Log in
updated 7:09 PM UTC, May 28, 2020
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2018

Συνελήφθη διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (30-7-2018) το πρωί, στο νομό Ροδόπης, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 20χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.
Ειδικότερα, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 20χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.
Στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη ο οδηγός εξήλθε από την Εγνατία Οδό και κατευθύνθηκε στον Ίασμο Ροδόπης, ενώ στη συνέχεια εισήλθε ξανά στον κόμβο Ιάσμου της Εγνατίας Οδού. Τελικά ακινητοποίησε το όχημα και τράπηκε πεζός σε φυγή, κινούμενος σε παρακείμενη αγροτική περιοχή, πλην όμως εντοπίστηκε άμεσα από τους αστυνομικούς και συνελήφθη.
Σε έλεγχο που ακολούθησε στο όχημα, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης, μετέφερε με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.
Σημειώνεται ότι η σχετική δικογραφία σε βάρος του 20χρονου περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της αντίστασης καθόσον αντιστάθηκε κατά την σύλληψή του.
Κατασχέθηκε το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Συνελήφθη 59χρονος ημεδαπός για παράνομη οπλοκατοχή

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 1 πιστόλι κρότου και 2 φυσίγγια κρότου
Συνελήφθη χθες (30-7-2018) το μεσημέρι, στη Σαμοθράκη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, 59χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 59χρονο, διότι κατείχε 1 πιστόλι κρότου, 1 γεμιστήρα και 2 φυσίγγια κρότου, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Εξιχνιάστηκαν 3 κλοπές από οικία στη Θάσο Καβάλας

Συνελήφθη 20χρονος ημεδαπός
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, τρεις (3) κλοπές από οικία, που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 20-6-2018 έως 30-7-2018, στη Θάσο Καβάλας.
Συνελήφθη χθες (30-7-2018), το μεσημέρι, από τους παραπάνω αστυνομικούς, 20χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 20χρονο, διότι όπως προέκυψε, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα εισήλθε τρεις φορές σε ανασφάλιστη οικία, αφαιρώντας από το εσωτερικό της διάφορα χρηματικά ποσά.
Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, το οποία κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον δικαιούχο του.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Θάσου Καβάλας.

Οι αποφάσεις της 10ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την 10η Τακτική Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ημέρα Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ » της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, αποφάσισε σχετικά με τα Θέματα που συζητήθηκαν τα εξής:
1.Έγκριση δικαιολόγησης απουσίας Περιφερειακών Συμβούλων από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το θέμα που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Ελένη Δημούδη – Τζατζαΐρη, εγκρίθηκε ομόφωνα.
2. Έγκριση α) Διενέργειας διαπραγμάτευσης τιμής χωρίς δημοσίευση προκήρυξης κατά το άρθρο 32, παρ. 2, περιπ. Β, υποπερ. αα του Ν. 4412/2016, για την αμοιβή Α. Των κάτωθι εγνωσμένου κύρους εντόπιων καλλιτεχνών 1. Χατζόπουλο Χρήστο (κιθάρα, τραγούδι), 2. Παγκοζίδη Ιωάννη (ούτι, Λύρες, τραγούδι), 3. Πετρά Κυριάκο (βιολί) για τη μουσική κάλυψη σε γιορτή γαστρονομίας και Β. Για τη μουσική Θεατρική παράσταση «Το παραμύθι της Μουσικής» που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της δράσης «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΠΑΡΑΛΙΑ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ 2018» », με Ε.Φ. 0071, Κ.Α.Ε. 9899.0003 του Άξονα 2, Μέτρο 2.2., συνολικού προϋπολογισμού 9.700,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και β) Εξουσιοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής για την διενέργεια της εν λόγω διαπραγμάτευσης. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
3. Έγκριση σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΠΑΜΘ και του Δήμου Παρανεστίου για τη συνδιοργάνωση της αθλητικής εκδήλωσης «ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ 2018». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της ΠΑΜΘ κ. Αριστοτέλης Γκαράνης, εγκρίθηκε ομόφωνα.
4. Έγκριση σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΠΑΜΘ και του Δήμου Προσοτσάνης για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης «ΓΕΩΡΓΙΚΗ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΛΙΒΟΥΣ 2018». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της ΠΑΜΘ κ. Αριστοτέλης Γκαράνης, εγκρίθηκε ομόφωνα.
5. Έγκριση 2ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Οικονομικού Έτους 2018. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικού της ΠΑΜΘ κ. Τρύφων Εξάρχου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
6. Έγκριση τροποποίησης ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2018 – Επικαιροποίηση. Το θέμα που εισηγήθηκε Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
7. Έγκριση τροποποίησης της αριθμ. 20/2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. που αφορά την έγκριση πρόσληψης προσωπικού με Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), για το έτος 2018, για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το θέμα που εισηγήθηκε Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Ζωή Κοσμίδου, εγκρίθηκε ομόφωνα.
8. Έγκριση έκδοσης απόφασης προσωρινής τροποποίησης κυκλοφορίας – εργοταξιακή σήμανση – στα τμήματα Λάδη - διασταύρωση Ζώνης και διασταύρωση Μικρής Δοξιπάρας - Κυπρίνος στην Ε.Ο. 53 στο τμήμα Λάδη – Κυπρίνος, στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΛΑΔΗ - ΚΥΠΡΙΝΟΣ». Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε ‘Εβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, εγκρίθηκε ομόφωνα.
9. Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. στο ερευνητικό έργο Enhancing Risk management Through Human factors - developing RESILIENT COMMUNITIES (EARTH - RESILIENT COMMUNITIES) του ευρωπαïκού προγράμματος-πλαισίου HORIZON 2020. Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ. Ιωάννης Μπούτος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
10. Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. στο ερευνητικό έργο TIMING (Technologies for timely decIsion MakING) του ευρωπαïκού προγράμματος-πλαισίου HORIZON 2020. Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ. Ιωάννης Μπούτος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
11. Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. στο ερευνητικό έργο Early Warning and Advanced Technologies for Emergency Response to water-related events (E-WATER) του ευρωπαïκού προγράμματος-πλαισίου HORIZON 2020. Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ. Ιωάννης Μπούτος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
12. Έγκριση σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης για την υλοποίηση του έργου: “Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία του νέου Ιωακείμειου Γηροκομείου Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης (Β’ Φάση)”. Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε ‘Εβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, εγκρίθηκε ομόφωνα.
13. Ανάκληση της αριθμ. 73/2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την οποία εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση για την εκτέλεση της υπηρεσίας: «Πραγματογνωμοσύνη-διερεύνηση αιτιών κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου και προτάσεις αποκατάστασή της». Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
14. Ανάκληση της αριθμ. 63/2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την οποία εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Προσοτσάνης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έργο: “Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις Δήμου Προσοτσάνης 2018”. Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της ΠΑΜΘ κ. Αριστοτέλης Γκαράνης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
15. Έγκριση υποβολής αιτήματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την παραχώρηση κατά χρήση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του τεμαχίου 192 Αρχικής Διανομής 1931 Αγροκτήματος Φαναρίου, έκτασης εμβαδού 8.000,00 τ.μ. Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
16. Έγκριση α) Διενέργειας διαπραγμάτευσης τιμής χωρίς δημοσίευση προκήρυξης κατά το άρθρο 32, παρ. 2, περιπ. β, υποπερ. αα του Ν. 4412/2016, για την αμοιβή του μουσικού σχήματος του Σταύρου Ξαρχάκου και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, για την διεξαγωγή συναυλίας με τίτλο <<Η Τελευταία Συνάντηση>> στο πλαίσιο της διοργάνωσης της δράσης «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ VIA EGNATIA ΣΤΗΝ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ 2018 » με Ε.Φ.2071, Κ.Α.Ε. 9899.0003 του Άξονα 2, Μέτρο 2.2, Κ.Δ. 183601006, που θα διεξαχθεί στην Ξάνθη, στις 25 Αυγούστου 2018, συνολικού προϋπολογισμού με ΦΠΑ 31.500 ευρώ και β)Εξουσιοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής για την διενέργεια της εν λόγω διαπραγμάτευσης. Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
17. Έγκριση α) Διενέργειας διαπραγμάτευσης τιμής χωρίς δημοσίευση προκήρυξης κατά το άρθρο 32, παρ. 2,περιπ. β, υποπερ. αα του Ν. 4412/2016, για την αμοιβή του μουσικού σχήματος του Ορφέα Περίδη -Λιζέτα Καλημέρη , στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης με το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης της δράσης «ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ» με Ε.Φ. 2072, Κ.Α.Ε. 0844.0001 του Άξονα 2, Μέτρο 2.2, Κ.Δ. 183611006 , που θα διεξαχθεί στην Ξάνθη, στις 7/9/2018, συνολικού προϋπολογισμού με ΦΠΑ 15.000 ευρώ και β)Εξουσιοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής για την διενέργεια της εν λόγω διαπραγμάτευσης. Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
18. Έγκριση τροποποίησης της αριθμ.104/2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο και η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Θεατρικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας), ως προς τα έχοντας υπόψη και ως προς τα άρθρα 3,5,7 και 14 αυτής». Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
19. Ανάκληση της αριθμ. 103/2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την οποία εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, του Δήμου Καβάλας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας –ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για το έργο «61ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ». Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
20. Έγκριση σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, του Δήμου Καβάλας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας –ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για το έργο «61ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ». Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
21. Έγκριση: α)Υποβολής πρότασης για ένταξη της πράξης με τίτλο «Επέκταση Δικτύων Ηλεκτροφωτισμού και Τροφοδοσίας ελλιμενισμένων σκαφών – επιστρώσεις στον προσήνεμο μόλο του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας», συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000,00 στην πρόσκληση AMΘ38/26-05-2017 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και χρηματοδότηση από το Ε.Τ.Π.Α. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 2 του Ε.Π. «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» &
β) Σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Α.Ε. και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την πράξη «Επέκταση δικτύων Ηλεκτροφωτισμού και τροφοδοσίας ελλιμενισμένων σκαφών-επιστρώσεις στον προσήνεμο μόλο του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας». Tο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, εγκρίθηκε ομόφωνα.
22. Επικύρωση πρακτικών 5ης και 6ης συνεδρίασης, έτους 2018 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το θέμα που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Ελένη Δημούδη – Τζατζαΐρη, εγκρίθηκε ομόφωνα.

4,9 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αποκατάσταση σημαντικών μνημείων σε Φιλίππους και Θάσο

Δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, τη Βασιλική Β΄ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο της Θάσου, επισκέφθηκε οΠεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, με αφορμή την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας της αποκατάστασης των δύο αυτών μνημείων, συνολικού προϋπολογισμού 4.939.678ευρώ.
Η αποκατάσταση των δύο μνημείων θα γίνειαντίστοιχα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και εντάσσεται στο σχεδιασμό της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού, ενός από τα κύρια εργαλεία πολιτιστικής ανάδειξης και τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Με τη χρηματοδότηση των έργων αυτών, η Περιφέρεια ΑΜΘ επενδύει στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων της και ενισχύει τον χαρακτήρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως τουριστικού προορισμού με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Στις επισκέψεις του ο κ. Μέτιος συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ κ. Κώστα Αντωνιάδη και τον περιφερειακό σύμβουλο Θάσου κ. Σταύρο Τσολάκη καθώς και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου κ. Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία τους ενημέρωσε αναλυτικά για τα σχεδιαζόμενα έργα.
Σε ό,τι αφορά στη Βασιλική Β΄ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, οι εργασίες, προϋπολογισμού 1.439.678 ευρώ, θα έχουν στόχο την προστασία του μνημείου από τη φθορά, την στερέωση και συμπλήρωση των σωζόμενων τμημάτων του καθώς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σπουδαιότητάς του.
Η αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄ είναι το δεύτερο έργο στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που η Περιφέρεια ΑΜΘ εντάσσει στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα σε διάστημα λίγων μηνών, μετά από εκείνο της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου, προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, τον περασμένο Μάιο.
Σε ό,τι αφορά στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, το έργο είναι προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και προβλέπει την αποκατάσταση ενός μεγάλου μέρους των μαρμάρινων εδωλίων, την ενίσχυση της ανατολικής παρόδου, την αποκατάσταση μέρους του προσκηνίου, τη βελτίωση της πρόσβασης στο θέατρο για τους πεζούς καθώς και τη δημιουργία εικονικής περιήγησης για άτομα με αναπηρία.

Υπηρεσία μιας στάσης στο ΕΒΕ Ξάνθης

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Καθορισμός διαδικασιών, Προϋποθέσεων, Τεχνικών Λεπτομερειών και λοιπών θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών μιας στάσης για τη σύσταση εταιριών» (ΦΕΚ 2380/τ’ Β’/21-6-2018 & ΦΕΚ 2681/τ’ Β’/6-7-2018).
Ως Υπηρεσία Μίας Στάσης ορίζεται το ένα και μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να πραγματοποιήσει πρωτότυπη σύσταση εταιρείας.
Υπηρεσίες Μίας Στάσης (ΥΜΣ) είναι
• οι Υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) των Επιμελητηρίων,
• οι συμβολαιογράφοι και
• η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ).
Τα κριτήρια επιλογής της αρμόδιας ΥΜΣ από τον ενδιαφερόμενο για τη σύσταση εταιρείας προκύπτουν από τον συνδυασμό της νομικής μορφής και του συστατικού τύπου της υπό σύστασης εταιρείας.
Ειδικότερα:
α) Σε περίπτωση που επιλεγεί η χρήση του πρότυπου καταστατικού της υπ' αριθμ. 31637/2017 απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης (Β΄928), τότε μπορεί να γίνει σύσταση οποιασδήποτε νομικής μορφής (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ) από την Υπηρεσία Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του Επιμελητηρίου και από οποιαδήποτε άλλη ΥΜΣ.
β) Σε περίπτωση που δεν επιλεγεί το πρότυπο καταστατικό, τότε η σύσταση των ΑΕ και ΕΠΕ γίνεται υποχρεωτικά από τον συμβολαιογράφο ΥΜΣ, ενώ η σύσταση των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ & ΕΕ) και των IKE μπορεί να γίνει είτε στην υπηρεσία του ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου είτε στον συμβολαιογράφο.
γ) Σε περίπτωση που από ειδικές διατάξεις απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος είτε για την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας είτε για τη μεταβίβαση εισφερόμενου είδους, τότε ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της υπό σύσταση εταιρείας, η σύσταση γίνεται υποχρεωτικά στον συμβολαιογράφο.
δ) Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης (e-YMS) είναι διαθέσιμη, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας https://eyms.businessportal.gr, μόνο για τη σύσταση Μονοπρόσωπης ΙΚΕ και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019, θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες Νομικές Μορφές.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Εκδήλωση παρουσίασης προγράμματος του ΕΠΑνΕΚ, (ψηφιακό βήμα) & (ψηφιακό άλμα) στην Ξάνθη

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, η Διαχειριστική Έργων Στήριξης ΜΜΕ – Οικονομική Συμβουλευτική ΑΜΘ (ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ), Εταίρος του Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. και αρμόδια για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνει, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ξάνθης, ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του ΕΠΑνΕΚ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΗΜΑ» και «ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018 και ώρα 20.00 στην αίθουσα του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1, ΞΑΝΘΗ). Η αίθουσα είναι προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία (πληροφορίες για συμμετοχή ΑμεΑ στα τηλ.: 25410-22533, 25105, 64213). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προκήρυξης των Δράσεων:
• Ψηφιακό Βήμα και Ψηφιακό Άλμα, στόχος των οποίων είναι η ενίσχυση της ψηφιακής αναβάθμισης της ελληνικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επιλέξιμες είναι δαπάνες που αφορούν στην προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία, εξοπλισμού πληροφορικής, κάθε μορφής ενέργειες και δαπάνες που αφορούν στην προμήθεια λογισμικού και σε παραμετροποίηση αυτού, όπως επίσης και κάθε μορφής υπηρεσίες που παρέχονται από τρίτους (hosting, παρουσία στα Social media κλπ). Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 5.000€ έως 50.000€ για το Ψηφιακό Βήμα και από 55.000€ έως 400.000€ για το Ψηφιακό Άλμα, ενώ το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης είναι 50% και στις δύο Δράσεις.
Η Δημόσια Δαπάνη και των δύο Δράσεων συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Στην εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν σε βάθος για τις δράσεις, να απευθύνουν ερωτήσεις και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα που θα τους βοηθήσει να υποβάλουν πλήρεις αιτήσεις.

Απάντηση του Δημάρχου Νέστου στον Πρόεδρο Χρυσοχωρίου

Ολόκληρη η απάντηση:
«Επειδή εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι…» αποφάσισα να απαντήσω ύστερα από την ανεκδιήγητη επιστολή- καταγγελία προς το πρόσωπό μου και κυρίως τον θεσμό που υπηρετώ με τιμιότητα και απόλυτη ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα για να μη θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω, στις κατηγορίες του «Προέδρου».
 Καταρχήν επέλεξε να κοινοποιήσει μια επιστολή υπαγορευμένη από τους «γνωστούς-αγνώστους» και να λειτουργήσει ως το δικό τους φερέφωνο όταν όλη η Ελλάδα θρηνούσε τα θύματα της τελευταίας ανείπωτης τραγωδίας στην Αττική.
 Ομιλεί ο εν λόγω κύριος για καθήκοντα και ευθύνες … Ποιος; Γνωρίζει άραγε τη σημασία αυτών των λέξεων αφού ο ίδιος ουδέποτε συγκάλεσε ένα τοπικό συμβούλιο στο χωριό, προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούσαν το χωριό.
 Ουδέποτε ο ίδιος ήρθε στο γραφείο μου να καταθέσει ή να συζητήσει, προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό.
 Αντίθετα με όλους τους άλλους Προέδρους των χωριών, αυτός, δε συμμετείχε σε καμία συνάντηση προέδρων που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούσαν τις τοπικές κοινότητες .
 Ήταν από τους ελάχιστους μάλιστα, που δε συμμετείχαν, ως όφειλαν στην έκτακτη συγκέντρωση Πολιτικής Προστασίας στο Δημαρχείο την ημέρα της μεγάλης καταστροφής από τις πλημμύρες.
 Για οποιαδήποτε πρόβλημα που αντιμετώπιζε το χωριό (λακκούβες, λάμπες, καθημερινά προβλήματα των δημοτών) αντί να ενημερώνει ο ίδιος τους αρμόδιους αντιδημάρχους, αυτά γνωστοποιούνταν από τους συμπολίτες και από δημοτικούς μας συμβούλους. Προφανώς ο ίδιος δεν τα γνώριζε αφού οι σπάνιες επισκέψεις του στο χωριό αφορούσαν οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η κοινότητα.
 Στην επιστολή του αναφέρει για απουσία έργου από την παρούσα δημοτική αρχή. Πώς να το γνωρίζει αφού ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να τις μάθει.
Δοθείσης ευκαιρίας παραθέτω όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν στο Χρυσοχώρι επί των ημερών μας:
 Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο (Λέβητας 2.500€, αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης 5.000€, περίφραξη 3.000€)
 Στεγανοποίηση Παιδικού Σταθμού (15.000€)- Ελαιοχρωματισμοί Παιδικού Σταθμού 5.000€
 Ανακατασκευή πλατείας 15.000€
 Παρεμβάσεις με χορήγηση υλικών της αίθουσας Πολιτιστικού Συλλόγου
 Παρεμβάσεις στην εξέδρα εκδηλώσεων στην πλατεία του χωριού
 Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε χρόνιο πρόβλημα στο γήπεδο
 Κατασκευή κατεστραμμένης περίφραξης του γηπέδου
 Οικονομικές ενισχύσεις στον Πολιτιστικό και στον Αθλητικό Σύλλογο
 Επιδιόρθωση στάσεων λεωφορείων εντός του οικισμού
 Απόκτηση οικοπέδου, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο μετά από προσωπικό αγώνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου που δεν ανήκε στον Δήμο
 Υπεβλήθη στο Υπουργείο Υποδομών και στην Περιφέρεια ΑΜΘ πρόταση για υποβολή μελέτης για το κανάλι του Χρυσοχωρίου
 Έχει εξασφαλισθεί κονδύλι για παιδική χαρά εντός του χωριού
 Έχει εξασφαλισθεί χρηματικό ποσό για την αγορά οικοπέδου για τα νεκροταφεία των ΡΟΜΑ.
 Λειτουργία παραρτήματος Κέντρου Κοινότητας ΡΟΜΑ για το οποίο ο Δήμος επιχορηγήθηκε με 650.000€
 Κατηγορηθήκαμε ότι ενισχύουμε τους ΡΟΜΑ που εδώ και χρόνια, υπάρχει πρόγραμμα ένταξής τους οι οποίοι δε παύουν να είναι συμπολίτες μας και να ζούμε μαζί τους αρμονικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
 Διάθεση λεωφορείου του Δήμου τόσο στον Πολιτιστικό όσο και στον Αθλητικό Σύλλογο για τις μετακινήσεις τους
 Αρκετοί συγχωριανοί, δουλεύουν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου
 Σχετικά με την αναφορά του στην Διοίκηση Μιχαηλίδη ότι δήθεν ήταν περισσότερο αποτελεσματική μαζί του να μας αναφέρει τι έργα και παρεμβάσεις έγιναν στο Χρυσοχώρι όχι στα 4 αλλά στα 8 χρόνια θητείας του. Ποιος θα ξεχάσει το απλούστατο να μην έχουν θέρμανση δημόσια κτήρια του χωριού. Φαντάζομαι κανείς δε ξεχνά το αλήστου μνήμης αυτοσχέδιο βαρέλι ως θερμαντικό σώμα προκειμένου να θερμαίνετε η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοχωρίου.
 Καταλαβαίνω βέβαια απόλυτα την «οργή του προέδρου» την οποία βέβαια δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη ορισμένοι καρεκλοκένταυροι «χρησιμοποιώντας» τον ως άλλη Ιφιγένεια στο βωμό της απόκτησης καρέκλας που οι ίδιοι ροκάνιζαν όλα αυτά τα χρόνια κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα.
 Η αντίθεσή του αυτή πιθανολογείται ότι προήλθε όταν σταμάτησε η διαχείριση των χρημάτων που εισπράτταμε από τους μικροπωλητές του πανηγυριού (όπως γινόταν τη πρώτη χρονιά της διοίκησής μας ύψους 3.500€) . Αντίθετα, εμείς αποφασίσαμε τα χρήματα αυτά να διανέμονται στους δύο Συλλόγους των χωριών , αθλητικό και πολιτιστικού, όπως έγινε τα επόμενα χρόνιας, τη μαρτυρία των οποίων και επικαλούμαι.
 Δεν με εκπλήσσει καθόλου η πρόθεσή του όπως δηλώνει να πορευθεί με την παράταξη του κ. Μιχαηλίδη αφού η φιλοσοφία τους περί διοίκησης ταυτίζεται απόλυτα.
 Θα ήταν όμως ηθικό από μεριάς του να παραιτηθεί από την δική μας διοίκηση αφού δεν τον εκφράζει και να μην επωφελείται την αντιμισθία των 300€ μηνιαίως χωρίς καμία προσφορά στο Χρυσοχώρι.
Θα πρέπει να σημειώσω πως με εξέπληξε δυσάρεστα πως την ημέρα που το Χρυσοχώρι αντιμετώπιζε τη μεγάλη πλημμύρα και ενώ εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις, ο ίδιος με τον νέο του αρχηγό έπιναν καφέ σε καφενείο του χωριού αδιαφορώντας για τα γεγονότα που ήταν σε εξέλιξη.
Κλείνοντας αναφέρω πως η παρουσία μου στο χωριό μου ποτέ δεν ήταν και ούτε θα είναι εφήμερη. Άλλοι παρουσιάζονται ως κομήτες επωφελούμενοι μάλιστα της όποιας φυσικής καταστροφής. Άλλωστε ξέρουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον, όλοι γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας και ιδιαίτερα οι συγχωριανοί μου γνωρίζουν πια πολύ καλά ποιος είμαι, γνωρίζουν ποιος τους σέβεται , γνωρίζουν ποιος τιμά την επιλογή τους.
Η δική μου δράση στο Χρυσοχώρι δεν ξεκίνησε από τη θέση του Δημάρχου, έχει αναφορές σε κάθε χρονική στιγμή, σε κάθε στίβο που αγωνίστηκα. Οι συγχωριανοί μου το γνωρίζουν καλά αυτό. Ήμουν από παιδί παρών στα κοινά αλλά και αργότερα από κάθε μετερίζι να δίνω ένα κομμάτι της καρδιάς μου γι’ αυτούς. Γι’ αυτό διαρκώς και σε όλους τους αγώνες μου με σήκωναν ψηλά τιμώντας με με την ψήφο τους. Τους ευχαριστώ δημόσια γι’ αυτό, υποσχόμενος πως θα είμαι διαρκώς δίπλα τους. Η σχέση μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σχέση που βασίζεται στην ειλικρίνεια και κυρίως στην ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ.
Πιστεύω στο αλάνθαστο κριτήριό τους για τον καθένα που επιβουλεύεται την κρίση του. Όλοι θα κριθούμε πολύ σύντομα.
Την αποστασία πολλοί αγάπησαν… τον αποστάτη κανείς…
Καλή τύχη «Πρόεδρε» !!!
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΥ
ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Δήμαρχος Νέστου: 8 χρόνια στις αποθήκες της ΔΕΥΑ Νέστου διατηρούσε η διοίκηση Μιχαηλίδη αντλίες που αγοράστηκαν για αντιμετώπιση πλημμυρών

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Στις 8 Νοεμβρίου 2005 το Δ.Σ. Χρυσούπολης, ενέκρινε ομόφωνα την εκτέλεση του έργου “Προμήθεια 3 ηλεκτροκίνητων αντλιών αποστράγγισης” προϋπολογισμού δαπάνης 60.000€.
Η τεχνική έκθεση, προέβλεπε, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τριών αντλιών καθώς και την τοποθέτηση τους, τις δύο στο στραγγιστικό αντλιοστάσιο στο Δ.Δ. Πετροπηγής και τη μια στο στραγγιστικό αντλιοστάσιο Δ.Δ. Χρυσοχωρίου.
Η επιχορήγηση του έργου έγινε από το πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2006 το Δ.Σ. του Δήμου Χρυσούπολης, κατακυρώνει το πρακτικό του μειοδοτικού διαγωνισμού, που έγινε στις 29 Νοεμβρίου 2005 (Διοίκηση Γκουλφά), για τη προμήθεια 3 ηλεκτροκίνητων αντλιών και ανακηρύσσει μειοδότη την εταιρεία “ROTEX Α.Ε.”
Οι 3 αντλίες παραδόθηκαν στον Δήμο Χρυσούπολης, από την εταιρεία ROTEX Α.Ε., στις 26 Απριλίου 2006, με τα αντίστοιχα δελτία αποστολής.
Καταχωρήθηκαν, τα τρία τιμολόγια, για τις αντλίες, αξίας 20.000€ έκαστο στα βιβλία του Δήμου Χρυσούπολης, στις 26 Απριλίου 2006.
Εξοφλήθηκε, η προμηθεύτρια εταιρεία, στις 24 Σεπτεμβρίου 2006, από τον Δήμο Χρυσούπολης, με το ποσό των 60.000€.
Επειδή το έργο ήταν, διαδημοτικό, η μία από τις τρεις αντλίες παραδόθηκε στον Δήμο Κεραμωτής το 2006 (Διοίκηση Μαρινάκη).
Το 2007, όταν ανέλαβε η διοίκηση Μιχαηλίδη παρέλαβε τις δύο αντλίες, τις οποίες αποθήκευσε σε χώρο στην ΔΕΥΑ Νέστου.
Οχτώ χρόνια επί διοίκησης Μιχαηλίδη, ήταν αποθηκευμένες, χωρίς να τοποθετηθούν στα σημεία που προβλέπονταν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό που αγοράστηκαν.
Το Μάιο του 2014, όταν έχασε τις εκλογές ο κ. Μιχαηλίδης ειδοποίησε την διοίκηση του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης προφορικά ,χωρίς έγγραφα και παρέδωσε τις 2 αντλίες. Αρκετοί, ήταν οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Νέστου που ήταν παρόντες στη μεταφορά τους. Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης ισχυρίζεται ότι παρέλαβε μόνο μία αντλία.
Ενόψει των γεγονότων, από τις τελευταίες πλημμύρες, ήρθε στην επιφάνεια, η προμήθεια αυτών των αντλιών για τις οποίες γνωρίζαμε, ότι είχαν αξιοποιηθεί το 2007. Μετά από έρευνα ,διαπιστώσαμε αυτήν την τραγική αμέλεια.
Με έγγραφό μου, προς το ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, στις 9 Ιουλίου 2018 ζήτησα διευκρινίσεις για το πόσες αντλίες και πότε παρελήφθησαν, από ποιόν και που τοποθετήθηκαν, χωρίς μέχρι σήμερα να πάρω απαντήσεις.
Δυστυχώς για τον τόπο μας, έτσι αντιλαμβάνονται οι κύριοι αυτοί, την διαχείριση των χρημάτων των πολιτών. Ενώ λοιπόν, θα υπήρχε ηλεκτροκίνητη μηχανή στο Χρυσοχώρι από το 2007 και δε θα χρειαζόταν όλα αυτά τα χρόνια να δαπανούν εργατοώρες, καύσιμα και πολύτιμο χρόνο, προτίμησαν να την έχουν ανεκμετάλλευτη στην αποθήκη.
Εάν δε δοθούν, άμεσα εξηγήσεις από τους εμπλεκόμενους και δε παραδοθούν τα αντίστοιχα έγγραφα, ζητώντας συγνώμη, από τους συμπολίτες μας, θα προχωρήσω, στις νόμιμες διαδικασίες, για την απόδοση ευθυνών.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΥ
ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΕΣΕΕ: Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για τους συνεπείς φορολογούμενους και η ημέρα του «ταμείου» για το κράτος που θα «γονατίσει» την αγορά

Η ημέρα του «φορολογαριασμού» για τους Έλληνες και η ώρα της «λυπητερής» για τα νοικοκυριά έφτασε με το τέλος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Άλλος ένας γολγοθάς φόρων ξεκινά για το επόμενο εξάμηνο. Στα 1.246 ευρώ είναι ο μέσος φόρος για μήνα έως και τον Ιανουάριο 2019, ενώ από τον επόμενο μήνα θα πρέπει να πληρώνουμε δύο ή και τρεις φορολογαριασμούς με το συνολικό ποσό για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας να υπολογίζονται στα 10,8 δις ευρώ.
Η ηλεκτρονική αυλαία του Taxisnet για τους περίπου 150.000 φορολογουμένους οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωσή τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έπεσε. Εξαίρεση αποτελούν οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα και όσοι ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας, οι οποίοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωσή τους.
Τα «e-ραβασάκια» πληρωμής φόρων για τους φορολογούμενους ξεκίνησαν με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να κάνουν λογαριασμούς και να διαπιστώνουν ότι τους επόμενους μήνες δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τις πληρωμές φόρων και τελών. Κάθε μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρώνουν δύο με τρεις φορολογαριασμούς, πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σήμερα λοιπόν 31/7/18 έρχεται η πρώτη «λυπητερή», αφού είναι η τελευταία ημέρα πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος αγγίζει τα 1.250 ευρώ κατά μέσο όρο. Ποσό καθόλου αμελητέο για τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αναγκάζονται να αφήνουν απλήρωτους φόρους στα τεφτέρια της Εφορίας γνωρίζοντας ότι απειλούνται από κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς και μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, κανείς δεν είχε καταλάβει το μέγεθος της καταιγίδας των φόρων και δυστυχώς το επόμενο έτος θα είναι ακόμα χειρότερο. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται στο 100% του φορολογητέου εισοδήματος αντί του 85% σήμερα, εξέλιξη που θα περιορίσει ακόμα περισσότερο αυτά που τελικά απομένουν στους φορολογουμένους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να εγκαταλείψουν τη χώρα επειδή δεν έβρισκαν δουλειά και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα το πράξουν τα επόμενα χρόνια επειδή η φορολογία και οι εισφορές είναι τόσο υψηλές που δεν αξίζει να δουλεύουν στη χώρα μας. Μόνο από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία και για την πληρωμή:
*Της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων.
* Του ΦΠΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις συναλλαγές που είχαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Οι φόροι που έρχονται από σήμερα θα είναι απανωτοί με όλους τους λογαριασμούς μαζεμένους μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 που θα πρέπει να πληρώσουμε:
1.Τον φόρο εισοδήματος που υπερβαίνει τα €3,1 δις ευρώ από νοικοκυριά και
2,65 δις ευρώ από τις επιχειρήσεις. Από τις σχεδόν 6,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, 2.415.413 φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα περσινά εισοδήματα. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος 435 εκ. ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1 δις ευρώ και η προκαταβολή φόρου 100%. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις με τη πρώτη μέχρι αύριο 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως 30 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου. Συγκεκριμένα, μπορούν είτε με την πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση στην Εφορία των 12 δόσεων με 5%.
2.Τον ΕΝΦΙΑ ύψους €3,2 δις ευρώ. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες και η καμπάνα θα χτυπήσει για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ με την πρόσθετη επιβάρυνση να ξεπερνά ακόμη και τα 200 ευρώ. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι με μεσαία περιουσία. Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,2 δις ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο 2019.
3.Τα τέλη κυκλοφορίας 2019 θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει:
«...Τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν αυξημένο φόρο έως και 40%, ενώ δύο στους δέκα διπλάσιο φόρο. Επίσης, εκατομμύρια φορολογούμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν δόσεις για παλαιότερες φορολογικές οφειλές τις οποίες έχουν τακτοποιήσει με τη ρύθμιση των 100-120 δόσεων και την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους στο α’ εξάμηνο του 2018 ξεπέρασαν ήδη τα 5 δις ευρώ και ως εκ τούτου τα ερωτήματα που παραμένουν είναι δύο, αφενός κατά πόσο τα νοικοκυριά διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν και αφετέρου εάν οι επιχειρήσεις έχουν εισπράξει αυτά που τους οφείλονται ώστε να καταβάλουν εγκαίρως τους 6 φόρους, τους επόμενους 6 μήνες. Ήρθε η ώρα της «λυπητερής» για τους συνεπείς και η ημέρα του «ταμείου» για το κράτος με αποτέλεσμα, να «γονατίσει» η αγορά από τη στασιμότητα της κατανάλωσης λόγω υπερφορολόγησης...»