Log in
updated 6:38 PM UTC, Jul 9, 2020
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάρτιος 2018

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Αρχίζει αύριο ο νέος κύκλος σεμιναρίων της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας

Ξεκινά αύριο, Σάββατο 31 Μαρτίου, ο νέος κύκλος σεμιναρίων της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας η οποία στοχεύει στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της. Ο θεσμός της Πολιτικής Ακαδημίας ο οποίος ξεκίνησε το 2016 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς 12 κύκλους στους οποίους έχουν συμμετάσχει πάνω από 750 στελέχη του Κόμματος.

Ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ενόψει της αυριανής ημερίδας:  «Η επιμόρφωση των στελεχών μας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για εμάς. Η Νέα Δημοκρατία, ως ένα σύγχρονο φιλελεύθερο Κόμμα, αντιλαμβανόμενη την πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις της εποχής λειτουργεί την Πολιτική Ακαδημία Στελεχών. Στόχο2ς είναι η επιμόρφωση του πολιτικού και στελεχιακού δυναμικού της, ούτως ώστε αυτό να αποκτήσει υψηλό βαθμό εξειδίκευσης στα κυρίαρχα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, αλλά και ως εργαλείο που θα ενισχύσει ποιοτικά τον δημόσιο λόγο των στελεχών του Κόμματος και θα βοηθήσει στην εμβάθυνση της σκέψης τους».

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε ότι: «Η Πολιτική Ακαδημία της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί γιατί πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι ο σημαντικότερος πόρος της χώρας στην προσπάθειά της για επιστροφή σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και προόδου. Ως εκ τούτου, η Πολιτική Ακαδημία σκοπεύει να παρέχει στα στελέχη τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να εκτελούν αποτελεσματικά το απαιτούμενο έργο που κάθε φορά τους ανατίθεται».

Μέσα από την Πολιτική Ακαδημία Στελεχών η Νέα Δημοκρατία διαμορφώνει πολιτικά στελέχη τα οποία θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν πειστικά και αποτελεσματικά τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του Κόμματος, έχοντας εμβαθύνει σε ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη χάραξη της πολιτικής όσο και με ζητήματα πολιτικής στρατηγικής.

 

Δήλωση της Όλγας Κεφαλογιάννη

Η Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή την αρνητική γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. σχετικά με την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου στο Σούνιο και τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα της Κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση του Κ.Α.Σ. να μην παραχωρήσει τον αρχαιολογικό  χώρο στο Σούνιο για τις ανάγκες των γυρισμάτων βρετανικής τηλεοπτικής σειράς.

Εδώ και καιρό προειδοποιούμε το Υπουργείο Πολιτισμού ότι παραμένει άβουλος παρατηρητής στην προσπάθεια του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να αποσπάσει τον κινηματογράφο από τον φυσικό του χώρο και να τον ενσωματώσει στην εργαλειοθήκη της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Δυστυχώς, οι εισηγήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Hellenic Film Commission για μια νέα διαδικασία αδειοδότησης κινηματογραφικών παραγωγών σε αρχαιολογικούς χώρους, παραμένουν ακόμη στον αέρα.

Τα αποτελέσματα της απραξίας είναι πλέον ορατά σε όλους.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι η Κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τον Πολιτισμό».

 

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,  εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που  συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η Κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα Κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η Κυβέρνηση.

Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος, μια Κυβέρνηση σκορποχώρι, να αναζητά συνενόχους στην Αντιπολίτευση για την διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχίας της».

 

Με στελέχη που επιλέχθηκαν μέσα από την διαδικασία του Μητρώου Αξιολόγησης Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Μαρτίου, με  στελέχη που επιλέχθηκαν μέσα από την διαδικασία του Μητρώου Αξιολόγησης Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών που προέρχονται από την επιστημονική κοινότητα, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση με τα νέα στελέχη του Μητρώου: 

«Χαίρομαι που σας έχουμε σήμερα μαζί μας. Χαίρομαι διπλά που και εσείς όπως και εμείς πήραμε ένα ρίσκο. Το ρίσκο το οποίο πήρα εγώ όταν ξεκίνησα την πρωτοβουλία του Μητρώου Στελεχών ήταν να πείσω ένα καχύποπτο Κόμμα και μια ακόμα πιο καχύποπτη κοινωνία ότι τα Κόμματα μπορούν να αλλάξουν, να ανανεωθούν εφόσον απευθυνθούν με ειλικρίνεια στην κοινωνία των πολιτών και ζητήσουμε από συμπολίτες μας, που δεν είχαν ασχοληθεί με τα κοινά μέχρι σήμερα ή δεν είχαν ενεργά με τα κοινά μέχρι σήμερα, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κόμμα και κατά συνέπεια στην Πατρίδα, με ένα όμως διαφορετικό πλαίσιο και μια διαφορετική λογική. Πάντα αγωνιζόμουν και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι για να επιβάλω την αρχή της αξιοκρατίας, η οποία θεωρώ ότι βρίσκεται στον πυρήνα μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης που πρέπει τα Κόμματα και οι πολιτικοί να αναπτύξουν με την κοινωνία. Και επιμένω πάρα πολύ στη λέξη εμπιστοσύνη διότι κάτι έχει τρωθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι μόνο η απώλεια του εθνικού πλούτου, αλλά είναι κυρίως η διάρρηξη αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της ηγεσίας -  πολιτικής και όχι μόνο - και της κοινωνίας των πολιτών.

