Log in
updated 7:09 PM UTC, May 28, 2020
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάιος 2018

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Εισήγηση Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εκδήλωση Fortune 40 under 40
Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας, σε αυτό το πολύ όμορφο δείπνο, το οποίο οργανώνει η Fortune. Χαίρομαι διπλά διότι βλέπω στα πρόσωπά σας και στις επιχειρηματικές σας ιστορίες τον σπόρο μιας νέας Ελλάδας η οποία γεννιέται. Το είπες πολύ ωραία: η Ελλάδα που επιμένει, αντιστέκεται, διακρίνεται και πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της ηττοπάθειας και της μιζέριας, που κάποιοι θέλουν συστηματικά να καλλιεργούν για την Πατρίδα μας.
Χαίρομαι όμως και για ένα λόγο ακόμα, διότι κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή -και το κάνω συχνά- με το οικοσύστημα της νέας επιχειρηματικότητας, των start-ups, θυμάμαι πριν από αρκετά χρόνια -καμιά εικοσαριά για την ακρίβεια- όταν ξεκινούσα την προσωπική μου επαγγελματική διαδρομή στον χώρο του venture capital, καταρχάς στην Alpha και στη συνέχεια ως ιδρυτής και πρώτος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Και θεωρώ ότι κι εγώ έχω βάλει ένα μικρό λιθαράκι στον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.
Αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Θέλω να σας πω ότι εκείνη την εποχή η νεανική επιχειρηματικότητα, ειδικά, δεν ήταν ιδιαίτερα της μόδας. Ήταν η εποχή της μεγάλης ευημερίας, των εύκολων επαγγελματικών διαδρομών. Όποιοι διάλεγαν τον δρόμο της επιχειρηματικότητος αντιμετωπίζονταν από την κοινωνία ολίγον ως εξωτικά προϊόντα. Κατά συνέπεια, κι εμείς που κάναμε venture capital έπρεπε να εξηγήσουμε με πολύ μεγάλο κόπο τι ακριβώς κάνουμε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Αυτό άλλαξε. Κι αν κάτι καλό βγήκε από την κρίση, είναι το γεγονός ότι αλλάξαμε πια τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα και τον τρόπο με τον οποίο πολλοί νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το μέλλον τους και την προσωπική τους επαγγελματική διαδρομή.
Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας με τις εταιρείες, τους χρηματοδότες, τους φορείς, τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα, αναπτύσσονται συνέχεια πολλές καινούριες εταιρείες. Δημιουργούνται εταιρείες, διακρίνονται εταιρείες, κλείνουν μία πρώτη φάση του κύκλου τους, βρίσκουν αγοραστές στο εξωτερικό, βρίσκουν επενδυτές από το εξωτερικό, μεγαλώνουν, επεκτείνονται εκτός Ελλάδος. Αλλά είναι επίσης σημαντικό ότι πολλά νέα παιδιά αποφασίζουν ότι το να πάρει κανείς ρίσκο και να κάνει πράξη το όνειρο του είναι κάτι το οποίο αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις. Και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν πηγαίνω και σε μαθητικούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητος, όταν βλέπω νέα παιδιά 13, 14, 15 ετών που αναπτύσσουν ιδέες οι οποίες κι εμένα με εκπλήσσουν και με αφήνουν άφωνο για την καινοτομία τους αλλά και για την οργάνωση της σκέψης τους. Κι αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Είναι μια μαγιά για την επόμενη μέρα, για την επόμενη γενιά των επιχειρηματιών, για όσους θα έρθουν μετά από εσάς.
Θα έχουμε φαντάζομαι την ευκαιρία και στη συνέχεια να συζητήσουμε τι περιμένετε από εμένα και από την Πολιτεία για να υποστηριχθεί περισσότερο το δικό σας οικοσύστημα.
Να πω απλά μία αλήθεια την οποία νομίζω την αντιλαμβάνεστε όλοι σας: το να πάρει κανείς την απόφαση να ξεκινήσει μία επιχείρηση σημαίνει την ανάληψη σημαντικού επιχειρηματικού ρίσκου. Και το επιχειρηματικό ρίσκο πρέπει να έχει και την προσδοκία -όχι τη βεβαιότητα, την προσδοκία- της ανάλογης επιχειρηματικής ανταμοιβής. Η δική μου δουλειά είναι να ευθυγραμμίσω το ρίσκο με την ανταμοιβή. Αν πάρετε ρίσκο και δουλέψετε σκληρά και σας βγει η επιχειρηματική σας ιδέα, να μην αντιμετωπίσετε άλλα εξωγενή εμπόδια τα οποία να έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, με τις συνθήκες χρηματοδότησης, με τη γραφειοκρατία, με την έλλειψη ταλέντου, με τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές. Από εκεί και πέρα, η δουλειά είναι δική σας. Εσείς κάνετε την επιτυχία της επιχείρησής σας. Η δική μας δουλειά είναι να κάνουμε τη ζωή σας λιγότερο δύσκολή ή όσο το δυνατόν πιο εύκολη ώστε να υπάρχει ένα σωστό πλαίσιο από το οποίο να μπορεί να προσδοκά κανείς ότι θα δημιουργήσουμε επιτέλους και στην Ελλάδα αυτό το οποίο έχει ήδη αρχίσει να γεννιέται: ένα δυναμικό σύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματικής ευρηματικότητας, που θα δημιουργεί πολλές καλές νέες θέσεις απασχόλησης, θα ανακόψει το brain drain, θα φέρει ενδεχομένως άτομα από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα. Νέους που επέλεξαν να φύγουν τα χρόνια της κρίσης. Και θα συμμετέχει στη συνολική παραγωγή του πλούτου που πρέπει να δημιουργήσουμε ως εθνική κληρονομιά. Και βέβαια θα μας κάνει υπερήφανους. Θα μας κάνει υπερήφανους διότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, γιατί το επιχειρηματικό δαιμόνιο το οποίο μας διακρίνει με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, να μην αξιοποιείται και στη χώρα μας.
Από τις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες -ειδικά αυτές που αναπτύσσονται γρήγορα- οι πιο πολλές απευθύνονται σε μια αγορά που ξεπερνά τα όρια της χώρας μας. Και κατά συνέπεια είναι απολύτως λογικό να έχουν πελάτες στο εξωτερικό, να έχουν γραφεία στο εξωτερικό, να έχουν ένα μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στο εξωτερικό, να παίρνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ευπρόσδεκτο, αναμενόμενο και θα έλεγα ότι συνάδει και με την ίδια τη φύση της δραστηριότητάς σας. Αλλά το σημαντικό είναι να υπάρχει μία παρουσία στην Ελλάδα. Να χτυπάει η καρδιά της επιχείρησης -με όποιον τρόπο το αισθάνεται ο καθένας- στην Ελλάδα. Να δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης στην Πατρίδα μας και να αφήνουμε ένα κομμάτι του πλούτου που δημιουργούμε στην Ελλάδα που τόσο πολύ το χρειάζεται. Αυτό που θέλω να ξέρετε -και να σταματήσω εδώ για να έχουμε και στη συνέχει τη δυνατότητα να κάνουμε και τη συζήτησή μας- είναι ότι θα είμαι κοντά στο οικοσύστημα της ελληνικής επιχειρηματικότητος. Και διότι, όπως σας είπα, έχω ο ίδιος βιωματικές εμπειρίες και αισθάνομαι ότι -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- κάτι στο οποίο κι εγώ βοήθησα να ξεκινήσει, έχει πια ριζώσει και αναπτύσσεται. Αλλά και διότι πιστεύω ότι η νέα επιχειρηματικότητα, η καινοτομία η οριζόντια -η καινοτομία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη τεχνολογική καινοτομία- είναι μια συνθήκη επιβίωσης για την ελληνική οικονομία και συνθήκη διάκρισης σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα.
Πρέπει να έχουμε ανοιχτά μυαλά, ανοιχτούς ορίζοντες, να βλέπουμε μακριά -όλοι σας είστε αναγκασμένοι από τη φύση της δουλειάς σας να το κάνετε- και βέβαια να ξέρουμε και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η επιχειρηματική επιτυχία δεν είναι μόνο η καλύτερη επιχειρηματική ιδέα, είναι κυρίως η πολύ σκληρή δουλειά. Δουλειά η οποία δεν σταματάει ποτέ, συνεχίζεται διαρκώς. Θυμάμαι έναν καθηγητή μας να μας λέει στο πρώτο μάθημα ότι η επιτυχία είναι 10% έμπνευση και 90% δουλειά. Εσείς το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό, το αποδεικνύετε κάθε μέρα στην πράξη. Άρα νομίζω ότι δίνετε κι ένα υπόδειγμα και στις νεότερες γενιές για το τι σημαίνει να δουλεύει κανείς σκληρά και να ανταμείβεται για τη δουλειά του.
Να σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να βρεθώ σε αυτή την πολύ όμορφη συνάντηση.

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη 13η θέση και όχι στην 1η -όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας- βρίσκεται η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...».
Πλήρης Δήλωση
«Στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, για ακόμα μία φορά ο Πρωθυπουργός είτε εν γνώσει του διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, είτε οι συνεργάτες του, του χορηγούν πλασματικά στοιχεία. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για επιτυχίες στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, την ώρα που τα χρήματα που έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία από ευρωπαϊκούς πόρους, είναι ελάχιστα σε σχέση με τα διαθέσιμα.
Αναλυτικότερα, με μια απλή επίσκεψη στη επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκή Ένωσης cohesiondata.ec.europa.eu μπορεί να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του ψεύδους που αναπαράγει συνολικά το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα. Η χώρα μας κατατάσσεται 13η σε σύνολο 28 χωρών στις δαπάνες του ΕΣΠΑ 2014-2020, με την απορρόφηση να φτάνει μόλις το 16% της προγραμματισμένης δαπάνης, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι εκκινήσαμε αυτήν την προγραμματική περίοδο με μεγαλύτερη εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη. Το μέγεθος της υποκρισίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο δε, από την ανάλυση αυτού του ποσοστού, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της απορρόφησης προέρχεται από έτοιμα, ώριμα, τμηματοποιημένα έργα που σχεδίασε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Αντί συνεπώς ο Πρωθυπουργός να προσπαθεί να δημιουργήσει πλασματικές εντυπώσεις, θα ήταν περισσότερο χρήσιμος για τη χώρα, εάν έκανε κάτι ώστε να φτάνουν οι ευρωπαϊκοί πόροι έγκαιρα στους δικαιούχους».

