Log in
updated 9:52 AM UTC, Jul 23, 2019
Ροή ειδήσεων :
Super User

Οι Πομάκοι της Ξάνθης και της Ροδόπης περιμένουν πολλά από τους Σπύρο Τσιλιγγίρη και Ευριπίδη Στυλιανίδη

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα
Την ελπίδα πως αυτή τη φορά οι κυβερνητικοί Βουλευτές σε Ξάνθη και Ροδόπη θα σταθούν στο πλευρό τους και θα συμβάλουν στην υλοποίηση κάποιων πάγιων αιτημάτων τους έχουν οι μη εκτουρκισμένοι από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και μη φιμωμένοι από τοπικούς παράγοντες της ελληνικής πολιτείας Πομάκοι της Θράκης.
Αιτήματα που έχουν να κάνουν με καλύτερη εκπαίδευση (ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στα πομακοχώρια) καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της πομακικής γλώσσας και γενικότερα του πομάκικου πολιτισμού, τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση των πομακοχωρίων.
Για τον Βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ Σπύρο Τσιλιγγίρη δε μπορώ να εκφράσω άποψη αφού ούτε τις θέσεις του για τους Πομάκους της Θράκης γνωρίζω αλλά ούτε και τον ίδιο έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά. Θέλω όμως να πιστεύω πως σαν νέος και εντελώς άφθαρτος πολιτικός θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα βοηθήσει στην ανάδειξη των παραπάνω ζητημάτων που αφορούν χιλιάδες Πομάκους της περιοχής.
Από τον Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη περιμένω πολύ περισσότερα αναφορικά με τα θέματα των Πομάκω. Είναι από τους ελάχιστους που κατά καιρούς έχουν εκφράσει ιδιαίτερα θετικές θέσεις για τους Έλληνες Πομάκους ενώ ο ίδιος πολλές φορές έχει αναφερθεί με ιδιαίτερα σκληρές αναφορές και στη δράση του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής.
Ο κ. Στυλιανίδης άλλωστε είναι ο μόνος Υπουργός Παιδείας κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης που με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας τον Άγγελο Συρίγο επιχείρησε να κάνει το αυτονόητο, να ιδρύσει 4 ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία σε ισάριθμα Πομακοχώρια της Ξάνθης αλλά δυστυχώς η προσπάθεια του αυτή ανακόπηκε από τον τότε κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν κι εμείς πρέπει να κοιτάμε μόνο μπροστά και κυρίως να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Επιτέλους πρέπει να πάψει να αποτελεί ταμπού για τους Θρακιώτες Βουλευτές η ανάδειξη ζητημάτων που περιέχουν τη λέξη ΠΟΜΑΚΟΣ. Έλληνες πολίτες είναι στο κάτω κάτω και αξίζουν κάτι καλύτερο από αυτό που σήμερα τους παρέχει η ελληνική πολιτεία, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης.
Θέλω να πιστεύω πως οι Σπύρος Τσιλιγγίρης και Ευριπίδης Στυλιανίδης θα αγνοήσουν αυτό που λέγεται Τουρκικό Προξενείο και προξενικά ψηφαλάκια και θα κάνουν το σωστό.

Golâma ógne íma na Châlane

Golâm ógan gorí faf isók saháte na zhóno barchíno zavót Chäl faf Xánthi. Ad Pirosvestikí no móchet da go zagasôt sas tumafíleve, elikópterï i teheré allá ye ne koláy óti ye mâstono parátiko i sas zóra umôt da fpröt insán kadéna ye ógnen. Ógnen gorí ad zhóno stráno ye Stavrúpoli allá néma stráha da fpre da kadéna íma insána i kóshte. 

  • Κατηγορία Habereve

Φωτιά στο Αχλαδόβουνο (ΤΣΑΛ) Ξάνθης

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα πυρκαγιά στο βουνό ΤΣΑΛ της Ξάνθης με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για την κατάσβεση της, κάτι που δεν είναι εύκολο αφού η περιοχή είναι αρκετά δύσβατη. Στην προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς λαμβάνουν μέρος επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν κινδυνεύει καμιά κατοικημένη περιοχή.  

Συνελήφθη 43χρονος διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (21-7-2019) το απόγευμα, στη Σαλμώνη Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 43χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και το χρηματικό ποσό των 40 ευρώ.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.