Και, δυστυχώς, τα Κόμματα βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της αμφισβήτησης. Βλέπετε τι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πως τα κύματα του λαϊκισμού αμφισβητούν κομματικούς μηχανισμούς που υπήρχαν για πολλές δεκαετίες. Το ίδιο, σε ένα βαθμό, έγινε και στην Ελλάδα. Μόνο που εμείς ζήσαμε την έφοδο του λαϊκισμού  νωρίτερα απ’ ό,τι την αντιμετωπίζουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σήμερα. Στον πυρήνα τους, όμως, όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν την έντονη αμφισβήτηση ότι τα Κόμματα μπορούν να αλλάξουν πραγματικά τις ζωές των πολιτών ως προς το καλύτερο. Και ότι τα Κόμματα είναι ανοιχτοί οργανισμοί προς την κοινωνία. Μπορούν να γίνουν, δηλαδή δέκτες μηνυμάτων, αλλά και προσώπων. Έτσι ώστε, μέσα από τα Κόμματα, να εκφράζονται οι ανάγκες της κοινωνίας, όπως αυτές αλλάζουν. Το Μητρώο, λοιπόν, για εμένα, για όλους μας, ήταν μία τολμηρή προσπάθεια να σπάσουμε αυτά τα στεγανά και αυτές τις προκαταλήψεις. Και θέλω να συγχαρώ και την Ρεβέκκα, και όλα τα στελέχη του Κόμματος, αλλά και όλους τους εθελοντές μας - κάποιους από τους οποίους γνωρίσατε και εσείς στην διάρκεια των συνεντεύξεων - για την προθυμία με την οποία μας υποστήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. Όπως είδατε και εσείς -  και με ενδιαφέρει να ακούσω στη συνέχεια κυρίως από εσάς τις δικές σας ιστορίες - για πολλούς αυτή η εμπειρία ήταν μια έκπληξη. Θέλω να ελπίζω ευχάριστη. Ευχάριστη ως προς την αντικειμενικότητα της διαδικασίας. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι παλιά, για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στην ηγεσία, για να διεκδικήσει ενδεχομένως  θέση σε ένα ψηφοδέλτιο, αρκεί να είχε κάποια γνωριμία με τον Πρόεδρο ή με κάποιον ο οποίος ήταν κοντά στον Πρόεδρο. Ένα σύστημα, δηλαδή το οποίο στηριζόταν στις πελατειακές σχέσεις και στη γνωριμία. Αλλά δεν στηριζόταν στην αντικειμενική αξιολόγηση, ούτε και στην αξιοκρατία. Αυτό, λοιπόν, επιχειρήσαμε και επιχειρούμε να σπάσουμε μέσα από τη διαδικασία του Μητρώο. Η Ρεβέκκα μπορεί να πιστοποιήσει ότι δεν έχω κάνει ποτέ καμία παρέμβαση σε όλη αυτή τη διαδικασία. Είπα ότι εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που την τρέχουν, που κάνουν την αξιολόγηση και στη συνέχεια θα δω το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας όπως αυτή εξελίσσεται. Και θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι και εσείς εκτιμάτε αυτή τη διαδικασία. Για αυτό και σήμερα βρίσκεστε εδώ.

Ξέρω ότι η ενασχόληση με τα κοινά μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Για κάποιους από εσάς μπορεί να σημαίνει την επιθυμία να συμμετέχετε σε ένα ψηφοδέλτιο. Κάποιοι άλλοι μπορεί ενδεχομένως να θέλουν να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάποιοι μπορεί  να προσβλέπουν να έχουν κάποιο ρόλο σε ένα κυβερνητικό σχήμα την επόμενη μέρα. Κάποιοι άλλοι μπορεί να αρκούνται απλά στο να είναι πολιτικά στελέχη ή policy makers για να συνεισφέρουν τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, τις σκέψεις τους και θα ξέρουν ότι αυτά δεν θα πάνε χαμένα. Ότι κάπως, κάπου, κάποιος θα λογαριάσει την άποψή τους. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα. Δεν είναι εύκολο γιατί είναι μια διαδικασία η οποία εμπλέκει πια συνολικά περίπου 2.500 άτομα. Είναι μεγάλοι αριθμοί. Το ενδιαφέρον είναι ότι συνεχίζεται αυτή η ροή -δεν φαίνεται να σταματά- κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει και μέσα από τα πρόσωπα. Δεν αλλάζει μόνο από την ηγεσία. Δεν αλλάζει μόνο από τις δομές. Δεν αλλάζει μόνο από τις διαδικασίες. Τα πρόσωπα συμβολίζουν την αλλαγή. Διότι τα Κόμματα είναι πάνω από όλα οργανώσεις προσώπων. Και γι’ αυτό αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή τη διαδικασία. Καθώς σιγά σιγά πηγαίνουμε προς τις εθνικές εκλογές. Όποτε κι αν γίνουν αυτές -το Φθινόπωρο, του χρόνου την Άνοιξη, δεν αργούν εν πάσει περίπτωση- αυτή η ανάγκη να εκφράσουμε έναν θετικό λόγο με πρόσωπα τα οποία είναι φρέσκα, τολμώ να πω και άφθαρτα και τα οποία παίρνουν το ρίσκο της συμμετοχής στα κοινά, θα γίνεται ολοένα και πιο επιβεβλημένη.

Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στον πόλεμο λάσπης τον οποίο επέλεξε. Αντιθέτως, χρέος μου είναι να παρουσιάσω στην ελληνική κοινωνία ένα όραμα, αλλά και ένα σχέδιο για το πως μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη για όλες τις Ελληνίδες και για όλους του Έλληνες. Και σε αυτή την προσπάθεια, σας θέλω όλες και όλους αρωγούς. Δεν είναι μια προσπάθεια την οποία μπορεί να σηκώσει ένα πρόσωπο μόνο του. Είναι κατ’ εξοχήν μια ομαδική δουλειά. Όσο κι αν μιλάμε συχνά για νέες ιδέες και παράγουμε ως Νέα Δημοκρατία πολλές νέες ιδέες, τα πρόσωπα έχουν τη σημασία τους. Είτε μιλάμε για την Αθήνα, είτε μιλάμε για την Περιφέρεια, όπου όντας πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες μπορεί ενδεχομένως να έχουν ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσα από την άμεση επαφή.

Κλείνω λέγοντας το εξής: Η ενασχόληση με τα κοινά εμπεριέχει πάντα την ανάληψη κάποιου ρίσκου. Η δημόσια έκθεση δεν είναι απλή υπόθεση, ειδικά την περίοδο που η πολιτική ζωή γίνεται όλο ένα και πιο τοξική. Η έκφραση δημόσιας γνώμης μπορεί να οδηγήσει σε όλων των ειδών τις αντιδράσεις. Όσοι -και είστε αρκετοί - δραστηριοποιείστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά. Η λύση δεν είναι, όμως, να πούμε ότι αυτή η υπόθεση της πολιτικής αφορά κάποιους άλλους και όχι εμάς. Αφορά όλους μας. Και, αν δεν συμμετέχουμε εμείς να αλλάξουμε τα πράγματα, τότε θα συμμετέχουν κάποιοι άλλοι. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Δεν υπάρχει κενό στην πολιτική. Δεν υπάρχει κενό στη ζωή.  Τα κενά γεμίζουν. Το ερώτημα είναι ποιος θα τα γεμίσει. Και εμείς έχουμε επιλέξει σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης που κάνουμε, να δώσουμε λόγο και ευκαιρίες σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν ασχοληθεί ενεργά με τα κομματικά δρώμενα μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η ιστορία του μητρώου.

Ίσως μπορείτε να δείτε σε αυτήν την ιστορία να καθρεφτίζεται η δική σας προσωπική ιστορία. Και θα έχουμε την ευκαιρία και να γνωριστούμε καλύτερα. ‘Εχω δει τα βιογραφικά όλων σας. Και είναι πραγματικά βιογραφικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ο καθένας έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία να πει. Μακάρι να μπορούσα να τις ακούσω όλες σήμερα. Επειδή είμαστε αρκετοί δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε, αλλά είναι βέβαιον ότι είμαι εξοικειωμένος με το βιογραφικό της καθεμίας και του καθένα σας.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω, διότι για εμένα αυτό το οποίο κάνουμε έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Και να ξέρετε ότι αυτή η προθυμία, αυτή η φρεσκάδα την οποία βλέπω στα πρόσωπα και στη διάθεσή σας να συμμετέχετε σε αυτήν την προσπάθεια, όχι απλά δεν θα πάει χαμένη, αλλά θα είναι μια επένδυση την οποία όλοι μας, όλοι μαζί, κάνουμε, όχι μόνο στο μέλλον του Κόμματος, αλλά και στο μέλλον της Πατρίδας μας.  