Σημεία από τις απαντήσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση Fortune 40 under 40
• Οι κλαδικές πολιτικές είναι χρήσιμες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις από πού θα προκύψει μια νέα καινοτόμος ιδέα. Η λογική πρέπει να είναι ότι θέλω να έχω ένα οριζόντιο πλαίσιο που να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, αυτό έχει για μένα πολύ μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να δει κανείς ποιοι είναι οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες σήμερα, που αν απομακρύνονταν θα είχαμε περισσότερη επιχειρηματική δράση στη χώρα: Ταχύτητα και απλότητα στη δημιουργία επιχειρήσεων. Έχουμε κάνει μια πρόοδο, μπορούμε όμως ακόμα καλύτερα. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Είναι ίσως η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε. Όχι απλά να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές όπως έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, κάτι που είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις μικρές επιχειρήσεις. Αλλά και καινοτομίες που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες, όπως χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για προϊόντα που προέρχονται από πνευματική ιδιοκτησία ή κάποιες φορολογικές απαλλαγές για νέες επιχειρήσεις στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.
• Θέλω να σταθώ, όμως, ιδιαίτερα σε ένα κομμάτι το οποίο μου το θίγουν συνέχεια οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι νέες επιχειρήσεις και αφορά τη μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας, το ύψος των εισφορών. Το ύψος των εισφορών σήμερα, ειδικά για ειδικότητες όπως οι μηχανικοί οι οποίοι μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να κρατήσουμε το ταλέντο που διαθέτουμε στην Ελλάδα. Αν υπολογίσει κανείς το σύνολο της φορολόγησης και των εισφορών, θα διαπιστώσει ότι δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί. Και για αυτό θέλουμε να κάνουμε μια συνολική παρέμβαση σε αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έχουν αξία για μια εταιρεία η οποία θα γίνει κερδοφόρος κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά μπορεί για ένα start-up το οποίο δεν έχει ακόμη κέρδη, να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία.
• Και μετά υπάρχει το πολύ μεγάλο κομμάτι του τι μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε τη χρηματοδότηση, τι κίνητρα μπορούμε να δώσουμε φορολογικά για χρηματοδοτήσεις, ειδικά σε πολύ μικρές εταιρείες. Αυτό το οποίο θα ήθελα πραγματικά να δω είναι μεγαλύτερη δραστηριότητα από επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες. Συχνά συζητώ με εκπροσώπους του ναυτιλιακού κεφαλαίου που μου λένε για το τι μπορούμε να κάνουμε στη χώρα για να επενδύσουμε. Λέω: Επενδύστε στο πολύ πρώιμο στάδιο, πάρτε δηλαδή το πολύ μεγάλο ρίσκο, να σας δώσω κι εγώ μια καλύτερη φορολογική μεταχείριση.
• Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικές, αλλά περιορίζονται στο κόστος χρηματοδότησης του συστήματος, το ύψος των συντάξεων, για το πως το ασφαλιστικό σύστημα θα επιβαρύνει λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνολική επιδότηση του ασφαλιστικού μας συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2000 και μετά ξεπερνά τα 200 δις ευρώ. Τόσα έδωσε ο κρατικός προϋπολογισμός για να επιδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα των συντάξεων πέραν της χρηματοδότησης που είχε το ίδιο το σύστημα σε τρέχουσα βάση. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι τους επόμενους μήνες να ανακοινώσουμε μία σημαντική και τολμηρή παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα.
• Τη μείωση της φορολογίας θα την κάνουμε ούτως ή αλλιώς διότι δεν έχει μεγάλο κόστος. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όπως, επίσης, θα μειώσουμε τη φορολογία στα μερίσματα. Αλλά συμπληρωματικά θα χρειαστεί μία τολμηρή παρέμβαση η οποία δεν αφορά μόνο στις επιχειρήσεις, αφορά και την αναδιάταξη του ασφαλιστικού.
• Η δική σας δουλειά, ως επιχειρηματίες, είναι να παρέχετε ένα καλό εργασιακό περιβάλλον όπως ακριβώς το περιέγραψα. Η δική μας δουλειά ως πολιτικοί, είναι να βελτιώσουμε το ευρύτερο περιβάλλον που έχει να κάνει με το “ρίσκο της χώρας” (country risk). Αλλά και με τη συνολική εικόνα που έχει η χώρα, που έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού και στο κόστος χρηματοδότησης. Και συνδέεται με το πώς θα έρθει κάποιος επενδυτής από το εξωτερικό.
• Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε πολύ ανταγωνιστικοί σε επίπεδο κόστους. Ούτε μπορούμε, αλλά ούτε και θέλουμε να συμπιέσουμε το κόστος ειδικά αν μιλάμε για εργατικό κόστος. Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί στην ποιότητα και έχουμε πολλά παραδείγματα αγροτικών επιχειρήσεων που το κάνουν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ειδικά στο ελαιόλαδο, παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο και το πουλάμε χονδρική στους Ιταλούς, για να κάνουν τη δουλειά της τυποποίησης, της διάθεσης και του ελέγχου. Πρέπει να τα κάνουμε εμείς. Αλλά δεν είναι εύκολο αυτό όταν μόλις το 9% των Ελλήνων αγροτών συνεταιρίζεται και το 91% στην ουσία κινείται μόνο του. Άρα, η πρώτη προτεραιότητα στον αγροτικό τομέα είναι πώς θα ενθαρρύνουμε συνεργατικά σχήματα. Αυτό πώς θα το κάνουμε; Μέσω της φορολογίας. Θα πληρώνεις λιγότερο φόρο αν συνεργάζεσαι. Ο δεύτερος τρόπος είναι να αξιοποιήσουμε σημαντικά κονδύλια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Ο τρίτος τρόπος είναι να επενδύσουμε στην καινοτομία, την εκπαίδευση. Έχουμε τους λιγότερο καταρτισμένους αγρότες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία εποχή που η αγροτική παραγωγή αλλάζει. Και το τι σημαίνει καινοτομία στον αγροτικό τομέα είναι κάτι που τώρα αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε. Αν δει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο, θα διαπιστώσει ότι είμαστε έτοιμοι για ένα τεράστιο άλμα παραγωγικότητος, αν αξιοποιήσουμε σύγχρονες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε νησίδες αριστείας σε ένα οικοσύστημα στον πρωτογενή τομέα το οποίο -για να είμαστε ρεαλιστές- δεν είναι ανταγωνιστικό.

Παρέμβαση Ελίζας Βόζεμπεργκ για την προστασία των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών
Την ανάγκη να αναλάβει η Ε.Ε. ολιστική και συντονισμένη δράση για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων της εγκληματικότητας τόνισε με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, με πολυετή εμπειρία στη μαχόμενη ποινική δικηγορία, υπογράμμισε ότι σοβαρές εγκληματικές πράξεις όπως η εμπορία ανθρώπων, η σεξουαλική κακοποίηση, τα εγκλήματα μίσους αλλά και η τρομοκρατία αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη με τα θύματα να είναι καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζήτησε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εναρμόνιση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών στον τομέα αυτό και συνεργασία των κρατών μελών και των αρμόδιων φορέων, ώστε τα θύματα απάνθρωπων ενεργειών να βρεθούν στο επίκεντρο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και να ενισχυθούν τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος όπου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Καθημερινά στην Ευρώπη πολλοί συμπολίτες μας πέφτουν θύματα σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, ωστόσο μόνο ένας μικρός αριθμός τέτοιου είδους εγκλημάτων καταγγέλλονται στην αστυνομία.
Η σωστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας που ορίζει τις δεσμευτικές υποχρεώσεις των κρατών μελών για τα θύματα βίας, τρομοκρατίας, εγκλημάτων μίσους, σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων δεν αποτελεί παρά την ελάχιστη αναγκαία αντίδραση κάθε δημοκρατικής κοινωνίας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων όχι μόνο των ίδιων των θυμάτων αλλά και των οικογενειών τους.
Επιπλέον, η προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων της εγκληματικότητας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα αυστηρά χρονικά πλαίσια μίας ποινικής δίκης, αλλά είναι απαραίτητο να παρέχεται εφ’ όρου ζωής. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια καθολική προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε τα θύματα τέτοιους είδους απάνθρωπων ενεργειών να τοποθετηθούν στο επίκεντρο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και να ενισχυθούν τα δικαιώματά τους, απολαμβάνοντας το ίδιο επίπεδο προστασίας ανεξάρτητα από τον τόπο όπου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη.
Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να βοηθήσουμε τα θύματα να αναφέρουν το έγκλημα, ενώ παράλληλα τόσο τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης, όσο και οι φορείς της κοινωνίας πρέπει να συνεργαστούν ώστε να παράσχουν υποστήριξη στα θύματα, προκειμένου να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους».

