Log in
updated 3:12 PM UTC, Aug 19, 2019
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2019

Φεστιβάλ «VIA EGNATIA 2019»

Η πρόσκληση:
Σας καλούμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Π.Ε. Ξάνθης στα πλαίσια του Φεστιβάλ «VIA EGNATIA 2019» και θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Διενέργεια αεροψεκασμού ακμαιοκτονίας κουνουπιών σε περιοχές των Δήμων Αβδήρων και Τοπείρου

Η ανακοίνωση:
Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών έτους 2019 θα πραγματοποιηθούν αεροψεκασμοί ακμαιοκτονίας (ULV) σε περιοχές των Δήμων Αβδήρων και Τοπείρου, εκτός κατοικημένων περιοχών, την Τρίτη 20/08/2019 ή Τετάρτη 21/08/2019 από τη δύση του ηλίου και για δύο ώρες.
Οι αεροψεκασμοί θα διενεργηθούν εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων καθώς και η αποτελεσματικότητα των εφαρμογών. Οι ψεκασμοί θα διενεργηθούν με ευθύνη της ανάδοχης εταιρείας και υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Πιστοποίησης (ΕΠΠΕ) του Έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ» της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Στις 30 Αυγούστου η ορκωμοσία του Θωμά Μίχογλου

Η πρόσκληση:
Με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή Ορκωμοσίας του Δημάρχου Τοπείρου Μίχογλου Θωμά, των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τοπείρου , των Προέδρων των Κοινοτήτων του Δήμου μας και των μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου και ώρα 18:15 μ.μ, στο Δημαρχείο Τοπείρου, στο Εύλαλο.

Ας μιλήσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις για τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ της Θράκης

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα
Πολλές φορές ως τώρα δέχομαι την σίγουρα καλοπροαίρετη παρατήρηση από φίλους και αναγνώστες πως πέρα από τα θεωρητικά άρθρα μου για τα ζητήματα των μουσουλμάνων της Θράκης και κυρίως των Πομάκων, θα πρέπει να καταθέσω και συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να αποτραπεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο εκτουρκισμός τους.
Αντιλαμβάνεστε βέβαια πως δεν είμαι και ο πιο ειδικός, αλλά μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης μου με το συγκεκριμένο θέμα, είμαι σε θέση να καταθέσω κάποιες προτάσεις – σκέψεις μου με την ελπίδα πως αυτές θα αξιολογηθούν και θα υλοποιηθούν από ανθρώπους πολύ πιο ειδικούς και κατάλληλους.
Δεν ξέρω πόσες και ποιες από τις προτάσεις μου μπορεί να υλοποιηθούν, έστω σε βαθμό μικρότερο από τον επιθυμητό. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως την υλοποίηση τους θα πρέπει να την αναλάβει η επίσημη ελληνική πολιτεία, η οποία πλέον δε μπορεί να μένει με τα χέρια σταυρωμένα κι απλά να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον αργό αλλά με σταθερά βήματα εκτουρκισμό των Ελλήνων Πομάκων της Θράκης.
Οι προτάσεις μου:
1. Επίσημη (από ελληνικά πανεπιστήμια) καταγραφή και αναγνώριση της πομάκικης γλώσσας.
2. Παράλληλη καταγραφή και ανάδειξη των υπόλοιπων πολιτισμικών στοιχείων των Πομάκων, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια, μαγειρικές συνταγές κλπ.
3. Δημιουργία ομάδας εργασίας από ειδικούς επιστήμονες, των οποίων η δουλειά θα είναι να μελετηθεί σε βάθος η πραγματική καταγωγή των Πομάκων.
4. Πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΑ και στο διαδίκτυο.
5. Φανερές και όχι κάτω από το τραπέζι χορηγίες – χρηματοδοτήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων Πομάκων με τον όρο πως τα χρήματα αυτά θα πιάνουν τόπο και οι σύλλογοι θα παρουσιάζουν δράση. Μουσικές εκδηλώσεις με πομάκικα τραγούδια, αναβίωση εθίμων κλπ.
6. Ειδικό μάθημα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία (γιατί όχι και στα σχολεία όλης της χώρας) αναφορικά με τη τεράστια σημασία της μητρικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
7. Πιλοτικό πρόγραμμα (εκτός σχολικού ωραρίου) διδασκαλίας της πομάκικης γλώσσας στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία.
8. Ανταμοιβή με μια καλή θέση εργασίας π.χ. (δεν αναφέρομαι σε μένα) όσων μουσουλμάνων της Θράκης επιδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους για την Ελλάδα.
9. Διορισμένοι από τη ελληνική πολιτεία Ιμάμηδες σε όλα τα τζαμιά της Θράκης ώστε να απομακρυνθούν οι Ιμάμηδες του τουρκικού Προξενείου.
10. Ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο σε κάθε Πομακοχώρι, χωρίς να καταργηθούν τα μειονοτικά σχολεία.
11. Δωρεάν εκδρομές Πομακόπουλων κυρίως σε μέρη όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
12. Τοποθέτηση διερμηνέων που να γνωρίζουν την πομάκικη γλώσσα σε νοσοκομεία, δικαστήρια, δήμους κλπ της Θράκης. Αυτό θα είναι ένα κίνητρο να μη θέλουν να ξεχάσουν τη μητρική τους γλώσσα.
13. Δημιουργία λαογραφικού μουσείου όπου θα εκτίθενται όλα όσα έχουν σχέση με τον λαϊκό πολιτισμό των Πομάκων.
14. Τουριστική προβολή των Πομακοχωρίων όπου θα δίνεται μεγάλη έμφαση στη λέξη ΠΟΜΑΚΟΙ. Έκδοση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημερωτικών φυλλαδίων και τουριστικών οδηγών για τα πομακοχώρια της Θράκης.
15. Βράβευση ακόμα κι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με κάποιο χρηματικό έπαθλο αν χρειαστεί, όσων Πομάκων φοιτητών αξιοποιούν τον πομάκικο πολιτισμό, την πομάκικη γλώσσα για την πτυχιακή τους εργασία.
16. Σε ιδιωτικό επίπεδο θα μπορούσα νε υπάρξει από άτομα – επιχειρήσεις που έχουν την οικονομική δυνατότητα μια μικρή – συμβολική μηνιαία χορηγία ώστε να επανέλθει άμεσα μέσω του διαδικτύου ένα πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων σε γραπτή και ηχητική μορφή.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές πρόχειρες σκέψεις μου, οι οποίες ωστόσο στα χέρια ειδικών επιστημόνων μπορούν να γίνουν πράξεις. Επίσης υπάρχουν Πομάκοι που σίγουρα θα προσθέσουν προτάσεις που ίσως εγώ δε σκέφτηκα.
Σε γενικές γραμμές προτάσεις υπάρχουν πολλές. Το ελληνικό κράτος που θα τις αξιοποιήσει ψάχνουμε να βρούμε.

Ξάνθη: Συνελήφθη 50χρονος αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (16-8-2019) το μεσημέρι, στην Ξάνθη , από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, 50χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες.


Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 50χρονο διότι, όπως διαπιστώθηκε, οδηγώντας Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, μετέφερε δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους είχε αποκρύψει σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην καρότσα του οχήματος, προωθώντας τους με αυτό τον τρόπο παράνομα στην ενδοχώρα.
Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Με Πολιτιστικούς Συλλόγους «σφραγίδα» οι Πομάκοι της Θράκης δεν έχουν μέλλον

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα
Σα να ήταν μόλις χθες θυμάμαι ακόμα με κάθε λεπτομέρεια τον πόλεμο που δεχτήκαμε πριν από περίπου 13 χρόνια, τότε που μια ομάδα ανθρώπων αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον πρώτο Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων στην Ξάνθη. Μας αποκάλεσαν προδότες, ανθρώπους του παρακράτους, μας απείλησαν, μας προκάλεσαν υλικές ζημιές αλλά όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τον αγώνα μας. Ήμασταν αποφασισμένοι και ξέραμε πολύ καλά τι μας περιμένει.
Ήταν πολλοί και ήμασταν λίγοι αλλά τα καταφέραμε και φτιάξαμε κάτι που μέχρι τότε έμοιαζε ακατόρθωτο. Με πολλά όνειρα και ελπίδες για κάτι καλύτερο δημιουργήσαμε τον πρώτο Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων στην Ξάνθη αν και πλέον δεν είναι ο μοναδικός αφού αντίστοιχος σύλλογος υπάρχει τόσο στο νομό Ροδόπης όσο και στο χωριό Γλαύκη.
Ωστόσο η ύπαρξη μερικών συλλόγων από μόνη της δεν είναι αρκετή για να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δυστυχώς η δράση των προαναφερόμενων συλλόγων όλα αυτά τα χρόνια είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για συλλόγους «σφραγίδα». Ενδεχομένως να μην υπάρχουν δυνατότητες, οικονομικές και όχι μόνο για κάτι παραπάνω αν και νομίζω αυτό που λείπει είναι η θέληση γι’ αυτό το κάτι παραπάνω.
Σίγουρα πάντως από μόνος του ένας σύλλογος με μερικές δεκάδες μέλη δε μπορεί να κάνει πολλά. Ενωμένοι όμως όλοι αυτοί οι σύλλογοι Πομάκων μπορούν να κάνουν απίστευτα πράγματα κι όταν λέω ενωμένοι δεν εννοώ να γίνουν όλοι μαζί ένας σύλλογος. Ο κάθε σύλλογος μπορεί να κρατήσει την οντότητα του και την όποια δράση του.
Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες κοινές δράσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή ελάχιστοι νέοι σε ηλικία Πομάκοι ασχολούνται με κάποιον από τους συλλόγους που υπάρχουν αλλά αν δουν μια ενωτική προσπάθεια, μια κοινή δράση, έναν κοινό αγώνα, θα ακολουθήσουν.
Έλληνες Πομάκοι της Θράκης δεν είναι μόνο ένας Σεμπαϊδήν, ένας Αχμέτ, ένας Ιρφάν και μια Εμινέ. Υπάρχουν πάρα πολλά νέα παιδιά που όμως δεν εκδηλώνονται γιατί πολύ απλά δε βλέπουν κάποια σοβαρή προσπάθεια. Αν όμως δουν να γίνεται κάτι πραγματικά σοβαρό θα το στηρίξουν και τότε κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει όλοι οι παραπάνω σύλλογοι να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να χαράξουν ένα πλαίσιο κοινών δράσεων που θα έχουν σαν αντικείμενο όλα όσα αφορούν τη καταγραφή και ανάδειξη του πομάκικου πολιτισμού.
Δε μπαίνω στη διαδικασία να μιλήσω για κράτος και κυβερνήσεις γιατί δε μας αφορά. Τα πάντα είναι στο δικό μας χέρι. Αν εμείς οι Πομάκοι θελήσουμε να σώσουμε και να αναδείξουμε όλα όσα κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας, καμιά κυβέρνηση και κανένα κράτος δε μπορεί να μας εμποδίσει.
Τον λόγο πλέον έχουν οι διοικήσεις των πολιτιστικών συλλόγων Πομάκων. Θέλουν να κάνουν επιτέλους κάτι σοβαρό; Αν ναι τότε ήρθε η ώρα να το αποδείξουν στην πράξη.

Εικόνες ντροπής στα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης

Τη φωτογραφία μαζί με το παρακάτω σχόλιο ανέβασε συμπολίτης μας στην ομάδα «στραβά κι ανάποδα αλλά και τα καλά να λέγονται». Τα σχόλια είναι περιττά αφού η εικόνα μιλάει από μόνη της.
Ακολουθεί η ανάρτηση του συμπολίτη μας:
«Όχι δεν είναι η Βομβάη. Είναι είσοδος χωριού της ορεινής μας περιοχής. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους μας καθώς και στην αρμόδια αρχή για την ανιδιοτελή μέριμνα.. Δυσωδία σε συνδυασμό με λειψυδρία και να ντρέπεσαι να περιηγήσεις κάποιον επισκέπτη σου ώστε να αναδείξεις τα όμορφα Πομακοχώρια μην τυχόν και τον φάνε τα χιλιάδες αδέσποτα.. Όσο για τους άρχοντες...Ας μην ανέβει άλλο η αδρεναλίνη...»

Δώρα και χαμόγελα μοιράζει ο Α.Ο.Ξ.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:
«Την Παρασκευή 16 Αυγούστου και ώρα 13:00 ο ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ θα επισκεφθεί την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης μοιράζοντας δώρα και αναμνηστικά στην κλινική και στους νεαρούς ασθενείς».

Ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Σαμοθράκη

Από την πρώτη στιγμή της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Παράλληλα, με απόφαση του κ. Μέτιου, η Περιφέρεια ΑΜΘ διέθεσε 10.000 ευρώ για τη διατροφή και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των επισκεπτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί. Η προμήθεια γίνεται από καταστήματα και επιχειρήσεις του νησιού και τον συντονισμό έχει ο Δήμος Σαμοθράκης.
Επιπλέον, η Περιφέρεια ανταποκρινόμενη άμεσα στην έκκληση του Δήμου Σαμοθράκης, διαθέτει 50.000 ευρώ για τη ναύλωση του οχηματαγωγού πλοίου ΑΝΑΞ για τη μεταφορά στο νησί ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων και φαρμάκων). Το πλοίο θα πραγματοποιεί τέσσερα δρομολόγια την ημέρα από και προς τη Σαμοθράκη για διάστημα πέντε ημερών.

Συνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (7-8-2019) το βράδυ, σε επαρχιακή οδό του Έβρου, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, δύο (2) διακινητές, ηλικίας 23 και 17 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο διακινητές, διότι τους εντόπισαν να έχουν επιβιβάσει πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο με οδηγό τον 23χρονο, προκειμένου να τους μεταφέρουν, παράνομα, στην ενδοχώρα.
Κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο .
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.