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας».        

 

Συνεδρίασε σήμερα η  Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ

Συνεδρίασε σήμερα, για πρώτη φορά, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) ενόψει των επερχόμενων εσωκομματικών εκλογών της 13ης Μαΐου για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων της πανελλαδικής οργάνωσης του Κόμματος.

Για δεύτερη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Νέα Δημοκρατία ανοίγει τις πόρτες τις στα μέλη της υλοποιώντας την κεντρική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό και ανανεωμένο.

 

Δήλωση της Άννας Καραμανλή

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα Καραμανλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες ενός ποδοσφαιρικού grexit.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις παρεμβάσεις, τις σκοπιμότητες και την ανευθυνότητά της, έσπειρε ανέμους και κινδυνεύει να θερίσει θύελλες.

Η ικανότητά της να καταστρέφει οτιδήποτε αγγίζει, είναι πλέον παροιμιώδης». 

 

Δήλωση του Κώστα Καραμανλή

Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ίδια στιγμή που ο κ.Τσίπρας, με το μισό του υπουργικό συμβούλιο, βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη τάζοντας και πάλι μεγάλα έργα, κατέρρεε το δίκτυο υδροδότησης της πόλης.

Είναι ντροπή, εν έτει 2018, να μένει μια πόλη για 4 μέρες χωρίς νερό. Ας αφήσει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας τα μεγάλα λόγια κι ας ασχοληθεί με τα πραγματικά  προβλήματα των πολιτών. Εκτός, αν φροντίζει να ξεκινήσει για κάποιους νωρίτερα η Εβδομάδα των Παθών».

 

Δήλωση της Σοφίας Ζαχαράκη

Η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Σοφία Ζαχαράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπόθεση του κ. Μαρίνου εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση. Και φυσικά δεν τελειώνει με την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Οι ευθύνες για όσους έστησαν ένα σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων στην ΗΔΙΚΑ, αφορούν ευθέως και την αρμόδια Υπουργό.

Η κ. Αχτσιόγλου, που παραμένει άφωνη εδώ και δύο ημέρες, οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί επέλεξε τον κ. Μαρίνο και -κυρίως- γιατί ακολουθεί τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος».

 

Δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Αυτονόητες υποχρεώσεις προς τους αγρότες όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα του  Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης. Ύστερα από ένα χρόνο ομηρίας και ταλαιπωρίας των Νέων Αγροτών, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την πληρωμή των  επιλαχόντων, ενώ για άλλη μία φορά υπόσχεται να καταβάλει όσα οφείλονται στους τευτλοκαλλιεργητές για μια καλλιέργεια, που με ευθύνη της Κυβέρνησης, φέτος χάνεται».

Πλήρης Δήλωση

«Από το βήμα του  Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την ένταξη όλων των επιλαχόντων του Προγράμματος Νέων Αγροτών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020. Από ό,τι φαίνεται, στην Κυβέρνηση ανακάλυψαν ξαφνικά ότι τελικά τα νούμερα “βγαίνουν”.

Είχε βεβαίως προηγηθεί  μια δεκάμηνη περίοδος αβεβαιότητας που αποθάρρυνε χιλιάδες νέους αγρότες από το να επενδύσουν στην γεωργία. Είχε προηγηθεί δύο φορές ο αποκλεισμός τους,  μέσω της επιβολής  άδικων και άνισων  κριτηρίων κατανομής κονδυλίων στις Περιφέρειες της χώρας. Είχαν προηγηθεί δεσμεύσεις χωρίς αντίκρυσμα, που εκτός του ότι είχαν τεράστιο γραφειοκρατικό κόστος, προσέθεσαν φόρτο εργασίας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έστω και τώρα, με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου και ύστερα από τις αλλεπάλληλες και ισχυρές πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισαν τελικά να πράξουν τα αυτονόητα. Αυτά δηλαδή που η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε σε ελάχιστο χρόνο, εντάσσοντας πλήρως τους 12 χιλιάδες ενδιαφερόμενους Νέους Αγρότες και τους 3 χιλιάδες επιλαχόντες. Αυτό που μένει είναι να δούμε αν τελικά θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού και από πού θα βρεθούν οι επιπλέον πόροι.

Μίλησε, όμως, ο κ. Τσίπρας και για το μέλλον της πολύπαθους Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, διαβεβαιώνοντας τους τευτλοπαραγωγούς ότι “θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους”.

Αυτό βεβαίως που δεν είπε, είναι ότι ακόμη και σήμερα  να υλοποιούνταν οι υποσχέσεις του για την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση καταβολής όσων οφείλονται για την σοδειά του 2017, το πλήγμα στην τευτλοκαλλιέργεια είναι τεράστιο. Και αυτό διότι αφενός είναι -ευλόγως- απρόθυμοι οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν ξανά και αφετέρου  η φετινή περίοδος καλλιέργειας ουσιαστικά χάθηκε, αφού ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου.

Το μόνο που κατάφερε τελικά ο Πρωθυπουργός με την αναφορά του στους αγρότες είναι να μας θυμίσει την προχειρότητα, τους ερασιτεχνισμούς και τις ιδεοληψίες που χαρακτηρίζουν την πολιτική της Κυβέρνησης και στον πρωτογενή τομέα».

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις ημέρες του Πάσχα, για την Κυριακή των Βαΐων και την καταβολή του Δώρου στους εργαζόμενους

Ενόψει των επερχόμενων εορτών του Πάσχα, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ενημέρωσε με ειδική εγκύκλιο τα μέλη της για τα λειτουργικά θέματα των επιχειρήσεων κατά τις ημέρες του Πάσχα, σε ότι αφορά το ωράριο, την καταβολή του Δώρου, την λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων και άλλα θέματα.

Το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής έχει ως εξής:

«Η Μεγάλη Εβδομάδα φέτος διαρκεί από την Δευτέρα, 2 Απριλίου έως την Κυριακή, 8 Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα).  Σε ότι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων κατά το Πάσχα, και φέτος όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων σε όλη την επικράτεια, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 21.00 το βράδυ. 

Συγκεκριμένα για την Μεγάλη Παρασκευή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 435/76, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τις 13.00.

Εξαίρεση στο συγκεκριμένο κανόνα, κατά το νόμο 435/1976 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του «Καλλικράτη», μπορεί να εισαχθεί μόνο με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο οφείλει να απευθυνθεί ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος, εάν επιθυμεί διαφορετικό ωράριο για τη Μεγάλη Παρασκευή, αφού όμως πρώτα παράσχει την γνώμη της η τοπική οργάνωση των εργαζομένων και εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις τοπικές συνθήκες της περιοχής του.

Τη Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. 

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή των Βαΐων, 1 Απριλίου. Κατά την συγκεκριμένη Κυριακή, η οποία περιλαμβάνεται μέσα στις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές του ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι συνάδελφοι, που ενόψει των ημερών και της προσδοκίας αύξησης της αγοραστικής κίνησης, θα προχωρήσουν σε προσφορές.  Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 2 άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα».

Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα προϊόντα που προσφέρουν διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης.  Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει το νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις, θεωρούμε δε ότι αυτήν την εποχή της κρίσης είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να πλήξουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης.  Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές αρχές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, αντιλαμβανόμενες ότι δεν υπάρχει κανείς δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει μόνο σε απλές συστάσεις, ωστόσο αυτό δεν θα ισχύει για πάντα.  Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους συναδέλφους που θα πραγματοποιήσουν προσφορές ενόψει του Πάσχα, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προσφερόμενων προϊόντων και κατόπιν, εάν το επιθυμούν, ποσοστό μείωσης.

Το Πάσχα, οι συνάδελφοι εργοδότες υποχρεούνται και στην καταβολή του σχετικού Δώρου προς τους εργαζομένους και τους υπαλλήλους τους.  Αυτή η υποχρέωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο και η πληρωμή του Δώρου εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργοδότη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 ν. 1082/1980, καθορίζεται πάγιο σύστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα, σύμφωνα με το οποίο:

 • Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.
 • Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
 • Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018. Δεν επιτρέπεται η καταβολή του Δώρου σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα.

Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, οι οποίες ισχύουν για κάθε περίπτωση μη καταβολής τακτικών αποδοχών.  Συγκεκριμένα, κάθε εργοδότης που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των υπαλλήλων ή της Επιθεώρησης Εργασίας ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων. Οι κυρώσεις προβλέπουν φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ύψος δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Να επισημανθεί δε, ότι ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, σε κανένα έμπορο.

Παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε την παρούσα στα μέλη σας, στην διάθεση των οποίων παραμένουμε για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

H ΕΣΕΕ σας εύχεται Καλό Πάσχα!!

Κάλαντα του Λαζάρου και «Λαζαράκια» στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ από τους μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής

Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξαν οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο αναβιώνοντας ένα παλιό πασχαλινό έθιμο.

Οι μικροί μαθητές επισκέφθηκαν τον κ. Μέτιο στο γραφείο του, του τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου και του πρόσφεραν τα παραδοσιακά «Λαζαράκια» ή «Λαζαρήδες», τα νηστίσιμα κουλούρια σε σχήμα ανθρώπου, που κατά την παράδοση ζυμώνονται ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Ο κ. Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους μικρούς μαθητές, τη νηπιαγωγό τους κ. Κατερίνα Μητσινιώτου και τους γονείς που τους συνόδευαν, τους μοίρασε γλυκίσματα και τους ευχήθηκε Καλό Πάσχα και καλή πρόοδο.

Κήρυξη περιοχών των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, κατόπιν εξουσιοδότησης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη, περιοχές των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω περιοχές:

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

 • Τοπική Κοινότητα Ανθείας  της Δημοτικής  Ενότητας  Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξ/πολης
 • Τοπική Κοινότητα Λουτρού  της Δημοτικής  Ενότητας  Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξ/πολης
 • Δημοτική Ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξ/πολης

ΔΗΜΟΣ  ΣΟΥΦΛΙΟΥ

 • Τοπική Κοινότητα Αμορίου της Δημοτικής  Ενότητας Ορφέα του Δήμου Σουφλίου
 • Τοπική Κοινότητα Λαβάρων  της Δημοτικής  Ενότητας Ορφέα του Δήμου Σουφλίου
 • Τοπική Κοινότητα Μάνδρας   της Δημοτικής  Ενότητας Ορφέα του Δήμου Σουφλίου
 • Δημοτική Κοινότητα Σουφλίου της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου  του Δήμου Σουφλίου
 • Τοπική Κοινότητα Κορνοφωλιάς  της Δημοτικής  Ενότητας Σουφλίου  του Δήμου Σουφλίου
 • Τοπική Κοινότητα Λυκόφωτος   της Δημοτικής  Ενότητας Σουφλίου  του Δήμου Σουφλίου
 • Τοπική Κοινότητα Λαγυνών  της Δημοτικής  Ενότητας Σουφλίου  του Δήμου Σουφλίου
 • Τοπική Κοινότητα Λύρας της Δημοτικής Ενότητας   Τυχερού  του Δήμου Σουφλίου
 • Τοπική Κοινότητα Φυλακτού της Δημοτικής Ενότητας   Τυχερού  του Δήμου Σουφλίου
 • Τοπική Κοινότητα Τυχερού της Δημοτικής  Ενότητας   Τυχερού  του Δήμου Σουφλίου
 • Τοπική Κοινότητα Προβατώνα της Δημοτικής Ενότητας   Τυχερού  του Δήμου Σουφλίου

ΔΗΜΟΣ  ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ (όλος ο Δήμος)

ΔΗΜΟΣ   ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

 • Τοπική Κοινότητα Ορμενίου, Τοπική Κοινότητα Δικαίων, Τοπική Κοινότητα Μαρασίων, Τοπική Κοινότητα Άρζου, Τοπική Κοινότητα Πλάτης, Τοπική Κοινότητα Ελαίας, Τοπική Κοινότητα Κομάρων, Τοπική Κοινότητα Θεραπειού και Τοπική Κοινότητα Μηλιάς της Δημοτικής Ενότητας Tριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας.
 • Τοπική Κοινότητα Φυλακίου και Τοπική Κοινότητα Κυπρίνου της Δημοτικής Ενότητας Κυπρίνου του Δήμου Ορεστιάδας.
 • Δημοτική Κοινότητα Νέας Βύσσας, Τοπική Κοινότητα Καστανεών και Τοπική Κοινότητα Ριζίων της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας.
 • Δημοτική Κοινότητα Ορεστιάδας, Τοπική Κοινότητα Χειμωνίου και Τοπική Κοινότητα Θουρίου της Δημοτικής Ενότητας Ορεστιάδας του Δήμου Ορεστιάδας.

Η εν λόγω κήρυξη είναι αποτέλεσμα αιτήματος που υπέβαλε ο κ. Μέτιος προς τον κ. Καπάκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες και να υπάρξει άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την αύξηση του όγκου των υδάτων στον ποταμό Έβρο ως αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης των φραγμάτων του ποταμού Άρδα στη Βουλγαρία.

Η ισχύς της ξεκινάει από την ημέρα εκδήλωσης του καταστροφικού φαινόμενου, δηλαδή από τις 20 Μαρτίου 2018, και θα διαρκέσει για δύο μήνες, δηλαδή έως και τις 21 Μαΐου 2018.

Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την 5η Τακτική Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ημέρα Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ » της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, αποφάσισε σχετικά με τα Θέματα που συζητήθηκαν τα εξής:

 1. Έγκριση Ετήσιου Προγράμματος Προμηθειών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έτους 2018. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προμηθειών της Δ/νσης Οικονομικού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άγγελος Αντωνιάδης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 2. Έγκριση τροποποίησης της αρ. 46/29-3-2017 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που αφορά «την εξουσιοδότηση υπογραφής από συγκεκριμένους υπαλλήλους, όλων των επιταγών, των εντολών πληρωμών τρίτων που τηρούν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και σε λοιπές Τράπεζες και των εντολών εκτέλεσης αρχείου μεταφορών πίστωσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των Περιφερειακών Ενοτήτων, ανεξαρτήτως ποσού». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προμηθειών της Δ/νσης Οικονομικού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άγγελος Αντωνιάδης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 3. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2018 και έγκριση ισολογισμού-απολογισμού έτους 2017 του Νομαρχιακού Κ.Ε.Κ. Ξάνθης. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 4. Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «Σχεδίου Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας (EL11). Το θέμα που εισηγήθηκε o Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 5. Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «Σχεδίου Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης (EL12). Το θέμα που εισηγήθηκε o Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 6. Έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης του έργου «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ Ο.Σ.Ε. ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΟΣΥΝΘΟ» συνολικού προϋπολογισμού 3.100.000,00 €, σε σχετική πρόσκληση στον άξονα προτεραιότητας 2 «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΩΣ ΤΟΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 2014 - 2020». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ κ. Νικόλαος  Ευφραιμίδης εγκρίθηκε ομόφωνα.
 7. Έγκριση έκδοσης απόφασης προσωρινών κυ¬κλο¬φο¬ρι¬α¬κών ρυθμίσεων στο σημείο διασταύρωσης της όδευσης του α¬γω¬¬γού TAP με τη Δημοτική Οδό Λεύκης-Ευλάλου (θέση C-0486). Το θέμα που εισηγήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ κ. Νικόλαος  Ευφραιμίδης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 8. Έγκριση έκδοσης απόφασης προσωρινής τροποποίησης κυκλοφορίας – στένωση λωρίδας - στην Ε.Ο. 53 στο τμήμα Λάδη – Κυπρίνος στην Ανατολική είσοδο του οικισμού Λάδης, στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ» (1η Συμπληρωματική σύμβαση του έργου). Το θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βενετίδης Κωνσταντίνος εγκρίθηκε ομόφωνα.
 9. Αποδοχή παραίτησης από αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής  Ανάπτυξης και έγκριση τροποποίησης της 36/2017 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας  και  Θράκης  με τον ορισμό νέου  αναπληρωματικού  μέλους στην επιτροπή  Ανάπτυξης. Το θέμα που εισηγήθηκε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης κα. Ζωή  Κοσμίδου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 10. Γνωμοδότηση για παραχώρηση  της χρήσης ακινήτων έναντι τιμήματος με δημοπρασία  εμβαδού 98.869,63 τ.μ  που βρίσκονται στο αγρόκτημα  Πολυσύκου, Θόλου και Ξάγναντου του Δήμου Παρανεστίου Ν. Δράμας  με σκοπό την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου (Υ.Η.Ε) Τεμένους, από το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος  κ. Χρήστος  Γεωργιτσόπουλος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 11. Έγκριση ανταλλαγής του αγροτεμαχίου αριθμ. 3065 (εμβαδού 1.500 τ.μ.) του αγροκτήματος Mικρόπολης του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας με τμήμα του αγροτεμαχίου αριθμ. 1918 (εμβαδού 3.400 τ.μ.) του ίδιου αγροκτήματος για την υλοποίηση του έργου: «Φράγμα Μικρόπολης». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος εγκρίθηκε ομόφωνα.
 12. Έγκριση απαγόρευσης αλιείας στον ποταμό Έβρο και στους λοιπούς Υδάτινους σχηματισμούς των Εσωτερικών υδάτων της Π.Ε. Έβρου της περιοχής ευθύνης Δ.Α.Ο.Κ. Έβρου, λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ  κ. Νικόλαος  Ευφραιμίδης εγκρίθηκε ομόφωνα.
 13. Έγκριση απαγόρευσης αλιείας στους ποταμούς στους παραποτάμους τους και στα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Π.Ε. Δράμας για την προστασία της αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης εγκρίθηκε ομόφωνα.
 14. Έγκριση απαγόρευσης αλιείας στους ποταμούς και λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για την προστασία της αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ κ. Νικόλαος  Ευφραιμίδης εγκρίθηκε ομόφωνα.
 15. Έγκριση απαγόρευσης αλιείας στους ποταμούς και λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για την προστασία της αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ κ. Νικόλαος  Ευφραιμίδης, εγκρίθηκε ομόφωνα.
 16. Έγκριση απαγόρευσης αλιείας στους ποταμούς, στους παραποτάμους τους και στα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Π.Ε. Ξάνθης για την προστασία της αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ κ. Νικόλαος  Ευφραιμίδης εγκρίθηκε ομόφωνα.
 17. Έγκριση σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Δράμας  και του Δήμου Παρανεστίου για την υλοποίηση της δράσης με τίτλο «ΔΡΑΜΑ-ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2018». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος εγκρίθηκε ομόφωνα.
 18. Επικύρωση του πρακτικού της 20ης συνεδρίασης έτους 2017 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης. Το θέμα που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης κα. Ελένη Δημούδη – Τζατζαΐρη, εγκρίθηκε ομόφωνα.
 19. Έγκριση έκδοσης ψηφίσματος με αφορμή τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σκοπιανό. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 20. Έγκριση δικαιολόγησης απουσίας Περιφερειακών Συμβούλων από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το θέμα που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Ελένη Δημούδη – Τζατζαΐρη εγκρίθηκε ομόφωνα.
 21. Έγκριση 2ης Τροποποίησης του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έτους 2018. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης εγκρίθηκε ομόφωνα.                                               

Οι αποφάσεις της συνεδρίασης θα αναρτηθούν σταδιακά στον εξής σύνδεσμο:

http://www.pamth.gov.gr/index.php/2012-10-02-10-53-24/2012-10-02-15-28-54/2012-10-03-05-41-25

Συνημμένα, σας αποστέλλουμε και το ψήφισμα με αφορμή τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σκοπιανό.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥΔΗ - ΤΖΑΤΖΑΪΡΗ

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ για την ονομασία των Σκοπίων

Ολόκληρο το ψήφισμα:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζοντας το σύνολο των πολιτών της Περιφέρειας, τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στα όμορα κράτη της περιοχής μας ως εγγύηση ευημερίας και ανάπτυξης για τους λαούς μας.

Βασική προϋπόθεση των ειρηνικών σχέσεων είναι η αμοιβαία κατανόηση, ο σεβασμός της ιστορίας και το απαραβίαστο των συνόρων κάθε χώρας.

Με αυτό ως δεδομένο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ώστε:

 • η ΠΓΔΜ να απαλείψει από το Σύνταγμα, από τα επίσημα έγγραφα και από οπουδήποτε αλλού κάθε αναφορά, άμεση ή έμμεση, αλυτρωτικού χαρακτήρα κατά της Ελλάδας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ως προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας
 • και στη συνέχεια να επιτευχθεί η καθιέρωση μίας κοινά αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ, για κάθε χρήση, η οποία θα απέχει σαφώς από αλυτρωτισμούς και την παραχάραξη της ιστορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η λέξη Μακεδονία δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθη 48χρονος υπήκοος Τουρκίας ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, χθες (29-3-2018) το πρωί, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης , 48χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Τουρκίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, χθες το πρωί, ο δράστης οδηγώντας φορτηγό αυτοκίνητο μετά ρυμουλκούμενου, μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα.

Εκεί, κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί με την συνδρομή τελωνιακών υπαλλήλων, διαπίστωσαν ότι ο 48χρονος μετέφερε με αυτό, παράνομα, οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους είχε επιμελώς κρυμμένους, στην καρότσα του οχήματος.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων Αλεξανδρούπολης.

 

Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 24χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 42χρονου ημεδαπού.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 24χρονου ημεδαπού για απάτη.

Αναλυτικότερα, ο 42χρονος εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχε αναρτήσει ο 24χρονος, σχετικά με πώληση ηλεκτρονικής συσκευής και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο 24χρονος κατάφερε να εξαπατήσει τον 42χρονο, πείθοντάς τον να αποστείλει , την 2-11-2017 , με ταχυδρομική επιταγή, το χρηματικό ποσό των 42 ευρώ για την αγορά της παραπάνω συσκευής.

Την ίδια ημέρα κατά την παραλαβή του δέματος, ο 42χρονος διαπίστωσε ότι ο δράστης τον είχε εξαπατήσει, αποστέλλοντάς του ένα δέμα που περιείχε, ένα ψηφιακό δίσκο , αντί του συμφωνηθέντος προϊόντος.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

 

Συνελήφθη 53χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Συνελήφθη χθες (29-3-2018) το βράδυ, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας, 53χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 53χρονο, διότι εντόπισαν στην κατοχή του ένα πλαστικό δοχείο με διάλυμα μεθαδόνης, βάρους 112,8 γραμμαρίων και μισό ναρκωτικό δισκίο, τα οποία εισήγαγε από τη Βουλγαρία στη χώρα μας.

Κατασχέθηκαν οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

 

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ανακοίνωση ΝΔ

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ευχαριστούμε πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη μιας ευρείας και τολμηρής Συνταγματικής αναθεώρησης που ισχύουν βέβαια στο ακέραιο.

Τον ευχαριστούμε επίσης που υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος από όλους, μίλησε για την ανάγκη μια γενναίας αλλαγής του καταστατικού χάρτη, ανάγκη την οποία ασφαλώς και  εξακολουθεί να υποστηρίζει.

Αυτό που μάλλον δεν κατανοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, ενώ οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν -ακόμη- να γίνουν πράξη λόγω των δικών του ιδεοληψιών και των σημερινών κοινοβουλευτικών συσχετισμών».

 

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας, για μία ακόμη φορά, επανέλαβε απόψε το νέο βρώμικο ψέμα του περί “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια, όταν όλοι πια έχουν καταλάβει ότι έχει υπογράψει και νέα αχρείαστα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια.

 Είχε, δε, το θράσος να μιλήσει και πάλι για δήθεν αποκομματικοποίηση του κράτους την ημέρα που οι ίδιοι οι βουλευτές του αρνήθηκαν να ψηφίσουν τις κομματικές του επιλογές για τη δημόσια διοίκηση».

 

Δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη Νέα ΚΑΠ μετά το 2020, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου επιχειρεί να παρουσιάσει ως νίκη την παράταση των διαπραγματεύσεων, παρόλο που τα κρίσιμα ζητήματα της μείωσης του Προϋπολογισμού και της εξίσωσης των στρεμματικών ενισχύσεων παραμένουν ανοιχτά».

Πλήρης δήλωση

 «O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου επιχειρεί να παρουσιάσει ως διαπραγματευτική νίκη της Κυβέρνησής του την μη έκδοση συμπερασμάτων στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 19ης Μαρτίου αναφορικά με την πλήρη και άμεση εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων στην κρίσιμη συζήτηση για τη Νέα ΚΑΠ μετά το 2020.

Αιτία, βέβαια, της μη ύπαρξης ομοφωνίας, δεν υπήρξε κάποια πίεση που άσκησε η ελληνική πλευρά, αλλά η καταψήφιση του επίμαχου σημείου περί σχετικής εξωτερικής σύγκλισης από πέντε (5) Κράτη Μέλη των χωρών Visegrad (την Πολωνία, την Λιθουανία, την Λετονία, την Εσθονία και την Σλοβακία), οι οποίες επιμένουν στο καταστροφικό για τη χώρα μας σενάριο της απόλυτης εναρμόνισης των στρεμματικών ενισχύσεων.

Η ολική καταστροφή της διακοπής των άμεσων ενισχύσεων αποφεύχθηκε μεν, αλλά οι κίνδυνοι της εξωτερικής σύγκλισης είναι μεγάλοι και είναι μπροστά μας. Με αβάσιμους πανηγυρισμούς εσωτερικής κατανάλωσης και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων, ο κ. Αποστόλου σκοπίμως αποκρύπτει ότι η μη ύπαρξη ομοφωνίας του Συμβουλίου, καθόλου δεν σημαίνει επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος. Σημαίνει προς το παρόν μόνο παράταση των συζητήσεων για την δέσμη των μέτρων στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με ορίζοντα τις 2 Μαΐου 2018, που θα εκδοθεί η νομοθετική πρόταση για το ΠΔΠ.

Αντί να προβαίνει σε αβάσιμες θριαμβολογίες, ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει:

 1. Ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες του ώστε να διασφαλισθεί στα μέχρι τώρα επίπεδα ο προϋπολογισμός της Μελλοντικής ΚΑΠ;
 2. Πώς σκοπεύει να χειριστεί το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης κατά τις διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ, προκειμένου να μην πληγούν καίρια οι Έλληνες Αγρότες από τυχόν σύγκλιση των στρεμματικών ενισχύσεων;
 3. Διαθέτει κάποιο σχέδιο δράσης για την προετοιμασία του ΥΠΑΑΤ αναφορικά με την διαχείριση του απαιτητικού Νέου Μοντέλου Παράδοσης (Delivery Model), ώστε να καταβάλλονται οι άμεσες ενισχύσεις στους Έλληνες Αγρότες;
 4. Τι θα κάνει με το θέμα της επιβολής ανωτάτου ορίου στις άμεσες ενισχύσεις και ποια η θέση του σε ό,τι αφορά τα ιστορικά δικαιώματα και τα θέματα της ΚΟΑ;».

 

Δήλωση του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έληξε το 11ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας που -όπως αναμενόταν- δεν ήταν τίποτε άλλο από μία κομματική φιέστα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι κυβερνώντες βρήκαν μία ακόμη ευκαιρία να έλθουν στη Θεσσαλονίκη  και -κρυπτόμενοι πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ-  να μιλήσουν για την ανάπτυξη, που δεν βλέπει κανείς πλην των ιδίων»

Πλήρης Δήλωση

«Έληξε το 11ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας που -όπως αναμενόταν- δεν ήταν τίποτε άλλο από μία κομματική φιέστα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι κυβερνώντες βρήκαν μία ακόμη ευκαιρία να έλθουν στη Θεσσαλονίκη  και -κρυπτόμενοι πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ-  να μιλήσουν για την ανάπτυξη που δεν βλέπει κανείς πλην των ιδίων. Την ώρα βέβαια που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυε το «μεγαλόπνοο όραμά» του για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, οι Θεσσαλονικείς παρέμεναν για ημέρες χωρίς σταγόνα νερό στα σπίτια τους.

Η Κυβέρνηση αυτή έχει ακυρώσει όλες τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για την ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου. Το μόνο “έργο” που αφήνει η Κυβέρνηση είναι η  ίδρυση ενός πρωθυπουργικού γραφείου, που έχει ως στόχο την επικοινωνία, τις κομματικές φιέστες και την τακτοποίηση κομματικών φίλων. Κατά τα λοιπά, τα “επιτεύγματα” της Κυβέρνησης συνοψίζονται στα εξής:

 • Κρατικοποίησε και υποβάθμισε τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι Θεσσαλονικείς να υφίστανται σε καθημερινή βάση απίστευτη ταλαιπωρία. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η τακτοποίηση ημετέρων στον κρατικό ΟΑΣΘ και η υπογραφή συμβάσεων με κομματικούς φίλους.
 • Άφησαν να καταρρεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος στα οποία παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενώ κλειστές παραμένουν πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 • Οι αστυνομικές και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και έμψυχο δυναμικό.
 • Η ανομία και η βία εντείνεται στους πανεπιστημιακούς χώρους. Τόσο στο Α.Π.Θ. όσο και στο ΠΑΜΑΚ καταγράφονται σε καθημερινή βάση επιθέσεις, βανδαλισμοί και προπηλακισμοί φοιτητών και καθηγητών
 • Χιλιάδες επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο ή μεταπηδούν σε γειτονικές χώρες.
 • Η ανεργία -ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη-  παραμένει σε τραγικά υψηλά επίπεδα.
 • Η Εγνατία οδός γίνεται αδιάβατη με τους δεκάδες νέους σταθμούς διοδίων, που εγκαθιστά η σημερινή Κυβέρνηση.
 • Οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν μετ’ εμποδίων με αποτέλεσμα το τίμημα να μειώνεται για το ελληνικό Δημόσιο. Πούλησαν το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έναντι 232 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ακυρώσουν την επιχειρούμενη από την προηγούμενη Κυβέρνηση παραχώρηση του 51%  έναντι 419 εκατομμυρίων ευρώ. Πούλησαν τον Ο.Σ.Ε.  για 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως αντιπολίτευση φώναζαν για την  πώλησή του έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ! Και σε αυτό το ζήτημα αναδεικνύεται πλήρως η υποκρισία της σημερινής Κυβέρνησης.

Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή είναι η «ανάπτυξη», όπως την εννοούν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για όλα τα παραπάνω δεν ακούστηκε τίποτε στο κατ’ ευφημισμόν αναπτυξιακό συνέδριο. Ούτε καν μία δημόσια συγγνώμη προς τους βορειοελλαδίτες για την ολιγωρία, τα ψέματα και την αδιαφορία που γνωρίζει η Θεσσαλονίκη και η Βόρειος Ελλάδα,  τα τελευταία  τρία χρόνια!».

 

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την απόσυρση της υποψηφιότητας  του κ. Μαρίνου για τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!».

 

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη

Α. Για τους δύο στρατιωτικούς μας

Β. Για το δήθεν “αριστερό ηθικό πλεονέκτημα”

Γ. Για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Δ. Για εισήγηση FIFA για Grexit στο ποδόσφαιρο

Ε. Για γενικούς γραμματείς στα Υπουργεία

ΣΤ. Για Κατσίκη και προβολή δηλώσεων από τουρκικά Μ.Μ.Ε.

Ζ. Συνταγματική Αναθεώρηση

Α. Για τους δύο στρατιωτικούς μας

Η επιστροφή των δύο αξιωματικών μας είναι για τη Νέα Δημοκρατία απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Ο Πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε ράθυμος  στη Βουλή κι έκανε λόγο για “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο” οφείλει τώρα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχει η συμμετοχή της Πατρίδας μας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ώστε να γυρίσουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στις οικογένειές τους και την Πατρίδα.

Εμείς εξ αρχής πορευθήκαμε με αυτό το γνώμονα. Ότι δηλαδή για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα η επιστροφή των δύο αξιωματικών στην Πατρίδα, στις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε όσες επαφές είχε εδώ με εκπροσώπους εταίρων και συμμάχων, αλλά και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από την οποία - όπως ξέρετε - καταγράφηκε στα συμπεράσματα η έντονη πίεση προς την Τουρκία για την επιστροφή των δύο αξιωματικών μας. Ούτε θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για ένα “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο” ούτε με ραθυμία ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε και ήρθε στη Βουλή για να μιλήσει γι’ αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα.

Β. Για το δήθεν “αριστερό ηθικό πλεονέκτημα”

Επίσης, θα ήθελα σήμερα, να σας διηγηθώ μια ιστορία “αξιοκρατίας, αποκομματικοποίησης”, η οποία πιστοποιεί παράλληλα το περιβόητο “αριστερό ηθικό πλεονέκτημα”. Ο κ. Ευστάθιος Μαρίνος είναι ειδικός στην πληροφορική και μέχρι προχθές - και όταν λέω μέχρι προχθές, κυριολεκτώ - μέχρι προχθές, συνεταιριζόταν με πρόσωπο που έπαιρνε δουλειές με απευθείας ανάθεση από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι η Η.ΔΙ.Κ.Α. Ο ίδιος ήταν σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Με άλλα λόγια συμβούλευε την επιχείρηση στην οποία εργαζόταν να παίρνει ο συνεταίρος του δουλειές με απευθείας αναθέσεις. Η Κυβέρνηση, μετά απ’ αυτό, αποφάσισε να επιβραβεύσει τον κ. Μαρίνο γι’ αυτές τις ωραιότατες μεθόδους του και τον προτείνει να διοικήσει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, τον ΕΦΚΑ. Να διαχειριστεί, δηλαδή, τα χρήματα 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων και της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων ασφαλισμένων. Προκειμένου ο κ. Μαρίνος να κρατήσει τα προσχήματα μεταβίβασε στο συνέταιρό του, στον οποίο έδινε δουλειές η Η.ΔΙ.Κ.Α., τις μετοχές του. Για τη Νέα Δημοκρατία, αυτή η τοποθέτηση που κρίνεται σήμερα και είναι απαράδεκτη, καθώς εγείρεται ένα μείζον ηθικό ζήτημα. Σήμερα αποκαλύπτουμε και κάτι άλλο: ότι ο ίδιος ο κ. Μαρίνος έχει ενταχθεί σε έργο της Η.ΔΙ.Κ.Α. μετά τα Χριστούγεννα του 2017, ενώ ήταν σύμβουλος εν ενεργεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. για να λάβει αμοιβές που φθάνουν τις 45.000 €. Τα σχετικά στοιχεία είναι εδώ, είναι στη διάθεσή σας και προέρχονται από τη Διαύγεια.

Θα σας παρακαλούσα πολύ να ρίξετε μια ματιά στα κείμενα τα οποία έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στα οποία σας παραπέμπω και από τα οποία θα δείτε ότι υπάρχει υποέργο του οποίου η αμοιβή καταλήγει απευθείας, κατ’ ευθείαν χωρίς άλλο στον κ. Μαρίνο. 

Είναι υποψήφιος για τη θέση αυτή. Σήμερα κρίνεται η υποψηφιότητά του τελικά. Υπάρχει εκκρεμότητα σε συνέχεια χθεσινής συζήτησης.

Γ. Για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Εκδώσαμε ανακοίνωση χθες για την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά για την υπόθεση της αναβάθμισης του γηπέδου του ΠΑΟΚ, την οποία ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, έχω να πω τα εξής: Για τη Νέα Δημοκρατία η αναβάθμιση του γηπέδου του ΠΑΟΚ πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο. Να διασφαλιστεί, δηλαδή, ότι δεν θα υπάρχουν παράθυρα για προσφυγές, που θα καταστήσουν το γήπεδο του ΠΑΟΚ, κάτι σαν το γεφύρι της Άρτας, όπως έγινε με το γήπεδο της Α.Ε.Κ..

Εμείς, ως επόμενη Κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να γίνει το έργο με αποτελεσματικό τρόπο και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Και για να προλάβω άλλες ερωτήσεις προφανώς και είμαστε υπέρ της ανέγερσης και του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Από εκεί και πέρα, συνολικό σχόλιο για τη χθεσινή παράσταση του κ. Τσίπρα έγινε από το Γραφείο Τύπου χθες βράδυ, στο οποίο σας παραπέμπω.

Δ. Για εισήγηση FIFA για Grexit στο ποδόσφαιρο

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου να αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό όμως που πρέπει να είναι σαφές είναι ότι όλη η ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη βαραίνει την Κυβέρνηση. Τρία χρόνια τώρα δεν εμπόδισε κανένας την Κυβέρνηση να εξυγιάνει το χώρο του ποδοσφαίρου, κάτι το οποίο δεν έκανε. Επαναλαμβάνω ότι όλη η ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση και ότι η Νέα Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση, δεν θεωρεί ότι θα πρέπει η Εθνική Ομάδα και οι μεγάλες ομάδες να πληρώσουν μεμονωμένα περιστατικά. 

Ε. Για γενικούς γραμματείς στα Υπουργεία

Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφώς προειδοποιήσει ότι δεν αναγνωρίζει τις τοποθετήσεις των Γενικών Γραμματέων, με τα κομματικά κριτήρια τα οποία θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια σαφής πολιτική τοποθέτηση. Και όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει Κυβέρνηση, η θέση μας θα γίνει και πράξη.

ΣΤ. Για Κατσίκη και προβολή δηλώσεων από τουρκικά Μ.Μ.Ε.

Παρακαλώ πάρα πολύ να απευθυνθείτε στην Κυβέρνηση. Το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στηρίζεται σε πρόσωπα τα οποία διατυπώνουν τέτοιες  απόψεις, δεν απηχεί τίποτε άλλο, από τη συνολική ατμόσφαιρα που υπάρχει στις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να απευθυνθείτε στην Κυβέρνηση, και όχι στην αντιπολίτευση. Από χθες με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου τοποθετηθήκαμε για τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη. 

Ζ. Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με την κυρία Φώφη Γεννηματά, για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι του παρόντος. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούν ευρείες συναινέσεις, που δεν διαμορφώνονται με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ευρεία αναθεώρηση του Συντάγματος πηγαίνει πολύ πέρα από τα σωστά σημεία που θίγει η κυρία Γεννηματά.

Αυτοψία κλιμακίου της Περιφέρειας στον ποταμό Έβρο

Κλιμάκιο υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς αποτελούμενο από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας πραγματοποίησε αυτοψία σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

Το κλιμάκιο κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα Λάβαρα, στο Πύθιο και στο Διδυμότειχο και είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να προστατευθεί το γεωργικό κεφάλαιο της περιοχής. 

Τις τελευταίες ημέρες, οι έντονες βροχοπτώσεις και η υπερχείλιση των φραγμάτων του ποταμού Άρδα στη Βουλγαρία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των υδάτων του ποταμού Έβρου πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.

Για την τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου έχουν ήδη ανοίξει θυροφράγματα στην περιοχή του Πυθίου και της Κορνοφωλιάς, όπου πλημμύρισαν αντίστοιχα 7.500 και 3.000 στρέμματα.

Την ίδια ώρα, θραύση αναχωμάτων σημειώθηκε το πρωί της 28ης Μαρτίου στην περιοχή των Ψαθάδων, όπου πλημμύρισαν 2.000 στρέμματα, και τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου στο Πραγγί όπου πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα.

Εξάλλου, με σχετικά έγγραφά τους, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης ζητούν την κήρυξη περιοχών των Δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με τα δεδομένα έως τώρα, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά κρίσιμη, και η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των υδάτων που θα δεχθεί ο ποταμός Έβρος το επόμενο διάστημα. Η μεγαλύτερη πίεση έχει μεταφερθεί προς το νότιο τμήμα του ποταμού.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου

Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 42χρονου ημεδαπού.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ενός 30χρονου και μίας 25χρονης, για απάτη.

Αναλυτικότερα, ο 42χρονος εντόπισε αγγελία σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία είχε αναρτήσει ο 30χρονος, σχετικά με πώληση εξαρτήματος αυτοκινήτου και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο 30χρονος κατάφερε να εξαπατήσει τον 42χρονο, πείθοντάς τον να καταθέσει, την 12-2-2018, σε τραπεζικό λογαριασμό της 25χρονης, το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ για την αγορά του παραπάνω εξαρτήματος, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοροπωλησία.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.