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη δημοσίευση νέας αναλογιστικής μελέτης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Και η νέα αναλογιστική μελέτης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαψεύδει όλες τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τη δήθεν επαναδιαπραγμάτευση των μειώσεων στις συντάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ».
Πλήρης Δήλωση
«Η νέα Αναλογιστική Μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε, αποκαλύπτει ότι η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση της εθισμένης στο ψέμα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη μη περικοπή των συντάξεων που έχει ήδη νομοθετήσει αποτελεί ακόμη μια προσπάθεια εξαπάτησης συνταξιούχων και εργαζομένων!
Όλες οι τελευταίες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τη μη μείωση των συντάξεων διαψεύδονται καθημερινά και το αφήγημα της επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών που οι ίδιοι ψήφισαν καταρρέει. Δεν είναι μόνο ο Ν.4472/2017 (Αχτσιόγλου) που με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο προβλέπει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, δεν είναι μόνο το 4ο συμπληρωματικό μνημόνιο που επίσης τις προβλέπει, δεν είναι μόνο οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων (Μοσκοβισί). Από χθες προστέθηκε και η Αναλογιστική Μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, η νέα αυτή Αναλογιστική Μελέτη ενσωματώνει και προεξοφλεί στη σελ. 4 -ως βασική παραδοχή σε όλους τους υπολογισμούς της- την περικοπή των συντάξεων το 2019 (προσωπική διαφορά κύριων και επικουρικών), όπως ήδη προβλέπεται από το Ν.4472/2017. Η διαπραγμάτευση που υπόσχεται η εθισμένη στο ψέμα κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης των συνταξιούχων. Εξάλλου, από το 2015 οι τελευταίοι έχουν υποστεί 21 άδικες και αχρείαστες μειώσεις στις συντάξεις τους, βάσει των οποίων οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 35% και 44% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2014».

Στόχος της ΝΔ 11% ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό
Τον στόχο της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να μειώσει στο 11% τον Φ.Π.Α. σε όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό της χώρας μας, έκανε γνωστό σήμερα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ο στόχος αυτός θεωρείται στρατηγικός για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αποβλέπει αφενός να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον πλέον καθοριστικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, και κυρίως να θωρακίσει τον ελληνικό τουρισμό προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η σημερινή ανάκαμψη του κλάδου δεν θα αποδειχθεί συγκυριακή, αλλά θα παραμείνει διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου.
Το μέτρο ενοποίησης του Φ.Π.Α. στον τουρισμό αρχικά με την άμεση μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 24 στο 13% και στη συνέχεια με την καθολική εφαρμογή του συντελεστή 11% σε όλο τον κλάδο (διαμονή και εστίαση) είναι απαραίτητο και λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτόν τον τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτός από τις αυξήσεις που επέβαλε στην φορολογία όλων των επιχειρήσεων, έπληξε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Ενώ παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά το Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 13% και στα καταλύματα στο 6,5%, τον αύξησε στην εστίαση στο 24% και στα καταλύματα στο 13%. Και σαν να μην έφταναν αυτές οι αυξήσεις, επέβαλε και έναν νέο φόρο από 1/1/2018, το τέλος διανυκτέρευσης
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία θα αναστρέψει εκ βάθρων την παράλογη και αντιαναπτυξιακή αυτή πολιτική, επανεξετάζοντας το τέλος διανυκτέρευσης με στόχο την κατάργησή του, και μειώνοντας δραστικά τον Φ.Π.Α. στην εστίαση, ο οποίος θα επανέλθει άμεσα στο 13% (που είναι σήμερα η διαμονή) και σε δεύτερο στάδιο στο 11% μαζί με τη διαμονή.
Η επιλογή αυτή είναι αναγκαία και για έναν ακόμη αυτονόητο λόγο: Όλες οι ευθέως ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες -η Κροατία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Κύπρος- έχουν σημαντικά χαμηλότερο Φ.Π.Α. τόσο στην εστίαση όσο και στην διαμονή, καθώς ο Φ.Π.Α. στα κράτη αυτά κινείται μεσοσταθμικά στο 10-11%. Επιπλέον, δε, η άμεση μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση είναι και ένα μέτρο απολύτως συμβατό με τον εξωστρεφή τρόπο ζωής των Ελλήνων και είναι βέβαιον ότι θα αποβεί σταδιακά σε όφελος της ελληνικής οικονομίας καθώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή στην οποία καταφεύγουν χιλιάδες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν.
Η Νέα Δημοκρατία δεν υπόσχεται πολλά για να κάνει λίγα ή και τα ακριβώς αντίθετά τους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δεσμεύσεις της θα υλοποιηθούν όλες γιατί είναι και αναγκαίες και κυρίως κοστολογημένες και καλά μελετημένες. Μια από αυτές είναι η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση και τη διαμονή καθώς η επόμενη κυβέρνηση θεωρεί κομβικό το ρόλο του τουρισμού για την ταχεία ανάκαμψη της χώρας και την οριστική έξοδο της από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα απελευθερώνει τον τουρισμό από τα δεσμά της υψηλής φορολογίας και της γραφειοκρατίας, ενισχύοντας παράλληλα τις καλές πρακτικές που θα φέρουν την Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακή Οικονομία: Επιταχυντής για την περιφερειακή ανάπτυξη»
Dear Mariya, dear Commissioner, κύριε Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι, αγαπητή Μαρία, συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας σημερινής εκδήλωσης με αντικείμενο την ψηφιακή οικονομία ως επιταχυντή για την περιφερειακή ανάπτυξη. Και θέλω να σας πω, κ. Επίτροπε, πόσο χαιρόμαστε που σας έχουμε σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη. Σας ακούσαμε να μιλάτε και να παρουσιάζετε, όχι απλά το σημαντικό έργο το οποίο έχετε επιτελέσει, αλλά και μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα, για το πώς η Ευρώπη θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή επανάσταση, η οποία ήδη συντελείται.
Πράγματι -και θέλω να το πω αυτό- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτω από την ηγεσία της κυρίας Γκάμπριελ, πέτυχε πολύ σημαντικά βήματα στη δημιουργία και στην ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, πολλά από τα οποία βιώνουμε και εμείς καθημερινά ως καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών. Αναφέρθηκε η κυρία Επίτροπος στο ζήτημα του roaming. Και, βέβαια, στο ζήτημα της πολύ τολμηρής και δύσκολης στην εφαρμογή του κανονισμού GDPR, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που υποχρεώνει επιχειρήσεις, αλλά και πολιτικούς οργανισμούς, πολιτικά κόμματα σε μια σημαντική αναπροσαρμογή για το πώς αντιλαμβανόμαστε την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών μας.
Δεν μίλησε, όμως, μόνο για αυτά. Μίλησε, κυρίως, για το κοινό ψηφιακό μας όραμα ως Ενωμένη Ευρώπη. Ένα όραμα, το οποίο, για πρώτη φορά, υποστηρίζεται -τουλάχιστον στην πρόταση της Επιτροπής- από πολύ σημαντικούς πόρους 9,1 δις ευρώ. Ένα καινούργιο εργαλείο για ψηφιακές πολιτικές σε τομείς αιχμής, όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη, πολύ σημαντικά αντικείμενα τα οποία απαιτούν περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία. Δεν θα αναλωθώ, κυρίες και κύριοι, στο να επαναλάβω πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα και σίγουρα. Έχουν ήδη ειπωθεί από τα δύο εξαιρετικά πάνελ, τα οποία σας μίλησαν πριν από λίγο.
Θα πω μόνο ότι η ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού υποχρεώνει, όχι απλά την Ευρώπη, αλλά ειδικά τη χώρα μας, σε μια απόλυτη επαναξιολόγηση των κεντρικών μας προτεραιοτήτων. Αυτά τα οποία κάποτε ήθελαν μια γενιά για να γίνουν, τώρα μπορούν να γίνουν σε πέντε χρόνια. Η δε ταχύτητα απόκλισης των ψηφιακών ουραγών από τους ψηφιακούς πρωτοπόρους θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Και δεν έχουμε ως χώρα καμία πολυτέλεια να χάσουμε το τρένο της 4ης βιομηχανικής ψηφιακής επανάστασης. Δυστυχώς, τα πραγματικά δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ξεκινάμε από μια πολύ χαμηλή βάση: το ότι στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, στο DESI, η Ελλάδα βρέθηκε στην 27η θέση από την 26η στην οποία ήταν και σε όλους τους επιμέρους δείκτες με πολύ λίγες εξαιρέσεις, δυστυχώς οι επιδόσεις μας είναι πενιχρές, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες με χαμηλότερο -και θέλω να το τονίσω αυτό- κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. από την πατρίδα μας, χώρες που είναι πιο φτωχές από μας, έχουν κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών, αλλά και των κοινωνιών τους. Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία και η Βουλγαρία, χώρα την οποία εκπροσωπεί η κυρία Επίτροπος. Έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Δυστυχώς, εμείς έχουμε μείνει πίσω. Και αυτό προφανώς αυξάνει και τις ευθύνες τις οποίες έχουμε ως πολιτικές ηγεσίες, ως Νέα Δημοκρατία.
Ελπίζουμε ως η επόμενη Κυβέρνηση -με την εμπιστοσύνη των πολιτών αυτού του τόπου- στο να καταστήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας μια κεντρική και οριζόντια πλατφόρμα, η οποία θα καθορίζει όλες τις επιμέρους πολιτικές μας. Όλες οι πολιτικές μας πρέπει να έχουν και μια ψηφιακή διάσταση. Και όλοι οι τομείς, στους οποίους η χώρα μας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορούν κατεξοχήν να ωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αναφέρω ενδεικτικά τέσσερις τομείς που αναφέρθηκαν και πριν στη συζήτηση:
Τουρισμός: παραπάνω από τις μισές κρατήσεις πια γίνονται online, όλο το μοντέλο της αλυσίδας κρατήσεων και πληροφορίας στον τουρισμό έχει μετακινηθεί στο διαδίκτυο. Πολιτισμός: πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το σημαντικότατο πολιτισμικό μας απόθεμα και πώς δεν θα είμαστε απλά στο 1,6% του ψηφιοποιημένου καταγεγραμμένου πολιτιστικού μας αποθέματος, αλλά πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ψηφιακή τεχνολογία για να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας και να τον συνδέσουμε με το τουριστικό μας προϊόν -κεντρική προτεραιότητα για τη ΝΔ. Έξυπνη γεωργία: τι σημαίνει τεχνολογία, τι σημαίνει η αγροτεχνολογία και πώς η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να κάνουμε ένα άλμα παραγωγικότητας στον πρωτογενή μας τομέα. Ενέργεια: τι σημαίνουν μεταφορές, τι σημαίνουν τα έξυπνα αποκεντρωμένα δίκτυα, πώς θα μετακινηθούμε από ένα μοντέλο κεντρικών παραγωγών ενέργειας σε ένα μοντέλο αποκεντρωμένων παραγωγών ενέργειας που θα πουλάνε και θα αγοράζουν ενέργεια μέσα από έξυπνα σπίτια, έξυπνους μετρητές και διασυνδεδεμένα δίκτυα.
Αυτές είναι λίγες μόνο από τις τεράστιες ευκαιρίες, οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας. Δεν θα επαναλάβω εκτενώς πράγματα, τα οποία είχα την ευκαιρία να πω, στην πρόσφατη ομιλία, την οποία έκανα στον ΣΕΠΕ, με αφορμή την παρουσίαση, την αναλυτική παρουσίαση της στρατηγικής μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα σταθώ όμως επιγραμματικά και σύντομα σε κάποιες κεντρικές προτεραιότητες τις οποίες θέλω να μου δοθεί η ευκαιρία και σήμερα εδώ πέρα στην Θεσσαλονίκη να αναδείξω.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την οριζόντια υλοποίηση πολιτικών. Στο παρελθόν ενώ είχαμε καταφέρει να εκτελέσουμε κάποια σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, η αλήθεια είναι ότι παρότι διαχειριστήκαμε πολλούς πόρους, τα αποτελέσματα συνολικά ήταν πενιχρά. Αυτό συνέβαινε κατά την άποψή μου γιατί δεν υπήρχε ένας ενιαίος έλεγχος και μια κεντρική πολιτική κατεύθυνση η οποία να αντιμετωπίζει την ψηφιακή ατζέντα οριζόντια και όχι απλά στο πλαίσιο ενός Υπουργείου. Ήμουν πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ξέρω ακριβώς τι σημαίνει να δουλεύει η δημόσια διοίκηση σε σιλό και ο καθένας να είναι ο ιδιοκτήτης των δικών του πληροφοριακών συστημάτων, να μην μιλάει τίποτα με κανέναν και να βρισκόμαστε διαρκώς να επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια έργα χωρίς να ξέρει κανείς τι ακριβώς κάνει συνολικά η δημόσια διοίκηση. Αυτό αλλάζει λοιπόν, και αλλάζει με την θέσπιση ενός Υπουργού Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ, δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο, που θα έχει τον κεντρικό συντονισμό όλης της ψηφιακής ατζέντας, όχι μόνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης, αλλά του συνολικού ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Αν δεν γίνει αυτό σε οριζόντιο κεντρικό επίπεδο, σε επίπεδο Πρωθυπουργού θα αποτύχουμε. Δεν είναι απλά δουλειά ενός Υπουργείου μόνο, είναι δουλειά του Πρωθυπουργού και του πρωθυπουργικού γραφείου, να γίνει αυτή η πολιτική και να εφαρμοστεί οριζόντια.
Δεύτερη προτεραιότητα -δεν θα αναφερθώ εκτενώς σ αυτή- είναι τα δίκτυα. Δίκτυα υψηλής ταχύτητας, είμαστε πολύ πίσω δυστυχώς ακόμα. Είναι κάτι το οποίο θα λυθεί σε συνεργασία πρωτίστως με τον ιδιωτικό τομέα και σε συνδυασμό σε κάποια συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα, όπως το rural broadband, το οποίο είχε ξεκινήσει και επί των δικών μας ημερών, το οποίο θα μας επιτρέψει σε περιφερειακό επίπεδο να μην έχουμε περιοχές της χώρας μας, που να μην έχουν τεχνολογική προσβασιμότητα.
Τρίτο πολύ μεγάλο ζήτημα, το ζήτημα των δεδομένων. Μιλήσαμε για τη μια πτυχή των δεδομένων, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πράγματι η Ευρώπη βγαίνει στην πρώτη γραμμή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, μέσα από την εφαρμογή εδώ και έξι μέρες του GDPR, του σχετικού κανονισμού που έχει υποχρεωτικά χαρακτηριστικά για όσους δεν το γνωρίζουν -απαιτείται και μια συμπληρωματική εθνική νομοθεσία αλλά το πλαίσιο του κανονισμού είναι δεσμευτικό για όλους μας. Υπάρχει και η άλλη πτυχή όμως, τα ανοικτά δεδομένα, τα open data. Στο Υπουργείο έδωσα μεγάλο αγώνα, για το πως θα διαθέσουμε δεδομένα της δημόσιας διοίκησης, που δεν είναι προσωπικά, στην κοινωνία και στην επιχειρηματική κοινότητα, προς αξιοποίηση για την ανάπτυξη καινούργιων εφαρμογών και καινούριων καινοτομιών. Είναι κάτι το οποίο πολύ και πρέπει και εμείς ως Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη συνολικά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της πολιτικής.
Τέταρτη και ίσως σημαντικότερη για μένα προτεραιότητα και χαίρομαι που σε αυτό ταυτιζόμαστε με την Επίτροπο: δεξιότητες, γνώσεις, τεχνογνωσία. Δεν θα μιλήσω πολύ, τα είπε και ο κύριος Μπίλιας για για το τι γίνεται σήμερα στα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα και για το τεράστιο κενό αυτή τη στιγμή, δουλειάς που γίνεται σε πολλά Ιδρύματα τα οποία ασχολούνται με την τεχνολογία και το πόσο λίγη επικοινωνία έχουν με την αγορά. Αυτό είναι μια συνολική πολιτική, την οποία εμείς πρέπει να γεφυρώσουμε: το πώς θα φέρουμε τα Ακαδημαϊκά μας Ιδρύματα κοντά στην πραγματική οικονομία.
Θα μιλήσω για δύο διαστάσεις του θέματος που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Τι κάνουμε με τη διδασκαλία προγραμματισμού στα σχολεία, πώς εξοικειώνουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία σε γνώσεις, σε γλώσσα προγραμματισμού. Οι γλώσσες σήμερα δεν είναι μόνο τα Αγγλικά, τα Γαλλικά ή τα Κινέζικα: είναι και ο προγραμματισμός μια γλώσσα, ένας τρόπος σκέψης, και απαιτεί εξοικείωση σε νεαρή ηλικία. Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό για τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε τα παιδιά μας. Και δεύτερη πολύ σημαντική πρωτοβουλία για μένα, αυτό που ονομάζουμε retraining ή reskilling, το πώς θα πάρουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουνε μια τεχνολογική υποδομή, είναι παραδείγματος χάριν απόφοιτοι Μαθηματικού ή Φυσικοί ή Χημικοί και μπορεί να προσβλέπουνε σε μια θέση εργασίας σε ένα σχολείο και να τους επανεκπαιδεύσουμε σε προγραμματισμό. Αυτό μπορεί να γίνει, εγώ οραματίζομαι και θέλω να υλοποιήσω ένα πρόγραμμα για 50.000 τέτοιους ανέργους αποφοίτους, οι οποίο έχουνε μια βασική εξοικείωση με την τεχνολογία και οι οποίοι μέσα σε προγράμματα τριών έως έξι μηνών θα μπορούν να αποκτήσουν την απαραίτητη πιστοποίηση για να κάνουνε έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό και να τους ανοίξει μια καινούρια καριέρα μέσα από απασχόληση σε θέσεις οι οποίες είναι καλά πληρωμένες και στις οποίες όπως είπε και η Επίτροπος έχουμε τεράστιο έλλειμμα. Θα μας λείπουνε 500.000 ειδικοί στο ευρύτερο κομμάτι της τεχνολογίας. Ειδικά προγραμματιστές. Τι θα κάνουμε; Ή θα τους εισάγουμε από άλλες χώρες ή θα τους διαμορφώσουμε εμείς οι ίδιοι. Θα τους εκπαιδεύσουμε ή θα τους επανεκπαιδεύσουμε. Και πιστεύω πολύ στην ταχύρρυθμη επανεκπαίδευση με πιστοποίηση. Είναι για μένα μια κεντρική επιλογή.
Πέμπτη προτεραιότητα τα μεγάλα έργα υποδομής, τα έργα κορμού του Δημοσίου. Αυτό που λέμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Υπάρχουν μια σειρά από έργα κορμού τα οποία αποτελούν την απαραίτητη βάση, το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτιστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ξεκινώ με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες που δεν τις έχουμε ακόμα. Επιτρέπουν στην ουσία μια πιστοποίηση από απόσταση και ταυτόχρονα με ψηφιακή υπογραφή τη δυνατότητα να κάνει κανείς οικονομικές συναλλαγές. Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας. Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων. Ηλεκτρονικό εισιτήριο τουριστικών χώρων μαζί με ενιαία τουριστική πύλη. Απόλυτη αναβάθμιση του «Ερμή» που είναι η βασική πύλη εισόδου για δημόσιες υπηρεσίες, η οποία σήμερα είναι παντελώς απαξιωμένη.
Έκτη προτεραιότητα το πώς θα κάνουμε αυτά τα έργα με ευέλικτες και διαφανείς διαδικασίες και με ανάθεση έργων πληροφορικής μέσα από συμβάσεις – πλαίσιο. Όπως τα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση: δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Δε χρειάζεται μονίμως να περνάνε χρόνια και χρόνια για να προκηρύξουμε ένα έργο και μετά να διαπιστώνουμε ότι αφού το έχουμε εκτελέσει, το έργο είναι παντελώς απαξιωμένο.
Και 7η προτεραιότητα, τι κάνουμε για το οικοσύστημα των start ups, digital innovation hubs και μακάρι να αποκτήσουμε και στη Θεσσαλονίκη ένα τέτοιο πραγματικό πόλο καινοτομίας, ο οποίος θα έπρεπε να αποτελεί για μένα κεντρική περιφερειακή προτεραιότητα, ώστε τα οικοσυστήματα αυτά μέσα από ενιαίες υποδομές να μπορούν να δρουν και να αναπτύσσονται. Τι θα κάνουμε ως πολιτικοί για την υποστήριξη των start ups; Προέρχομαι επαγγελματικά από αυτό το χώρο. Έχω πολύ ξεκάθαρη άποψη για το τι σημαίνει να ενισχύουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα με κίνητρα, με φορολογικές απαλλαγές, με μείωση των εισφορών -χαίρομαι που αναφέρθηκε σε αυτό ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, είναι τεράστιο πρόβλημα, ειδικά για τις επιχειρήσεις της τεχνολογίας που χάνουνε κόσμο σήμερα στο εξωτερικό γιατί το κόστος είναι δυσβάστακτο για πολλές επιχειρήσεις. Αυτό έρχεται και κουμπώνει με τη γενική μας πολιτική για μια αναμόρφωση του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Θα σταματήσω εδώ γιατί σήμερα ο λόγος ανήκε στην Επίτροπο και θέλω και πάλι να την ευχαριστήσω για την παρουσία της σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Να γνωρίζει ότι τη στηρίζουμε και στηρίζουμε το έργο της. Και να γνωρίζει επίσης ότι με τη βοήθεια των Ελλήνων η επόμενη κυβέρνηση αυτού του τόπου θα είναι μια κυβέρνηση, η οποία θα θέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας σε απόλυτη προτεραιότητα και μια κυβέρνηση η οποία θα θελήσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση των καινούριων ψηφιακών πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μην είμαστε μόνο ουραγοί και καταναλωτές Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως είμαστε συνήθως. Μας έρχονται τα πράγματα εδώ, χωρίς να παίζουμε εμείς κανέναν ρόλο, αλλά να συνδιαμορφώνουμε και αυτές τις πολιτικές με γνώμονα τι είναι καλό για την Ευρώπη και φυσικά τι είναι καλό για τη χώρα μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας.

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα του Μνημονίου. Δυστυχώς, όμως, η επόμενη μέρα του Μνημονίου μικρή διαφορά θα έχει από την προηγούμενη. Όσες τελετές και πανηγύρεις και αν στήσει αυτή η κυβέρνηση. Όσες δηλώσεις και αν κάνουν τα στελέχη της και ο πρωθυπουργός περί δήθεν καθαρής εξόδου. Διότι πώς μπορεί να χαρακτηριστεί «καθαρή» μια έξοδος όταν θα έχουμε, μετά τη λήξη του προγράμματος, τα εξής:
1. Περικοπή μιας ακόμη σύνταξης για τους συνταξιούχους το 2019.
2. Απώλεια ενός μισθού για τους μισθωτούς το 2020 με τη μείωση του αφορολόγητου.
3. Στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3.5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.
4. Τον SSM αφεντικό στις τράπεζες για 35 χρόνια.
5. Το Υπερταμείο εδώ με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου για 98 ακόμη χρόνια.
6. Και φυσικά θα έχουμε την αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία στην οποία έχει αναφερθεί ο κ. Τσακαλώτος, την οποία δεν έχουν, βεβαίως, χώρες όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.
Σας ακούγεται αυτό καθαρή έξοδος; Φυσικά η κυβέρνηση αυτή δεν φημίζεται για την αξιοπιστία των λεγομένων της. Και δεν χρειάζεται να πάμε πίσω στις εποχές του σκισίματος των μνημονίων. Αρκεί να πάμε έναν χρόνο πίσω. Και συγκεκριμένα στις ομιλίες του κ. Τσίπρα για την οικονομία εκείνη την περίοδο. Τι υποσχόταν τότε;
1. Γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα.
2. Ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ.
3. Συμφωνία για μείωση του χρέους.
4. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
5. Μείωση των στόχων των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% για το 2019 και σε 2% για το 2020.
Πόσα από αυτά υλοποιήθηκαν; Ούτε ένα! Ούτε. Ένα. Η πραγματικότητα, βλέπετε, έχει την κακή συνήθεια να διαψεύδει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η πραγματικότητα είναι πως ενώ είχαμε ξεκινήσει το 2014, να βγαίνουμε από την κρίση, αυτή η κυβέρνηση μας πήγε πίσω. Αυτό δεν είναι κάτι υποκειμενικό. Το λένε τα στοιχεία:
• Mε βάση την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η βιωσιμότητα του χρέους επιβαρύνθηκε σημαντικά την τελευταία τριετία.
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα 73 δις.
• Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τελευταία, παραμένει σαφώς το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη, και σίγουρα πολύ υψηλότερο από την περίοδο 2013-14, μετά την εκτίναξη που είχε την περίοδο Βαρουφάκη.
• Το 2014 η Κομισιόν προέβλεπε πως το ΑΕΠ της χώρας μας θα ήταν 217 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Σήμερα προβλέπει ότι θα είναι 183 δισ. ευρώ. 34 δισ. ευρώ χαμένα, δηλαδή. 8.220 ευρώ μείον από το πορτοφόλι κάθε νοικοκυριού, χωρίς να μετράμε καν το τσουβάλι μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.
• Και πώς τα πήγαμε σε σχέση με χώρες που βρέθηκαν σε αντίστοιχη κατάσταση με εμάς; Την τριετία 2015-2017, η Ιρλανδία αύξησε το Α.Ε.Π. της κατά 13%. Η Κύπρος αύξησε το Α.Ε.Π. της κατά 9.3%. Η Πορτογαλία κατά 6.1%. Η Ελλάδα μόλις κατά 0.9%!
• Παράλληλα τα capital controls είναι ακόμη εδώ, 3 χρόνια μετά την επιβολή τους, για να βάζουν εμπόδια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θυμίζουν πως η εμπιστοσύνη στην οικονομία παραμένει απούσα.
Ακόμη και το περιβόητο ζήτημα της ειδικής πιστοληπτικής γραμμής αποδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη αξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης. Προσπάθησαν να αποφύγουν την ευρωπαϊκή πιστοληπτική γραμμή καταφεύγοντας σε μια δική τους κυβερνητική πιστοληπτική γραμμή. Πώς; Με υψηλότερο δανεισμό και σκουπίζοντας τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων και οργανισμών. Και πρόσφατα ο πρωθυπουργός, πριν καν φουντώσει το θέμα της Ιταλίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει η κυβέρνηση και στην ευρωπαϊκή πιστοληπτική γραμμή. Όχι μία, αλλά δύο πατερίτσες, λοιπόν, ενώ κατά τις κυβερνητικές διακηρύξεις η Ελλάδα δήθεν αφήνει πίσω τα μνημόνια!
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως η πολιτική της τελευταίας τριετίας συνετέλεσε στο να πάνε σε μεγάλο βαθμό χαμένες οι θυσίες που έκαναν οι Έλληνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Και δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση μας πήγε πίσω. Είναι πως ακόμη και σήμερα υπονομεύει και τις προοπτικές ανάκαμψης, λειτουργώντας ως βαρίδι για την οικονομία. Με τη λατρεία της για ένα κράτος πατερούλη. Με τις ιδεοληψίες της που την οδηγούν να βάζει εμπόδια στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως βλέπουμε στο Ελληνικό και τις Σκουριές. Με τη λογική της υπερφορολόγησης που την έχει οδηγήσει να επιβάλει 34 νέους φόρους από το 2015 και μετά. Δεν είναι τυχαίο που πέρυσι οι επενδύσεις έφτασαν μόνο τα 20 δις ενώ το 2007, δύο χρόνια πριν την κρίση, ήταν 60 δις! Και ενώ υπολογίζεται πως το επενδυτικό κενό στη χώρα μας για τα επόμενα 6-7 χρόνια είναι περίπου 100 δις, το 2016 είχαμε χαμηλό εικοσαετίας στις επενδύσεις και υψηλό εικοσαετίας στη φορολογία!
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να εξακολουθούμε να τα κάνουμε όλα ανάποδα και να περιμένουμε ως δια μαγείας κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση είναι να ξεφύγουμε από τη λογική που μας έφερε εδώ. Τη λογική του να διανείμουμε και όχι να παράγουμε. Και εκεί βρίσκεται η προστιθέμενη αξία μιας πολιτικής αλλαγής. Στην υιοθέτηση πολιτικών που θα βοηθήσουν τις μηχανές της οικονομίας να πάρουν μπροστά. Με βάση την προσέγγιση «λιγότεροι φόροι – μικρότερο δημόσιο – στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Αυτό είναι το μοντέλο που εφαρμόζεται σε όλες τις επιτυχημένες οικονομίες της Ευρώπης. Μόνο η υιοθέτηση αυτού του μοντέλου μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και, κατά συνέπεια, σε νέες επενδύσεις και νέες δουλειές.
Τι άλλες προϋποθέσεις υπάρχουν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία;
Η πρώτη προϋπόθεση είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη εντός και εκτός συνόρων. Μια κυβέρνηση στην οποία τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί, θα πιστεύουν στην ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών και δεν θα τις παρουσιάζουν σαν αναγκαίο κακό. Μια κυβέρνηση που θα θυμίζει Εθνική Ελλάδος, με στελέχη υψηλού, πραγματικά, επιπέδου, από την πολιτική, την επιχειρηματική κοινότητα, και ικανά στελέχη του ιδιωτικό τομέα.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Ένα πρόβλημα που εμποδίζει τις τράπεζες να διοχετεύσουν τη ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η οικονομία, και κρατάει σε ομηρία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση δυστυχώς –με την ανοχή των δανειστών- έχει προωθήσει γραφειοκρατικές λύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα. Η αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού που θέσπισε πανηγυρίζοντας η κυβέρνηση είναι ενδεικτική. Διαφημίστηκε ότι θα κάλυπτε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τελικώς κάλυψε απλώς μερικές δεκάδες! Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2016 συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό το ζήτημα. Μεταξύ άλλων μιλάμε για κίνητρα και κυρώσεις στις τράπεζες προκειμένου να κινηθούν γρήγορα, με μέτρα που δεν θα ωφελούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με οριζόντιες ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για παρεμβάσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος, που θα απελευθερώσουν ρευστότητα και θα δημιουργήσουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα, καθώς και έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ώστε να μετατρέψουμε τα κόκκινα δάνεια από απειλή σε ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.
Η τρίτη προϋπόθεση για να μπει η οικονομία μας σε αναπτυξιακή τροχιά είναι η εγκαθίδρυση ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, σε συνδυασμό με τη θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις. Στη Νέα Δημοκρατία, όπως πιθανώς γνωρίζετε, έχουμε δεσμευτεί για μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από το 29 στο 20%.
Επίσης, μιλάμε αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%. Έχουμε δεσμευτεί ακόμη για μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω. Πρώτος και βασικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για αυτό τον λόγο και τα πρόσθετα κίνητρα. Επιπλέον, προτιθέμεθα να καθιερώσουμε τη θεσμοθέτηση της οριζόντιας μεταφοράς φορολογικών ζημιών. Δηλαδή τον συμψηφισμό της ζημιάς με μελλοντικά κέρδη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία και γνωρίζουμε ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που χρειάζεται η χώρα μας απαιτούνται παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς που επηρεάζουν άμεσα την προσέλκυση επενδύσεων. Θα σταθώ σε κάποιους ενδεικτικούς:
Στη δημόσια διοίκηση στηρίζουμε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ, ώστε να ενισχυθεί η αξιοκρατία και να δημιουργήσουμε κίνητρα για ένα πιο αποδοτικό Δημόσιο που θα είναι στο πλευρό του ιδιωτικού τομέα και όχι εναντίον του.
Στη Δικαιοσύνη ενδεικτικά προτείνουμε τη σύσταση ειδικών τμημάτων δικαστηρίων για ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις. Για παράδειγμα, στα πολιτικά δικαστήρια ειδικές κατηγορίες τμημάτων μπορεί να είναι τα τμήματα Διεθνών συναλλαγών, Ανταγωνισμού, Βιομηχανικής και Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Τραπεζικού και Χρηματοοικονομικού Δικαίου, Εμπορικών συμβάσεων και Πτωχευτικού. Έτσι θα έχουμε ταχεία επίλυση σημαντικών υποθέσεων, βελτιωμένη ποιότητα των σχετικών αποφάσεων και, κατά συνέπεια, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Στο ζήτημα της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε έναν νόμο-πλαίσιο στα πρότυπα του 4262/2014 που ακύρωσε αυτή η κυβέρνηση. Ο νόμος αυτός θα απλοποιεί την αδειοδότηση σε όλα τα επιχειρηματικά πεδία και όχι μόνο σε 3, όπως συνέβη με τη ρύθμιση που έφερε η σημερινή κυβέρνηση αφού σταμάτησε την προηγούμενη διαδικασία. Στόχος είναι η αδειοδότηση στις απλούστερες περιπτώσεις να γίνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν. Προτείνουμε, επίσης, να λειτουργούν τα επιχειρηματικά πάρκα ως ενδιάμεσοι φορείς έκδοσης άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας. Δεν θα χρειάζεται, δηλαδή, ξεχωριστή αδειοδότηση κάθε επιχείρησης που θα λειτουργεί σε ένα πάρκο. Θα χρειάζεται αδειοδότηση μόνο του ίδιου του πάρκου. Έτσι θα μπορέσει να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά και θα γίνει πιο ελκυστική για τις επιχειρήσεις η εγκατάσταση σε τέτοιους οργανωμένους υποδοχείς.
Επίσης, στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, το οποίο γνωρίζουμε ότι απασχολεί έντονα την επιχειρηματική κοινότητα. Σκοπεύουμε να απλοποιήσουμε άμεσα το σχετικό πλαίσιο, δημιουργώντας συγκεκριμένες διακριτές κατηγορίες χρήσεων γης. Προτείνουμε, λοιπόν, την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε 4 πεδία: Κατοικία, Παραγωγικές δραστηριότητες, Ειδικές χρήσεις, Τουρισμός. Ώστε να είναι ξεκάθαρο για τους επενδυτές τι επιτρέπεται πού, και να βάλουμε τέλος στις γκρίζες ζώνες που υπάρχουν σήμερα. Μελετούμε, μάλιστα, τρόπους για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες ψηφιακές υποδομές, ώστε να μπορεί ο κάθε επενδυτής να ενημερώνεται διαδικτυακά για τις χρήσεις γης που επιτρέπονται σε κάθε περιοχή της χώρας. Παράλληλα, σκοπεύουμε να απλοποιήσουμε την αλλαγή από τη μία χρήση γης στην άλλη όταν πρόκειται για συναφείς χρήσεις και να καταργήσουμε την αδειοδότηση για ηπιότερες χρήσεις γης. Στόχος είναι να αφαιρέσουμε περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν, και ενίοτε ακυρώνουν, επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία.
Τέλος, στην εκπαίδευση έχουμε ως στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό κέντρο. Γνωρίζουμε, φυσικά, τους περιορισμούς του Συντάγματος. Ωστόσο, στο πλαίσιο του παρόντος Συντάγματος στοχεύομε στη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων. Ώστε να προσελκύσουμε φοιτητές από άλλες χώρες αντί να εξάγουμε κάθε χρόνο φοιτητές και συνάλλαγμα και να δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία μας.
Κυρίες και κύριοι, αν θέλουμε να έχουμε πραγματική ελπίδα να γυρίσουμε σελίδα και να εκπλήξουμε ευχάριστα αγορές και επενδυτές, πρέπει πρώτα από όλα να γυρίσουμε την πλάτη στον λαϊκισμό, τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Να κάνουμε μια στροφή στη σοβαρότητα και να ανοίξουμε τα μάτια μας στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτή είναι και η ουσία όσων μόλις περιέγραψα. Ένα πρόγραμμα και μια πολιτική πρακτική που θα εκπλήξουν ευχάριστα και θα πείσουν ότι η Ελλάδα γίνεται μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και θα οδηγήσουν στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας, που είναι το ήμισυ του παντός στη συνολική προσπάθεια. Δεν απαιτείται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Απαιτείται απλά να εφαρμόσουμε, με σχέδιο και μεθοδικότητα, πράγματα που πέτυχαν αλλού και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πετύχουν και στη χώρα μας. Διότι δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος που άφησαν πίσω τους την κρίση και τα μνημόνια.
Δεν έχουμε περιθώριο να καθυστερήσουμε άλλο. Δοκιμάσαμε τους λαϊκιστές με τις μαγικές συνταγές και τα λεφτόδεντρα και το πληρώσαμε ακριβά. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε την υπευθυνότητα και την κοινή λογική. Διότι αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, ο κίνδυνος δεν είναι απλά ότι η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται. Είναι ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει από το κακό προς το χειρότερο. Με τους νέους να φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό και μια κοινωνία που γηράσκει. Και έτσι θα προσπαθούμε να περάσουμε στην Ελλάδα της παραγωγής χωρίς παραγωγικές δυνάμεις. Καθώς οι παραγωγικοί Έλληνες θα παραμένουν εξόριστοι λόγω του λαϊκισμού και των ιδεοληψιών που κρατάνε τη χώρα πίσω. Μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτή τη μιζέρια. Στροφή στην υπευθυνότητα και στην αξιοπιστία λοιπόν. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη απλά να αλλάξει κυβέρνηση, αλλά να αλλάξει σελίδα.
Για αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πατριωτική συμμαχία που θα φέρει μαζί όσους οραματίζονται μια διαφορετική Ελλάδα: Τους νέους επιστήμονες που περιμένουν, επιτέλους, μια αγορά ευκαιριών και όχι επιδομάτων. Τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που θέλουν μια αγορά εργασίας που θα ανταμείβει τις ικανότητές τους όπως τους αξίζει. Τους αγρότες που βλέπουν την ανάγκη για καινοτόμες μεθόδους παραγωγής. Τους δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν ουσιαστική επιβράβευση της προσπάθειάς τους. Τους συνταξιούχους που λαχταρούν να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να ανοίγουν τα φτερά τους και να μην στηρίζονται στο δικό τους χαρτζιλίκι. Τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι περιμένουν ένα κράτος που δεν θα τους υπερφορολογεί, αλλά θα τους επιτρέπει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Μόνο ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως ακόμη και αυτοδύναμη να είναι η Νέα Δημοκρατία, θα απευθυνθεί σε όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη και στην κοινή λογική και θα τους καλέσει να συμμετάσχουν στη μεγάλη μεταρρυθμιστική συμμαχία. Διότι η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει τη μάχη του ψυχολογικού κλίματος, εκπλήσσοντας θετικά όλο τον κόσμο. Με νέα δείγματα γραφής. Όλοι οι Έλληνες που δεν συμβιβαζόμαστε με την Ελλάδα της αερολογίας και της μιζέριας και πιστεύουμε στην Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών πρέπει να δώσουμε μαζί τη μάχη. Είναι μια μάχη που έχουμε και το ταλέντο και την ικανότητα να την κερδίσουμε. Και είμαι βέβαιος πως με σχέδιο, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε. Για μας και για τις γενιές που θα έρθουν. Σας ευχαριστώ.

Μάθημα Πομακικής γλώσσας 142

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Περπατάω - Vórvem
Περπατάς - Varvísh
Περπατάει - Varví
Περπατάμε – Varvíme
Περπατάτε – Varvíte
Περπατάνε – Varvôt

Θέλω - Íshtom
Θέλεις – Íshtesh
Θέλει – Íshte
Θέλουμε – Íshteme
Θέλετε – Íshtete
Θέλουν – Íshtot

Πηδάω - Rîpkom
Πηδάς - Rîpkash
Πηδάει - Rîpka
Πηδάμε – Rîpkame
Πηδάτε – RPipkate
Πηδάνε – Rîpkot

Χοροπηδάω - Padrîpkom
Χοροπηδάς – Padrîpkash
Χοροπηδάει – Padrîpka
Χοροπηδάμε – Padrîpkame
Χοροπηδάτε – Padrîpkate
Χοροπηδάνε – Padrîpkot

Κόβω – Rézhom
Κόβεις – Rézhash
Κόβει – Rézha
Κόβουμε – Rézhame
Κόβετε – Rézhate
Κόβουν - Rézhot

Συλλαλητήριο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην ΚΑΒΑΛΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση – πρόσκληση:
Σας πληροφορούμε ότι, η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», σε συνεργασία με τις «Παμμακεδονικές Ενώσεις», αποφάσισαν να διοργανώσουν Παλλαϊκές Συγκεντρώσεις» στις μεγαλύτερες πόλεις της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, μεταξύ αυτών και στην ΚΑΒΑΛΑ, στις 6 Ιουνίου (ΤΕΤΑΡΤΗ)και ώρα 19:30.
Οι παρακάτω Σύλλογοι και Ενώσεις της Ξάνθης, αποφάσισαν και καλούντα μέλη τους, αλλά και όσους άλλους επιθυμούν, να συμμετάσχουν ενεργά στο Συλλαλητήριο της ΚΑΒΑΛΑΣ ώστε όλοι μαζί να ενώσουμε τη φωνή μας για να ακούσουν όσοι λαμβάνουν ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ στην ΑΘΗΝΑ και σε όλη την Οικουμένη, ότι:
<< Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ>>.
«Το ΟΝΟΜΑ και η Ιστορία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ»
«ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τα Ψηφίσματα του Ελληνικού Λαού στα μεγαλειώδη Συλλαλητήρια σε ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(21-1-18) και ΑΘΗΝΑ (4-2-2018).
3.ΚΑΛΟΥΜΕ επίσης ΟΛΟΥΣ τους ΘΕΣΜΟΥΣ, ΦΟΡΕΙΣ και άλλους Συλλόγους της Ξάνθης, να ΣΥΝΤΑΧΘΟΥΝ και ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ την προσπάθεια.
Η μετάβαση θα γίνει ΔΩΡΕΑΝ, με όσα λεωφορεία συμπληρωθούν, κατόπιν δηλώσεων. Θέση αναχώρησης :ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ .και ώρα 18:00.
5. Δηλώσεις Συμμετοχής στα τηλέφωνα των παρακάτω:
• Παράρτημα ΕΑΑΣΝ. Ξάνθης : 6937100910 & 6937409943
• Ενωμένη Ρωμηοσύνη : 6946007345
• Σύλλογος ΠΟΝΤΙΩΝ :6945104018
• Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ :6930014663
• Σύλλογος ΕΒΡΙΤΩΝ :6907330306
• Ένωση ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ:6974261700
• Σύλλογος ΚΥΠΡΙΩΝ: : 6977458109
• Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: 6937108353
• Σύλλογος ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ: :6944876300
• Σύλλογος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ :6936065177
• Σύλλογος ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ :6941617333
• Σύλλογος ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 6982140732
• Σύλλογος ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ :6937769739
Συνεχής Πληροφόρηση : από την ιστοσελίδα :www.eaasxanthis.gr

Οι αποφάσεις της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την 8η Τακτική Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ημέρα Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ » της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, αποφάσισε σχετικά με τα Θέματα που συζητήθηκαν τα εξής:
1. Έγκριση δικαιολόγησης απουσίας Περιφερειακών Συμβούλων από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το θέμα που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Ελένη Δημούδη – Τζατζαΐρη, εγκρίθηκε ομόφωνα.
2. Αποδοχή αίτησης παραίτησης αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ορισμός νέου μέλους. Για το θέμα που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Ελένη Δημούδη – Τζατζαΐρη, αποφασίστηκε ομόφωνα η αποδοχή της παραίτησης αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ορίστηκε νέο μέλος.
3. Ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής για ανέλκυση, απομάκρυνση ή εξουδετέρωση ναυαγίων ή πλοίων που βρίσκονται στα χωρικά ύδατα περιοχής αρμοδιότητας Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, στην Π.Ε. Έβρου. Για το θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. ‘Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς αποφασίστηκε ομόφωνα ο ορισμός εκπροσώπων.
4. Ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη σύσταση Συμβουλίου Χρηστών Λιμένα Αλεξανδρούπολης, στην Π.Ε Έβρου. Για το θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. ‘Εβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς αποφασίστηκε ομόφωνα ο ορισμός εκπροσώπων.
5. Έγκριση σχεδίου και σύναψης σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Τοπείρου για τη διάθεση χειριστή μηχανήματος 4ης Κατηγορίας. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, εγκρίθηκε ομόφωνα.
6. Έγκριση αποδοχής των όρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υλοποίηση του έργου & Ορισμός του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ως φορέα υλοποίησης του εγκεκριμένου έργου «Improvement of existing competences and building of new ones in the aquaculture fish products trade sector / Βελτίωση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και δημιουργία νέων προοπτικών στον τομέα του εμπορίου αλιευτικών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας» και ακρωνύμιο DACIAT» στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας «CBC BLACK SEA BASIN 2014-2020». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Δ/ντης της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
7. Έγκριση «Καθορισμού αριθμού μαθητευομένων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.)» στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου κατά το σχολικό έτος 2018-2019. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Έβρου κ. Πέτροβιτς Δημήτριος, εγκρίθηκε ομόφωνα.
8. Έγκριση καθορισμού τρόπου ανάθεσης έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το θέμα που εισηγήθηκε o Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης εγκρίθηκε ομόφωνα.
9. Έγκριση τροποποίησης της αριθμ. 38/2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο και η σύναψη σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Παρανεστίου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υποστήριξη υλοποίησης της πράξης «Τοπικό Χωρικό Σχέδιο Δήμου Παρανεστίου» ως προς τα έχοντας υπόψη και ως προς το άρθρο 3 και 4 αυτής. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεωργιτσόπουλος Χρήστος, εγκρίθηκε ομόφωνα.
10. Έγκριση εισηγητικής έκθεσης επί της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά το Δ΄ Τρίμηνο 2017. Το θέμα που εισηγήθηκε η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Διεύθυνσης Οικονομικού της ΠΑΜΘ κα. Νικολαΐδου Μαρία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
11. Έγκριση εισηγητικής έκθεσης επί της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά το Α΄ Τρίμηνο 2018. Το θέμα που εισηγήθηκε η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Διεύθυνσης Οικονομικού της ΠΑΜΘ κα. Νικολαΐδου Μαρία, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
12. Έγκριση εισηγητικής έκθεσης επί της 1ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Οικονομικού Έτους 2018. Το θέμα που εισηγήθηκε η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Διεύθυνσης Οικονομικού της ΠΑΜΘ κα. Νικολαΐδου Μαρία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
13.Έγκριση τροποποίησης της αριθ. 46/2017 (ΑΔΑ:7Η327ΛΒ-Ζ9Λ) απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορούσε την εξουσιοδότηση υπογραφής επιταγών, εντολών πληρωμών και εντολών μεταφορών πίστωσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως προς το σκέλος που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λιθηρόπουλος Χρήστος εγκρίθηκε ομόφωνα.
14. Έγκριση σχεδίου και σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την εκτέλεση του έργου: «Εργαστηριακός Έλεγχος Μικροβιολογικών και Φυσικοχημικών παραμέτρων δειγμάτων πόσιμου ύδατος και νερών αναψυχής καθώς και λυμάτων βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας της Π.Α.Μ.Θ.». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας κ. Λουκάς Γεωργίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
15. Έγκριση σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας» για την εκπόνηση της μελέτης: «Μελέτη περιβάλλοντος χώρου Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Δράμας». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεωργιτσόπουλος Χρήστος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
16. Έγκριση σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Δοξάτου (ΔΗΚΕΔΗΔ) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση των δράσεων “Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Δήμου Δοξάτου 2018”. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λιθηρόπουλος Χρήστος, εγκρίθηκε ομόφωνα.
17. Έγκριση σχεδίου και σύναψης σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Σαμοθράκης με σκοπό την διάθεση τεχνικού υπαλλήλου Π.Ε. ειδικότητας Περιβαλλοντολόγου, για την υποστήριξη του Αυτοτελούς Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σαμοθράκης, στην υλοποίηση υποδομών διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (Πράσινα σημεία) που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Σαμοθράκης και στην υλοποίηση του έργου ‘’Εγκατάσταση 3ου βάθμιου βιολογικού σφαγείου’’. Το θέμα που εισηγήθηκε o Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης εγκρίθηκε ομόφωνα.
18. Έγκριση σχεδίου και σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Καβάλας, του Δήμου Παγγαίου, του Επιμελητηρίου Καβάλας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», για το έργο: «7th KAVALA AIR SEA SHOW 2018», «Pageo Flying Day». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας κ. Μαρκόπουλος Θεόδωρος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
19. Ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων, αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Για το θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης κ. Τσαλικίδης Νικόλαος αποφασίστηκε ομόφωνα ο ορισμός εκπροσώπων.
20. Επικύρωση πρακτικών 1ης, 2ης και 3ης συνεδρίασης έτους 2018 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το θέμα που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Ελένη Δημούδη – Τζατζαΐρη, εγκρίθηκε ομόφωνα.
21. Συζήτηση «Σχετικά με τις πλημμύρες του 2018, στον Έβρο». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης του Π.Ε. Έβρου κ. Πέτροβιτς Δημήτριος συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
22. Συζήτηση: «Για την έκδοση αδειών εγκατάστασης των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιφέρεια». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Αν. Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Τσακίρης, συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οι αποφάσεις της συνεδρίασης θα αναρτηθούν σταδιακά στον εξής σύνδεσμο:
http://www.pamth.gov.gr/index.php/2012-10-02-10-53-24/2012-10-02-15-28-54/2012-10-03-05-41-25

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα « Βασικές Λειτουργίες και Τεχνικές των Social Media»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα που υλοποίησε η Ο.Ε.Β.Ε. Νομού Ξάνθης σε συνεργασία με το Xanthi TechLab, με θέμα « Βασικές Λειτουργίες και Τεχνικές των Social Media» για τους Επαγγελματίες της Ξάνθης, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προώθηση και διαφήμιση των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους! Ακόμη, τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε ο εισηγητής της ημερίδας κύριος Λεωνίδας Σκερλετόπουλος, Μarketing and communications strategist, Εθνικός Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κοινωνικού Μάρκετινγκ, ο οποίος έδωσε τις κυριότερες κατευθυντήριες γραμμές και εργαλεία για την χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, δίνοντας βαρύτητα παράλληλα στις απορίες των παρευρισκομένων. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κυρία Μαίρη Τσιακίρογλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αρχίζει ένας νέος κύκλος ενημερωτικών δράσεων για την Ομοσπονδία μας, προς όφελος των επαγγελματιών του Νομού μας, δίνοντας κίνητρα για την εξέλιξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και προβολής».
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση εκπρόσωποι των Σωματείων-Μελών της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κύριος Μωραΐτης Στυλιανός και ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γρηγοριάδης Νικόλαος. Αξιοσημείωτη, ήταν και η παρουσία πολλών Ελεύθερων Επαγγελματιών της πόλης μας, γεγονός που αποτελεί κινητήριος δύναμη για συνέχιση του έργου της Ομοσπονδίας μας.
Με Εκτίμηση
Το Δ.Σ.
Ο.Ε.Β.Ε. ΞΑΝΘΗΣ

Με 6 θέματα συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΕΒΕ Ξάνθης

Η πρόσκληση και τα θέματα της συνεδρίασης:
Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
Παρακαλείσθε όπως τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 και ώρα 20:00 προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης, σε τακτική συνεδρίαση με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΑΡ. 3/2018
2. Α΄ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018
3. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ
4. FACEBOOK FORUMS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & CHAT ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
5. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Ν.4283/2014
6. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκληθεί εκ νέου εντός της νόμιμης προθεσμίας

Η νέα σύσταση της ΔΗΜ.Τ.Ε Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/5/2018 στα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. Ξάνθης , η σύσταση σε σώμα της Τοπικής Δημοτικής Επιτροπής (ΔΗΜ.Τ.Ε) Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια της εκλογικής διαδικασίας της 13ης Μαΐου 2018.
Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έγινε βάσει του νέου κανονισμού της Πανελλαδικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας (Άρθρο 7) και είναι η εξής:
Πρόεδρος: Νταμπουρατζής Αλέξανδρος
Α’ Αντιπρόεδρος: Μαμούγκας Γεώργιος
Β’ Αντιπρόεδρος: Γιαννιός Χρήστος-Υπεύθυνος εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα
Γραμματέας: Καρασερίδης Γεώργιος
Ταμίας: Μωυσίδου Μαρία- Υπεύθυνη γυναικείων θεμάτων
Υπεύθυνος εκλογικής ετοιμότητας: Ράπτης Χρυσόστομος
Υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας: Μιχαήλ Βασίλειος
Υπεύθυνη τοπικής αυτοδιοίκησης: Μούρκα Σταυρούλα
Υπεύθυνη παραγωγικών και επιστημονικών φορέων:Τριανταφυλλίδου Μαρία
Υπεύθυνος αγροτικού τομέα: Κυριακού Θεοδόσιος
Η νέα τοπική οργάνωση Ν.Δ. Ξάνθης ευχαριστεί τα μέλη της, για την στήριξη στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.
Δεσμευόμαστε πως θα είμαστε κοντά στα προβλήματα και τις προκλήσεις της πόλης μας συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις στην αναβάθμιση του κόμματος και των πολιτικών δρώμενων του τόπου μας.
Για τη Δημοτική Τοπική Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Ξάνθης
Ο Πρόεδρος Νταμπουρατζής Αλέξανδρος
Ο Γραμματέας Καρασερίδης Γεώργιος

Ερώτηση της Χρυσής Αυγής για την εμπλοκή των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές

Ολόκληρη η ερώτηση:
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Οι Τούρκοι εμπλέκουν τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές , υπό την εγκληματική ανοχή των Ελληνικών Αρχών»
Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η ανακοίνωση της έλευσης στην Θράκη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, προκειμένου να διεξάγει προεκλογική ομιλία σε Έλληνες μουσουλμάνους. Πρόκειται για τον Μουχαρέμ Ιντζέ, επικεφαλής υποψήφιο για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, πρόεδρος του οποίου είναι ο πασίγνωστος για τις ανθελληνικές του θέσεις Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχουν ήδη δημοσιευθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Μουχαρέμ Ιντζέ την Πέμπτη 31 Μαϊου θα πάει αρχικά στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, ακολούθως θα μιλήσει σε μουσουλμάνους στο κτίριο της λεγόμενης «Τουρκικής» Νεολαίας στην πόλη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ξάνθη.
Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που τούρκος υποψήφιος πρόεδρος επισκέπτεται την Θράκη στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας προκειμένου να απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους της περιοχής, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχουν καμία σχέση με τις τούρκικες εκλογές και ούτε ψηφίζουν σε αυτές.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Ήταν ενήμερες οι Ελληνικές Αρχές για την επικείμενη επίσκεψη του ως άνω Τούρκου υποψηφίου προέδρου στην Θράκη;
Ζητήθηκε από το Ελληνικό κράτος εκ μέρους των Τούρκων η χορήγηση άδειας προκειμένου να διεξαχθεί η εν λόγω προεκλογική δραστηριότητα του Μουχαρέμ Ιντζέ στην Θράκη;
Εάν όντως έχει δοθεί η σχετική άδεια στον Τούρκο υποψήφιο από τις αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες, αντιλαμβάνονται οι ιθύνοντες του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικού ότι έδωσαν την δυνατότητα με τον τρόπο αυτόν στην Τουρκία να εμπλέξει τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης σε θέματα που θα έπρεπε να αφορούν αποκλειστικά και μόνο την τουρκική εσωτερική πολιτική σκηνή και σίγουρα όχι τους πολίτες ενός άλλου κράτους και δη της Ελλάδας;
Εάν δεν έχει χορηγηθεί η άδεια εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών , οπότε στην περίπτωση αυτή συνάγεται ότι αυθαίρετα ο Τούρκος υποψήφιος θα περιοδεύσει στην Θράκη περιφρονώντας το Ελληνικό κράτος , προτίθενται οι αρμόδιες Αρχές του Κράτους μας να του απαγορεύσουν την είσοδο;
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται η Ελλάδα να μιμηθεί το παράδειγμα όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών και να απαγορεύσει σε όλους τους Τούρκους υποψήφιους των τουρκικών προεδρικών εκλογών να διεξάγουν την οποιαδήποτε προεκλογική τους δραστηριότητα εντός της Ελληνικής Επικράτειας;
Αθήνα, 29/05/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ανοιχτό καταληκτήριο μάθημα αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες και ιστορίας – πολιτισμού Θράκης

ΔΙΔΑΣΚΩΝ : Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος – Συγγραφέας- Ποιητής.
Για 18η χρονιά ολοκληρώνονται τα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες και Ιστορίας/Πολιτισμού Θράκης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Για 13η χρονιά παρουσιάζεται με την ευθύνη του διδάσκοντα ΘανάσηΜουσόπουλου το ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ.
Τα μαθήματα κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2017 – 18 είχαν τη μορφή Σεμιναρίου, με τον γενικό τίτλο «Ελληνική Διαχρονία» και με θέμα «Ελληνική Ανθρωπογεωγραφία».
Επιμέρους ενότητες: Ελλάδα και Έλληνες, Αττική και Αθήναι, Αιγαίου Θέασις, Κύπρος.
Το Ανοικτό Καταληκτήριο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018. ώρα 7 μμ στο Π των Καπναποθηκών με θέμα:
ΘΡΑΚΗ – ΑΙΓΑΙΟ – ΚΥΠΡΟΣ: Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων και τα όρια του Ελληνισμού
Εισηγητές – Σπουδαστές / Σπουδάστριες: Α.Γκοδλιεύσκυ, Γ. Βουρνούκα, Τ. Δροσίδου, Α. Ματζάκος, Αργ. Πισκιουλοπούλου, Ν. Σεργκενλίδης.
Η βραδιά θα κλείσει με Δημοτικά Τραγούδια, που θα αποδώσει ο Αναστάσιος Δασκαλόπουλος.
Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό