ουσιαστική.
Σε μια όψιμη επίδειξη ενδιαφέροντος ο πλούσιος παρακαλεί τον Πατριάρχη Αβραάμ να στείλει τον Λάζαρο πίσω στη ζωή αυτή, για να προειδοποιήσει τα αδέλφια του που ζούσαν παρόμοια, ασήμαντη ζωή. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή θέλει να στρέψει την προσοχή μας σ αὐτο ακριβώς το σημείο: Στο ότι η τωρινή στιγμή είναι η ώρα της μεγάλης απόφασης απέναντι στο λόγο του Θεού. Αυτή η στιγμή είναι η κατάλληλη προθεσμία για το Ναι στο προσκλητήριο του Θεού, για μετάνοια και καινούρια ζωή. Αλλιώς κινδυνεύουμε να είμαστε εκπρόθεσμοι.

Συνελήφθη 24χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμο μετανάστη

Συνελήφθη χθες (29-10-2019) τις πρώτες πρωινές ώρες, πλησίον του χωριού Κόμαρου Έβρου, απ ό αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, 24χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έναν μη νόμιμο μετανάστη.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 24χρονο διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα έναν μη νόμιμο μετανάστη.
Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Ορθή χρήση των μέσων συσκευασίας κατά τη μεταφορά και διακίνηση νωπών καρπών ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

Ορθή χρήση των μέσων συσκευασίας κατά τη μεταφορά και διακίνηση νωπών καρπών ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ προκειμένου να αποφεύγεται η εισαγωγή και η εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Pseudomonas syringae pv. actinidiae (Psa) ».
Σχετικό: το με αρ. πρωτ.11308/270687/23-10-2019έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο επιβλαβής οργανισμός Pseudomonassyringaepv. actinidiae (Psa), που προσβάλλει τα ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, μπορεί να μεταδοθεί από τη γύρη καθώς και από προσβεβλημένα φυτικά τμήματα/υπολείμματα. Επομένως, η επαναχρησιμοποίηση εντός οπωρώνων ακτινιδιάς παλετοκιβωτίων (bins) συγκομιδής ακτινιδίων, ενέχει σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του Pseudomonassyringaepv. actinidiae (Psa) από οπωρώνα σε οπωρώνα και μεταξύ περιοχών, αν τα παλετοκιβώτια και τα αντίστοιχα οχήματα διακίνησής τους δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί ενδελεχώς πριν από τη χρήση τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε αυτά προσκολλημένα μολυσμένα φυτικά υπολείμματα.
Τα παλετοκιβώτια και τα μέσα μεταφοράς που έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί κατάλληλα, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μετάδοσης του Psa σε αμόλυντες περιοχές.
Κατά συνέπεια :
Α) Στα κενά παλετοκιβώτια θα πρέπει να γίνεται:
1. επιθεώρηση κατά μονάδα και απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων και χώματος- συλλογή και τοποθέτηση τυχόν υπολειμμάτων σε αχρησιμοποίητη πλαστική σακούλα η οποία σφραγίζεται, και ακολούθως καταστρέφεται.
2. εξωτερικό και εσωτερικό πλύσιμο. Tα κενά παλετοκιβώτια πλένονται και απολυμαίνονται με κατάλληλο απολυμαντικό σε δοσολογία σύμφωνα με τον παρασκευαστή Οίκο. Το νερό πλυσίματος συλλέγεται σε προστατευόμενη δεξαμενή και απολυμαίνεται.
3. ευκρινής σήμανση των καθαρών - απολυμασμένων παλετοκιβωτίων
Β) Τα καθαρά, απολυμασμένα και σημασμένα παλετοκιβώτια μεταφέρονται πάνω στα οχήματα πλήρως σκεπασμένα με προστατευτικό κάλυμμα (μουσαμά ή άλλο μέσο), για να αποφεύγεται η επιμόλυνσή τους κατά τη μετακίνηση.
Γ) Τα κενά παλετοκιβώτια να μη μεταφέρονται μέσα σε οπωρώνες ακτινιδιάς και να γεμίζονται στον καθορισμένο χώρο στάθμευσης όπως αυτός αναφέρεται ακολούθως.
Δ) Οι επιφάνειες των οχημάτων που μεταφέρουν τα κενά παλετοκιβώτια ή άλλα μηχανικά μέσα που έρχονται σε επαφή με φυτικούς ιστούς θα πρέπει πριν τη φόρτωση να πλένονται επιμελώς και να απομακρύνονται φυτικά υπολείμματα και χώμα. Ειδικά, οι τροχοί των μέσων αυτών να έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί.
Ε) Τα οχήματα που μεταφέρουν τα κενά παλετοκιβώτια θα πρέπει να σταθμεύουν για παραλαβή και φόρτωση των ακτινιδίων σε καθορισμένο χώρο, ο οποίος να βρίσκεται, κατά το δυνατό μακρύτερα από οπωρώνες ή φυτώρια ακτινιδιάς. Ο καθορισμένος αυτός χώρος στάθμευσης να έχει επιφάνεια η οποία να μπορεί να σκουπιστεί και να πλυθεί εύκολα (π.χ. να μην καλύπτεται από γρασίδι ή άλλα φυτά ή γυμνό χώμα που δυσκολεύουν τον καθαρισμό του). Επίσης, ο χώρος αυτός θα πρέπει να διατηρείται σχολαστικά καθαρός από φυτικά υπολείμματα.
Ζ) Γενικά όλα τα οχήματα που εισέρχονται στο χώρο στάθμευσης επιθεωρούνται επιμελώς και καθαρίζονται όπως παραπάνω αναφέρεται σε όλα τα μέρη τους: επιφάνειες, καλύμματα για τυχόν ύπαρξη φυτικών υπολειμμάτων. Οι τροχοί των οχημάτων να πλένονται και να απολυμαίνονται.
Η) Τα ρούχα και τα υποδήματα του προσωπικού που συνοδεύει τα οχήματα θα πρέπει να είναι επίσης απαλλαγμένα από προσκολλημένους φυτικούς ιστούς, και σε κάθε περίπτωση, να χρησιμοποιούνται χαλάκια εμποτισμένα με απολυμαντικό για καθαρισμό των υποδημάτων, καθώς και να γίνεται πλύσιμο των χεριών με αντίστοιχο απολυμαντικό.
Θ) Οι εργασίες επιθεώρησης και καθαρισμού καταγράφονται σε αρχείο που διατηρούν οι ενδιαφερόμενοι.
Ι) Πληροφορίες σχετικές με απολυμαντικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναγράφονται στη ιστοσελίδα: http://www.bpi.gr/files/pdf/elkos-aktinidiasnew.pdf («Ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρώνες ακτινιδίου»). »
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ε.Π.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΑΤΣΟΣ